Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 04-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 4/3/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας πω ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει σειρά συνεργασιών σήμερα: Συνάντησε το πρωί, τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Ζαχαράκη. Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον ΣΕΒ παρουσία του κ. Παπαντωνίου και των οικονομικών Συμβούλων του κ. Γιαννίτση και του κ. Χριστοδουλάκη. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη - ίσως τελειώνει - η συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με Διοικητές Τραπεζών. Αμέσως μετά, ο κ. Πρωθυπουργός συναντάται με την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας και αργότερα με την ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, είναι συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών, όπως γνωρίζετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν να μπούμε στη συζήτησή μας. Παρακαλώ ο κ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να αρχίσουμε σήμερα με το θέμα των αγνοουμένων. Αν και έχετε κάνει δηλώσεις ήδη, θα ήθελα να μου πείτε, πώς σκέπτεται η Ελλάδα να αντιδράσει και αν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κρανιδιώτης ότι θα πρέπει να το οδηγήσουμε το θέμα στα Διεθνή Δικαστήρια και να θεωρηθεί ο Ντενκτάς ως εγκληματίας πολέμου, κάτι με το οποίο εξέφρασε αντίθεση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζεται με τη δήλωση η οποία σας είναι γνωστή. Πέραν τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:
-Πρώτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα θέσει το θέμα. Και θα ζητήσει πληροφορίες και εξηγήσεις από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.
-Δεύτερον, η Ελληνική Κυβέρνηση δια της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, θα αποστείλλει έγγραφο στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκάλι, ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων.
-Και τρίτον, η Ελληνική Κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε μη κυβερνητικούς διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία, η Helsinki Watch και άλλες Οργανώσεις τέτοιου χαρακτήρα. Αυτή είναι η πολιτική και οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει μια παλαιά εκκρεμότητα. Μας είχατε πει ότι θα μας ενημερώσετε για το αν υπήρχε σήμα της ΕΥΠ για την Ιμια που προανήγγειλε τα γεγονότα της Ιμια ή όχι. Εχετε κάτι επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Το θέμα θεωρούμε ότι έχει λήξει.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των στρατιωτικών ακολούθων. Η Ιταλία και η Ολλανδία, βάσει τηλεγραφημάτων που έχουν έρθει, λένε ότι το θέμα έχει λήξει και δεν ξεκαθαρίζουν αν θα έρθουν νέοι ακόλουθοι ή μετά από λίγο καιρό θα ξαναέρθουν οι ίδιοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι το θέμα έχει λήξει. Οι δύο διπλωμάτες έχουν ανακληθεί, όπως ακριβώς έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣ: Θα έρθουν άλλοι στη θέση τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα των Πρεσβειών και των Κυβερνήσεων των δύο χωρών. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ξέρουμε, αν δύο χώρες έκαναν αντίστοιχες ανακλήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα δεν υπάρχει τέτοια αντίδραση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν ήδη φύγει απο την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι έχουν φύγει. Εχουν ανακληθεί από τις Υπηρεσίες τους.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάναμε μια σχετική δήλωση και θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες τρομοκρατικές, δυναμιτίζουν την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Ιερουσαλήμ είναι τόπος δοκιμασίας των προσπαθειών που γίνονται για την οριστική και μόνιμη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο λαών. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα και ενέργειες θα αντιμετωπισθούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά ώστε επιτέλους να υπάρξει μόνιμη ειρήνη και πρόοδος στην περιοχή.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως έχετε να μας πείτε δύο λόγια για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασχολήθηκαν με θέματα τα οποία τρέχουν αυτή την ώρα και αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, την εξωτερική μας πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι συναντήθηκε ο κ. Σημίτης με τον κ. Πάγκαλο και με τον κ. Ζαχαράκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ζαχαράκης εβρέθη στην Αθήνα αυτές τις ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί του Σκοπιανού, τί καινούργιο έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επί του Σκοπιανού, αυτή την ώρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Τί θα πρέπει να περιμένουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε το καλύτερο δυνατό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως, το να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η επόμενη φάση θα γίνει μετά το Πάσχα; Και αν μπορούμε να μιλάμε για λήψη πολιτικής απόφασης πλέον, αυτή για πότε προσδιορίζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, πολύ καλά αντιλαμβάνεσθε ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με λεπτότητα και εν πάσει περιπτώση δεν πρέπει όλοι οι επιμέρους χειρισμοί να έρχονται εις μιαν δημόσια συζήτηση ακαίρως.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως. Αλλά σας ρωτώ γιατί υπήρξαν πολλές ανταποκρίσεις από συναδέλφους μας στα Ηνωμένα Εθνη όπου μιλούσαν για καθυστέρηση - αν μπορώ να το πω έτσι - της λήψης της πολιτικής απόφασης και των δύο Κυβερνήσεων, και των Αθηνών και των Σκοπίων, για το Σεπτέμβριο, ίσως και αργότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν ρωτάτε τους συναδέλφους σας που στέλνουν τις ανταποκρίσεις;

ΜΙΧΑΗΛ: Οι συνάδελφοι μπορεί να είχαν αυτή την πληροφορία και έκαναν τη δουλειά τους. Η Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει να πεί τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό σήμερα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει κανονιστεί κάποια συνάντηση μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Χόλμπουργκ στις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι κανονισμένο να έρθει ο κ. Χόλμπουργκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματισθεί καμμία τέτοια συνάντηση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Με τον κ. Μπερίσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμμία άλλη συνάντηση αυτή την ώρα, δεν είναι προς ανακοίνωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Του κ. Σημίτη με τον κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η επικοινωνία υπάρχει μονίμως κ. Ελενόπουλε και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανακοινώνουμε συναντήσεις τους γιατί οι συναντήσεις αυτές δεν προγραμματίζονται. Γιατί ακριβώς δεν χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Ενώ οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες ή επιφανείς διεθνείς παράγοντες απαιτούν μία προετοιμασία, απαιτούν έναν προγραμματισμό. Γι'αυτό ακριβώς γίνεται και ανακοίνωση εγκαίρως. Ενώ τέτοιου είδους συναντήσεις προκύπτουν καθημερινώς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 5 March 1996 - 9:10:53