Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξαν το νησί της Λέσβου. Πρόκειται για την Όλγα Σαμαρά, 50 ετών, τη Μαρία Φυντανίδου, 2,5 ετών και ένα αβάπτιστο βρέφος, 4 μηνών, στο όνομα Φυντανίδου. Και οι τρεις βρισκόντουσαν σε αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και η γιαγιά των παιδιών, Μυρσίνη Σκαρλάτου, 56 ετών, η οποία διασώθηκε. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, κυρίως στην περιοχή της Μυτιλήνης, ενώ το νησί της Λέσβου βρίσκεται στο σκοτάδι, καθώς πλημμύρισε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μπλακ άουτ. Τεράστιες είναι οι ζημιές στη ζωική και γεωργική παραγωγή του νησιού, ενώ εκατοντάδες μαγαζιά και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Μεγάλες καταστροφές στις στέγες σπιτιών αλλά και σε καλλιέργειες προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στη Σάμο, που συνόδευε τις καταρρακτώδεις βροχές, από τις οποίες ξεχείλισαν ξεροπόταμοι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καλλιέργειες. Η κακοκαιρία, που πλήττει κυρίως την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση από αύριο. Ολόκληρη η Μακεδονία έχει ντυθεί στα άσπρα και στην περιοχή Εχίνου της Ξάνθης βρίσκονται αποκλεισμένα περίπου 35 χωριά, ενώ σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Ξάνθης, Δράμας και Έβρου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες, καθώς σε ορισμένα σημεία το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια επτά ορειβατών, στα Γιαννιτσά και τη Δράμα, που αγνοούντο από χθες το μεσημέρι. Οι πέντε ορειβάτες από τη Θεσσαλονίκη, των οποίων τα ίχνη είχαν χαθεί από χθες, στο όρος Φαλακρό, εμφανίστηκαν το μεσημέρι στο χωριό Πυργί Προσοτσάνης, του νομού Δράμας. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Πετρόπουλο, 38 ετών, Γιώργο Παπαγεωργόπουλο, 40 ετών, Παύλο Τσερκεμλή, 32 ετών, Αρη Χρυσάφη, 30 ετών και Κώστα Χειλά, 30 ετών. Οπως ανέφεραν έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω πυκνής ομίχλης και βρέθηκαν σε χαράδρα, όπου έφτιαξαν με ξύλα αυτοσχέδια καλύβα, μέσα στην οποία πέρασαν τη νύχτα. Σώοι βρέθηκαν το μεσημέρι και οι άλλοι δύο ορειβάτες, Νίκος Μαβίδης και Λάζαρος Φωκάς, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από τα ξημερώματα στο όρος Πάικο, 20 χιλιόμετρα βόρεια των Γιαννιτσών.

Στη βουλή άρχισε το απόγευμα η συζήτηση της επίμαχης διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου, για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έξω από τη βουλή πραγματοποιείται συλλαλητήριο που έχει διοργανώσει η ΓΣΕΕ, ενώ από τις 5 το απόγευμα η πρωτεύουσα είναι χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Ολυμπιακή αναγκάστηκε να τροποποιήσει τουλάχιστον 25 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην εταιρία. Διαμεσολαβητική προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης αναλαμβάνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία υποδεικνύει στην κυβέρνηση ως διέξοδο, μετά την πάροδο του εξαμήνου συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κάθε ΔΕΚΟ και στο ενδεχόμενο που δεν βρεθεί λύση, να καλείται η κάθε ΟΚΕ να προσφέρει διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες και να δίνει λύση με βάση το διάλογο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επίμαχη τροπολογία θα ψηφιστεί και χαρακτήρισε υπερβολικό να λέγεται ότι θα τεθεί κομματική πειθαρχία, τονίζοντας ότι οι βουλευτές θα επιδείξουν αίσθημα ευθύνης. Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, κορυφαία στελέχη της οποίας έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη διάταξη. Μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τη διάταξη οι κύριοι Μάνος και Κοντογιαννόπουλος, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Γιώργος Σουφλιάς, Ντόρα Μπακογιάννη και πιθανώς ο επίτιμος πρόεδρος, Κων. Μητσοτάκης, παρά την προειδοποίηση που απηύθυνε από τη Μεσσηνία ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί εκατέρωθεν της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων, που άρχισε σήμερα και αναμένεται να κλιμακωθεί τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, στην κινητοποίηση συμμετέχουν περίπου 3. 500 τρακτέρ, συμμετοχή που κρίνεται ικανοποιητική, καθώς επικρατούν και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην παρούσα φάση τα τρακτέρ δεν πρόκειται να διακόψουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό. Υποτονική ήταν η κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ματαίωσαν το συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ενώ ορισμένα τρακτέρ στάθμευσαν στην αερογέφυρα που βρίσκεται στα διόδια των Μαλγάρων. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στην Καβάλα, τις Σέρρες, στην Πρέβεζα, όπου οι αγρότες πεζοί απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο της πόλης. Στο Αίγιο οι αγρότες έκλεισαν για μια περίπου ώρα την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ρεύμα προς Πάτρα. Την εκτίμηση πως δεν θα αποκλεισθούν τελικά οι εθνικές οδοί διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα για συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, αφού, όπως είπε, υπάρχουν όργανα, όπως το υπουργείο Γεωργίας και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε πολύ καλή ιδέα να συναντηθεί ο υπουργός Γεωργίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Επεσήμανε δε, ότι σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμπράξουν όλοι.

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Λυμπέρης, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς του την εφιαλτική εκείνη νύχτα της κρίσης στα Ιμια. Ο κ. Λυμπέρης χαρακτήρισε την κυβέρνηση παρέα ανθρώπων που δεν έδωσε προτεραιότητα στα θέματα εθνικής άμυνας, δεν είχαν στοιχειώδεις γνώσεις στη διαχείριση κρίσεων και έδειξαν χαμηλή αντοχή στις πιέσεις των Αμερικανών. Παράλληλα, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία για ατολμία, ενώ αναφερόμενος στον κ. Πάγκαλο τον χαρακτήρισε επικίνδυνο για τα εθνικά μας θέματα, λέγοντας ότι για το λόγο αυτό πρέπει να απομακρυνθεί. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, είχε δώσει εντολή να μη φυλάγεται η μικρή Ιμια, που καταλήφθηκε από τους Τούρκους, πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε από νωρίς εικόνα των γεγονότων και ότι ζήτησε να καταρριφθεί τουρκικό ελικόπτερο, που πετούσε πάνω από τα Ιμια, αλλά η απάντηση ήταν όχι. Εκτίμησε επίσης ότι πριν τις 12 το βράδυ, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι των Αμερικανών να μη σημειωθεί στρατιωτική σύρραξη. Η ιστορία έχει γραφεί, τα γεγονότα είναι γνωστά και ο κ. Λυμπέρης έπαψε να είναι αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο ένοπλες ληστείες, η μία στην Εθνική Τράπεζα Νέων Λιοσίων και η άλλη στα ΕΛΤΑ Αμαλιάδας, με λεία περισσότερα από 50 εκατομμύρια συνολικά, σημειώθηκαν σήμερα. Στην πρώτη, τρεις κουκουλοφόροι κρατώντας κρατώντας όπλα ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού απέσπασαν 20 εκατομμύρια δρχ, διέφυγαν με δύο μοτοσυκλέτες. Στη δεύτερη, τρεις άγνωστοι με πιστόλια, αφού κλείδωσαν τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ στην αποθήκη του γραφείου, στη συνέχεια πήραν ένα σάκκο με 32 εκατομμύρια δρχ που είχε παραλάβει το γραφείο των ΕΛΤΑ από την Πάτρα πριν από λίγο.

Ποινικές διώξεις για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα, αναμένεται να ασκήσει αύριο ο Εισαγγελέας Πειραιά, στα χέρια του οποίου βρίσκεται ήδη η περίληψη των πραγματογνωμόνων για τα αίτια και τις ευθύνες του ναυαγίου. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στην περίληψη συμπεριλαμβάνονται οι ομόφωνες απαντήσεις των τεσσάρων ειδικών στα 15 ερωτήματα που τους είχε θέσει πριν δυο περίπου εβδομάδες. Ολες οι ευθύνες καταλογίζονται τόσο στο ελληνικό νηογνώμονα που παρακολουθούσε τεχνικά το πλοίο, όσο και στην πλοιοκτήτρια εταιρία "ΗΡΑΚΛΗΣ" θυγατρική της ΑΓΕΤ.

Νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων προαναγγέλουν οι φαρμακοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα λίστα φαρμάκων που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για μαύρη λίστα και προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους και ότι θα καταθέσει μαζικές αγωγές. Στο μεταξύ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων αποφάσισε να διακόψει από σήμερα τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καθώς ο Οργανισμός χρωστά μεγάλα χρηματικά ποσά στους φαρμακοποιούς.

Αλλο ένα αυτοκίνητο έγινε στόχος νεαρών εμπρηστών τη νύχτα. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιήθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, καθώς οι δράστες περιέλουσαν με βενζίνη και μετά του έβαλαν φωτιά. Κάηκε το αυτοκίνητο της Βασιλικής Παπαδογιώργου, που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σπίτι της, στη συμβολή των οδών Προτεσιλάου και Θερσίτου, στα Νέα Λιόσια. Ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες νεαροί καίνε αυτοκίνητα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη.

Αξιόπιστες χαρακτήρισε ο Ιατρικός Σύλλογος τις παρατηρήσεις που έκανε σε μελέτες του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχετικά με τις υψηλές τιμές βενζολίου στον ατμοσφαιρικό αέρα του λεκανοπεδίου Αττικής. Οπως αναφέρει ο ΙΣΑ, η αύξηση του εισπνεόμενου βενζολίου σε τόσο υψηλά επίπεδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνιστά πραγματικό παράγοντα κινδύνου για όσους εκτίθενται σ'αυτήν.

Αγριο έγκλημα με θύμα μια 76χρονη έγινε σήμερα στο Ηράκλειο, στην περιοχή της Αλικαρνασσού, με κίνητρο τη ληστεία. Νεκρή είναι η 76χρονη Καλλιόπη Καλαϊτζή, την οποία βρήκε η αδελφή της το πρωί. Μάλιστα, ο δράστης χρησιμοποιήσε δύο μαχαίρια στα πολλαπλά χτυπήματα που έφερε το θύμα, καθώς το πρώτο μαχαίρι έσπασε τη στιγμή της αποτρόπαιας πράξης του.

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση πιστοποιητικών γεννήσεως από τηλεφώνου. Οι πολίτες καλώντας τον αριθμό τηλεφώνου 1502, μπορούν να ζητούν πιστοποιητικά γεννήσεως, από τους διακόσιους δήμους, που συμμέτεχουν στο πρόγραμμα στην παρούσα φάση. Η τηλεφωνική χρέωση ανέρχεται στις 260 δραχμές και τα πιστοποιητικά, θα φθάνουν ταχυδρομικώς στον παραλήπτη ο οποίος θα πρέπει να καταβάλει άλλες 300 δραχμές.

Σε παλιά ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν αποδίδουν οι επιστήμονες την κατολίσθηση που σημειώθηκε στον οικισμό Ζαχαριανά της κοινότητας Λουσακιών Χανίων. Στην Κρήτη βρίσκεται κλιμάκιο του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας, προκειμένου να κάνει γεωλογικές μελέτες ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του φαινομένου. Ωστόσο, συνεστήθη στις τέσσερις οικογένειες που βρίσκονται πολύ κοντά στο ρήγμα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Ένας νέος, περίπου 30 ετών, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, είναι το νέο θύμα της ηρωίνης. Βρέθηκε νεκρός στο λόφο του Στρέφη, στο κέντρο της Αθήνας και δίπλα του υπήρχε μια σύριγγα με υπολείμματα ηρωίνης.

Σύνηθες φαινόμενο, που δεν εμπνέει καμία ανησυχία, χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τη δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα με επίκεντρο τον Ευβοϊκό Κόλπο, κοντά στο Μαραθώνα. Η δόνηση έγινε αισθητή στο Λεκανοπέδιο Αττικής και κυρίως στα βόρεια προάστια.

Παραμένει το αδιέξοδο σχετικά με το συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ παρά τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε η ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα εντείνονται οι μεσολαβητικές προσπάθειες κορυφαίων στελεχών του κόμματος για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας, για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της νεολαίας. Το θέμα αυτό, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και θα εξετάσει τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου. Αύριο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη, το Εκτελεστικό Γραφείο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισε στις 6 το απόγευμα, στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής ποδοσφαίρου.

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι η Καρδίτσα νίκησε την Έδεσσα με 4-3, που έγινε στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας. Εξάλλου, το παιχνίδι της Β' εθνικής ανάμεσα στην Καστοριά και τον Εθνικό Αστέρα, αναβλήθηκε εκ νέου, αφού το γήπεδο της Καστοριάς, μετά τη προχθεσινή χιονόπτωση κρίθηκε από το διαιτητή ως ακατάλληλο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την πλειοψηφία των επενδυτών να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στη ``σύγκρουση`` κυβέρνησης και συνδικάτων καθώς και εν όψει της αυριανής δημοπρασίας κρατικών τίτλων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1398,39 μονάδες με μικρή άνοδο 0,21% ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 13 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,02%, Ασφάλειες πτώση 0,36%, Λήζινγκ άνοδος 0,58%, Επενδύσεις πτώση 0,22%, Κατασκευές πτώση 2,11%, Βιομηχανίες άνοδος 0,36%, Διάφορες πτώση 0,59%, Συμμετοχών πτώση 0, 27%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2,63%.

ΤΙΜΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - Δολάριο ΗΠΑ, πώληση -- 291,15 δραχμές

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός και σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και το βράδυ θα βρέξει. Το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς και στη συνέχεια θα γίνουν νότιοι μέτριοι με ενίσχυση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 16 και στο Αιγαίο 9 με 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 16 και 2 με 8 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα μικρό φως στο τούνελ διαφαίνεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-Ιράκ. Έτοιμος να επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν οκτώ νέες τοποθεσίες και να συναντηθεί με τον επικεφαλής τους, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, δήλωσε σήμερα ο ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσείν, μετά την συνάντηση που είχε στη Βαγδάτη με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ. Την ίδια ώρα όμως, η Ουάσιγκτον δηλώνει επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν ο Χουσείν δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και το Ισραήλ, το οποίο εγκατέστησε σήμερα τέσσερις συστοιχίες αμερικανικών αντιβαλιστικών πυραύλων, Πάτριοτ, σε ύψωμα στην έρημο Νεγκέβ, νότια της χώρας. Για συνομιλίες αναμένεται στη Βαγδάτη και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ενώ αισιοδοξία αποπνέει η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να επιτραπεί στο Ιράκ η αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου του, από 2 δις δολάρια σε 5,2 δις δολάρια.

Στην ορεινή περιοχή Παγκαλουνγκάν, εντοπίσθηκε πριν από λίγο το αεροσκάφος DC-9 το οποίο είχε εξαφανισθεί τις πρώτες πρωινές ώρες πάνω από το νησί Μιντανάο, στις Φιλιππίνες. Το αεροσκάφος που μετέφερε 99 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο και λίγα λεπτά πριν από την προσγείωσή του, χάθηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος φαίνεται ανέπαφο, αν και είναι καλυμμένο από πυκνό καπνό.

Διπλωματική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης που υποβόσκει στο Κοσσυφοπέδιο, αναλαμβάνουν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία. Περιοδεία στο Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι, θα πραγματοποιήσουν μέσα στο Μάρτιο οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Κλάους Κίνκελ και Ιμπέρ Βεντρίν αντίστοιχα. Παρόμοια πρωτοβουλία είχαν ξεκινήσει οι δύο αξιωματούχοι και τον περασμένο Νοέμβριο, απευθύνοντας μία επιστολή στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπου ζητούσαν ένα ειδικό καθεστώς για την επαρχία αυτή της νότιας Σερβίας, η οποία κατοικείται σε ποσοστό 90% από Αλβανούς, οι οποίοι ζητούν ανεξαρτησία.

Για την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του, ορκίσθηκε σήμερα επισήμως ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Ο 60χρονος Χάβελ επανεξελέγη από το κοινοβούλιο στις 20 Ιανουαρίου, ύστερα από δύο ψηφοφορίες, με πλειοψηφία μίας ψήφου. Ο Χάβελ, μανιώδης καπνιστής, αποφάσισε να διεκδικήσει την δεύτερη θητεία του, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς το 1996 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης κακοήθους όγκου από τον δεξιό πνεύμονα.

Για άλλη μία φορά το στυγνό καθεστώς της Νιγηρίας, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται και ανακρίνονται 300 περίπου ηγέτες ιθαγενών, οι οποίοι πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν για τη διαρροή στη θάλασσα 40. 000 βαρελιών πετρελαίου από την εταιρία Μόμπιλ Οϊλ. Η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε όταν διερράγη ένας αγωγός της εταιρείας.

Στο κενό έπεσε η έκκληση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', να απονεμηθεί χάρη στην Κάρλα Φέι Τάκερ, η οποία κρατείται στις φυλακές του Τέξας και επρόκειτο να εκτελεσθεί αύριο. Η επιτροπή χαρίτων του Τέξας απέρριψε σήμερα τη χορήγηση χάρης και έτσι η 38χρονη Τάκερ, η οποία είχε καταδικαθεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο ανθρώπων στη διάρκεια διάρρηξης το 1983, θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στις ΗΠΑ τα τελευταία 14 χρόνια και η πρώτη στην Πολιτεία του Τέξας, εδώ και 134 χρόνια.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 3 February 1998 - 2:47:12 UTC