Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παράλογη και αντιφατική, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας σχετικά με το νέο κύκλο ασκήσεων στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. «Ενώ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξελίσσεται η διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Τουρκία από την πλευρά της δημιουργεί όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας. Επίσης, σε σχετική ερώτηση για το αν η Αθήνα προτείνει μορατόριουμ έστω και άτυπο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν προτείνει κάτι τέτοιο, αλλά επιθυμεί σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τήρηση των διεθνών συνθηκών και επίδειξη καλής πίστης, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για παύση λειτουργίας του κόμματος της Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. «Επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς μας ότι στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την Τουρκία και πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής αστάθειας της χώρας αυτής», κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Τη στήριξη των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά) ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στην Αθήνα, του Θρασύβουλου Λαζαρίδη στη Θεσσαλονίκη και του Χρήστου Φωτίου στον Πειραιά. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι «η κ. Δαμανάκη έχει εμπειρία στα δημοτικά θέματα και διαθέτει αποδεδειγμένα την ικανότητα να χειριστεί τα δημοτικά προβλήματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες στην πόλη της Αθήνας. Το πρόγραμμα το οποίο στηρίζει, συνέχισε, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες στην Αθήνα». Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρωτοβουλία και την κίνηση του κ. Λαζαρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε έναν από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους της πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. «Εχει πραγματοποιήσει ένα αξιοσημείωτο έργο και αυτό το έργο είναι μια πολύ καλή απόδειξη ότι μπορεί και στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης η κίνηση, της οποίας ηγείται, να οδηγήσει σε πολύ απτά αποτελέσματα για τους Θεσσαλονικείς», σημείωσε ο κ. Σημίτης. Για την πόλη του Πειραιά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Φωτίου ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα της πόλης και πρόσθεσε ότι είναι μια πόλη η οποία δεν ευτύχησε με τη δημοτική αρχή της, τα τελευταία χρόνια». Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι εκλογές στις οποίες οι πολίτες θα πρέπει να επισημάνουν ότι θέλουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να βρίσκεται πιο κοντά τους, μια Αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική.

Εντονη κριτική άσκησε στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μπέης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, για την απόφαση του Ε. Γ να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Μπέης σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «η απόφαση αυτή είναι αντίθετη τόσο με το λαϊκό αίσθημα, όσο και με το καταστατικό του κόμματος, το οποίο επιβάλλει τη διενέργεια προκριματικών εκλογών και επομένως δε δεσμεύει τα μέλη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ». Ακόμα, κάνει λόγο για «αλαζονεία του Εκτελεστικού Γραφείου» και διερωτάται γιατί, ενώ σημειώνει ότι «μπορεί το Ε. Γ να περιφρονεί το καταστατικό και να απαγορεύει στα 7. 000 μέλη της Αθήνας να ψηφίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης τους, στην οποία ζουν;». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «όσοι πιστεύουμε σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από τον σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων, οφείλουμε να είμαστε παρόντες για μια πλατιά συνεργασία. Πρέπει να προγραμματίσουμε μια αποφασιστική παρέμβαση για την αναγέννηση της Αθήνας».

Το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι «είμαστε υπέρ της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις» και ότι όταν έρθει η ώρα, η πλευρά μας θα είναι πανέτοιμη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «θέσαμε κάποιους όρους, οι οποίοι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», δηλαδή ότι αυτοί που θα μετέχουν πρέπει να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας «και ότι η φύση της φόρμουλας για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων να μην επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την υπόσταση της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να δίνει οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης στο ψευδοκράτος». Αυτό, είπε, γίνεται «από απόλυτο σεβασμό προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όλα τα ψηφίσματα που μας καλούν να μην αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος». Κληθείς να σχολιάσει προειδοποίηση του προέδρου του κόμματος των Νέων Οριζόντων, Νίκου Κουτσού, ότι εάν περιμένουμε την Ε.Ε. να θέσει όρους, πιθανόν να παραχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα στις δύο κοινότητες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι όσον αφορά στο θέμα της σύνθεσης, «δεν είναι σοφό να γίνονται δημόσιες συζητήσεις από τώρα». Το θέμα της σύνθεσης, είπε, θα τεθεί το Μάρτιο κι εκεί η κάθε πλευρά θα αναπτύξει τις εισηγήσεις της. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό που είναι ικανοποιητικό είναι ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες δηλώσεις της Ε.Ε. , ότι και αν δεν καταλήξουμε, οι ενταξιακές θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο». Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια φόρμουλα και σε παρατήρηση ότι αυτή θα πρέπει να τεθεί πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στις διαπραγματεύσεις «θα είμαστε πανέτοιμοι και αυτό είναι αρκετό». Kληθείς να αναφέρει γιατί δεν έχει τεθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «υπάρχει συνετή άσκηση πολιτικής», δηλαδή «τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι παρατηρητές όλοι, είναι κοινωνοί αυτών των σκέψεων και προτάσεων από πλευράς της κυβέρνησης». Όλοι, είπε, «γνωρίζουν τις παραμέτρους και δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί προς αυτές» και ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, άρα δεν υπάρχει λόγος να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης προηγουμένως.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κατακτήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική με την αποδοχή των αξιών και κανόνων που προσδιορίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και συμπεριφορά. Με την αποδοχή των κανόνων αυτών, με την αποκατάσταση σχέσεων σταθερότητας με την Ελλάδα και τη συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική και μέλλον». Αυτά δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου και την Ατζέντα 2000. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δέσμη αποφάσεων που ελήφθησαν στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προενταξιακή στρατηγική για τις υποψήφιες χώρες και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και για άλλες πτυχές της «Ατζέντας 2000», όπως στο θέμα των πόρων της Ενωσης και την αναδιαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων. «Θα συνεχίσουμε, συνεπώς», κατέληξε, «την προσπάθειά μας για τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ (ενιαίο νόμισμα) το 2001, καθώς και την προσπάθεια για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Ενωσης».

Δύο επιτροπές, η Εθνική και η Οργανωτική, θα αποτελούν το οργανωτικό σχήμα το οποίο θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η εθνική θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόεδρος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αντικέιμενο της είναι να παρακολουθεί το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Πρόεδρος του ΔΣ θα είναι ο δικηγόρος, Στρατής Στρατήγης, πρώην βουλευτής της ΝΔ και της ΔΗΑΝΑ.

Απεργιακό μπαράζ ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξαιτίας της διαταξης του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει οτι θα καταρτίζεται με νόμο και όχι με τις συλλογικές συμβάσεις ο κανονισμός προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Αύριο θα έχουν κοινή συνάντηση οι υπουργοί εθνικής οικονομίας και Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενώ 11 με 3 κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Την Πέμπτη, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ-ΕΥΔΑΠ και τράπεζες. Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανοίγει η κυβέρνηση με τους αγρότες. Σε πλατείες του νομού Καρδίτσας κατεβαίνουν τα τρακτέρ. Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Οπως αποφάσισε η πανθεσσαλική επιτροπή, αύριο τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών του νομού Καρδίτσας και παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, όπου θα γίνει η δίκη των 17 αγροτών σχετικά με τις περυσινές κινητοποιήσεις. Στις 2 Φεβρουαρίου, οι αγρότες σχεδιάζουν να κατεβάσουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Stgm αναφορά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, για εξυπηρετήσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απουσίαζε, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα αυτό, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πελατειακού χαρακτήρα φαινόμενα και έκανε μια παραδειγματική αναφορά. «Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, αποτελούν πολιτικές επισημάνσεις», είπε. Οσον αφορά τις αντιδράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σχολιάζει συγκεκριμένες αντιδράσεις και όχι φημολογούμενες και ομιλεί επί πραγματικών γεγονότων. «Ο κ. Τσοχατζόπουλος ασκεί τα καθήκοντά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να ασκήσει δυσμενή κριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός για διάφορα θέματα δεν θα κάνει τις δικές του πολιτικές επισημάνσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξάλλου, ο κ. Ρέππας αρνήθηκε να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξουσία», στην οποία οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ηγετική ομάδα όπου ο κ. Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να είναι σε πρώτη θέση. Τόνισε όμως ότι «τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν τα σχολιάζουμε. Μας ενδιαφέρει το έργο μας, να επιτύχουμε και να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, πράγμα το οποίο θεωρώ βέβαιο αν συνεχίσουμε την προσπάθεια του έχουμε ήδη κάνει».

Το ρόλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ιδιαιτέρως των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την κοινωνία και την ομαλή λειτουργία της Πολιτείας, λόγω της ποιότητας της ενημέρωσης του λαού και γενικώς του επιπέδου των προγραμμάτων των ηλεκτρονικών μέσων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε. ΣΥ). Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που το Κράτος καταγράφει τους ξένους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα, υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνες που εργάζονται στα ΜΜΕ, χωρίς καν «πράσινη» κάρτα, χωρίς καμία ασφάλιση και σιγουριά για την απασχόλησή τους. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, ότι τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από επιχειρηματίες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις ασχολούνται ευκαιριακά με αυτά και τα χρησιμοποιούν για την προώθηση άλλων οικονομικών τους συμφερόντων. Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας της ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα ηλεκτρονικά, κυρίως, ΜΜΕ δεν υπηρετούν την ενημέρωση του πολίτη, ούτε βελτιώνουν το επίπεδο της κοινωνίας, αλλά αντιθέτως το υποβαθμίζουν μέχρι σημείου εκχυδαϊσμού. «Δε μπορούμε να αγνοούμε άλλο την κατάσταση στα ΜΜΕ», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για έναν τομέα που έχει σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, την ενημέρωση του λαού, με το ήθος της πολιτικής, το ήθος των νέων ανθρώπων, την πορεία του τόπου και τα οράματα των Ελλήνων, που ζουν σε μια περιοχή, ο χάρτης της οποίας βρίσκεται σε διάφορα στρατηγεία, όπου ενδεχομένως κόβεται και ράβεται και φυσικά, ερήμην μας. Γιατί εκείνοι που μπορούν να μας πληροφορήσουν, δεν έχουν κέρδος από αυτό Είναι τυφλοί. Βλέπουν μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο». Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι το πρόβλημα των ΜΜΕ είναι τεράστιο και δομικό. «Η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και, ίσως, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθείται». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια πραγματική εκστρατεία με συμμετοχή και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χόρν, σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς επικήδειους και καταθέσεις στεφάνων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Ο Χορν, που λάμπρυνε το θέατρο και τον κινηματογράφο πάνω από μισό αιώνα, πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, σε κλινική των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Στη Βουλή θα έρθει σύντομα προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Απριλίου 1997 για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου από τη βιολογική χρήση. Αυτό ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά την απαγόρευση πειραμάτων κλωνοποίησης ανθρώπων. Ο κ. Γείτονας αναφέρθηκε και στη σύσταση της εθνικής επιτροπής βιοηθικής, που γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι θα προτείνει νέα μέτρα για τις πειραματικές μεθόδους, ώστε να θεσμοθετηθούν κανόνες και πλαίσια που θα καταστήσουν αδύνατη την κλωνοποίηση του ανθρώπου. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ενός τέτοιου σύγχρονου και αυστηρού πλαισίου κανόνων, ώστε οι μεγάλες εξελίξεις, όπως είπε, στην επιστήμη, να μη φέρουν και μεγάλους κινδύνους και απειλές στην κοινωνία.

Τέλος, σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κοινή με αυτήν της διεθνούς κοινότητας και ανέφερε ως παράδειγμα το Πρωτόκολλο που υπέγραψε η χώρα μας μαζί με άλλες 18 με το οποίο απαγορεύεται ρητά η κλωνοποίηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκκληση προς τους Ισλαμιστές της Τουρκίας να πάρουν στα χέρια τους όπλα και να εναντιωθούν κατά της απόφασης του Συνταγματικού δικαστηρίου να διαλύσει το Κόμμα Ευημερίας απηύθυνε η ένοπλη μουσουλμανική οργάνωση της Αιγύπτου, Τζιχάντ Ταλά αλ Φατάχ, η δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση στην Αίγυπτο μετά από την Γιαμάα Ισλαμίγια. Σε δήλωσή της η συγκεκριμένη οργάνωση τονίζει ότι «η εμπειρία δείχνει ότι ο ιερός πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η αποστασία ή η απάρνηση της πίστης», συμπληρώνοντας ότι «πολλοί αφελείς μουσουλμάνοι δυστυχώς πιστεύουν ότι η δημοκρατία μπορεί να τους οδηγήσει κάπου, αλλά σύμφωνα με τα πρόσφατα παραδείγματα της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Υεμένης και τελικά της Τουρκίας δεν αποτελεί παρά μια ψευδαίσθηση». Στη συνέχεια της ανακοίνωσης υποστηρίζεται ότι «για μια ακόμη φορά ο στρατός διέλυσε το Κόμμα Ευημερίας, με την κατηγορία ότι ήταν αντίθετο στην κοσμική πολιτική της χώρας, αν και ο ηγέτης του, Νετσμετίν Ερμπακάν, κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του δικτάτορα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Η Τζιχάντ Ταλά αλ Φατάχ ζητά από τους μουσουλμάνους της Τουρκίας να αλλάξουν στάση και να παραδειγματιστούν από παλαιότερα λάθη, λέγοντας: «εάν ο θάνατος είναι η μοίρα μας, είναι προτιμότερο να πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Στο μεταξύ, στη Συρία ο μουφτής Αχμέντ Καφτάρο, σε μήνυμα που έστειλε στον Νετσμετίν Ερμπακάν, εξέφρασε τη λύπη του για τη διάλυση του κόμματος, αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Το ιρακινό κόμμα αντιπολίτευσης «Ad Daawa», σε ανακοίνωσή του από τη Δαμασκό, τόνισε ότι «η προκλητική απόφαση της κοσμικής τουρκικής κυβέρνησης κατέστρεψε τις ελπίδες του λαού της χώρας να διαδραματίσουν το ρόλο τους ανάμεσα στα υπόλοιπα μουσουλμανικά έθνη, αλλά η κίνηση αυτή δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση του ισλαμικού κόμματος». Στο Ισλαμαμπάντ, ομάδα Πακιστανών πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη διάλυση του τουρκικού ισλαμικού κόμματος, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκικής κυβέρνησης και φωνάζοντας κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και μέλη του φονταμενταλιστικού κόμματος της χώρας, Γιαμάατι ι Ισλάμι.

Το Αλβανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε, σήμερα, έρευνα, σχετικά με υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων, στην οποία φέρεται αναμεμειγμένη η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού υφυπουργού Άμυνας, Περικλή Τέτα, στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο κ. Τέτα υποστήριξε ότι το υπουργείο Άμυνας-κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Σαλί Μπερίσα-πούλησε, με μυστικές diadijas_er, μεγάλες ποσότητες όπλων και πολεμοφοδίων και η έρευνα, η οποία ζητήθηκε από το εισαγγελικό γραφείο των Τιράνων, θα ρίξει φως στις όποιες οικονομικές παρατυπίες. Υπουργικές πηγές, που προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν πως υπάρχουν υποψίες ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Σαφέτ Τζουλαλί, πούλησε όπλα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Βοσνία και τη Ρουάντα, μεταξύ 1992 και 1996, χρονικό διάστημα κατά το οποίο στις δύο χώρες είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων, και καταχράστηκε μεγάλο ποσό από τα χρήματα αυτά.

Τη νέα Σερβοβοσνιακή κυβέρνηση αναγνώρισε σήμερα η Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας τις θερμότερες ευχές της στον πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων, Tanjug. Η κίνηση αυτή του Βελιγραδίου συνιστά σημαντική αλλαγή πολιτικής για τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, διαφοροποιείται από τους Σέρβους σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, και η Ε.Ε. καλωσόρισε τη νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ντόντικ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για σεβασμό και εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον. Η Βρετανία, ως πρόεδρος της Ε.Ε. , με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός θα έχει, στο έργο του, την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης. Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκαν σε δημόσια κτίρια της περιοχής, προκειμένου να προστατέψουν τη νέα μετριοπαθή κυβέρνηση.

Προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της προχθεσινής βομβιστικής επίθεσης κατά της εφημερίδας «Τρουντ» της Σόφιας, έχει διατάξει η Εισαγγελία της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Εθνική Υπηρεσία Ανάκρισης. Υπενθυμίζεται ότι στις 11. 10 το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, δυνατή έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία της εφημερίδας, στον τρίτο όροφο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές και στα γειτονικά κτίρια, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, την οποία καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, ο πρόεδρος της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ηγέτες πολιτικών κομμάτων κ.ά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά του ενός βαθμού, που τον χωρίζει από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, καθώς στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α'εθνικής κατηγορίας, νίκησε με 3-1 στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Εθνικό. Τα γκολ των "ερυθρόλευκων", που δυσκολεύθηκαν ιδιαίτερα απέναντι στο συμπολίτη τους, πέτυχαν οι Ιβιτς (34',73') και Καραπιάλης (88'), ενώ για την ομάδα του Βεσελίνοβιτς ισοφάρισε προσωρινά ο Σταυρακάκης (54'). Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 47 βαθμούς έναντι 46 του Ολυμπιακού και 43 του Παναθηναϊκού. Ο Εθνικός παρέμεινε στην 15 θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς όσους και η Προοδευτική.

Στην Αγγλία βρίσκεται ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Ζαγοράκης, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις, να προπονηθεί και να συζητήσει με τη διοίκηση της Λέστερ την πιθανότητα μεταγραφής του στην ομάδα της Πρέμιερ Λινγκ. Στην ομάδα της Θεσσολονίκης η Λέστερ προσφέρει 500 εκατομμύρια δρχ, ενώ στον ποδοσφαιριστή άλλα 300 για διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στο μεταξύ, ο προπονητής του ΠΑΟΚ Αναστασιάδης επέρριψε στην ίδια του την ομάδα την ευθύνη της ήττας από την ΑΕΚ, ο οποίος τόνισε πως οι παίχτες του δεν αντέδρασαν δυναμικά και αποφαστικά.

Ο Αρης νίκησε στη Θεσσαλονίκη τον Πανσεραϊκό με 2-1, σε αγώνα της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Β' εθνικής κατηγορίας και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με 36 βαθμούς έναντι 34 του Πανελευσινιακού.

Η "πελοποννησιακή μάχη" Πανηλειακού-Καλαμάτας είχε συνέχεια σήμερα απο την πλευρά των φιλοξενουμένων. Η ΠΑΕ Καλαμάτα, λοιπόν, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει, ότι η αποστολή της δέχθηκε "άνανδρη και ύπουλη επίθεση φιλάθλων του Πανηλειακού" κατά την αναχώρηση της αποστολής απο τον Πύργο. Στην ανακοίνωση αυτή η μεσσηνιακή ΠΑΕ καταφέρεται και εναντίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 294,23 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,64, γαλλικό φράγκο προς 47,66, λίρα Αγγλίας προς 480,96, ελβετικό φράγκο προς 195,48, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,21, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 227,36, τη λίρα Κύπρου προς 546,67 και την ECU προς 316,02 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς οι διεθνείς χρηματαγορές κινήθηκαν ανοδικά και στη διατραπεζική τα επιτόκια παρουσίασαν ελαφρά υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1435,71 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,73%, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 17,8 δισ. δρχ. Τη μεγαλύτερη άνοδο 5,02% απο τους επιμέρους δείκτες σημείωσαν οι Κατασκευές. Στο fixing της δραχμής σημειώθηκαν εισροές 250 εκατ. ECU και η δραχμή έκλεισε ενισχυμένη έναντι του μάρκου και της ECU. Αντιθέτως υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που κατά τόπους στα δυτικά θα είναι έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί ισχυροί ως πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Βροχερό καιρό, ισχυρούς νοτιάδες και θερμοκρασία 9 με 15 και 7 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 20 January 1998 - 2:35:42 UTC