Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ με αναπνευστικά προβλήματα, εισήχθη το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ελαφρύ κρυολόγημα που τον ταλαιπωρούσε από την προηγούμενη εβδομάδα, μετατράπηκε σε εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς ο κ. Καραμανλής ταλαιπωρείται από συνεχή βήχα και ελαφρύ πόνο στο στήθος, γεγονότα που οδήγησαν τους θεράποντες γιατρούς στην απόφαση να ζητήσουν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το απόγευμα ο κ. Καραμανλής εισήχθη στο ΥΓΕΙΑ με εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι γιατροί δήλωναν ότι η εισαγωγή δεν κρίνεται εσπευσμένη, εξαιτίας κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας, αλλά έγινε για προληπτικούς λόγους και για την καλύτερη διερεύνηση της αναπνευστικής λοίμωξης που εμφάνισε. Τον πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας.

Στο μέτωπο της Ολυμπιακής τα πράγματα εξελύσονται χειρότερα απ' ότι αναμένοταν καθώς διοίκηση και εργαζόμενοι εμμένουν στις θέσεις τους. Σήμερα άρχισε στη βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, χωρίς τροποποιήσεις. Οι υπάλληλοι εδάφους μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις που έληξαν τα ξημερώματα, απέρριψαν την πρόταση πέντε σημείων της διοίκησης της Ολυμπιακής, ενώ αναβλήθηκε και η συνάντηση της εταιρίας με την Ενωση των Ιπταμένων, όπου υπήρχαν ελπίδες να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι οι λύσεις θα δοθούν πλέον σε πολιτικό επίπεδο και μέσω του κοινοβουλίου, καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χωρίς να γίνουν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, έχει δηλώσει ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, την Πέμπτη, όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο κ. Ρέππας δήλωσε πως όσο προχωράει η συζήτηση στη βουλή θα γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητές οι θέσεις της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή, σημειώνοντας ότι στόχος είναι όχι απλά η διάσωση της εταιρίας, αλλά και το να καταστεί ανταγωνιστική. Το θέμα της Ολυμπιακής, ενόψει και της συζήτησης του νομοσχεδίου συζητήθηκε το μεσημέρι σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου επαναβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της επανέλαβε την πρότασή της για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, με παράλληλη προώθηση του προγράμματος εξυγίανσης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Κατά τα άλλα συνεχίστηκε και σήμερα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την πρωτοφανή ομίχλη που επικράτησε το πρωί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών. Το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 11 το πρωί, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα με τις πτήσεις της Ολυμπιακής θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη. Ενόψει της αβεβαιότητας για την τύχη της Ολυμπιακής, εκατοντάδες επιβάτες κυρίως του εξωτερικού σπεύδουν να κλείσουν θέσεις με ξένες αεροπορικές εταιρίες, ενώ οι επιβάτες του εσωτερικού καταφεύγουν σε τρένα και πλοία, λόγω της αυξημένης κίνησης των ημερών του Πάσχα.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν σήμερα και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πάνω από 1. 000 μαθητές περίμεναν τουλάχιστον έξι ώρες να επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους μετέφερε στη Ρόδο για την πενθήμερη ετήσια εκδρομή τους. Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο και μεθαύριο στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος των οργανισμών των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.

Δύσκολες ώρες περνά στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας πέφτει για αρκετό χρονικό διάστημα σε κατάσταση βυθιότητας, ενώ επανέρχεται κατά μικρά διαστήματα. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση παραμένει σταθερά κρίσιμη, καθώς ο οργανισμός του είναι εξασθενημένος και έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά. Παράλληλα, έχει δυσκολία στην άρθρωση των λέξεων, αλλά διαύγεια και επίγνωση της κατάστασής του. Το πρωί, επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του κρίσιμη, σημειώνοντας ότι οι γιατροί βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Σήμερα συνεδρίασαν τα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου και εξέτασαν το θέμα της υγείας του αρχιεπισκόπου, αλλά δεν προχώρησαν σε συζήτηση σχετικά με την αντικατάστασή του. Οι ιεράρχες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν τη συμπάθειά τους προς τον πάσχοντα αρχιεπίσκοπο και ευχήθηκαν να τον βοηθήσει ο Θεός.

Πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για το χθεσινό φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της βουλής σχετικά με τις δραστηριότητες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, έδωσε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Δεν υπάρχει θέμα Μπερνς για την κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου ασκεί με πλήρη επιτυχία τα καθήκοντά του και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται με υπεύθυνο τρόπο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και έχει θετικό έργο. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη, σημείωσε όμως ότι αυτό καθεαυτό το γεγονός της παρέμβασης του προέδρου της βουλής δεν ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπει ο κανονισμός του σώματος. Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι στη δραστηριότητα του κ. Μπερνς που να έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμαρτυρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα στο κακό παρελθόν που υπάρχει στη χώρα μας με τη δραστηριότητα Αμερικανών πρέσβεων μέσα σε άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές. Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε και σήμερα αμετακίνητος στην άποψή του, με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η ΝΔ, καθώς ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι ο κ. Κακλαμάνης αποτύπωσε μια ανησυχία και δυσαρέσκεια που υπάρχει στο σύνολο των Ελλήνων για κάποιες δραστηριότητες του αμερικανού πρέσβη.

Την πεποίθησή του ότι όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν με το δρόμο των αμοιβαίων συναντήσεων και μέσα στα πλαίσια ενός διαλόγου με καλή πρόθεση, εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Ο κ. Καρανταγί αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή με τον έλληνα ομόλογό του πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη, δήλωσε ότι αντήλλαξαν απόψεις για στρατιωτικά θέματα και εξέφρασαν τη θετική στάση τους απέναντι σε παρόμοιες συναντήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις τραυματίες, εκ των οποίων μία γυναίκα σοβαρά, ήταν η κατάληξη όταν αυτοκίνητο που ξέφυγε από την πορεία του, σε κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας κτύπησε σε στάση λεωφορείου όπου περίμεναν οι τρεις άτυχοι επιβάτες του ΟΑΣΑ. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η η Ελένη Μπιλαβέρη, 56 χρόνων, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν η Βιολέτα Πλέτσα, 34 χρόνων και ο Ευάγγελος Πετράτος, 74 χρόνων. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο νεαρός Νίκος Πανόπουλος, 21 χρόνων, ο οποίος και συνελήφθη. Πάντως, πρέπει να αναφερθεί πως πριν τρεις μήνες πάλι στην ίδια στάση είχε συμβεί τροχαίο δυστύχημα, καθώς ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Δικαίωσε πλήρως το Συμβούλιο Επικρατείας το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την επιβολή προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα, που κυμαίνονται από πέντε μέχρι τριάντα χιλιάδες το τετραγωνικό. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες νόμιμο στο συνολό του το προεδρικό διάταγμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αρνούνται να καταβάλουν τα πρόστιμα. Με την εφαρμογή του διατάγματος προσδοκά να εισπράξει περίπου 250 δις δρχ από πρόστιμα.

Μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ ρίχνει το γάντι και στους διαγραφέντες. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο κ. Καραμανλής αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής των έξι διαγραφέντων βουλευτών στο κόμμα, καθώς και επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να μην πετύχει η χώρα μας τους στόχους της ΟΝΕ και να μην καταφέρει να ενταχθεί. Για τους βουλευτές του κόμματός του που εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αρκεί αυτές να μην πλήττουν τη φυσιογνωμία, την εικόνα και την πορεία του κόμματος.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2 έως 10% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο αυτή. Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος υγείας, ειδικοί επιστήμονες από επτά ευρωπαϊκά κράτη συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα. Ετσι, από τις μέχρι σήμερα μελέτες, έχει διαφανεί ότι ο κίνδυνος πρόκλησης στεφανιαίου επεισοδίου στους διαβητικούς ασθενείς είναι σχεδόν διπλάσιος απ'ότι στους μη διαβητικούς ασθενείς. Η χοληστερίνη, το κάπνισμα και η υπέρταση φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιβίωση ή όχι των των διαβητικών ασθενών, ενώ αποδείχθηκε πως η μείωση των επιπέδων χοληστερίνης αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των διαβητικών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ για τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στην ομάδα, που εξαγρίωσαν τους φίλους της και έφεραν σε παραίτηση, τον μέχρι τώρα ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Λεοτσινίδη. Είναι άγνωστο τι θα αποφασιστεί, καθώς έχουν ακουστεί όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ομάδας, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι υπεύθυνοι της ΕΝΙΚ θα κάνουν ότι μπορούν για να αντιστρέψουν το άσχημο κλίμα στο σύλλογο. Ηδη, ο θωμάς Μαύρος φέρεται να αναλαμβάνει ως μάνατζερ στη θέση του Σαββίδη, ενώ οι μισοί Ευρωπαίοι προπονητές έχουν.. . παρελάσει σαν πιθανοί αντικαταστάτες του Ντουμιτρίου. Μάλιστα, χθες ακούστηκε και το όνομα του.. . Αρίγκο Σάκι, που μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τουλάχιστον δύο ξένους ποδοσφαιριστές θα αποκτήσει το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, δήλωσε σήμερα ο Μπάγιεβιτς, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν πολλές μεταγραφές, αφού θεωρεί ότι η ομάδα είναι στρωμένη. Ακόμη, αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε για τη συνάντηση παράγοντα της ομάδας με το Βούλγαρο διεθνή Στόιτσκοφ.

Τη ψυχραιμία του έχασε σήμερα ο Δανιήλ όταν ερωτήθηκε αν θα κάνει αλλαγές στην 11άδα, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού υποστήριξε ότι δεν ξέρει από που εκπορεύονται κάποια δημοσιεύματα, αλλά δεν είναι δυνατό να τίθενται σε


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 8 April 1998 - 2:55:44 UTC