Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Enhmervsh toy Typoy 7/11/95

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 7.11.95

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Καλημέρα σας.
* Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις στην Τουρκική Βουλή από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ντενίς Μπαϋκάλ, στις οποίες πρέπει να αναφερθώ. Διότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν επανάληψη μεν, αλλά επανάληψη γνωστών τουρκικών προκλήσεων. Περιγράφουν την πολιτική της Τουρκίας ως προς την Ελλάδα, η οποία είναι πολιτική μονομερών διεκδικήσεων.
- Ενώ γνωρίζετε πάντα, σε ό,τι αφορά εμάς, τη γνωστή δήλωσή μας ότι το υπαρκτό κυπριακό θέμα, το πρώτο εθνικό μας θέμα, αποτελεί πάντα κλειδί για την εξομάλυνση και τη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
- Γνωρίζετε, επίσης, τη θέση της Κυβέρνησης ότι το μόνο θέμα που υπάρχει προς συζήτηση και επίλυση με την Τουρκία, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο η Ελλάδα προτείνει συνεχώς, διαρκώς, επί σειρά ετών, την αποδοχή και από την Τουρκία της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Κάτι που η Τουρκία συστηματικά αρνείται.
- Ας μην μέμφεται, λοιπόν, η Τουρκία την Ελλάδα και ας μην προσπαθεί να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων. Οπως, επίσης, ας μην μέμφεται την Ελλάδα για τα προβλήματα - όποια προβλήματα έχει - στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Πρέπει να επισημάνω (δημοσιεύονται μαζί) για να ολοκληρώσω το σχόλιό μου, πόσο χαρακτηριστικές είναι, την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις της Πρωθυπουργού της Τουρκίας κας Τανσού Τσιλέρ, η οποία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία για αρκετό καιρό παρεμπόδισε την διαδικασία, την οποία προωθούσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Αυτά, για να ολοκληρώσω ένα πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ξεκινώντας για την κα Τσιλέρ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι χαρακτηριστικό μέσα σ' αυτό το πλαίσιο.

ΚΙΑΟΣ: Απλώς, το εντάσσετε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η δήλωση της κας Τσιλέρ, παράλληλα, ταυτόχρονα. Συμπίπτουν χρονικά οι δηλώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αλλά είναι διαφορετικές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως, είναι διαφορετικές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μου επιτρέπετε; Πολύ σωστή είναι η παρατήρηση της συναδέλφου ότι είναι δύο διαφορετικές δηλώσεις. Από τη μια μεριά η κα Τσιλέρ, τάχατες, κάνει ένα άνοιγμα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που κρατώ από τις δηλώσεις της κας Τσιλέρ, οι οποίες αναφέρονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), είναι η ρητή δήλωση της κας Τσιλέρ ότι η Τουρκία για πάρα πολύ καιρό παρεμπόδιζε αυτή τη διαδικασία. Αυτό κρατώ απ' αυτήν.
* Γνωρίζετε ότι εμείς έχουμε πάντα πει ότι πέρα από το θέμα των ΜΟΕ, υπάρχει η ουσία του Κυπριακού, για την οποία πρέπει να αναζητηθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με συγχωρετείτε, πάλι, μπορώ να συνεχίσω επί του θέματος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα κάνουμε ένα διάλογο, τον οποίον...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει ουσία ο διάλογος. Ο κ. Μπαϋκάλ, όμως, αναφερόμενος στο Κυπριακό, λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον πρώτα δεν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στο θέμα αυτό έχουν υπάρξει διαδοχικές και αντικρουόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα. Οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι γνωστές. Και επίσης δεν θα επιμείνω περισσότερο, υπενθυμίζοντας ούτως ή άλλως ότι διανύουν στην Τουρκία και μία περίοδο προς εκλογές και δεν θεωρώ σκόπιμο την περαιτέρω συζήτηση επ' αυτού. Παρακολουθούμε, όμως, τις δηλώσεις που γίνονται και επιβεβαιώνουμε ότι είναι στο ίδιο έως τώρα κλίμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζετε ότι μας "δουλεύουν"; Ο ένας να κάνει δηλώσεις υπέρ και ο άλλος εναντίον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω μια πάγια απάντηση σε ερωτήσεις αυτής της κατηγορίας, η οποία είναι ότι το σχόλιό σας μπορείτε να το γράψετε στην εφημερίδα σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό. Η κα Τσιλέρ λέει ότι δεν παρεμποδίζουν πλέον. Πώς δεν παρεμποδίζουν; Αφού δεν προχωράει το θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αλλη ερώτηση; Ορίστε, η κα Πουλίδου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι η πλέον πρόσφατη ελληνική θέση επί των ΜΟΕ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί θα πει "πλέον πρόσφατη θέση"; Αυτή που ήταν πάντα και την οποία γνωρίζετε. Εχουμε επανειλημμένως πει ότι πέρα από τα ΜΟΕ, υπάρχει η ουσία του Κυπριακού, στην οποία εστιάζεται το άμεσο ενδιαφέρον μας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν σας ρωτάω για το "πέραν των ΜΟΕ", σας ρωτάω για...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω απαντήσει.
* Τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, την παρακολουθήσατε. Αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι αποδείχθηκε - πέραν πάσης αμφιβολίας - είναι ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια ορθή γραμμή στο ζήτημα των Σκοπίων. Μια γραμμή η οποία φέρνει αποτελέσματα.
- Θέλω να θυμίσω και την επισήμανση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της συζήτησης, ότι ίσως η συζήτηση αυτή να μην έπρεπε να είχε γίνει, να είχε προκληθεί. Γιατί, πράγματι, χθες στην αίθουσα της Βουλής, δεν υπήρξε πάντα στο χώρο της Αντιπολίτευσης η απαραίτητη ψυχραιμία, με αποτέλεσμα να δούμε διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, οι οποίες δεν νομίζω ότι συνέβαλαν στην ουσία του θέματος.
- Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα να χειρίζεται το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της, την οποία γνωρίζετε, προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει.
- Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια - όπως τονίστηκε χθες και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό των Εξωτερικών - να διαμορφωθεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε μια πολιτική για την οποία η Κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει η συναίνεση του λαού. Αυτά ως εισαγωγικά σχόλια από την πλευρά τη δική μου. Παρακαλώ για τις δικές σας ερωτήσεις. Ορίστε, ποιός θέλει να αρχίσει; Ο κ. Πολίτης από το "MEGA"... πώς το λέμε...;

ΜΟΥΡΤΗΣ: "Mega culpa"!

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό το είπατε εσείς!

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ούτε εγώ.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το προκαλέσατε εσείς.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ιδέα σας!

ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η εντύπωση που αποκόμισε η Κυβέρνηση από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συναινέσει και να βοηθήσει την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση για την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό μένει στη Νέα Δημοκρατία να το πει με αυτά τα λόγια, εάν θέλει να το πει.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εγώ σας ρώτησα εάν η Κυβέρνηση αποκόμισε αυτή την εντύπωση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση προσδιόρισε το πλαίσιο της πολιτικής της, την οποία και θα εφαρμόσει. Ελπίζει με την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Ορίστε, ο κ. Μιχαήλ.

ΜΙΧΑΗΛ: Για να προεκτείνω λίγο την ερώτηση του συναδέλφου, στο εισαγωγικό σας σχόλιο είπατε ότι"είδαμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί...", παρά τα όσα μας είπατε προηγουμένως για "την έλλειψη ψυχραιμίας κ.λπ.", μια "συναίνεση", η οποία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα "είδαμε", είπα "ελπίζουμε".

ΜΙΧΑΗΛ: "Ελπίζουμε".

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αλλο το "είδαμε", άλλο το "ελπίζουμε".

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεπώς, η ελπίδα σας κάπου πρέπει να βασίζεται. Η ερώτηση του συναδέλφου ήταν σαφής: Ο κ. Εβερτ σας έδωσε τέτοια δείγματα με την ομιλία του, ώστε να ελπίζετε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θέλω τη δήλωσή μου να την βασίσω στην δήλωση του κ. Εβερτ. Και όσες φορές και αν με ρωτήσετε, θα απαντήσω το ίδιο πράγμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Να επιμείνω στο ίδιο θέμα: Μας επισημάνατε την εισαγωγική παρατήρηση του Πρωθυπουργού ότι ίσως δεν θα έπρεπε να είχε γίνει αυτή η συζήτηση και να είχε προκληθεί. Από τον Κανονισμό της Βουλής, γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολλές αιτήσεις από κόμματα της Αντιπολίτευσης και "τρενάρονταν" η συζήτηση μήνες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος...

ΜΙΧΑΗΛ: Ομως τώρα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος...

ΜΙΧΑΗΛ: ...αν δεν υπάρξει κατάθεση και το ξέρετε, θα μπορούσε να γίνει η συζήτηση αργότερα. Γιατί δεν το κάνατε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος ότι έχετε δίκιο. Θα ελέγξω τον Κανονισμό. Δεν είμαι βέβαιος

ότι έχετε δίκιο. Κι έχω την εντύπωση ότι κάνετε κάποιο λάθος, διότι υπάρχει ένας αριθμός συζητήσεων για κάθε κόμμα (νομίζω περισσότερο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λιγότερο για τα άλλα κόμματα) που εάν ζητηθούν, υπάρχει απλά ένα χρονικό όριο εντός του οποίου η συζήτηση πρέπει να γίνει. Πιθανόν να έχετε στο μυαλό σας αιτήσεις για συζήτηση που είχαν υποβληθεί, αφού είχε εξαντληθεί ο προβλεπόμενος από τον Κανονισμό αριθμός...

ΜΙΧΑΗΛ: Θα μπορούσε να είχε γίνει αυτή η συζήτηση και ένα και ενάμιση μήνα μετά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, κύριε Μιχαήλ. Παρακαλώ δέστε τον Κανονισμό, για τον οποίον εγώ, για λόγους τάξεως, κρατώ μια μικρή επιφύλαξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν επιμένω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι όμως το θέμα εκεί. Γιατί όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση παίρνει την ευθύνη να ζητήσει τη συζήτηση και επιμένει σ' αυτήν, υπάρχει ήδη ένα δεδομένο. Ορίστε, ο κ. Κιάος.

ΚΙΑΟΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός, χθες, καταλήγει στην ομιλία του ζητώντας ανοικτά την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, δεύτερον όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Εβερτ αναφέρεται τονίζοντας - όπως είπε ο ίδιος - την υπεύθυνη και εθνικά ωφέλιμη αντιπολίτευση που άσκησε επί δύο χρόνια και επιμένει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ίδια υπεύθυνη στάση και τρίτον, όταν η κα Παπαρήγα στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας είπε να κλείσει το συντομότερο η πληγή κ.λπ., εσείς πώς κρίνετε τις απαντήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της κας Παπαρήγα; Ανταποκρίνονται στην έκκληση, στο αίτημα για συναίνεση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά κρίνονται κάθε μέρα, κύριε Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, τα συγκεκριμένα λέω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά κρίνονται κάθε μέρα, κύριε Κιάο. Σε ένα θέμα που τρέχει, σε ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτά κρίνονται κάθε μέρα.

ΚΙΑΟΣ: Να επανέλθω, αν μου επιτρέπετε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή, πέρα από το "κάθε μέρα" και το καταλαβαίνω, χθες, στη Βουλή έγιναν οι συγκεκριμένες αναφορές, τις οποίες σας είπα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπήρξαν και άλλες αναφορές στη Βουλή, κύριε Κιάο. Υπήρξαν και άλλες. Μπορεί κανείς να δει μέρη των τοποθετήσεων ή το όλο των τοποθετήσεων. Ας πούμε, θα έλεγα - και το είπα πριν στο σχόλιό μου - ότι δεν θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις όλες ήταν αποδεσμευμένες από όρους εσωκομματικούς ή όρους εσωτερικής πολιτικής. Αυτή επίσης είναι μια παρατήρηση που μπορεί να γίνει. Μπορεί να κάνετε και τις παρατηρήσεις, τις οποίες θέλετε εσείς. Εγώ, τη θέση και τις διαπιστώσεις της Κυβέρνησης, σας τις είπα.

ΚΙΑΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή βγαίνοντας ο Πρωθυπουργός, τον ρώτησα (βρεθήκαμε εκεί κάποιοι συνάδελφοι) για το συγκεκριμένο θέμα ότι ο κ. Εβερτ στηρίζει την Κυβέρνηση, και μου είπε "έτσι το κατάλαβα". Παρεμβαίνει ο κ. Βενιζέλος και λέει "έτσι το είπε". Και συμφωνεί με τον κ. Βενιζέλο ο Πρωθυπουργός, που σημαίνει...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να μείνουμε λοιπόν στο "έτσι το κατάλαβα" του Πρωθυπουργού και στο "έτσι το είπε" του κ. Βενιζέλου, που σας είπαν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το κατάλαβε καλά ο Πρωθυπουργός;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι αυτά κρίνονται κάθε μέρα σε θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν έχουμε περάσει στη φάση της Ιστορίας, όσο και αν υπάρχει αυτή η συγγραφική δραστηριό- της, που έχω την εντύπωση ότι σας έχει παρασύρει να αντιμετωπίζετε το θέμα με όρους ιστορικούς.

ΚΙΑΟΣ: Τί σχέση έχει αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν λέω για σας, κύριε Κιάο. Ομιλώ στο γενικότερο κλίμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω στο ίδιο θέμα, κύριε Υπουργέ, του κ. Κιάου: Δεν υπάρχει δέσμευση όταν ένας πολιτικός Αρχηγός το λέει από το βήμα της Βουλής; Δεν δεσμεύεται; Περιμένουμε το καθημερινό; Δεν είναι πιο επίσημο όταν δεσμεύεται από το βήμα της Βουλής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ. Εβερτ από το βήμα της Βουλής έκανε μία ομιλία 50 λεπτών, την οποία παρηκολούθησα στο σύνολό της. Μου ζητάτε να βγάλω συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να είναι έτσι, από κάποια τμήματα της ομιλίας, τα οποία μου επισημαίνετε. Δεν θα το κάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπετε εσείς συναίνεση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα "δεν βλέπω". Είπα "η Κυβέρνηση ελπίζει". Ορίστε, ο κ. Μπερμπεράκης.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή τέθηκαν χθες κάποια ερωτήματα, κατ' αρχήν η μη συμφωνία στο όνομα θα ανατρέψει την Ενδιάμεση Συμφωνία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ. Η ίδια η Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπει συζήτηση για το όνομα. Η συζήτηση αυτή δεν έχει αρχίσει ακόμη. Σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει διάρκεια επτά ετών. Μπορώ να σας λέω και άλλα θέματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν δεν υπάρξει λύση στο όνομα, τί θα γίνει αυτή η Ενδιάμεση Συμφωνία; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Ενδιάμεση Συμφωνία προσδιορίζει πώς γίνονται οι συναλλαγές, προσδιορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες μαζί με τα συνοδευτικά μνημόνια που επεξεργάστηκαν οι δύο πλευρές. Προσδιορίζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία από τη στιγμή που γίνεται η άρση του "εμπάργκο", πρέπει να είναι λυμένα. Αυτό προσδιορίζει η Ενδιάμεση Συμφωνία.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ως προς το θέμα του ονόματος, για το πότε θα λυθεί, έχει προσδιορισθεί χρονικά; Να υποθέσουμε ότι είναι επτά χρόνια η διορία για να λυθεί το θέμα του ονόματος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απάντησή μου είναι ότι δεν έχει προσδιορισθεί, δεν έχει μπει με καταληκτική ημερομηνία το θέμα του ονόματος. Από εκεί και πέρα, ό,τι θέλετε εσείς να υποθέσετε, δικός σας λογαριασμός.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες ο κ. Σαμαράς ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επίσης, συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Εβερτ. Και η κα Παπαρήγα, απ'ό,τι είμαστε σε θέση να ξέρουμε από τις κατά καιρούς δηλώσεις της δεν έχει αντίρρηση. Κατόπιν τούτου απομένει η απάντηση της Κυβερνήσεως. Η απάντηση της Κυβερνήσεως επί του προκειμένου ποιά είναι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απάντηση της Κυβερνήσεως είναι να είμαστε σοβαροί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εννοώ -και απαντώ αναλυτικότερα- ότι: Η εύκολη απάντηση σ'αυτό το θέμα- το οποίο σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν είχε τεθεί είναι: "ναι, δεν έχουμε ούτε εμείς αντίρρηση για να μην πεί κανείς ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στα πρακτικά τα οποία θέλουμε να κρύψουμε". Φοβούμαι, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο και σήμερα τίθεται το θέμα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ορισμένοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν το θέμα μόνον με εσωτερικούς πολιτικούς όρους και με εσωκομματικούς όρους, με όρους εσωτερικής πολιτικής. Γιατί κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι σοβαρό, για ένα εθνικό θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για ένα εθνικό θέμα για το οποίο έχουμε ανοικτή διαπραγμάτευση, να δηλώνεται με τόση ευκολία ότι πρέπει τα πρακτικά συσκέψεων υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με συμμετοχή των πολιτικών Αρχηγών να δίνονται στη δημοσιότητα ενώ η διαπραγμάτευση αυτή διαρκεί. Και νομίζω ότι είμαι σαφής. Διότι και στη συζήτηση στη Βουλή χθες, ένας ομιλιτής είπε: "ναι, να δοθούν τα πρακτικά", ο άλλος ομιλιτής είπε: "ναι, να δοθούν τα πρακτικά εφόσον απαλειφθούν κάποια σημεία τα οποία θα αφορούν την τρέχουσα διαδικασία" και διάφορα τέτοια. Θα ήθελα να γίνει κατανοητή η απάντησή μου.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Ο κ. Εβερτ, κ. Υπουργέ, είχε επικαλεσθεί παλαιότερα τη θέση του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει να δοθούν τα πρακτικά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν: Δεν είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Είχε ξαναγίνει η ίδια ιστορία. Μια συζήτηση για το αν θα δοθούν τα πρακτικά. Και έχω μάλιστα την εντύπωση ότι αφορούσε μάλλον τότε τα πρακτικά για τη συγκρότηση της Οικουμενικής παρά θέματα γύρω απ'αυτό το θέμα. Γι'αυτό ξαναλέω ότι έχει ξαναγίνει αυτή η συζήτηση. Επισημαίνω όμως ότι βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη φάση. Η εύκολη απάντηση για την Κυβέρνηση είναι να πεί: "ναι, αφού θέλουν όλοι να δοθούν τα πρακτικά, να δοθούν τα πρακτικά". Πιστεύω όμως ότι όλοι σας κατανοείτε αυτό που είπα πριν. Και θα παρακαλούσα να φύγουμε απ'αυτό το γήπεδο και να δούμε το θέμα -δεν θέλω να πω λίγο πιό σοβαρά επειδή απευθύνομαι σ'εσάς αυτή τη στιγμή- να δούμε το θέμα, στις σοβαρές του διαστάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κ. Υπουργέ, πρέπει να έχουν λεχθεί πράγματα ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, αυτό είναι μια υπόθεση κ. Σταματόπουλε, την οποία, ούτε μπορώ -γιατί δεν ήμουνα παρόν- ούτε μπορώ, αλλά ούτε πρέπει να την κάνουμε με τόση ευκολία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε εγώ ήμουνα εκεί, αλλά ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν μπαίνω σ'αυτή τη συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο, σε κάποια φάση της περαιτέρω πορείας της διαπραγμάτευ- σης για το όνομα, να ζητήσετε τη σύγκληση συσκέψεως των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω απαντήσει για το θέμα αυτό, προ ημερών. Πιθανόν δεν ήσασταν εδώ. Παραπέμπω σ'αυτή την απάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω: Κατά ποίαν λογικήν η Κυβέρνηση έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η Ελλάδα, σε μια εκδήλωση ιστορική (στην κηδεία του Ράμπιν) όπου παρεβρέθησαν τρείς γενεές αμερικανών Προέδρων, σαράντα και πλέον αρχηγοί κρατών απ'όλο τον κόσμο και μάλιστα σε μια εκδήλωση τιμής σ'ένα λαό που σε δύσκολες συνθήκες ο ελληνικός λαός έχει δείξει φιλία και αλληλεγγύη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οπως λέτε, πράγματι, ο ελληνικός λαός έχει δείξει φιλία και αλληλεγγύη στους Ελληνες Εβραίους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Και αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζεται και από το Ισραήλ σήμερα και από τους ίδιους τους συμπατριώτες μας εδώ. Η Κυβέρνηση επίσης, γνωρίζετε ότι και άμεση θέση πήρε, ως όφειλε και ως ήταν αυτονόητο, για την αποτρόπαιη δολοφονία και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της -και η Κυβέρνηση και η χώρα- σε όλα της τα επίπεδα εξέφρασε προς το λαό και την Κυβέρνηση του Ισραήλ για το πλήγμα το οποίο είχαν. Η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Δεν νομίζω ότι προσφέρει τίποτα παραπέρα η συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν έχετε την άποψη ότι ήταν μια λάθος απόφαση και ότι έπρεπε να γίνει κάτι άλλο, μπορείτε να το σημειώσετε στα σχόλιά σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κατά ποίαν λογικήν προεκρίθη αυτή η εκπροσώπηση, όταν όλες οι χώρες εκπροσωπήθηκαν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν απόφαση της Κυβέρνησης και αυτό υλοποιήθηκε.

ΚΟΥΙΝ (Α.Ρ.): Ηταν απόφαση της Κυβέρνησης ή απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ ανακοίνωσα την απόφαση της Κυβέρνησης ότι τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θεσμικά, η Κυβέρνηση παρακαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκπροσωπήσει τη χώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ασκεί πολιτική.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω απαντήσει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι έχω απαντήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπήρχε κάποιος λόγος που δεν ζητήσατε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεβρεθεί αυτός, εφ'όσον υπήρχε το πρόβλημα ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είναι στη Βουλή...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αλλο θέμα;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, αν έχετε στοιχεία, πόσο στοίχισαν στην ΕΡΤ οι διαφημιστι- κές καταχωρήσεις σήμερα σ'όλες τις εφημερίδες και περιοδικά, για τη συνέντευξη της κ. Λιάνη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το έχω. Μπορώ να το ζητήσω ή μπορείτε να το ζητήσετε κατευθείαν από την ΕΡΤ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οχι, εσάς ρωτώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν το έχω. Μπορείτε να το ζητήσετε από την ΕΡΤ, υπάρχουν αρμόδια τμήματα εκεί τα οποία κάνουν αυτό το έργο. Δεν το έχω πάντως. Συνήθως, αυτές οι διαφημίσεις, άλλωστε, είναι ανταποδοτικές.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ με τους αγρότες τί γίνεται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με τους αγρότες, παρακολουθήσατε τις χθεσινές εξελίξεις, δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα. Αναφέρομαι στο θέμα που σας ενδιέφερε και χθες και το οποίο ήταν αποκλεισμοί κ.λπ. Συμβαίνει μόνο σε κάποια, λίγα σημεία και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριες. Εχουν σήμερα τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεών τους και έχουν προαναγγείλει ότι αποφάσεις θα πάρουν μετά το μεσημέρι. Θα το δούμε. Δεν έχω κάτι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος στο οποίο να πρέπει να αναφερθώ. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.02 run on Friday, 24 November 1995 - 18:48:44