Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων για τον προϋπολογισμό. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 25 του μηνός έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία αντιδρά κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν την παρακράτηση φόρου, με τις οποίες επιβάλλονται περισσότερες κρατήσεις στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό σκληρό, αντικοινωνικό και αντιλαϊκό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι θα προκύψει όφελος για τους μικρούς εισοδηματίες. Την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αποφεύγει να πάρει ευθύνες, δεν κάνει βαθειές τομές και δε λέει την αλήθεια στο λαό. Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Εβερτ υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός του 1997 θα έχει έλλειμμα 500 δις δρχ και με αίτησή του ζητά να κατατεθεί στη βουλή ο πίνακας της πορείας των εσόδων μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρενέργειες στην αγορά από την πρόσφατη νομισματική κρίση. Η τράπεζα Πίστεως, αποφάσισε να σύρει πρώτη τον χορό της αύξησης των επιτοκίων. Ετσι από τη Δευτέρα αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και από 8,5 και 9% που είναι σήμερα, διαμορφώνονται στο 10 και 10,5%. Παράλληλα αυξάνει κατά 3,5 μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων. Το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης από 12,5% εκτοξεύεται στο 16%, των πιστωτικών καρτών στο 26%, των καταναλωτικών και προσωπικών δανείων στο 20% και των στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου 16,5%

Προσωπική πρωτοβουλία για την υπέρβαση της κρίσης στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, που επηρέασε και τη συνεργασία στο δήμο Αθηναίων, αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη. Σε συνέντευξή της τόνισε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια για το δήμο Αθηναίων, αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβει, αφού πρώτα συναντηθεί με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων εκτός της ΝΔ. Η κυρία Δαμανάκη πρόσθεσε επίσης ότι η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις συναντήσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, αφορά διαδικαστικά ζητήματα και κομματικές τακτικές. Η κυρία Δαμανάκη είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και συνάντηση. Θετικά όμως ήταν και τα πρώτα σχόλια των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη της κυρίας Δαμανάκη. Υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Δαμανάκη τάχθηκαν εμμέσων πλην σαφώς οι κύριοι Σκανδαλίδης, Γιαννόπουλος και Παπαϊωάννου.

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά δια στόματος των κυρίων Πάγκαλου και Ρέππα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει αμερικανικό σχέδιο με τριζωνική λύση για το Κυπριακό. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν παντελώς ανακριβές και ανάξιο διαψεύσεως και σχολιασμού το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το πρωί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Ο κ. Πάγκαλος άφησε αιχμές εναντίον του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και επικρίσεις για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πάγκαλος διέψευσε επίσης πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δυσαρεστημένο γιατί δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Από τα Δωδεκάνησα που βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό σημαίνει εξωτερική πολιτική στιβαρή και εθνικά αξιοπρεπή, γεγονός που θα αποθαρρύνει τις όποιες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, μοιάζει η περιοχή στον Περσικό, όπου οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία, και όλα δείχνουν οτι είναι πολύ πιθανή μία νέα σύρραξη. Μετά την απόφαση του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν, να απελάσει από την χώρα όλους τους αμερικανούς επιθεωρητές του ΟΗΕ, η κατάσταση κλιμακώνεται όλο και περισσότερο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε οτι στέλνει το αεροπλανοφόρο, Τζορτζ Ούάσιγκτον, στον Κόλπο, ενώ ο βρετανός υπουργός εξωτερικών δεν απέκλεισε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την βαθειά της θλίψη για την απόφαση αυτή του Χουσεϊν, ενώ σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αποφάσισε να αποσύρει από την Βαγδάτη και τους υπόλοιπους 68 ειδικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κατηγόρησε τον Μπάτλερ, γιατί δεν ενημέρωσε πρώτα τα Ηνωμένα Εθνη, προτού προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ρωσία, η οποία τίθεται κατά της χρήσης βίας στο Ιράκ, βρίσκεται η Γαλλία, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στην αμερικανο-τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότιο Τουρκία, η οποία φιλοξενεί στην δύναμη Νόθερν Γουότς, που αποτελείται κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα και είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το Ιράκ. Και η Βρετανία όμως ανακοίνωσε σήμερα οτι θα θέσει σε επιφυλακή μία ομάδα αεροπλάνων, τα οποία θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της που είναι αναπτυγμένες στην περιοχή του Κόλπου. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διέψευσε σήμερα φήμες που κυκλοφόρησαν στις χρηματαγορές του Τόκιο, οτι το Ιράκ εκτόξευσε πύραυλο εναντίον αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για το γραπτό πανελλαδικό διαγωνισμό, που θα γίνει 21 και 22 Φεβρουαρίου για την κάλυψη 2. 353 θέσεων στο δημόσιο τομέα. Κατά την πρώτη ημέρα διανομής της προκήρυξης, πάνω από 25. 000 άτομα έσπευσαν να τη προμηθευτούν, ενώ αμείωτο ήταν και σήμερα το ενδιαφέρον. Ωστόσο, αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η πώληση της προκήρυξης αντί 1. 000 δρχ και το θέμα ήρθε στη βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καλατζής, που ζητά να σταματήσει αμέσως το αντίτιμο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πουλά χίλιες δρχ το όνειρο των νέων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι το ποσό είναι ανάξιο σχολιασμού και έχει το χαρακτήρα της υποδήλωσης πραγματικού ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό. Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μπένος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το μέτρο αυτό από τον επόμενο διαγωνισμό.

Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά, παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τη νεολαία. Ο κ. Σημίτης τόνισε πως εφαρμόζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να οδηγηθεί η χώρα στον 21ο αιώνα και η νέα γενιά θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί θα καθορίσει και το μέλλον της χώρας μας. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε πως οι νέοι δεν αδιαφορούν σήμερα για τα κοινά, αλλά γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα εξαιτίας μιας πρακτικής που υπήρχε με ξύλινο λόγο, ρητορείες και αόριστες διακηρύξεις. Μιλώντας για τη στρατιωτική θητεία, είπε ότι θα πρέπει να πάψει να αποτελεί νεκρό χρόνο στη ζωή των νέων και να αποκτήσει δημιουργικό χαρακτήρα με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα του στρατευμένου. Ανήγγειλε επίσης τριετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα μπουν συνολικά 200. 000 άνεργοι νέοι. Τέλος, χαρακτήρισε εθνική πρόκληση την Ολυμπιάδα του 2004, σημειώνοντας ότι χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των νέων, δίνοντα έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των νέων αθλητών σε όλη τη χώρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της, μετά από έξι μήνες εξουσίας, περνά η βρετανική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, την οποία κατηγορεί ο Τύπος για τις μυστικές σχέσεις που είχαν τα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος με τη Φόρμουλα 1. Οι Εργατικοί πιεζόμενοι από τα καθημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, αναγνώρισαν οτι δέχθηκαν προεκλογικά την οικονομική ενίσχυση του μεγιστάνα της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλεστον, λίγες ημέρες μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, να μην απαγορεύσει τη διαφήμιση τσιγάρων στη Φόρμουλα 1. Παρά την δήλωση αυτή όμως, ο Τύπος συνεχίζει να επικρίνει τον βρετανό πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον οτι λέει μισές αλήθειες, άν όχι ψέμματα. Το σκάνδαλο αυτό ενδέχεται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στους κόλπους των Εργατικών, καθώς οι περιθωριοποιημένοι αριστεροί του κόμματος ζητούν να πέσει άπλετο φως για τη χρηματοδότηση του κόμματος προεκλογικά.

Υπάρχουν κάποια μέρη το κόσμου, τα οποία θα έλεγε κανείς οτι δοκιμάζονται ανηλεώς από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Ενα από αυτά είναι η Σομαλία, η οποία μετά τις παρατεταμένες ξηρασίες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πεθαίνει ο κόσμος στους δρόμους από την πείνα, τώρα ήλθαν οι βροχές, οι οποίες αντί να ποτίσουν την διψασμένη γη, παρέσυραν οτι βρήκαν μπροστά τους. Πάνω από χίλιοι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις καταρρακτώδεις βροχές, ενώ τουλάχιστον 200. 000 άτομα έμειναν άστεγα. Η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, γέφυρες έχουν παρασυρθεί, ενώ μόνο δύο αεροδρόμια λειτουργούν.

Για επερχόμενο σκληρό χειμώνα, έκανε λόγο στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, διαβεβαιώνοντάς τους ωστόσο, οτι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την βελτίωση των παρεχομένων δημοτικών υπηρεσιών, στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού. Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε σήμερα στη Μόσχα η απόφαση του Γιέλτσιν να απομακρύνει από το αξίωμά του, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου και πρώην υπουργό ιδιωτικοποιήσεων Αλεξάντερ Καζάκοφ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί εξηγήσεις για την ενέργεια αυτή.

Με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας, απείλησε σήμερα η φανατική ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, το Ισραήλ, στην περίπτωση που πεθάνει μία παλαιστίνια κρατούμενη που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 23 ημέρες. Η κρατούμενη συνελήφθη στις 21 Οκτωβρίου με την υποψία οτι ανήκει στη Τζιχάντ και αρνείται κάθε ιατρική περίθαλψη, απαιτώντας την απελευθέρωσή της.

Αγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών, σημειώθηκαν στο Ντίλι, πρωτεύουσα του ανατολικού Τιμόρ, το οποίο τελεί υπό ινδονησιακή κατοχή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου βρίσκονταν οι φοιτητές και πραγματοποιούσαν εκδηλώσες για την επέτειο της σφαγής του 1991. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάνουν λόγο για ένα νεκρό, αν και φοιτητικές πηγές δήλωσαν οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι και την προσεχή Πέμπτη θα συνεχιστούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί εξήγγειλαν νέα πενθήμερη πανελλαδική απεργία, μετά την άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπείας τους, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Εκλεισαν από το πρωί όλες οι σχολές του κέντρου της Αθήνας, καθώς αύριο αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός της 24ης επετείου του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα το απόγευμα, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Φοιτητές και καθηγητές σε όλες τις σχολές περιφρουρούν τις σχολές τους, ενώ η αστυνομία έχει διαθέσει μεγάλες δυνάμεις για να περιπολούν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και τις σχολές του κέντρου της Αθήνας. Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, του Παντείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας, μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί από το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με πρώτο σταθμό της Ρόδο. Θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματός του, ενώ παράλληλα θα έχει επαφές με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Αύριο θα επισκεφθεί διαδοχικά την Κάσο, την Κάρπαθο και την Κάλυμνο και την Κυριακή θα μεταβεί στην Κώ.

Με κεντρικό σύνθημα ``Σήμερα πορεία - αύριο απεργία`` περίπου 3. 000 ένστολοι άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης που οργάνωσε οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Οι Ανδρες των Σωμάτων Ασφαλείας διεκδικούν την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα μεταξύ των οποίων αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και επίλυση σειράς ασφαλιστικών προβλημάτων τους.

Πέθανε χθες το βράδυ στο Γενικό Κρατικό Αθηνών όπου είχε μεταφερθεί η 18χρονη μαθήτρια του Λυκείου Μούδρου, Ευαγγελία Τσέλιου. Η άτυχη νέα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Μύρινας, όταν και εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα μηνιγγιτιδόκοκου, οπότε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το σχολείο δεν λειτούργησε και έγινε απολύμανση για προληπτικούς.

Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθούν αύριο όλες οι πτήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν τελικά την προγραμματισμένη για αύριο τετράωρη στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για αύριο από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Το πτώμα μιας 17χρονης εντόπισαν στον Ισθμό της Κορίνθου οι υπάλληλοι της διώρυγας. Σύμφωνα με την αστυνομία η 17χρονη, που διέμενε με την αδελφή της στο Κιάτο, είχε εξαφανιστεί από την Τετάρτη και αναζητείτο. Τα πράγματά της τα είχε τοποθετήσεις σε σάκκους που βρέθηκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Ζωντάνεψαν σήμερα στο Εφετείο Χανίων, οι στιγμές αγωνίας της 6χρονης Ελένης Λουκάκη που είχε απαχθεί για τρεις ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου. Για την υπόθεση απαγωγής, που είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη, κυρίως για τους απαγωγείς που ήταν υπεράνω υποψίας, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθησαν οι Καλλιόπη Κυριακάκη, Δήμητρα Καμπά, ο γιος της Κώστας, Βαρδής Σαρτζετάκης, Αλέξανδρος Διακάκης και Ευτύχης Στρατινάκης, με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου. Η οικογένεια Λουκάκη στην αρχή της διαδικασίας ζήτησε αποζημίωση 60 εκατομμυρίων δραχμών από τους κατηγορουμένους για ψυχική οδύνη, δηλώνοντας ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε ιδρύματα του Ηρακλείου.

Πρόβλημα ρύπανσης των υπόγειων νερών με νιτρικά ιόντα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, εντόπισαν οι επιστήμονες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Αναφορά στο πρόβλημα έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο 4ο Υδρογεωλογικό συνέδριο με αφορμή επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούσαν υδροφόρους ορίζοντες στη Πελοπόνησο αλλά και την Αττική. Μια απ'αυτές αφορούσε στην περιοχή μεταξύ Αχαρνών και Βαρυμπόμπης, όπου βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών σε σαράντα πηγάδια και γεωτρήσεις. Ανάλογο πρόβλημα εντοπίστηκε σε περιοχές της Πελοπονήσου, στη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία, όπου γίνεται ευρύτατη χρήση γεωργικών λιπασμάτων.

Σε υπερβολική χρήση ηρωίνης αποδίδεται ο θάνατος του Κώστα Κόλλια, 52 ετών. Ο Κόλλιας βρεθηκε νεκρός στο υπόγειο διαμέρισμα που έμενε σε πολυκατοικία στην περιοχή του Γκύζη. Δίπλα του βρέθηκαν δύο σύριγγες με υπολλείμματα ηρωίνης, ενώ από το περιβάλλον του έγινε γνωστό ότι το τελευταίο τρίμηνο έκανε προσπάθειες απεξάρτησης.

Σε αδιέξοδο κινδυνεύουν να καταλήξουν οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης δοτών. Λίγα χρόνια μετά το ενθουσιώδες ξεκίνημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, η ελλιπής ενημέρωση και η κακή οργάνωση απειλούν να σβήσουν τη φλόγα της ιδέας προσφοράς οργάνων. Οπως υποστήριξαν γιατροί στο 10ο πανελλήνιο συνέδριο Μεταμοσχεύσεων ο αριθμός μεταμοσχεύσεων ετησίως δεν ξεπερνά τις δέκα, ενώ οι ανάγκες φτάνουν τις 100. Επίσης, τόνισαν πως οι ανάγκες νεφροπαθών είναι τεράστιες και πρέπει να γίνονται 500 μεταμοσχεύσεις το χρόνο για να μικρύνει η λίστα αναμονής των τριών χιλιάδων νεφροπαθών που υπάρχουν σήμερα.

Ζημιές σε δέκα σπίτια προκάλεσε στο χωριό Γραμμενίτσα Αρτας, χείμαρρος που περνά μέσα από το χωρίο και ο οποίος υπερχείλισε, από τις καταρρακτώδης βροχές. Η καταρρακτώδη βροχή που κράτησε περίπουν μια ώρα, προκάλεσε κατολίσθηση στο ύψος του 28ου χιλιομέτρου της οδού Αρτας-Αγνάντων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δύο εξαδέλφια από τη Σαλαμίνα και ένας Ελληνοαμερικανός, είναι τα τρία θύματα του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών- Πατρών στο ύψος της Λυκοποριά, όταν ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούσθηκε μετωπικά με νταλίκα. Νεκροί είναι ο Νικόλαος Δημητρίου Παπαϊσιδώρου 35 χρονών, ο 27χρονος εξάδελφος του Σπύρος Παπαϊσιδώρου, και ο 55χρονος Θωμάς Σουλάντζος κάτοικος Νέας Υόρκης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε, τελικά, το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε Προοδευτική και Ιωνικό, για την 10η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της A' εθνικής κατηγορίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει μεθαύριο Κυριακή, με σημερινή απόφαση της ΕΠΑΕ, επειδή οι δύο ομάδες δεν συμφώνησαν στο θέμα των εισιτηρίων. Ο αγώνας δεν περιλαμβάνεται στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, ενώ η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του είναι η Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και την οικονομική επιστασία του θα έχει η ΕΠΑΕ.

Επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με την ΑΕΚ ο ρουμάνος τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου, με δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του, τονίζοντας πως η διοίκηση της Ενωσης του έχει φερθεί άψογα. Ο Ιορντανέσκου είπε ακόμη, ότι θα αναλάβει την ΑΕΚ, μετά το Μουντιάλ της Γαλλίας και αφού ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική Ρουμανίας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντική υποχώρηση 1,74% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1384,73 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 8,46%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 21,3 δισ. δραχμές και οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,62%, Ασφάλειες πτώση 2,44%, Λήζινγκ απώλειες 1,18%, Επενδύσεις πτώση 2,49%, Κατασκευές πτώση 2,89%, Βιομηχανίες πτώση 2,34%, Διάφορες πτώση 2,96%, Συμμετοχών πτώση 2,20%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με απώλειες 1,83%.

ΚΑΙΡΟΣ

Χειμωνιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 20 και στο Αιγαίο 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 20 και 9 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 15 November 1997 - 0:56:14 UTC