Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 16-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16/2/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Σας είναι γνωστό ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον κ. Κλίντον να επισκεφθεί την Αμερική στις 9 Απριλίου.
* Σας είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδόσει ψήφισμα σχετικώς με την τελευταία ελληνο-τουρκική κρίση. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα αυτό. Θεωρούμε ότι τέτοια κείμενα πρέπει να αποτελούν τη βάση επάνω στην οποία θα αναπτύσσονται οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Πιστεύουμε πως η Ευρώπη στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο δρόμος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της τήρησης των διεθνών συμφωνιών. Η Ελλάδα, χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τιμά τις διεθνείς συμφωνίες, όπως πάντοτε, τώρα και στο μέλλον, θα συνεργασθεί με όλους τους διεθνείς παράγοντες, κυβερνήσεις και οργανισμούς, ώστε στην πράξη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες, τέτοιου είδους κείμενα να αποδειχθεί ότι συμβάλλουν ακριβώς στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Παπανδρέου δεν γνωρίζει ότι Πρωθυπουργός είναι ο κ. Σημίτης και απευθύνεται στον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας. Εννοείτε ότι πρέπει να επιβάλουμε αστυνόμευση στις επικοινωνίες που έχει ο κ. Παπανδρέου;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα πήρε τον κ. Τσοχατζόπουλο για τα εθνικά θέματα, ενώ ο Πρωθυπουργός ασχολείται με αυτά. Ούτε τον Υπουργό Εξωτερικών πήρε... Απευθύνθηκε στον κ. Τσοχατζόπουλο. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που κάνετε είναι παραχάραξη της αλήθειας, θα μου επιτρέψετε να πω και θα το αιτιολογήσω. Ο κ. Παπανδρέου έχει επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Παπανδρέου έχει δικαίωμα, όπως ο καθείς εξ ημών να επικοινωνεί με οποιονδήποτε θεωρεί ότι πρέπει ο ίδιος να επικοινωνήσει. Αν σωστά έχουν μεταφερθεί αυτές οι απόψεις του, απλώς σχολιάζω επειδή έχει γίνει θέμα, ο κ. Παπανδρέου προτρέπει όλους μας, μιας και κατά τα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχονται "φουρτούνες" στα εξωτερικά θέματα, επαναλαμβάνω και πάλι ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μια προτροπή προς όλους μας να ρίξουμε τα "μποφόρ" στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να υπάρξει γαλήνη, για να μπορέσουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις "φουρτούνες" που έρχονται στα εξωτερικά θέματα. Επαναλαμβάνω και πάλι, κατά την εκδοχή η οποία παρουσιάστηκε στη δημοσιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί όμως μέσω του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ο κ. Παπανδρέου δεν εξουσιοδότησε τον κ. Τσοχατζόπουλο να απευθύνει κάποιο μήνυμα, ως μήνυμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σαφές. Ο κ. Παπανδρέου επικοινωνεί με σειρά στελεχών. Εχει συνεργασία με παράγοντες του κόμματός μας και της Κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό, ο Ανδρέας Παπανδρέου διατυπώνει τις απόψεις του.

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπετε, ήταν μια καλή "τρίπλα" σας αυτή... ΡΕΠΠΑΣ(Χαριτολογώντας): Με τόσα κιλά που έχω, νομίζετε ότι μπορώ να κάνω και "τρίπλες" στην ηλικία μου; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μόλις δέκα χρόνια έχετε που φύγατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις δέκα χρόνια κύριε Μαύρο. Τίποτα δεν είναι δέκα χρόνια.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Πριν από τη συνομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Τσοχατζόπουλο, προηγήθηκε συνομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν επικοινωνία και ανταλλάσσουν απόψεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σ' αυτό το θέμα και πάλι έχουμε απαντήσει ότι οι θέσεις είναι ταυτόσημες για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε "αν έχουν αποδοθεί σωστά" οι απόψεις του κ. Παπανδρέου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχουν αποδοθεί σωστά και σας ενόχλησαν ως Κυβέρνηση αυτά που είπε μεγαλοφώνως ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση ποτέ δεν την ενοχλεί οτιδήποτε λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Απλώς μπορώ να πω - επειδή, χωρίς να είμαι βέβαιος, άκουσα ότι υπάρχει νεώτερη δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου, δεν ξέρω αν σωστά έχει αποδοθεί αυτή η δήλωση, έχω αυτή την επιφύλαξη - απλώς λέω ότι κατά τη νέα αυτή δήλωση, ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εκφράζει καμμία ανησυχία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε κάποιο ραδιόφωνο σήμερα αναφέρθηκε, σύμφωνα με το δελτίο που μου ήρθε. Απλώς το σημειώνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα όταν λέει ότι υπάρχουν "φουρτούνες", τί σημαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τον κ. Τσοχατζόπουλο θα ρωτήσετε για τις δηλώσεις που κάνει. Εγώ, κάνοντας μια υπέρβαση - και εννοώ ακριβώς αυτή τη λέξη - σχολίασα ένα διάλογο ή μια άποψη υπό την επιφύλαξη της σωστής απόδοσης αυτής της άποψης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχετε αυτή την επιφύλαξη συνέχεια για τον κ. Τσοχατζόπουλο, αν τα μεταφέρει σωστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πρωτογενώς δεν άκουσα τον Ανδρέα Παπανδρέου να λέει κάτι συγκεκριμένο. Λογικό δεν είναι;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη φράση, να τεκμηριώσετε τη φράση του κ. Παπανδρέου, εφόσον έγινε, ότι αναμένονται "φουρτούνες". Διότι αυτή η φράση προκαλεί ανησυχίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσω δια της ανάπτυξης σεναρίων και δεν προτίθεμαι να το κάνω.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πώς χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτων; Επίσκεψη εργασίας; Επίσημη; Ανεπίσημη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επίσκεψη εργασίας στα πλαίσια των σχέσεων φιλίας που έχουν οι δύο χώρες. Η επίσκεψη αυτή θα γίνει σε ένα κλίμα εγκάρδιο. Και νομίζω ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ουσιαστικά και σημαντικά για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς απαντά η Κυβέρνηση στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για συνεργασία στα θέματα τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας των δύο χωρών έχουν συνεχή συνεργασία για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Βεβαίως, οι Αρχές της Ασφάλειας της χώρας μας έχουν τέτοια συνεργασία με τις Αρχές των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Επειδή μας είπατε ότι η επικείμενη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Κλίντον θα διεξαχθεί σε εγκάρδιο κλίμα, αυτό οφείλεται στο ότι επίκεινται εκλογές στις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αυτή η χρονική σύμπτωση είναι πρόσφορη, ώστε εμείς εκμεταλλευόμενοι αυτές τις συνθήκες έχουμε τη δυνατότητα να αποκομίσουμε ωφέλη, γιατί ακριβώς να μην το δούμε υπ'αυτό το πρίσμα αυτό το ταξίδι; Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις μ'αυτή τη χώρα και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε οι σχέσεις αυτές, στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαίας ωφέλειας πάντοτε, βεβαίως - αυτό είναι μια θέση αρχής - να είναι σχέσεις που θα αποδίδουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το καλό της δικής μας χώρας.

ΚΙΑΟΣ: Να επανέλθω στην προηγούμενη απάντησή σας για τη συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Ασφαλείας: Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο πιο στενής συνεργασίας, στην προκειμένη περίπτωση με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας τις Αμερικανικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι η συνεργασία είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Θα έχει τις διακυμάνσεις αναλόγως της ροής των πληροφοριών και της αξιοποίησης στοιχείων, τα οποία υπάρχουν. Και βεβαίως, επειδή ακριβώς έχουν μια διακύμανση, η συνεργασία αυτή θα είναι πάντοτε στενή, αλλά με την παρακολούθηση της διακύμανσης των στοιχείων της επικαιρότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι ευρωβουλευτές, χθες, έκαναν καλά τη δουλειά τους και εκδόθηκε αυτό το ψήφισμα. Η Κυβέρνηση είχε πει ότι θα "μπλοκάρει" τα ποσά που θα δίνονταν στην Τουρκία. Εχει μέχρι σήμερα "μπλοκάρει" κάποιο ποσόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη στα κοινοτικά όργανα. Εχουμε απαντήσει επί του συγκεκριμένου θέματος. Πρόταση της Κυβέρνησης είναι ακριβώς να ασκήσει παρέμβαση στη διαδικασία εκταμίευσης κονδυλίων υπέρ της Τουρκίας. Και στην κρίσιμη εκείνη στιγμή που θα τεθεί το θέμα, να είστε σίγουροι, η Ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τον κ. Τσοχατζόπουλο προκειμένου να εκχωρήσει αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός - επαναλαμβάνω και πάλι - συνεργάζεται στενά με τους Υπουργούς του. Δεν αποτελεί είδηση η συνεργασία αυτή του κ. Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του. Και βεβαίως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι προς το συμφέρον της Κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού και των Υπουργών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει πρόβλημα, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σήμερα ο Υφυπουργός, ο κ. Παπαδήμας, βγαίνοντας, έκανε κάποια δήλωση ότι δεν του εκχωρεί ο κ. Τσοχατζόπουλος αρμοδιότητες και ότι θα τον καλέσει ο Πρωθυπουργός. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση ουδένα πρόβλημα προκύπτει, όταν τα στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν καταλήγουμε σε μία κοινή γραμμή. Οταν δεν λαμβάνεται μία απόφαση. Και να είστε σίγουροι, ότι για όλα τα θέματα και για αυτά που θα προκύψουν θα υπάρξουν αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές θα είναι κοινές και σημαντικές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Σημίτη, έχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλώς, στα πλαίσια της προετοιμασίας της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε συνεργασία σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα επί αυτών των θεμάτων.

ΜΑΥΡΟΣ: Οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ξηράς και Ναυτικού αποστρατεύθηκαν με κυβερνητική απόφαση ή αποστρατεύονται επειδή προήχθη κάποιος νεώτερός τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες, βάσει των οποίων εφαρμόζονται αυτές οι διαδικασίες. Εχω λοιπόν τη γνώμη ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία ανέδειξε στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον κ. Τζογάνη, είχε κάποιες παρεπόμενες συνέπειες, μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρετε εσείς.

ΜΑΥΡΟΣ: Εγώ σας ρώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είπα, μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρατε και εσείς.

ΜΑΥΡΟΣ: Ρώτησα αν ήταν και κυβερνητική απόφαση...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι η ανάδειξη του κ. Τζογάνη είχε μεταξύ των άλλων ως παρεπόμενη συνέπεια και αυτή. Ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 16 February 1996 - 11:34:06