Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκαν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα τα Θεοφάνια και ο Αγιασμός των Υδάτων. Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Αττική ήταν ο Πειραιάς, όπου στην τελετή παρέστη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στην Αθήνα, ο Αγιασμός έγινε στη Δεξαμενή παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του δημάρχου Αθηναίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως συνέβη και φέτος τα Χριστούγεννα και η σημερινή μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, συνοδεύτηκε από μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο. Οι νέες παραβιάσεις, 14 τον αριθμό, έγιναν στην περιοχή μεταξύ Ψαρών, Χίου και Οινουσών και κατά παράβαση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, που θέλει τις δύο χώρες να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών ή εθνικών εορτών.

Η Τουρκία είναι υπόλογοι απέναντι στη διεθνή κοινότητα και με τη στάση της δυναμιτίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δίκιο που θέτει ορισμένους όρους στην Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφερθεί ως πολιτισμένη χώρα και όχι ως διεθνής τρομοκράτης, τόνισε από τα Ψαρά που βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, και απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας.

Τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξη στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και κάλεσε την Άγκυρα να κατανοήσει ότι τα κριτήρια που εφαρμόζονται στην περίπτωσή της δεν διαφέρουν από εκείνα που εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Άριστη χαρακτηρίστηκε η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση τετραπλού μπάι πας, στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης από την ομάδα του καρδιοχειρουργού Παναγιώτη Σπύρου. Ο κ. Σπύρου έκανε λόγο για επέμβαση ρουτίνας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσοβόλας θα παραμείνει στην εντατική μονάδα περίπου 48 ώρες και σε 10 μέρες θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Παρά τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης που έχουν πάρει οι λιμενικές αρχές, οι Τούρκοι δουλέμποροι βρίσκουν διόδους για να περάσουν Λαθρομετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν στη Σάμο 11 Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής και όπως δήλωσαν οι ίδιοι χιλιάδες συμπατριώτες τους, περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το θέμα της μαζικής φυγής των Κούρδων από τα πάτρια εδάφη τους, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία, γιατί με τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ, εξαναγκάζει τους Κούρδους σε διωγμό. Το ζήτημα θα εξετασθεί αύριο στη Ρώμη, από τους επικεφαλείς ασφαλείας έξι Ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ ήδη απασχόλησε και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει επιπλέον 300 δισ δρχ και να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή τουλάχιστον 12 νέων φόρων και την αύξηση των ήδη υπαρχόντων. Για φορολογική λαίλαπα κάνει λόγο η αντιπολίτευση ενώ αντίθετη στο νομοσχέδιο εμφανίζεται και η ΓΣΕΕ.

Αιχμάλωτο της ομίχλης παρέμεινε και σήμερα για αρκετές ώρες το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Η πυκνή ομίχλη που έκανε την εμφάνιση της το πρωί, διαλύθηκε στις 11 με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη και η στάση, που επρόκειτο να κάνει στη Θεσσαλονίκη, το αεροπλάνο, που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα - Μόναχο.

Νεκρός βρέθηκε στο τμήμα Μεταγωγών Πατρών ο κρατούμενος Αθανάσιος Τραγογένης του Γεωργίου, 32 ετών, από τον Παλαμά Καρδίτσας. Ο Τραγογένης, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 13 ετών για υποθέσεις ναρκωτικών, επρόκειτο να μεταχθεί στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, από το ψυχιατρείο των Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Στο τμήμα μεταγωγών εκρατείτο με άλλα πέντε άτομα και τα αίτια του θανάτου ερευνώνται από τον ιατροδικαστή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας και του τυφλού φανατισμού δεν έχει τέλος στην Αλγερία, καθώς τις τελευταίες ημέρες αρκετές εκατοντάδες χωρικοί κάηκαν ζωντανοί και 117 σφαγιάστηκαν στη διάρκεια σφοδρών επιθέσεων από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Οι τρομοκράτες, που ήταν περίπου 30, έκαψαν και έπνιξαν στο αίμα ένα ολόκληρο χωριό στη δυτική Αλγερία, ενώ σε άλλο χωριό της ίδιας επαρχίας δολοφονήθηκαν 117 χωρικοί, στους οποίους οι δράστες είχαν κόψει τους λαιμούς.

Τραγικός είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας, καθώς οι νεκροί φτάνουν τους 48. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, υπάρχουν και 16 σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ άλλοι 33 φέρουν ελαφρά τραύματα. Το δυστύχημα έγινε όταν συγκρούστηκαν δύο τραίνα, λόγω πυκνής ομίχλης, όπως τόνισαν οι τοπικές αρχές.

Η ΝΑΣΑ ανέβαλε για ένα εικοσιτετράωρο την προγραμματισμένη για σήμερα εκτόξευση ενός πυραύλου ρομπότ προς τη Σελήνη. Ο πύραυλος, που θα ξεκινήσει για αποστολή ενός έτους, δεν εκτοξεύθηκε εξαιτίας ενός προβλήματος με ένα δορυφορικό δίσκο στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της ΝΑΣΑ στη Σελήνη από το Δεκέμβριο του 1972, ενώ το κόστος όλου του προγράμματος έφτασε τα 63 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα βόρεια και ανατολικά όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 14 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 14 και 2 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 7 January 1998 - 5:11:18 UTC