Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το μεσημέρι ο έλληνας Πρωθυπουργός με αίτιο τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και για την ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα δολοφονιών, διαρρήξεων και κλοπών. Προβληματισμός επικρατεί επίσης και για το γεγονός ότι αγανακτισμένοι πολίτες επιχειρούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και για το κλίμα ρατσισμού που επικρατεί. Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ο κ. Σημίτης έδωσε εντολή να ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς, όπως είπε, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ήδη επιστρατεύσει πάνω από 2. 000 αστυνομικούς με συνεχείς περιπολίες στους δρόμους. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει διατάραξη της ισορροπίας εξαιτίας των πολλών αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά χαρακτήρισε μικρομεσαίωνα τις τάσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας και την απόδοση όλων των εγκλημάτων σε αλλοδαπούς. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε τη χάραξη εθνικής πολιτικής με διακομματική συνεργασία. Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο δήμο της Αθήνας αποφασίστηκε να προχωρήσει το πρόγραμμα τηλεειδοποίησης σε άτομα ηλικιωμένα, που μένουν στο δήμο της Αθήνας.

Κρίσιμη για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είναι η αυριανή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρίας. Οι δύο πλευρές οδηγούνται πλέον σε ανοιχτή ρήξη, καθώς οι εργαζόμενοι απέρριψαν το πακέτο των προτεινόμενων μέτρων και αύριο θα καταθέσουν δικές τους προτάσεις για την εξυγίανση της Ολυμπιακής. Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει για αύριο τρίωρη στάση εργασίας, ενώ η ΓΣΕΕ εξήγγελε 24ωρη απεργία για τις 9 Απριλίου, αντιδρώντας στα μέτρα για την Ολυμπιακή, αλλά και στις προτάσεις για αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, καθώς μετά την Ολυμπιακή σειρά έχουν ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Το θέμα της Ολυμπιακής απασχόλησε και τη σύσκεψη των τομεαρχών στη ΝΔ. Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τη διαχείριση και το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής στην κυβέρνηση και προτείνει την αποκρατικοποίηση της εταιρίας με την ανάληψη της διαχείρισης από στρατηγικό επενδυτή ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο περιορισμός των δαπανών του κατά 100 δις δρχ, στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την υποτίμηση της δραχμής, εξετάσθηκαν σε σύσκεψη των οικονομικών υπουργών. Στη συνάντηση δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην αναπτυξιακή της διάσταση, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για ορισμένους χειρισμούς στο θέμα της υποτίμησης. Πάντως, ο υπουργός Αμύνης δεν διαφωνεί με τη γενικότερη οικονομική πολιτική, αφού αποδέχεται την αναγκαιότητα τόσο της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, όσο και της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση του Ακη Τσοχατζόπουλου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως εκ τούτου κανένα θέμα ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου από το περιεχόμενο της συνέντευξης. Στο μέτωπο της δραχμής τώρα, συνεχίστηκε και σήμερα η εισροή ξένων κεφαλαίων, ενώ η δραχμή έκλεισε ενισχυμένη σε ποσοστό 0,78 έναντι του δολαρίου, κατά 0,52 έναντι του μάρκου και κατά 0,50% σε σχέση με την εκιού.

Συνάντηση μιας ώρας με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, είχε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε την υποστήριξη της Αθήνας στις πρωτοβουλίες του γγ του ΟΗΕ για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε επίσης, ότι εφόσον συνεχιστεί η τουρκική αρνητική στάση το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Από την πλευρά του ο κ. Κόρντοβεζ δήλωσε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση στην Κύπρο και ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα συναντηθούν στη Γενεύη όλοι οι ειδικοί εκπρόσωποι και απεσταλμένοι για το Κυπριακό. Μετά την Αθήνα ο κ. Κόρντοβεζ θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία, σ'ότι αφορά την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και δεν υπάρχει καμιά διαφωνία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, στις ΗΠΑ, για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις που έχουν κατά καιρούς δηλωθεί από την κυβέρνηση και δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον υπουργό Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο, τόνισε ο κ. Ρέππας. Σε ότι αφορά το θέμα των S-300 στην Κύπρο, αυτό είπε ο εκπρόσωπος, το χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση με ευθύνη και σύνεση και έχει τονίσει πως θα εξετάσει την αναστολή της εγκατάστασης, εφόσον διαπιστωθεί προοπτική αποστρατιωτικοποίησης σε ορατό χρόνο. Ο κ. Πάγκαλος θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον σειρά επαφών με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Κοσσυφοπέδιο.

Συνάντηση με τους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους που εργάζονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τους ζήτησε να μεταφέρουν το μήνυμα για την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να αποκτήσει σταθερές οικονομικές δομές και να διαδραματίσει όσο το δυνατόν πιο σημαντικό ρόλο. Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της ενέργειας να ενταχθεί η δραχμή στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη ομάδα των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τον αυξημένο ρόλο της χώρα μας στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε επίσης σημαντική την απόφαση του Λουξεμβούργου για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης.

Στην πραγματοποίηση συνάντησης των υπουργών Αμυνας όλων των χωρών της Βαλκανικής, μέσα στο 1998, σε συνέχεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη και των πρωθυπουργών στην Κρήτη, για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, συμφώνησαν σήμερα, στην Αθήνα, οι υπουργοί άμυνας και Γιουγκοσλαβίας κκ Τσοχατζόπουλος και Βουλάτοβιτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: καταδικάζει την τρομοκρατία ως μέσο διεκδίκησης των μειονοτήτων, υποστηρίζει την έναρξη διαλόγου, ο οποίος θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και απορρίπτει τις διεκδικήσεις για ανεξαρτησία.

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο της Καβάλας ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του Σωτήρη Γιαλαμά. Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του την έκκληση της υπεράσπισης να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και το γεγονός ότι η πράξη του τελέσθηκε εν βρασμώ ψυχής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Ακης Πάνου τέλεσε τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εν πλήρη ηρεμία. Ο Ακης Πάνου άκουσε σχεδόν ατάραχος την ποινή που του επιβλήθηκε και δεν αντέδρασε. Αύριο θα αποφασιστεί σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου νοσηλεύεται από τις 3 το μεσημέρι, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Λιβάνης ύστερα από καρδιακό επεισόδιο. Τον κ. Λιβάνη παρακολουθεί ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός και προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, υποβάλλεται σε εξετάσεις. Στο μεταξύ, με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" από χθες το βράδυ, ο στιχουργός, αλλά και θεατρικός συγγραφέας, Μίμης Τραϊφόρος, 80 ετών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου, μέχρι και τις 14 Απριλίου θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στις νομαρχίες οι ενδιαφερόμενοι για την πλήρωση των 2. 077 θέσεων στους ΟΤΑ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες της χώρας και το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Από την ερχόμενη Κυριακή, 29 Μαρτίου, θα εφαρμοστεί το μέτρο της θερινής ώρας, βάσει της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έτσι, στις 03:00 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00. Η εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος αυτή.

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του Παναγιώτη Βλαστού, αδελφού του κακοποιού Κώστα Βλαστού, που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με αστυνομικούς στην Καλλιθέα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι έχει διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί πως έμειναν εκτός φυλακής τα αδέλφια Βλαστού, παρά το γεγονός ότι κατά την πενθήμερη άδειά τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για αξιόποινες πράξεις. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν θα καταργηθούν οι άδειες στους φυλακισμένους, αλλά θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δίνονται. Στην Καστοριά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι επτά Αλβανοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του αστυφύλακα Δημήτρη Ζαρομυτίδη. Συνάδελφοι του αδικοχαμένου αστυνομικού έκαναν διαδήλωση στην Καστοριά, ζητώντας τεχνικά μέσα και καλύτερο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των κακοποιών και εμπόρων ναρκωτικών. Αύριο προγραμματίζεται συλλαλητήριο των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι κυριαρχούνται από αίσθημα ανασφάλειας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας με δράστες αλβανούς κακοποιούς.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών, νίκησε σε ένα μέτριο παιχνίδι με 1-0 σε ένα παιχνίδι για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής.

Ο Παναιτωλικός, σε αγώνα της 24ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής, αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στο Αγρίνιο με τον Αρη. Ετσι, τώρα προηγείται ο Αρης με 50 βαθμούς, έναντι 49 του Πανελευσινιακού, 43 του Εθνικού Αστέρα και 42 του Παναιτωλικού.

Κεκλεισμένων των θυρών θα δώσει ο Ολυμπιακός τους δύο προσεχείς αγώνες που θα είναι γηπεδούχος, στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1. Επίσης, ο δικαστής τιμώρησε τον Ολυμπιακό με 1,5 εκατ. δρχ για τα επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Ενας ακόμα προπονητής πέρασε από το ταμείο της ομάδας του για να πάρει την απολυσή του. Αυτή τη φορά, ο βετεράνος Βεσελίνοβιτς απολύθηκε από τον Εθνικό, μετά την ήττα από τη Βέροια με 1-0. Μάλιστα, για αντικαταστάτης του, φέρεται ως πιο πιθανός ο Τεννές, που απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Καλαμάτα...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου με υψηλό όγκο συναλλαγών ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει η Σοφοκλέους, μετά την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με νέο ιστορικό ρεκόρ στις 1950,75 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,61%, αν και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκε σταθεροποιητικά. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 75,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείτιες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 3,56% Ασφάλειες άνοδος 2,11%, Επενδύσεις άνοδος 3,82%, Λήζινγκ άνοδος 5,27%, Βιομηχανίες πτώση 0, 30%, Κατασκευές άνοδος 6,65%, Διάφορες πτώση 0,16%, Συμμετοχών άνοδος 2, 29%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,44%.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ --326,24 δραχμές

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά από το απόγευμα θα αυξηθούν και στα δυτικά θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στη συνέχεια θα στραφούν σε νοτιανατολικούς που θα ενισχυθούν και γίνουν μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 12 και στο Αιγαίο 4 με 12 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 3 με 11 και -2 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για άλλη μία φορά ο ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, απέδειξε οτι είναι ο απόλυτος άρχων του Κρεμλίνου. Με μία επιδέξια κίνηση η οποία αιφνιδίασε όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και πολλές χώρες του κόσμου, απέλυσε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, μαζί και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, με το αιτιολογικό οτι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τα ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα της χώρας. Προσωρινό πρωθυπουργό διόρισε ένα σχετικά νέο τεχνοκράτη, τον πρώην υπουργό καυσίμων και ενέργειας, Σεργκέι Κιριένκο. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Γιέλτσιν, η εξωτερική πολιτική θα παραμείνει ίδια, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση οτι η αλλαγή της κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας. Την ελπίδα οτι θα υπάρξει σταθερότητα στη Ρωσία, εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς πριν από λίγο η σύγκλητος του σερβικού πανεπιστημίου της Πρίστινα, απέρριψε τη συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα σήμερα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των αλβανών από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της σερβικής αυτής επαρχίας. Την συμφωνία, η οποία επετεύχθη με την βοήθεια της καθολικής εκκλησίας, υπέγραψαν το πρωί σέρβοι και αλβανοί πολιτικοί ηγέτες, και σύμφωνα με αυτήν επιτρέπεται η σταδιακή επιστροφή των Αλβανών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως το τέλος Ιουνίου. Ενάντια στη συμφωνία ήταν από την αρχή οι σέρβοι φοιτητές του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ζητούσαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που προηγήθηκαν της υπογραφής της. Στο μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές παράνομες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, έφθασε στο 85,4%, ενώ δεδομένη θεωρείται η επανεκλογή του αλβανού ηγέτη, Ιμπραίμ Ρουγκόβα.

Ως μία νέα νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία, θεωρείται η αποτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, του Ζαν Μαρί Λεπέν, να εκλέξει αντιπρόσωπο στο περιφερειακό συμβούλιο της Κυανής Ακτής, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούσε προπύργιο του κόμματος, κατά τον επαναληπτικό και τελευταίο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου εξελέγη ο σοσιαλιστής Μισέλ Βαζέλ, ο υπουργός Δικαισύνης, κατά την δεκαετία του 80. Το βράδι ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό.

Για άλλη μία φορά η πολιτική εξουσία στην Τουρκία, υπέκυψε στις πιέσεις της πανίσχυρης στρατιωτικής εξουσίας. Τρεις μέρες μετά την δημοσίευση στον τύπο κειμένου, υπογεγραμμένου από πέντε ανώτατους αξιωματικούς, στο οποίο κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ για αναποτελεσματικότητα στον αγώνα κατά του ισλαμισμού, σήμερα ο Γιλμάζ ανακοίνωσε οτι η κυβέρνησή του σκοπεύει να λάβει σειρά νομοθετικών μέτρων για την πάταξη του θρησκευτικού φανατισμού. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν κυρίως τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των δραστηριοτήτων οργανώσεων, ιδρυμάτων, σχολείων και άλλων ινστιτούτων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι στηρίζουν ή χρηματοδοτούν τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό στην Τουρκία.

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, κατά την διάρκεια της οποίας επισκεπτόμενος τη Γάζα συναντήθηκε και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, στον οποίο τόνισε οτι δεν πρέπει να αποσκοπεί και πολλά από την επίσκεψη του στην περιοχή, η οποία στόχο έχει την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να συνεργασθούν με τις ΗΠΑ γιά την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία. Στο μεταξύ, σήμερα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν με ρουκέτες στόχους φιλοϊρανών ανταρτών, στον νότιο Λίβανο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 March 1998 - 3:12:16 UTC