Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING (PRIME MINISTER) 29-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 28.2.1996

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Κυρίες και κύριοι,

Εχει συμπληρωθεί ενάμιση περίπου μήνας από τότε που ανέλαβα Πρωθυπουργός και ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση. Στο ερώτημα, τί έχει γίνει μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι: και πολλά και λίγα. Πολλά, γιατί ανατρέψαμε ένα κλίμα όπου η ουσιαστική συζήτηση για τα πολιτικά προβλήματα ήταν στο περιθώριο.

Σήμερα, μια ματιά στον Τύπο, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα ερωτήματα για την πορεία των εθνικών θεμάτων, για τα οικονομικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών εξελίξεων, είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι η πρώτη και ουσιαστική προϋπόθεση για μία δημιουργική συζήτηση. Τις δημιουργικές λύσεις για τα προβλήματα θα τις επιδιώξει η Κυβέρνησή μας. Τα όργανά της, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή λειτουργούν τακτικά. Η Κυβέρνηση εκπονεί προγράμματα δουλειάς, καθορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε Υπουργείο, διαμορφώνει προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Θέλαμε και πετύχαμε αυτό το μήνα να διαμορφώσουμε και να καθιερώσουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Αυτός ο άλλος τρόπος λειτουργίας είναι προϋπόθεση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης. Πολλοί, ίσως, θεωρούν ότι αυτό που έγινε, είναι κάτι αυτονόητο. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάρα πολλά αυτονόητα στον τόπο μας, δεν είναι και τόσο αυτονόητα, αλλά χρειάζεται αρκετός κόπος και χρειάζονται και συγκρούσεις για να επιτευχθούν.

Επιτύχαμε, επίσης, στα πλαίσια της κινητοποίησης των δυνάμεων του πολιτικού μας χώρου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει η στενή συνεργασία με τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί θα πούν: με κατανάλωση υπερβολικού χρόνου και με αρκετές αντιπαραθέσεις. Ναι, με αντιπαραθέσεις και με κατανάλωση χρόνου, αλλά θέλαμε να δείξουμε και δείξαμε ότι η Κυβέρνηση έχει έναν παιδευτικό ρόλο να προκαλεί απόψεις, να προκαλεί συζητήσεις και να συνθέτει. Η πολιτική των διαταγών είναι μια πολιτική που αποστασιοποιεί. Η πολιτική του διαλόγου που θέλουμε εμείς, είναι μία πολιτική η οποία εκπαιδεύει στην ευθύνη. Αυτά για τα πολλά.

Λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.Εχουν γίνει βήματα, πρώτα βήματα. Αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα. Πολλά ακόμα για να υπάρξει μία ουσιαστική στροφή προς το καλύτερο. Για να φανεί στο αποτέλεσμα ότι υπάρχει μία διαφορά, ότι υπάρχει πρόοδος.Αυτή είναι η δουλειά η οποία έρχεται. Η δουλειά την οποία θα δείξουμε στον επόμενο χρόνο.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη σε εξελίξεις σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Από τη μια μεριά προσπαθεί να ολοκληρώσει την έξοδό της από μία κοινωνία ενδιαμέσου επιπέδου ανάπτυξης και με θεσμούς και λειτουργίες μιας περασμένης εποχής. Η Δημόσια Διοίκησή μας, για παράδειγμα, έχει χαμηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας και έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Είναι ακόμα επηρεασμένη από το πελατειακό σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, κοντά στα παλιά προβλήματα, τίθενται καινούργια προβλήματα που θέτει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Ούτε στην οικονομία, ούτε στις διεθνείς σχέσεις, ούτε στον πολιτισμό μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε υπ'όψιν τα γεγονότα τα οποία γίνονται γύρω μας και πραγματοποιούνται χωρίς τη συμβολή μας και πολλές φορές σε αντίθεση με τις επιθυμίες μας. Δεν είμαστε μόνοι μας για να καθορίσουμε όπως θέλουμε εμείς τα πράγματα. Πρέπει να ακολουθήσουμε ρυθμούς που επιβάλλονται από το γύρω μας κόσμο. Και οφείλουμε να προσαρμοστούμε και σ'αυτές τις νέες πραγματικότητες.

Η προσαρμογή, λοιπόν, δεν είναι εύκολη. Γιατί πρέπει να καταπολεμήσουμε τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Και όταν λέω "του παρελθόντος", εννοώ πολλών δεκαετιών. Τα ελλείμματα κοινωνικής δικαιοσύνης, τις έντονες περιφερειακές ανισότητες, τις σαφείς κοινωνικές διαφοροποιήσεις που προέρχονται από την εποχή που σβήνει. Συγχρόνως, όμως, η διεθνοποίηση της οικονομίας και η ανάγκη σύγκλισης προς τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες επιβάλλει άλλες προτεραιότητες. Τα πολιτικά αιτήματα, γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, συγκρούονται. Και οι προτεινόμενες πολιτικές, πολλές φορές, δεν συμβιβάζονται. Και ένα καλό παράδειγμα γι'αυτές τις συγκρούσεις, είναι το ερώτημα: Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε τις επιταγές της κοινωνικής προστασίας και τη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας με τις επιταγές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;

Πρέπει να ξέρουμε ότι θαυματουργές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει κάθε Κυβέρνηση, υπό τις σημερινές συνθήκες, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Αλλά εάν προχωρήσουμε με συστηματικότητα και με συνέπεια, εάν προχωρήσουμε με γνώμονα την επιδίωξή μας για μία κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, σύντομα θα έχουμε καθορίσει τους δρόμους για να περιορίσουμε τα σημερινά προβλήματα για να αντιμετωπίσουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι τους δρόμους αυτούς θα τους καθορίσουμε και θα πετύχουμε.

Το ερώτημα τώρα είναι: Ποιά θα είναι τα κεντρικά θέματα της δράσης μας τους επόμενους μήνες; Μιλώ για τη δράση των επομένων μηνών και όχι για τη δράση μέχρι τέλους της κοινοβουλευτικής περιόδου για το σύνολο του κυβερνητικού έργου:
* Πρώτο θέμα, πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Η στενότερη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, η ανάπτυξη των επαφών που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε συνεχώς τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας. Μερικοί καλλιεργούν την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή συμπαράσταση είναι κάτι αυτονόητο.Και όταν δεν εκδηλώνεται αμέσως και μόλις τη ζητήσουμε, η προσπάθεια συνεννόησης με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αποτυχημένη. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οτι η κοινή θέση των εταίρων προς όφελός μας χρειάζεται πολλή προσπάθεια και δεν πρόκειται να προκύψει μόνο επειδή το επιθυμούμε. Η πρόοδος σε οποιοδήποτε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται σε μία συνεχή διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η εμπειρία την οποία έχουμε από την εποχή της ένταξής μας μέχρι σήμερα. Πρέπει να προβάλλεις συνεχώς τα αιτήματά σου, να ζητάς, να επιμένεις, να διαπραγματεύεσαι. Σπάνια πετυχαίνεις κάτι με την πρώτη φορά. Ενταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει, λοιπόν, συνεχή προσπάθεια και συνεχή διαπραγμάτευση. Σ'αυτό, στην πορεία αυτή, ισχύει μία αρχή: Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφείλουμε να έχουμε λόγο και πρωτοβουλία. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη είναι η επιδίωξή μας.

Ως προς τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και την Τουρκία, το μήνυμά μας είναι: Δεν διεκδικούμε, δεν παραχωρούμε. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Οι θέσεις μας απέναντι στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς αυτό το πρόβλημα ήταν σαφείς. Η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να συζητήσει το θέμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Για μας, για την Ελλάδα, τα σύνορα της κάθε χώρας (κράτους- μέλους) προς τρίτες χώρες, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης θα πρέπει να ισχύει και για την προστασία των συνόρων.Εάν τρίτη χώρα προβάλλει αιτήματα και αμφισβητήσεις για τη λύση της διαφοράς, εφαρμόζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, πρέπει η τρίτη χώρα που προβάλλει απαιτήσεις να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την άποψή μας αυτή, για την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δέχθηκαν όλοι οι συνομιλητές μας μέχρι σήμερα. Αποτελεί σημαντική πρόοδο ότι δέχθηκαν οι συνομιλητές μας, στο ταξίδι που είχαμε, πως δεν πρόκειται πια για μια πολιτική διαφορά η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από διμερείς πολιτικές διαπραγματεύσεις, είναι μία διαφορά η οποία θα πρέπει να επιλυθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η στάση του Συμβουλίου Υπουργών, την περασμένη Δευτέρα (26.2.), ενισχύει αυτή τη θέση μας. Δεκατρείς χώρες (με την Ελλάδα δεκατέσσερεις) τάχθηκαν με αυτή τη θέση. Θα ήταν βέβαια καλύτερο να υπάρξει μία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών και να μην υπάρξει το veto της Μεγάλης Βρετανίας. Ομως, είναι σημαντικό και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην της Μεγάλης Βρετανίας) θέλουν όπως εμείς, οι εδαφικές διενέξεις να διευθετούνται μόνο με προσφυγή στο Δίκαιο, δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο (χρησιμοποιώ την έκφραση, η οποία υπήρχε στην ανακοίνωση της Προεδρίας).

Για να προωθήσω αυτές τις απόψεις, θα συνεχίσω τις επαφές μου με τις Κυβερνήσεις των άλλων χωρών:
-Στις 21 Μαρτίου θα επισκεφθώ τη Ρώμη και θα συνομιλήσω με τον Πρωθυπουργό κ. Ντίνι και θα επισκεφθώ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Σκάλφαρο.
-Θα επισκεφθώ επίσης τη Μεγάλη Βρετανία.
-Και όπως ξέρετε, έχει ορισθεί μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον, στις 9 Απριλίου.
* Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σ'αυτό το ταξίδι, αλλά όχι μόνο.
* Δίνουμε σημασία και στη διατήρηση των καλών σχέσεών μας με τη Ρωσία. Μετά τις εκεί προεδρικές εκλογές, θα επισκεφθώ και τη Ρωσία.
-Τέλος του Μάρτη πραγματοποιείται η Διακυβερνητική στο Τορίνο. Θα επιδιώξουμε να έχουμε μια ενεργή παρουσία τόσο στη συνάντηση του Τορίνο όσο και στις διαδικασίες - οπωσδήποτε αναγκαίες - οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Σχετικά με την αμυντική πολιτική: Η αμυντική πολιτική συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή.Αποφασίσθηκαν οι γενικές γραμμές. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα φέρει το Μάιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προμηθειών στην Κυβερνητική Επιτροπή για απόφαση.

Η βαλκανική συνεργασία αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσης: Στις 11 και 12 Μαρτίου συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη Συνέδριο με θέμα την επιχειρηματική συνεργασία της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών κρατών.Εχουν προσκληθεί Πρωθυπουργοί και Υπουργοί από τις άλλες βαλκανικές χώρες. Θα παραστώ και εγώ.
** Δεύτερο θέμα της δραστηριότητάς μας, στους επόμενους μήνες, είναι η αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα. Συζητήσαμε σε δύο συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής την εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την προώθηση των Μεγάλων Εργων. Και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα Μεγάλα Εργα είναι κεντρικά σημεία της αναπτυξιακής προσπάθειας. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αλλά υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα.
-Πήραμε μία σειρά αποφάσεις και από αυτές τις αποφάσεις θα αναφέρω την ανάθεση του γενικού συντονισμού και την ευθύνη ταχύτερης προώθησης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο θα έχει το γενικό πρόσταγμα: να παρακολουθεί όλα τα Υπουργεία και να δίνει οδηγίες για το πώς θα μπορούν να προχωρήσουν τα προγράμματα ταχύτερα. Θα υπάρχει ένα μηνιαίο δελτίο προόδου κατά Υπουργείο για να μπορούμε να ελέγχουμε πώς ακριβώς εξελίσσονται τα προγράμματα. Σε κάθε Υπουργείο θα υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα είναι αρμόδιο και υπεύθυνο για την παρακολούθηση και θα δίνει λόγο.

Οσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή εμπλέκονται μία σειρά από Υπουργεία, αποφασίσαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να είναι εκείνο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό, την παρακολούθηση όλων των δράσεων.

Και τέλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα καινοτομικά προγράμματα και τις ήπιες υποδομές. Ολα τα προγράμματα που αφορούν κατασκευές, επειδή υπάρχει μία εμπειρία, προχωρούν ικανοποιητικά. Αλλά προγράμματα, όπως εκείνα της Επιμόρφωσης ή της Παιδείας (που δεν αφορούν κατασκευές και δεν υπάρχουν οι θεσμοί, οι υποδομές στα Υπουργεία για να εφαρμοσθούν) καθυστερούν. Χρειάζεται, λοιπόν, σ'αυτό το σημείο - στα καινοτομικά προγράμματα - μια ιδιαίτερη προσοχή.

Σε σχέση τώρα με την οικονομική κατάσταση: Ο περιορισμός των μακρο-οικονομικών ανισορροπιών και ειδικότερα του πληθωρισμού, η μείωση των ελλειμμάτων και η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, αποτελούν κεντρικούς αλλά δύσκολους στόχους.
-Η πολιτική της σταθερής ισοτιμίας της δραχμής θα συνεχισθεί. Φέτος, για πρώτη φορά, θα επιδιώξουμε η διολίσθηση της δραχμής απέναντι στο ECU να είναι της τάξης του 1% περίπου. Δηλαδή, σχεδόν, μηδενική διολίσθηση.Αν το πετύχουμε, αυτό θα είναι ένα επίτευγμα και θα είναι απόδειξη της σταθερότητας του νομίσματός μας.

Με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφασίσαμε να ετοιμαστεί ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, μέχρι τον Απρίλη. Και μετά θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να περιορίσουμε ακριβώς πηγές σπατάλης. Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των Τραπεζών είναι επιδίωξή μας. Θα συζητήσω το θέμα με τους διοικητές των Τραπεζών στις 4 Μαρτίου.

Τέλος, όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο που είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής μας, αποφασίσαμε και συζητήσαμε χθες με τη ΓΣΕΕ να αρχίσει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για σημαντικά θέματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Στόχος είναι με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ (δηλαδή με εργαζόμενους και εργοδότες) να προχωρήσουμε σε μία Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, η οποία θα χαράζει ορισμένες γενικές κατευθύνσεις για κοινή κινητοποίηση. Ο διάλογος, πιστεύουμε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συμπαράταξη και ενίσχυση των πολιτικών μας στόχων.

Για την οικονομία, λοιπόν, η αρχή μας είναι: Αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστική οικονομία σ'έναν κόσμο διεθνούς διασύνδεσης και νέων τεχνολογιών.
*** Τρίτο θέμα της πολιτικής μας, τους επόμενους μήνες, είναι: Η πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης.
-Εχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να προχωρήσει αμέσως στις διαβουλεύ- σεις και μετά στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος άρσης αδικιών και ανισοτήτων του ισχύοντος συστήματος συντάξεων, ιδίως ως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτόν τον κύκλο συνεννοήσεων και αποφάσεων θα τον ολοκληρώσουμε πριν το καλοκαίρι.
-Εδωσα, επίσης, εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι πηγή κοινωνικών ανισοτήτων. Και η κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει να περιορίσουμε δραστικά την παραοικονομία.
-Συνεννοήθηκα με το Υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την απασχόληση, το Μάρτη, στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ωστε να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και τη λήψη των μέτρων που προκύπτουν απ'αυτό το νομοσχέδιο.
-Θυμίζω ότι ανέφερα επίσης, πριν, τον κοινωνικό διάλογο με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Κοινωνικό διάλογο, ο οποίος θα αφορά και θέματα κοινωνικής πολιτικής.
-Αρχή μας είναι: Κοινωνία με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη. Μια κοινωνία χωρίς συνοχή, είναι μια ανίσχυρη κοινωνία.Είναι μια Ελλάδα χωρίς μέλλον.
**** Τέταρτο θέμα των επομένων μηνών είναι η επέκταση της Δημοκρατίας και η διαφάνεια της πολιτικής μας ζωής.
-Τα θέματα της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης των περιφερειών θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή στις 5 Μαρτίου.
-Το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα επιδιωχθεί να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Και ελπίζουμε η διαδικασία σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό (δηλαδή και η ψήφισή του από τη Βουλή) να τελειώσει το δυνατόν ταχύτερα.
-Εντός του Μαρτίου θα επιδιώξουμε και την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου για την ευθύνη των Υπουργών.
-Αρχή μας, σε σχέση με τα θέματα της Δημοκρατίας, είναι: Ισχυρή κοινωνία που σημαίνει διαφάνεια της πολιτικής ζωής και συμμετοχή του ατόμου στις κοινωνικές διεργασίες.
***** Πέμπτο θέμα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε συνεννοηθεί να προχωρήσει τα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και την ποιοτική αναβάθμιση των Υπουργών Υγείας. Το θέμα θα συζητηθεί τον Απρίλιο στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Στην ημερήσια διάταξη της Κυβερνητικής Επιτροπής των επομένων μηνών, είναι τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής, της προστασίας του καταναλωτή, του καθορισμού και της καταγραφής χρήσεων γης στο πλαίσιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της χωροταξικής νομοθεσίας.
-Αρχή μας είναι: Η ποιότητα ζωής είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και αυτονομίας του ατόμου.

Κοντά σε όλα αυτά τα οποία ανέφερα - και επαναλαμβάνω είναι στόχοι των αμέσως επομένων μηνών - βεβαίως και θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο το οποίο έχει καταγραφεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Είναι τομείς, στους οποίους δεν αναφέρθηκα. Αλλά θα καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια, όπως στον τομέα του Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσουμε - και εγώ ιδίως, προσωπικά - να μεταφέρουμε ορισμένα μηνύματα που αφορούν το ήθος και ύφος της εξουσίας, την πολιτική μας κουλτούρα και το πολιτισμικό ύφος της πολιτικής. Χρόνια εδώ στον τόπο, έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα που έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η πολιτική δράση πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, συνθηματολογία, υπερβολή, υψηλούς τόνους και θεατρική στάση. Το κλίμα αυτό διαπερνά όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής, της ζωής μας: από τις φωνές για προδοσία στη Βουλή και την αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι τη στάση των κουκουλοφόρων αστυνομικών, κατά τον έλεγχο του καταυλισμού των τσιγγάνων. Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο αυτό πολιτικής δράσης και με αυτό το κλίμα.

Η λειτουργία της Δημοκρατίας, η λειτουργία της Πολιτείας και η αποδοτική πολιτική χρειάζονται επιχειρήματα και όχι φωνές. Χρειάζονται μέτρο. Χρειάζονται διάλογο. Χρειάζονται, προ παντός, κοινωνική ευθύνη. Αντίληψη, ότι όλοι πρέπει να δουλεύουμε για το κοινό συμφέρον. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε, η Πολιτεία μας να χαρακτηρίζεται από σύνθεση και όχι από διαίρεση. Να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια της συλλογικότητας και όχι από την εντονότερη δυνατή αντιπαλότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Τα όσα θα επιδιώξουμε τους αμέσως επόμενους μήνες, είναι- όπως είπα στην αρχή - ένα μικρό τμήμα των όσων πρέπει να γίνουν. Αλλά πιστεύω ότι εάν προχωρήσουμε σ'αυτά, θα έχουμε κάνει ένα μικρό, αλλά αποφασιστικό βήμα, για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες και την απαισιοδοξία. Θα έχουμε δείξει ότι μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και να ελπίζουμε για το μέλλον. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΚΑΣ (ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, και χθες και σήμερα αναφερθήκατε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ορισμένοι λένε ότι - ναι μεν ο διάλογος ο οποίος είναι αναγκαίος, αλλά τραβάει σε μάκρος - "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, ψιλοκοσκινίζει αρκετές μέρες". Μήπως σκέπτεσθε κάποιες δεσμεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση των χαμηλοσυνταξι- ούχων, των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, εν πάση περιπτώσει, που όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δημιουργεί πρόβλημα στο ίδιο το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς σας, από πλευράς Κυβερνήσεως, προς αυτήν την κατεύθυνση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Δημάκα, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να υπάρξει ένας διάλογος σχετικά με αυτό το θέμα.Δεν είχε προχωρήσει σε αυτόν το διάλογο. Στις Προγραμματικές Δηλώσεις δήλωσα ότι η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει αυτό το διάλογο. Και έδωσα ακριβώς εντολή να ξεκινήσει ο διάλογος.Εχουν ξεκινήσει οι επαφές για τη διαπίστωση των διαφόρων πλευρών του προβλήματος. Και η εργασία αυτή, η συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ, η συνεννόηση με τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ολοκληρωθεί στους αμέσως επόμενους μήνες.Είπα: το αργότερο θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις, πριν αρχίσει το καλοκαίρι. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά μας και σ'αυτό θα σταθούμε. Πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος, δεν μπορώ να κάνω ανακοινώσεις. Θα ήταν πρόχειρο και βιαστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (MEGA CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, εδώ και ενάμιση μήνα, η χώρα ζει επί της δικής σας πρωθυπουργίας ένα ενδιαφέρον πείραμα: Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός δεν έχει την ιδιότητα του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Πόσο ισχυρός αισθάνεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει αυτή την ιδιότητα; Και με την ευκαιρία, στο προσεχές Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προτίθεσθε να θέσετε υποψηφιότητα για την Αντιπροεδρία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ρουσόπουλε, ο Πρωθυπουργός, αν και δεν είναι Πρόεδρος του κόμματος - Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα, έδωσε τη σφραγίδα του στο κόμμα - αισθάνεται ιδιαίτερα ισχυρός. Και δεν αισθάνεται ότι - από το γεγονός πως δεν είναι Πρόεδρος του κόμματος - προκύπτουν δεσμεύσεις στην πολιτική του. Περιορισμοί προκύπτουν από τη γενική πολιτική κατάσταση, από την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, από την ανάγκη συνθέσεων. Αυτό υπάρχει σε κάθε μεταβατική περίοδο. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Θα είναι μία πορεία η οποία θα έχει δυσκολίες, αλλά δυσκολίες οι οποίες τελικά θα ξεπεραστούν.Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαμορφώσει μία πολιτική η οποία θα του εξασφαλίσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.Και θα την εξασφαλίσει αυτή την πολιτική. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ως Πρωθυπουργός, θα ασχολούμαι με τα προβλήματα του τόπου.Αυτή είναι η αποστολή μου. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με εσωκομματικές διεργασίες και προπαντός, όχι βέβαια, με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν θα επιτρέψω, επίσης, από τη δική μου την πλευρά, η πορεία προς το Συνέδριο να είναι μία πορεία προεκλογικής εκστρατείας για την κατάληψη κομματικών θέσεων. Ενα τέτοιο ρόλο συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες, τον αρνούμαι. Επαναλαμβάνω ότι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι, αλλά και προσωπική μου επιδίωξη είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι ενωμένο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οσον αφορά το δικό μου ρόλο, όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσω το θέμα με τους συντρόφους μου. Θα κάνω το χρέος μου. Το θέμα δεν είναι προσωπικό.Το θέμα είναι πολιτικό.

ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα, "φλερτάρετε" έντονα με την έννοια της κεντρο- αριστεράς. Μπορείτε να μου πείτε, εσείς πώς αντιλαμβάνεσθε την έννοια της κεντρο-αριστεράς; Ποιό είναι το ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο που εσείς της δίνετε ή εάν, εν πάση περιπτώσει, αυτή ξεπερνά τα κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο χώρος της κεντρο-αριστεράς στην Ελλάδα, είναι ένας χώρος ο οποίος είχε διαμορφωθεί πριν πολλές δεκαετίες. Εξακολουθεί να υπάρχει και δεν εντάσσεται μονάχα μέσα σε ένα κόμμα.Εμείς, στην προσπάθεια την οποία κάνουμε να διευρύνουμε την απήχηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ, περισσότερα νέα μέλη, να υπάρξει μία καλύτερη διασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, με τους ψηφοφόρους του, θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν αυτό το χώρο. Οι δυνάμεις αυτές έχουν πολλές φορές διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά έχουν κοινές αξίες και κοινούς στόχους. Εχουν αντίληψη σε σχέση με την κοινωνική εξέλιξη που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα αξίες, όπως η Δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ): Κύριε Πρόεδρε, αναλάβατε την πρωθυπουργία υπό το βάρος τριών αριθμών: 53 - 53 - 50. Αυτή τη στιγμή κυβερνάτε εσείς ή μοιράζετε την εξουσία 53 - 53 - 50 ή τουλάχιστον δέχεσθε πιέσεις να την μοιράσετε έτσι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, δεν ανέλαβα την πρωθυπουργία υπό το βάρος αυτών των αριθμών. Πρώτα απ'όλα είναι πολύ θετικό ότι γίνονται ψηφοφορίες, ότι υπάρχουν διαφορετικές υποψηφιότητες, ότι υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία επιδιώκουν να ηγηθούν ενός κόμματος. Επειδή ακριβώς είναι θετικό, δεν πρέπει να βλέπουμε την πλευρά της αντιπαλότητος αλλά πρέπει να βλέπουμε την πλευρά της προσφοράς. Και μετά πρέπει να βλέπουμε την πλευρά της σύνθεσης και της κοινής επιδίωξης. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για στόχους, για τακτικές, για χειρισμούς, για προτεραιότητες και ιεραρχή- σεις.Αλοίμονο, εάν δεν υπήρχαν. Αυτή είναι η ζωντάνια του κόμματος. Εγώ, ως Πρωθυπουργός, έχω χρέος να προσπαθώ να συμβάλλω στη σύνθεση αυτών των απόψεων. Αυτό κοστίζει μερικές φορές καιρό. Ζήσατε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία διήρκεσε 11 ώρες. Αλλά παρ'όλο που κοστίζει καιρό, οδηγεί σε μία πολύ καλύτερη κινητοποίηση, σε μία συμπαράσταση, σε μία μεγαλύτερη ομοιογένεια. Δεν θα πετύχουμε εάν δεν προσπαθήσουμε όλος ο χώρος να είναι συντεταγμένος πίσω από την κυβερνητική πολιτική. Αυτή είναι η προσπάθειά μου. Και αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσω.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (FLASH): Κύριε Πρόεδρε, δύο πράγματα: Πρώτον, μας είπατε, στη συνέντευξη που δώσατε στο Παρίσι, ότι υπό δύο προϋποθέσεις η Ελλάδα θα συνεργασθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης: 1) Να προσφύγει η Τουρκία (εφόσον συνεχίζει να διεκδικεί ελληνικό εδαφικό χώρο) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και 2) Να παραιτηθεί η Τουρκία των διεκδικήσεών της, αλλά και των απειλών της στο Αιγαίο. Θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτές οι δύο προϋποθέσεις ισχύουν, με δεδομένο ότι η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κυρία Σουζάνα Ανιέλι δήλωσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας (26.2.) πως η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αρκεσθεί σε μία δήλωση μη επίθεσης εκ μέρους της Τουρκίας.
-Και η δεύτερη ερώτησή μου: Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μέχρι το 2000 δεν θα μπορέσετε να δώσετε πολλά πράγματα. Σε τί συνίσταται λοιπόν, κατόπιν της χθεσινής δηλώσεως του Υπουργού Οικονομικών της Κυβερνήσεώς σας, η τήρηση του κοινωνικού συμβολαίου;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας: Η κυρία Ανιέλι εκφράζει την Προεδρία, εκφράζει την Ιταλία. Δεν εκφράζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πει ότι δεν πρόκειται να συνεργασθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση όσο διαρκεί η τουρκική επιθετικότητα, όσο η Τουρκία προβάλλει απαιτήσεις. Θα ήταν παράλογο, όταν η Τουρκία στέλνει στρατιώτες σε ελληνικά νησιά ή απειλεί ότι πρόκειται να κάνει πόλεμο, εμείς να συνεχίζουμε τη συνεργασία μας στην εφαρμογή της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης, ως να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό δηλώσαμε στους εταίρους μας.Και αυτή θα είναι η αρχή μας στους επόμενους μήνες: Θα πρέπει οι εταίροι μας, θα πρέπει η Τουρκία, θα πρέπει γενικά η Ευρωπαϊκή Ενωση να βρει τους τρόπους να επιλυθούν οι διαφορές αυτές ή μάλλον για να ακριβολογώ να ρυθμισθούν τα θέματα τα σχετικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν πια μελλοντικά προβλήματα.Εμείς θέλουμε μία πολιτική ειρήνης και μία πολιτική φιλίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί μια για πάντα τέλος στα προβλήματα. Αυτό δώσαμε στους συνομιλητές μας να καταλάβουν. Εμείς δεν έχουμε διαφορές απέναντι στην Τουρκία. Εμείς δεν προβάλλουμε απαιτήσεις. Εμείς έχουμε μία αξίωση: Δεν θέλουμε να υπάρχουν τριβές.Αυτό δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, είναι και δικό τους θέμα. Πρέπει να το καταλάβουν και να φροντίσουν γι'αυτό. Συνεργασία δεν μπορεί να υπάρχει όταν η συμφωνία (τελωνειακής ένωσης) λέει ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρεί φιλικές σχέσεις και να συνεργάζεται με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν ανταποκρίνεται σ'αυτή την υποχρέωση.
-Στο δεύτερο ερώτημα που θέσατε: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στην εφαρμογή ενός προγράμματος σύγκλισης. Ενός προγράμματος σύγκλισης, ώστε να συμμετάσχει και η Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), η οποία προβλέπεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλισης. Εχει κάθε συμφέρον να εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλισης γιατί έτσι θα αναπτύξει τη συνεργασία της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει αποφασιστικά και με ρόλο στις επόμενες εξελίξεις.Εχει κάθε συμφέρον, γιατί έτσι θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής συζήτησης, όταν αρχίσει η τρίτη φάση της ΟΝΕ. Για το τί σημαίνει αυτή η τρίτη φάση (της ΟΝΕ) για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα συμμετάσχουν στον πρώτο αρχικό πυρήνα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία πολιτική συζήτηση σε σχέση με την περαιτέρω εξέλιξη. Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την ενωτική δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διευκολύνου- με τη συμμετοχή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα σύγκλισης. Υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν τα δικά τους τα προβλήματα.Για παράδειγμα, το Βέλγιο. Το Βέλγιο έχει ένα δημόσιο χρέος τόσο υψηλό, ώστε αποκλείεται η συμμετοχη του στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, εξ αρχής. Και το Βέλγιο θα θέσει τα προβλήματα της ΟΝΕ, όταν αρχίσει η τρίτη φάση, θα θέσει τα προβλήματα κάτω από πολιτικές προϋποθέσεις, όπως εμείς. Αλλά πρέπει να έχουμε τα επιχειρήματα για να τα θέσουμε. Και τα επιχειρήματα θα τα έχουμε, εάν έχουμε ακολουθήσει αυτή την πορεία. Αυτό, όμως, το ότι θα ακολουθήσουμε τη συμφωνία για τη σύγκλιση (τα όσα έχουμε καθορίσει) δεν σημαίνει ότι θα πορευθούμε με αναλλοίωτες όλες τις πολιτικές μας, όπως ήταν ακριβώς στο παρελθόν. Είπα και πριν ότι πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης. Μία σοβαρή προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας. Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα κεντρικό θέμα απασχόλησής μας, τους επόμενους μήνες, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Η βελτίωση της κατάστασης όλων μας εξαρτάται ακριβώς από την αναπτυξιακή προσπάθεια. Στη Χαλκιδική έχουν κλείσει τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί η θέση των εκεί εργαζομένων και όσων ζουν εκεί με κρατικές παροχές, διότι οι κρατικές παροχές μετά από λίγο εξαντλούνται. Εχουμε κάθε συμφέρον ως χώρα, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάθε συμφέρον να γίνει το εργοστάσιο το οποίο προβλέπεται, διότι όχι μονάχα το εργοστάσιο θα φέρει απασχόληση, αλλά θα φέρει και πολύ περισσότερο εισόδημα για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Επενδύσεις, λοιπόν! Τα προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στον τομέα της Παιδείας και στον τομέα της Εργασίας ανέρχονται περίπου σε 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Είναι ένα - ας μου επιτραπεί η έκφραση - ιλιγγιώδες ποσό. Το σύνολο της αξίας του Πανεπιστημίου Πατρών (τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, οι βιβλιοθήκες) έχει εκτιμηθεί σε 65 δισεκατομμύρια δραχμές. Το 1 τρις αντιπροσωπεύει, περίπου, 20 Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η βελτίωση της κατάστασης όλων μας περνά από την αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πόρων. Είπα πριν, στην τοποθέτησή μου, ότι ενώ κατά την εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης υπάρχει κάποια ευχέρεια στο να προχωρούν προγράμματα που αφορούν κατασκευές, στις ήπιες υποδομές ή στα καινοτομικά προγράμματα (όπως αυτά του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εργασίας) υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση γιατί δεν έχουμε την υποδομή. Ακριβώς σ'αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε. Λοιπόν, Σταθεροποίηση - Ανάπτυξη - Κοινωνική Προστασία είναι ένα τρίπτυχο, του οποίου όλοι οι άξονες έχουν ίση αξία και όλοι οι άξονες συγκεντρώνουν την προσοχή μας.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΗ (ΕΤ1): Κύριε Πρόεδρε, όπως είχατε πει στο παρελθόν και επαναλάβατε και σήμερα, όσο η Τουρκία προκαλεί και απειλεί, η Ελλάδα δεν θα συνεργασθεί στην ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης. Θα εμμείνουμε σ'αυτή τη θέση, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις μας με τους εταίρους, έστω και αν αυτό μας οδηγήσει στην απομόνωση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Καμπουργιάνη, δυο παρατηρήσεις στην ερώτησή σας: Πρώτα απ'όλα, δεν μπορεί κανείς σε μία συνέντευξη - ούτε εγώ, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών, ούτε κανείς αρμόδιος - να διαγράψει την τακτική του για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Διότι τότε δεν θα μπορεί ούτε διαπραγμάτευση να υπάρχει, ούτε ελευθερία κινήσεων. Η θέση μας είναι σαφής: Δεν συνεργαζόμαστε στην πραγματοποίηση, στην εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τώρα, με ρωτήσατε για την απομόνωση: Δεν πιστεύω και δεν έχω κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι πρόκειται να απομονωθούμε από τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εγώ εκείνο το οποίο διαπίστωσα, είναι ότι οι εταίροι είχαν και έχουν μεγάλη απόσταση από μας. Οτι δεν είχαν μία ικανοποιητική επαφή, ότι δεν είχαν την ενημέρωση την οποία ήθελαν, ότι δεν είχαν τη σχέση μέσα από την οποία θα ανέπτυσσαν τις δικές τους απόψεις και θα άκουγαν τις δικές μας απόψεις. Και ακριβώς αυτήν την απόσταση θέλω να ξεπεράσω.Ακριβώς θέλω να μην υπάρχει μία απομόνωση η οποία υπήρχε από τα πράγματα. Ισως ο όρος "απομόνωση" είναι πιο δυνατός απ'ό,τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο πραγματικός όρος είναι η "απόσταση" μέχρι να ξεπεραστεί.Και μέσα από τη διαδικασία αυτή, με το να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Η εξέλιξη η οποία υπήρχε στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας (26.2) έδειξε ότι άλλες δεκατρείς χώρες συμφωνούν μ'εμάς στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί να φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε σε απομόνωση; Η λέξη "απομόνωση" καλλιεργεί ένα κλίμα ηττοπάθειας. Πρέπει να παλέψουμε για τις θέσεις μας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΑΙ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Το τελευταίο διάστημα, αρχής γενομένης από τον πρώην Υπουργό Τύπου τον κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, υπάρχουν κάποιες δηλώσεις και κάποιες εκτιμήσεις από βουλευτές του κόμματος, που αναφέρονται στο ενδεχόμενο επανόδου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και στην πρωθυπουργία. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι'αυτό. Και το δεύτερο, στο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, είναι ενδεχόμενο να προκύψει μία διαρχία. Δηλαδή, άλλος να είναι Πρόεδρος του κόμματος και άλλος ο Πρωθυπουργός. Θα ήθελα την άποψή σας γι'αυτό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πήρε πριν λίγο καιρό την ιστορική απόφαση και παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός. Εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο, τη θέλησή του να μην είναι Πρωθυπουργός της χώρας και να αναλάβει κάποιος άλλος, μέσα από διαδικασίες εκλογής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η γνωστή θέλησή του. Και δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει γνώμη. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Και όλες αυτές οι πληροφορίες οι οποίες κυκολοφορούν, πιστεύω ότι είναι πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική του θέληση. Αλλωστε, απ'ό,τι ξέρω και ο κ. Χυτήρης ερμηνεύοντας τα όσα είπε σε συνέχεια κάποιων ερμηνειών που έγιναν, έδωσε και αυτός τη γνώμη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν σκέπτεται να αναλάβει πάλι Πρωθυπουργός της χώρας. Το θέμα έχει κλείσει. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, το θέμα της διαρχίας, έδωσα πριν την απάντησή μου.

YLVA WIGH (SVENSKA DAGBLADET): Μιλήσατε προηγουμένως για το πρόβλημα με την Τουρκία. Υπάρχουν όμως, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες μικρές χώρες που έχουν συνοριακά προβλήματα με τρίτες χώρες. Αναφέρομαι στην Αυστρία και στη Φινλανδία. Προτίθεσθε στο πλαίσιο της περιοδείας σας στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να επισκεφθείτε και αυτές τις χώρες; Και αναφέρομαι ειδικότερα στη Φινλανδία, η οποία έχει μακρόχρονες και σημαντικές επαφές με έναν πολύ προβληματικό γείτονα. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στη Σουηδία! Πιστεύετε επίσης ότι οι μικρές χώρες στην Ε.Ε. -όπως η Ελλάδα- έχουν λόγο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στις επαφές που είχα με τον κ. Κόλ, τον κ. Σιράκ, τον κ. Ντεάν, τον κ. Σαντέρ, ετόνισα ότι το πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκύψει σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και μπορεί να αφορά τις σχέσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Γι'αυτό πρέπει να υπάρξουν γενικοί κανόνες για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Γι'αυτό και ανέφερα σήμερα και ανέφερα στους συνομιλητές μας ότι θα πρέπει να συζητηθεί όλο αυτό το πρόβλημα στη Διακυβερνητική. Αυτό έγινε κατανοητό. Και πιστεύω ότι γι'αυτό θα υπάρξει από πολλές χώρες της Ε.Ε. συμπαράσταση στο να συζητηθεί αυτό το πρόβλημα και να υπάρξουν γενικοί κανόνες. Ο κ. Πάγκαλος πρόκειται να επισκεφθεί τις χώρες της Ε.Ε. τις οποίες δεν θα επισκεφθώ εγώ. Οπως σας είπα, προβλέπονται επισκέψεις δικές μου στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία, και πιθανώς στην Ιρλανδία, η οποία θα έχει την επόμενη Προεδρία της Κοινότητας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ (STAR CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Σαντέρ χθες έκανε μία δήλωση στην οποία αναφέρεται στο θέμα των συνόρων και θεωρεί ότι αυτό το θέμα είναι σκόπιμο να συζητηθεί στην Διακυβερνητική. Μόλις προ ολίγου αναφέρατε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός και στους συνομιλητές που είδατε την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό το θέμα θα μπορούσε να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Τορίνο, στη Διάσκεψη που θα αρχίσει. Πιστεύετε ότι αυτό το "μπλοκ" των 13 χωρών συν την Ελλάδα θα πάει αθρυμμάτιστο στη Διακυβερνητική ή στο μεταξύ, επειδή θα έχει μεσολαβήσει και το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία, ενδεχομένως, να αντιμετωπίσουμε μία άλλη ισορροπία μέχρι το Τορίνο; Θεωρείτε δηλαδή ότι το "14-1" είναι διατηρήσιμο μέχρι τότε ή υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί επειδή η πίεση για να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση είναι έντονη, όπως ξέρετε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το "14-1" θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Γιατί το "14-1" δεν διαμορφώθηκε σε σχέση μονάχα με το πρόβλημα όπως το θέτει η Τουρκία. Το "14-1" έχει διαμορφωθεί με βάση την επιδίωξή μας και την αρχή ότι πρέπει να υπάρξει μία συνολική ρύθμιση αυτών των προβλημάτων. Ολοι οι εταίροι βλέπουν ότι δεν μπορεί να τραβάει αυτό το πρόβλημα. Και άρα, πρέπει να τελειώσει. Και επειδή θα δω και τους Αγγλους και θα υπάρξουν επαφές, πιστεύω ότι δεν θα είναι "14-1". Πιστεύω ότι θα γίνει "15-0".

ΔΗΜΤΣΑΣ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, κάποιοι είπαν ότι στις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας σας κάνατε ένα μεγάλο λάθος: να απευθύνετε ευχαριστίες κατά την ελληνο- τουρκική κρίση στους Αμερικανούς. Μπορείτε να μας πείτε σήμερα, ποιός ο λόγος εκείνων των ευχαριστιών και κατά δεύτερο λόγο, θα το ξανακάνατε σήμερα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Δήμτσα, εκείνο το βράδυ η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια κλιμάκωση, χωρίς να έχει υπάρξει μαζί της καμμιά προηγούμενη επικοινωνία. Ο Πρόεδρος Κλίντον προσέφερε εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το ζητήσει η Ελλάδα, τις υπηρεσίες του. Η αναφορά την οποία έκανα στη Βουλή, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η επισήμανση του χρήσιμου ρόλου τον οποίον έπαιξε για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Τίποτε άλλο. Και αυτό δεν έχει καμμία σχέση με δηλώσεις υποτέλειας οι οποίες είχαν γίνει σε άλλες εποχές. Και δεν συνεπάγεται βεβαίως παρασκηνιακές συμφωνίες. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά συμφέροντα. Και εμείς θα παίρνουμε τα μέτρα και θα κάνουμε τις απαραίτητες εκείνες δηλώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποδοχή των ελληνικών θέσεων και στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ (ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Πρωθυπουργέ, πώς βλέπετε τις σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου, γιατί πολλά λέγονται και γράφονται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για άλλα ζητήματα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου είναι καλές. Εμείς είμαστε σε διαρκή επαφή με το Βελιγράδι και θέλουμε να διευρύνουμε αυτές τις σχέσεις.

ΛΥΓΕΡΟΣ (ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ): Κύριε Πρωθυπουργέ, οι δύο προκάτοχοί σας είχαν δηλώσει επισήμως ότι οποιαδήποτε προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα ήταν αιτία πολέμου για την Ελλάδα. Επειδή δεν το είχατε αναφέρει αυτό στις προγραμματικές σας δηλώσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύσει αυτή η θέση. Δηλαδή, αν σας δεσμεύει.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύει. Ισχύει η θέση.

ΛΥΓΕΡΟΣ (ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ): Και το δεύτερο θέμα είναι, εάν πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το συμβατικό δικαίωμά της, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Και γιατί δεν το κάνει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Θα το κάνει, όταν το κρίνει σκόπιμο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, ερωτηθήκατε προηγουμένως και δεν δώσατε απάντηση κατά τη γνώμη μου, στο τί θα πράξετε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αν θα διεκδικήσετε την κομματική ηγεσία. Είπατε ότι όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσετε και θα κάνετε το χρέος σας. Σεβαστό αυτό. Ωστόσο, υπάρχει το θέμα της διαρχίας για το οποίο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασσάτοι Υπουργοί έχουν πάρει θέση τασσόμενοι υπέρ της διαρχίας. Μάλιστα, προβάλλουν ως πρότυπο τα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα. Σ' αυτό το θέμα, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας; Είστε υπέρ της διαρχίας ή όχι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας έδωσα την απάντησή μου και δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα είπα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε στο αν θα διεκδικήσετε ή όχι την ηγεσία του κόμματος.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ερώτημα που μου θέσατε εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προηγούμενης ερώτησης και της προηγούμενης απάντησής μου. Θέλω να επαναλάβω ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει εμένα αυτή τη στιγμή - και πιστεύω ότι εξυπηρετώ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΠΑΣΟΚ - είναι να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Οτι αν η Κυβέρνηση είναι αποτελεσματική, ότι αν η Κυβέρνηση δείξει έργο, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο κόμμα στο οποίο συμμετέχω. Οτι προϋπόθεση της νίκης στις επόμενες εκλογές είναι η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεών της και στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Οτι προϋπόθεση της νίκης στις επόμενες εκλογές είναι να δείξουμε το κόμμα ενωμένο, δυνατό, αποτελεσματικό. Ενα κόμμα το οποίο στοιχίζεται πίσω από την κυβερνητική προσπάθεια. Αυτή είναι η γενική γραμμή. Και με βάση αυτή τη γενική γραμμή, επαναλαμβάνω, θα συνεννοηθώ με τους συντρόφους μου και θα κάνω το χρέος μου όταν πρέπει.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι και το θέμα για τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου έχει κλείσει. Αλλά δεν έχει κλείσει το άλλο μεγάλο θέμα. Και ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε στο Συνέδριο, που έχει να κάνει με το ποιός θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, η ερώτηση είναι η εξής: Μπορεί κατά την άποψή σας - ανεξάρτητα απο τη δική σας απόφαση - να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές άλλο πρόσωπο από τον σημερινό Πρωθυπουργό; Και μπορεί να είναι στην επόμενη τετραετία, εφόσον κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, Πρωθυπουργός, άλλο πρόσωπο από τον σημερινό Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οταν έγινε η εκλογή Πρωθυπουργού, η "φόρμουλα" η οποία χρησιμοποιήθηκε είναι "2+4". Πάνω σε αυτή τη "φόρμουλα" υπήρχε συμφωνία: ότι όποιος εκλεγεί Πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και με τον υποψήφιο αυτό θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη τετραετία. Αυτή είναι η αρχή. Και πάνω σε αυτή την αρχή θα πορευθούμε.

ΑΔΑΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, ποιά είναι η συγκεκριμένη ενέργεια που αναμένει η Κυβέρνηση από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματισθεί, ώστε η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε σκλήρυνση της θέσης της στην υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης; Επ' αυτού, από την πρόσφατη περιοδεία σας, αποκομίσατε την εντύπωση ή περισσότερο διαβεβαιώσεις από τους εταίρους ότι θα κινηθούν προς αυτή την πλευρά; Και μια διευκρίνιση αν μου επιτρέπετε: Είπατε ότι εταίροι και Τουρκία να βρουν τρόπους να ρυθμισθούν τα θέματα των απαιτήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ώστε να τεθεί μια για πάντα τέλος στα προβλήματα. Με αυτό εγώ, μπορώ να εικάσω ότι μια ενδεχόμενη διαδικασία Δικαστηρίου Χάγης θα περιλαμβάνει πακέτο θεμάτων προς λύση, πέραν της υφαλοκρηπίδας, της εκκρεμότητας των διεκδικήσεων στην Ιμια. Θα είναι ένα πακέτο λύσεων που ενδεχομένως θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πρώτο ερώτημά σας: Η Τουρκία έχει πολλές δυνατότητες. Ας διαλέξει. Μπορεί να δηλώσει ότι δεν έχει καμμία απαίτηση. Οτι κλείνει αυτό το θέμα. Μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς θα τοποθετηθούμε ανάλογα με την πρωτοβουλία που θα πάρει και ανάλογα με το πόσο η πρωτοβουλία αυτή καλύπτει, εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, θέλω να διευκρινίσω - γιατί υπάρχει ίσως κάποια ασάφεια ως προς αυτό το θέμα - το εξής: Η Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου του 1993, αναγνώρισε, δυνάμει του άρθρου 36 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου - και αναφέρομαι κατά λέξη στη δήλωση - "IPSO FACTO και χωρίς ειδική συμφωνία με τον όρο της αμοιβαιότητας έναντι οιουδήποτε άλλου κράτους αποδέχεται την ίδια υποχρέωση". Η αποδοχή αυτή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας έγινε με την επιφύλαξη διαφορών που αναφέρονται - επίσης αναφέρομαι στη δήλωση - σε αμυντική στρατιωτική δράση που αναλαμβάνει η Ελλάδα για λόγους εθνικής άμυνας. Δηλαδή, για να το πω απλά: η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι αποδέχεται την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου για όλες τις διαφορές οι οποίες θα προκύψουν, εκτός από διαφορές που αναφέρονται στην εθνική άμυνα. Εάν μια άλλη χώρα κάνει την ίδια δήλωση και αποδεχθεί και αυτή την υποχρεωτική αρμοδιότητα του εν λόγω Δικαστηρίου για όλες τις διαφορές, μπορεί να θέσει στο Δικαστήριο την οποιαδήποτε διαφορά νομίζει, εφόσον έχει νομική υφή. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες και να δώσει την απάντησή της. Η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη, εάν η διαφορά αυτή αναφέρεται σε θέματα εθνικής άμυνας.

ΖΩΓΡΑΦΟΣ (EXPRESS-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ): Κύριε Πρωθυπουργέ, παρατήρησα ότι στην εισαγωγική ομιλία σας δεν αναφερθήκατε καθόλου στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Φυσικά δεν εννοώ αυτή τη διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΤΕ, αλλά μιλάω για σοβαρές περιπτώσεις όπως είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Ναυπηγεία Ελευσίνος, η περίπτωση της Κασσάνδρας, που εσείς αναφέρατε μόνος σας, έχει ιδιωτικοποιηθεί και καθυστερεί και ό,τι άλλο έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα, επιβαρύνοντάς τον με δαπάνες και κονδύλια.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναφέρατε τρείς περιπτώσεις όπου η διαδικασία αυτή, μεταβίβασης στον ιδιωτικό τομέα έχει προχωρήσει, έχει ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
-Τα μεταλλεία Κασσάνδρας ανήκουν πιά σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Ανήκαν βέβαια πριν και σε μια Τράπεζα, δεν ήταν δημόσια.
-Τα Ναυπηγεία Ελευσίνος έχουν περιέλθει στην Εμπορική Τράπεζα, γιατί ο πρώην ιδιοκτήτης τους δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
-Η Εμπορική Τράπεζα, απ'όσο γνωρίζω, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταβίβασής τους πάλι σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση.
-Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπάρχει μία ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι πιά στα χέρια των εργαζομένων. Και εκεί γίνεται ένα ειδικό πείραμα.
-Γενικά, αρχή μας είναι ότι σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε ανταγωνιστικούς τομείς της αγοράς, θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεταβίβασή τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

ΖΩΓΡΑΦΟΣ (EXPRESS-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ): Για την περίπτωση της ΔΕΠ, την οποία ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΔΕΠ είναι μια ειδική περίπτωση όπως ο ΟΤΕ. Για τη ΔΕΠ έχει αποφασίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και αυτή η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτή την απόφαση, να μεταβιβασθεί ένα ποσοστό της ΔΕΠ, αλλά όχι η πλειοψηφία, ένα πακέτο μετοχών, σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Αλλά αυτό έχει πολλή δουλειά και πρέπει να γίνουν διάφορες ρυθμίσεις επειδή η ΔΕΠ δεν παίζει μονάχα ένα ρόλο ως επιχείρηση, έχει και κάποιους ρυθμιστικούς ρόλους.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ (ΑΥΡΙΑΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, από τις πρώτες μέρες της Κυβέρνησής σας, προχωρήσατε σε αλλαγές στην κορυφή Τραπεζών και Δημοσίων Οργανισμών. Ποιοί λόγοι επέβαλαν αυτές τις αλλαγές, με το σκεπτικό ότι τα πρόσωπα αυτά είχαν τοποθετηθεί από Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Και το δεύτερο: Επικριθήκατε για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σ'αυτές τις αλλαγές. Θα ήθελα ένα σχόλιο, μία απάντηση σ'αυτά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ολοι οι επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι η πολιτική την οποία εφαρμόζουν, ελέγχεται. Διαπιστώνεται αν είναι αποδοτική ή όχι. Ερευνάται αν παίρνουν τις πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει να πάρουν. Κρίνονται. Και ανάλογα με την κρίση, υπάρχουν αποφάσεις: Είτε συνεχίζουν τη θητεία τους είτε όχι. Αυτό ισχύει για όλους. Οσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των νέων επικεφαλής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ισχύει εκείνο που ίσχυε και επί προηγούμενης Κυβέρνησης: Ο αρμόδιος Υπουργός κάνει τις εκτιμήσεις του, εισηγείται για κεντρικούς Οργανισμούς στον Πρωθυπουργό. Και αποφασίζει ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο Υπουργό. Και αν πρόκειται για μία Δημόσια Επιχείρηση η οποία παίζει σημαντικότατο ρόλο, υπάρχει και συνεννόηση στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, όταν θα εξελίσσεται η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε., ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις; Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων θα δημιουργήσει μία θετική ατμόσφαιρα προκειμένου να επιλυθεί και το υφιστάμενο πολιτικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Και πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα πιστεύει ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας είναι μιά διαδικασία η οποία θα ωφελήσει και τη χώρα μας. Οτι το άνοιγμα των αγορών επιτρέπει στις επιχειρήσεις μας να δραστηριοποιηθούν και στην τουρκική αγορά. Οτι η προώθηση της ανάπτυξης στην Τουρκία βοηθάει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και την Ελλάδα. Γι'αυτό δεν έχουμε καμμία αντίρρηση. Ισα-ίσα, έχουμε ενδιαφέρον να υπάρξει ανάπτυξη στην Τουρκία. Εκείνο, όμως, το οποίο επίσης θέλουμε είναι: η διαδικασία αυτή να είναι μία διαδικασία η οποία δεν συνοδεύεται από συνεχείς τριβές σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή σε σχέση με την άσκηση των δικαιωμάτων τα οποία έχουμε. Γι'αυτό λέμε ότι πρέπει να τελειώσουν αυτά τα προβλήματα ώστε να μην υπάρξουν πιά προβλήματα και να μπορέσει να προχωρήσει η τελωνειακή σύνδεση χωρίς προσκόμματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, δεσμεύει την Κυβέρνησή σας η απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών για το θέμα της σύνθετης ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας; Και μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα συγκαλέσετε εκ νέου Συμβούλιο Αρχηγών; Και γενικότερα, αυτό το θέμα της διακομματικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα, πώς το βλέπετε; Με ποιές διαδικασίες θα το προχωρήσετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οσον αφορά τα Σκόπια, ισχύει η θέση μας ότι εμείς δεν δεχόμαστε τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγα του όρου "Μακεδονία". Τα Σκόπια, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η ονομασία τους να είναι "Μακεδονία". Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επαφή μεταξύ των δύο μερών. Αν υπάρξει πρόοδος σε σχέση με το θέμα αυτό, αν υπάρξουν κάποια σημεία τα οποία επιβάλλουν να συζητήσουμε το θέμα ξανά, θα το συζητήσουμε στα Κυβερνητικά Οργανα και θα υπάρξει επαφή με τα άλλα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαπιστώσουμε αν είναι ανάγκη να γίνει Συμβούλιο Αρχηγών. Οσον αφορά, τώρα, το θέμα της συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα για όποιο θέμα επιθυμούν. Πρόκειται μέσα στο Μάρτη να γίνουν δύο συζητήσεις πρό ημερήσιας διάταξης στη Βουλή: Μία συζήτηση για τη Διακυβερνητική, μία δεύτερη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση. Οι συζητήσεις στη Βουλή είναι οι συζητήσεις στο Οργανο εκείνο το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα για να εκφράζονται οι απόψεις και να διαμορφώνεται πολιτική. Ο κ. Πάγκαλος, για το ειδικό θέμα της Ιμιας και των απαιτήσεων της Τουρκίας, έχει καλέσει όλα τα κόμματα να έρθουν σε επαφή μαζί του. Εχει έρθει σε επαφή μαζί του ο κ. Κωνσταντόπουλος και ένας από τους Συμβούλους του κ. Εβερτ έχει επανειλημμένα συζητήσει μαζί του. Οποιος πολιτικός αρχηγός θέλει, μπορεί να συζητήσει με τον κ. Πάγκαλο και να λάβει την πληροφόρηση που πρέπει. Ο κ. Πάγκαλος επίσης, έχει δύο φορές συμμετάσχει σε συζητήσεις της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις και την Αμυνα και εκεί έχει αναπτύξει τις απόψεις του και έχει ακούσει τις απόψεις των βουλευτών και των άλλων κομμάτων.

ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Κύριε Πρωθυπουργέ, στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, αναφέρατε διάφορα νομοσχέδια και άλλες δραστηριότητες. Δεν είδα να περιλαμβάνεται, όμως, ένα θέμα το οποίο με επίμονο τρόπο και πολλές φορές με θλιβερές προεκτάσεις, φαίνεται να απασχολεί την κοινωνία μας. Και αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα. Το τελευταίο διάστημα, όπως ξέρετε, υπάρχει μία στατιστική: Περίπου κάθε μήνα υπάρχει μία εξέγερση στις φυλακές. Τί προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Φίλη, αυτό είναι ένα πρόβλημα σημαντικό. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη δηλώσει ότι επιλαμβάνεται του προβλήματος και το θέμα το παρακολουθεί η Κυβέρνηση. Εγώ σ'αυτά που σας ανέφερα, τόνισα προτεραιότητες και δράσεις οι οποίες θα γίνουν και θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Αν ο κ. Βενιζέλος παρουσιάσει τις προτάσεις του, θα τις συζητήσουμε και ελπίζω ότι και αυτό το θέμα, μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπεί σε ένα δρόμο αντιμετώπισης. Βέβαια, το σωφρονιστικό σύστημα στο σύνολό του, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες, γιατί ένα βασικό θέμα είναι η έλλειψη χώρου, η έλλειψη φυλακών. Πρέπει να γίνουν φυλακές.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Είπατε πριν από λίγο, για τη συμφωνία του "2+4", κατά την εκλογή του νέου Πρωθυπουργού. Να συμπεράνω δηλαδή ότι ισχύει ακόμα η δέσμευσή σας για εξάντληση της τετραετίας και όχι προσφυγή σε πρόωρες εκλογές; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Και το δεύτερο είναι, αν προτίθεται η Κυβέρνηση, μέχρι το τέλος της τετραετίας, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο ή όχι.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και η δική μου ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, ισχύει. Ο εκλογικός νόμος δεν πρόκειται ν'αλλάξει.

ΞΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (IΡΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΙRNΑ): Στην ομιλία σας σήμερα δεν αναφέρεται καθόλου η σχέση της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πώς θα είναι η πολιτική σας σ'αυτή την περιοχή; Και, πρόκειται να ταξιδέψετε στην περιοχή;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα έχει, ως γνωστόν, παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Λοιπόν, αυτές τις σχέσεις θα τις συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να τις διευρύνουμε. Μέσα στο χρόνο των τριών επομένων μηνών, περιθώριο για πάρα πολλά ταξίδια, βεβαίως, δεν υπάρχει. Πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Διακυβερνητική, να μπούν κάποια πράγματα στη σειρά και μετά θα επισκεφθούμε και άλλες χώρες.

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ): Κύριε Πρωθυπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω: υπάρχουν ή θα υπάρξουν πρωτοβουλίες των εταίρων μας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας, για κάποιες πιέσεις ή για κάποια λύση στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Και δεύτερον, μήπως μπορείτε να σχολιάσετε μία δήλωση του κ. Βάν ντεν Μπρούκ, ο οποίος είπε χθες ότι η αρχή της συζήτησης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πακέτο με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον κ. Κόλ και με τον κ. Σιράκ, όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα, συζήτησα το πρόβλημα. Και ο κ. Κόλ και ο κ. Σιράκ δήλωσαν ότι όταν σχηματισθεί η τουρκική κυβέρνηση, θα εξετάσουν ποιές ενέργειες ή ποιές πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Εναπόκειται σε αυτούς να πάρουν τις πρωτοβουλίες. Εμείς τονίσαμε ότι θα ήταν χρήσιμες, αναγκαίες, γιατί δεν θέλουμε να διαιωνίζονται παρόμοιες αντιπαλότητες. Οσον αφορά το θέμα το οποίο θέσατε σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό, εμείς δεν αποδεχόμαστε το επιχείρημα ότι μπορεί να θέσει κάποιος το θέμα αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι'αυτό δεν πρέπει να θίγουμε τα κακώς κείμενα. Αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα το οποίο θα μας οδηγούσε σε παράλυση. Θα ήταν ένα επιχείρημα το οποίο θα δικαιολογούσε μια ηττοπάθεια. Εμείς θα προβάλλουμε τα αιτήματά μας και θα προβάλλουμε επίσης και την υποχρέωση την οποία έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει τις διαδικασίες συζήτησης με την Κύπρο, για την ένταξή της, μέσα στο εξάμηνο μετά το εξάμηνο που θα ακολουθήσει τη Διακυβερνητική.

ΠΕΤΟΥΡΗ (ΕΤ-2 - 9,84): Κύριε Πρόεδρε, να επανέλθω στο "14-1" ή στο "15-0" όπως εκφράσατε την εκτίμηση και την αισιοδοξία ...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να επιδιώκουμε. Αν δεν επιδιώκουμε, δεν καταφέρνουμε.

ΠΕΤΟΥΡΗ (ΕΤ-2 - 9,84): ... και να σας ρωτήσω, ποιές προϋποθέσεις νομίζετε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν ούτως ώστε να μεταβάλει στάση το Λονδίνο; Και εξ'αυτού ορμώμενη, επίσης, να σας ρωτήσω πού αποδίδετε την αρχική στάση της Μεγάλης Βρετανίας, την περασμένη Δευτέρα (26/2) στο Συμβούλιο Υπουργών;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Μεγάλη Βρετανία είναι πάντα επιφυλακτική σε σχέση με τις διαδικασίες κοινής τοποθέτησης των εταίρων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η Μεγάλη Βρετανία έχει μία άποψη αρκετά διαφορετική από τους υπόλοιπους εταίρους. Δεν ασπάζεται, στον ίδιο βαθμό, την ανάγκη μιάς στενότερης συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η στάση της μπορεί να είναι απόρροια αυτής της γενικότερης αντίληψης. Μιας γενικότερης αντίληψης, η οποία θέλει τα προβλήματα αυτά να συζητούνται σε άλλους Οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και όχι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπα και πριν ότι στην Κοινότητα ισχύει η αρχή της μόνιμης συνεχούς διαπραγμάτευσης. Ισχύει η αρχή της μόνιμης συνεχούς πίεσης. Και όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει και εμείς να έχουμε μία συνεχή επαφή και να ασκήσουμε συνεχή πίεση σε όλους τους τομείς για να αλλάξει γνώμη.

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας. Ελπίζω να έδωσα απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να διευκρίνισα τις προθέσεις μας για τους επόμενους μήνες που έρχονται.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 29 February 1996 - 14:31:31