Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 03-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 3.4.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
* Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα τελεσθεί πολιτικό μνημόσυνο εις μνήμην του Γιάννη Αλευρά.
* Αύριο (4.4.96) -υπενθυμίζω- στις 11:00 π.μ. συνεδριάζει και πάλι η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την πολιτική της Κυβέρνησης στην εκκρεμότητα που υπάρχει για τα καζίνο.
* Και στη συνέχεια, στις 12:00 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες αλλαγές σε Διοικήσεις Τραπεζών ή ΔΕΚΟ για το επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αλλαγές. Αλλά η Κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για αλλαγή Διοικήσεων σε Οργανισμούς του Δημοσίου, αν κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης με τον κ. Βενιζέλο συζήτησαν και το θέμα της διαφοροποίησης του κ. Βενιζέλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ποιά είναι η θέση που έχει εκφράσει ο κ. Βενιζέλος, η οποία πιστεύετε εσείς ότι συνιστά τη διαφοροποίησή του;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αρσένης χθες μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του κ. Σηφουνάκη διαφοροποιήθηκαν στο θέμα του διαλόγου...

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να είστε πιο συγκεκριμένος; Να διατυπώσετε μία ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφοροποιήθηκαν στο θέμα της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας λέω ότι δεν διαφοροποιήθηκαν. Αυτό σας ικανοποιεί; Θέλετε να υποβάλετε μία ερώτηση συγκεκριμένη για να δώσω μια απάντηση επίσης συγκεκριμένη;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες οι εφημερίδες λένε...

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Λένε ότι ζήτησαν πιο επιθετική πολιτική απέναντι στην Αγκυρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, αν θέλετε να διατυπώσετε μία ερώτηση ...

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Αρσένης είπε συγκεκριμένα ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αντιμετωπίζεται με χλιαρές αντιδράσεις, κατηγορώντας βεβαίως έμμεσα την Κυβέρνηση Σημίτη ότι η Ελλάδα δεν έχει εθνική εξωτερική πολιτική. Τί απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάποιος που έχει διαφορετική θέση περί του ότι μία επιθετική επεκτατική τουρκική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ύπαρξη μιάς ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης από την πλευρά της Ελλάδος; Ασφαλώς, κανείς. Υπενθυμίζω όμως ότι ο κ. Αρσένης μίλησε χθες στην παρουσίαση βιβλίου που αφορούσε την Ιμβρο και την Τένεδο και ακριβώς, έκανε αναφορά σε μία περίοδο, τη διετία 1960-1962, όπου ο ξεριζωμός του Eλληνισμού στα νησιά αυτά, αντιμετωπίσθηκε από την Ελλάδα με προσφυγή στην UNESCO και η αντίδραση αυτή δεν έδωσε καρπούς. Αυτό ο κ. Αρσένης χρησιμοποίησε ως βάση για να έχει ένα παράδειγμα -αν θέλετε- χλιαρής αντιμετώπισης της τουρκικής πολιτικής, η οποία χλιαρή αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν απέδωσε καρπούς.
-Υπάρχει πλήρης συνεννόηση και συνεργασία στα πλαίσια της Κυβέρνησης. Και νομίζω ότι -ας μου επιτραπεί να πω- είναι εκ του πονηρού οι όποιες διαφοροποιήσεις αποδίδονται, όταν αυτές στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
-Θα ήθελα να διατυπώνετε μία συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία να αναδεικνύει ποιό ακριβώς είναι εκείνο το σημείο, το οποίο συνιστά και τη διαφοροποίηση, την διαφορετική θέση. Γιατί, βεβαίως, αν σχολιάσουμε το κλίμα το οποίο αναδύεται από τα κείμενα των εφημερίδων ή τα σχόλια των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, φαντάζομαι ότι θα είμαστε εκτός του προορισμού που έχουμε εδώ να συζητούμε, ώστε να υπάρξει μία ενημέρωσή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή χθες υπήρχαν κάποιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι πρώτον, ερμήνευσαν, κατά τον τρόπο που ερμηνεύει συνήθως η Αγκυρα τη συμφωνία για την Ιμια και δεύτερον, επέκριναν έντονα τον κ. Αρσένη για τις δηλώσεις που έκανε τόσο σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη που είπε ότι χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες με χώρες που έχουν και αυτές προβλήματα με την Τουρκία, ποιά είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης επί όλων αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει. Και η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σας είναι γνωστή, γιατί είναι σαφής.
-Επανέρχομαι με την ευκαιρία των δηλώσεων που κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για να πω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει το κλίμα, κλίμα έντασης και προστριβών που διαπερνά σήμερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
-Η Ελλάδα με πράξεις έχει αποδείξει ότι σέβεται τους κανόνες εκείνους, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν τη βάση για την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης η αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή και η ενίσχυση των σχέσεων στην κατεύθυνση της φιλίας και της συνεργασίας με την γειτονική χώρα. Αυτό, όμως, θεωρούμε πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με φραστικές φιλοφρονήσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές συνοδεύονται συχνότατα απο τελείως αντίθετες πρακτικές.
-Θεωρούμε πως η βάση για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας δεν είναι άλλη, παρά:
* Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες και Συμβάσεις.
* Η αποφυγή και καταδίκη της χρήσης βίας, αλλά και της απειλής για χρήση βίας.
* Και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση και διευθέτηση νομικών προβλημάτων από την πλευρά εκείνη, η οποία θεωρεί ότι υφίστανται τέτοια προβλήματα.
-Και νομίζω ότι σ'αυτή τη βάση επάνω μπορεί να εργασθεί και η Τουρκία με συγκεκριμένες πράξεις, ώστε να υπηρετήσει αυτές τις αρχές. Και τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι:
* Η υπογραφή του κειμένου των 15 χωρών - μελών της Ε.Ε. για την πρόοδο της τελωνειακής σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.
* Μπορεί να είναι, επίσης, η συνδρομή των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί ή πρέπει να αναληφθούν για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ.
* Η ανάκληση της θέσης της Τουρκίας ότι είναι "CASUS BELI" η άσκηση του ελληνικού δικαιώματος, του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.
* Καθώς, επίσης, η αλλαγή στην πολιτική, την οποία ακολουθεί η Τουρκία με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
* Και η με κάθε τρόπο απόδειξη ότι δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής επικράτειας, όπως πρόσφατα έχει αποδείξει ότι τρέφει τέτοιες διεκδικήσεις σε βάρος της περιοχής της Δωδεκανήσου.
-Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα βήματα και όλες τις πράξεις οι οποίες αποδεικνύουν τη διάθεσή μας να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και αναμένουμε και από την πλευρά της Τουρκίας να γίνουν τα αντίστοιχα, τα ανάλογα βήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ολα αυτά είναι κατανοητά. Τα έχετε επαναλάβει και καλά κάνετε και τα επαναλαμβάνε- τε. Το ερώτημα όμως που σας έθεσα δεν ήταν αυτό. Είναι ότι οι Τούρκοι επέκριναν τις δηλώσεις του κ. Αρσένη που είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνάψει συμμαχίες με χώρες που έχουν ανάλογα προβλήματα με την Τουρκία. Αυτές οι θέσεις του κ. Αρσένη είναι θέσεις της Κυβέρνησης; Και δεύτερον, τί απαντάτε εσείς επί του συγκεκριμένου που οι Τούρκοι κατηγορούν τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Τούρκοι κατηγορούν παράγοντες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και τον κ. Κουρή - παραλείψατε να αναφέρετε- ο οποίος είπε στην Ελληνική Βουλή ότι "η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της στη συγκεκριμένη περιοχή και στις βραχονησίδες και κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να τις επισκέπτεται". Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο από τη δική της πλευρά να δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα ή οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Ελλάδα αναπτύσσουν μία πολιτική η οποία αντιβαίνει το καλώς νοούμενο συμφέρον και των δύο πλευρών και βλάπτει τις σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
-Εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι αδικαιολόγητες, είναι αβάσιμες. Ο κ. Αρσένης δεν είπε τίποτε άλλο, παρά αυτό που από την πρώτη μέρα που ετέθη το ερώτημα και εγώ διατύπωσα: Οτι εμείς θέλουμε καλές σχέσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες στην περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό δεν πρέπει να κάνει εντύπωση.
-Αυτή είναι η πολιτική μας: Να έχουμε καλές σχέσεις, σχέσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες. Γιατί η Ελλάδα επιδιώκει και έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρσένης είπε χθες, αν επιθυμούμε ειρήνη θα πρέπει να δημιουργήσου- με μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και να γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουμε. Αυτό αναφερόταν στο 1960-1962 ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης είπε αυτό που έχουμε πεί κατ'επανάληψη και είναι η πάγια κυβερνητική πολιτική: Οτι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την ομοψυχία του ελληνικού λαού και τη σωστή, υπεύθυνη και συνετή πολιτική της Κυβέρνησης είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν, αποτρέποντας οποιαδήποτε επιβουλή, τη συνέχεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εσείς είπατε ότι αναφέρθηκε στο 1960-1962...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μίλησε για χλιαρή αντίδραση, μίλησε για την αντίδραση η οποία υπήρξε εκείνη την περίοδο από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις απέναντι στην πολιτική ξεριζωμού του Ελληνισμού που ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας στην Ιμβρο και την Τένεδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει για τώρα ο κ. Αρσένης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα λέει το κείμενο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτό σας το διασαφήνισε ο κ. Αρσένης όταν μιλήσατε μαζί του ή είναι εκτίμησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση, χθες, ήταν συζήτηση που έγινε με την αφορμή παρουσίασης βιβλίου αναφερομένου στην Ιμβρο και την Τένεδο. Και ήταν αυτό η ευκαιρία για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Θέλετε να θέσετε κάποιες ερωτήσεις;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ηρθατε σε επικοινωνία με τον κ. Αρσένη...

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Αρσένη και άλλους Υπουργούς είμαι συνεχώς σε επικοινωνία. Γιατί κάνει εντύπωση αυτό;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για το θέμα αυτό, σας το διασαφήνισε ο ίδιος; Μιλήσατε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ με τον κ. Αρσένη αρκετές φορές την ημέρα.

ΚΟΥΙΝ: Οι θέσεις του κ. Αρσένη αντιπροσωπεύουν πλήρως τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ'επανάληψη σ'αυτή την ερώτηση από την πρώτη ημέρα που ετέθη. Η Ελλάδα -επαναλαμβάνω και πάλι- ασφαλώς επιδιώκει και θέλει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες. Και με την Τουρκία επιδιώκουμε τέτοιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά οι σχέσεις αυτές εδράζονται σε κάποιους κανόνες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και δεν έχει λήξει. Εδώ έχουμε δύο επιστολές του Υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τον Πρωθυπουργό. Εχουμε μία διαφοροποίηση που είναι πρωτοσέλιδη σε μία εφημερίδα που σας δείχνω και σε άλλες δέκα. Λοιπόν, υπάρχει βάση ή όχι; Και αν δεν υπάρχει βάση γιατί δεν θεώρησε Υπουργός της Κυβέρνησης την ανάγκη να διαψεύσει ότι διαφοροποιείται, εφόσον η διαφοροποίησή του αποσταθεροποιεί την Κυβέρνηση; Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ και λόγω όγκου είναι δύσκολο να "κρυφτώ πίσω από δάχτυλο", κ. Γαργαλάκο! Αλλά θέλω να μου διατυπώσετε μία συγκεκριμένη ερώτηση. Αναπτύσσετε ένα σκεπτικό. Πείτε μου σας παρακαλώ ποιά είναι η ερώτηση; Αν υπάρχει διαφοροποίηση;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Αυτά τα πρωτοσέλιδα, ο κ. Αρσένης έπρεπε κατά την άποψή σας να τα διαψεύσει; Επρεπε να διαψεύσει τη διαφοροποίηση αυτή ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ο κ. Αρσένης δεν θεωρεί ότι υπάρχει διαφοροποίηση. Και νομίζω ότι σήμερα έχει προγραμματισθεί - ίσως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη - μια συζήτηση με τους συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου θα απαντηθούν τα ερωτήματα τα σχετικά που θα του τεθούν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ερωτηθείς ο κ. Αρσένης - από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αν ενθυμούμαι - αν οι δηλώσεις του περί συμμαχίας με Ιράκ, Αρμενία κ.λπ. με την Ελλάδα συνάδει με την κυβερνητική πολιτική, απάντησε ότι "εγώ εκτελώ την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου". Ενα σχόλιο επ'αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ασφαλώς, η Κυβέρνηση στηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση η οποία είχε Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και έχει σήμερα Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Σημίτη είναι Κυβέρνηση η οποία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Μιλούν πολλοί μαζί - δεν ακούγονται).

ΡΕΠΠΑΣ: Τί είπα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ανδρέας Σημίτης; (!!!)

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δείχνει ότι η έννοια της συνέχειας είναι πολύ ισχυρή σ'αυτή την Κυβέρνηση. Λοιπόν, νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα κριθεί ενιαία στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Αρσένης είπε - αν δείτε στις δηλώσεις που έκανε και μετά απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις - ότι ασφαλώς υπάρχουν και συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας. Και μιλάμε για συνεργασία η οποία πρέπει να υπάρχει. Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας θέλουμε με όλες τις χώρες. Ασφαλώς δεν σκεφτόμαστε να συνάψουμε μία αμυντική συμμαχία, η οποία θα έχει συγκεκριμένα διακρατικά όργανα, όπως είναι π.χ. το ΝΑΤΟ, που έχει το Γενικό Γραμματέα του, έχει όργανα με ορισμένη διάρθρωση, έχει υπηρεσίες κ.λπ. Δεν μιλούμε γι'αυτό. Αλλά συνεργασία ασφαλώς θέλουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή συνεχίζεται η πολιτική του Κώστα Παπανδρέου (!!!), έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κύριε Σταματόπουλε, πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και θα μείνει και ως Ανδρέας. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και το "Παπανδρέου" πάντοτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία και θα γίνει και συνάντηση, κύριε Μιχαήλ. Αλλά - σας παρακαλώ πολύ - μη θεωρείτε ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να αποτελούν είδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν αποτελεί είδηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν αποτελεί είδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφήστε να το κρίνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμούμαι ότι τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα εδώ, σας έκανε μεγάλη εντύπωση η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με κάποιους Υπουργούς. Σας είπα ότι αυτό σε λίγο δεν θα αποτελεί είδηση. Και ο Πρωθυπουργός συναντάται με Υπουργούς, με άλλα στελέχη, συζητά, ανταλλάσσει απόψεις, λαμβάνονται αποφάσεις. Αυτό έχει μπει πια στην καθημερινή ζωή μας. Δεν νομίζω ότι οι συναντήσεις και οι επικοινωνίες αυτού του είδους πρέπει να αποτελούν είδηση και να είναι και αντικείμενο συζήτησής μας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην καθημερινή ζωή, τέτοιες συναντήσεις με τον κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω για τον κ. Πρωθυπουργό. Αν κάνετε την ερώτηση για να βγάλετε συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου, πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλή και επιτρέπει ακριβώς το να βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου στο σπίτι του και να μην είναι στο νοσοκομείο. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική και αποκαλυπτική ένδειξη.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό είναι απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω φήμες να κυκλοφορούν. Δεν έχω υπόψη μου τίποτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οτι είναι άρρωστος, ότι έχει πυρετό...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Αν έχει ενδιαφέρον, να ρωτήσουμε το γιατρό του. Αλλά, ελπίζω να είναι τόσο καλά, ώστε να μη χρειάζεται να είναι στο νοσοκομείο. Να είναι στο σπίτι του. Αυτό είναι - επαναλαμβάνω και πάλι - το αποδεικτικό στοιχείο, ότι είναι η κατάσταση της υγείας του σε ένα ανεκτώς καλό επίπεδο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχω τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, είπατε πριν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει το κλίμα έντασης και προστριβών. Θεωρείτε ότι οι χθεσινές επίμαχες δηλώσεις του κ. Αρσένη συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση; Δεύτερον, ποιό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας του κ. Πάγκαλο με τον Τούρκο πρέσβυ κ. Παμίρ; Και, τρίτον, ποιό είναι το θέμα της απάντησης της ρηματικής διακοίνωσης που θα επιδώσουμε εντός των ημερών στην Αγκυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ρηματική διακοίνωση η οποία θα επιδοθεί στην Αγκυρα, είναι ακριβώς η απάντηση στο διάβημα που έκανε η Τουρκική Κυβέρνηση στον Ελληνα Πρέσβυ στην Αγκυρα, κ. Νεζερίτη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τί περιλαμβάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι ακριβώς δεν γίνεται δεκτό το περιεχόμενο του διαβήματος της Τουρκίας, γιατί θεωρούμε ότι δεν έχει αντικείμενο, δεν έχει βάση.
* Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας: Ο κ. Πάγκαλος είναι Υπουργός Εξωτερικών, συναντά Πρέσβεις άλλων χωρών, συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και δεν νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές δίνονται στη δημοσιότητα, με την έννοια ότι αποτελούν το αντικείμενο - μεταξύ των άλλων - εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.
* Για τις δηλώσεις του κ. Αρσένη τώρα - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι δηλώσεις οι οποίες επαναλαμβάνουν το αυτονόητο: Οτι απέναντι σε μία επιθετική επεκτατική πολιτική, χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι ένας παράγοντας αποτροπής κάθε διάθεσης για επεκτατική ή απειλητική πολιτική από την άλλη πλευρά. Αυτή είναι θέση την οποία ασφαλώς η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται, γιατί είναι πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης. Να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν σήμερα και κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι προκλητικές ή δημιουργούν πρόβλημα. Γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απάντηση, η αντίδραση ενός κυβερνητικού αξιωματούχου σε μία πραγματικότητα. Η οποία πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την πολιτική την οποία η Τουρκία ασκεί απέναντι στην Ελλάδα, που είναι μία επεκτατική επιθετική πολιτική.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαψεύδετε την πληροφορία που γράφει σήμερα ο Τύπος, ότι ο κ. Πάγκαλος ζήτησε διευκρινίσεις από τον Τούρκο Πρέσβυ σε ορισμένα σημεία της πρότασης Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρέσβυ, υπάρχουν θέματα - επαναλαμβάνω - τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Δεν έχω να διαψεύσω κάτι. Ούτε έχω να επιβεβαιώσω κάτι. Με την έννοια ότι δεν έχω να σχολιάσω καθόλου το αντικείμενο συζητήσεων που έχει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών με τους Πρέσβεις με τους οποίους συναντάται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, δεν θεωρείται λήξασα η πρόταση Γιλμάζ για την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχουμε απαντήσει, κυρία Πουλίδου. Εχουμε απαντήσει, από τις 24 Μαρτίου, στις δηλώσεις του κ. Γιλμάζ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το γνωρίζω. Γιατί επανερχόμαστε, όμως, τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή τέθηκε ερώτημα εδώ, περί των δηλώσεων που κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι αναφερόμενοι στην Ελλάδα. Γι'αυτό το λόγο και μόνο.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τί έχει κάνει η Κυβέρνηση για να σταματήσει τη συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Ιμβρο και την Τένεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον το πώς ισχύουν οι Συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν αδυναμίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση που ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη για τον Ελληνισμό. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αίσθημα ευθύνης. Και στα πλαίσια των σχέσεων με τη γειτονική χώρα και αυτό το θέμα έχει το μερίδιο ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης. Ωστε να μην έχουμε την περαιτέρω επιδείνωση η οποία - πρέπει να σας πω - έχει σύμμαχό της (αυτή η επιδείνωση, η συρρίκνωση, ο αφανισμός - αν θέλετε - αυτού του Ελληνισμού) τον πανδαμάτορα χρόνο. Εχουν μείνει ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δυστυχώς πέραν του ότι έχουν στερηθεί των δικαιωμάτων τους, σιγά-σιγά εκλείπουν και από τη ζωή.

ΜΑΡΔΑΣ: Οπως ξέρετε, βάσει Συνθηκών, οι Ελληνες εκεί έχουν δικαίωμα αυτοδιοίκησης και τοπικής αστυνομίας. Η Κυβέρνηση προτίθεται να υπενθυμίσει στους Τούρκους ότι οφείλουν να σεβασθούν αυτά τα δικαιώματα και να τα αποδώσουν στους εναπομείναντες Ελληνες; Αναφέρομαι σε επίπεδο ΟΗΕ, ΔΑΣΕ ή άλλων Διεθνών Οργανισμών.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο η παρούσα, αλλά πιστεύω κάθε Ελληνική Κυβέρνηση, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επαναλαμβάνεται αυτό το ενδιαφέρον της για τον Ελληνισμό, σ'αυτές τις περιοχές και για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται από την Τουρκία, που οδηγούν στον αφανισμό του Ελληνισμού. Πιστεύω ότι στα πλαίσια ακριβώς ανάδειξης αυτού του θέματος, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ακόμα αρκετά περιθώρια, πραγματικά, να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξει τη σημαντικότητα του προβλήματος για μας.

ΦΙΛΗΣ: Ανοίγω εισαγωγικά: "Δεν είναι νοητή η έναρξη διαλόγου με μία χώρα, η οποία ασκεί σταθερά επεκτατική πολιτική έναντι της Ελλάδος και φέρει ως κληρονομιά την καταστροφή του Ελληνισμού". Αυτό ακριβώς δήλωσε χθες ο κ. Αρσένης. Εξ αυτού, μπορεί να καταλάβει, όποιος γνωρίζει ελληνικά, ότι δεν είναι δυνατός ποτέ ο διάλογος με την Τουρκία, εφόσον στις προϋποθέσεις του διαλόγου είναι και το θέμα της καταστροφής του Ελληνισμού. Με αυτό το "προπατορικό αμάρτημα" βαρύνεται η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Αυτό είναι θέση της Ελλάδος, της Ελληνικής Κυβέρνησης; Οτι ουδέποτε θα κάνουμε διάλογο με την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριε Φίλη, έχει διατυπωθεί κατ'επανάληψη.

ΦΙΛΗΣ: Σας ερωτώ ευθέως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνισμός έχει πληγεί από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και από στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων. Και εκεί και αλλού, στην Κύπρο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι εμείς πρέπει να αναμένουμε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις οποίες εμπράκτως η Τουρκία θα αναλάβει, ώστε να σταθμίσουμε τη θέση μας, η οποία - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι μία θέση, η οποία επιδιώκει καλή γειτονία και ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Αλλά οι σχέσεις αυτές δεν μπορεί παρά να εδράζονται σε ορισμένες αρχές και κανόνες, για τους οποίους έχουμε κατ'επανάληψη μιλήσει. Και μίλησα πάλι μόλις προηγουμένως.

ΦΙΛΗΣ: Ευθέως, για τη δήλωση του κ. Αρσένη. Συγγνώμη που επιμένω. Αλλά αν το θέμα δεν είχε πάρει διαστάσεις και από την Αγκυρα και δεν επρόκειτο η δήλωση του κ. Αρσένη να αποτελεί ένα τρίτο παράγοντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν θα επέμενα σήμερα. Αυτό είναι ένα εθνικό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω, κύριε Φίλη, ότι είναι σήμερα κανόνας να υπάρχει επικοινωνία, να υπάρχει συνεργασία, να αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι - η ανάπτυξη αυτών των σχέσεων γίνεται στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Υπάρχουν χώρες οι οποίες υπήρξαν κάτω από την κατοχή άλλων χωρών και σήμερα έχουν συνεργασία. Πώς ήταν η Ευρώπη στον πόλεμο, πώς είναι η Ευρώπη σήμερα; Είναι ένα δείγμα της προόδου που έχει συντελεστεί, ώστε οι σχέσεις των χωρών, των κρατών να είναι τελείως διαφορετικές. Αλλά, βεβαίως, οι σχέσεις αυτές είναι διαφορετικές, επειδή εδράζονται στην ισοτιμία και την αμοιβαία ωφέλεια. Αυτό επιδιώκουμε και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Για να υπάρξει, όμως, αυτό πρέπει - επαναλαμβάνω και πάλι - να γίνουν σεβαστές κάποιες αρχές, για τις οποίες μίλησα πάλι, μόλις πριν, όπως και τις προηγούμενες μέρες.

ΦΙΛΗΣ: Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γιονεσάι - για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι έχει ακούσει καλά λόγια - δήλωσε ότι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμφωνίες είναι η βάση για την αναζήτηση των λύσεων. Αυτή η δήλωση δεν έγινε στο CNN. Εγινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δηλαδή, έχει την ανάλογη δέσμευση η Τουρκία. Πώς το σχολιάζει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η Τουρκία, αν πραγματικά πιστεύει σ'αυτή την πολιτική και δεν είναι ένα φραστικό πυροτέχνημα η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία να υπογράψει το κείμενο των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει μόλις λίγες μέρες πριν. Το οποίο ακριβώς δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία επανάληψη θέσεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Ο κ. Γιονεσάι, αν θέλει να είναι καλός Τούρκος, πιστεύω ότι την πρόοδο της πατρίδας του πρέπει να την βλέπει μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Και πρέπει να εργασθεί σ'αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία ζητάει - καθώς φαίνεται - διάλογο με συγκεκριμένο αντικείμενο. Δηλαδή την υπογραφή συνυποσχετικού. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτός, ακριβώς, που εντοπίζει ένα πρόβλημα, πρέπει το πρόβλημα αυτό, με το χαρακτήρα του το νομικό, να το δρομολογεί στα κανάλια εκείνα τα οποία έχουν εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουν και να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Και τέτοια κανάλια, τέτοιοι δίαυλοι υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία. Είναι το Δικαστήριο της Χάγης, για να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Τουρκία, επειδή ακριβώς θεωρεί ότι δεν ισχύουν Συνθήκες, ότι δεν ισχύουν Συμφωνίες, είναι αυτή η οποία πρέπει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Ας αναλάβει η Τουρκία αυτή την πρωτοβουλία και εμείς θα σταθμίσουμε τη θέση μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 4 April 1996 - 3:13:03