Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε όλο τον Ελλαδικό χώρο γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου και η Παναγία Σουμελά. Στο Βέρμιο, στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε το πρωί Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της εικόνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, του προέδρου της ΠΟΛ. ΑΝ. Αντώνη Σαμαρά, και άλλων επισήμων.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε ομιλία του, τόνισε ότι αν ο λαός είναι αποφασισμένος, δεν θα κάνει πίσω, δεν θα μειοδοτήσει, γιατί είναι λαός που δεν είναι ενδοτικός. Στέλνοντας ένα μήνυμα προς την πολιτισμένη όπως είπε Δύση και τη βάρβαρη Ανατολή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε "Μολών Λαβέ". Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε το σεβασμό και την εκτίμηση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και εγγυάται μέσα από τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων την πίστη και συμπαράσταση στον κυπριακό λαό. Τέλος ο κ. Καραμανλής είπε ότι σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης, αναφέρθηκε και στην προσφορά του ποντιακού ελληνισμού . Για τις Ενοπλες Δυνάμεις πρόσθεσε ότι εκεί έχουμε εναποθέσει με εμπιστοσύνη την προοπτική της ανεξαρτησίας και τις εθνικής αξιοπρέπειας. Παράλληλα στην Τήνο, τιμήθηκε και η μνήμη των θυμάτων κατά τον τορπιλισμό της "Ελλης".

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο η 17χρονη Ευαγγελία Κονιδάρη, η οποία τραυματίστηκε χθες στη Λευκάδα, όταν το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαινε, εμβολίστηκε από βρετανική θαλαμηγό. Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή της η εξαδέλφη της, Μαρία Κονιδάρη, 17 χρονών, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι τρεις νέοι. Σημειώνεται ότι ο Βρετανός κυβερνήτης της θαλαμηγού μετά το δυστύχημα συνέχισε κανονικά την πορεία του και συνελήφθη αργότερα από άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Λευκάδας.

Αιματηρή ήταν και αυτή η έξοδος για τον Δεκαπενταύγουστο. Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, 198 τραυματίστηκαν σε 125 τροχαία που σημειώθηκαν από την Παρασκευή έως σήμερα το μεσημέρι σε όλη τη χώρα. Στο μεταξύ, έρημη πόλη θυμίζει η Αθήνα καθώς ήδη την έχουν εγκαταλείψει λόγω του Δεκαπενταύγουστου και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού. Χθες αυξημένη ήταν η κίνηση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια καθώς και τα δύο εθνικά οδικά δίκτυα.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μαίνεται όμως, η φωτιά στον Ταϋγετο, σε δύσβατη περιοχή. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Καλέντζι, τη Χαλανδρίτσα και το Μέτσοβο.

Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση 30. 000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι απασχολούνται τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου. Αυτό αποκαλύπτει το "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" και αναφέρεται στο περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, που θα προωθήσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ακριβότερα κατά 20% θα κοστίζουν από τη Δευτέρα τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Πειραιά. Ομως από το Σεπτέμβριο μειώνεται κατά χίλιες δραχμές η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία και τα τρόλευ και θα πωλείται 5. 000 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, με την αλβανική πλευρά να καταγγέλλει ευρείας κλίμακας επίθεση των Σέρβων και την πυρπόληση δύο χωριών. Επίσης, νεαρός τσέχος δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή. Σύμφωνα πάντως με τη σερβική αστυνομία, οι συγκρούσεις περιορίζονται μονάχα στο χωριό Λοτζ. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράτκο Μάρκοβιτς κάλεσε τους αλβανούς διαπραγματευτές να επανέλθουν στις συνομιλίες ειρήνευση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο αλβανός ηγέτης, Ιμπραήμ Ρουγκόβα επανέλαβε την έκκλησή του για τον άμεσο τερματισμό των σερβικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τις οποίες επέκρινε.

Πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα επτάχρονο αγοράκι, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία, από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιταλία με την Αυστρία, οποίος καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης και τεράστιους βράχους μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί Λόγω της κατολίσθησης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα, που είχαν περάσει τα αυστριακά σύνορα, να αποκλειστούν.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος καιρός επικρατεί σε όλη τη χώρα και μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 36 και στα νησιά του Αιγαίου τους 31 βαθμούς. Στην Αττική επικρατεί αίθριος καιρός, οι άνεμοι πνέουν μέτριοι, ενώ ο υδράργυρος, αγγίζει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αναπτυχθούν το απόγευμα τοπικές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία φθάνει τους 33 βαθμούς. Για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 20 εως 36 βαθμούς και στα νησιά από 21 εως 30 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 15 August 1998 - 18:12:06 UTC