Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 26-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 26.3.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

* Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Δύο ήσαν τα θέματα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίασή της:
-Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ και
-Τα θέματα τα σχετικά με την αγροτική πολιτική.
* Στα θέματα αγροτικής πολιτικής, μετά από μία εμπεριστατωμένη εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού κ. Στέφανου Τζουμάκα, έγινε συζήτηση για αρκετή ώρα. Ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή με το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική γεωργία. Διατυπώθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Με τα θέματα της αγροτικής πολιτικής θα ασχοληθεί σε νέα συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά τις εορτές του Πάσχα.
* Επίσης, σχετικά με το άλλο θέμα που απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και πρόκειται συντόμως να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
-Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν αφ'ενός μηχανισμοί αποτελεσματικό- τερης λειτουργίας των ΔΕΚΟ και αφ'ετέρου να εξασφαλισθούν συνθήκες μεγαλύτερης διαφάνειας στη διαχείριση, ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη το αποτέλεσμα της ετήσιας λειτουργίας των οργανισμών του δημοσίου.
-Το νέο αυτό θεσμικό εργαλείο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα ενεργειών, τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους από τη λειτουργία των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και φορέων. Θα σας διανεμηθεί λεπτομερής ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου γι'αυτό το θέμα στους αρμόδιους συντάκτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα κάνει λεπτομερέστερη ενημέρωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τελειώσαμε, δηλαδή, κύριε Υπουργέ, με τα θέματα της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, μη βιάζεσθε! Πρέπει να επισημάνω ότι βασικά σημεία αυτού του νομοσχεδίου - έχει ενδιαφέρον να τα αναφέρουμε - είναι: α) Η αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων και η εξασφάλιση της συνέχειας στη διοίκηση, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των διαφόρων οργάνων της διοίκησης. β) Η διαμόρφωση από τις διοικήσεις επιχειρησιακών σχεδίων (των γνωστών σας, αγγλιστί, business plans) που θα καλύπτουν τους στόχους και όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων οργάνωσης και λειτουργίας της κάθε επιχείρησης. γ) Η σύνταξη συμβολαίων διαχείρισης μεταξύ του δημοσίου και της διοίκησης κάθε δημόσιας επιχείρησης, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο (για το οποίο μίλησα πριν) και ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν, καθώς και ο καθορισμός δεικτών παρακολούθησης ορισμένων βασικών μεγεθών της λειτουργίας αυτών των Οργανισμών. δ) Ο έλεγχος των διοικήσεων των Οργανισμών αυτών από την Κυβέρνηση, με βάση τα αποτελέσματα σε σχέση με τους προκαθορισμένους στόχους και η επιβράβευση ή η επιβολή κυρώσεων, αναλόγως όπου ακριβώς συντρέχουν λόγοι.
-Πιστεύουμε πως είναι μία σημαντική νομοθετική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία αυτή, η οποία προβλέπει το νέο καθεστώς στη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
* Σήμερα, στις 9.45 το πρωί, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα του τελευταίου τον Πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος του επέδωσε το κείμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ (σας είναι ήδη γνωστές οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού). Ο Τούρκος Πρεσβευτής προέβη σε μία λεπτομερέστερη ανάπτυξη των δηλώσεων αυτών προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, του ανέφερε δε, προφορικώς, ότι εφ'όσον επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία προσκεκλημένος του ομολόγου του κ. Μεσούτ Γιλμάζ.
* Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης διατύπωσε προς τον Τούρκο Πρέσβη τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίες σας είναι γνωστές. Και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επίσκεψή του στην Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες. Τόνισε και πάλι ότι θέση της Ελλάδος είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα, αλλά αυτό βεβαίως προϋποθέτει το σεβασμό και την τήρηση βασικών κανόνων, τους οποίους πρέπει και η Τουρκία στην πράξη να αποδεχθεί, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
* Χθες είχαμε τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν όψει του προγραμματισθέντος Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας (για την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας).
-Το Συμβούλιο Σύνδεσης, γνωρίζετε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Και τούτο οφείλεται, ακριβώς, στην άρνηση της Τουρκίας να λάβει μέρος, ευθύς ως έλαβε γνώση του κειμένου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο διατυπώθηκε στη βάση θέσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση είχε εισηγηθεί. Θέσεις που θεωρούμε ότι καλύπτουν τις επιδιώξεις, τις οποίες είχαμε θέσει εν όψει του Συμβουλίου Σύνδεσης.
-Λυπούμεθα γι'αυτή την εξέλιξη. Θεωρούμε ότι το κείμενο αυτό περιλαμβάνει αυτονόητες θέσεις. Και θα πρέπει από όλους το κείμενο αυτό να γίνεται δεκτό. Δεν κατανοούμε ποιός μπορεί να διαφωνεί με τη διατύπωση τέτοιων θέσεων αρχών σε ένα πολιτικό κείμενο. Θεωρούμε πως η δραστηριότητα, την οποία ανέπτυξε η Ελληνική Κυβέρνηση, οδήγησε στο να υπάρξει αυτή η συμφωνία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κείμενο στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις που αναφέρονται:
* Στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών.
* Στην καταδίκη της χρήσης βίας και των απειλών για χρήση βίας.
* Στην αναζήτηση της επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω των διεθνών νομικών οργάνων, ιδιαιτέρως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, από όποια χώρα (εν προκειμένω από την Τουρκία) θεωρεί ότι υφίσταται οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί και να λυθεί.
-Στη βάση αυτή - επαναλαμβάνουμε και πάλι - εμείς, ως χώρα, επειδή ακριβώς θέλουμε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, θεωρούμε πως θα έπρεπε να γίνει δεκτό αυτό το κείμενο και από την Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει το Συμβούλιο Σύνδεσης, για το καλό και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στην οποία συμπεριλαμβάνω και την Ελλάδα) και για τη δημιουργία νέων συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή: Συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, συνθηκών για τις οποίες εργάζεται η Ελλάδα. Και αποτελεί η χώρα μας τον σημαντικότερο ίσως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτή είναι η πολιτική μας. Σ'αυτή την κατεύθυνση εργαζόμεθα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να εργαζόμεθα.
-Αυτά από πλευράς μου. Είμαι έτοιμος να αρχίσουμε τη συζήτησή μας, ακούω τις ερωτήσεις σας, παρά το γεγονός ότι και ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος παρεχώρησε συνέντευξη προς τους διπλωματικούς συντάκτες, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ανεξάρτητα από τον τόπο της συνάντησης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός δέχεται να δει τον Τούρκο Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε πως οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που γίνονται σ'αυτές τις συναντήσεις πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Το αντικείμενο αυτό δεν μπορεί παρά να εδράζεται πάνω σε αρχές και κανόνες, οι οποίοι είναι σεβαστοί από τις πλευρές που παίρνουν μέρος σ'έναν τέτοιο διάλογο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέ- σεις, αυτονόητες μεν, ανύπαρκτες όμως εν προκειμένω και όχι με δική μας ευθύνη, ώστε να υπάρξει αυτή η συνάντηση και αυτή η συζήτηση. Θέλουμε, λοιπόν, εμπράκτως η Τουρκία να συνεισφέρει ώστε να θεμελιωθεί αυτή η βάση πάνω στην οποία μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι δεν έγινε το Συμβούλιο Σύνδεσης, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να πάρει μέρος. Ομως, η Ιταλική Προεδρία, σε δηλώσεις της, δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Εχετε κάποιο σχόλιο γι'αυτές τις δηλώσεις της Ιταλικής Προεδρίας που είπε ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης αναβλήθηκε για να εξετασθούν καλύτερα οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ.

ΡΕΠΠΑΣ: Το κείμενο, στο οποίο έχουν καταλήξει οι 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - επαναλαμβάνω - είναι ένα κείμενο που μας καλύπτει. Το κείμενο αυτό δεν βρήκε σύμφωνη την Τουρκία. Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε το Συμβούλιο Σύνδεσης, καταλαβαίνετε μετά τα προηγούμενα που είπα, ότι είχε να κάνει ακριβώς με την μη αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας του κειμένου αυτού υπό την τελική μορφή του. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό που σας είπα, ανταποκρίνεται στα πράγματα και έχει να κάνει με τη διαφωνία της Τουρκίας ως προς το κείμενο, το οποίο οι 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να εκδώσουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Κίνκελ, όσο και ο εκπρόσωπος του STATE DEPARTMENT χαρακτήρισαν θετικές τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ. Μάλιστα, το STATE DEPARTMENT κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτών των δηλώσεων. Το σχόλιό σας θα ήθελα.

ΡΕΠΠΑΣ: θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω κατ' αρχάς με ένα σχόλιο, φιλικώς, αγαπητέ κ. Μπογιόπουλε: Αυτό απαντάει σε προβληματισμούς ή κριτικές, τις οποίες εσείς θέτετε κατ' επανάληψη. Δείχνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και μόνο σταθμίζει τη θέση της και όχι με τις προτροπές ή παροτρύνσεις άλλων χωρών, όπως εσείς μονίμως κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι κάνει. Κλείνω την παρένθεση και λέω εν προκειμένω:...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την παρατήρησή σας αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, την καταλάβατε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά δεν την κατανοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, επανέρχομαι λοιπόν σ' αυτό το σχόλιο που κάνω με αφορμή τη δική σας ερώτηση: Και λέω πως αποδεικνύεται εδώ - το αντιλαμβάνεσθε και μόνος σας - ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, της οποίας ήταν σε γνώση οι δηλώσεις και του κ. Κίνκελ και του κ. Μπερνς, έκανε μια επιλογή με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα χωρίς τις γνώμες αυτές (βεβαίως, τις αξιολόγησε και τις μελέτησε) να τις λάβει υπόψη. Και εκράτησε αυτή τη στάση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα κείμενο, που βεβαίως δεν έγινε δεκτό από την Τουρκία και δεν πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης. Θα μπορούσαν - αυτή είναι μια θέση που και ως διατύπωση από μας θα ήταν δεκτή - οι δηλώσεις του κ. Γκιλμάζ να θεωρηθούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, εφόσον είχαν το πρακτικό αντίκρυσμά τους, εφόσον είχαν μια έμπρακτη αντιστοίχιση με την πραγματική πολιτική που ασκεί η Τουρκία στην περιοχή και ιδιατέρως έναντι της Ελλάδος. Και αυτό δεν συνέβη. Λένε, συνήθως, ότι τα "θαύματα κρατούν τρεις ημέρες"! Τελικώς, στη δική μας περίπτωση, δεν κράτησαν ούτε μια ημέρα! Αφού οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, αν θεωρήσουμε ότι αποτελούσαν "θαύματα" (!) και ότι πράγματι ήταν σε θετική κατεύθυνση, ότι ήταν τόσο καλές, αποδείχθηκε μια μέρα μόλις μετά πως δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να συνυπογράψει και να σφραγίσει με την υπογραφή της ένα κείμενο. Το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν συμπεριλαμβάνει τίποτε άλλο, παρά αυτονόητες αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των χωρών. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ είναι κάτι, που βεβαίως πρέπει να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε, αλλά αυτό από το οποίο πρέπει να βγάζουμε πάντοτε το τελικό συμπέρασμά μας είναι οι πράξεις. Οι συγκεκριμένες πράξεις. Και είχαμε το "δοκιμαστήριο" στη συνεννόηση που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο απεδείχθη ότι αυτά που λέει η Τουρκία δεν τα εννοεί ακριβώς έτσι όπως τα λέει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι η γερμανική και η αμερικανική πλευρά δεν εγνώριζαν το πραγματικό περιεχόμενο αληθείας που έκρυβαν οι δηλώσεις Γιλμάζ, δεν ξέρω αν λέτε αυτό. Παρ' όλα αυτά, θέλω να ρωτήσω με δεδομένο το ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, (εκείνοι στους οποίους η Ελληνική Κυβέρνηση απευθύνεται για να ασκήσουν την επιρροή τους, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις) παίρνουν μια σαφέστατα θετική στάση απέναντι στην Τουρκία, δημιουργεί έναν προβληματισμό στην Κυβέρνηση όσον αφορά τους προσανατολισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνατε μια ανάλυση, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, ερώτηση έκανα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Κάνατε μια ανάλυση, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω, έχει και κατά αυθαίρετο τρόπο ένα συμπέρασμα το οποίο εγώ δεν δέχομαι. Είπατε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απευθύνεται σ' αυτούς τους δύο παράγοντες (τον αμερικανικό και τον γερμανικό) προκειμένου να ασκήσουν την επιρροή του στην Τουρκία, για να αλλάξει πολιτική η Τουρκία. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απευθύνεται ζητώντας ή κάνοντας έκκληση σε οποιονδήποτε προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της σε οποιονδήποτε άλλον. Η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί με μια σαφή και συγκεκριμένη πολιτική να έχει επικοινωνία και συνεννόηση με όλες τις χώρες, ιδιαιτέρως δε, με εκείνες οι οποίες έχουν έναν βαρύνοντα ρόλο στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ελληνικές θέσεις και προκειμένου να γίνει αποδεκτό και να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας πάνω στην δική μας πολιτική. Πολιτική, η οποία στηρίζεται στη λογική, το δίκαιο και την αλήθεια. Θεωρούμε λοιπόν ότι - χωρίς να γνωρίζω, τί ήξεραν οι δύο Κυβερνήσεις για τις οποίες εσείς μιλήσατε - η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, είναι μια θέση την οποία θα συναντούν όλες οι χώρες - και δεν εξαιρώ καμμιά - μπροστά τους κάθε φορά που θα χρειάζεται να ασχοληθούν με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Και απ' αυτή τη θέση, δεν πρόκειται να αποστεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μου διευκρινίσετε σε ποιούς εξωευρωπαϊκούς παράγοντες αναφερόταν ο κ. Πάγκαλος που έδρασαν παρασκηνιακά χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε, η έννοια του "παράγοντα" είναι μια έννοια η οποία μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Είναι μια έννοια - θα μου επιτρέψετε να πω - που έχει μια ρευστότητα. Μπορεί να είναι άτομο, μπορεί να είναι φορείς, μπορεί να είναι οργανωμένες ομάδες, μπορεί να είναι κρατικές οντότητες. Νομίζω ότι δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω σ' αυτό, ότι στο πλαίσιο μιας συζήτησης που κάνουν οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λογικό είναι να παρατίθενται απόψεις από διάφορες πλευρές. Και οι απόψεις αυτές όταν παρατίθενται και είναι διαφορετικές με τις απόψεις που εκθέτει μια οποιαδήποτε πλευρά, λογικό είναι να αποτελούν και μια οιωνεί πίεση προς εκείνη την πλευρά να αλλάξει τη στάση της. Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε σ'αυτό το σημείο. Θέλουμε περισσότερο να τονίσουμε ότι η ελληνική στάση, ακόμη και αν υπήρξαν αυτές οι πιέσεις - και έδωσα ακριβώς έναν ορισμό περί του τί θεωρώ πίεση στη συγκεκριμένη περίπτωση - καθορίστηκε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτή η στάση απέφερε καρπούς, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ή εν πάση περιπτώσει να μην πραγματοποιηθεί ένα Συμβούλιο Σύνδεσης το οποίο θα αγνοούσε ή θα "γύριζε την πλάτη" στις ελληνικές θέσεις, δηλαδή στα εθνικά μας συμφέροντα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μένω με την αίσθηση ότι δεν απαντήσατε. Το ερώτημά μου ήταν ότι ο κ. Πάγκαλος διαπραγματεύθηκε σε ένα τραπέζι που γύρω του ήταν δεκατέσσερις Ευρωπαίοι. Μίλησε για εξωευρωπαϊκούς παράγοντες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν παρατηρήσατε κάτι που είπα: "Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων". Και όταν λέω "συζητήσεις", εννοώ τις συζητήσεις που γίνονται όχι μόνο στο περιθώριο ή κατά τη διάρκεια ενός Συμβουλίου. Γιατί οι συζητήσεις αυτές έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και είναι συζητήσεις οι οποίες, επειδή ακριβώς ανεβλήθη το Συμβούλιο, θα συνεχισθούν. Λογικό είναι λοιπόν, πολλές πλευρές να θέτουν τις απόψεις τους, θέλοντας και η ελληνική πλευρά να εναρμονισθεί με τις δικές τους απόψεις. Η ελληνική πλευρά όμως απέδειξε πως σταθμίζει τα πράγματα και ακολουθεί την πολιτική η οποία υπαγορεύεται από τα εθνικά της συμφέροντα.

ΚΙΑΟΣ: Πόση ώρα κράτησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρέσβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Περίπου 45 λεπτά της ώρας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε ένα μόνο θέμα (κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρέσβη), το αποκλειστικό θέμα της συζητήσεως ήταν οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, ήταν το αποκλειστικό θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Αλλες πτυχές του θέματος, όπως π.χ. η πρόσφατη κρίση στα Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Γιλμάζ. Ο Τούρκος Πρέσβης επέδωσε στον Πρωθυπουργό ένα κείμενο με τις δηλώσεις αυτές - που σας είναι γνωστές - του κ. Γιλμάζ και έκανε μια προφορική ανάπτυξη με βάση τις οδηγίες που είχε γι' αυτές τις θέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποια μεσολάβηση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Γιατί εγράφη κάτι τέτοιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να διαψεύδω τις δραστηριότητες του κ. Μητσοτάκη όταν υπάρχουν. Ας το κάνει ο ίδιος. Αλλά δεν γνωρίζει η Κυβέρνηση να υπάρχει κάποια πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εγράφη ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο και εκεί μετέφερε κάποιες...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει πει ότι ενημερώνει παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και άλλους (συμβούλους του κ. Εβερτ, πολιτικούς άλλων κομμάτων) επί των εξελίξεων στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι καινούργια είδηση αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δεν έχετε υπόψη σας αν μετέφερε κάτι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το σημερινό δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πείτε μου συγκεκριμένη ερώτηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα μετά φωτογραφιών, το οποίο θα έχετε δει. Μπορείτε να μου πείτε ποιό είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο της Κυβέρνησης είναι το εξής: Οτι ο πατριωτισμός δεν εκφράζεται και δεν εκδηλώνεται δι' αυτού του τρόπου και μόνο. Οπως επίσης ο πατριωτισμός δεν εκδηλώνεται με το "διανέμουμε - δίκην δώρων - μεταξύ των άλλων, CD, γκραβούρες κ.λπ. και ελληνικές σημαίες". Θεωρώ λοιπόν ότι τα θέματα αυτά, παρακαλώ να μην τα κρίνουμε τόσο στενόχωρα και στενόκαρδα, με πρίσμα τέτοιας μικροκομματικής σκοπιμότητας, γιατί έτσι θα βγάλουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ως στερουμένων εθνικής ευαισθησίας. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν συμβαίνει. Και εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι είναι ατυχής αυτή η αναφορά στη μη ανάρτηση σημαιών σε ορισμένες οικίες. Παρά το ότι δεν έχω καμμιά αντίρρηση, θα ήταν πάρα πολύ ωραίο η Ελλάδα τις ημέρες της Εθνικής μας εορτής να πλέει στα γαλανόλευκα και κάθε σπίτι να έχει τη δική του σημαία. Μη φανεί ότι είμαι αντίθετος σ' αυτό, αλλά παρακαλώ μη βγάζετε και συμπεράσματα περί ελλείψεως πατριωτισμού, όταν δεν έχει αναρτηθεί η ελληνική σημαία, επειδή αυτό εξυπονοείτε με την ερώτησή σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από το θέμα των ΔΕΚΟ και την αγροτική πολιτική, συζητήθηκε άλλο θέμα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε ετέθη από κάποιον Υπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη κανένα άλλο θέμα.
* Θέλω να αναφερθώ σε μια ανακοίνωση της διεύθυνσης ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν έγιναν παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου κατά τη χθεσινή ημέρα, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας στην περιοχή του FIR Αθηνών. Ενώ αυτή είναι η αλήθεια (η ανακοίνωση είναι στη διάθεσή σας, την έχουν ήδη λάβει οι στρατιωτικοί συντάκτες) από την άλλη υπήρξε μια προβολή γεγονότων, τα οποία παρουσιάστη- καν ως παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου ή στα χωρικά μας ύδατα. Και νομίζω ότι αυτή η υπερβολή με τον τρόπο που γίνεται δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει ένα κλίμα - δεν θα το έλεγα πολεμικής υστερίας - αλλά εν πάση περιπτώσει ένα κλίμα υπερβολής. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Και παρακαλώ πάρα πολύ μη δίνουμε την εντύπωση ότι εμείς είμαστε σε μια αγχώδη και αγωνιώδη ένταση, εμείς ως χώρα...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αφού ο Εκπρόσωπος του ΓΕΝ δεν διέψευσε χθες ότι υπήρχαν παραβιάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, ίσα - ίσα είπε ότι σε πολύ λίγες περιπτώσεις (δύο - τρεις) υπήρξε μια κινητικότητα των ναυτικών δυνάμεων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί "μη αβλαβής". Αυτό όμως είναι κάτι διαφορετικό από εκείνο το οποίο προεβλήθη χθες ως μια συστηματική παραβίαση του εθνικού μας χώρου. Πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Και σας παρακαλώ σ'αυτά, το έχω πει και άλλες φορές, θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο ιδιαίτερης προσοχής.
Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 27 March 1996 - 17:32:31