Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της, επιστρατεύει η κυβέρνηση στη μάχη για να χτυπηθεί αποφασιστικά ο πληθωρισμός, η πορεία του οποίου είναι καθοριστική για το αν η χώρα θα πάρει το εισιτήριο που οδηγεί στην ΟΝΕ και το Ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο μελετά όλα τα σενάρια για μειώσεις εμμέσεων φόρων, σε ΙΧ, υπηρεσίες και ΦΠΑ και όλα τα μέτρα θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 1999. Ο κυβερνητικός εκπρόπωπος, πάντως, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για μειώσεις συγκεκριμένων φόρων, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου είχε συνάντηση με 30 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, τους οποίους κάλεσε να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η κυρία Παπανδρέου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα τροφίμων και οικιακής χρήσης, θα διαμορφωθούν του χρόνου στα σημερινά επίπεδα, όπως τη διαβεβαίωσαν οι επιχειρηματίες. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινείται πολύ πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, κινείται στις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Αλλο ένα περιστατικό, από τα δεκάδες που συμβαίνουν κάθε χρόνο, ήλθε να αναδείξει για άλλη μια φορά τις σοβαρές ελλείψεις υποδομής στο χώρο της υγείας, κυρίως στα ακριτικά νησιά. Στο Καστελλόριζο ένα 8χρονο κοριτσάκι, η Καλλιόπη Ζαμάγια, αισθάνθηκε δυνατούς πόνους στην κοιλιά και ο αγροτικός γιατρός του νησιού θεώρησε τα συμπτώματα ύποπτα για οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του γιατρού και του δημάρχου Καστελλορίζου προς το ΕΚΑΒ να στείλουν ελικόπτερο απέβησαν άκαρπες, καθώς το Κέντρο Αμεσης Βοήθειας είχε αρχίσει χρονοβόρες επαφές με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ η κατάσταστη της μικρής χειροτέρευε. Τελικά, ο γιατρός και οι γονείς του παιδιού πήραν την απόφαση και μετέφεραν στις 11 το βράδυ με φουσκωτό σκάφος το κοριτσάκι στην Τουρκία, όπου οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί και περίμενε ασθενοφόρο στο λιμάνι της Αντιφύλλου, που διεκόμισε τη μικρή στο νοσοκομείο. Τελικά, όπως διαπιστώθηκε το κοριτσάκι είχε υποστεί γαστρεντερίτιδα και αύριο θα βγει από το νοσοκομείο.

Λύση στο πλαίσιο του αυτοσεβασμού και τη συγχώρεσης, δόθηκε στους κόλπους της ιεραρχίας για το μείζον θέμα των οικονομικών της εκκλησίας. Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οι ιεράρχες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ευθύνη στους πέντε μητροπολίτες που συγκροτούσαν τη διοικούσα επιτροπή, η οποία διαχειριζόταν τα οικονομικά της εκκλησίας. Καθοριστική για τις εξελίξεις ήταν η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η παραδοχή των πέντε μητροπολιτών ότι είχαν ευθύνες μόνο για παραλείψεις και παρατυπίες και ότι ενήργησαν χωρίς ιδιοτέλεις. Το σφάλειν ανθρώπινο, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος δέχθηκε να αποσύρει τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου για τα όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν εναντίον του.

Μια σημαντική προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και ο πετρελαϊκός κολοσσός ΣΕΛ, για να εξετάσουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας από το Τουρκμενιστάν. Η συμφωνία, εφόσον υλοποιηθεί, θα δώσει στην Ελλάδα ένα κομβικό διαμεσολαβητικό ρόλο, στον ενεργειακό τομέα τον επόμενο αιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα μικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων των δύο εταιριών θα συνέλθει στην Αθήνα για ν'αρχίσει την από κοινού εξέταση του φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο, στο μέτρο που υλοποιηθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και βέβαια τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πολλαπλά.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση των ψηφοφόρων, οι συνδυασμοί των οποίων δεν συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο και προέρχονται κυρίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, τους αντάρτες και την Αριστερά. Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων, με παράλληλο άνοιγμα προς τους αντάρτες και τους διαφωνούντες με τους οποίους διατηρούν ακόμη καλές σχέσεις οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Λαλιώτης, οι οποίοι έχουν αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια για να στήσουν γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και προσανατολίζεται σε συμφωνίες τοπικού επιπέδου, ενώ το κύριο βάρος στα δύο μεγάλα κόμματα πέφτει στην υπερνομαρχία Αττικής, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, συνιστούν την κατά συνείδηση ψήφο, ενώ το ΚΚΕ προτείνει το λευκό ή το άκυρο ψηφοδέλτιο και την αποχή στις περιπτώσεις όπου δεν κατεβαίνουν συνδυασμοί οι οποίοι στηρίζονται από το κόμμα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Παγγαίο όρος, στο Φαλακρό και τον Ορβηλο της Δράμας, ενώ η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης. Οι πλημμυροπαθείς της Δράμας προσπαθούσαν και σήμερα να αντλήσουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ άρχισε η καταμέτρηση των ζημιών από συνεργεία της επαρχίας.

Καταλήψεις δεν κάνουν μόνο οι μεγάλοι αλλά και οι πιτσιρικάδες, ιδιαίτερα όταν πιστεύουν ότι .. . τους πνίγει το δίκιο. Ετσι οι μικροί μαθητές της δευτέρας τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, που είναι και εκλογικό κέντρο, με τη συμπαράσταση των γονέων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο διευθυντής του σχολείου, μαζί με το συνάδελφο του του 12ου Δημοτικού Σχολείου προχώρησαν σε συγχώνευση των δύο τάξεων, που λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης που επισκέφθηκε σήμερα σχολικό συγκρότημα στα Πετράλωνα, υπεραμύνθηκε της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ο Ινδός οικονομολόγος, Αμάρτυα Σεν, που φέτος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας για τις εργασίες του σχετικά με τη φτώχεια και την υπανάπτυξη στον Τρίτο Κόσμο, θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, καλεσμένος από το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. Θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με θέμα "Το πολιτικό στοιχείο στην οικονομική ανάπτυξη: Φόρος τιμής στον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου". Ο Αμάρτυα Σεν είναι διευθυντής στο Κολλέγιο Τρίνιτυ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας αναμένει το κοινό στο χώρο της υγείας, καθώς οι γιατροί περίπου 10 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, επειδή όπως τονίζουν δεν τους έχουν καταβληθεί οι εφημερίες. Απόψε συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να καθορίσει την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δραχμών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου στο Θωμά Παπαδάκη, πλοίαρχο του τουριστικού πλοίου που συνελήφθη εν πλω βορειοδυτικά της Ιταλίας να μεταφέρει 42 λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απέλασης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε σήμερα την Ζαντάρ με 71 - 55 διώχνοντας έτσι τα σημάδια της διάλυσης που παρουσίαζει η ομάδα μπάσκετ του το τελευταίο διάστημα.

Η διοίκηση της ΑΕΚ έχει δείξει την πόρτα στον προπονητή της ομάδας Στεπάνοβιτς και έχει ξεκινήσει να αναζητεί προπονητή από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Πηγές από την ΠΑΕ αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα έχει νέο προπονητή. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ενωση είναι ότι ο Μελισσανίδης δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Στεπάνοβιτς, παρότι παρακολούθησαν από την ίδια εξέδρα του ΟΑΚΑ τον αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών με την αντίστοιχη της Γεωργίας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,02, γαλλικό φράγκο προς 52,20, λίρα Αγγλίας προς 487,15, ελβετικό φράγκο προς 214,87, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,93, τη λίρα Κύπρου προς 591,78 και την ECU προς 344,66 δραχμές.

Συνεχίστηκαν και σήμερα, για τρίτη συνεχή ημέρα οι έντονες ανοδικές τάσεις των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα η αγορά του Χρηματιστηρίου να βρεθεί και πάλι πάνω απο τα επίπεδα των 1900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1918,28 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 3,39%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε και νέα μικρή βελτίωση και έφθασε τα 38,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 4,77%, Ασφάλειες άνοδος 1,19%, Επενδύσεις άνοδος 1,86%, Λήζινγκ άνοδος 4,25%, Βιομηχανικές άνοδος 2,47%, Κατασκευές άνοδος 4,35%, Διάφορες άνοδος 3,44%, Συμμετοχών άνοδος 2,22%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 3, 11%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό τη σκιά των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, οτι οι σερβικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για την αποχώρηση τους από το Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται να υπογραφεί απόψε η συμφωνία Μιλόσεβιτς- Χόλμπρουκ. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σολάνα μετέβει στο Βελιγράδι, συνοδευόμενος από τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ. Στο Παρίσι συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει σύντομα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υιοθετεί τη συμφωνία, όμως εκδηλώθηκαν διαφωνίες σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης βίας, στην περίπτωση που η συμφωνία δεν τηρηθεί. Το Σαββατοκύριακο θα μεταβούν στο Κοσσοφυπέδιο εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ, ενώ σύμφωνα με επίσημες πηγές του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα αναβάλει την ενεργοποίηση της εντολής που έλαβε για επέμβαση στην περιοχή, θα συνεχίσει όμως να ασκεί πιέσεις και μετά τη λήξη της προθεσμίας των 96 ωρών που δόθηκε στον Μιλόσεβιτς για να εκπληρώσει τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Εργο που αποδείχθηκε αδύνατο, χαρακτήρισε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, τις προσπάθειες του για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς το κεντρώο κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα, στο οποίο απευθύνθηκε για υποστήριξη, έθεσε όρους που κρίθηκαν απαράδεκτοι. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, ο Πρόντι επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, και κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στον γραμματέα του κόμματος των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Μάσιμο ντ'Αλέμα.

Πολιτική κρίση διέρχεται όμως και η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ συμφώνησε να εξετάσει το αίτημα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, για διενέργεια πρόωρων εκλογών το το Δεκέμβριο, αντί του Απριλίου όπως είχε προγραμματισθεί.

Αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή, είναι ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, παρουσία του οποίου ξεκίνησε απόψε στην Ουάσιγκον η τριμερής συνάντηση κορυφής με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Στη διάρκεια των συνομιλιών που θα κρατήσουν έως την Κυριακή, ο Κλίντον θα προσπαθήσει να πείσει τον Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το 13% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Αραφάτ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Αραφάτ, ενώ ο Νετανιάχου εξέφρασε τη βούληση να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν οτι εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος, η ειρηνευτική διαδικασία θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Σε συμφωνία για την κατάργηση των σταθμών πυρηνικής ενέργειας, κατέληξαν στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας, μετά τη συμφωνίας τους για την κατάργηση των αντιδραστήρων παραγωγής πυρηνικής ενεργείας, οι δύο μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού να συζητήσουν με την κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού προγράμματος σε διάστημα ενός χρόνου.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν είχε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας- Συρίας, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η πρώτη κατά της δεύτερης οτι υποθάλπει κούρδους αντάρτες. Στο μεταξύ, αναμένεται να επιστρέψει απόψε στη Ρώμη ο πρεσβευτής της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, που είχε ανακληθεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις. Ο Μπατού είχε ανακληθεί στις 2 Οκτωβρίου στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις, μετά τη σύγκληση της "εξόριστης κουρδικής Βουλής" στην Ρώμη, παρά τις προειδοποιήσεις τις τουρκικής κυβέρνησης προς τις ιταλικές αρχές.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της Μέριλιν Μονρόε, φέρνει στην επικαιρότητα το βιβλίο ενός Αμερικανού το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο κοινό στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ταυτόχρονα. Στο βιβλίο που τιτλοφορείται, Οι τελευταίες ημέρες της Μέριλιν Μονρόε, ο συγγραφέας υποστηρίζει οτι η διάσημη σταρ δεν αυτοκτόνησε μετά από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, όπως είναι η επίσημη εκδοχή, αλλά δολοφονήθηκε με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης, μπροστά στα μάτια του Μπομπ Κένεντι. Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο Μπομπ Κένεντι, υπουργός Δικαιοσύνης την εποχή εκείνη, ήθελε να της αποσπάσει επιστολές και έγγραφα που εξέθεταν τους Κένεντι και ήταν παρών τη στιγμή που της χορηγήθηκε η ένεση.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βοριάδες ασθενείς μέχρι μέτριους και τοπικά στα νότια μέχρι ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 22 και στα νησιά 10 με 23 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 22 και 7 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 16 October 1998 - 0:12:08 UTC