Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αθήνα, Ελλάδα,02/05/1998

Ικανοποιητική είναι για την Ελλάδα η χθεσινή σύσταση του ΕΚΟΦΙΝ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρώ την πρώτη Ιανουαρίου το 2001. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε οτι πρόκειται για σημαντική εθνική επιτυχία. Στη σύσταση, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα απο τους ηγέτες της ΕΕ, υπογραμμίζεται η ουσιαστική πρόοδος απο την Ελλάδα στους στόχους του Μάαστριχτ, ενώ περιέχεται δέσμευση ότι κατά την ένταξή της στο Ευρώ η Ελλάδα θα κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίθηκαν τα κράτη- μέλη που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, παρουσίασε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής του Κοινοβουλίου, την σύσταση του ECOFIN προς το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 15 για την είσοδο των χωρών-μελών που πληρούν τα κριτήρια της συνθήκης στην Τρίτη φάση της ΟΝΕ. Η σύσταση του ECOFIN συζητείται αυτή την στιγμή στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία θα γνωματοδοτήσει-χωρίς τροπολογίες με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Το Συμβούλιο Κορυφής θα αρχίσει στις 3μμ. Στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών ECOFIN και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών για να αναγγείλουν τις συμφωνίες για τις διμερείς ισοτιμίες στα εθνικά νομίσματα που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 1999.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει οτι οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν κανένα θετικό αντίκρυσμα για το λαό και υποστηρίζει ότι η δημιουργία του Ευρώ το μόνο που θα περιορίσει είναι η αγοραστική ικανότητα των λαικών στρωμάτων, ενώ θα αυξήσει την ανεργία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις ζώνες φτώχειας. Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεκαεπτά χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΟΚ και παρά τις σκληρές θυσίες της πλειοψηφίας του Λαού, η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεών της παραμένει ουραγός.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα έχει ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που βρίσκεται απο χθές στη Λευκωσία. Κατά την άφιξή του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατέστησε σαφές ότι ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Ο κ. Χόλμπρουκ το πρωί συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του πριν την έναρξη των συνομιλιών εμφανίστηκε αμετακίνητος στις αδιάλλακτες θέσεις και αξιώσεις του. Το πρωί σήμερα ο κ. Χόλμπρουκ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Δεκαπέντε νεκροί και 215 τραυματίες εκ των οποίων 65 σοβαρά είναι ο απολογισμός των 145 τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα απο το απόγευμα της Πέμπτης. Απο το απόγευμα της Κυριακής θα ισχύσουν έκτακτα μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο με παραχώρηση επιπλέον λωρίδας, μονοδρομήσεις και παρεμβάσεις σε οδικούς κόμβους όπου συνήθως προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το Βόλο, την έδρα της Μητρόπολής του επισκέπτεται σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Βόλο θα τελεσθεί πανηγυρική Δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας θα προσφωνήσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Κουμαριανός, ο Νομάρχης Μαγνησίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Βόλου. Αύριο ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Η ενθρόνισή του θα γίνει το μεθεπόμενο Σάββατο.

Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα - Γείτονα" στις 3. 30 πμ που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ρεθύμνης στο Γαλάτσι. Λίγο αργότερα στις 5 το πρωί άγνωστοι μπήκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γ'και Δ'Δημοτικού σχολείου στη Νέα Σμύρνη (Προφήτη Ηλία 5) και έβαλαν φωτιά με εμπρηστικό μηχανισμό απο γκαζάκια στις τουαλέτες του πρώτου ορόφου.

Δεν προβλέπεται αναβολή κατάταξης σε στρατεύσιμους που σπουδάζουν μεν σε ΙΕΚ αλλά έχουν ήδη αποφοιτήσει απο ισότιμο ΙΕΚ. Αυτό αποφάνθηκε το Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει σπουδαστές. Οι σπουδαστές, ενώ είχαν λάβει αναβολή στράτευσης και αποφοιτήσει απο ΙΕΚ, ζητούσαν νέα αναβολή επειδή είχαν επανεγγραφεί σε άλλες ειδικότητες ΙΕΚ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Λονδίνο για το Μεσανατολικό. Αυτό δήλωσε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, μετά τις επαφές που είχε η Ολμπράιτ, με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ και τον απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρός, σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια τους στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 32 άτομα βρήκαν τον θάνατο από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τους 60, καθώς πολλά άτομα, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πάνω από 700 Ινδονήσιοι έχασαν την ζωή τους, στην διάρκεια προσκυνημάτων στις ιερές πόλεις του Ισλάμ στην Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Θρησκευμάτων, οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένα άτομα που έπεσαν θύματα του υπερβολικού καύσωνα και της εξάντλησης.

Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν το πρωί τους δρόμους πολλών πόλεων της Ινδονησίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χθεσινή δήλωση του προέδρου Σουχάρτο, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα, πριν από την λήξη της θητείας του, το ετος 2003.

Υπέρ της υιοθέτησης δραστικών μέτρων για την αποφυγή των ταραχών, τάχθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, μετά την παραδοσιακή πορεία της Πρωτομαγιάς που κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της Σεούλ.

ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστός και υγρός καιρός επικρατεί σ'όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις και μόνο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 26 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 28 και στα νησιά τους 25 βαθμούς. Συννεφιά έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με ανέμους νοτιοανατολικούς μέτριους και θερμοκρασία που φθάνει στην Αθήνα τους 27 και στη Θεσσαλονίκη τους 25 βαθμούς. Για αύριο, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα ανατολικά και νότια.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 2 May 1998 - 16:12:10 UTC