Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πτήση του υπερσύγχρονου αεροσκάφους ΠΙ-3-ΟΡΙΟΝ, που έφθασε στη Θεσσαλονίκη από τη νατοϊκή βάση της Νάπολης στην Ιταλία, επικεντρώνονται πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους, η τύχη του οποίου αγνοείται περίπου 48 ώρες μετά την εξαφάνισή του. Το νατοϊκό αεροσκάφος, αμερικανικής κατασκευής, που άρχισε ήδη τις έρευνες, έχει υπερσύγχρονα συστήματα ραντάρ σάρωσης του εδάφους και μπορεί να ανιχνεύσει μέταλλα, διαστάσεων πάνω από δέκα μέτρα. Το αεροσκάφος έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι παντός καιρού και μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις και τη νύχτα. Οι υπεύθυνοι των ερευνών εκφράζουν όμως φόβους ότι ακόμα και με το αεροσκάφος αυτό, είναι δύσκολος ο εντοπισμός του ουκρανικού αεροπλάνου, καθώς η διαμόρφωση του εδάφους στην περιοχή που εκτιμάται ότι έχει συντριβεί, είναι δύσκολη και γεμάτη χαράδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροσκάφος θα εκτελέσει τετράωρη πτήση απόψε και δεν αποκλείεται σε περίπτωση που οι έρευνες δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, να έλθει και δεύτερο αεροσκάφος αύριο το πρωί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου, αν καλυτερέψουν οι καιρικές συνθήκες να απογειωθούν και να προχωρήσουν σε αεροφωτογράφιση του χώρου με υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Κατά τα άλλα παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε από ξηράς και αέρος, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί το ουκρανικό αεροσκάφος. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος πάνω από έξι χιλιάδες άνδρες του στρατού και εκατοντάδες πολίτες από διάφορες περιοχές. Στις έρευνες συμμετείχαν σήμερα 29 ελικόπτερα του στρατού και της αεροπορίας, καθώς και αεροσκάφη C-130 και η φρεγάτα "Μακεδονία" του Πολεμικού Ναυτικού. Οι έρευνες διεξάγονται σε μια περιοχή που καλύπτει 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περικλείεται από τις πόλεις Βέροια - Αιγίνιο - Κατερίνη - Λιτόχωρο - Ελασσόνα και Σέρβια, αλλά και στην περιοχή του ορεινού όγκου Βερτίσκου - Κερδυλίων, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Kαι σήμερα οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς με τσουχτερό κρύο, χιόνια, χαμηλές νεφώσεις και πολύ μικρή ορατότητα που δεν ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα. Πάντως το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν το μεσημέρι περί ανεύρεσης τμημάτων του αεροσκάφους στους πρόποδες του Ολύμπου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις έρευνες συμμετέχουν οικειοθελώς και οι κάτοικοι των χωριών Αιανής και Κρόκου Κοζάνης, από τα οποία κατάγονται οι επτά από τους 41 Έλληνες που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Το θέμα απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο, που ασχολήθηκε με θέματα του υπουργείου Μεταφορών και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δύο 24ωρα από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, αυτό δεν έχει εντοπιστεί και έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις των σωστικών συνεργείων. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα ασφαλές και λειτουργεί επί τόσα χρόνια χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το υφιστάμενο σύστημα ενόργανης προσέγγισης. Ο κ. Μαντέλης εξήγησε ότι η μη λειτουργία του ραντάρ προσέγγισης δεν είναι η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους και σημείωσε πως την ημέρα του ατυχήματος είχαν προσγειωθεί και απογειωθεί από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" πολλά αεροπλάνα, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος, στον οποίο ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, παρέδωσε την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Μακεδονία και του πιλότου, διέταξε τη διενέργεια ένορκης προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος. Ο κ. Μαντέλης απέδωσε το ατύχημα σε αποπροσανατολισμό του πιλότου.

Νέες απειλές κατά της Ευρώπης και της Κύπρου, εκτόξευσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κλίντον. Ο Γιλμάζ απείλησε με μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναθεωρήσει την απόφασή της για ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, τον οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σ' ένα χριστιανικό όμιλο, αποκλείοντας τους ισλαμιστές. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε ως ανόητη την κατηγορία του Μεσούτ Γιλμάζ, σημειώνοντας ότι μια απόδειξη της θρησκευτικής ανοχής της Γερμανίας είναι η ύπαρξη 2. 000 τζαμιών και άλλων τόπων προσευχής για τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κλίντον- Γιλμάζ, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, για τρίτη ημέρα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τετραμηνιαία έκθεσή του, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση των 2001, εάν δεν γίνει κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής μέσα στο 1998. Το ΙΟΒΕ τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ενταθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει θετική τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική και ζητεί να χαλαρώσει μερικώς η πολιτική της σκληρής δραχμής.

Στο ναό της θεάς Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για του 18ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το 1998. Η τελετή αφής ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, παρουσία Ελλήνων και Ιαπώνων αξιωματούχων των Ολυμπιακών Αγώνων, του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, καθώς και των δημάρχων Ναγκάνο και Ολυμπίας.

Η γερμανική εταιρία ηλεκτρονικών ΖΙΜΕΝΣ, ανακοίνωσε σήμερα ότι κέρδισε παραγγελία του ΟΤΕ για τηλεφωνικό εξοπλισμό αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίου δραχμών. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι, βάσει της παραγγελίας του ΟΤΕ, πρόκειται να εγκαταστήσει μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφιακές γραμμές.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Νέλσονα Μαντέλα, είχε χθες το πρωί ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε τον Μαντέλα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ του εξέθεσε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Νοτίου Αφρικής. Ο νοτιοαφρικανός ηγέτης, απ'την πλευρά του, διαβίβασε τα βαθειά αισθήματα φιλίας και εκτίμησης προς τον ελληνικό λαό, ενώ τόνισε πως οι Ελληνες της χώρας του είναι οι καλύτεροι φίλοι του.

Με τις σημειώσεις που αφορούν κυρίως την ταυτότητα των έργων και κυρίως τις συνθήκες μέσα στις οποίες γράφτηκαν, κυκλοφόρησε ο α'τόμος της μελοποιημένης ποίησης, του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης, Μελοποιημένη Ποίηση". Στην παρουσίαση του βιβλίου, εκτός από τον ίδιο το μουσικοσυνθέτη, ήταν ακόμα ο στιχουργός-δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Σειρά αποφάσεων για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας ελήφθησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποδίδεται στον ΟΑΣΑ ο χαρακτήρας του ενιαίου κέντρου σχεδιασμού των δημοσίων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας για τις οποίες θα υπάρξει ενίσχυση. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές θα γίνει, συστηματική προσπάθεια εξυγίανσης των φορέων των αστικών συγκοινωνιών εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους , καλύτερη οργάνωση του τρόπου με τον οποίο ασκείται η τιμολογιακή τους πολιτική, βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών με παράλληλη βελτίωση του τροχαίου υλικού

Σε ανατροπή στρατιωτικού φορτηγού, μέσα στο στρατόπεδο υλικού πολέμου, στο Πετσάλι Ιωαννίνων, σκοτώθηκε ο 20χρονος στρατιώτης Σωτήριος Αναστασίου από την Ηγουμενίτσα, ενώ ελαφρά τραυματίσθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου Αθανάσιος Πούλος, από το Γαλάτσι Αττικής. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι οτι η ανατροπή του φορτηγού οφείλεται σε βλάβη των φρένων του, αλλά διατάχθηκε ένορκη προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Αλλος ένας νέος γράφτηκε στη μαύρη λίστα των θυμάτων του λευκού θανάτου. Πρόκειται για τον Μιχάλη Τσιλιβαράκη, 30 χρόνων, άεργο τον οποίο βρήκε νεκρό ο αδελφός του, στο σπίτι τους στη Νίκαια και ο θανατός του αποδίδεται σε υπερβολική δόση ηρωίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρώτη του προπόνηση στους Θρακομακεδόνες έκανε με τα χρώματα της ΑΕΚ ο Δώνης, ο οποίος δήλωσε ότι έκανε την καλύτερη επιλογή, ενώ υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει τη νέα του ομάδα, που έχει μεγάλα οράματα και στόχους. Οπως είναι γνωστό, το "Τρένο" υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 4,5 ετών έναντι 570 εκατομμυρίων δραχμών. Από την πλευρά του ο Ντουμιτρίου δεν έκρυβε την ικανοποιησή του για το νέο απόκτημα της "Ενωσης", ενώ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι "η ΑΕΚ τέτοιους παίχτες θέλει".

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικό κλίμα και με την επικράτηση μικρών πτωτικών τάσεων πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1491,66 μονάδες μειώμενος σε ποσοστό 0, 70%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 1,68%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 14,9 δισ. δρχ. . Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,15%, Ασφάλειες πτώση 0,19%, Λήζινγκ άνοδος 0,12%, Επενδύσεις άνοδος 0,25%, Κατασκευές άνοδος 2,14%, Βιομηχανίες πτώση 0,72%, Διάφορες άνοδος 1,24%, Συμμετοχών άνοδος 0,68%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,51%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα ύποπτο χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμεύει στην κατασκευή θανατηφόρου αερίου, ανακαλύφθηκε από τους επιθεωρητές της επιτροπής του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με τον αφοπλισμό του Ιράκ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον ελπίζει ακόμη οτι θα μπορέσει με διπλωματικά μέσα να πείσει το Ιράκ να επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στα προεδρικά μέγαρα. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης.

Με μυστικοπάθεια και δηλώσεις περί του αντιθέτου, προσπαθούν οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου να κατευνάσουν τις φήμες για την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν. Ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν δήλωνε οτι ο πρόεδρος θα βγει σήμερα από το θεραπευτήριο Μπαρβίκα, όπου νοσηλεύεται από τις 10 Δεκεμβρίου εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού, σήμερα ανακοίνωσε οτι θα χρειασθεί να παραμείνει μερικές ημέρες ακόμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάρρωσή του από το κρυολόγημα.

Ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα, με την ονομασία Κόμμα της Ενωσης για την Ευρώπη, που θα έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, αποφάσισαν να ιδρύσουν ο πρόεδρος του γαλλικού γκωλικού κόμματος, Φιλίπ Σεγκέν και ο πρόεδρος του ιταλικού κόμματος, Φόρτσα Ιτάλια και μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κόμμα αυτό θα αποτελείται από εθνικά πολιτικά κόμματα, που θα εκπροσωπούνται μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από την νέα κοινοβουλευτική ομάδα, Ενωση για την Ευρώπη. Ήδη ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτό και άλλα κόμματα από διάφορες κοινοτικές χώρες, όπως το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης, του Αντώνη Σαμαρά, το Φιάνα Φέϊλ του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας και το Λαϊκό Κόμμα της Πορτογαλίας.

Ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς, βασισμένο στην αυτοπειθαρχία που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η υιοθέτηση ενός ακόμη πιο καταναγκαστικού νόμου περί Τύπου, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο βρετανικός τύπος, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνονται αιτήματα για μια νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να σταματήσει η όλο και πιο συστηματική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των διασημοτήτων. Οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπονται από το νέο κώδικα, αφορούν το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, την παρενόχληση, το σεβασμό του πένθους και την προστασία των παιδιών, καθώς και τον ορισμό του συμφέροντος του κοινού στην ενημέρωση.

Φόβοι ότι είναι νεκροί και οι 104 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο της Σιλκέρ, το οποίο συνετρίβη σήμερα στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, εκφράζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της ινδονησιακής πολιτικής αεροπορίας. Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Τζακάρτα- Σινγκαπούρη, με 97 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα, συνετρίβη στα μισά της πτήσης, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, σε ελώδη περιοχή της Σουμάτρας.

Για τρίτη φορά σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Πίτερ Μπότα, αγνόησε την κλήτευση της νοτιοαφρικανικής Επιτροπής για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση, να παρουσιασθεί και να καταθέσει ενώπιόν της σχετικά με την επιβολή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την δεκαετία του '80. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της επιτροπής, αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, δήλωσε ότι θα αφήσει τον νόμο να πάρει τον δρόμο του, υπονοώντας την ποινική δίωξη του 80χρονου πρώην προέδρου. Ο Μπότα, επωνομαζόμενος κροκόδειλος, έχει χαρακτηρίσει την επιτροπή τσίρκο και έχει δηλώσει ότι αρνείται να παρουσιαστεί ενώπιόν της.

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης – Σάββατο ανώτατη θερμοκρασία 47 βαθμοί φαρενάϊτ και νεφώσεις, Κυριακή 45 με περισσότερη όμως ηλιοφάνεια.

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι, που το απόγευμα θα γίνουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί - 5 με 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 13 και στα νησιά 5 με 14 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 13 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο θα δείξει από 2 μέχρι 8 βαθμούς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 20 December 1997 - 2:12:04 UTC