Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας από 28 ευρωπαϊκές χώρες, άρχισαν νωρίς το απόγευμα στη Ρόδο οι διήμερες εργασίες της υπουργικής συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Σύνοδο συμμετέχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, ενώ απουσιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στην Αλβανία, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου. Στο περιθώριο της συνόδου ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομολογό του Ισμέτ Σεζγκίν. Το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή τους ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ανάλογο γεύμα παρέθεσε στους ομολόγους του ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στο μεταξύ, σε αναδίπλωση προέβη η τουρκική πλευρά, η οποία τελικά δεν θα θέσει, όπως απειλούσε, θέμα ελληνικής υποστήριξης και βοήθειας προς το κουρδικό κόμμα ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ικανοποιήθηκε από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ήδη είχε κατ'ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Αμύνης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική, μετατρέποντας σε διαρκείας την απεργία τους, διαμαρτυρόμενοι για την πώληση της Τράπεζας. Οι συνδικαλιστές της Ιονικής, που κατά πλειοψηφία ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, παραιτήθηκαν σήμερα από την ιδιότητα του μέλους της ΠΑΣΚ. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 28 του μηνός, εκτιμώντας ότι με τα προγράμματα εξυγίανσης θίγονται οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί και σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στα μέσα Ιουνίου θα κατατεθεί στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να θιγεί το θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά θα γίνει προσπάθεια ομαδοποίησης ταμείων και εκμετάλλευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και των αποθεματικών τους.

Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ασχολήθηκε με τα φλέγοντα ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την εκκλησία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η ιεραρχία της Εκκλησίας να συνέρχεται και εκτάκτως, όταν αυτό απαιτείται από τις περιστάσεις, να πυκνώσουν οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και να δραστηριοποιηθούν όλες οι συνοδικές επιτροπές. Παράλληλα, αποφασίστηκε να προταθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να καθοριστεί για τις 12 με 15 Ιουνίου η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι. Αύριο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μια συνάντηση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εθιμοτυπική, καθώς, όπως είπε, θα ανταλλαγούν απόψεις για τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η ενθρόνιση του κ. Χριστόδουλου αποτελεί γύρισμα της σελίδας και επανέλαβε πως τα καθήκοντα των ηγητόρων είναι οριοθετημένα. Πάντως, ο Μητροπολίτης Σερρών, Μάξιμος, δήλωσε πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να θέσει τα πρώτα θέματα διαλόγου με την πολιτεία, όπως η φορολόγηση των ναών και μοναστηριών, η χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους κληρικούς και η απαλλαγή στράτευσης των υποψηφίων κληρικών.

Την επέκταση του προγράμματος βοήθειας στο σπίτι για άτομα της τρίτης ηλικίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η αξιοπρεπής διαβίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Παράλληλα, αποσκοπεί στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και στην αποφυγή χρήσης ιδρυμάτων, όπως τα γηροκομεία, που μόνο αρνητικές επιδράσεις έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Οπως δήλωσε ο κ. Γείτονας, το πρόγραμμα αυτό το οποίο λειτουργεί ήδη σε 102 δήμους της χώρας προσφέρει σε ηλικιωμένους, είτε αυτοί είναι ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, είτε ηλικιωμένοι με ειδικές ανάγκες, είτε άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, καθημερινές απλές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα των χώρων του σπιτιού, τα ψώνια, η συντροφιά, η χορήγηση φαρμάκων και άλλα.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 21 ορειβατών που πέρασαν τη νύχτα στο φαράγκι Μπούρας, στο βουνό της Πάρνηθας. Οι 21 ορειβάτες είχαν ξεκινήσει με σκοπό να φθάσουν μέσω του φαραγγιού στη Μονή Κλειστών, αλλά λόγω της πυκνής ομίχλης, αλλά και της απειρίας αναγκάστηκαν να κινηθούν με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να τους βρει το βράδυ στη χαράδρα, όπου αποφάσισαν να διανυκτευρεύσουν. Τέσσερις από τους πιο έμπειρους κατάφεραν να φτάσουν σε σημείο που λειτουργούσαν τα κινητά τηλέφωνα και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, εκπαιδευμένοι άνδρες της οποίας άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας την επιχείρηση διάσωσης, που κράτησε τέσσερις ώρες χωρίς απρόοπτα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία, με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 54χρονος καθηγητής της Αγγλικής, Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση δεκάχρονης κατ'εξακολούθηση. Ο ίδιος στην απολογία του, όπως έγινε γνωστό, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστήριξε ότι το χάδι που έκανε στη μαθήτριά του ήταν ένα απλό χάδι πατρικής στοργής.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έζησαν χάρη στην προσφορά ζωής των συνανθρώπων τους και τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις νεφρών ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων, που υποβλήθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξελίσσεται στην ελληνική πόλη των μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, καθώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δεν μειώθηκε, ενώ ο αριθμός της προσφοράς από την πλευρά των συγγενών τους είναι αισθητά μικρότερος. Τα στοιχεία μαζί με δημόσια έκκληση για προσφορά οργάνων καταθέτει ο καθηγητής και διευθυντής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Αντωνιάδης.

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΝ Πέτρου Κουναλάκη, προκάλεσαν οι προπηλακισμοί και οι αποδοκιμασίες οπαδών του ΚΚΕ, εναντίον του ιδίου και του υπουργού Δικαιοσύνης, στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, για την εκτέλεση των 200 πατριωτών από τους ναζί. Ο κ. Κουναλάκης κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη και προκλητική συμπεριφορά, προσθέτοντας ότι οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις και τα άσχετα συνθήματα ήταν πράξη ασέβειας στη μνήμη των εκτελεσθέντων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού λαού.

Κακοπροαίρετες και ανεύθυνες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τον αδικαιολόγητο θόρυβο και πανικό που δημιουργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την εμφάνιση ψώρας σε γιατρούς και ασθενείς στο νοσοκομείο. Σε ανακοίνωση του Λαϊκού, αναφέρεται ότι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο διαπιστώθηκαν δύο περιστατικά ασθενών που έφεραν το παράσιτο της ψώρας, πριν νοσηλευθούν στο νοσοκομείο και βέβαια υπεβλήθησαν στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Επίσης, υπήρξαν πέντε περιστατικά σε γιατρούς, οι οποίοι ακολούθησαν θεραπευτική αγωγή, ενώ αμέσως έγινε απολύμανση των χώρων. Ο εισαγγελέας πάντως διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, προχώρησαν μαθητές του τρίτου πειραματικού λυκείου της περιοχής, στο σημείο που την περασμένη Παρασκευή, ένας 17χρονος μαθητής βρήκε τραγικό θάνατο, όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία τη στιγμή που έπαιζε με συμμαθητές του, δίπλα στις γραμμές. Οι δύο μηχανοδογοί της αμαξοστοιχίας ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ, σταμάτησαν σήμερα στο σημείο εκείνο και εναπόθεσαν λουλούδια, ενώ μαθητές, γονείς και καθηγητές σχημάτισαν πορεία που κατέληξε στο δήμο των Αγίων Αναργύρων, ζητώντας λήψη μέτρων για να μην υπάρξουν άλλα θύματα

Ξετυλίχθηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κουβάρι στη σκοτεινή υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Αστυνομικοί με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, εντόπισαν το μεσημέρι τμήματα ανθρωπίνου σώματος, που ανήκει σε άνδρα, σε μικρή απόσταση από τη σημείο που βρέθηκαν μέλη του πτώματος της Σούλας Καλαθάκη. Οι αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το πτώμα του Γιώργου Νικολαϊδη, καθώς όλες οι ενδείξεις, συγκλίνουν σ'αυτή την εκτίμηση. Τα μέλη που βρέθηκαν θα εξεταστούν στα ειδικά εργαστήρια της Ασφάλειας, στην οποία προσήλθε σήμερα για συμπληρωματική κατάθεση η μητέρα της Σούλας Καλαθάκη, η οποία στη συνέχεια πήγε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπου υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με τα αποτελέσματα της εξέτασης του DNA που έγιναν στους ιστούς της άτυχης κοπέλας.

Σημαντικά μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις και στα κτίρια, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι ξεκινά από την ακριτική Ξάνθη, πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους 200 εκατ. δρχ, προκειμένου σε όλα τα δημόσια κτίρια να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών με ειδικές ανάγκες, ενώ για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν ειδικά κειμενοτηλέφωνα για τους κωφούς σε υπηρεσίες, όπως είναι η αστυνομία και η πυροσβεστική. Στο κέντρο της Αθήνας θα τοποθετηθούν στα φανάρια, σε πρώτη φάση, δέκα νέες ηχητικές συσκευές για την πρόσβαση των τυφλών.

Νέο κρούσμα απόπειρας ληστείας σε μοναστήρι της Αττικής, το πέμπτο τους τελευταίους τρεις μήνες, σημειώθηκε τη νύχτα, αυτή τη φορά στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή Κοκκιναρά Κηφισιάς. Οπως είπαν οι μοναχοί, τρεις νεαροί, πιθανώς Αλβανοί, οι οποίοι γνώριζαν καλά τους χώρους της Μονής, βρέθηκαν στο κελί του μοναχού που ήθελαν να κλέψουν, αλλά εκείνος κάλεσε σε βοήθεια, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή, πέρνοντας, ωστόσο, 50. 000 δρχ μαζί τους.

Ληστεία όμως σημειώθηκε και στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην Αγιά της Λάρισας. Οι δράστες ήταν δύο που φορούσαν μαύρα γυαλιά και περούκες και με την απειλή όπλων άρπαξαν από τα ταμεία περίπου 2,5 εκατομμύρια δρχ και διέφυγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Για τέταρτη μέρα αγνοείται η τύχη του του Νίκου Ρούσου, 50 χρόνων, ο οποίος αναχώρησε την Παρασκευή με το ιστιοπλοϊκό σκάφος "Μαρία Λέννα", από τη μαρίνα Καλαμακίου για το λιμάνι Φοίνικα της Σύρου και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Οι έρευνες από θάλασσα και αέρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ακόμη όνομα προστέθηκε στη λίστα των υποψήφιων προπονητών για την ΑΕΚ. Πρόκειται για τον 66χρονο -νέο και φιλόδοξο!- Κροάτη Οτο Μπάριτς, που ήταν προπονητής της Φενερμπαχτσέ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται ο επικρατέστερος αυτή τη στιγμή για να αναλάβει την ομάδα, καθώς έχει γίνει οι επαφές, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Στο μεταξύ, χθες ήρθε στην Αθήνα ο γνωστός Ιταλός προπονητής Τζίτζι Μαϊφρέντι, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 πέρασε για ένα χρόνο και από τον πάγκο της Γιουβέντους.. . Πάντως, συμφωνία ανάμεσα στον Ιταλό προπονητή και την ΑΕΚ δεν υπήρξε.

Πολύ κοντά στον Πουρσαϊτίδη της Βέροιας βρίσκεται ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Ο νεαρός παίχτης ίσως και αύριο να ενταχθεί στο έμψυχο υλικό του πρωταθλητή, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων έχουν προχωρήσει και βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Και νέες ισχυρές πιέσεις, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει απώλειες 3,76% και να υποχωρήσει στις 2358,15 μονάδες. Το αρνητικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό οι Τραπεζικές μετοχές οι τιμές των οποίων έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8% βρέθηκε η μετοχή της Ιονικής Τράπεζας. Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν τις εξής μεταβολές: Τράπεζες πτώση 5,67%, Ασφάλειες πτώση 4,73%, Επενδύσεις πτώση 1,52%, Λήζινγκ πτώση 6,20%, Βιομηχανικές πτώση 1,76%, Κατασκευές πτώση 2,10%, Διάφορες πτώση 2,94%, Συμμετοχών πτώση 3,11%. Αντιθέτως με σημαντικά κέρδη 3,04% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός, με λίγες νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει πιθανότητα για βροχές ή καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 26 και στο Αιγαίο 14 με 23 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 24 και 13 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υστατη προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και των ένοπλων αλβανών αυτονομιστών είναι καθημερινό φαινόμενο, καταβάλει ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι, για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου αυτός να πεισθεί να αποδεχθεί διεθνή μεσολάβηση για την κατάσταση στην περιοχή. Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, ο οποίος σε συνέντευξή του σε σερβική εφημερίδα, υποστήριξε οτι η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνει η τρίτη συνιστώσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες δύο δημοκρατίες, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες οτι η Αλβανία έχει εμπλοκή στην διοχέτευση όπλων προς τους αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και των ενόπλων αλβανών έκλεισε σήμερα ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Σερβία με την Πρίστινα.

Εθνική τραγωδία για την Ιταλία αποτελεί η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τις νότιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 124 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τις λάσπες, οι τραυματίες ανέρχονται στους 95, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, που σύμφωνα με πληρφορίες, κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς το έργο τους, ωστόσο οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τη λάσπη είναι μηδαμινές. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε η μαζική ταφή 95 θυμάτων, παρουσία του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και του προέδρου της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο. Οπως δήλωσαν αρμόδιοι αξιωματούχοι, η κυριότερη αιτία της καταστροφής αυτής είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση και η κοπή πολλών δέντρων.

Η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έκοψε το πρώτο κέρμα του Ευρώ, σε μία ειδική τελετή στο νομισματικοπείο του Πεσάκ, κοντά στο Μπορντό. Αφού πάτησε συμβολικά το κουμπί για την ενεργοποίηση της μηχανής που θα έβαζε στο νόμισμα τη σφραγίδα, ο υπουργός Οικονομικών δάγκωσε συμβολικά το πρώτο κέρμα ευρώ, μπροστά σε πλήθος καμερών και φωτογραφικών μηχανών που απαθανάτιζαν την ιστορική αυτή στιγμή για την ενιαία ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα. Ωστόσο η μαζική κοπή κερμάτων ευρώ, στη Γαλλία, θα ξεκινήσει έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Αυξάνονται οι ελπίδες για την ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση της μάστιγας του Εϊτζ, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων επιστημόνων οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο Τόκιο ενόψει του Διεθνούς Συμπόσιου για τη Δημιουργία Εμβολίου κατά του Εϊτζ, που αρχίζει αύριο. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκάλο, ο οποίος διεκδικεί την πατρότητα της ανακάλυψης του ιού του Εϊτζ, έχει ήδη συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στη δημιουργία εμβολίου, καθώς τα πειράματα που γίνονται σε ασθενείς του ιού στο Βέλγιο, την Ιταλία και το Ισραήλ υπόσχονται πολλά. Μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εμβολίου πρόληψης για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.

Καταστροφικές χαρακτήρισε η οικολογική οργάνωση, Γκρινπις, τις συνέπειες για την Τουρκία, την Κύπρο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, από ένα ενδεχόμενο σοβαρό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάστιο που σκοπεύει να δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση στον κόλπο Ακουγιού. Στο μεταξύ, την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η ενέργεια της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης της Ινδίας να πραγματοποιήσει τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, τις πρώτες που έχουν επίσημα ανακοινωθεί μετά το 1974, στην περιοχή του Ραζαστάν.

Δημόσια συγγνώμη για τις διώξεις των Εβραίων που έγιναν στην Κροατία από το φιλοναζιστικό καθεστώς των Ουστάσι, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ζήτησε ο επικεφαλής της κροατικής διπλωματίας Μάτε Γκράνιτς, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έχει ανεγερθεί στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Η επίσκεψη του κροάτη υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στο εβραϊκό κράτος κροάτης αξιωματούχος του επιπέδου αυτού.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 12 May 1998 - 2:12:11 UTC