Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στο Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή επικρατεί σήμερα ηρεμία, αλλά ο παράνομος απελευθερωτικός στρατός, που πρόσκειται στους Αλβανούς της περιοχής, ανακοίνωσε ότι θα εκδικηθεί πολλαπλώς για το θάνατο 25 Αλβανών, κατά τη διάρκεια των ταραχών. Στο Βελιγράδι μεταβαίνει αύριο ο απεσταλμένος της βρετανικής προεδρίας, υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Σεράγεβο. Ο βρετανός υπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Βελιγράδι μεγαλύτερη αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο. Στο Βελιγράδι μεταβαίνει την Παρασκευή και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει και της επίσκεψης του κ. Πάγκαλου, ο οποίος έλαβε επιστολή από την αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία χαρακτηρίστηκε συνήθης, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι δεν εντάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη ελληνική πρωτοβουλία, αλλά έχει στόχο την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ιταλία απηύθυνε έκκληση για εκτόνωση της έντασης και συνέστησε ψυχραιμία σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη της κυρίας Μαντλίν Ολμπράιτ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρώμη.

Αλλη μια μεγάλη επιτυχία καταγράφεται στο ενεργητικό της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, άνδρες της οποίας εντόπισαν και κατέσχεσαν πάνω από δύο τόννους χασίς, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ποσότητα, που επρόκειτο να εισαχθεί στη χώρα μας από τη γειτονική Αλβανία. Η ασφάλεια Καστοριάς εκμεταλλευόμενη πληροφορία έστησε καρτέρι στους εμπόρους ναρκωτικών σε δασική περιοχή στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στο χωριό Ακρίτες. Το χασίς ήταν φορτωμένο σε 11 μουλάρια, τα οποία συνόδευαν πέντε Αλβανοί και μόλις αντελήφθησαν την παρουσία των αστυνομικών, άνοιξαν εναντίον τους πυρ με καλάσνικοφ. Οι έλληνες αστυνομικοί ανταπέδωσαν, αλλά οι Αλβανοί κατάφεραν να διαφύγουν. Το βάρος του χασίς που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 2. 170 κιλά. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος θα παραλάμβανε το φορτίο στην Ελλάδα.

Συνεχίζεται η σταθερή βελτίωση που εμφανίζει τα τελευταία 24ωρα η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να μην εκδώσουν σήμερα νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν και να παραπέμψουν στο χθεσινό που έκανε λόγο για αργή αλλά σταθερή βελτίωση. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει μέχρι να συμπληρωθεί η θεραπεία του και πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν ακόμη χρονοδιάγραμμα εξόδου, γιατί περιμένουν να δουν αν συνεχιστεί αυτή η βελτίωση και τις επόμενες ημέρες. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπεβλήθη στην προγραμματισμένη διαδικασία αιμοκάθαρσης. Τον κ. Σεραφείμ επισκέφθηκε το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ζήτησαν οι διοικήσεις των κορυφαίων οργανώσεων των αγροτών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να αναδειχθεί το αγροτικό σε μείζον θέμα τόσο εσωτερικά, όσο και στα διεθνή φόρα. Οι διοικήσεις των τριών οργανώσεων ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση, η οποία επικρατεί στο χώρο της ελληνικής γεωργίας και τα προβλήμαρα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αγροτικό ζήτημα και ζήτησε από τις οργανώσεις να τον ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, μετά τις διαγραφές, αλλά και την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση, στην οποία τελικά θα παραστεί και ο κ. Μητσοτάκης, πολλά στελέχη έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν τα ζητήματα, που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση γυναικών επανέλαβε ότι το κόμμα του καλύπτει τον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο και είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που δεν συμφωνούν με τις θέσεις της ΝΔ. Ο Απόστολος Ανδρεουλάκος δήλωσε πως όσοι ψήφισαν το 1974 υπέρ του βασιλιά είναι πλέον δημοκρατικοί, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή ότι το κόμμα ανήκοι στο μεσαίο χώρο, τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως στη ΝΔ δεν χωρούν οι δεξιοί. Στα εσωκομματικά της ΝΔ παρενέβη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, που διαπίστωσε ενδείξεις ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ με περιτύλιγμα κεντροδεξιάς ρητορείας. Ο κ. Πασχαλίδης κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει σύγχρονη δεξιά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και πολιτικές προεκτάσεις έχει προσλάβει πλέον η υπόθεση με τις ιδιωτικές παρκοεταιρίες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη κόντρα μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του δήμου Αθηναίων. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του αντιδημάρχου Αθηναίων, Αγγελου Μοσχονά, ο οποίος υποστήριξε πως η ηγεσία του υπουργείου αντιδρά, επειδή ήθελε να δώσει το έργο της στάθμευσης σε άλλη ιδιωτική εταιρία. Στο μεταξύ σύγχυση επικρατεί μεταξύ των πολιτών που ήδη έχουν πληρώσει κλήσεις, καθώς αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι δηλώσεις των δημοτικών αρχόντων. Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα με ταχυδρομική επιταγή, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι τα εισπραχθέντα χρήματα που πλησιάζουν τα 500 εκατ. δρχ. έχουν ήδη απορροφηθεί σε έργα και μισθοδοσία υπαλλήλων. Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία, καθώς, όπως είπε, ελήφθη με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελεγχόμενη στάθμευση όχι μόνο θα συνεχιστεί από ιδιωτική εταιρία, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους του Πειραιά.

Το έργο κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα συζητήθηκε στην ελληνική βουλή κατά την ώρα του πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας, οι οποίοι κάνουν λόγο για αμαρτωλή σύμβαση και για υπερτιμολόγηση του έργου.

Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για το κάπνισμα, τις επιπτώσεις του στους πνεύμονες, το γονίδιο που ευθύνεται για τον εθισμό στη νικοτίνη, καθώς και εντυπωσιακούς τρόπους παρατήρησης της θωρακικής κοιλότητας, που ουσιαστικά καταργούν ως ένα βαθμό αιματηρές και επίπονες ενδοσκοπήσεις, έγιναν με αφορμή την έναρξη του δεύτερου Μεσογειακού Συνεδρίου Θώρακος που διεξάγεται στην Αθήνα. Οπως τόνισαν οι ομιλητές οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση των πλέον μανιωδών καπνιστών στην Ευρώπη, αφού πάνω από τους μισούς καπνίζουν. Ο εύκολος ή δύσκολος εθισμός του οργανισμού στη νικοτίνη οφείλεται σε ένα γονίδιο, η λεπτομερής μελέτη του οποίου, αλλά και ο τρόπος που δρα θα ανοίξει το δρόμο ακόμη και για την ανακάλυψη θεραπειών που θα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος. Στο συνέδριο έγινε αναφορά και για τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό, όπως εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονος, το πνευμονικό εμφύσημα, δύσπνοια και άλλες παθήσεις.

Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης καθαριότητας του Δήμου Καλυβίων όταν οδηγός απορριμματοφόρου, άθελά του, κάνοντας όπισθεν τον παρέσυρε και τον "κόλλησε" σε κολώνα της ΔΕΗ. Το δυστύχημα συνέβη αργά το μεσημέρι. Το απορριματοφόρο οδηγούσε ο Νίκος Πουρούλας, 32 ετών και θύμα είναι ο συνονόματος ξάδελφός του, ηλικίας 52 ετών, ο θάνατος του οποίου, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν ακαριαίος.

Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του μετρό της Αθήνας και αύριο το μεσημέρι ο μετροπόντικας φθάνει στο σταθμό του Ολυμπίου, στο Ζάππειο, και θα συνεχίσει τη διαδρομή του προς το ΦΙΞ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, παρουσία δημοσιογράφων, ταξίδεψε το μεσημέρι με βαγονέτο στην υπόγεια διαδρομή του μετρό από το Πεντάγωνο μέχρι το σταθμό του Ευαγγελισμού, μήκους πέντε χιλιομέτρων. Ο κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν παραληφθεί οι 15 από τους 17 συνολικά συρμούς, ενώ η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή του συρμού θα γίνει από τα Σεπόλια μέχρι την πλατεία Αττικής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος από την ολομέλεια της βουλής, πριν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε ν'αρχίσει στην ολομέλεια μετά το Πάσχα. Ο κ. Γιαννόπουλος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο στόχος αυτός της κυβέρνησης δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της βουλής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η ΝΔ μετατρέπει το φόβο της μπροστά στις εκλογές σε εκλογικό σενάριο με αφορμή την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος.

Φθηνότερα θα πωλούνται από τα μεσάνυχτα και για μια εβδομάδα τα υγρά καύσιμα. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης μειώνεται κατά μία δραχμή και του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης κατά 0,80 δρχ το λίτρο.

Αλλος ένας οδηγός ταξί έπεσε θύμα ενόπλων ληστών που χτυπούν κυρίως την ανατολική Αττική. Πρόκειται για τον Ιωσήφ Πικουλίφη, 43 χρόνων τον οποίο χθες βράδυ, τρεις άγνωστοι, πιθανότατα αλλοδαποί, ακινητοποίησαν με μαχαίρι, στο Πικέρμι, του άρπαξαν 13 χιλιάδες δραχμές και τα κλειδιά του ταξί και εξαφανίστηκαν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, προσκεκλημένος ως επίσημος ομιλητής στο τρίτο Φόρουμ του αμερικανικού "Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού" στην Τάμπα της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο κ. Σαμαράς θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο πρώτος αγώνας μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΟΚ, στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Από τις επτά το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καυτατζόγλειο ο αγώνας Ηρακλή-Παναθηναϊκού.

Στο μπάσκετ, η ομάδα του Παναθηναϊκού υποδέχεται στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του Ευρωπαϊκού κυπέλλου την πολωνική Σλασκ Βρότσλαβ και λογικά δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το παιχνίδι αρχίζει στις 9. 00 και θα μεταδοθεί από το Σούπερ Σπορ. Στο μεταξύ, η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε το μεσημέρι για το Βελιγράδι, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει την Παρτιζάν στον δεύτερο αγώνα για την Ευρωλίγκα. Οι Ερυθρόλευκοι, μετά τη χθεσινή ήττα τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θέλουν μόνο τη νίκη, για να μην απολεισθούν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Με χιούμορ, αισιοδοξία, αλλά και αλληλοσεβασμό, άνοιξαν σήμερα την ``αυλαία`` του πρώτου αγώνα ΑΕΚ - Λοκομοτίβ Μόσχας, για την προημιτελική φάση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, που θα γίνει αύριο στις 20. 00, στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι προπονητές των δύο ομάδων Ντουμίτρου Ντουμιτρίου και Γιούρι Σόμιν, αντίστοιχα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τόνισαν ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και για τις δύο ομάδες και συμφώνησαν πως μετά από τη λήξη του θα φανεί ποιός απο τους δύο συλλόγους θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να ``γευθεί`` την πολυπόθητη πρόκριση.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν για τρίτη συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1466,57 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,45%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα έφθασε τα 18,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,70%, Ασφάλειες πτώση 0,02%, Λήζινγκ πτώση 0,18%, Επενδύσεις πτώση 1,77%, Κατασκευές άνοδος 3,35%, Βιομηχανίες άνοδος 1,35%, Διάφορες άνοδος 4,06%, Συμμετοχών άνοδος 0,47%. Με οριακή άνοδο 0,05% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

Νέα Υόρκη – δείκτης Dow Jones σημείωσε μείωση, για πρώτη φορά σε πέντε μέρες, 45,59 μονάδων και έκλεισε στις 8539,24 μονάδες.

Τιμή αγοράς του αμερικανικού δολαρίου – 284,8 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο ανοιξιάτικος καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντως, στα δυτικά, την Ηπειρο και τη Μακεδονία θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 22 και στα νησιά 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς έως μέτριους βαθμούς και θερμοκρασία 8 με 21 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με νεφώσεις το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 4 με 18 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας, τουλάχιστον 5. 000 τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Αγκυρα, για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου το οποίο απαγορεύει στα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, να πραγματοποιούν απεργίες, στερώντας τους παράλληλα το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σημερινή συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο πρόεδρος των οποίων κατέστησε σαφές οτι οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Απείλησε μάλιστα, οτι όταν αρχίσει η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, θα ακινητοποιηθούν τα τρένα, ενώ θα σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και των ταχυδρομείων.

Ετοιμοι εμφανίζονται τώρα, μετά τις αρχικές τους αντιρρήσεις, οι γάλλοι εργοδότες να συζητήσουν με την κυβέρνηση Ζοσπέν το θέμα της 35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο πρόεδρος της ένωσης εργοδοτών ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα αυτό. Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιάσει στον γάλλο πρωθυπουργό, περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση κοινωνικών παροχών και στους χαμηλόμισθους εργάτες. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, τα μέτρα κατά της φτώχειας που πρότεινε η κυβέρνηση θα στοιχίσουν περίπου 38 δις φράγκα, τα επόμενα 3 χρόνια.

Στα χέρια της γερμανικής αστυνομίας βρίσκεται ένας 78χρονος πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο, που θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη στην Στουτγάρδη της νότιας Γερμανίας και το όνομά του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, κατηγορείται ως συνένοχος στην δολοφονία 70. 000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Εβραίων της Ουκρανίας και της Πολωνίας, στο διάστημα 1942-43. Πηγές της γερμανικής εισαγγελίας διευκρίνησαν ότι ο κατηγορούμενος αυτοενοχοποιήθηκε, όταν τον περασμένο Ιούλιο κατέθεσε στα πλαίσια ανακρίσεων για άλλες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου.

Για δεύτερη πενταετή θητεία, επανεξελέγη σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν. Ο 70χρονος Βάισμαν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, κατά την διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας του κοινοβουλίου, με 63 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 εδρών, έναντι 49 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του της Δεξιάς, Σαούλ Αμόρ. Στο μεταξύ, οκτώ Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν χθες στην Ναμπλούς, της Δυτικής Οχθης, από ισραηλινούς στρατιώτες ως ύποπτοι για συνεργασία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Με 252 ψήφους υπέρ, έναντι 129 κατά, ψηφίσθηκε από την ρωσική κάτω Βουλή, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1998. Τώρα πλέον θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ανω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο, Μπόρις Γιέλτσιν, για να γίνει νόμος του κράτους. Την αισιοδοξία του για τις επόμενες φάσεις της έγκρισης του προϋπολογισμού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Εικόνα βιβλικής καταστροφής δίνει η επαρχία Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, το οποίο τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Κεσχ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες χωριά, παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 500 άτομα. Οπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ενδεχομένως ο αριθμός των νεκρών να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά χωριά παρέμειναν για περισσότερες από 36 ώρες κάτω από τα νερά. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι αυτή του Τουρμπάτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Οι βροχοπτώσεις αυτές είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 5 March 1998 - 1:37:18 UTC