Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή τη μεγάλη τουρκική άσκηση που άρχισε σήμερα στο Αιγαίο και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Η άσκηση επεκτείνεται από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο, ενώ παρά τα ελληνικά διαβήματα η Τουρκία έχει συμπεριλάβει τμήματα του εθνικού μας εναέριου χώρου και ελληνικές βραχονησίδες, προφανώς με στόχο να επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών και να αμφισβητήσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα του FIR Αθηνών. Την άσκηση παρακολουθούν από κοντά με διακριτικό τρόπο, σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και η αεροπορία μας. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, προειδοποίησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση της Άγκυρας. Κακή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε το 1997 ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, και ευχήθηκε στο νέο έτος να μη δημιουργηθούν νέα προβλήματα και να υπάρξουν μικρά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσής τους. Σε συγκεκριμένο επεκτατικό σχέδιο της Άγκυρας, αποδίδει ο Αντώνης Σαμαράς την τουρκική άσκηση, επιδιώκοντας, όπως εκτιμά, τη χάραξη γκρίζου Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι τη Γαύδο.

Με αυξήσεις στα τιμολόγια δημοσίων οργανισμών και στις τιμές διαφόρων προϊόντων μπήκε το 1998. Έτσι, από σήμερα ισχύουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ η τιμή των τσιγάρων ακριβαίνει από 50 ως 70 δρχ το πακέτο. Η αστική μονάδα του ΟΤΕ θα κοστίζει 13 δρχ από 11,5 που είναι σήμερα, ενώ το μηνιαίο πάγιο τέλος αυξάνεται από 1. 850 στις 2. 050 δρχ. Αντίθετα, μειώνεται κατά 10. 000 το τέλος σύνδεσης. Αυξημένα από 500 μέχρι 1000 δρχ θα είναι και τα μηνιαία πάγια στα κινητά τηλέφωνα. Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών των αστικών συγκοινωνιών αυξάνονται κατά 1. 000 δρχ και πηγαίνουν στις 6. 000, ενώ μέχρι 100 δρχ αυξάνονται οι τιμές των ποτών. Πάντως, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστος Βερελής, δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ για ολόκληρο το 1998. Αυξημένες κατά 2,5% είναι τέλος από σήμερα και οι αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου. Για ομοβροντία αυξήσεων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Σημίτη άλλαξε ακόμα και το ρόλο του Αϊ-Βασίλη, ο οποίος αντί να δώσει τα πήρε όλα.

Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό δύο γυναικών και ενός παιδιού που αγνοούνται όταν η βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος ανατράπηκε. Οι Τούρκοι δουλέμποροι είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά 125 Ιρακινών λαθρομεταναστών κουρδικής καταγωγής, στο ελληνικό έδαφος. Τους λαθρομετανάστες αποβίβασαν σε νησάκι μέσα στον ποταμό και στη συνέχεια τους παραχώρησαν μια πλαστική βάρκα να προωθούνται μόνοι τους κατά ομάδες στο ελληνικό έδαφος. Σε κάποια στιγμή όμως η βάρκα ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να αγνοούνται τα τρία άτομα και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανά είναι ελάχιστες. Ο στρατός οργάνωσε άλλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των λαθρομεταναστών από το νησάκι, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί κρυοπαγήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες δήλωσαν πως πλήρωσαν στους Τούρκους δουλέμπορους 2. 000 δολάρια ο καθένας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό Κούρδων προσφύγων που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Τουρκία, η οποία δεν συνδέεται με την Ελλάδα με συμφωνία επαναπροώθησης των μεταναστών.

Ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρία "ΑΓΕΤ Ηρακλής" για το πολύνεκρο ναυάγιο του "ΔΥΣΤΟΣ" καταλογίζει με απόφασή του, το πρωτοδικείο Πειραιά, που έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων συγγενών τριών θυμάτων, υποχρεώνοντας την εταιρία σε καταβολή αποζημιώσεων 322 εκατομμυρίων δραχμών. Το δικαστήριο δέχεται πως το ναυάγιο προκλήθηκε από πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων της εταιρίας. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανακοίνωσή της δηλώνει κατηγορηματικά ότι έχει αποδείξει με πλήθος πιστοποιητικών και άλλων στοιχείων πως η συντήρηση του πλοίου ήταν συνεχής και απολύτως σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις ασφαλείας.

Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο 33χρονος καθηγητής Μαθηματικών Χρήστος Πράππας, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό σε βάρος ανηλίκων μαθητών του. Στη διάρκεια της απολογίας του ο Πράππας υποστήριξε ότι είναι ομοφυλόφιλος , παραδέχθηκε ότι ασελγούσε σε βάρος ανηλίκων μαθητών, αρνήθηκε, όμως, ότι προχώρησε και στην πράξη του βιασμού. Είπε ακόμη ότι έχει μετανιώσει για όλα όσα έκανε και ζητεί συγγνώμη από το κοινωνικό σύνολο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη μνήμη των πέντε αεροπόρων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου, όταν το C-130 συνετρίβη στο όρος Πάστρας, τίμησε η Πολεμική Αεροπορία και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, συγγενείς και συνάδελφοι των θυμάτων.

Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε πάλι η χώρα σε τροχαία δυστυχήματα κατά τις εξόδους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Τροχαίας, στις δύο μεγάλες εξόδους, έγιναν συνολικά 374 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 504, αριθμοί που ισοδυναμούν με τους κατοίκους ενός μεγάλου χωριού. Η Τροχαία εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν να αυξηθεί, καθώς μεγάλος αριθμός εκδρομέων αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή.

Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία του Γιώργου Παπασίδη 31 ετών που σκοτώθηκε από έξι πυροβολισμούς στο Μενίδι Αττικής. Δράστης είναι ο Γιώργος Καλπακίδης 36 ετών, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είχε οικονομικές διαφορές με το θύμα ύψους 7 εκατομμυρίων δρχ. Ο Καλπακίδης διαφεύγει μέχρι στιγμής τη σύλληψη και καταζητείται.

Με σημαντική προσέλευση μεταναστών στα παραρτήματα του ΟΑΕΔ άρχισε σήμερα η καταγραφή τους, όπως έχει οριστεί από τα πρόσφατα Προεδρικά Διατάγματα που τερματίζουν στη χώρα μας το καθεστώς του λαθρομετανάστη. Οι μετανάστες, με την προσέλευση στον ΟΑΕΔ και την καταγραφή, θα εφοδιάζονται με τη λευκή προσωρινή Κάρτα Παραμονής που θα ισχύει ως το τέλος Ιουλίου. Η Κάρτα αυτή επέχει θέση και Κάρτας Εργασίας, αλλά και διαβατηρίου ισχύος 2 μηνών. Μετά τον Ιούλιο του 1998 οι καταγραφέντες μετανάστες, εφόσον θα έχουν τουλάχιστον 40 ημερομίσθια με ένσημα, θα λαμβάνουν την πράσινη Κάρτα Παραμονής, ισχύος 1-3 χρόνων με δυνατότητα ανανέωσης.

Ταξίδια στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, στα Πιέρια Ορη, με την πτώση του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ". Στα χέρια των εμπειρογνωμόνων βρίσκεται το σύνολο του υλικού, που προέκυψε από την αποκωδικοποίηση των "μαύρων" κουτιών στη Γερμανία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το δυστύχημα αποδίδεται σε λανθασμένη αποκωδικοποίηση των στοιχείων της πτήσης από τους πιλότους.

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων, χαρακτηρίζονται παράνομες και ποινικά κολάσιμες οι αναγγελίες παραπλανητικών προεκπτώσεων και προσφορών.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Μανόλης Φθενάκης, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια επιτροπή της βουλής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της παραίτησής του.

Δεν έχει εμφανιστεί ακόμη ο υπερτυχερός του Κρατικού Λαχείου, ο οποίος κέρδισε ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Ο χρυσός λαχνός, πουλήθηκε από πρακτορείο του Πειραιά.

Σε βενζινάδικο της οδού Πέτρου Ράλλη, στην Αθήνα, έγινε χθες βράδυ η πρώτη ληστεία του 1998. Οι δράστες ήταν δύο, που φορούσαν κουκούλες και με την απειλή όπλων απέσπασαν από τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου 250. 000 δρχ, λήστεψαν κι έναν πελάτη από τον οποίο πήραν 20. 000 δρχ, καθώς και κοσμήματα και ρολόγια που είχαν μαζί τους αξίας περίπου 400. 000 δρχ.

Ένας 30χρονος είναι το πρώτο θύμα της ηρωίνης για την καινούργια χρονιά. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ιωαννίδη, κάτοικο Ωραιοκάστρου στην περιοχή Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ακατοίκητο παράπηγμα από συγγενείς του που τον αναζητούσαν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σημαία της ΑΕΚ είναι και πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την επιστροφή του Στέλιου Μανωλά. Ο κορυφαίος αμυντικός ποδοσφαιριστής, που απείχε τους τελευταίους μήνες από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της ομάδας, λόγω της διένεξης του με τον πρώην πρόεδρο Τροχανά, υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους, έναντι 120 εκατομμυρίων δρχ. Ο Μανωλάς δήλωσε πολύ ευχαριστημένος για το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, αλλά και θα κλείσει την καριέρα του.

Με όνειρα αναχώρησε σήμερα για την Αυστραλία η αποστολή των εθνικών μας ομάδων υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, καθώς και οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, που θα διεξαχθεί από τις 8-18 Ιανουαρίου στο Περθ. Στην Αυστραλία βρίσκονται ήδη για "μίνι" προετοιμασία και οι κολυμβητές μας, Μαγγανάς, Σαρακατσάνη και Πόποτας, οι οποίοι θα πάρουν επίσης μέρος στους αγώνες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση του 1998. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1482,41 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,19%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 13,5 δισ. δρχ. εκ των οποίων, όμως, τα 8 περίπου δισ. αφορούν στη διακίνηση πακέτων 300. 000 και 150. 000 αντιστοίχως της Εθνικής και της Εμπορικής. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,09%, Ασφάλειες άνοδος 1,79%, Λήζινγκ πτώση 0,39%, Επενδύσεις άνοδος 0,21%, Κατασκευές άνοδος 2,04%, Βιομηχανίες πτώση 0,38%, Διάφορες άνοδος 1,30%, Συμμετοχών άνοδος 1,03%. Με σημαντικά κέρδη 1,63%, έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Άγκυρα με τη Ρώμη για το πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων. Η Τουρκία κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση ότι με την απόφασή της να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στους Κούρδους, υποκινεί τη λαθρομετανάστευση. Στις κατηγορίες αυτές η Ρώμη απάντησε ότι όπου υπάρχει καταδίωξη και άρνηση των βασικών δικαιωμάτων θα πρέπει να χορηγείται πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, υπάρχει συμφωνία για την εκμετάλλευση -κυρίως Κούρδων- προσφύγων, ανάμεσα στην ιταλική και την τουρκική μαφία.

Δεν μπήκε καλά ο νέος χρόνος για το ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, καθώς έχασε για μία ακόμα φορά τον προσανατολισμό του ως προς τον ήλιο, εξαιτίας βλάβης του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η ηλεκτροδότηση των θαλαμίσκων του σταθμού πλην ενός βασικού, όπως δήλωσε αξιωματούχος του διαστημικού Κέντρου, στη Μόσχα. Τα γυροσκόπια είναι αυτά που ελέγχουν τον προσανατολισμό του σταθμού. Χωρίς αυτά, ο ΜΙΡ περιστρέφεται ασκόπως και χάνει πολύτιμη ενέργεια.

Ένα αγοράκι τριών ετών είναι το τελευταίο κρούσμα της "γρίπης των πουλερικών", από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ. Πάντως, η κατάσταση του αγοριού είναι ικανοποιητική δήλωσαν οι γιατροί της κλινικής που νοσηλεύεται. Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι 90 χιλιάδες κοτόπουλα στην επικράτεια του Χονγκ Κονγκ δεν σφαγιάστηκαν κατά τη μαζική επιχείρηση για την εξολόθρευση 1,8 εκατομμυρίων πουλερικών, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Προκλητική ενέργεια που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Σαχάφ την απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αεροναυτικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ο ίδιος έκανε λόγο για αμερικανο- σιωνιστική συνωμοσία και εχθρική ενέργεια κατά του αραβικού έθνους και των ζωτικών του συμφερόντων, ενώ μάλιστα κάλεσε την Άγκυρα να αποσυρθεί από τα γυμνάσια.

Χιλιάδες πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τις χειρότερες φωτιές των τελευταίων τριάντα χρόνων, που έχουν ξεσπάσει στην Αυστραλία. Το μέγεθος των φωτιών έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων και τις αστραπές, των τελευταίων ημερών. Στη Νέα Ουαλλία συνεχίζονται 50 φωτιές που καίνε 300 χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους έκτασης, ενώ η κατάσταση στην Δυτική Αυστραλία δεν είναι καλύτερη. Τέλος, τη ζωή του έχει χάσει και ένας πυροσβέστης.

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις χτενίζουν την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι, καθώς ο απολογισμός των νεκρών απο την χθεσινή αιματηρή επίθεση ανταρτών Χούτου έφθασε τους 284, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άμαχοι, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία. Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, δήλωσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα πτώματα υπάρχουν πολλά γυναικόπαιδα.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, αλλά γρήγορα θα σημειώσει βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες H θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 15 και στο Αιγαίο 8 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή μικρής διάρκειας, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αραιή συννεφιά, άνεμοι ασθενείς και το θερμόμετρο θα δείξει από 4 μέχρι 12 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 2 January 1998 - 23:38:21 UTC