Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 20-0296

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 20.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Ωρα: 15.30)

Γειά σας.
* Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή.
-Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο συγχρηματοδοτείται - όπως γνωρίζετε - τόσο από εθνικούς, όσο και από κοινοτικούς πόρους.
* Ειδικότερα, η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με την πρόοδο της αξιοποίησης των πόρων που προέρχονται από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
-Στα πλαίσια αυτά, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση, χωρίς να γίνει αναφορά στα Μεγάλα Εργα, για τα οποία θα γίνει ειδική συζήτηση. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της συζήτησης εντοπίσθηκαν οι αδυναμίες οι οποίες μέχρι τώρα αποτελούν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της αξιοποίησης των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και προτάθηκαν απόψεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη άντληση και αξιοποίηση των πόρων αυτών. Π.χ. έχει συντελεσθεί ένα σημαντικό έργο - και ενδεικτικώς αναφέρω στον τομέα αυτό, την εξυγίανση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων με την απόρριψη των υπερβολικών εκπτώσεων αφ'ενός ή την δυνατότητα αλλεπαλλήλων αναθεωρήσεων των τιμολογήσεων των έργων αφ'ετέρου.
-Επίσης, υπάρχει μία αναθεώρηση του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ηδη, το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο είναι έτοιμο και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην αξιοποίηση των πόρων που προβλέπονται για την επαγγελματική κατάρτιση στη χώρα μας.
-Εξάλλου, μόλις πρόσφατα, ψηφίσθηκε σχετικός νόμος που προβλέπει έναν υποστηρικτικό της Δημόσιας Διοίκησης θεσμό, στα πλαίσια της αξιοποίησης αυτών των πόρων: Είναι οι γνωστές μονάδες οργάνωσης - διαχείρισης των πόρων αυτών. Και πιστεύουμε (ενδεικτικώς έμεινα μόνο σ'αυτά) ότι υπάρχει δυνατότητα (επειδή ακριβώς έχουν εντοπισθεί οι μέχρι τώρα αδυναμίες) τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι το 1999 ('96 - '97 - '98 - '99) να μπορέσουμε τη μη απορροφητικό- τητα που υπήρξε μέχρι τώρα, να την εξαλείψουμε, αν μέσα σ'αυτά τα χρόνια κατορθώσουμε, δουλεύοντας με ζήλο και με αποτέλεσμα, να πετύχουμε την - πέραν των δεσμεύσεων που υπάρχουν και των στόχων που έχουν τεθεί - άντληση πόρων αυξημένων κατά 25%. Και αυτό το 25% είναι ακριβώς το 1/4 των πόρων που μέχρι τώρα δεν έχουν απορροφηθεί, ώστε μέσα σε τέσσερα χρόνια απορροφώντας κάθε χρόνο το 25% των μη απορροφηθεισών μέχρι τώρα δεσμεύσεων, να έχουμε εξαλείψει αυτές τις μη απορροφηθείσες μέχρι τώρα δυνατότητες που είχαμε, έως το τέλος του προγράμματος αυτού.
* Βεβαίως, η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε και με άλλα θέματα, τα οποία αφορούν στην στελέχωση του δημόσιου τομέα, Δημοσίων Οργανισμών.
** Σας αναφέρω αλλαγές, στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση με την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Γεωργουτσάκου στη θέση του Προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας αντί του κ. Πουλή. (Ο κ. Γεωργουτσάκος ήταν μέχρι τώρα Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).
** Πρέπει στο σημείο αυτό, κατηγορηματικά να σας πω, ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε άλλες αλλαγές στην ηγεσία των Τραπεζών. Με την τοποθέτηση, δηλαδή, του κ. Γεωργουτσάκου ολοκληρώνονται οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στους επικεφαλής των Τραπεζικών Οργανισμών.
** Επίσης, στη θέση του Προέδρου του ΟΤΕ, πρόκειται να τοποθετηθεί ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπούλιας.
** Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τοποθετείται Πρόεδρος ο κ. Αντώνης Κούρτης, συνάδελφός σας, γνωστός και έγκυρος.
** Επίσης, στη θέση του Προέδρου του ΟΣΕ (έχει υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Πέτσος) τοποθετείται ο καθηγητής κ. Χρήστος Παπαγεωργίου. Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε το κυβερνητικό έργο να είναι αποτελεσματικό.
* Πριν τελειώσω, να συμπληρώσω - το γνωρίζετε - ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης είχε σήμερα το μεσημέρι, στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κύπρο. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησής τους, έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις, για τις οποίες είσθε ήδη ενημερωμένοι.
* Επίσης, να σας υπενθυμίσω την αποψινή συνάντηση (ώρα 19.00) του Πρωθυπουργού με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Ρίκφιντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που έχουν σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.
* Τέλος, να σας πω ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού που ξεκινά αύριο, θα είναι ένα ταξίδι που θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας. Αλλωστε, θα συμμετέχουμε σ'αυτό το ταξίδι και θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία τις επόμενες τρεις ημέρες που θα διαρκέσει το ταξίδι αυτό.
-Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πρόκειται να γίνουν άλλες αλλαγές στην ηγεσία του ΟΤΕ; Και μία δεύτερη ερώτηση: Πρόκειται να γίνει Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ηγεσία του ΟΤΕ τοποθετείται - όπως σας ανέφερα προηγουμένως - ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπούλιας ως Πρόεδρος και παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Πέτρος Λάμπρου.
-Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας: Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις αρχές του Μαρτίου (το πρώτο 10ήμερο - 15νθήμερο του μηνός) και θα ασχοληθεί με θέματα Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Αποκέντρωσης. Η ημερομηνία θα καθορισθεί τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι "πρόθεση της Κυβέρνησης είναι αυτές οι αλλαγές". Δεν ελήφθη η απόφαση δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελήφθη η απόφαση. Απλά, πρέπει να προϋπάρξει μία διαδικασία, η οποία σας είναι γνωστή, όπως εκείνη που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της τοποθέτησης του κ. Καρατζά ως Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, ήσαν ομόφωνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Ολες οι αποφάσεις ήσαν ομόφωνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για "δυνατότητα αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων" ή έκανα λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα για τη δυνατότητα που υπήρχε παλιά, κατά την εξέλιξη ενός δημόσιου έργου, να γίνονται αναθεωρήσεις των τιμολογήσεων συνεχώς, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του έργου να είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερος, απ'αυτόν που αρχικώς είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Ενδεικτικώς, ανέφερα κάποια παραδείγματα, ακριβώς για να επισημάνω την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αφ'ενός το πρόβλημα της όχι απολύτως ικανοποιητικής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αφ'ετέρου δε της αξιοποίησης αυτών των πόρων. Γιατί η απορροφητικότητα - όπως πολύ καλά και εσείς αντιλαμβάνεσθε - δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά πρέπει να αποδίδει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να αποδίδει μία συγκεκριμένη ποιότητα στην ανάπτυξη, την οποία στοχεύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν την "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" με κρατικές μυστικές Υπηρεσίες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Ασφαλείας των δύο χωρών. Οι έρευνες οι οποίες γίνονται με τη συνεργασία αυτή, έχουν αποδώσει ή δεν έχουν αποδώσει, είναι κάτι που θα το μάθουμε, όταν πια έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για την ώρα, συγκεκριμένο και χειροπιαστό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, εγώ σας ρώτησα το εξής: Οτι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν τη "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" με κρατικές μυστικές Υπηρεσίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν διατυπώσει, επισήμως, μια τέτοια θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, στο MEGA.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια εκπομπή του MEGA...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω, αυτή τη στιγμή, τα ονόματα, αλλά έβγαιναν ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Σας λέω ότι οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στη διάθεση των Αρχών της χώρας μας, τυγχάνει της ανάλογης επεξεργασίας. Και μακάρι, για το καλό όλων μας και της Πατρίδας μας, γρήγορα να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Τυγχάνει της ανάλογης επεξεργασίας" τίνος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αξιολόγησης από τις Αρχές Ασφάλειας της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της χώρας μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ασφαλώς. Αλλά όπως προείπα, υπάρχει συνεργασία και με τις ανάλογες Υπηρεσίες άλλων χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές με αγρότες, κτηνοτρόφους, με διάφορους άλλους εργαζόμενους. Αυτό δεν απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή είχε ένα πολύ-πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης. Και νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή. Βεβαίως, τα θέματα καθημερινής πολιτικής πράξης και αντιμετώπισης προβλημάτων είναι θέματα που απασχολούν τους Υπουργούς σε συνεργασία ενός εκάστου εξ αυτών με τον κ. Πρωθυπουρ- γό. Υπάρχει διάλογος με τους φορείς και τις τάξεις, οι οποίες διατυπώνουν προβληματισμούς και αντιρρήσεις για πλευρές κυβερνητικής πολιτικής. Και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τάξεις αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπάρχει μπαράζ κινητοποιήσεων, τώρα, γι'αυτό λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Το "μπαράζ κινητοποιήσεων" το βλέπετε εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιός έλληνας Υπουργός έκανε την εισήγηση για την καθυστέρηση στην εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων; Και ποιός Υπουργός πήρε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη βασική εισήγηση για το θέμα το οποίο απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή, έκανε ως αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Πρέπει να σας πω (επειδή δεν πρέπει να παρελθοντολογώ, παρά το ότι αυτό θα ήταν που η Κυβέρνηση, με βάση τα στερεότυπα που σας είναι γνωστά, θα έπρεπε να το επιδιώκει) οτι επισημάνθηκε ως μεγάλο πρόβλημα η έναρξη, ακριβώς, λειτουργίας και υλοποίησης του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατί- ας. Επειδή ακριβώς το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε έτσι προγραμματισθεί, ώστε ουσιαστικά να αντιβαίνει σε βασικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς, λοιπόν, έπρεπε να δούμε εξ αρχής, σε συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σχέδιο αυτό. Και ουσιαστικά - θα μου επιτρέψετε να πω - ότι το πρώτο εξάμηνο του 1994 αναλώθηκε στην επανασχεδίαση και στον προγραμματισμό ακριβώς αυτών των Προγραμμά- των. Πιστεύω, ήδη, ότι ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο. Η απορροφητικότητα δεν αγγίζει το 100%, αλλά είναι σε υψηλά ποσοστά. Αρκεί να σας πω ότι για το 1994-1995 - και μένω μόνο σ'αυτό τον αριθμό για να μην γίνω κουραστικός - ενώ τα ποσά που προεβλέπετο να εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Β'Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έφθαναν τα 1063 δις δρχ., μπορέσαμε και απορροφήσαμε 831 δις δρχ. Ενα υψηλό ποσοστό, σημαντικό ποσοστό, το οποίο βεβαίως δεν μας ικανοποιεί. Και θα επιδιώξουμε, τα επόμενα χρόνια, τους μη απορροφηθέντες πόρους να τους απορροφήσουμε, ώστε να αγγίξουμε το 100%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την καθυστέρηση της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων πήρε κάποιος Υπουργός την πολιτική ευθύνη; Η κατασκευή του αεροδρομίου καθυστερεί. Και καθυστερεί σημαντικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Το αρμόδιο Υπουργείο και ολόκληρη η Κυβέρνηση - γιατί υπάρχουν και συναρμόδια Υπουργεία - κάνουν το καλύτερο δυνατό και το αεροδρόμιο θα ολοκληρωθεί τη στιγμή που έχει πεί η Κυβέρνηση ότι θα το παραδώσει σε λειτουργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, επειδή δεν το κατάλαβα, "το 1/4 των πόρων ανά έτος δεν έχει απορροφηθεί";

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι για τα κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί (το 1994 και το 1995) η Κυβέρνηση εκπονεί ειδικές πολιτικές, ώστε να κατορθώσουμε τα επόμενα 4 χρόνια (1996-1997-1998-1999) να απορροφηθούν με μια ειδική πολιτική πρακτική, η οποία θα οδηγήσει στο να απορροφάται κάθε χρόνο το 1/4 του 25% των κονδυλίων αυτών που δεν απορροφήθηκαν μέχρι τώρα. Ωστε μέσα σε 4 χρόνια να έχουμε καλύψει το 100% των κονδυλίων που δεν απορροφήθηκαν μέχρι τώρα. Ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 20 February 1996 - 12:49:52