Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 11-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 11.6.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Συνεδριάζει, όπως γνωρίζετε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σας έχει διανεμηθεί η ομιλία του κ. Πρωθυπουργού, η οποία έγινε στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης. Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αναφέρθηκε στην περίοδο αυτή που το κυβερνητικό κόμμα βαδίζει προς το Συνέδριό του. Επεσήμανε ότι χρέος όλων μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου. Και ότι η πορεία προς το Συνέδριο δεν προσφέρεται για προσωπικές αντιπαραθέσεις και επιδιώξεις. Και βεβαίως, πέρα από τη βελτίωση και ολοκλήρωση της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων, θέση και υποχρέωση όλων μας είναι να διασαφηνίσουμε τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξής μας, στις προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες. Και βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και μεγάλο, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης, δεν θα έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Αλλά, επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα η κυβερνητική παράταξη αλλά και στο μέλλον, έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, πρέπει, ενωμένο και μεγάλο να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα αυτά.

* Σήμερα το πρωί, στις 8.30 περίπου, επιβατηγό υδροπτέρυγο, το "ΜΑΡΙΛΕΝΑ 2", με κυβερνήτη τον κ. Αυλίτη, εκτελούσε το τακτικό δρομολόγιο από τη Ρόδο προς την Κω και ενώ έπλεε σε απόσταση ενάμισυ μιλίου νοτίως της ακατοίκητης νησίδος Σεσκλί (η οποία βρίσκεται νοτίως της νήσου Σύμης), σε απόσταση περίπου 70 μέτρων εμφανίσθηκε το με αριθ.P343 πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Δεν υπήρξε μεταξύ τους διάλογος. Δεν επεχείρησε δηλαδή ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου να ανοίξει διάλογο με τον κυβερνήτη του ελληνικού επιβατηγού. Δεν υπήρξε παρενόχληση. Για πολύ λίγα λεπτά της ώρας υπήρξε παράλληλη πλεύση των δύο πλοίων, του τουρκικού πολεμικού και του ελληνικού επιβατηγού. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε το τουρκικό πολεμικό πλοίο προς τις τουρκικές ακτές. Το ελληνικό υδροπτέρυγο συνέχισε το δρομολόγιό του. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε διάβημα προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας για την παραβίαση των χωρικών υδάτων. Και το σημερινό επεισόδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας και η προκλητική συμπεριφορά της έχει πάρει πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Το σημερινό συμβάν είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας θα έχει διάρκεια. Και ως εκ τούτου η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να αντιμετωπίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, τις επιθετικές και εχθρικές προς την Ελλάδα, με κάθε μέσον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλωματικό, εννοείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Με κάθε μέσον. Και στα μέσα δεν είναι μόνο τα διπλωματικά. Η αντίδραση στην οποία αναφέρθηκα σήμερα είναι βεβαίως διπλωματική. Υπάρχει επαγρύπνηση, υπάρχει ετοιμότητα και μίλησα γι'αυτό χθες. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση, όπως και το σύνολο του ελληνικού κράτους, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον. Αυτα από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το διάβημα πού και πότε θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το διάβημα θα γίνει εντός της ημέρας. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Δοθέντος ότι και ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Ρωμαίος απουσιάζουν στο εξωτερικό, η διαδικασία που θα επιλεγεί από το Υπουργείο Εξωτερικών - έχω ήδη μία συνεννόηση - δεν είναι στις λεπτομέρειές της γνωστή.

ΠΑΡΙΣ: Δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" αναφέρει σήμερα ότι η Ελλάδα προτίθεται να ξοδεύσει τρία τρισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, κατά τα επόμενα χρόνια...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει απόφαση ή θέση της Κυβέρνησης επ'αυτού του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός, για μακροπρόθεσμες λύσεις, σημαίνει ότι θα είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να παραμείνει μεγάλο και ενιαίο το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικό υποκείμενο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Πρωθυπουργός με την επισήμανση αυτή, τονίζει ακριβώς ότι το Συνέδριό μας είναι μία ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, όχι για να επιτύχουμε διευθετήσεις οριακού χαρακτήρα, αλλά για να αποφασίσουμε και να δώσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το Συνέδριο δεν αφορά επιδιώξεις προσωπικές ή αντιπαραθέσεις άγονες που εξαντλούνται στα όρια του κόμμάτός μας. Το Κίνημά μας είναι σήμερα Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη. Αρα, έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις δηλώσεις όμως που ακούμε κάθε μέρα, το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας; Ρωτάτε αν συμβαίνει το αντίθετο; Το ΠΑΣΟΚ ίσα-ίσα, ως Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Και παρά το ότι - εκ των πραγμάτων - η προσυνεδριακή περίοδος προσφέρεται για ανάπτυξη ζυμώσεων κομματικού χαρακτήρα, το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει ως κυβερνητικό κόμμα.

ΚΙΑΟΣ: Σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ποιά είναι η σκοπιμότητα να δοθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας να αποφασίζει μόνος αυτός πότε μπορεί να απελευθερώνει τους κανόνες εμπλοκής κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον το ΚΥΣΕΑ εκτίμησε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας έχει μόνιμο χαρακτήρα, έχει διάρκεια, φαινόμενα σαν αυτά που κατά την τελευταία περίοδο είδαμε πολλά και επαναλαμβάνονται με συχνό ρυθμό, γι'αυτό ακριβώς το λόγο το ΚΥΣΕΑ θεώρησε ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει χωρίς να απαιτείται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχει αποφασίσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας μερική επιφυλακή στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει μερική επιφυλακή. Υπάρχει ετοιμότητα, δοθέντος ότι ξεκινούν ασκήσεις της Τουρκίας σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου. Υπάρχει επαγρύπνηση από τη δική μας πλευρά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεδομένου ότι σήμερα ξαναρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες με τα Σκόπια, τί λέει η Κυβέρνηση για το έγγραφο του επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια κ. Μαλλιά, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", σύμφωνα με το οποίο η σκοπιανή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά ούτε καν τη σύνθετη ονομασία, αλλά μένει σταθερή στις θέσεις της;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθημερινά διακινούνται πάρα πολλά υπηρεσιακά έγγραφα. Πολλά απ'αυτά μεταφέρουν πληροφορίες και άλλα περιέχουν εκτιμήσεις ή σχόλια ή προτάσεις και εισηγήσεις. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Κράτους. Αυτό που πρέπει να πω επί της ουσίας είναι ότι έχουμε προσέλθει στις συζητήσεις υπό τον κ. Βανς με τις γνωστές μας θέσεις και παραμένουμε με τις γνωστές θέσεις. Η πρόοδος των συζητήσεων δεν έχει φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρείται ότι υπάρχει αποτέλεσμα επί του προβλήματος της ονομασίας, το οποίο διχάζει - ας μου επιτραπεί να πω - τα δύο μέρη. Ο κ. Βανς είναι αυτός ο οποίος πρέπει να εκτιμήσει αν η μεσολαβητική προσπάθειά του πρέπει να συνεχισθεί και με ποιό τρόπο, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα με βάση τα όσα άλλωστε προβλέπονται από την καλούμενη "Ενδιάμεση Συμφωνία" του Σεπτεμβρίου του 1995.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε κύριε Υπουργέ, προηγουμένως, ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα αποφασίζει χωρίς σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Δηλαδή σε μία εμπλοκή, το Υπουργείο Εξωτερικών μένει απ'έξω;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποφασίζει γενικώς και αορίστως επί όλων των θεμάτων. Ο Υπουργός Αμυνας - είπα - λόγω της συχνότητας την οποία αποκτούν πλέον τα φαινόμενα αυτά με την Τουρκία, αποφασίσθηκε ότι πρέπει να έχει ένα περιθώριο να λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα θέματα, χωρίς να προαπαιτείται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Αυτό γίνεται. Δεν σημαίνει οτι θα κηρύξει πόλεμο!!!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά θα απευθύνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει αυτό τα διαβήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει, κύριε Σταματόπουλε, μόνιμη τακτική συνεργασία των δύο Υπουργείων στο πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης, ώστε εκ των προτέρων, για όποια απόφαση η οποία είναι σημαντική και αφορά θέματα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας να είναι ενήμεροι και οιωνεί να συναποφασίζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οι γνωστές μας θέσεις με τις οποίες προσερχόμαστε σ'αυτήν τη φάση του διαλόγου με τα Σκόπια είναι ότι δεν συζητάμε οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει τον όρο ή παράγωγο του όρου "Μακεδονία";

ΡΕΠΠΑΣ: Οι γνωστές μας θέσεις είναι αυτές οι οποίες - θα μου επιτρέψετε να πω - έχουν βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του Σεπτεμβρίου του '95. Προσήλθαμε ακριβώς με καλή πίστη και διάθεση και επιδίωξη, να βρούμε στα πλαίσια μιας συνεννόησης, κοινό τόπο με την άλλη πλευρά. Η υποχρέωση αυτή δεν είναι υποχρέωση για την Ελλάδα. Είναι υποχρέωση και για το κράτος των Σκοπίων. Υποχρέωση η οποία πηγάζει από τη Συμφωνία την οποία τα δύο μέρη υπέγραψαν το Σεπτέμβριο του '95. Δεν υπάρχει πρόοδος σ'αυτή τη διαδικασία, αυτή την ώρα που συζητούμε.

ΚΙΑΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν η απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ σχετίζεται με τις κατ'αρχήν - όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα - αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο είπατε ότι θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το πρόγραμμα εξοπλισμών θα υπάρξει - όταν υπάρξει - απόφαση την οποία θα λάβει το ΚΥΣΕΑ. Ολα τα θέματα τα οποία αφορούν την εθνική άμυνα έχουν μία συνάφεια μεταξύ τους. Για το θέμα των εξοπλισμών θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, όταν υπάρξει τέτοια συνεδρίαση.

ΜΑΥΡΟΣ: Δηλαδή, θα υπάρξει συνεδρίαση για εξοπλισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποια στιγμή θα υπάρξει, σύμφωνα με όσα είπαμε και χθες.

ΜΑΥΡΟΣ: Από την περιγραφή που κάνατε για το επεισόδιο που συνέβη σήμερα το πρωί, συνάγεται η απουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρχαν πλοία του Λιμενικού στην περιοχή. Διαπιστώθηκε αμέσως αυτή η παραβίαση. Αλλωστε, το όλο συμβάν διήρκεσε λίγα μόλις λεπτά της ώρας.

ΜΑΥΡΟΣ: Και; Αυτό δεν είναι δικαιολογία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι εύκολο με τις δυνάμεις που διαθέτει να βρίσκεται σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών. Αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεσθε. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτός ο οποίος έχει την πρωτοβουλία να προβεί σε παραβίαση, να κάνει μία συγκεκριμένη πράξη, είναι αυτός ο οποίος έχει και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ας χαρακτηρίσω έτσι αυτή την πρωτοβουλία. Μπορεί να επιλέξει εκείνος δηλαδή τον χρόνο και τον τόπο που θα εκδηλώσει αυτή την πρωτοβουλία. Λογικό είναι λοιπόν να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι εκείνου ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοβουλία. Η αντίδραση πάντως που υπήρξε, ήταν άμεση. Και η ενημέρωση και η επικοινωνία που υπήρξε και η αντίδραση, ήταν άμεσες.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να επιστρέψουμε στην ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μακροπρόθεσμη λύση, χωρίς ημερομηνία λήξης, σημαίνει οριστική λύση στο θέμα της κομματικής ηγεσίας; Για να γίνω πιό σαφής, ο Πρωθυπουρ- γός εκτιμά ότι θα έπρεπε στο Συνέδριο (δεν ακούγεται), πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός, κα Καραγιάννη, μίλησε για τη λειτουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων οι οποίες θα διασφαλίσουν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ ως μεγάλου κυβερνητικού κόμματος, γιατι θεωρεί ότι αυτό με τη σειρά του αποτελεί την πρωταρχική προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπισθούν και να λυθούν τα προβλήματα της χώρας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας κυβερνητικής πολιτικής μηνών. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται προοπτική και όλα αυτά μπορούν να δώσουν καρπούς για την ελληνική κοινωνία και το έθνος, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, μίλησε για "γκρίζο τοπίο" των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων, με εμπλοκή μάλιστα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το θέμα όμως, κ. Εκπρόσωπε, είναι τί θα γίνει με τις επιχειρήσεις εκείνες, λόγου χάρη την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η οποία παίρνει μονοπωλιακά, νέμεται τις κρατικές προμήθειες και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις, εν όψει βεβαίως και των 300.000 ψηφιακών παροχών. (Δεν ακούγεται). Τί θα γίνει λοιπόν με τις επιχειρήσεις εκείνες, όπως η IΝΤΡΑΚΟΜ, η οποία νέμεται μονοπωλιακά τις κρατικές προμήθειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νομίμως είναι επιχειρήσεις τις οποίες ουδείς μπορεί να κατηγορήσει για την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία αναπτύσσουν. Εφόσον υπάρχει παρανομία, οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώνεται στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών, τότε τα όργανα της Δικαιοσύνης έχουν το λόγο να επιληφθούν. Αυτό το οποίο κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει είναι ότι ενδιαφερόμαστε για τη διαφάνεια. Η τελευταία απόφαση την οποία έλαβε η Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα προβεί στην παραγγελία των νέων παροχών, ο μεγάλος αυτός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, ο ΟΤΕ, είναι μια απόφαση η οποία δείχνει ότι κάνουμε τα πάντα, ώστε να εξασφαλίσουμε τους όρους διαφάνειας στο δημόσιο βίο, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζουμε ότι οι όροι αυτοί πρέπει να συμβαδίζουν με την υποβοήθηση και ενίσχυση της αναδιοργάνωσης, του εκσυχρονισμού και της ανάπτυξης ενός οργανισμού μεγάλου, όπως είναι ο ΟΤΕ. Τόσο νευραλγικού άλλωστε για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εσείς δηλαδή, δεν διακρίνετε τίποτα μεμπτό με τις απαυθείας αναθέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιές απευθείας αναθέσεις; Η Κυβέρνηση αποφάσισε, κ. Μούρτζη, ότι οι αναθέσεις θα γίνουν βάσει κάποιας διαδικασίας - έχουμε μιλήσει για αυτό εκτεταμένα - η οποία εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, αλλά ταυτοχρόνως διασφαλίζει και τα συμφέροντα του οργανισμού. Οπου υπάρχει κάτι το οποίο είναι παράτυπο και παράνομο, η Δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί. Εχει το λόγο.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι αποτέλεσμα του κανονικού εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο σχεδιάζεται ανά τόσα χρόνια ή έχει σχέση άμεση (δεν ακούγεται); Διότι εάν το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο είχε κανονιστεί, μέχρι πρότινος - το 1997 είχαμε πει να πάρουμε άλλα 40 F 16 - εάν λοιπόν το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο, τότε και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η ερώτηση είναι η εξής: Σκέπτεται η Κυβέρνηση να επιβάλει κάποιου είδους νέο φόρο για αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Χωρίς να υπάρχει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, θέλετε να συζητήσουμε και να λάβετε απαντήσεις για τις παρεπόμενες συνέπειες του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος! Νομίζω ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αν υπάρξει, όποιο και αν είναι αυτό, θα είναι αποτέλεσμα της ευθύνης που νιώθει η Κυβέρνηση ότι πρέπει να αναλάβει, προκειμένου να εξασφαλίσει όλους εκείνους τους παράγοντες που θα υπερασπίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα και θα περιφρουρούν την εθνική μας ανεξαρτησία.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει περιέλθει επισήμως στην Αθήνα η πληροφορία ότι το θέμα του MEDA θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα γι' αυτό χθες κ. Μπερμπεράκη. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να μπλοκάρουμε ή να εμποδίσουμε τη ροή των κονδυλίων αυτής της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, του λεγόμενου MEDA, όσον αφορά τις άλλες χώρες, αλλά βεβαίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα, όσο η Τουρκία έχει αυτή την πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αλλο ρώτησα. Αν υπάρχει η πληροφορία ότι θα τεθεί το θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας λέω ποιά είναι η θέση μας. Και εφόσον τεθεί το θέμα, η θέση μας είναι αυτή την οποία είπα.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε πληροφορία, αν θα τεθεί; Αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία, ξέρετε, σε μεγάλο βαθμό τα αποφασίζει η Προεδρία. Εμείς τη θέση μας την έχουμε διαμηνύσει. Η Προεδρία μέχρι την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας ποιές θέσεις έχουν εκφρασθεί από τις χώρες - μέλη, είναι αυτή η οποία θα καθορίσει την τελική "ατζέντα".

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στην ερώτηση της κας Καραγιάννη: Με βάση την απάντηση που δώσατε, εκτιμάτε ότι αν δεν υπάρξει λύση καθαρή και μακροχρόνια, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να μην μείνει αρκετούς μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, ήμουν σαφής. Είπα ότι η μακροπρόθεσμη και καθαρή λύση αναφέρεται πρώτα και κύρια στην ανάγκη να υπάρξει για πολλά χρόνια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικώς τα προβλήματα της χώρας. Αυτό, μεταξύ των άλλων, είναι κάτι το οποίο το Συνέδριο, το ίδιο, με τις αποφάσεις του, πρέπει να το εξυπηρετήσει: την ανανέωση της πίστης όλων μας στο ενιαίο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό μίλησε ο Πρωθυπουργός.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν το ένας σκέλος της απάντησης. Υπήρχε και δεύτερο σκέλος. Αφήσατε να εννοηθεί - για αυτό κάνω την ερώτηση - ότι ενδεχόμενη άλλη λύση μπορεί να οδηγήσει την Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά άλλη λύση; Τί εννοείτε; Είπα εγώ για μια λύση και εσείς επισημαίνετε ότι υπάρχει άλλη λύση; Μια είναι η λύση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκλείσατε οποιαδήποτε άλλη λύση, με τον κίνδυνο ότι μπορεί να οδηγήσει την Κυβέρνηση να παραμείνει μόνο λίγους μήνες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι λύσεις αυτές απαιτούν να υπάρχει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Και λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να υπάρξει, αν το ΠΑΣΟΚ μείνει για μήνες στην Κυβέρνηση. Οι μήνες είναι αυτοί που απομένουν μέχρι τις εκλογές του 1997. Είναι σαφές ότι μιλώ για την εκλογική νίκη, την οποία πρέπει να επιδιώξει να επιτύχει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1997. Αυτό είναι σαφές. Γιατί μέχρι τις εκλογές του 1997 απομένουν μήνες. Εκ των πραγμάτων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μεσολαβεί και χρόνος όμως...

ΡΕΠΠΑΣ: Μήνες είναι. Οταν μιλούμε για χρόνια, πρέπει να μιλούμε εξ αντιδιαστολής για μήνες μέχρι τις εκλογές του '97.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μια ερώτηση με δύο σκέλη: Ανεξαρτήτως του τί θα κάνει ο κ. Πρωθυπουργός για την υποψηφιότητά του, θα ζητήσει από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωση της εντολής που έλαβε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Αυτό είναι το πρώτο σκέλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει εκλεγεί σ' αυτή τη θέση για να ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργός. Και θα τα ασκεί μέχρι τις εκλογές του 1997.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το δεύτερο σκέλος είναι το εξής: Χθες ο κ. Λαλιώτης απηύθυνε δημοσίως συμβουλές, όπως τις ονόμασε, στον Πρωθυπουργό. Η ερώτηση είναι η εξής: Με την ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει τις συμβουλές και άλλων κορυφαίων Υπουργών για το τί θα πράξει στο Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι ζήτησε τις συμβουλές του κ. Λαλιώτη, ο κ. Πρωθυπουργός. Ο κ. Λαλιώτης θεώρησε υποχρέωσή του να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του. Γνωστοποιεί τις απόψεις του, όπως το κάνουν και άλλα στελέχη. Και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ευαισθησία και ακούει τις απόψεις όλων των στελεχών. Και του κ. Λαλιώτη, αλλά όχι μόνο του κ. Λαλιώτη. Θα λάβει τις απποφάσεις του, όπως κατ' επανάληψη έχω πει, την ώρα που εκείνος θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη για να ανακοινώσει αυτό το οποίο θεωρεί πως είναι ό,τι καλύτερο για την παράταξη και ιδίως για την ελληνική κοινωνία.

ΚΑΝΑΣ: Να επανέλθουμε στο θέμα του ΚΥΣΕΑ: Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της Γραμματείας και αληθεύουν κάποια δημοσιεύματα περί εμπλοκής στο ζήτημα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει καμμία εμπλοκή. Απλώς το ΚΥΣΕΑ χθες συζήτησε αυτά τα οποία, με λεπτομέρειες συζητήσαμε και εμείς εδώ. Σας ενημέρωσα. Δεν υπάρχει κάποια πρόταση, δεν έχει αλλάξει ο,τιδήποτε σε σχέση με αυτό που έχουν συζητήσει μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η "ταλαίπωρη" η τροπολογία για το αγγελιόσημο, θα κατατεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κατατεθεί. Και νομίζω - όπως με πληροφόρησαν οι υπηρεσίες μου, κ. Σταματόπου- λε - θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα. Επειδή είδα τον κ. Κιάο, σήμερα πηγαίνοντας στη Βουλή, ρώτησα τις υπηρεσίες...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη Δευτέρα. Είναι σε έξι - επτά ημέρες...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπει δηλαδή σε αυτό το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τον τρόπο με τον οποίο συζητούνται οι τροπολογίες, η διαμόρφωση της ημερήσια διάταξης αποφασίζεται από τις υπηρεσίες της Βουλής. Δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα επ' αυτού. Εχει κατατεθεί η τροπολογία, είναι έτοιμη προς συζήτηση και ελπίζω προς ψήφιση από όλα τα κόμματα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει συνάντηση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση αυτή, έχουμε πει ότι θα γίνει κάποια στιγμή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πριν ή μετά από το Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι, κ. Καψαμπέλη, που θα το δούμε. Νομίζω ότι θα γίνει. Εχουμε πει ότι θα γίνει.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πριν ή μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, νομίζω ότι θα γίνει πριν. Αλλά σας παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε αυτό το χρονικό προσδιορισμό προκειμένου να βγάλετε συμπεράσματα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει επικοινωνία. Αν θέλετε αυτή η επικοινωνία να σας γίνει γνωστή...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πνευματική επικοινωνία...

ΡΕΠΠΑΣ: Ε, η τεχνολογία παρέχει και άλλες δυνατότητες σήμερα, παρά το ότι βεβαίως οι πνευματικές δυνατότητες είναι ένα θαύμα το οποίο η τεχνολογία μας δεν έχει κατορθώσει να το φτάσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Wednesday, 12 June 1996 - 11:08:24