Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 06-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 6.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Εχουμε σήμερα μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της ενημέρωσής μας. Εσείς ζητήσατε τη μετακίνηση και εγώ ευχαρίστως ανταποκρίθηκα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πειράζει για την καθυστέρηση. Να καθιερώσουμε, όμως, κύριε Υπουργέ, να κάνουμε πάντα την ενημέρωσή μας εδώ, στο Υπουργείο Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω καμμία αντίρρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κανείς επίσης συνάδελφος - νομίζω - δεν έχει αντίρρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Και έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι η ενημέρωσή μας θα γίνεται πάντοτε στη 1.00 το μεσημέρι, εδώ φυσικά, στο Υπουργείο Τύπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει όμως να έχουμε κάποια επιφύλαξη για τις μέρες εκείνες, όπου, κατά την ώρα αυτή, συνεδριάζουν κυβερνητικά όργανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Αύριο (7.2.) που θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός στη 1.00 το μεσημέρι με το Εκτελεστικό Γραφείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, πάντως, θα κάνουμε κανονικά την ενημέρωσή μας εδώ, στη 1.00 το μεσημέρι, κατά το τακτικό μας πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Την Παρασκευή (9.2.) που έχει Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Να κάνουμε την ενημέρωση στο Press - Room, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ. Εκτός εάν υπάρχει από τον κ. Πρωθυπουργό δήλωση ή ενημέρωση (με διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων), στην οποία ο ίδιος θα πάρει μέρος. Εάν όμως δεν υπάρξει, καλό είναι εμείς, την όποια συζήτηση έχουμε να κάνουμε, να την κάνουμε εδώ. Αυτό να είναι μια πάγια αρχή και παρακαλώ και οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι δεν είναι παρόντες σήμερα, να τη γνωρίζουν για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επ'αυτού...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, κύριε Κανελλόπουλε. Συζητούμε τώρα επί της διαδικασίας, για να θυμηθούμε και τα φοιτητικά μας!

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ...ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ο Πρωθυπουργός την ημέρα της εκλογής του που μας έκανε δηλώσεις, δεν δέχθηκε ερωτήσεις και όταν τον είδαμε χθες για δεύτερη φορά, έκανε δηλώσεις και δέχθηκε μόνον δύο ερωτήσεις, μας είχε όμως υποσχεθεί ότι θα δώσει μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης. Νομίζω ότι κάποιες μέρες έχουν περάσει από τότε, γεγονότα σημαντικά τρέχουν. Εχει προγραμματισθεί κάποια συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, ο κ. Πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος - θα έχετε ήδη διαπιστώσει - ο οποίος κάνει τα πάντα, ώστε να δώσει έναν εντατικό - θα έλεγα - ρυθμό στη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, των οποίων ο ίδιος προίσταται. Να δώσει - επαναλαμβάνω - έναν εντατικό ρυθμό, προκειμένου να παράγεται έργο και για το έργο αυτό ανελλιπώς ενημερώνεσθε. Δέχομαι ότι αυτό ίσως δεν γίνεται στο βαθμό που εσείς θέλετε, αλλά πιστεύω ότι η ενημέρωσή σας είναι παραπάνω από επαρκής. Και βεβαίως, ο κ. Πρωθυπουργός θα είναι στη διάθεσή σας όταν ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος, θα έλεγα. Οταν παραχθεί ένα κυβερνητικό έργο, για το οποίο θα είναι στη διά- θεσή σας για να το συζητήσετε, να το κρίνετε και να λάβετε πληροφορίες και απαντήσεις.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Και ένα ακόμη διαδικαστικό: Να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, οι δημοσιογράφοι να γίνονται ουραγοί των μηχανημάτων, όταν συγκεντρωνόμαστε στην αίθουσα 223 της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό διαπιστώθηκε και χθες. Η αίθουσα η οποία χρησιμοποιείται, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να καθιστά περίπου αδύνατη - έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη - την τοποθέτηση των τηλεοπτικών μηχανημάτων όπισθεν των καθισμάτων. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και νομίζω ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπισθούν, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιείται αυτή η αίθουσα. Νομίζω ότι τελείωσαν τα της διαδικασίας. Να πάμε στην ενημέρωσή μας.
* Γνωρίζετε ότι συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ.
* Στη συνεδρίαση αυτή πρώτος έλαβε το λόγο ο Πρωθυπουργός, του οποίου η εισήγηση αφορούσε δύο θέματα:
-Στην κατάρτιση ενός κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, πράγμα το οποίο θα αποφασισθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο.
-Στην ελληνοτουρκική διένεξη των τελευταίων ημερών, πάνω στην οποία οι βουλευτές λαμβάνουν το λόγο και εκθέτουν τις απόψεις τους. Μπορώ, πριν μπούμε στη διαδικασία ερωτήσεων - απαντήσεων, να σας πω εν περιλήψει τί είπε ο Πρωθυπουργός.
** Ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατ'αρχήν στην ευρύτατη αποδοχή που γνώρισε η Κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες αφότου δημιουργήθηκε, στην υψηλότατη δημοφιλία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και στις μεγάλες προσδοκίες οι οποίες καλλιεργήθηκαν και για τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές.
-Αυτό χαρακτηρίσθηκε ως μία πρώτη φάση - ας το πούμε έτσι - στον μέχρι τώρα βίο της Κυβέρνησης. Και ακολούθησε η - ας την πούμε έτσι - δεύτερη φάση, εντός της οποίας η Κυβέρνηση χωρίς ακόμη να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, έπρεπε να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί την γνωστή σε όλους ελληνοτουρκική κρίση.
-Βεβαίως, η κρίση αυτή, την οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση, αντιμετωπίσθηκε με σύνεση και αποφασιστικότητα και με αποφάσεις οι οποίες έπρεπε να ληφθούν στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα και να είναι αποφάσεις οι οποίες θα είχαν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει. Και οι στόχοι μας, σας είναι γνωστοί: είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η μη από μέρους μας αποδοχή οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης για θέματα που εμείς θεωρούμε ότι τελεσιδίκως, με βάση τα όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, έχουν αντιμετωπισθεί και έχουν ληφθεί.
-Η Κυβέρνηση, κατά την κρίσιμη εκείνη ώρα, έπρεπε να απαντήσει, κυρίως, προεχόντως, στο εξής ερώτημα: Πόλεμος - σύρραξη ή απεμπλοκή; Πόλεμος, που πιστεύουμε ότι θα είχε βεβαίως νικηφόρα αποτελέσματα, αλλά ουδείς παραγνωρίζει τις δυσμενέστατες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης σε καταστροφές και θύματα. Αλλά βεβαίως και την ακραία απόληξη μιας τέτοιας εξέλιξης σε διαδικασία διαπραγματεύσεων της χώρας μας με την Τουρκία, πράγμα που πρέπει να εκτιμήσουμε ότι πολλές παγίδες μπορεί να υποκρύπτει και να ανατρέπει ουσιαστικά την πολιτική που εμείς έχουμε στοχεύσει ότι πρέπει να πετύχουμε, γιατί είναι η σωστή πολιτική.
-Η Κυβέρνηση με διαδικασίες υπεύθυνες, συλλογικές αντιμετώπισε το πρόβλημα το οποίο ανεφύη. Και οδηγηθήκαμε σε μία απεμπλοκή ευρισκόμενοι, πλέον, τόσο στη σταθερή θέση διατήρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφ'ενός, όσο και στην αποφυγή οποιασδήποτε υπόνοιας για άσκηση πιέσεων προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο, τον οποίο εκ των προτέρων είχαμε απορρίψει.
-Βεβαίως, πρέπει να πούμε, γιατί πολλές φωνές δυνατές υψώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, ότι τις ακούμε αυτές τις φωνές. Αλλά πέραν του να ακούμε τις φωνές που ακούγονται επειδή ακριβώς είναι ισχυρές, πρέπει να δούμε με αίσθημα ευθύνης τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας, αλλά και τα αισθήματα και τις διαθέσεις της παμψηφίας του ελληνικού λαού.
-Πιστεύουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση εκείνη την ώρα που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις, το έκανε με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο άσκησης κριτικής για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίσθηκε το θέμα. Γιατί τέτοια κριτική ασκήθηκε: τόσο για το ότι δεν συγκλήθηκε το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών, όσο και για το ότι δεν συνεδρίασε αμέσως εκείνη τη στιγμή το Υπουργικό Συμβούλιο.
-Ο κ. Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο. Το Συμβούλιο Αρχηγών μπορεί να διατυπώσει απόψεις ή προτάσεις, αλλά την ώρα της κρίσης που εντός μικρού χρονικού διαστήματος έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις, δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη της Κυβέρνησης να υπάρξει λειτουργία οργάνου, που θα έτεινε πιθανώς να μεταβληθεί η λειτουργία αυτή σε πεδίο ανέξοδων, δημαγωγικών πάντως και ανεύθυνων συνθηματολογιών, που ίσα - ίσα αντί να βοηθήσουν την ταχύτατη και υπεύθυνη λήψη μιας απόφασης, θα οδηγούσαν σε μία περαιτέρω σύγχυση.
-Το Υπουργικό Συμβούλιο από την άλλη, αν το ΚΥΣΕΑ είχε απόφαση που προέκρινε την επιλογή του να οδηγηθούμε σε σύγκρουση, βεβαίως θα συνεδρίαζε, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση για τη σύγκρουση.
-Το ΚΥΣΕΑ το οποίο τελικώς συνεδρίασε, ήταν το όργανο, το από τον νόμο προβλεπόμενο και εξουσιοδοτημένο, να χειρισθεί ακριβώς το θέμα το οποίο είχε προκύψει. Και η απόφαση του οργάνου αυτού για την αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης προς την κατεύθυνση απεμπλοκής, έχουμε κατ'επανάληψη πει ότι ήταν απόφαση ομόφωνη.
-Δεν είμαστε γενικώς και αορίστως εναντίον του πολέμου. Ο πόλεμος είναι αναγκαίος όταν δεν μπορείς με άλλα ειρηνικά μέσα και τρόπους να υπερασπισθείς και να διασφαλίσεις τα εθνικά και κυριαρχικά σου δικαιώματα. Οταν όμως με ειρηνικό τρόπο και με διαδικασίες υπεύθυνων, λεπτών, αλλά συνετών χειρισμών, μπορείς να οδηγηθείς στα ίδια αποτελέσματα όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πόλεμος δεν είναι η επιλογή μας.
-Το ΠΑΣΟΚ είναι η κατ'εξοχήν πατριωτική παράταξη στην Ελλάδα (όλες οι παρατάξεις είναι πατριωτικές, είπα "κατ'εξοχήν"). Αυτό έχει αποδείξει η πολιτική του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε φιλοπόλεμοι. Αυτό δεν σημαίνει από την άλλη ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε στο παραμικρό την πολιτική που χαρακτηρίζει αυτό το Κίνημα και τις Κυβερνήσεις που στηρίζονται απ'αυτό το Κίνημα, ως προς τις βασικές γραμμές: Οτι δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα. Οτι δεν προκαλούμε, δεν υποχωρούμε. Είναι φράσεις οι οποίες απηχούν τον πυρήνα των θέσεών μας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
-Πιστεύουμε ότι αυτό που δίνει λύση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι η κατάκτηση μιας θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, μιας θέσης ενισχυμένης, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ισχυρό, διεθνή παράγοντα. Γι'αυτό, η θέση της ισχυρής Ελλάδας δεν εξασφαλίζεται μόνο με τα όπλα ή δεν αποδεικνύεται μόνο στο πεδίο των μαχών. Εχει να κάνει με τη διπλωματία μας, έχει να κάνει με την οικονομία μας, με τον πολιτισμό μας, με δραστηριότη- τες οι οποίες οδηγούν στην ενίσχυση της θέσης μας, στη διεύρυνση των συμμαχιών, στην αναβάθμιση των ερεισμάτων μας, ώστε να μπορούμε από ισχυρή ακριβώς θέση να αντιμετωπίζου- με διενέξεις και αντιδικίες, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε σε θερμές αναμετρήσεις.
-Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι ακούμε τις διαθέσεις ή τη φωνή της πλειοψηφίας των Ελλήνων και θεωρούμε πως δεν πρέπει μια Κυβέρνηση - και η Ελληνική εν προκειμένω - να άγεται στην εξωτερική της πολιτική από τυχοδιωκτικές ή απερίσκεπτες ενέργειες μεμονωμένων ατόμων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη που σας διακόπτω, όλα αυτά τα είπε ο κ. Σημίτης ή έχετε διατυπώσει και προσωπικές απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, όλα αυτά. Σας κάνω μια ανάπτυξη για να έχετε μια πολύ καλή ενημέρωση. Αν δεν το θέλετε, σταματώ και μπαίνουμε κατ'ευθείαν στη διαδικασία ερωτήσεων - απαντήσεων. Νομίζω όμως ότι κατ'αυτόν τον τρόπο απαντώ ίσως και σε ερωτήσεις, οι οποίες υπάρχουν εκ των πραγμάτων για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Λοιπόν, συνεχίζω με την εισήγηση του κ. Πρωθυπουργού. Είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός:
-Πιστεύουμε ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες πλευρές - εκφράσεις περί "προδοσίας" και "ταπείνωσης"- δεν λειτούργησαν υπεύθυνα στην κατεύθυνση του να αντιμετωπί- σουμε λυσιτελώς την κρίση, αλλά ουσιαστικώς περιορίστηκαν στο να αντλήσουν ωφέλη ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις για να αντλήσουν ωφέλη, όσοι με αυτόν τον τρόπο θεώρησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα.
-Εκφράστηκε προβληματισμός για το ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη την ώρα, δεν πήραν κάποια προωθημένη ή κορυφαία ή ιδιαίτερη πρωτοβουλία, ώστε να δηλώσουν την παρουσία τους, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, ώστε να οδηγηθούμε στην απεμπλοκή, στην οποία οδηγηθήκαμε - επαναλαμβάνω - με τους λεπτούς χειρισμούς που έκανε η Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει για μας, ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση να ενισχύσουμε - όπως είπα - τις διεθνείς συνεργασίες μας, ώστε ο στόχος μας για μια ισχυρή Ελλάδα να είναι εφικτός και τελικά να πραγματοποιηθεί.
-Βεβαίως, η Κυβέρνησή μας είναι Κυβέρνηση συνέχειας και ταυτόχρονα είναι Κυβέρνηση ανανέωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός πυρήνας της πολιτικής μας που σας είναι γνωστός, εκφράζει την πολιτική μας. Αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο για το 2000. Ενα σχέδιο μπροστά στο 2000 για μια ισχυρή Ελλάδα.
-Ηδη, τα κυβερνητικά όργανα ασχολούνται με αυτό το θέμα. Εχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις. Χθες έγιναν ανακοινώσεις επ'αυτού. Επανέρχομαι - επανέλαβε ο κ. Πρωθυπουργός σήμερα, λέγοντας πως πέραν της διπλωματικής εκστρατείας την οποία αναλαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, χρειάζεται πλέον να ασχοληθούμε συστηματικά με την "ακτινογράφηση" - ας μου επιτραπεί να πω - της Τουρκίας, να εξετάσουμε τις εξελίξεις σ'αυτή τη χώρα υπό το πρίσμα των σχέσεών της σε μία δυναμική τους εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις άλλες χώρες της περιοχής.
-Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός οργάνου προγραμματισμού και ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Ενός οργάνου, το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται - όπως είπαμε και χθες - τέτοιες έκτακτες καταστάσεις.
-Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στη Διακυβερνητική να θέσει θέμα αναγνώρισης της ύπαρξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφ'ενός, αφ'ετέρου της πρόβλεψης ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
-Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που πάντα απασχολεί την Κυβέρνηση, σ'αυτή τη φάση, η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει την τακτική συμμετοχή σ'αυτήν του Υπουργού των Εξωτερικών, ώστε να καταστεί διαμορφωτής - θα έλεγα - ή ένας εκ των παραγόντων που επεξεργάζονται την εξωτερική πολιτική της χώρας.
-Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει θέματα αμυντικής πολιτικής. Αυτή είναι κατ'αρχήν θέση.
-Βεβαίως, θα προωθήσουμε το Συμβούλιο Βαλκανικών Χωρών για το οποίο μιλήσαμε και χθες και θεωρούμε ότι είναι μία επιλογή, η οποία θα αποδώσει καρπούς, γιατί ήδη οι σχέσεις μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες είναι πολύ-πολύ καλύτερες απ'ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.
-Και όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία χωρίς να ολοκληρώνουν, πιστεύουμε ότι ενισχύουν σημαντικά την προσπάθειά μας - επαναλαμβάνω και πάλι - για να ολοκληρώσουμε μια πολιτική στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής, για την οποία έχουμε και πάλι μιλήσει.
-Πιστεύουμε - εξέφρασε αυτή τη βεβαιότητα ο κ. Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - ότι το κλίμα των πρώτων ημερών, κλίμα υψηλότατης αποδοχής και στήριξης της Κυβέρνησης, είναι κλίμα το οποίο και πάλι θα υπάρξει για την Κυβέρνηση. Γιατί αυτή την ώρα αναγνωρίζουμε ότι έχει τραυματισθεί και δεν βρίσκεται - για να μην υπάρξει παρανόηση - στο υψηλό ποσοστό των πρώτων εκείνων ημερών.
-Σε αυτή την προσπάθειά μας θεωρούμε δεδομένη τη συμπαράσταση και του ελληνικού λαού και των κομμάτων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφεθούμε στην ευκολία των συνθηματολογιών. Συνθηματολογίες που είναι μονοήμερης χρήσης και δεν παράγουν ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα σε διάρκεια, σε βάθος, σε προοπτική. Και εμείς αυτό έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη σήμερα. Θα ακολουθήσουμε λοιπόν με τα βήματα, τα συνετά και αποφασιστικά, την πολιτική η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει διεθνώς τη θέση της. Και στα πλαίσια αυτά θα κάνουμε ως Κυβέρνηση προσπάθεια να συγκροτήσουμε και να προτείνουμε στον ελληνικό λαό ένα νέο πολιτικό όραμα και ταυτόχρονα, με την πρακτική και συμπεριφορά μας ως Κυβέρνηση, να αποδείξουμε ότι είμαστε φορείς αυτού του οράματος. Οτι εμείς πρώτοι εμπνεόμαστε από αυτό το όραμα, ώστε και ο ελληνικός λαός να εμπνευσθεί και να καθοδηγηθεί στην προσπάθεια που θα κάνει στο σύνολό του, προκειμένου να φθάσουμε στους στόχους, για τους οποίους έχουμε μιλήσει: για μια ισχυρή Ελλάδα, για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για την ανάπτυξη της χώρας.
-Και πιστεύω ότι το Κίνημά μας ιδιαιτέρως, με κοινή δουλειά, με συλλογικότητα, με ενότητα, με ομοψυχία θα αποτελέσει το βασικό πυρήνα και μοχλό στο να υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, οι οποίες θα είναι ευχάριστες όχι μόνο για το Κίνημά μας, όχι μόνο για την Κυβέρνηση τη σημερινή, αλλά για το σύνολο της χώρας. Κλείνω εδώ, και πριν απαντήσω σε ερωτήσεις σας, απλώς σας ανακοινώνω - πέραν των όσων γνωρίζετε - ότι την Πέμπτη (8.2.) και ώρα 11.30 π.μ. ο κ. Πρωθυπουργός θα δεχθεί τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τη Δευτέρα (12.2.) και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε κάποια δήλωση και λέει ότι εκείνο το βράδυ, δύο φορές πρότεινε να κτυπήσουν αυτούς οι οποίοι έκαναν απόβαση (δηλαδή τους Τούρκους) και η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε. Εχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι όργανο, στις συνεδριάσεις του οποίου τηρούνται πρακτικά. Οι συνεδριάσεις αυτές βεβαίως είναι κλειστές. Σ' αυτό το οποίο μένω τώρα, είναι ότι οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε αυτό το όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Αρχηγός, είναι αποφάσεις ομόφωνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέβη σε γραπτή δήλωση και λέει αυτά που λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί απαντήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί λέει η Κυβέρνηση γι'αυτή τη δήλωση; Εγινε ή δεν έγινε έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση λέει πως οι διάλογοι που έχουν γίνει στο ΚΥΣΕΑ έχουν καταγραφεί. Η Κυβέρνηση ασχολείται αυτή την ώρα - όπως πολύ καλά γνωρίζετε - με την ολοκλήρωση και εν συνεχεία εξέταση του πορίσματος το οποίον θα υπάρξει για τους χειρισμούς που πιθανώς ήσαν ατελείς και για τις όποιες παραλείψεις, ώστε αν υπάρξουν ευθύνες, να αποδοθούν. Και για το συγκεκριμένο θέμα που θέτει ο κ. Αρχηγός, ασφαλώς θα υπάρξει απάντηση. Αλλά όλα αυτά θα γίνουν με έναν τρόπο συλλογικό και συγκροτημένο και όχι σπασμωδικά. Γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα, ώστε να μην επιτρέψουμε να το αντιμετωπίζουμε και να το απαντούμε με απομονωμένα τα στοιχεία αυτής της συνεδρίασης (του ΚΥΣΕΑ) αλλά να τα δούμε όλα αυτά τα στοιχεία στο σύνολό τους και τα οποία απαρτίζουν μια πραγματικότητα: Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τις αποφάσεις που έλαβε αυτό το όργανο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ναι, αυτό λέμε, την απάντηση θέλουμε. Και επειδή, κύριε Υπουργέ, πρόκειται για σοβαρό θέμα, αν είναι ακριβής αυτή η δήλωση, την οποία δεν γνωρίζω...

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ δεν γνωρίζω επίσης αν είναι ακριβής, γιατί έρχομαι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα...

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ναι, αλλά με βάση αυτή τη δήλωση απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, όχι. Εγώ είπα ότι δεν πρόκειται να απαντήσω σε οποιαδήποτε τέτοια δήλωση, για τον απλούστατο λόγο ότι αναφέρεται σε πεπραγμένα ενός οργάνου. Και για ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία και την απόφαση που έλαβε αυτό το όργανο, θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα, συγκροτημένα και συνολικά.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Γνωρίζετε αν ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ έχει κάνει τέτοια δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει κάποια δήλωση. Εγώ δεν το σχολιάζω αν έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Λέω ότι αν υπάρχει και τέτοια δήλωση - αυτό ακριβώς είπα - θα συνεξετασθεί με όλα τα άλλα στοιχεία, τα οποία ακριβώς αποτελούν αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η Κυβέρνηση σήμερα. Το είπα πολύ απλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, η δήλωση αυτή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μεταδίδεται απ'όλα τα Μέσα. Απορώ πώς δεν έχει φθάσει σε εσάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ακούω ραδιόφωνο όταν είμαι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δυστυχώς. Δεν έχω τόσα πολλά ταλέντα! Θα προσπαθήσω να τα αναπτύξω! Εχετε δίκιο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σημασία έχει ότι ο Ναύαρχος Λυμπέρης είπε ότι στο ΚΥΣΕΑ οι στρατιωτικοί πήραν αυτή την απόφαση και οι πολιτικοί πήραν την αντίθετη απόφαση. Παρ'όλα αυτά, μπορεί να συμφώνησαν στο τέλος και γι'αυτό το λόγο μας είπατε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Αυτό το οποίο ήθελα να ρωτήσω είναι ότι αν εσείς επιβεβαιώνετε το τελικό ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση, πρέπει να λέει ψέμματα ο κ. Λυμπέρης. Αυτή νομίζω ότι είναι η απάντησή σας σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μου είναι ότι γνωρίζω πως συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, χειρίστηκε τα θέματα της ελληνοτουρκικής κρίσης και οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε έναντι αυτής της κρίσης, ήταν αποφάσεις ομόφωνες.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Να λάβετε υπόψη - συγγνώμη που συνεχίζω - ότι ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης την επόμενη μέρα είπε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που δόθηκαν στο ΓΕΕΘΑ. Το είπε στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφάσεις ομόφωνες. Για ο,τιδήποτε - επαναλαμβάνω και πάλι - έχει να κάνει με ευθύνες, με ατελείς χειρισμούς, με παραλείψεις, συγκροτείται ένα πόρισμα και θα απασχολήσει τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Οταν υπάρξει απάντηση επί όλων αυτών των θεμάτων, ασφαλώς θα ενημερωθείτε. Αλλά, παρακαλώ πολύ, να αποφύγουμε τον πειρασμό να μπούμε σε επιμέρους θέματα, τα οποία πολλές φορές μας οδηγούν σε ένα λαβύρινθο και δεν βοηθούν κανέναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η δήλωση του κ. Κακλαμάνη μέσα στο Εκτελεστικό Γραφείο. Είπε ο κ. Κακλαμάνης ότι κάποιος Υπουργός, τον οποίον δεν κατονόμασε...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι - λέτε εσείς - δήλωση του κ. Κακλαμάνη μέσα στο Εκτελεστικό Γραφείο. Εγώ δεν ήμουν παρών στο Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν μπορώ να σχολιάσω μία δήλωση που δεν άκουσα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση εγνώριζε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα κάνει αυτή τη δήλωση; Είχε συνεννοηθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον πολιτικό του προϊστάμενο Υπουργό Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει αυτή τη δήλωση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Την έχετε να μου την δώσετε; Ορίστε, η κυρία Καρασάβα.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Ηθελα να ρωτήσω: Πέρα από τη διπλωματική εκστρατεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Ελλάδα θα λάβει κάποιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κάποιο εμπάργκο, κάποιον εμπορικό αποκλεισμό...

ΡΕΠΠΑΣ: Ενημερώσαμε χθες, κυρία Καρασάβα, αν θυμάστε, ότι θα πάρουμε την πρωτοβουλία εν όψει της συζήτησης για τον χρηματοδοτικό κανονισμό ο οποίος προβλέπεται από την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκήσουμε την παρεμβατική μας επιρροή, ώστε οι πόροι οι οποίοι έχουν προβλεφθεί να ρεύσουν προς την Τουρκία, να ρεύσουν εφόσον εξασφαλισθούν κάποιες προϋποθέσεις. Αλλιώς, είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε εκείνη την ώρα μια τέτοια πολιτική, η οποία θα αναδεικνύει το δίκιο των θέσεών μας και ταυτοχρόνως θα πιστοποιεί ότι η Τουρκία αφ'ης στιγμής έτυχε και της δικής μας έγκρισης να συνδεθεί τελωνειακώς με την Ευρώπη, δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε τότε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μας είπατε προηγουμένως τί ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός. Μπορείτε να μας πείτε αν υπήρξε στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού από μέρους μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κάποια αντίδραση ή κάποια αντίθετη άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι κόσμιο, νομίζω, να σχολιάσω απόψεις συναδέλφων. Αυτό που μπορώ να πω μόνο, είναι ότι και οι απόψεις που εκφράζονται και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, είναι υψηλού επιπέδου, υπεύθυνος. Και πρέπει να σας πω ότι στο μεγαλύτερο, στο μέγιστο - θα έλεγα - ποσοστό του, με βρίσκει σύμφωνο. Και βρίσκει σύμφωνη - πρέπει να σας πω - και την Κυβέρνηση. Το κλίμα της συζήτησης είναι ένα κλίμα, το οποίο μας κάνει υπερήφανους που ανήκουμε σ'αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπήρχε η αίσθηση ότι θα γίνει "μπάχαλο" εκεί μέσα. Μπορείτε να μας δώσετε το κλίμα που επικρατεί μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεταβληθεί σε ένα πεδίο το οποίο θα συντίθεται από νικητές και ηττημένους - είπα και χθες - γρήγορα θα διαψευσθούν. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει νικηφόρα στην πορεία του. Και νικητές σ'αυτή τη νικηφόρα πορεία, θα είμαστε όλοι στο ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην δεσμεύεσθε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν τελείωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, έχετε τη δική σας εκδοχή, αν και δεν είσθε παρών. Η δική μου ίσως είναι πιο έγκυρη, επειδή είμαι παρών σ'αυτή τη διαδικασία. Αλλά, καλό είναι βεβαίως, να μη χάνει κανείς τις ελπίδες του. Καλύτερο όμως είναι οι ελπίδες αυτές να έχουν μια στέρεη βάση.

ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή του ομιλία, συμπεριέλαβε εκτιμήσεις για πιθανές νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας; Και, αν "ναι" πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρθηκε ιδιαιτέρως, κάτι που μπορεί να γίνει στη δευτερολογία του. Στην μελλοντική πορεία των σχέσεών μας υπάρχουν απόψεις επ' αυτού. Αλλά - όπως σας είπα - πρόκειται η Κυβέρνηση με την υποστήριξη ειδικών εμπειρογνωμών, διπλωματών, στρατιωτικών, αναλυτών να προχωρήσει σε μια "ακτινογράφηση" της Τουρκίας. Ετσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σε βάθος χρόνου, με μια διάρκεια - θα έλεγα - τη δυνατότητα να εξετάζουμε πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τον περιβάλλοντα χώρο και βεβαίως με τη δική μας χώρα, ώστε ανάλογη να είναι η δική μας πολιτική.
* Πρέπει να σας πω, πριν προχωρήσω σε άλλη απάντηση δικής σας ερώτησης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ολοκληρωθεί αφού μιλήσουν όλοι οι Βουλευτές που έχουν ζητήσει το λόγο. Στο τέλος θα λάβουν το λόγο οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και όποιος άλλος θεωρεί ότι έχει να δώσει απαντήσεις ή να εισφέρει πληροφορίες στη συζήτηση. Και, τελικά, η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση ώρα μιλούν οι Βουλευτές; Πέντε λεπτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέντε λεπτά, νομίζω, με ανοχή. Μπορεί να είναι έξι ή επτά λεπτά.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως μας τα παρουσιάζετε, για να αντιμετωπισθεί το θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, δίνεται η εντύπωση μιας ασυνέχειας του ελληνικού κράτους. Οτι ποτέ αυτό το κράτος δεν έχει ξαναασχοληθεί με την Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Ελληνικό κράτος έχει μακρά πείρα των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ωστε, θα είναι αστείο να ισχυριστούμε ότι για πρώτη φορά θα ασχοληθούμε με αυτό το φαινόμενο. Κάθε άλλο. Απλώς, υπάρχουν νέα δεδομένα, τα οποία βεβαίως πρέπει να λάβουμε σοβαρώς υπόψη, ώστε να συγκροτήσουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή πολιτική απέναντι στην Τουρκία και τις επεκτατικές της βλέψεις.

ΡΟΥΜΠΑΜΗΣ: θα ήθελα να σας ρωτήσω αν, για αυτό το σκοπό, σκοπεύει η Κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που η Κυβέρνηση το εξετάζει. Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος εργασιών σειράς Οργάνων της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από ορισμένες πλευρές τίθεται - και χθες ετέθη και δημοσίως απο τον κ. Σαμαρά - θέμα σχηματισμού ευρύτερης Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας για να αντιμετωπισθούν τα εθνικά θέματα. Τί λέει η Κυβέρνηση επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη άσκηση πολιτικής από κάθε κόμμα απεδεικνύεται ανά πάσα στιγμή με την πρακτική ή τις θέσεις τις οποίες λαμβάνει για κάθε θέμα που προκύπτει. Και νομίζω ότι τέτοιου είδους πολιτικές προτάσεις (οι οποίες είναι ουσιαστικά έωλες και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων χρησιμοποιούνται, γιατί μας προσανατολίζουν κάπου αλλού, αποφεύγο- ντας να σταθούν στο πρόβλημα και επί του συγκεκριμένου προβλήματος να δώσουν μια εποικοδομητική ιδέα, να εισφέρουν μια καινούργια πρόταση) είναι προτάσεις, είναι πρακτικές, είναι πολιτικές, οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Πιστεύουμε, ότι η Κυβέρνηση έχει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη, έχει ευρύτατη απήχηση στον ελληνικό λαό και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας στο σύνολό τους.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι διαπίστωσε μια απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αυτή η απόσταση μπορεί να οφείλεται σε παραλείψεις ή προτεραιότητες της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε μια πραγματική διαπίστωση, την οποία επανέλαβε σήμερα. Πιό συγκεκριμένα, θα έλεγα, σήμερα. Οτι εκείνο το βράδυ, ουδεμία από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την Ελληνική Κυβέρνηση ή να εκφράσει με οποιονδήποτε άλλο θεωρούσε εκείνη αποτελεσματικό τρόπο, το ενδιαφέρον της για να οδηγηθούμε σε απεμπλοκή. Αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία οδηγεί στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Συμπεράσματα, τα οποία ασφαλώς δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κατακτήσει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη θέση που εμείς θέλουμε να έχει. Να έχει δηλαδή μια ισχυρή παρουσία, μια εντονότερη παρέμβαση ώστε, από άποψη κύρους και δύναμης, να μπορεί να υπολογίζεται διαφορετικά από ότι σήμερα. Είναι κάτι που δεν πρέπει κανείς να το παραγνωρίσει. Και πιστεύω ουδείς διαφωνεί ότι έχουμε πολλά περιθώρια ώστε να βελτιώσουμε τη θέση της Ελλάδος και τη συμμετοχή της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διεκρίνιση επ' αυτού κύριε Υπουργέ: Είπατε ότι κανένα κράτος από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πήρε πρωτοβουλία. Η Ελλάδα απευθύνθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκείνο το βράδυ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα - σας είναι πολύ γνωστό - ότι ενημέρωσε τους Πρέσβεις, μεταξύ των άλλων, και των χωρών της Ε.Ε.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ήδη ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι επικοινώνησε με την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα είπα εγώ ότι έχει επικοινωνήσει. Είπα ότι δεν εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να έχουν κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε να οδηγηθούμε στην απεμπλοκή.

ΠΑΡΙΣ: Πού έγκειται η λογική, κύριε Υπουργέ, την μια μέρα ο Πρωθυπουργός να ευχαριστεί την Αμερικανική Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία και βοήθειά της στην απεμπλοκή και την άλλη μέρα, χθες,να αποφασίσουν ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι ανεπιθύμητος ή - εν πάσει περιπτώσε - ότι δεν ταιριάζουν τα προγράμματά τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει και στα δύο ερωτήματα. Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω δίνοντας μια συντομότατη απάντηση: Οι ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ δεν είχαν άλλο νόημα παρά μόνο την επισήμανση ή αναγνώριση, αν θέλετε, του ρόλου που αυτοβούλως οι ΗΠΑ ανέλαβαν να παίξουν ως ενδιάμεσος, ως τρίτος, ο οποίος - πρέπει να σας πω - αποδείχθηκε στην περίπτωσή μας χρήσιμος. Αφετέρου, η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ έπρεπε να συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές. Ο κ. Χόλμπρουκ ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του μηνός και για λόγους τεχνικούς ή οργανωτικούς δεν εστάθη δυνατόν να υπάρξει σύμπτωση των ημερομηνιών εντός των οποίων έπρεπε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και έτσι η επίσκεψη αυτή, τελικώς, δεν έχει προγραμματισθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα στον Τύπο δημοσιεύεται η πληροφορία ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε στην απόφαση του κ. Σημίτη να αντικαταστήσει το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Μίρκο. Εχετε εσείς κάποια ενημέρωση επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πού αντέδρασε; Εκανε κάποια δήλωση δημοσίως ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σας είπα ότι δημοσιεύεται η πληροφορία. Θα έχετε διαβάσει, φαντάζομαι, τον Τύπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πληροφορία την οποία έχει η συγκεκριμένη εφημερίδα. Δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω τις πληροφορίες μιας εφημερίδας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποια αντίδραση του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι εκφράζονται απόψεις εντός Οργάνων, ίσως, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή Υπουργούς. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, όταν αυτές δεν γίνονται με έναν τρόπο επίσημο, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξω, όχι μόνο αν είναι έτσι όπως αποδίδονται οι δηλώσεις αυτές ή οι σκέψεις ή οι ιδέες, αλλά είναι δύσκολο να ελέγξουμε ακόμη και το αν υπάρχουν. Γιατί, πολλές φορές, πληροφορούμεθα από ΜΜΕ περί θεμάτων τα οποία δεν έχουν ανακύψει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε αυτά τα ίδια τα Μέσα. Και αυτό δεν θέλω να το σχολιάσω.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε ποιός είναι υπεύθυνος για την αλλαγή των επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών, των Τραπεζών για παράδειγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους Υπουργούς, εγγράφως, να του καταθέσουν προτάσεις για την στελέχωση των Οργανισμών τους οποίους εποπτεύουν. Νομίζω ότι οι Υπουργοί έχουν καταθέσει τις προτάσεις αυτές. Και, σε συνεργασία με τον κ. Πρωθυπουρ- γό, που βεβαίως έχει την τελική και αποφασιστική γνώμη, λαμβάνονται οι αποφάσεις.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αρα, ο Πρωθυπουργός θα πάρει απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αυτονόητο. Δε νομίζω να συζητούμε τα αυτονόητα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τότε, πώς εξηγείται η δήλωση του Υπουργού του κ. Ανωμερίτη - και αυτό είναι δήλωση, δεν είναι διαρροή - ότι οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν να λαμβάνονται ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τους Υπουργούς, αλλά μόνο από το Κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το Κόμμα είναι ένας θεσμός του οποίου την αξία και τη χρησιμότητα όλοι αναγνωρίζουμε, αλλά η συντεταγμένη Πολιτεία μας έχει προβλέψει συγκεκριμένα όργανα τα οποία καλούνται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Και τη συγκεκριμένη απόφαση τη λαμβάνει ο Πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον Υπουργό ο οποίος εποπτεύει ενός συγκεκριμένου Οργανισμού.

ΚΑΝΑΣ: Υπήρξε εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού για το πρόσωπο του κ. Καρατζά;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, ότι έγινε σε απόλυτη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε συζητηθεί και είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την αντικατάσταση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι επί των θεμάτων αυτών υπάρχουν όργανα τα οποία προβλέπεται ότι έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν. Και τα όργανα αυτά απόφάσισαν και η απόφασή τους σας είναι γνωστή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού, - μετά το δημοσιογραφικό, κατ' εσάς, θόρυβο που δημιουργείται - για τις επόμενες αλλαγές στις διοικήσεις Τραπεζών και ΔΕΚΟ, να γίνει πριν τις αλλαγές σχετική συζήτηση π.χ. στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει καθ' όσον τον αφορά, αυτά τα θέματα, με τους τρόπους και τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί και είναι σύμφωνες με τους Νόμους βάσει των οποίων λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει τις απόψεις των Υπουργών μόνο για αλλαγές στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ ή και των Γραμματέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους Υπουργούς να του προτείνουν οποιεσδήπο- τε σκέψεις έχουν για τη στελέχωση των πολιτικών θέσεων των Υπουργείων τους - και των Γενικών Γραμματέων συμπεριλαμβανομένων - όπως επίσης και των Διοικήσεων των Οργανισμών τους οποίους εποπτεύουν. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς προτείνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση; Ο κ. Ζερβονικολάκης.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Ξέρετε αν το βράδυ πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπαμε από χθες αυτό. Στις 8:30 το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο Ωνάσειο. Είναι γνωστό από χθες αυτό. Ο κ. Φίλης δεν σηκώνει πια το χέρι!

ΦΙΛΗΣ: Απογοητεύθηκα να περιμένω!

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχουνε στη δίαιτα οι συνάδελφοί σας! Ολο σας παίρνουν το λόγο!

ΦΙΛΗΣ: Είμαστε μέσα στο γενικότερο πνεύμα της Κυβερνήσεως περί λιτότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπράβο! Εσάς, όμως, βλέπω δεν σας πλήττει καθόλου! Αλλά είναι γνωστό ότι δεν συμφωνείτε με αυτή την πολιτική, για αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Ανθίσταμαι, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ακούω Νίκο.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Ο κ. Πρόεδρος της Βουλής, με έγγραφό του προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητά εισαγγελέα να διερευνήσει αν διεπράχθησαν ποινικής φύσεως αδικήματα από τα κανάλια και τα Μέσα Ενημέρωσης κατά την κάλυψη των ελληνο-τουρκικών γεγονότων. Αυτό είναι το ποινικό μέρος. Σε ό,τι αφορά το θέμα της δεοντολογίας, εσείς ως αρμόδιος και εποπτεύων το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο Υπουργός, προτίθεστε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία ώστε να διαπιστώσετε με βάση της καταγγελίες που υπάρχουν αν υπήρξε παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας κατά την κάλυψη των γεγονότων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ευαισθητοποιήθηκε και με δική του πρωτοβουλία, ήδη ασχολείται με το θέμα το οποίο θέσατε. Αυτό μας ικανοποιεί. Πολύ περισσότερο που είναι ένα Οργανο το οποίο προβλέψαμε και στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι πολλαπλώς χρήσιμο. Θα περιμένουμε την εξέταση επί του θέματος που θα κάνει και θα ενημερωθείτε και εσείς για τα πορίσματα τα οποία θα βγάλει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες, κα Καρασάββα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε λεπτομερώς το πρόγραμμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στην Ουάσινγκτον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία γιατί - όπως γνωρίζετε - πρόκειται εντός Μαϊου να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και ακόμα είναι υπό εξέταση αν θα γίνει το ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προ της επισκέψεως εκεί του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας. Πράγμα το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω αν αληθεύει η φερόμενη ως δήλωση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σύμφωνα με την οποία είπε: "Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη, θα ανατρέψουμε το κλίμα που είναι απόρροια του παρελθόντος" . Ηθελα να ρωτήσω κατ' αρχάς αν ισχύει αυτή η δήλωση. Και δεύτερον, αν ισχύει, συνιστά αποδοκιμασία της προηγούμενης Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αν συνιστούσε αποδοκιμασία της προηγούμενης Κυβέρνησης, η όποια θέση εκφράζει ο κ. Σημίτης πιστεύω ότι θα είχε οδηγήσει τον κ. Σημίτη στο να μη συμπεριλάβει στο οιονεί τρίπτυχό του - ας το πω έτσι - τη λέξη "συνέχεια". Πράγμα που σημαίνει πως αναγνωρίζει τη θετική προσφορά προς την πατρίδα και το λαό της προηγούμενης Κυβέρνησης υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρεί ότι η Κυβέρνηση υπό τον ίδιο είναι μια Κυβέρνηση που δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, παρά να βελτιώσει ακριβώς το έργο της Κυβέρνησης, το έργο το οποίο προσέφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεδομένων όλων αυτών που λέτε, ο κ. Πρωθυπουργός ή ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών μήπως προτίθενται να ζητήσουν και τη συνεργασία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του κ. Παπούλια ο οποίος - κατά τον Τύπο πάντα - έχει εκφράσει βαρύτατες απόψεις για την πολιτική της Κυβερνήσεως; Για να υπάρχει αυτή η συνέχεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι η συνεργασία των αρμοδίων Υπουργών με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι συνεχής. Παρακαλώ, να το δεχθείτε αυτό. Οτι επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση ευρέθη, στα πρώτα της κιόλας βήματα, αντιμέτωπη με ένα μεγάλο θέμα, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί έχουν μια συνεργασία που δεν ανακοινώνεται πάντοτε. Γιατί θεωρείται ότι πια δεν αποτελεί είδηση αυτού του είδους η συνεργασία με όλα τα στελέχη και τους βουλευτές οι οποίοι έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να έχει μια πιο ολοκληρωμέ- νη και πιο αποτελεσματική πολιτική.

ΠΑΡΙΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ, μειώθηκε το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ που θα μπει στο χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κρίναμε το ποσοστό αυτό ως ικανοποιητικό. Το πακέτο των μετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, προέρχεται όπως ξέρετε από την αύξηση του μετοχικού καφαλαίου. Θα υπάρξει ίσως 1% - 2% ακόμη. Αλλά κρίθηκε ότι αυτό το ποσοστό είναι ικανοποιητικό ώστε ο ΟΤΕ να έχει μια καλή παρουσία στο ελληνικό και τα διεθνή χρηματιστήρια και να μπορέσει έτσι να αντλήσει υγιείς πόρους για το εκσυχρονιστικό του πρόγραμμα.

ΠΑΡΙΣ: Πότε μπαίνει στο χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το δούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή όπως μου επισημάνατε δεν μετέχω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν το θέλετε, εγώ σας προτείνω για υποψήφιο στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Για να συμμετέχετε. Να έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...επειδή εσείς συμμετέχετε, πόσοι βουλευτές, μέχρι την ώρα που φύγατε ζήτησαν την απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου και του κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε ένας. Σας διαβεβαιώ, ούτε ένας. Και αν γνωρίζετε ποιοί έχουν μιλήσει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω, σας ευχαριστώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς ξέρετε, αλλά φαντάζομαι ότι δεν αμφιβάλλετε πως γνωρίζω και εγώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


 3
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 6 February 1996 - 11:32:33