Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 02-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 2.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Κατ' αρχήν σας ανακοινώνω ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη συγκροτήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή, της οποίας η σύνθεση είναι η εξής: Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.
* Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί, είναι αφενός το θέμα της εθνικής στρατηγικής και αφετέρου το θέμα που αφορά την μετοχοποίηση μικρού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
* Επίσης την επόμενη Τετάρτη (7/2) με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα γίνει συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για τις τελευταίες εξελίξεις και την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση, κύριε Υπουργέ: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Σας έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει την 6η Φεβρουαρίου.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Εκπρόσωπος του STATE DEPARTMENT κ. Μπερνς δήλωσε, κατ' εντολήν του κ. Κρίστοφερ, ότι υπάρχει στο STATE DEPARTMENT ένας κατάλογος από βραχονησίδες στο Αιγαίο, (οι οποίες σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες ανήκουν στην Ελλάδα) αλλά κατά τη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αμφισβητούμενο καθεστώς. Ποιό είναι το σχόλιο από ελληνικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το δικό μας σχόλιο είναι ότι παραμένουμε στις γνωστές θέσεις μας. Είναι ανυποχώρη- τη η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και για μας δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί.

ΦΙΛΗΣ: Πώς κρίνετε αυτή τη δήλωση του κ. Μπέρνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, ο κ. Μπερνς αγνοεί τα δεδομένα της περιοχής για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε πια συγκεκριμένα δεδομένα: α) Ο κ. Χόλμπρουκ να λέει ό,τι λέει στις συνεντεύξεις του. Επ' αυτού θέλω μια διάψευση ή επιβεβαίωση των λεγομένων του κ. Χόλμπρουκ. Δηλαδή, αν ψεύδεται ή αν λέει αλήθεια. β) Εχουμε τα όσα λέει το STATE DEPARTMENT και οι Αμερικανοί υπό την όποια ιδιότητά τους. Το δεύτερο, λοιπόν, ερώτημά μου είναι το εξής: Τί προτίθεται συγκεκριμένα και από εδώ και πέρα να κάνει η Κυβέρνηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε όλα τα διεθνή FORA εν πάση περιπτώσει, όπου υπάρχει η δυνατότητα να καταγγελθεί η κατοχή ελληνικού εδάφους από ξένη δύναμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα τα οποία με διπλωματικό τρόπο έχει τη δυνατότητα να κάνει, ώστε να ενημερώσει τις άλλες χώρες για το δίκαιο των θέσεών μας αφενός και αφετέρου για την επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία επιβεβαιώνει το ρόλο της χώρας αυτής ως ρόλο ενός διεθνούς ταραξία. Εχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στην ενημέρωση που έγινε σε Πρέσβεις ξένων χωρών και σε επικεφαλής μεγάλων Οργανισμών. Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχισθεί και θα ενταθεί, ώστε λεπτομερειακώς να ενημερώσουμε τους φίλους για τις δικές μας θέσεις και το δίκαιο των θέσεών μας. Πιστεύω πως έκανα μια αναφορά χθες ότι το κλίμα που διαμορφώνεται είναι - θα έλεγα - θετικό για τις ελληνικές θέσεις. Υπάρχει ήδη μια θετική ανταπόκριση ως προς αυτό και αυτό μας ικανοποιεί. Αναφέρομαι στο κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα στους Πρέσβεις σε μια διαδικασία ενημέρωσης ή συνεννόησης με την Ελληνική Κυβέρνηση. Για τον κ. Μπερνς και τον κ. Χόλμπρουκ, μίλησα πριν. Και επανέρχομαι και τώρα στο ότι μπορούν να κρατήσουν τις δικές τους θέσεις. Διέψευσα όμως χθες ότι έχουμε αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση ή ότι έχουμε δεχθεί οποιονδήποτε όρο, ο οποίος να μας μετακινεί από την γνωστή και ανυποχώρητη θέση μας ότι δεν συζητούμε θέματα εδαφικής κυριαρχίας και άσκησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Και παρακαλώ πρέπει να το δεχθείτε, όπως σας το λέω: Η θέση μας είναι αμετακίνητη. Θα μου επιτρέψετε επίσης - προλαβαίνοντας ενδεχόμενες ερωτήσεις σας - να σας πω ότι ως προς την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα - σας είπα και χθες ότι θα ενημερωθείτε όταν επιστεί η στιγμή - και πέραν τούτου σας λέω ότι τη Δευτέρα 5/2 η Κυβερνητική Επιτροπή θα λάβει την απόφαση για το αν θα υπάρξει επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ και ποιά θα είναι τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν αυτή τη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον κ. Χόλμπρουκ, αν επισκεφθεί την Ελλάδα τελικώς.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως για θετικά μηνύματα (δεν συγκράτησα ακριβώς τη φράση σας, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν το νόημα). Εχουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα: Εχουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να "κατσαδιάζει" χθες την Ελλάδα. Εχουμε το STATE DEPARTMENT να βγαίνει σήμερα και να θεωρεί αμφισβητούμενη περιοχή το Αιγαίο. Είναι θετικά αυτά; Εχουμε τη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορούμε να μιλάμε για θετικά μηνύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι το κλίμα που υπάρχει διεθνώς είναι αυτή την ώρα ικανοποιητικό, θετικό - θα έλεγα - για τις ελληνικές θέσεις, μετά την εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε από δικής μας πλευράς. Βεβαίως, οι δηλώσεις των αμερικανικών παραγόντων εκφράζουν την πολιτική εκείνης της χώρας, εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Θεωρούμε ότι απηχούν - αν θέλετε - και τις προκλήσεις ή τα θέματα τα οποία θέτει η Τουρκία στο κεφάλαιο των ελληνο-τουρκικών διαφορών. Κεφάλαιο το οποίο εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τίποτα, πέραν του νομικού προβλήματος της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Καταδικάζει δηλαδή η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, τις δηλώσεις των κυρίων Χόλμπρουκ και Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν οι δηλώσεις αυτές έχουν αποδοθεί σωστά, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με τα ταξίδια που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό, έχετε να μας πείτε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, όπως πολύ σωστά λέτε, υπάρχει ένας σχεδιασμός για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός. Αυτή την ώρα, όμως, δεν υπάρχει λεπτομερές πρόγραμμα που να μπορώ να σας το ανακοινώσω. Θα γίνει σύντομα και αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Εκτός από λεπτομέρειες, κάτι πιό συγκεκριμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινωθεί επισήμως αυτή την ώρα που συζητούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συνεχίσω την ερώτηση του κ. Κιάου: Θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός κατά προτεραιότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις οποίες εμείς είμαστε εταίροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει λεπτομερειακός - θα έλεγα - προγραμματισμός για το πώς θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Και επί του προγραμματισμού αυτού, εσείς θα είσαστε από τους πρώτους που θα ενημερωθείτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι τη Δευτέρα (5/2) η Κυβερνητική Επιτροπή θα αποφασίσει για το αν θα γίνει ή όχι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα. Δηλαδή ο κ. Χόλμπρουκ ήδη μας έχει ζητήσει να έρθει εδώ και εμείς δεν του έχουμε απαντήσει και του είπαμε "περίμενε" και θα πάρουμε την απόφασή μας τη Δευτέρα. Αυτό μας λέτε με άλλα λόγια.

ΡΕΠΠΑΣ: Τη Δευτέρα η Κυβερνητική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της για το θέμα της επίσκεψης του κ. Χόλμπρουκ στην Ελλάδα. Αυτό απάντησα και σ' αυτό επανέρχομαι.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία! Να το γυρίσω αλλιώς το ερώτημα: Εχει ζητήσει ο κ. Χόλμπρουκ ήδη να έρθει στην Ελλάδα και περιμένει απάντηση από την ελληνική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι, του οποίου δεν γνωρίζω την λεπτομέρεια που μου θέτετε εσείς, φαντάζομαι όμως - και έτσι προκύπτει από τις δηλώσεις του - ότι είναι διατεθειμένος να επισκεφθεί και τη χώρα μας. Το έχει πει ο ίδιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, τότε τί θα απαντήσουμε εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχει πει ο ίδιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, κύριε Εκπρόσωπε...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει κάποια επικοινωνία. Και η επικοινωνία αυτή η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη τις ώρες της κρίσης, φαντάζομαι - μεταξύ των άλλων - είχε ως αντικείμενό της την πιθανότητα να επισκεφθεί ο κ. Χόλμπρουκ την Ελλάδα. Αλλά επειδή θέσατε το ερώτημα αν έχει υποβληθεί, δίκην αιτήματος απο εκείνη την πλευρά, το θέμα της επίσκεψης, γι' αυτό σας απάντησα όπως σας απάντησα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει μια διπλωματική εκστρατεία. Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν στην εξωτερική πολιτική, που της έχουν αφαιρέσει τα παραδοσιακά ερείσματα που είχε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ σωστή η ερώτησή σας. Πιστεύω ότι εμείς δεν πρέπει - και με τις μεγαλύτερες επιτυχίες που μπορεί να δοκιμάζουμε - να είμαστε ικανοποιημένοι. Γιατί πάντα υπάρχει ένα περιθώριο να κάνουμε κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Πιστεύω, κύριε Μούρτζη, ότι στα πλαίσια της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στην Κυβερνητική Επιτροπή με τίτλο θέματος "εθνική στρατηγική", θα γίνει μια αποτίμηση των όσων έχουν προηγηθεί για να είμαστε σήμερα στην κατάσταση την οποία είμαστε.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σημερινά δημοσιεύματα φέρουν τον Πρόεδρο και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την ακολουθούμενη κυβερνητική πρακτική, σε ό,τι αφορά την ελληνο-τουρκική διένεξη. Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπορούσατε να γίνετε πιό συγκεκριμένος, παρακαλώ;

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σημερινά δημοσιεύματα φέρουν τον Πρόεδρο και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί λένε αυτά τα δημοσιεύματα;

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Οτι είναι δυσαρεστημένος με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω δημοσιεύματα. Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να θέσετε, να το αντιμετωπίσω με άλλο πρίσμα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, πείτε μου.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ:...σε σημερινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Δασκαλάκης είπε ότι σε συνομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια είπε πως είναι δυσαρεστημένος και ως εκ τούτου δεν έχει πραγματοποιηθεί και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε τέτοιο πράγμα ο κ. Δασκαλάκης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα ο κ. Δασκαλάκης.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Δασκαλάκης είπε - σύμφωνα με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό - πως ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου είπε "τί να την κάνω την κομματική άνοδο, όταν έχω εθνικά προβλήματα".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τη συγκεκριμένη περικοπή γιατί δεν ξέρω αν έχει αποδοθεί σωστά η σκέψη του κ. Παπανδρέου. Απλά, κρίνω σκόπιμο να κάνω ένα πολύ μικρό σχόλιο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένας μεγάλος ηγέτης και πάντα διέκρινε την πολιτική του ακριβώς η πρόταξη των εθνικών συμφερόντων έναντι των κομματικών ωφελιμοτήτων ή σκοπιμοτήτων. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια θέση που όλοι διακρίναμε στην πολιτική σταδιοδρομία του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Και ο κ. Εβερτ, κύριε Υπουργέ, χαρακτήρισε "μικρή" την Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Εβερτ έχει αποδείξει κατ' επανάληψη ότι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να καλλιεργήσει δημόσιες σχέσεις και να δημιουργήσει εντυπώσεις και όχι να βοηθήσει και τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Αυτή η πολιτική η οποία διακρίνει τον κ. Εβερτ και αυτή η πρακτική, εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Την καταγγέλλουμε, την καταδικάζουμε και δεν πρόκειται να την παρακολουθήσουμε. Είμαστε σε τελείως αντίθετη γραμμή. Η παλαιοπολιτική για μας έχει κάποια όρια. Ο κ. Εβερτ αποδεικνύει κάθε μέρα με τη στάση του ότι τα όρια της παλαιοπολιτικής γι' αυτόν είναι ανεξάντλητα και συνεχώς τα διευρύνει.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Υπάρχει συνέχεια της πολιτικής Παπανδρέου στα εθνικά θέματα από τη σημερινή Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση συνέχειας. Είναι Κυβέρνηση η οποία και με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της επιβεβαίωσε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και ασφαλώς, η πολιτική μας είναι η πολιτική της Κυβέρνησης του

ΠΑΣΟΚ: είτε είναι Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, είτε είναι Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Συγγνώμη, και για το Αιγαίο εννοώ, έτσι; Το "CASUS BELLI" κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα, για όλα. Απάντησα και χθες σ' αυτά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Φύλλα προσκείμενα στην Κυβέρνησή σας βρίσκουν (σε διάφορα ρεπορτάζ) ότι υπάρχει μια δυσχέρεια της Κυβέρνησης σε σχέση με το κόμμα. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο ή να μας πείτε τί ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός μεταξύ των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία. Και απόδειξη τούτου είναι ότι την επόμενη Τετάρτη (7/2) θα υπάρξει μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Εκτελεστικό Γραφείο, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πού θα γίνει αυτή η συνάντηση, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, είπα και στην αρχή ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο, πέραν του συγκεκριμένου επεισοδίου στην Ιμια, να αποτελεί το συμβάν στην Ιμια συνέχεια ενός γενικότερου σχεδίου επιθετικότητας της Τουρκίας; Πώς σκέπτεται δηλαδή η Κυβέρνηση και σε τί επίπεδο πρόκειται να κινηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι οι προκλήσεις και οι απειλές οι οποίες συχνά επαναλαμβάνονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι μια πρακτική την οποία πλέον έχουμε συνηθίσει, την παρακολουθούμε και κάνουμε τα πάντα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρακτική αυτή, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε παραβίαση του θαλάσσιου ελληνικού χώρου από τουρκική ακτεωρό. Εχετε κάτι να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πληροφορία δεν υπάρχει. Συζήτησα με τους αρμόδιους Υπουργούς. Είναι κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια .

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψατέ μου να σας πω κάτι χωρίς καμμιά παρεξήγηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εχουμε πει ότι εδώ πέρα θα λέμε την αλήθεια και όταν δεν την γνωρίζουμε, θα λέμε "δεν το γνωρίζω".

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απολύτως.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Γιατί σας το λέω αυτό: Γιατί χθες ρωτήσαμε εάν ο Πρόεδρος Κλίντον έθεσε εκ μέρους των Τούρκων δίωρη "διορία" πέστε την ή "τελεσίγραφο". Και είπατε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Κάτι τέτοιο, όμως, κύριε Υπουργέ, έγινε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε την απάντησή μου ακριβώς από το χθεσινό briefing;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Και χθες που σας ρωτούσα και ακουγόντουσαν και κάποιοι ψίθυροι από πίσω (της άγνοιας ψίθυροι ενδεχομένως)...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το κρίνω.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ:... δεν σας ρωτούσα τυχαία. Λοιπόν, γι' αυτό κάνω αυτή την εισαγωγική παρατήρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Βαρεμένε, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα μικρό σχόλιο; Η απάντησή μου - νομίζω - στην χθεσινή συζήτησή μας είναι απολύτως σαφής, θα μου επιτρέψετε να πω. Διότι είπα ότι "τελεσίγραφο" ή "όρος" (όπως χρησιμοποιήσατε εσείς αυτές τις λέξεις, τις χρησιμοποιώ) υπάρχει όταν η μια πλευρά είναι το υποκείμενο και επιβάλλει στην άλλη πλευρά "όρους" ή "τελεσίγραφα". Εδώ - και αυτό είπα και χθες - είχαμε ένα χρονικό διάστημα συμφωνημένο μέσα στο οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί η απεμπλοκή. Αν δηλαδή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος των δυο ωρών ή δυόμιση ωρών έπρεπε η Ελλάδα να χάσει κάτι μονομερώς, αυτό μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ένας "όρος", ένα "τελεσίγραφο" της μιας πλευράς προς την άλλη πλευρά. Εδώ, όμως, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Εχουμε ακριβώς μια διαδικασία απεμπλοκής που συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός ενός χρονικού διαστήματος, το οποίο χρονικό διάστημα προσδιορίστηκε με συνεννόηση και συμφωνία των δυο πλευρών ότι πρέπει να είναι δυο - δυόμιση ώρες.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εγώ εννοώ πριν την συμφωνία για την απεμπλοκή, αυτό που είπε ο κ. Κλίντον στον κ. Σημίτη ότι εάν δεν αποχωρήσει η Ελλάδα εντός δυο ωρών, η Τουρκία θα προχωρήσει σε εχθροπραξίες. Αυτό εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει σ' αυτό κ. Βαρεμένε. Και έχω απαντήσει λεπτομερειακώς. Θέλετε να υποβάλετε κάποια ερώτηση;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Για τις δηλώσεις του κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα προηγουμένως. Μην επανερχόμαστε στα ίδια.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εντάξει, κύριε Υπουργέ. Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν ήμουν στην αίθουσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Πρωθυπουργός της Τουρκίας κα Τανσού Τσιλέρ σε χθεσινές δηλώσεις της είπε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η πρώτη να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ο κ. Πάγκαλος, αλλά και εσείς απαντήσατε χθες στην κα Τσιλέρ. Εγώ ερωτώ: Το δικαίωμά μας αυτό, τελικά, εμείς θα το ασκήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινοβραδυνή απάντησή μου, στην οποία διατυπώνεται η κατηγορηματική θέση μας, που σας είναι γνωστή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, αλλά εγώ άκουσα τον κ. Πάγκαλο χθες και παρεμπιπτόντως θέλω να ρωτήσω και αν η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβερνήσεως εντάσσεται πλέον σε μια νέα τακτική για τα κρίσιμα θέματα, οι Υπουργοί να απαντούν μέσω των τηλεοράσε- ων. Αυτό παρεμπιπτόντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το σχολιάσω. Συνεχίστε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ακουσα λοιπόν τον κ. Πάγκαλο χθες, ο οποίος στην ευθεία ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο κ. Χόλμπρουκ λέει ψέμματα για τα θέματα των 12 μιλίων, ο κ. Πάγκαλος δεν απάντησε ότι λέει ψέμματα ο κ. Χόλμπρουκ, απάντησε άλλα πράγματα. Επειδή λοιπόν ο κ. Πάγκαλος μιλάει στις τηλεοράσεις και όχι στους δημοσιογράφους, εγώ ρωτώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο: Λέει ψέμματα όταν λέει ότι υπήρξε συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας απαντήσω ως εξής: Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να διατυπώσει αυτά τα οποία και ο Πρωθυπουργός είπε και εγώ σας είπα. Με την ευκαιρία αυτή και μιας και έγινε λόγος για επικοινωνιακή πολιτική, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το ότι ενώ εγώ έκανα μια λεπτομερή ανακοίνωση απαντώντας στις δηλώσεις της κας Τσιλέρ (όπου μεταξύ άλλων λέω "οι θέσεις της χώρας μας σ' αυτό το θέμα είναι γνωστές και παραμένουν αμετάβλητες, η Ελλάδα θεωρεί αυτό το δικαίωμα ως δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο, θα επιλέξει δε η ίδια πώς και πότε θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα") υπάρχει - δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποιά εφημερίδα - ένα σχόλιο που συνοδεύει αυτήν την περικοπή της δήλωσής μου, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος "διέψευσε - επιβεβαίωσε ότι έχουμε απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα", πράγμα -"η επιβεβαίωση"- που δεν προκύπτει από τη δήλωσή μου. Θέλω να πω ότι το θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής σε περιόδους οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς από τους ανθρώπους που χειρίζονται προβλήματα, πρέπει να είναι μια επικοινωνιακή πολιτική η οποία θα διέπεται από ένα μέτρο ευθύνης ιδιαίτερα αυξημένο, σε σχέση με το μέτρο ευθύνης που πάντα πρέπει να έχουμε. Αλλά σ' αυτές τις περιόδους - επαναλαμβάνω - πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, σ' αυτό που λέτε, δυστυχώς έχουμε και άλλα δείγματα από πολέμους που κηρύσσονται μέσω κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα το σχολιάσω, γιατί όλοι υπό τη μια ή την άλλη μορφή είμαστε αιχμάλωτοι των Μέσων Ενημέρωσης. Λοιπόν είμαστε αιχμάλωτοι, υπό τη μια ή υπό την άλλη μορφή. Η ζωή μας είναι τηλεκατευθυνόμενη, είναι τηλεβίωτη και έχουμε γίνει και εμείς "τηλαιχμάλωτοι".

ΚΙΑΟΣ: Για τον κ. Βαρεμένο τα είπα!

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι βέβαια μέρος του briefing, αλλά το είπα επειδή ο κ. Κιάος ήθελε να κάνει την αναφορά για το ρόλο των Μέσων.

ΚΙΑΟΣ: Δεν μίλησα γενικώς για το ρόλο. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σύμφωνοι. Νομίζω ότι το κάνατε με απαξιωτικό τρόπο. Εγώ λέω ότι εκ των πραγμάτων έχουμε γίνει αιχμάλωτοι των Μέσων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ξαναρωτώ ευθέως την Κυβέρνηση: Οι Αμερικανοί όταν λένε για συμφωνία που αφορούσε και τα 12 μίλια, λένε αλήθεια ή ψέμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Αμερικανοί όταν λένε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει τέτοια δέσμευση, δεν ομιλούν τη γλώσσα της αλήθειας. Διότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει τέτοια δέσμευση. Και η Ελληνική Κυβέρνηση - επαναλαμβάνω - μένει στην πολιτική της που είναι γνωστή και στην πολιτική αυτή η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ζητήσετε ανάκληση των δηλώσεων των κυρίων Μπέρνς και Χόλμπρουκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιμένουμε στην πολιτική μας, η οποία σας είναι γνωστή. Και θα κάνουμε τα πάντα - και οι τρόποι είναι δεδομένοι, είναι γνωστοί - ώστε η πολιτική αυτή να είναι μια πολιτική, η οποία θα βρίσκει σύμφωνους όλους τους άλλους, όλες τις χώρες του κόσμου, όλες τις ηγεσίες. Και βεβαίως τις κυβερνήσεις ιδιαιτέρως εκείνες οι οποίες διαδραματίζουν έναν αυξημένο, έναν σημαντικό ρόλο στα διεθνή πράγματα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντήσατε: Ανάκληση των δηλώσεων των κυρίων Μπερνς και Χόλμπρουκ θα ζητήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ! Απάντησα κ. Φίλη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι ευχαριστίες του Πρωθυπουργού προς την Αμερικανική Κυβέρνηση για τον ρόλο της στην υπόθεση αυτή, μετά τα όσα διημείφθησαν τις τελευταίες δυο ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα λεπτομερώς σε ανάλογο ερώτημα χθες. Και είπα πως η αναφορά αυτή του Ελληνα Πρωθυπουργού είχε ακριβώς την έννοια της επισήμανσης ή αναγνώρισης - αν θέλετε - του ρόλου του διαμεσολαβητικού ή του ρόλου εν είδει "ταχυδρόμου" που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια στιγμή που βρισκόμαστε, πραγματικά, εν όψει πιθανής σύγκρουσης. Και τη στιγμή αυτή δεν υπήρχε απευθείας επικοινωνία των δυο πλευρών. Αρα, έπρεπε να υπάρξει ο χρήσιμος και ωφέλιμος τρίτος, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις της μιας πλευράς στην άλλη. Και το ρόλο αυτό έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Περί αυτού πρόκειται.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτό το ρόλο, εσείς ο ίδιος μόλις προηγουμένως τον αμφισβητήσατε λέγοντας ότι δεν λένε την αλήθεια οι Αμερικανοί για τα όσα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σε καμμία αντίφαση το ένα με το άλλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τους διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαψεύδω τίποτα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, πώς δεν τους διαψεύδετε, όταν ταυτόχρονα μας λέτε ότι οι ίδιοι δεν λένε την αλήθεια...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαψεύδω τίποτα, όσον αφορά τον χρήσιμο ρόλο, τον διαμεσολαβητικό, τον ρόλο "ταχυδρόμου" που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη τη στιγμή. Εγώ διαψεύδω το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι οιουδήποτε - και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό - για να αλλάξουμε (υποτίθεται) το επόμενο διάστημα την πολιτική μας, που σας είναι σαφώς διατυπωμένη και πολύ γνωστή σε σας για τα θέματα του Αιγαίου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, οι Αμερικανοί το λένε αυτό, οι οποίοι διαμεσολάβησαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εμείς εκφράζουμε την δική μας άποψη, η οποία είναι τελείως διαφορετική από τη θέση την οποία εκφράζουν οι Αμερικανοί. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αναγνώριση του ρόλου "ταχυδρόμου" - ας το πω έτσι - που έπαιξαν οι Αμερικανοί, την περίοδο αυτής της κρίσης.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ανεξαρτήτως αυτού που είπατε, είσαστε ή δεν είσαστε ανήσυχοι που οι Αμερικανοί λένε αυτά τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας ικανοποιεί και ασφαλώς θα θέλαμε όλες οι χώρες και ιδιαιτέρως η Αμερικανική Κυβέρνηση να έχει μια θέση η οποία θα συμπίπτει απολύτως με την δική μας θέση.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν είναι ότι δεν συμπίπτει, είναι αντίθετη.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κ. Βαρεμένε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται στους κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών και μεταδίδονται ήδη από τα ραδιόφωνα, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει ανάκληση των δηλώσεων Μπερνς και Χόλμπρουκ.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μία επικοινωνία με την Αμερικανική Κυβέρνηση και σας είπα ότι προβαίνουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Και δεν υπάρχει λόγος να πούμε πολύ συγκεκριμένα και λεπτομερειακά γιατί και εγώ δεν είμαι γνώστης - πρέπει να σας ομολογήσω - όλου του φάσματος αυτών των χειρισμών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απευθύνω μία ευθεία ερώτηση και παρακαλώ πολύ για μια ευθεία απάντηση: Τα όσα λέει ο Χόλμπρουκ, τα όσα λένε οι Αμερικανοί, εκλαμβάνονται ή όχι από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, και εν προκειμένω, του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι τοποθετήσεις αυτές, οι οποίες απηχούν ίσως απόψεις της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, μας βρίσκουν - επαναλαμβάνω και πάλι - εντελώς αντίθετους. Θεωρούμε ότι κάθε άλλο, παρά βοηθούν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιας και οι ΗΠΑ μιλούν ότι ενδιαφέρονται ακριβώς να προωθήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων αυτών. Πολύ περισσότερο δε, πιστεύουμε ότι δημιουργούν τις βάσεις για να γίνει η περιοχή μας μια μόνιμη εστία ταραχών και δημιουργίας προβλημάτων. Γι'αυτό, ακριβώς, είμαστε αντίθετοι παντελώς σ'αυτές τις θέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές ποιών χωρών απ'όσους έχουν ενημερωθεί, ανταποκρίνονται θετικά στις ελληνικές θέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από κάποια χώρα ώστε να μπορώ να ισχυρισθώ πως υπάρχει επίσημα εκφρασμένη στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής η θέση μιας κάποιας χώρας. Σας λέω, όμως, ότι έχουν ενημερωθεί οι πρέσβεις πολλών χωρών - ξέρετε ότι αυτό έγινε με μια διαδικασία συστηματική από την Ελληνική Κυβέρνηση - και η θέση τους μας ικανοποιεί, όπως εκφράζεται στην Ελληνική Κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Επειδή προηγουμένως μιλήσατε για θετικό κλίμα και επειδή υπάρχει η χθεσινή ανακοίνωση της Ιταλίας, σε μια φάση και σε μια περίοδο που αναζητούμε και νομικά ερείσματα σ'ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των Τούρκων, υπάρχει και η σαφής θέση της Ρωσίας. Υπάρχουν άλλες, αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένες κυβερνήσεις που να έχουν εκφρασθεί θετικά προς εμάς σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική διένεξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία διευκρίνιση κατ'αρχήν: Δεν υπάρχει ανακοίνωση - όπως και στην αμέσως προηγούμενη απάντησή μου είπα - της Ιταλικής Κυβέρνησης ή του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν υπάρχει ανακοίνωση. Υπάρχει ακριβώς η στάση της Ιταλικής Κυβέρνησης η οποία μας δίνει την αίσθηση και την ικανοποίηση ότι, με τα στοιχεία που έχουμε υπόψη μας - και έχουν δημοσιευθεί και είναι σε σας γνωστά - οι θέσεις της βρίσκονται σε συμφωνία - θα έλεγα - με τις δικές μας θέσεις για το επίμαχο θέμα. Σημειώνω μιας και το είπατε τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου πραγματικά αναφέρει - και είναι πολύ θετικό αυτό, γι'αυτό και το επισημαίνω ιδιαιτέρως - ότι στις σχέσεις όλων των χωρών πρέπει να πρυτανεύσει η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Και βασικοί Κανόνες στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου είναι το απαραβίαστο των συνόρων, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και η μη επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της μίας χώρας από την άλλη, όπως επίσης και ο σεβασμός της κυριαρχίας της κάθε χώρας στα δικά της εδάφη. Είναι θέσεις που μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Παρακολουθώντας τον κυβερνητικό Τύπο βγαίνει σαφώς μια υπάρχουσα διένεξη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Υπάρχει, πράγματι, τέτοιο θέμα στην Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει, όχι διένεξη, αλλά ούτε καν υποψία διένεξης. Υπάρχει πλήρης και αρμονική συνεργασία. Υπάρχει συμφωνία στην ακολουθούμενη πολιτική από την Κυβέρνηση. Και γι'αυτό, αν δεν μπορούν να σας πείσουν τώρα οι λόγοι μου, θα σας πείσει η πραγματικότητα κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάθαμε τις ημέρες της κρίσης, ότι μια φρεγάτα που είχαμε στείλει στην Αδριατική γύρισε πίσω. Ηθελα να ρωτήσω τί θα γίνει μ'αυτή. Αν θα ξαναπάει στην Αδριατική ή θα μείνει εδώ. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις νατοϊκές πυρηνικές κεφαλές. Αν σκέπτεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα. Και τρίτον, αν σκεπτόμαστε στο πλαίσιο όλων των άλλων δραστηριοτήτων μας, να προσφύγουμε στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας και την Τουρκία και όλους εκείνους που αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνουμε όλες τις διπλωματικές κινήσεις και όλους τους χειρισμούς, εφόσον θεωρούμε ότι θα μας οδηγήσουν σε ένα θετικό για μας αποτέλεσμα. Εφόσον κρίνουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο σκοπό. Γιατί, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι τέτοιου είδους προσφυγές όταν καταλήξουν να λάβουν ως απάντηση μία προτροπή να μπούμε σε διάλογο με την άλλη πλευρά, με την οποία κατά τη γνώμη τρίτων έχουμε μία διένεξη, είναι ένα αποτέλεσμα που δεν είναι πάντοτε το καλύτερο. Και πρέπει πάντοτε να εκτιμούμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πριν αναλάβουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Από εκεί και πέρα, πράγματι, η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" απέπλευσε από την Αδριατική όπου ευρίσκετο και έπλευσε προς την περιοχή που υπήρχε η κρίση. Ηδη η κρίση έχει εκτονωθεί και οι Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιούνται κατά την κρίση της ηγεσίας του Ναυτικού, εκεί όπου χρειάζεται να αξιοποιηθούν. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, δεν υπάρχει κάτι έκτακτο. Υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιστρέψει στην Αδριατική;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, όχι. Χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Δεν υπάρχει σχεδιασμός συγκεκριμένος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις πυρηνικές κεφαλές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πυρηνικές κεφαλές είναι ένα θέμα πολύ γνωστό, πολύ παλαιό. Οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι γνωστές. Αν υπάρξει κάτι νεότερο, θα ενημερωθείτε γι'αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Συμμερίζεσθε την εκτίμηση του κ. Αρσένη σχετικά με το φόβο που εξέφρασε για ένα θερμό εξάμηνο στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Και τί πράττει η Κυβέρνηση επ'αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζουμε ότι είναι συνετό, όταν είναι διαπιστωμένη η πρακτική της Τουρκίας με απειλές και με προκλήσεις, να θερμαίνει το κλίμα στην περιοχή, εμείς να παρακολουθούμε με προσοχή τη στάση της άλλης πλευράς και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Θέλουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων, θέλουμε να υπάρξει ηρεμία και ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά, δηλώνουμε ταυτοχρόνως ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

ΚΙΑΟΣ: Ρωτώ αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα συγκεκριμένο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, κύριε Κιάο, πέρα από τις συνεχείς προκλήσεις και την πάγια πρακτική της Τουρκίας. Αυτό είναι που μας κάνει να βγάζουμε συμπεράσματα και ταυτόχρονα να επαγρυπνούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή συμμερίζεσθε και εσείς την ίδια εκτίμηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι μια εκτίμηση που πρέπει να την κάνει ο κάθε πολίτης. Πολύ περισσότερο η υπεύθυνη Κυβέρνηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μιλάμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την επιθυμία της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων. Εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει κανένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών - αυτό κατάλαβα δηλαδή - θα πρέπει να υπάρχει κάποιος διαμεσολαβητής. Οπότε, μένει σαφώς ο ρόλος των ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή ή προτίθεται η Κυβέρνηση να ζητήσει διαμεσολάβηση από κάποια άλλη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών μπορεί να προέλθει μέσα από την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν αυτές τις πλευρές. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα το μοναδικό που υπάρχει είναι το γνωστό θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και πιστεύουμε ότι, αν στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία δεχθεί να οδηγηθούμε σε τελική λύση μέσω των διαδικασικών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Κανόνων και Νόμων αυτού του προβλήματος, θα έχουμε ήδη μία αναβάθμιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και βεβαίως, αν δεν αντιδρά, αλλά αντιθέτως συμμετάσχει ανυπόκριτα και ειλικρινά στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να έχουμε μία μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με βάση τα όσα προβλέπουν οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει δημοσιευμένη σε εφημερίδες η πληροφορία - και θα ήθελα μία επίσημη επιβεβαίωση - η οποία αποδίδεται σε κύκλους του Υπουργείου Αμυνας, ότι στις κρίσιμες ώρες της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες ανάμεσα στο Γενικό Επιτελείο και τις μονάδες στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόβλημα οφειλόταν σε ηλεκτρονική παρέμβαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Επισήμως σας λέω ότι δεν παρατηρήθηκε τέτοιο πρόβλημα. Αν και έγινε μεγάλη αναφορά ως προς τα αίτια του ατυχήματος του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Ελληνες αξιωματικούς, ότι το ατύχημα αυτό ήταν αποτέλεσμα κάποιων παρεμβολών. Σας λέω ότι ούτε αυτό είναι αληθές. Και γενικώς δεν υπήρξαν τέτοιου είδους παρεμβολές.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένη και εξελισσόμενη την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Κυβέρνηση σκέπτεται να ενεργοποιήσει κάποιου είδους προσπάθεια διπλωματική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσει και τα διεθνή ερείσματά μας και ταυτοχρόνως να προωθήσει τις εθνικές μας θέσεις, για να βρεθεί - αν θέλετε -και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μία ευθεία γραμμή με τις δικές μας θέσεις για τα συγκεκριμένα θέματα που μας απασχολούν. Από εκεί και πέρα, εμείς πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε παράγων - τον ονομάζετε Αμερικάνικο, ή οποιοσδήποτε άλλος - είναι καλόδεκτος στην Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε με οποιονδήποτε, αρκεί ο διάλογός μας να έχει ένα πολύ προσδιορισμένο και σαφώς καθορισμένο αντικείμενο. Και το αντικείμενο αυτό για μας δεν νοείται ότι μπορεί να είναι έξω από αυτά τα οποία οριοθετούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητήσουμε να διαδραματίσει αυτή το ρόλο του "ταχυδρόμου" και αρκεστήκαμε στην αμερικανική πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, απάντησα και χθες σε σχετική ερώτηση αναλόγως. Οτι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απευθύνθηκε - επειδή χρησιμοποιήσατε αυτό το ρήμα - δεν υπέβαλε αίτημα προς ουδένα. Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε την πρωτοβουλία της Αμερικανικής Κυβέρνησης να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκτόνωση της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αρσένης έκανε στη Βουλή τη δήλωση ότι "δυστυχώς, τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι ακόμη, τα σύνορα της Ευρώπης". Υπάρχει κανένα σχόλιο σ'αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι - πρέπει να είναι και μπορεί να είναι - τα σύνορα της Ευρώπης. Αλλά, ταυτοχρόνως, ο κ. Αρσένης, με αυτό που είπε - και μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η τοποθέτηση - επισημαίνει ότι στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δείξει την ανάλογη ευαισθησία, η οποία στην πράξη - επαναλαμβάνω - θα έχει το ισοδύναμο αντίκρυσμα των λόγων περί του ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρομαι σε δημοσίευμα που αφορά την αντίδραση του Πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ, σχετικά με την απόβαση των Τούρκων "κομάντο". Γιατί δηλαδή δεν είχε φυλαχθεί η διπλανή βραχονησίδα και πήγαν οι Τούρκοι "κομάντο".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, είναι πολύ σωστή η παρατήρηση που κάνετε. Από χθες ήδη απάντησα ότι τα όσα έχουν σχέση με την προσέγγιση και αποβίβαση, με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των Τούρκων "κομάντο" στη βραχονησίδα, αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί, θα υπάρξει πόρισμα, το οποίο θα σας γίνει γνωστό. Και αν υπάρξουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν.
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 2 February 1996 - 10:15:56