Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενα μικρό φως στις έρευνες των αρχών για τους επίδοξους εμπρηστές, άρχισε ήδη να διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ. Ποινική δίωξη για εμπρησμούς από ιδιοτέλεια, άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πύργου εναντίον του 30χρονου Γεώργιου Αναστασόπουλου, ο οποίος συνελήφθη το πρωί και στην διάρκεια της προανάκρισης ομολόγησε έξι από τους επτά εμπρησμούς στην Ηλεία. Ο Αναστασόπουλος, τον οποίο πληροφορίες φέρουν ως μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης, κατονόμασε ως συνεργούς του τρία άτομα εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Πρόκειται για τον θείο του συλληφθέντος, Γιώργο Μαυροειδή, τον υπάλληλο του δασαρχείου Ζαχάρως, Αλέξιο Κρανίτη, που διώκονται για ηθική αυτουργία και τον κοινοτάρχη Καλιδώνας, Φώτη Αλεξόπουλο, που κατηγορείται για απλή συνέργια. Σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, τόνισε οτι οι συλλήψεις των τεσσάρων στις οποίες προέβη σήμερα η αστυνομία, δεν έχουν καμμία σχέση με την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επικηρύξει με ποσό από 5 έως 20 εκατ. τους εμπρηστές, αλλά είναι αποτέλεσμα των ερευνών που κάνουν τις τελευταίες δέκα ημέρες αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας. Στον εισαγγελέα Πάτρας θα οδηγηθεί και ο 53χρονος Γεώργιος Ζομπός, που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών την ώρα που πετούσε από το αυτοκίνητό του ένα αναμένο στουπί. Στη Θεσσαλονίκη, το Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον 25χρονο Αντώνιο Σταματάκη, που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα κοντά σε σκουπιδότοπο στα Λαγινά Θεσσαλονίκης, όπου είχε ξεσπάσει φωτιά.

Την ίδια ώρα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα βοηθούν στην αναζωπύρωση και ενίσχυση πολλών πυρκαγιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη και απειλεί τις κοινότητες Καμάρας και Ποταμιάς, ενώ άλλες πυρκαγιές μαίνονται στον Ταϋγετο, στη Ζάκυνθο και στα Γιάννενα, στην περιοχή Γρεβενίτη. Εγκαιρα αντιμετωπίσθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί στον Αγιο Στέφανο. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Αμαλιάδα, στην Ορμύλια Χαλκιδικής και στο Μεσολόγγι. Στην Κύπρο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα καύσωνα από την ερχόμενη Παρασκευή, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 40 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί οτι τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον 52 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν το νησί.

Ερημη πόλη αρχίζει να μοιάζει η Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς και οι τελευταίοι εκδρομείς ετοιμάζονται να αποδράσουν από τον κλείνον άστυ. Η κίνηση στα λιμάνια είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, όπως όμως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα καθώς υπάρχει επάρκεια εισιτηρίων. Προειδοποιούν όμως οτι οι εκδρομείς πρέπει να μεριμνήσουν έγκαιρα για τα εισιτήρια επιστροφής.

Αύξηση 12,45% παρουσίασαν τα έσοδα του δημοσίου το μήνα Ιούλιο, η οποία αποτελεί ρεκόρ αύξησης για τον συγκεκριμένο μήνα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ο οποίος τόνισε οτι οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 1999 θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Ο κ. Δρυς δήλωσε ακόμα οτι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις μεγάλες συναυλίες που συμμετέχουν επώνυμοι καλλιτέχνες. Παράλληλα θα συνεχισθούν οι ξαφνικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ σ'αυτές τις συναυλίες, όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης από τη συμφωνία κυρίων που επετεύχθη με τους ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ για τη μείωση των τιμών σε διάφορα είδη διατροφής, καθώς το μέτρο αυτό επεκτείνεται σιγά-σιγά σε όλα σχεδόν τα σούπερ-μάρκετ. Οι συζητήσεις για μειώσεις τιμών, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων.

Ευθύνες και στον Δήμο Αθηναίων αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση φοροδιαφυγής της εταιρίας Κοκκινάκη, που διαχειρίζονταν τα παρκόμετρα στην Αθήνα. Οπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, είναι αδύνατον να μην είδε ο Δήμος Αθηναίων, όταν εισέπραττε τα χρήματα από τα παρκόμετρα, ότι η εταιρία δεν είχε καταβάλει για τα ποσά αυτά ΦΠΑ. Η εταιρία Κοκκινάκης κατηγορείται για φοροδιαφυγή, καθώς ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες στα φορολογικά της στοιχεία. Τα πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία για τις παραβάσεις θα ανέλθουν μέχρι και 1,2 δισ. δρχ.

Στη διαγραφή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Κυριάκου Ντηνιακού, προχώρησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του για το δήμο Χαϊδαρίου, η οποία δεν τυγχάνει της έγκρισης του κόμματος, κρίθηκε ασυμβίβαστη με την κομματική του ιδιότητα.

Δωρεάν θα πάρουν για μια ακόμη χρονιά όλοι οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αναστέλλεται για το ακαδημαϊκό έτος 1998-99, η εφαρμογή των διατάξεων που προέβλεπαν την κατάργηση της δωρεάν χορήγησης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Σε ξήλωμα όλων των διαφημιστικών πινακίδων στα όρια του Αμαρουσίου, προχωρά ο δήμαρχος του μετά το χθεσινό επεισόδιο, όπου διαφημιστική πινακίδα αποκολλήθηκε από ταράτσα κτιρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν διερχόμενοι πεζοί και αυτοκίνητα.

Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι βρήκε το πρωί το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Λαυρίου-Αναβύσσου, όταν το ΙΧ που επέβαιναν έπεσε πάνω σε σταθμευμένο φορτηγό. Νεκροί είναι ο 72χρονος οδηγός Αθανάσιος Γκόγκος και η σύζυγός του Μαρία 62 ετών.

Ανοιξε σήμερα τις πόρτες του για το κοινό, ύστερα από πολύμηνο κλείσιμο λόγω οικονομικών προβλημάτων, το ΜΙΝΙΟΝ, ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Το σωματείο εργαζομένων στο πολυκατάστημα, έκανε λόγο για συμφέροντα που προσπάθησαν να κλείσουν την επιχείρηση.

Τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα μετά από πρωτοβουλία του η υποψήφια δήμαρχος Αθηνών, Μαρία Δαμανάκη. Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε στην κ. Δαμανάκη τις δυνατότητες αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων υπέρ των Αθηναίων, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των νέων της Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σε παθολογικά αίτια αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ιατροδικαστικης υπηρεσίας, ο θάνατος βρέφους μόλις τριών ημερών, που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής ιατροδικαστικής Δημήτρης Ψαρούλης, ο οποίος διενεργεί την ιατροδικαστική εξέταση, από τις πρώτες ενδείξεις δεν προκύπτει "ιατρικό λάθος".

Επιστημονικό προσωπικό για την κάλυψη 120 θέσεων πρόκειται να προσλάβει ο ΟΤΕ, 43 από τις οποίες θα καλυφθούν από την COSMOTE, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Και οι δύο διαγωνισμοί θα διεξαχθούν μέσω ΑΣΕΠ. Αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΟΤΕ θα υποβάλλονται απο τις 31/8/98 εως τις 18/9/98 και για την COSMOTE από τις 26/8/98 - 14/9/98.

Φθηνότερα κατά 1,2 δραχμές πωλείται απο σήμερα το πετρέλαιο κίνησης στα πρατήρια όλης της χώρας, ενώ πιο ακριβή κατά 0,2 δρχ το λίτρο θα είναι η τιμή της βενζίνης.

Σαν φωτοβολίδα κάηκε ένας πύραυλος Τιτάν της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, όταν εξερράγη σήμερα λίγο μετά την εκτοξευσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο πύραυλος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά ένα άκρως απόρρητο δορυφόρο του αμερικανικού γραφείου αναγνώρισης εδαφών. Πληροφορίες για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη δεν έχουν δοθεί.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις αποτυχίες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θέλουν να αποφύγουν απόψε το βράδυ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, στους πρώτους τους αγώνες για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ τη φιλόδοξη Ανόρθωση Κύπρου με σκορ 2-1. Ο Παναθηναϊκός, που έχει αρκετά πιο δύσκολο έργο, αντιμετόπισε στο Βουκουρέστι την ισχυρή Στεάουα και έφερε 2-2.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη μεγάλη χθεσινή υποχώρηση. Η σταθεροποίηση στις αγορές της Ασίας καθώς και το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων "βοήθησαν" τη Σοφοκλέους να ισορροπήσει. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 614,90 μονάδες, με οριακή άνοδο 0, 14%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε σημαντικά αυξημένη, φθάνοντας τα 45,3 δις δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0, 49%, Λήζινγκ άνοδος 0,74%, Ασφάλειες άνοδος 1,56%, Επενδύσεις άνοδος 0,80%, Βιομηχανικές πτώση 0,34%, Κατασκευών πτώση 0,88%, Συμμετοχών άνοδος 0,36%, Διάφορες άνοδος 1,49%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή άνοδο 0,07%.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 299,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,99, γαλλικό φράγκο προς 50,41, λίρα Αγγλίας προς 488,29, ελβετικό φράγκο προς 149,88, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,12, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 206,57, τη λίρα Κύπρου προς 574,49 και την ECU προς 332,79 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή του Ντέτσανι, ενώ οι σερβικές δυνάμεις έφθασαν μέχρι το χωριό Γκλότζανι, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα προπύργια του απελευθερωτικού στρατού. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ενεργήσει γρήγορα και αξιόπιστα εάν του ζητηθεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ ενδέχεται να μεταβεί στην Πρίστινα για νέες συναντήσεις με τον Ρουγκόβα και Σέρβους αξιωματούχους.

Για νέες επιθέσεις σε πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο, προετοιμάζονται οι Αμερικάνοι, μετά τις απειλές για επιθέσεις στην Αίγυπτο, τη Μαλαισία και την Υεμένη, όπως αποκάλυψαν υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο μεταξύ, άλλους 24 νεκρούς ανέσυραν στη διάρκεια της νύχτας τα σωστικά συνεργεία κάτω από τα ερείπια στο Ναϊρόμπι. Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ αναχώρησε σήμερα για τη Γερμανία για να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων και για να συνοδεύσει στις ΗΠΑ τις σορούς των δέκα από τους δώδεκα Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις.

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στη βορειοανατολική Κίνα, όπου λόγω των κατακλυσμιαίων βροχών έσπασαν τα φράγματα κατά μήκος του ποταμού Νεν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών. Ωστόσο, ο νέος κίνδυνος για τους εκατομμύρια Κινέζους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες είναι η επιδημία χολέρας, που τους περιτριγυρίζει. Περισσότεροι από 100. 000 γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν στην περίθαλψη των τραυματιών και στην αναχαίτηση επιδημιών. Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 2. 000 άτομα τους τελευταίους μήνες.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, όταν τουριστικό λεωφορείο, που μετέφερε τουρίστες από το Βελιγράδι έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα και να τραυματιστούν 20, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.

Το Ισραήλ κατηγόρησε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, σε ομιλία του στο Κέηπ Τάουν, λέγοντας ότι οδηγεί τη Μέση Ανατολή στη βία, την αναρχία, τον πόλεμο και την καταστροφή. Κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επισκεψής του στη Νότια Αφρική, ο Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία από την αποτυχία.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θ'αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και κατά τόπους στο Αιγαίο πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 19 με 33 βαθμούς, στα δυτικά 23 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 22 με 34 και στα νησιά του Αιγαίου 24 με 31 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αττική, με μέτριους ως ισχυρούς και τοπικά στα ανατολικά πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 24 με 34 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 22 με 33 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 13 August 1998 - 0:12:06 UTC