Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 06-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 6/3/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ


* Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου ενημερώνεται για τα θέματα του Υπουργείου. Γίνεται εκτεταμένη συζήτηση με την πολιτική και και στρατιωτική ηγεσία.
* Ο κ. Πρωθυπουργός έχει προβεί σε δήλωση η οποία σας είναι ήδη γνωστή όπου αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο, στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί σε βάρος της Ελλάδας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
* Η Κυβέρνηση εργάζεται αυτό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικότατο παράγοντα υποστήριξης της πολιτικής της Κυβέρνησης για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
-Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες και την Παρασκευή (1/3) - νομίζω - ρωτηθήκατε για το θέμα επί των εξελίξεων στο Σκοπιανό, με αφορμή τόσο τη συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβη κ. Ζαχαράκη, όσο και χθες στη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ. Είπατε ότι δεν υπάρχει καμμία εξέλιξη. Φοβούμαι όμως ότι υπάρχει και ένα στοιχείο παραπληροφόρησης. Από την Αμερική έρχονται οι ειδήσεις ότι και χθες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το θέμα και ότι έχει πέσει η ιδέα του "Nova Macedonia" από την άλλη πλευρά, ιδέα η οποία προτίθεται να γίνει αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά. Δεύτερον, υπάρχει μια συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου σε ό,τι αφορά τα ελληνο-τουρκικά, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και φοβάμαι ότι υπάρχουν διαρροές από αυτή τη συνέντευξη που λέει ότι αν οι Τούρκοι αποσύρουν τη στρατιά του Αιγαίου, θα αποστρατιωτικο- ποιηθούν και τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται - όπως αντιλαμβάνεσθε - για δύο πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Χθες μας είπατε ότι δεν υπάρχει καμμιά εξέλιξη. Είναι, πάντως, περίεργο να έρχονται οι ειδήσεις από την Αμερική για το τί συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ χθες το πρωί και στη συνέχεια το μεσημέρι να μην μας λέτε τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη χθεσινή ενημέρωση, μεταξύ άλλων, είπα - και πρέπει να το θυμάστε - ότι έγινε συζήτηση για τα εθνικά μας προβλήματα. Μεταξύ των άλλων έγινε συζήτηση και για το Σκοπιανό.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Ρωτηθήκατε, όμως, αμέσως μετά, αν υπάρχει τίποτε καινούργιο και είπατε "κανένα καινούργιο στοιχείο".

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέρχομαι: Εγινε συζήτηση και για το Σκοπιανό. Ηδη, γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη ο διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (υπό τον κ. Βάνς). Εχει ήδη κλείσει ένας κύκλος. Αναμένονται τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις αυτές, τα οποία πρέπει να διατυπώσει ο κ. Βάνς. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ώστε να θεωρείται πως είμαστε εν όψει της λήψης κάποιων αποφάσεων πολύ συγκεκριμένων για πολύ συγκεκριμένα θέματα. Νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν πάρα πολύ σαφής. Ως προς την συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, θα παρακαλούσα να αναμείνουμε να προβληθεί η εκπομπή με την συνέντευξη αυτή, πράγμα που δεν έγινε χθες. Και πρέπει να σας πω ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά οι φράσεις του κ. Πάγκαλου ή οι απαντήσεις που έδωσε στο σχετικό ερώτημα. Ο κ. Πάγκαλος, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις, είπε ότι συνιστά απειλή η ύπαρξη της 4ης στρατιάς (Αιγαίου, όπως την ονομάζει η Τουρκία) εναντίον των ελληνικών νησιών. Και η απόσυρση ή η κατάργησή της είναι μια χειρονομία η οποία θα εκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά. Αλλά, βεβαίως, με αφορμή το ερώτημά σας και εν σχέσει με την συνέντευξη αυτή στον Τούρκο δημοσιογράφο, θα ήθελα να επισημανθεί η προβολή των ελληνικών θέσεων στη γειτονική χώρα και τα πειστικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία κατά την ομολογία του ίδιου του δημοσιογράφου όπως αναφέρεται στη σχετική προδημοσίευση, αποδεικνύεται ότι θεωρούνται πράγματι πειστικά και ισχυρά. Και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σε σχέση με το πρώτο σκέλος της απαντήσεώς σας, ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Ζάππειο, είπε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι αν στο θέμα των Σκοπίων σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος, το θέμα αυτό θα επανέλθει προς συζήτηση στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Και το ερώτημα είναι αν χθες (κατά τη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ) είχαμε τέτοια πρόοδο, ώστε να έλθει το ζήτημα προς συζήτηση, όπως άλλωστε είχε πει ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο Ζάππειο (29/2);

ΡΕΠΠΑΣ: Στα κυβερνητικά όργανα, κα Πουλίδου, τα μεγάλα θέματα ασφαλώς συζητούνται. Διότι τα κυβερνητικά όργανα συνεδριάζουν πλέον τακτικότατα και απασχολούνται με αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη την οποία υπονοείτε και εν όψει της οποίας πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις, θα υπάρξει συγκεκριμένη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η οποία δεν ήταν η χθεσινή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η οποία δεν ήταν η χθεσινή.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε προηγουμένως "δεν έχουν αποδοθεί σωστά οι απαντήσεις του κ. Πάγκαλου" (αναφέρομαι στη συνέντευξη που έδωσε). Μπορείτε να προσδιορίσετε ποιά σημεία δεν έχουν αποδοθεί σωστά και από ποιόν δεν αποδόθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, το ρεπορτάζ ή το δελτίο που έχει εκδοθεί, μιλάει για "αφοπλισμό των νησιών". Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών μια απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, για τη συγκεκριμένη διατύπωση. Θα ήθελα να περιμένουμε την εκπομπή της συγκεκριμένης συνέντευξης, ώστε...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγγνώμη που σας διακόπτουμε, κύριε Υπουργέ, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα σχόλιο ότι δεν έχουν αποδοθεί ακριβώς αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: "Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών...."

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήθελα να μείνουμε σ' αυτό. Ας αναμείνουμε επίσης την προβολή της εκπομπής.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιά- γραμμα, κάποιο όριο εντός του οποίου ο κ. Βανς θα καταλήξει στο πόρισμά του για τις αποφάσεις του. Και δεύτερον, εάν η Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο για τη λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών το οποίο είχε πάρει την προηγούμενη απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με το διάλογο ο οποίος - επαναλαμβάνω - βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει - αν έρθει εκείνη η στιγμή - τελική απόφαση, ασφαλώς θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες οι οποίες παρέχονται ώστε να συγκροτηθεί το ευρύτερο πολιτικό μέτωπο (ένα εθνικό μέτωπο, κατά κάποιο τρόπο) προκειμένου να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε ως χώρα πλέον.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Βανς δεν μας είπατε, αν υπάρχει κάποιο όριο χρονικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο. Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος, σ' αυτή τη συνέντευξη όπως αποδόθηκε ή όπως θα αποδοθεί, διατυπώνει τέσσερεις προτάσεις. Εγώ θέλω να ρωτήσω: Πότε αποφασίσθηκαν ως πολιτική απέναντι στην Τουρκία αυτές οι τέσσερεις προτάσεις; Πήρατε την απόφαση τώρα; Είναι προσωπικές απόψεις του κ. Πάγκαλου; Συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή ή στο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, είσθε από τους ενημερωμένους δημοσιογράφους και γνωρίζετε ότι οι θέσεις αυτές είναι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την από κοινού προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αντιμετωπισθεί και λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Είναι κάτι - φαντάζομαι - που δεν το ακούτε για πρώτη φορά. Οπως επίσης η με πρωτοβουλία της Τουρκίας προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα που η Τουρκία έχει εγείρει, όσον αφορά την ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδος Ιμια. Νομίζω ότι αυτά είναι θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει και πάλι, είναι γνωστές οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Θέσεις σαφείς οι οποίες παραμένουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως και είναι γνωστές οι θέσεις αυτές της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, τη θέση επί της 4ης στρατιάς η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν την είχε διατυπώσει δημοσίως. Ο κ. Πάγκαλος, λοιπόν, διατυπώνει αυτή τη θέση ως προσωπική του άποψη ή ως θέση που αποφασίστηκε σε κάποια από τις τελευταίες συζητήσεις στην Κυβερνητική Επιτροπή ή στο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέση όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων ότι η 4η στρατιά του Αιγαίου αποτελεί απειλή για την εθνική μας κυριαρχία, για τα ελληνικά νησιά ιδιαιτέρως. Είναι γνωστές αυτές οι θέσεις. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ανεξάρτητα από τη σωστή απόδοση ή μη ή ανεξάρτητα από την προβολή ή μη (όπως μας είπατε προηγουμένως) θέλω να μας πείτε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως επειδή ακριβώς συνιστά απειλή η ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου για τα ελληνικά νησιά, πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει τη διάλυση ή απόσυρσή της. Και αυτό θα εκτιμηθεί ανάλογα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σ' αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα αποστρατιωτικοποιήσει...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, για να καταλαβαίνουμε όλοι, ξέρουμε επειδή Ελληνες είμαστε όλοι ότι στα νησιά επίσημα ο στρατός υποτίθεται ότι δεν υπάρχει. Γι' αυτό και παλιά όσοι έχουμε υπηρετήσει σε νησιά, φορούσαμε ή στολή χωροφύλακα ή κάτι άλλο τέλος πάντων. Αρα, δεν συνδέεται το ένα με το άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα νησιά υπάρχουν δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, είναι γνωστό αυτό. Και πέραν τούτου, οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι γνωστές, ώστε να μην χρειάζεται να επανερχόμαστε σε αυτά τα θέματα, γιατί τα έχουμε συζητήσει λεπτομερειακώς κατ' επανάληψη.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει όντως το θέμα του ονόματος "Nova Macedonia".

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο διάλογος γύρω από το θέμα της ονομασίας, είναι ένας διάλογος ο οποίος εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό. Και βεβαίως από την πλευρά του κ. Βανς έχει γίνει προσέγγιση και σε αυτό το θέμα με την παράθεση ίσως κάποιων προτάσεων. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το θέμα το οποίο έχει τεθεί και αφορά ακριβώς το κρίσιμο σημείο στο οποίο κατά την ερώτηση υποτίθεται ότι βρισκόμαστε εν όψει της τελικής μας θέσης. Είναι μια θέση, άλλωστε, την οποία - θα μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία αυτή - είχε προκρίνει ως θέση της η Νέα Δημοκρατία η οποία μιλούσε στο παρελθόν υπέρ της επιλογής του λεγόμενου "μεγάλου πακέτου". "Πακέτου" δηλαδή, το οποίο σε αυτή την συζήτηση - οιονεί διαπραγμάτευση περιελάμβανε και το θέμα της ονομασίας.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Και κάτι ακόμα συμπληρωματικό: Αν θυμάμαι καλά, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Ζάππειο (29/2), είπε ότι δεν θα δεχθεί όνομα με τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγά της ή κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι θέσεις γνωστές κ. Ζερβονικολάκη. Και είναι οι θέσεις με τις οποίες έχει προσέλθει σ' αυτή τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά. Και με αυτές τις θέσεις διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να συμπληρώσω την ερώτηση του κ. Ζερβονικολάκη; Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ ή στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτη, μόλις μπήκατε στην αίθουσα, νομίζω. Γι' αυτό ακριβώς θα σας παραπέμψω στα πρακτικά. Είσθε νέος και δεν κουράζεσθε να μελετάτε τα πρακτικά!

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το όνομα και δεσμεύεται η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί καμμιά απόφαση.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή γράφεται σήμερα ότι κατά τη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ εξεδηλώθησαν αντιδράσεις ή αντιρρήσεις ορισμένων Υπουργών...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξαν ούτε αντιρρήσεις, ούτε αντιδράσεις, από ουδένα. Υπήρξε μία ανταλλαγή απόψεων στο σύνολο των εθνικών μας προβλημάτων και θεμάτων. Μεταξύ των άλλων, και στο συγκεκριμένο θέμα. Γι'αυτά όμως έχουμε ήδη μιλήσει και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και σήμερα - πιστεύω - αρκετά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω στη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου. Θα παρακαλέσω για μία σαφή απάντηση. Είπατε ότι εάν η Τουρκία αποσύρει την 4η Στρατιά, θα το εκτιμήσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Θα το εκτιμήσει θεωρητικώς ή εμπράκτως; Θα κάνουμε δηλαδή και εμείς κάποια ενέργεια; Αποκλείετε σαφώς, το αποκλείει η Κυβέρνηση, το απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό που περιεγράφη ως θέση του κ. Πάγκαλου για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Απορρίπτεται αυτό σαφώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι για να έρθουμε στο χρονικό εκείνο σημείο, στο οποίο πρέπει να εκδηλωθεί η ελληνική αντίδραση, πρέπει να προϋπάρξει πρωτοβουλία της Τουρκίας. Ας υπάρξει πρωτοβουλία της Τουρκίας και τότε η ελληνική αντίδραση θα σας γίνει γνωστή.

ΜΑΥΡΟΣ: Μα τώρα το λέει "θα εκτιμήσει". Παίζουμε "κρυφτούλι"... Τώρα το λέει...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, "κρυφτούλι" όταν είμαι εδώ εκτεθειμένος στους φακούς;

ΜΑΥΡΟΣ: Και όμως, πρακτικώς (δεν ακούγεται). Οταν λέει η Κυβέρνηση ότι θα εκτιμηθεί η απόσυρση της 4ης Στρατιάς σημαίνει ότι έχει κάτι συγκεκριμένο. (Δεν ακούγεται). Αν πάμε στις εφημερίδες με ένα "θα εκτιμηθεί", θα μας βάλουν στους τενεκέδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Και πρέπει εγώ να έχω τη δική σας αγωνία και το δικό σας άγχος για το πώς θα σας αντιμετωπίσουν οι Προϊστάμενοί σας; Παρακαλώ πολύ!

ΜΑΥΡΟΣ: Οχι, δεν το μεταφέρω αυτό, αλλά επικαλεσθείτε κάποιους λόγους. Οχι έτσι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι χειρισμοί αυτοί, κύριε Μαύρο, είναι λεπτοί χειρισμοί. Πρέπει να υπάρξει μία συγκεκριμένη πράξη, για να μπορέσει να αξιολογηθεί αυτή η πράξη. Πριν υπάρξει αυτή η πράξη, ζητάτε εσείς να υπάρξει αξιολόγηση εκ των προτέρων και να προσδιοριστεί ποιά θα είναι η δική μας αντίδραση. Πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστική περίπτωση όπου βάζουμε "το κάρο πριν από το άλογο".

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να γίνει αυτή η αναφορά εκ μέρους του κ. Πάγκαλου στα Τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης αυτή την περίοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έκρινε σκόπιμο ο κ. Πάγκαλος και η συνέντευξη αυτή όταν προβληθεί θα είναι εις γνώση όλων μας και τότε και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΦΙΛΗΣ: Αν η Κυβέρνηση το κρίνει σκόπιμο...;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγχει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Υπουργοί δίνοντας συνεντεύξεις. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Υπουργοί δίνοντας συνεντεύξεις εκφράζουν την πολιτική την οποία ασκούν στα Υπουργεία τους.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου να κάνει αυτή τη δήλωση στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζει μία γενικότερη κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου να δώσει συνέντευξη σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, εκφράζει μία γενικότερη κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκφράζει την τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου ως Υπουργού Εξωτερικών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να πάω σε ένα άλλο θέμα. Εχετε κάποιο σχόλιο για τη δικαστική δίωξη κατά του κ. Τσοβόλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος απολαμβάνει της αγάπης και της τιμής όλων μας για τη δοκιμασία την οποία έχει υποστεί και στην οποία του έχουμε συμπαρασταθεί, με κάθε τρόπο, θεωρούμε ότι όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε εκ των πραγμάτων είναι ένας πολιτικός που ουδεμία ευθύνη έφερε για όσα τον κατηγορούσαν. Πέραν τούτου, με αφορμή την ερώτησή σας, πρέπει να πω ότι θεωρώ τα περί "πολιτικής αλητείας" τα οποία ανέφερε ο κ. Τσοβόλας, ως υπερβολές, οι οποίες πιστεύω ότι βλάπτουν τους πολιτικούς και τη χώρα όταν χρησιμοποιούνται. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θα επανέλθω στο προηγούμενο θέμα. Υπάρχουν σημεία της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου που δεν εκφράζουν την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναμείνατε την εκπομπή της συνέντευξης αυτής, κύριε Μπερμπεράκη, και θα εξάγετε τα συμπεράσματά σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δώστε μας μία διευκρίνιση...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί εκφράζουν την πολιτική την οποία ασκούν στα Υπουργεία τους. Για όνομα του Θεού!

ΜΙΧΑΗΛ: Είσθε ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και θα ήθελα μία απλή διευκρίνιση. Πότε, αν γνωρίζετε, θα μεταδοθεί αυτή η συνέντευξη από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που γνωρίζω, για να σας διευκολύνω, είναι ότι δεν μετεδόθη χθες όπως είχε προγραμματισθεί, λόγω φόρτου ύλης. Είναι μία έκφραση την οποία χρησιμοποιείτε εσείς. Επειδή υπήρξαν πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, υπήρξαν δηλώσεις, ομιλίες της κυρίας Τσιλέρ, του κ. Γιλμάζ, μου έγινε γνωστό ότι θα μεταδοθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να έχει προσδιορισθεί ακριβώς η ημέρα εκπομπής αυτής της συνέντευξης.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Θύμα" της Τσιλέρ ο κ. Πάγκαλος, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην τηλεόραση, ναι. Αλλά ο κόσμος της τηλεόρασης δεν είναι ο πραγματικός κόσμος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εγιναν παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά προς το τουρκικό κανάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να κάνει παρεμβάσεις προς τα τουρκικά κανάλια...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ δεν κάνει στα ελληνικά κανάλια...

ΡΕΠΠΑΣ: ... καθ'ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μία τέτοια στάση σεβόμενη την πολυφωνία και την ενημέρωση, ώστε να μείνει απρόσκοπτη η λειτουργία των ελληνικών καναλιών. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μία διαδικαστική ερώτηση: Εάν ο κ. Πάγκαλος είχε προτιμήσει ανταποκριτές, διαπιστευμένους στην Ελλάδα, σίγουρα θα είχε καλύτερη τύχη η συνέντευξή του!

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένας ισχυρισμός, τον οποίο πρέπει να μεταφέρετε στον κ. Πάγκαλο. Να δούμε αν συμφωνεί ή αν τον αμφισβητεί. Ως χαριτολόγημα θέτετε αυτό το ερώτημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας είναι εκ των πραγμάτων, εις μία θέση τόσο υψηλή, ώστε πρέπει εκείνος να αποφασίζει, να επιλέγει με ποιό τρόπο θα γνωστοποιεί τις θέσεις και απόψεις του.

ΚΟΥΙΝ: Εσείς έχετε δει τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ προσωπικώς, όχι.

ΚΟΥΙΝ: Αντίγραφο έχετε διαβάσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ προσωπικώς, δεν είμαι γνώστης της συνέντευξης αυτής στην ολότητά της.
*** Αύριο το briefing θα γίνει κανονικά, στις 13.00, εδώ, στην Αίθουσα Τύπου. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 6 March 1996 - 9:55:51