Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Enhmervsh toy Typoy 15/11/95

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 15/11/95

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.
* Σήμερα είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, το οποίο ως γνωστόν μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει. Ισχύει πάντα η ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας. Η ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις θέσεις της: το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής-κατοχής. Είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα. Η Τουρκία, βεβαίως, οφείλει να εγκαταλείψει και τις προκλήσεις της και την αδιαλλαξία της για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
* Για το θέμα της υποβολής της ρηματικής διακοίνωσης πρός την γερμανική Κυβέρνηση και της απάντησης, η οποία δόθηκε χθές, έχω να πω ότι το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Γι'αυτό και η Ελλάδα επισήμως έκανε τη ρηματική της διακοίνωση σε διακρατικό επίπεδο, ότι δεν κλείνει το θέμα με τη χθεσινή απάντηση. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει η διαδικασία επίλυσης των διαφορών με την φίλη πάντα - και εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση- Γερμανία, με όλα τα ειρηνικά μέσα που διατίθενται. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Συνθήκη ενοποίησης ...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με όλα τα ειρηνικά μέσα, είπατε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Ετσι λέγεται στη διπλωματική γλώσσα: ειρηνική επίλυση των διαφορών. Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω ότι υπάρχει η Συνθήκη ενοποίησης της Γερμανίας το 1990, η επίσης Συνθήκη ενοποίησης "2+4" της Μόσχας το 1990, η επανένταξη της Γερμανίας στο διεθνές σύστημα με τη Χάρτα των Παρισίων το 1990 - ημερομηνία που δεν τη λέω καθόλου τυχαία. Αυτό όσο αφορά αυτό το θέμα. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε χθές στον ρ/σ Planet, τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη να ζητάει από την κα Δ. Παπανδρέου να κλείσει αυτό το θέμα του άν θα κατέβει υποψήφια στις εκλογές ή όχι. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης είναι ο Γραμματέας του κόμματος και επομένως μπορείτε να απευθυνθείτε σ'αυτόν και να ζητήσετε διευκρινίσεις. Η κα Πουλίδου, η οποία κάτι θέλει να πεί από χθές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Α, μπράβο! Συνεννοηθήκαμε. Σήμερα, λοιπόν, που είναι το σωστό timing, μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι τα υπόλοιπα μέτρα, μια που έχει συμβεί ότι είπαμε. Είπατε ότι θα διεκδικήσει η Ελλάδα με όλα τα ειρηνικά μέσα. Υπήρχε περίπτωση...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι έκφραση διπλωματική. Σας το είπα. Ετσι λέγεται.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μπορούμε να την απλοποιήσουμε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συνεχίσει να διεκδικεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως είπαμε. Και έχει ισχυρότατα επιχειρήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα καταφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να αρκεστείτε στη δήλωση που σας έκανα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Είπατε ότι δεν κλείνει το θέμα με την χθεσινή απάντηση των Γερμανών. Ποιές είναι αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες; Μπορείτε να μας τις πείτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν γίνουν οι υπόλοιπες ενέργειες θα σας τις ανακοινώσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό σημαίνει ότι ήδη εσείς προχωράτε σε κάποιες ενέργειες που δεν είναι τώρα ανακοινώσιμες; Ετσι δεν είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Θα συνεχίσουμε. Οταν λέμε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και ότι θα συνεχίσει η Ελλάδα, σημαίνει αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε τον τρόπο απάντησης της γερμανικής πλευράς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση που έγινε με τον κ. Πρέσβη ήταν σε καλό κλίμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απάντηση της Γερμανίας σκιάζει τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι ασφαλώς. Και αυτό το τόνισα λέγοντας για τη φίλη, σύμμαχο και εταίρο Γερμανία. Και για τη συνεργασία, η οποία υπάρχει και σήμερα και στο μέλλον. Η καλή συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επισημάνατε την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990. Υποθέτω ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει, αυτό ενοούσατε. Αλλά, για την Συνθήκη "4+2" της Μόσχας, η γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει αποφανθεί αν είναι Συνθήκη ειρήνης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας λέω ότι δεν σας ανέφερα τυχαία τις δύο αυτές Συνθήκες και επίσης την Χάρτα των Παρισίων το 1990. Αυτά σας τα λέω διότι είδα να αναγράφεται μια άλλη ημερομηνία: Λονδίνο 1953.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Το 1990 το αναφέρετε προφανώς για ενδεχόμενο παραγραφής αυτών των πραγμάτων. Ετσι δεν είναι; Δεν υπάρχει άλλος λόγος για να αναφέρετε αυτή την ημερομηνία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Τότε επήλθε η ενοποίηση και επισήμως.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Σαν χρόνο που μπορεί να μετράει κάποια παραγραφή. Γι'αυτό το αναφέρετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα το δείτε σε σχέση με την ημερομηνία "Λονδίνο 1953".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ. Είδαμε χθές να ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερς, να καταστρέφονται αντικείμενα από τους "γνωστούς-αγνώστους", χωρίς η Αστυνομία να κάνει το παραμικρό. Δηλαδή, το κράτος να είναι ανύπαρκτο. Αυτές οι επιθέσεις είναι συνέχεια των όσων λέει η Κυβέρνηση για τους δημοσιογράφους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αν μπορώ να αρχίσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα την χαρακτήριζα απαράδεκτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι απαράδεκτη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι απαράδεκτη. Είναι απαράδεκτη γιατί δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση το ένα θέμα το οποίο θέτετε με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν τότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πω και να καταγγείλω και εγώ τα επεισόδια που έγιναν εις βάρος των δημοσιογράφων, εις βάρος της μονάδας του συγκεκριμένου σταθμού, του ΣΚΑΙ. Να πω ότι είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν καμμία σχέση οι φοιτητές και οι σπουδαστές που εξεδήλωσαν χθες με ειρηνικά μέσα, για τα αιτήματά τους, αλλά ότι οφείλεται σε άλλα στοιχεία, τα οποία όπως συνήθως, έτσι και χθες, παρεισέφρυσαν στη διαδήλωση. Και βεβαίως καταγγέλλοντας την επίθεση κατά των δημοσιογράφων και της μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων, καταγγέλλω ότι είναι μια επίθεση εναντίον της ενημέρωσης που είναι ένα ύψιστο αγαθό για τη δημοκρατία και την ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν επενέβη η αστυνομία σε καμμία περίπτωση; Ενώ ήταν μπροστά και έβλεπε να καταστρέφονται...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι' αυτό έχει κάνει ανακοίνωση η αστυνομία. Μπορείτε να απευθυνθείτε και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Αυτό που γνωρίζω και μπορώ να σας πω είναι ότι είχε συμφωνηθεί στην όλη εκδήλωση, η αστυνομία να έχει διακριτική παρουσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κάθε φορά που θα έχει διακριτική παρουσία η αστυνομία, πρέπει να φεύγουν οι υπόλοιποι, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία...;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό συμφωνήθηκε με τους οργανωτές της εκδήλωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, να το λένε στους ενδιαφερόμενους να μην πηγαίνουν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ έκανα ένα σχόλιο. Οταν επεμβαίνει η αστυνομία έχουμε δείγματα επέμβασης. Οταν δεν επεμβαίνει έχουμε δείγματα μη επέμβασης. Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Σας παραπέμπω στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν πάω στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα βγει κανένα πόρισμα όπως την άλλη φορά ότι οι πολίτες έδειραν αστυνομικούς. Εδώ θα πουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν άφησαν τους αστυνομικούς να πάνε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Το αντίθετο.

ΜΙΧΑΗΛ: (Δεν ακούγεται) αφού για την καταστροφή του αυτοκινήτου του ΣΚΑΙ βγήκε και είπε ότι ο ΣΚΑΙ φταίει, με ανακοίνωσή της...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η αστυνομία είπε ότι ειδοποιήθηκαν να φύγουν από το σημείο εκείνο. Αυτό δεν γνωρίζω εγώ εάν είναι αλήθεια ή όχι. Σας λέω τι είπε η αστυνομία.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Με αφορμή τα επεισόδια στον Κορυδαλλό, αναζητείται ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μήπως τον βρήκατε εσείς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Κατ' αρχήν θέλω να σας πω ότι βρίσκεται εν εξελίξει όλη αυτή η ιστορία και αυτό που προέχει είναι να τελειώσει ομαλά. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μόλις τώρα, εδώ και ένα τέταρτο, έστειλαν τα αιτήματά τους αυτοί οι οποίοι ξεσηκώθηκαν στον Κορυδαλλό. Και τα έστειλαν τώρα διότι ο ξεσηκωμός αυτός, να τον ονομάσουμε έτσι, έγινε χωρίς να υπάρχουν επικεφαλής, χωρίς να είναι οργανωμένο εκ των προτέρων, χωρίς να έχει αιτήματα, χωρίς να έχει αποδράσεις. Τα αιτήματα αυτά φτιάχτηκαν σήμερα το πρωί και έγιναν γνωστά. Υπάρχει σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόκειται να εκδοθεί ανακοίνωση από

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.02 run on Friday, 24 November 1995 - 19:00:47