Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην εκτίμηση ότι ο χθεσινός μεγάλος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ, νότια της Ζακύνθου, ήταν ο κύριος σεισμός, κατέληξε η επιστημομονική επιτροπή των σεισμολόγων, κατά τη συνεδρίασή της στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Δρακόπουλος ενδεχομένως να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, αλλά το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά. Ο κ. Δρακόπουλος συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να μην κατοικήσουν σε καταπονημένα κτίρια, μέχρι αυτά να ελεγχθούν από μηχανικούς. Ο καθηγητής δεν θέλησε να σχολιάσει δήλωση του καθηγητή Ακη Τσελέντη, σύμφωνα με την οποία, δεν αποκλείει νέο μεγάλο σεισμό στην ηπειρωτική χώρα. Στο μεταξύ, ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένα τα μέτρα ετοιμότητας στην Ελλάδα για περιπτώσεις μεγάλων σεισμών. Μετά τη σύσκεψη στον ΟΑΣΠ ακολούθησε και νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό την προεδρία του υφυπουργού Χρήστου Βερελή, όπου αποφασίστηκε η χαρτογράφηση των περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα, προκειμένου ν'αρχίσουν έλεγχοι με έμφαση στα κτίρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Πάντως, οι σεισμογράφοι συνεχίζουν να καταγράφουν δεκάδες δονήσεις από τον ίδιο εστιακό χώρο, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπέρασε τα 4,7 Ρίχτερ. Στον Πύργο δεν λειτούργησαν σήμερα προληπτικά τα σχολεία, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία της Νομαρχίας.

Την παραμονή για άλλο ένα χρόνο του πτεράρχου Αθανασίου Τζογάνη στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που εξετάζει προς αγορά η ελληνική κυβέρνηση είναι τα γαλλικά Μιράζ 2000-5, τα ρωσικά Σουχόι και τα αμερικανικά F-16 μπλοκ, F-15Ε, F-18 και F-22. Παράλληλα μελετάται η αγορά ιπταμένων τάνκερ και των αεροσκαφών ΑΒΑΚΣ. Για το στρατό ξηράς προωθείται η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου ΛΕΟΠΑΡΝΤ, τα οποία θα τοποθετηθούν στον Εβρο, καθώς και η αγορά νέων σύγχρονων πυροβόλων όπλων Για το Ναυτικό, το Δεκέμβριο θα παραληφθεί από την Ολλανδία άλλη μια φρεγάτα τύπου S, επίκειται η ανάθεση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τεσσάρων κανονιοφόρων, ενώ θα παραγγελθούν και 4 υποβρύχια στη Γερμανία ή τη Βρετανία. Την αντίθεσή του για την αγορά των αρμάτων ΛΕΟΠΑΡΝΤ εξέφρασε το ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι η αγορά αυτή δεν εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, την προεδρία της οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης η νέα δομή του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Οριστική φαίνεται να είναι η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το δήμο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μια μεγάλη πόλη χρειάζεται προοδευτικό πρόγραμμα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και αυτό το πρόγραμμα είναι σε θέση να προσφέρει στην Αθήνα η Μαρία Δαμανάκη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διευκρίνησε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την τελική του απόφαση για το δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες την προσεχή Τετάρτη η κυρία Δαμανάκη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αύριο με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά και τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα προσέρχεται στο συμβούλιο αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις και θα δώσει έμφαση σε δύο κοινωνικές ομάδες, τους νέους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Για τους πρώτους θα προτείνει επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα συμβάλουν στην προώθηση της απασχόλησής τους, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους θα καλέσει τους εταίρους μας στην Ευρώπη να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ο κ. Σημίτης θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητήσει θέματα που θα αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας - Ενωσης, δεδομένου ότι ο κ. Γιούνκερ ως μέλος της κοινοτικής τρόικας, θα επισκεφθεί όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και την Τουρκία. Μετά το Λουξεμβούργο ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Συζητείται αύριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η υπόθεση του ανατοκισμού των ληξιπρόθεσμων δανείων, που επιβάλλουν μονομερώς οι τράπεζες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου, που έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι για τον ανατοκισμό απαιτείται σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών, δηλαδή της τράπεζας και του δανειολήπτη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε ανακινήσει πρώτος το θέμα εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση του Αρείου Πάγου να αποτελέσει σταθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επίσημη τραπεζική τοκογλυφία και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει λύσεις στο πρόβλημα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διορία 72 ωρών, προκειμένου να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την προστασία των ξένων επισκεπτών στην Αίγυπτο, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ στον νέο υπουργό Εσωτερικών, δύο μέρες μετά την πρωτοφανή σφαγή στο Λούξορ, όπου μέλη της φανατικής οργάνωσης Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια, σκότωσαν 68 άτομα, στην πλειοψηφία τους τουρίστες, και τραυμάτισαν πάνω από 80. Παράλληλα, ο Μουμπάρακ συγκρότησε μία ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας, στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, οι τουρίστες που βρίσκονταν στην Αίγυπτο τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ πολλά τουριστικά πρακτορεία ξένων χωρών ακύρωσαν προγραμματισμένες εκδρομές, πλήττοντας έτσι ανεπανόρθωτα την οικονομία της χώρας, η οποία στηρίζεται πολύ στην εισροή τουριστικού συναλλάγματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης στον Περσικό, έχει αναλάβει η Ρωσία, ο υπουργός εξωτερικών της οποίας, Γεβγένι Πριμακόφ, έφθασε στη Γενεύη κομίζοντας σχέδιο το οποίο θα συζητήσει αργά απόψε με τους ομόλογούς του των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, στο μέγαρο του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη νότια Ασία, θα επισπεύσει την αναχώρησή της από την Ινδία προκειμένου να μεταβεί έγκαιρα στην συνάντηση και όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, επιδιώκει την διευθέτηση της κρίσης με διπλωματικά μέσα, υπογραμμίζοντας οτι η Ουάσιγκτον δεν έχει τίποτα με τον ιρακινό λαό. Την ίδια ώρα όμως, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πυκνώνουν την παρουσία τους στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ που περιοδεύει σε διάφορες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη προς την Βαγδάτη, είχε σήμερα νέο γύρο συνομιλιών στη Μόσχα με ανώτατους αξιωματούχους.

Το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος καλείται να παίξει ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ανατόλι Τσουμπάϊς, την κεφαλή του οποίου ζητούν επί πίνακι οι κομμουνιστές, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την ερχόμενη Παρασκευή. Οπως δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος, ο πρόεδρος Γιέλτσιν αποφάσισε οτι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης δεν μπορούν να κατέχουν και άλλο υπουργικό αξίωμα. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να πλήξει τον Τσουμπάϊς, ο οποίος μάλλον θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως παραχώρηση του Γιέλτσιν προς τους κομμουνιστές, με αντάλλαγμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Τσουμπάϊς αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κυβέρνηση, καθώς κατά καιρούς το όνομά του φέρεται αναμεμειγμένο σε διάφορα σκάνδαλα, πάντα όμως καταφέρνει να σωθεί, καθώς αποτελεί την εγγύηση του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πιέζει τη Μόσχα για την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων.

Είκοσι δύο νεκροί είναι ο τελικός απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από ένα κινηματογραφικό στούντιο στο κρατίδιο Αντρά Πραντές, στη νότια Ινδία. Η βόμβα εξερράγη ενώ γυριζόταν μία ταινία, και ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας γνωστός ηθοποιός, μέλος του ινδικού κοινοβουλίου. Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη της επίθεσης, αλλά το κρατίδιο αυτό αποτελεί συχνά το θέατρο επεισοδίων βίας από εκτός νόμου ομάδες Μαοϊστών.

Μέτωπο αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, άνοιξε στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν με την ψήφιση ενός νόμου σύμφωνα με τον οποίο, καταργείται η φοροαπαλλαγή του 30% που ίσχυε εδώ και δεκαετίες για τους δημοσιογράφους και η θέσπιση ανώτατου ορίου μισθού 50. 000 φράγκα μηνιαίως, δηλαδή 2,5 εκατ. δραχμές. Ο σχετικός νόμος, που είχε προταθεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και ψηφίσθηκε από την παρούσα τον περασμένο μήνα, πλήττει άλλους 70 εργασιακούς κλάδους και ήδη οι δημοσιογράφοι κήρυξαν προειδοποιητική 24ωρη απεργία, υποστηρίζοντας οτι εάν δεν αλλάξει ο νόμος θα συνεχίσουν επ'αόριστον.

Στην Τουρκία, άρχισε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, η οποία θα φέρει περιορισμούς στη βουλευτική ασυλία. Η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα. Η αναθεώρηση έχει σημασία αφού εκρεμούν συνολικά 180 αιτήσεις για την άρση της ασυλίας 85 βουλευτών μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν και η πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας των νοσοκομειακών γιατρών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο το ιατρικό μισθολόγιο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που συνεχίζουν μέχρι και αύριο την απεργία τους, απειλούν να μετατρέψουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους αν δεν εφαρμοσθεί το μισθολόγιό τους.

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ειδικά για την τοποθέτησή του περί αποσύνδεσης της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα από την επίλυση του προβλήματος, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι με τις δηλώσεις αυτές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες. Παράλληλα τον επέκρινε για τη θέση που διατύπωσε περί άρσης του ελληνικού βέτο στον χρηματοδοτικό μηχανισμό. Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία θα κλιμακώσει την κριτική της στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη των τομεαρχών. Ο εκπρόσωπος του κόμματος έκανε λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο προϋπολογισμός απομακρύνει την προοπτική ένταξης της χώρας στην Οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αμερικανός στρατηγός, Γουέσλι Κλαρκ. Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές του ΝΑΤΟ, καθώς και τις ιδιαιτερότητες στην περιοχή μας. Οπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Ακριβότερο κατά 0,80 δραχμές το λίτρο θα πωλείται από τα μεσάνυχτα το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Αντίθετα μειώνεται κατά 0,30 δρχ το λίτρο η τίμη της βενζίνης. Ετσι η λιανική τιμή πώλησης του ντίζελ θέρμανσης διαμορφώνεται στις 77,70 δρχ το λίτρο.

Αρχίζει από αύριο και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό για πρόσληψη στο δημόσιο, που θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις κατατίθενται σε όλες τις νομαρχίες της χώρας.

Δύο νεαρούς Αλβανούς συνέλαβε η αστυνομία στις Καρυές του Αγίου Ορους, ως υπεύθυνους για τις δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον μοναχών. Οι δύο αλβανοί, που εργάζονται σε γεωργικές καλλιέργειες στο Αγιο Ορος, ομολόγησαν την πράξη τους, λέγοντας πως επιτέθηκαν στους μοναχούς στα κελιά τους με σκοπό να τους ληστέψουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα κάνει την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν στελέχη των κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ισραήλ και του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς και η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης είναι οι περίπου 30 επιζώντες των στρατοπέδων Αουσβιτς και Μπιργκενάου, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 48. 000 Εβραίοι πολίτες της Θεσσαλονίκης, την περίοδο 1943 - '44.

Ακόμη 106 κατοικίες διένειμε σήμερα σε οικογένειες ομογενών στο Νομό Ροδόπης το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων. Χθες, το ιδρυμα είχε διανήμη στον Εβρο 203 κατοικίες, ενώ τη προσεχή Δευτέρα θα δοθούν 102 κατοικίες στη Ξάνθη.

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Αύριο, με τον υπουργό Γεωργίας θα συναντηθεί αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, προς τον οποίο θα εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Πορεία πραγματοποίησαν το πρωί στην Αθήνα πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Αντιπροσωπεία τους, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα και ζήτησαν να μεταφερθούν και στην Ελλάδα, τα δικαιώματα που είχαν όσο εργάζονταν στις χώρες που διέμεναν.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 55χρονος Δημήτρης Τάσκας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου, την ώρα που τη μετέφερε έξω από το εξοχικό σπίτι του. Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε χθες το απόγευμα από γείτονες, στην αυλή του εξοχικού του σπιτιού, στην περιοχή Ξενοτάφια Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με εκπλήξεις διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες για την τρίτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς τρεις ομάδες της Β'Εθνικής και τρεις της Γ' Εθνικής νίκησαν αντίστοιχες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Απόλλων Αθηνών υπέστη ήττα με 2-0 στο γηπεδό του από τον Ορφέα Αλεξανδρούπολης, ένα αποτέλεσμα που πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί από την Ελαφρά Ταξιαρχία. Η Καλαμαριά συνέτριψε με 3-0 την Καβάλα, ο Πανελευσινιακός επικράτησε επί του Πανιωνίου με 3-1, το αδύναμο Αιγάλεο νίκησε τον Πανηλειακό με 1-0, ενώ ο Απόλλων Λάρισας νίκησε την Παναχαϊκή με 1-0. Επίσης ο Παναιτωλικός πήρε λευκή ισοπαλία μέσα στη Βέροια, η οποία δύσκολα θα περάσει μέσα απ' το Αγρίνιο με ένα θετικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ έχασε στη Ξάνθη με 2-1 από την ομώνυμη ομάδα αν και προηγήθηκε, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα με 2-0 τον πρωτοπόρο της Γ'Εθνικής Ορέστη στην Ορεστιάδα. Στα άλλα παιχνίδια σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αγροτικός Αστέρας-Καρδίτσα 1-0, ΟΦΗ-Καλαμάτα 1-0, Αρης-Ιάλυσος 2-0, Εθνικός-Ιωνικός 0-0 και Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου 2-1. Το παιχνίδι Ηρακλής-Ολυμπιακός άρχισε στις 5, 30 μμ, ενώ το παιχνίδι ΠΑΟΚ -Προοδευτική θα αρχίσει στις 7,30μμ.

Η ΑΕΚ του Ιωαννίδη λαβωμένη από τις ήττες των τελευταίων εβδομάδων θα προσπαθήσει να νικήσει την ευρωπαϊκή "ντριμ τιμ", όπως ονομάζουν την ιταλική Τιμσύστεμ, για να γιατρέψει τις πληγές της, αλλά και να δει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον της τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το παιχνίδι θεωρείται από τον Ιωαννίδη, ίσως το κρισιμότερο αυτής της φάσης, καθώς η ΑΕΚ με νίκη μπορεί να κάνει όνειρα για το ευρωπαϊκό της μέλλον. Ωστόσο, φαβορί της συνάντησης παραμένει η πανίσχυρη Τιμσύστεμ, που έχει στις τάξεις της τους Ντομινίκ Ουίλκινς, Ρίβερς, Μάιερς, Φούτσκα και Ατρούια, δηλαδή παίχτες που μπορούν να σκοτώσουν οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Το παιχνίδι, που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, θα αρχίσει στις 9,15 το βράδυ και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο ΠΑΟΚ, για την ίδια διοργάνωση, θα δοκιμαστεί στην ισπανία κόντρα στην Εστουντιάντες, σε ένα παιχνίδι που για την ομάδα της Θεσσαλονίκης η νίκη είναι μονόδρομος αν θέλει να περάσει δεύτερος στον ομιλό του. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα δείξει το ΣΤΑΡ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή άνοδο 0,23% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1395 μονάδες, αν και στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,20%. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 15,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,17%, Ασφάλειες πτώση 0,46%, Λήζινγκ άνοδος 0,50%, Επενδύσεις άνοδος 0,16%, Κατασκευές πτώση 2,02%, Βιομηχανίες άνοδος 0,97%, Διάφορες άνοδος 0,17%, Συμμετοχών πτώση 0,24%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,54%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, βροχές και χιόνια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι και στα δυτικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 17 και 4 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 20 November 1997 - 2:18:33 UTC