Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν από το θεραπευτήριο Υγεία, ο Κωσταντίνος Καραμανλής, εξέπνευσε στις 2 παρεά 15, ενω ο θανάτος του αποδόθηκε σε καρδικακή ανακοπή. Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα, και επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 9 το πρωί από την οικογένεια του.

Στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και στην υλοποίηση των προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, ρίχνει το κύριο βάρος της η κυβέρνηση, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την ένταξη της δραχμής στο σύστημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ευρώπης, αλλά και ενόψει της συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών, κυρίων Παπαντωνίου και Μαντέλη, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προγράμματα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ, ενώ έγινε και ανασκόπηση των μέτρων εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι στη σύσκεψη δεν ετέθη θέμα στρατηγικού επενδυτή για την Ολυμπιακή. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η αποκρατικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου πλέον, αλλά προς το παρόν δεν ανοίγει τα χαρτιά της για την Εμπορική Τράπεζα. Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Εμπορικής, κ. Γεωργουτσάκο, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε το μέλλον των δύο τραπεζών, Εμπορικής και Ιονικής. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου με θέμα τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ύψους 480 δις δρχ, που αντιστοιχεί στο 15% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού.

Παραμένοντας στο χώρο της οικονομίας, να αναφέρουμε ότι έφθασαν σήμερα στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εισροή ξένων κεφαλαίων, που επενδύονται κυρίως στο Χρηματιστήριο, στο οποίο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επενδυτικός πυρετός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και τράπεζες, προβλέπουν ότι πολύ σύντομα ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους θα ξεπεράσει τις 3. 000 μονάδες, αν και χρηματιστηριακοί κύκλοι στην Αθήνα συνιστούν στους μικροεπενδυτές ψυχραιμία και να εξετάζουν καλά τους τίτλους που αγοράζουν, γιατί η επένδυση στο Χρηματιστήριο περιέχει και το σημείο του ρίσκου. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία θα αποτυπώνονται τα θετικά στοιχεία για την εξέλιξη, την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και θα σεβαστεί και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την αίτηση του τέως βασιλιά, Γλίξμπουργκ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά επεσήμανε ότι ο Γλίξμπουργκ έμμεσα προσπάθησε να ανακινήσει πολιτειακό ζήτημα, το οποίο έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Σχετικά με το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, που διεκδικεί ο έκπτωτος μονάρχης, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι την περιουσία αυτή την απέκτησε ως μονάρχης, διότι, όπως είναι φανερό, ως ιδιώτης δεν θα μπορούσε να την αποκτήσει.

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης έκανε το πρωί αεροσκάφος "Μιράζ" της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί απο το ίδιο αεροδρόμιο, αλλά στη διάρκεια της πτήσης διαπιστώθηκε βλάβη στα φρένα, με αποτέλεσμα ο πιλότος του να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, στο οποίο είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Το αεροσκάφος σταμάτησε στο προστατευτικό δίχτυ χωρίς να υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ ο πιλότος δεν έπαθε τίποτα.

Ελληνοκυπριακή σύσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, υπό την προεδρία του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φώς της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα. Χθες Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν τις πληροφορίες για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Αμύνης Ουίλιαμ Κοέν σε Αθήνα και Αγκυρα και τις παραινέσεις του για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου, έξι τον αριθμό, στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από δώδεκα ελληνικά Μιράζ 2000 και F1.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζωή με το θάνατό του σε άλλους συνανθρώπους μας, έδωσε ο 62χρονος Νίκος Καρκαντός, ο οποίος το μεγάλο Σάββατο τραυματίσθηκε σε ατύχημα σοβαρά στο κεφάλι, στο κέντρο της Λάρισας. Από τη στιγμή εκείνη, οπότε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας, έπεσε σε αφασία και ενώ η ζωή του εξέπνεε, οι συγγενείς του έδωσαν την άδεια να μεταμοσχευθούν όργανά του, αφού και ο ίδιος όντας αιμοδότης ήταν υπέρ της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων. Ετσι σήμερα το πρωί, ήρθαν στη Λάρισα δύο ομάδες γιατρών από το "Αρεταίειο" νοσοκομείο Αθηνών και το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια ειδικής επέμβασης αφήρεσαν τα όργανα του άτυχου Καρκαντού, τα οποία και θα μεταμοσχευθούν άμεσα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ενόψει μάλιστα και της επικείμενης προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή, που θα γίνει στις 27 του μηνός, θα ασχοληθούν την Παρασκευή η κυβερνητική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ σε κοινή συνεδρίαση. Την προσεχή Τετάρτη, θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στη βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Νεκρός ανασύρθηκε το πρωί απο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Στρατωνίου Χαλκιδικής ο ιερέας Παναγιώτης Σπάγκος, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τη Δευτέρα, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους τρείς Καναδούς ερασιτέχνες ψαράδες, ανατράπηκε λόγω αιφνίδιας θαλασσοταραχής. Το πτώμα του άτυχου ιερέα βρήκε σκάφος που έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των τεσσάρων ναυαγών. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των τριών Καναδών.

Ταλαιπωρία το πρωί για 50 επιβάτες αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Χανιά. Λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος ειδοποιήθηκε από τον πύργο ελέγχου, πως άγνωστος τηλεφώνησε για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο. Το αεροσκάφος επέστρεψε αμέσως στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αρπαντ Γκεντς και αύριο θα συναντηθεί με εκπροσώπους από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ουγγαρίας.

Ενοπλη ληστεία με λεία δέκα εκατομμύρια δραχμές έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας, στο Κερατσίνι στον Πειραιά. Δύο κουκουλοφόροι με την απειλή περιστρόφου ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

Ακριβότερα θα πωλούνται από τα μεσάνυχτα τα υγρά καύσιμα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 1,30 δρχ το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,60 δρχ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,40 δρχ το λίτρο.

Βαρειές καμπάνες και τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα επέβαλε το αυτόφωρο τριμελές πρωτοδικείο της Κω στους δύο τούρκους δουλέμπορους που συνελήφθησαν ανήμερα του Πάσχα να μεταφέρουν με το σκάφος τους 84 Ιρακινούς λαθρομετανάστες και να τους αποβιβάζουν σε βραχονησίδα κοντά στο Αγαθονήσι. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων και 7 μηνών στον καθένα και χρηματικό πρόστιμο 1. 760. 000 δρχ.

Σε ηλικία 78 χρονών πέθανε σήμερα ο δάσκαλος της κρητικής μουσικής, Θανάσης Σκορδαλός, που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, μετά απο καρδιακή ανεπάρκεια και λοίμωξη του αναπνευστικού. Υπήρξε από τους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής την οποία υπηρέτησε επι 60 και πλέον χρόνια αφήνοντας ένα μνημειώδες δισκογραφικό έργο. Μαζί με τον αξέχαστο Κώστα Μουντάκη άρχισαν να ανοίγουν νέους δρόμους στα παραδοσιακά ακούσματα, στους οποίους θα αρχίσουν να κινούνται και οι επόμενοι καλλιτέχνες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οτι και να γίνει πια στον αυριανό τελικό με την Κίντερ Μπολόνια η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ γράφει ιστορία. Ετσι, μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς η ομάδα θα πρέπει να βρει την αυτοσυγκεντρωσή της και ο Ιωαννίδης, που σμπαράλιασε τον.. . πολύ Ομπράντοβιτς, να καταστρώσει τη στρατηγική του για την τελική μάχη. Αλλωστε, αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει ένα φίλο του, το σεβαστό κόουτς Ετόρε Μεσίνα, αλλά και την Κίντερ Μπολόνια, μία ομάδα του πλούσιου ιταλικού βορρά, που έχει την έδρα της στο κέντρο της Τέχνης και του πολιτισμού και αποτελεί το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτά, όμως είναι λόγια και η ΑΕΚ, η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, θα πολεμήσει για να φέρει το βαρύτιμο κύπελλο για τρίτη συνεχή φορά στην Ελλάδα, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Οριστικά δεν θα διεξαχθούν αγώνες για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας το Σαββατοκύριακο. Κι αυτό γιατί η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε ως εκπρόθεσμη την προσφυγή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κατά απόφασης της ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία είχαν αναβληθεί οι αγώνες της 31ης ημέρας.

ΧΡΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αν και στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών αρχικά σημείωνε άνοδο που ξεπερνούσε το 5% για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια με απώλειες μέχρι και 2,5%. Προς το τέλος των συναλλαγών επεκράτησαν και παλι οι αγοραστές με αποτέλεσμα ο δείκτης να σημειώσει οριακή υποχώρηση 0,17% και να κλείσει στις 2. 623,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 121 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν την εξής εικόνα: Τράπεζες άνοδος 2,93%, Ασφάλειες άνοδος 3,49%, Επενδύσεις άνοδος 1,00%, Λήζινγκ άνοδος 7,99%, Βιομηχανίες πτώση 2,15%, Κατασκευές πτώση 2,57%, Διάφορες πτώση 4,06%, Συμμετοχών πτώση 6,07%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,72%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιή συννεφιά προβλέπεται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στ'ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 23 και 10 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης βγήκαν σήμερα χιλιάδες ισλαμιστές, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών του ισλαμιστή δημάρχου, Ρετσέπ Ερντογκάν, με την κατηγορία της υποδαύλισης θρησκευτικών παθών. Οι διαδηλωτές κρατώντας πανώ με συνθήματα, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια, απέκλεισαν τους γύρω δρόμους. Ο Ερντογκάν, πρώην μέλος του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, καταδικάσθηκε χθες ερήμην και εάν η πρωτόδικη απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο, τότε θα χάσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το κρατικό συμβούλιο να τον αποπέμψει από το αξίωμα του δημάρχου. Εκτός όμως από τον Ερντογκάν, δύσκολες ώρες περνά και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, με τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα ασχοληθεί απόψε η Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του κόμματος του Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού και αιώνιας αντιπάλου του, Τανσού Τσιλέρ. Η πρώην πρωθυπουργός τον κατηγορεί οτι καταχράσθηκε τη θέση του για την απόκτηση προσωπικής περιουσίας.

Μάλλον θα πρέπει να έχει μετανοιώσει ο ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, για την κίνησή του να αποπέμψει σύσσωμη πριν από ένα περίπου μήνα την κυβέρνηση και να ορίσει ως υποψήφιο πρωθυπουργό, τον παντελώς άγνωστο, Σεργκέϊ Κιριένκο, καθώς οι κομμουνιστές οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία στη Δούμα, ανακοίνωσαν σήμερα οτι θα τον καταψηφίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα όπου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία. Ο Γιέλτσιν από την πλευρά του, προφανώς για την τιμή των όπλων, δηλώνει αμετακίνητος στην προτίμηση του για τον Κιριένκο, υποστηρίζοντας οτι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή. Σε περίπτωση που η Δούμα καταψηφίσει τον Κιριένκο στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, τότε ο Γιέλτσιν αναγκάζεται από το Σύνταγμα να την διαλύσει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, γεγονός για το οποίο δηλώνουν έτοιμοι οι κομμουνιστές.

Κρίσιμη όμως αναμένεται και η αυριανή ημέρα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κοσσυφοπέδιο, ημέρα όπου θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα για το εάν θα συμμετάσχει τελικά διεθνής αντιπροσωπεία στις τελικές συνομιλίες για το καθεστώς στην περιοχή, όπως έχουν ζητήσει οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, ή όχι. Ο ηγέτης τους, Ιμπραήμ Ρουγκόβα χαρακτήρισε χθες την κατάσταση δραματική, εκφράζοντας το φόβο οτι με τη συνεχόμενη παρουσία του σερβικού στρατού στην περιοχή, είναι αναπόφευκτη μία ένοπλη σύγκρουση. Σήμερα, η σερβική αστυνομία εγκατέστησε φυλάκια ελέγχου στο χωριό Μπαμπαλότς, κοντά στο οποίο βρίσκεται το στρατόπεδο των σέρβων προσφύγων, .

Λαβωματιά στην ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα για τη βόρεια Ιρλανδία, αποτελεί ο φόνος ενός καθολικού στο Πορταντάουν. Το 29χρονο θύμα, πατέρας δύο παιδιών και δημοτικός υπάλληλος πυροβολήθηκε αρκετές φορές στο κεφάλι από έναν άντρα που επέβαινε σε ποδήλατο, στην προτεσταντική συνοικία της πόλης. Αν και μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η αστυνομία συνδέει το έγκλημα με τις διαφορές που υπάρχουν εδώ και χρόνια, μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στην Ιρλανδία.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης πρόκειται να αντιμετωπίσει ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σε περίπτωση που παρουσιασθεί για να δικασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό δήλωσε η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας οτι έχουν μαζευτεί σωρεία στοιχείων σε βάρος του, που να επισύρουν την ποινή αυτή. Από την πλευρά της, η σύζυγος του Κάρατζιτς έσπευσε να δηλώσει οτι ο άνδρας της δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί για να δικασθεί και θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια σύλληψης.

Δημόσια το πρωί της Παρασκευής πρόκειται να εκτελεσθούν δια απαγχονισμού τα πρώτα 33 άτομα που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο για την γενοκτονία του 1994, στην Ρουάντα. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Ρουάντα, οι δημόσιες εκτελέσεις θα γίνουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας Κιγκάλι και σε άλλες τέσσερις πόλεις της μικρής αυτής αφρικανικής χώρας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 800. 000 άτομα, που ανήκαν κυρίως στην μειοψηφούσα φυλή των Τούτσι, σφαγιάσθηκαν το 1994 από εξτρεμιστές της φυλής Χούτου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 23 April 1998 - 2:12:11 UTC