Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 19-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός έχει σήμερα συνεργασίες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παπαδήμο, με τον Κοινοτικό Επίτροπο της Ελλάδος κ. Χρήστο Παπουτσή και με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου.
* Στις 13.30, όπως γνωρίζετε, ο κ. Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός σε συνεργασία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εχει καιρό να τον επισκεφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνεται εν όψει του επικείμενου ταξιδιού του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και μία δεξίωση απόψε του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σας είναι γνωστό. Απόψε, στις 19.30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δεξίωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει, προγραμματίζει επίσκεψη στο Πατριαρχείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει προγραμματισθεί αυτή την ώρα. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζω τα δημοσιεύματα, γιατί αυτή την ώρα που συζητούμε και θέτετε εσείς την ερώτηση, δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και τέτοιο πρόγραμμα.

ΠΑΡΗΣ: Εχει γνωστοποιηθεί η "ατζέντα" των συνομιλιών του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελλάριο; Και αν ναι, ο κ. Σημίτης θα θέσει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα - και επανέρχομαι - ότι το ταξίδι αυτό του Πρωθυπουργού είναι το πρώτο που πραγματοποιεί στις ξένες χώρες. Θα έχει μια πρώτη συζήτηση γνωριμίας και συνεργασίας με τους ξένους ηγέτες. Και βεβαίως, στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, θα τεθούν όλα τα διμερή θέματα. Ασφαλώς, θα έχουν ιδιαίτερη θέση τα θέματα που αφορούν στην πρόσφατη ελληνοτουρκι- κή κρίση, στη θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά βεβαίως - όπως καταλαβαίνετε - αυτού του είδους οι επισκέψεις και συναντήσεις και συζητήσεις επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, τα οποία θέτουν οι δύο πλευρές. Είναι ανοιχτά αυτά τα θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το πόρισμα σχετικά με το ελικόπτερο. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από πλευράς σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η απάντηση που έδωσε η Κυβέρνηση, ήταν απάντηση σαφέστατη, ανταποκρινόμενη στα πράγματα. Απάντηση ειλικρινής και υπεύθυνη. Η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της και τις δηλώσεις της, δεν στάθηκε στο ίδιο ύψος. Πιστεύουμε πως το λάθος αυτό της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι το τελευταίο για το καλό του τόπου. Και επιτέλους είναι μία ευκαιρία - αφού αυτό το θέμα έκλεισε - η Νέα Δημοκρατία να επανεξετάσει την τακτική και στρατηγική της, ώστε να επανέλθει ο δημόσιος βίος σε μία ανταλλαγή απόψεων με τρόπο νηφάλιο και δημοκρατικό, με χαμηλούς και υπεύθυνους τόνους, γιατί αυτό επιβάλλουν το συμφέρον της πατρίδας μας και η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της Κυβερνήσεως για το άρθρο των NEW YORK TIMES με τα τόσο θετικά σχόλια για τον κ. Σημίτη και την Ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι ευχάριστο, όχι μόνο για το κόμμα μας και για την Κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, το ότι μία μεγάλου κύρους και κυκλοφορίας εφημερίδα αναφέρεται με επαινετικά λόγια στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Αυτό πιστεύουμε ότι πιστοποιεί πως η διπλωματική εκστρατεία την οποία έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, αποδίδει σημαντικούς καρπούς και γίνεται μία αναγνώριση θέσεων, τις οποίες η Ελλάδα έχει εκφράσει. Πράγμα το οποίο θεωρούμε πως δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τα αποτελέσματα, έτσι όπως προέκυψαν, από τις διαδικασίες της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, μήπως, κύριε Εκπρόσωπε, δυσχεραίνουν την εσωκομματική θέση του κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρά το ότι δεν θα έπρεπε να σχολιάσω διαδικασίες ενός κομματικού οργάνου (η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι νεολαία του κόμματος το οποίο στηρίζει την Κυβέρνηση, που είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), γι'αυτό λοιπόν έστω και καθ'υπέρβαση θα πω ότι πρέπει όλοι να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το ότι η Νεολαία με δημοκρατικές διαδικασίες ανέδειξε τη νέα ηγεσία της. Και πιστεύουμε ότι έτσι θα συγκροτήσει καλύτερα τις δυνάμεις της, ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ με αιχμή βεβαίως την Κυβέρνησή του, για να φέρουμε καλύτερες μέρες σ'αυτό τον τόπο.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, κύριε Υπουργέ, ξεκίνησε η τετραήμερη απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ και την Πέμπτη έχουμε την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Θα ήθελα ένα σχόλιο, γιατί σ'αυτές τις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στελέχη προερχόμενα και ανήκοντα στον κυβερνητικό χώρο, στο κυβερνών κόμμα. Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση αυτή την αντίδραση που υπάρχει και από πλευράς συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα-πρώτα, τέτοιου είδους φαινόμενα δεν θα πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση σε μία χώρα δημοκρατική και σε ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά. Πέραν τούτου, η συζήτηση την οποία έχει η ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, πιστεύω ότι είναι μία ειλικρινής συζήτηση. Οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει ένα σχέδιο για την στρατηγική εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του ΟΤΕ και οι προβληματισμοί τους ή τα αιτήματά τους - θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Φίλη - περιστρέφονται γύρω απ'αυτόν τον βασικό άξονα. Οι προβληματισμοί αυτοί βρίσκουν - θα έλεγα - σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη και την Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως ενδιαφέρεται, ώστε το εκσυγχρονιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΤΕ να το καταστήσει ακόμα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό. Και βεβαίως, το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πρόνοιες και ρυθμίσεις τέτοιες, που πιστεύω ότι είναι για το καλό του ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι σε επιμέρους ρυθμίσεις δεν έχουν καταθέσει αντίθετες προτάσεις. Αν θέλετε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ευχαρίστως να το κάνουμε, αλλά πιστεύω ότι η απάντηση αυτή που είναι μία απάντηση επί της αρχής, είναι απολύτως σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί έχουν μαζευτεί έξω από τη Βουλή και φωνάζουν, αφού συμφωνούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεωρούν ότι έτσι πρέπει να προβάλουν τις απόψεις τους. Είναι σεβαστό το δικαίωμά τους. Ακούμε τις απόψεις τους. Θεωρούμε ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ΟΤΕ και της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε, κύριε Υπουργέ, είναι αντίθετοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, μονίμως...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... είναι αντίθετοι, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: ... μιλάτε χωρίς να ζητάτε το λόγο!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μπορούμε και να πεταγόμαστε καμμιά φορά! Δεν είναι εκκλησία εδώ!

ΡΕΠΠΑΣ: Να πεταγόμαστε, δεν έχω καμμία αντίρρηση! Μη μας κατηγορήσουν για αιθεροβάμο- νες, όμως!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση! Συνεχίζω: Για να είναι μαζεμένοι και να αντιδρούν και να απεργούν και μάλιστα επί τέσσερεις μέρες, σημαίνει ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Πού το είδατε ότι συμφωνούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τη συνολική στρατηγική εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του ΟΤΕ. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία, θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Για τις επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται από αυτό το νομοσχέδιο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε η πολιτική της Κυβέρνησης να είναι η καλύτερη - και θα υπάρξει αναγνώριση σ'αυτό, μη βιάζεσθε - για τον ΟΤΕ και την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, αλλά δεν τελείωσα: Δεν συμφωνούν, πάντως, με το νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ. Για να είναι έξω από τη Βουλή και να φωνάζουν, δεν συμφωνούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, να μην μπούμε σ'αυτή τη συζήτηση, για έναν πολύ απλό λόγο: Γιατί ο τρόπος με τον οποίο εσείς χρησιμοποιείτε την αριθμητική στη "ζυγαριά", θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε αν συμφωνούν ή όχι κάποιοι με το νομοσχέδιο, αναλόγως με το αν μετέχουν σ'αυτή την κινητοποίηση που γίνεται έξω από τη Βουλή. Πόσοι εργάζονται στον ΟΤΕ και πόσοι μετέχουν σ'αυτήν την κινητοποίηση; Σημαίνει ότι οι άλλοι συμφωνούν που δεν μετέχουν; Μη μπούμε σ'αυτή τη συζήτηση. Βεβαίως, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίρρησή τους επί ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Παρακαλώ όμως να μη θεωρείτε ότι συλλήβδην απορρίπτεται αυτή η πολιτική, λόγω της κινητοποιήσεως που εσείς λέτε ότι γίνεται από τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αριθμητικό είναι το θέμα, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη, κύριε Σταματόπουλε.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι μια κρίσιμη πολιτική της επιλογή, όπως είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, συναντά αντιδράσεις ακόμη και από τμήματα του δικού της χώρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι κάτι που μας απασχολεί. Θεωρούμε όμως ότι στο πλαίσιο της προεργασίας που έγινε ώστε να καταρτιστεί αυτό το νομοσχέδιο, έγινε το καλύτερο δυνατό ώστε να είναι το αρτιότερο που μπορούσε να υπάρξει νομοσχέδιο, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας που είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του ΟΤΕ.

ΜΑΥΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με το ταξίδι του σε Βρυξέλλες, Βόννη, Παρίσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, δεν γνωρίζω να έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση ώστε να συζητήσουν, χωρίς να αποκλείω να υπάρχει επικοινωνία τηλεφωνική των δυο πολιτικών ανδρών.

ΜΑΥΡΟΣ: Δεν το θεωρεί αναγκαίο ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι, το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - έχει να κάνει με τη μόνιμη συνεργασία που έχουν οι δύο πολιτικοί άνδρες. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει επίσκεψη του κ. Μιχαηλίδη; Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει τις επόμενες ημέρες επίσκεψη του κ. Μιχαηλίδη, του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου. Γνωρίζω, επειδή ακριβώς έχουμε δική μας συνεργασία, ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης. Είναι και ο Υπουργός Εσωτερικών Μιχαηλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Μιχαηλίδης. Γι' αυτό, ίσως, υπάρχει αυτή η παρανόηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα σε όσα έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα, για το αν δηλαδή θα θέσει ή όχι βέτο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κύριε Μιχαήλ και σε προηγούμενη συζήτησή μας. Λείπατε και γι' αυτό θέτετε την ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Επαναφέρω το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα ασκήσει την παρεμβατική της δυνατότητα η οποία θα έχει σχέση με την εκταμίευση πόρων ή κονδυλίων υπέρ της Τουρκίας επί τω σκοπώ να καταδειχθεί πως η πολιτική της Τουρκίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε και με την πρόσφατη ελληνο-τουρκική κρίση, δεν ανταποκρίνεται και δεν αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις που η Τουρκία ανέλαβε στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης που έχει συμφωνηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Να επιμείνω λίγο στην ερώτηση. Δεν την κάνω τυχαία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η θέση της Κυβέρνησης είναι αμετάβλητη ή είναι η θέση της τώρα πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Μιχαήλ. Εχω μιλήσει πάλι γι' αυτό και έχω πει ότι εκείνη την ώρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Ελλάδα θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει την επιτυχία για τους στόχους τους οποίους έχει θέσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν κάποιες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η Κυβέρνηση θεωρεί αυτές τις κινητοποιήσεις δικαιολογημένες ή θεωρεί ότι πίσω από αυτές κρύβεται κάποιο κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Θα κάνει τα πάντα ώστε να υποστηρίξει τα προϊόντα και την παραγωγή εν γένει τη γεωργική. Οι κινητοποιήσεις αυτές, μετά τη συνεννόηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας με την ηγεσία των αγροτών βαίνουν στο τέλος τους, όπως έχω πληροφορηθεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική γεωργία τα οποία αντιμετωπίζει το αρμόδιο Υπουργείο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 20 February 1996 - 12:50:15