Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Με δυο λόγια, θα αναφερθώ σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού με μέλη της Κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα.

* Σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

* Αύριο το πρωί, θα έχει συνεργασία με τους Υφυπουργούς Παπαδήμα, Βερελή και Πάχτα, με αντικείμενο τα έργα στην Περιφέρεια.

* Μεθαύριο, Τετάρτη, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και τους Υφυπουργούς Φούρα, Βερελή και Πάχτα για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Την Πέμπτη το πρωί, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας και τη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, για θέματα της Ελληνικής Γεωργίας.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα Πρόνοιας. Θέματα, δηλαδή, πολιτικής όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια. Πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να κρίνει την ηγεσία στα τρία Οπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει αυτή η συνεδρίαση.

Αυτά εκ μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Είχατε πει ότι για εκείνη την τροπολογία που είχε περάσει για τα 200 δισ., ότι θα έρθει άλλη τροπολογία, η οποία θα καταργεί ποσά τα οποία χαρίστηκαν τότε...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέντε μήνες έχουν περάσει, κύριε Υπουργέ. Πόσο ακόμη θα την απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν περάσει πέντε μήνες. Την Κυβέρνηση την απασχολεί τόσο, όσο πρέπει προκειμένου να λάβει την καλύτερη απόφαση για να αντιμετωπίσει ένα θέμα. Ετσι πρέπει να γίνεται πάντα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν κάνει κάποια παράσταση γι' αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω, γι' αυτό ακριβώς μας απασχολεί και το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Στον κατάλογο των Υπουργών και Υφυπουργών που ανακοινώσατε για τη σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός σχετικά με τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι μέσα ο κ. Λαλιώτης. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Λαλιώτη, όπως και με άλλα στελέχη στα οποία δεν αναφέρθηκα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση. Πρέπει να σας πω, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων και συζητήσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν και θέματα αρμοδιότητας των στελεχών με τα οποία συναντάται ο Πρωθυπουργός, εφόσον τα στελέχη αυτά έχουν και υπουργικά καθήκοντα. Όπως είναι ο κ. Αρσένης, ο κ. Λαλιώτης, η κα Β. Παπανδρέου, ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Τζουμάκας. Πρέπει να πω ότι η Επιτροπή αυτή η οποία θα συνεδριάσει μεθαύριο, με τον Πρωθυπουργό, είναι μία διυπουργική επιτροπή η οποία συστάθηκε με αντικείμενο ακριβώς την προετοιμασία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει αυτή τη σύνθεση, την οποία ανέφερα. Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, συμμετέχει ο Υφυπουργός Χρ. Βερελής.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με τους επικεφαλής της Επιτροπής, με το νομοσχέδιο κ.λπ., ακούστηκε και εγράφη το όνομα ενός κ. Συναδινού ως διευθύνοντος συμβούλου. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι δεν πρόκειται σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο να υπάρξει ανακοίνωση ονομάτων που θα τεθούν επικεφαλής των Οργανισμών για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την Τετάρτη, θα γίνει η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης θα χειριστεί το θέμα και σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στις προθεσμίες στις οποίες πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματα, θα ανακοινωθούν. Ο κ. Συναδινός έχει ασχοληθεί παλαιότερα με την εκπόνηση του φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας και κατά τη διαδικασία της προηγούμενης υποψηφιότητας, καθώς και της τελευταίας και επιτυχούς υποψηφιότητας. Είναι ένα όνομα το οποίο γράφεται στον Τύπο. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ονόματα τα οποία θα στελεχώσουν αυτές τις επιτελικές θέσεις.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε υπόψη σας πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία των καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου "Αθήνα '97"; Το θέμα είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Περνούν οι μήνες και δεν εκδίδεται κανένα πόρισμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει αντικείμενο να ασχοληθεί. Οι όποιες αναφορές έχουν γίνει, έχουν απασχολήσει τα δικαστικά όργανα, τα οποία αποτελούν τον κατ' εξοχήν φορέα που θα ασχοληθεί με το θέμα. Η Κυβέρνηση από τη στιγμή που εμπλέκονται όργανα της Δικαιοσύνης σε τέτοιες διαδικασίες, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει λόγο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η Κυβέρνηση δέχεται και πολλές φορές η ίδια προσκαλεί μία χώρα να παίζει επιδιαιτητικό ρόλο όταν η χώρα αυτή δεν δέχεται το εύρος του εναέριου χώρου μας; Αναφέρομαι στις ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει προσκαλέσει ή προκαλέσει ή ζητήσει τη βοήθεια, τη συνδρομή ή μεσολάβηση οποιασδήποτε χώρας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολιτική της. Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει ποια είναι η πολιτική ή η θέση, επί θεμάτων που μας αφορούν, κυβερνήσεων άλλων χωρών. Για τα συγκεκριμένα θέματα ακολουθούμε μία πάγια πολιτική επί δεκαετίες. Η πολιτική αυτή είναι γνωστή και παραμένει η ίδια. Δεν είναι δυνατόν, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και πολύ περισσότερο διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι σαφέστατο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός ένας ξένος πρέσβης που βρίσκεται στη χώρα που τον φιλοξενεί, ότι μπορεί να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αυτής; Αναφέρομαι στον κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς έκανε δηλώσεις και είπε τις απόψεις της Κυβέρνησής του για ένα συγκεκριμένο θέμα. Η πολιτική της Κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει και σε άλλες ευκαιρίες εκφραστεί με αυτό τον τρόπο, όπως επίσης είναι πολύ σαφής η πολιτική την οποία ασκούμε εμείς. Η πολιτική αυτή, για την αναγνώριση εναέριου χώρου 10 μιλίων, είναι πολιτική την οποία συνεχίζουμε να ακολουθούμε. Δεν αλλάζει και την πολιτική αυτή θα την υπερασπιζόμαστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεχτεί ο κ. Χόλμπρουκ να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο και να συνεχίζει να παίζει αυτό το ρόλο πέρα από το τι κάνει για το Κυπριακό και όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ' επανάληψη, μιλώντας στο παρελθόν και αναφερόμενοι στο κυπριακό θέμα, έχουμε μιλήσει για το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί ο κ. Χόλμπρουκ ή άλλοι διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει ανάλογα καθήκοντα και αρμοδιότητες, προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση και επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μετά τις κυπριακές εκλογές, όταν εκδηλωθεί με συγκεκριμένο τρόπο αυτή η πρωτοβουλία -τουλάχιστον αυτό έχει ανακοινωθεί, αυτό είναι γνωστό σε μας- θα κριθεί από τη συγκεκριμένη πρακτική που θα ακολουθηθεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι καλό να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του λιμνάζοντος, επί χρόνια, κυπριακού προβλήματος. Και θα ήταν πολύ ωφέλιμο και θετικό, η έκφραση αυτού του ενδιαφέροντος να γίνει εντός του πλαισίου που έχει αναγνωρίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε εάν υπάρχει επιστολή του κ. Πάγκαλου προς την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Ολμπράιτ, με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της πορείας για τη στάση του κ. Χόλμπρουκ και αν το γνωρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω -αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε- να υπάρχει τέτοια επιστολή. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να ερευνήσουμε.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Εφόσον ο καθορισμός της ελληνικής πολιτικής είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και να το ασκήσει στο επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας. Οταν κρίνουμε σκόπιμο να λάβουμε τη σχετική απόφαση και να προχωρήσουμε πλέον στην επέκταση των χωρικών υδάτων, θα το πράξουμε. Αλλά είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσουμε εμείς και μόνον εμείς.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπερνς -και του κ. Χόνεϊ- αυτά που αναφέρονται είναι απλά απόψεις των ΗΠΑ ή είναι κάτι το οποίο το πραγματοποιούν και εμπράκτως στη διάρκεια ασκήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχουν διεξαχθεί ασκήσεις, τουλάχιστον εδώ και πάρα πολύ καιρό, κατά τις οποίες αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν αμφισβητήσει εμπράκτως το δεδομένο ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι σε όλους τους τόνους έχει γίνει σαφές πως η δική μας πολιτική για εναέριο χώρο 10 μιλίων είναι πολιτική την οποία υπερασπιζόμαστε στην πράξη, αφού με τα μαχητικά αεροσκάφη μας αναχαιτίζουμε όλους εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν ότι ο εθνικός εναέριος χώρος μας είναι 10 ναυτικά μίλια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπερνς είπε ότι μεσολάβησε για να μην κάνουν οι Τούρκοι την άσκηση αυτή που είχαν προγραμματίσει στις βραχονησίδες, στους Καλογήρους. Η Ελληνική Κυβέρνηση το ξέρει ότι μεσολάβησε γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε γι' αυτό το θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα. Σας είπα ότι με δική του επιθυμία ή πρωτοβουλία ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε ενόψει της τουρκικής άσκησης, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί. Είναι θέμα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε και πώς διεκπεραίωσε τις πρωτοβουλίες αυτές για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάτι το οποίο ανέφεραν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οτι, δηλαδή, απευθύνθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση, στην ηγεσία της Τουρκίας και της επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξει ένταση στην περιοχή. Και ως μέθοδο πρότειναν, στην Κυβέρνηση της Τουρκίας, να αλλάξει, να τροποποιήσει ή να μη διεξαγάγει κάποιες ασκήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν πει εκπρόσωποι των ΗΠΑ.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Μπερνς στις δηλώσεις που έκανε προχθές σε δημοσιογράφους -και γράφτηκαν- είπε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος του έδωσε κάποια στοιχεία, οι Αμερικανοί κοίταξαν το χάρτη τους και είδαν ότι οι Καλόγηροι ανήκουν εδώ και έσπευσε ο ίδιος και πήγε στην Αγκυρα, εν πάση περιπτώσει επικοινώνησε με τους Τούρκους. Αυτή η διαδικασία ήταν εκ των προτέρων γνωστή στην Κυβέρνηση ή ενημέρωσε εκ των υστέρων ο κ. Μπερνς την Κυβέρνηση γι' αυτές τις ενέργειες, πέραν από τις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν ήταν γνωστή εκ των προτέρων, ούτε ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε εμείς ποιες πρωτοβουλίες επρόκειτο να αναλάβει ο κ. Μπερνς. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι τα νησιά Καλόγηροι, όπως και άλλα νησιά στα οποία αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες, ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Αυτό, με έντονο τρόπο δηλώθηκε κατά την ενημέρωση που έγινε προς τον Αμερικανό πρέσβη. Γνωρίζετε ότι δήλωσε πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως, πράγματι, τα νησιά αυτά ανήκουν στην ελληνική επικράτεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπερνς δήλωσε πως πέραν των εμφανών περιοχών, των περιοχών δηλαδή που εμφανώς ανήκουν στην Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλες περιοχές στις οποίες δεν είναι τόσο εμφανή τα πράγματα. Μήπως κατά τις συζητήσεις που είχε με τους Ελληνες αρμόδιους προσδιόρισε ποιές περιοχές δεν είναι εμφανώς ελληνικές, κατά τη γνώμη της αμερικανικής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει κατ' επανάληψη ποια είναι τα σύνορα τα οποία οριοθετούν τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, στο έδαφος, στη θάλασσα, στον αέρα. Λοιπόν, μ' αυτή την έννοια δεν υπάρχει το οποιοδήποτε θέμα για το πού ανήκουν, σε ποια επικράτεια -ελληνική ή τουρκική- υπάγονται κάποιες περιοχές του Αιγαίου. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα, είναι σαφή θέματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, εγώ για τον κ. Μπερνς ρωτάω. Δεν ρωτάω για την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω -γι' αυτό απάντησα ακριβώς έτσι- πως δεν είναι δυνατόν, όταν γίνονται συναντήσεις διπλωματικών εκπροσώπων ξένων χωρών με κυβερνητικούς παράγοντες, να μεταφέρουμε εδώ όλο το διάλογο ο οποίος γίνεται. Αντιλαμβάνεστε ότι ο διάλογος αυτός γίνεται με έναν ορισμένο τρόπο και με βάση ορισμένους κανόνες. Σας λέω, και αυτό πρέπει να είναι σαφές, ότι δεν τίθεται θέμα περιοχών που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Είναι γνωστό, που ανήκουν οι περιοχές αυτές, τι καθεστώς έχουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω αν στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπερνς μετέφερε τις συζητήσεις που είχε με έλληνες αρμοδίους, σε έλληνες δημοσιογράφους, τηρήθηκαν οι κανόνες αυτοί για τους οποίους αναφερθήκατε μόλις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω εγώ ποιους κανόνες, δεοντολογικούς ή όχι ακολουθεί ο κ. Μπερνς. Εγώ παρουσιάζω τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Χαιρόμαστε με τις θέσεις αυτές να συμφωνούν, αν είναι δυνατόν, όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου. Οταν δεν προκύπτει αυτή η συμφωνία ασφαλώς αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά δεν είναι και κάτι το οποίο θα καθορίσει τη δική μας πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφρασε η Κυβέρνηση τη δυσφορία της για τα όσα είπε ο συγκεκριμένος πρεσβευτής; Ρωτάω γιατί φαντάζομαι ότι αν ήταν κάποιος άλλος πρεσβευτής, κάποιας άλλης χώρας, θα ήταν άλλα τα διαβήματα ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Μπερνς. Είναι γνωστές αυτές οι θέσεις των ΗΠΑ πολύ πριν έρθει ο κ. Μπερνς στην Αθήνα. Δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό το οποίο συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι, ότι ο κ. Μπερνς είπε τις απόψεις ή την πολιτική της χώρας του για τα συγκεκριμένα θέματα και ότι εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική που εδώ και χρόνια, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, έχουμε χαράξει για τα θέματα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα συνεχιστούν -και σε ποιο βαθμό- οι πιέσεις στη δραχμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι για κάποιους μήνες είναι πιθανό να εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα κερδοσκοπικών τάσεων, άρα και πιέσεων προς το εθνικό νόμισμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις πιέσεις. Αυτό το οποίο τελικώς έχει σημασία είναι η δεδομένη πολιτική την οποία πρόκειται να ακολουθήσουμε, για να υπερασπιστούμε το εθνικό μας νόμισμα. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο. Σ' αυτό πρέπει να μείνετε εσείς, οι οποίοι μεταφέρετε στην κοινή γνώμη την πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να μείνουν και όλοι εκείνοι οι οποίοι φαντάζονται ότι μπορούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του εθνικού νομίσματος. Είναι δεδομένη η πολιτική μας και δεν αλλάζει.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Τελικά θα αποφύγουν οι Ελληνες πολίτες τη διπλή ταλαιπωρία στις Εφορίες, μία για να παραλάβουν τις δηλώσεις και μία για να τις παραδώσουν αυτοπροσώπως;

ΡΕΠΠΑΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Οπως έχω πει και σε άλλη ερώτηση, ελπίζουμε με τη συμβολή όλων των βουλευτών -όχι μόνο αυτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά όλων των βουλευτών- οι ρυθμίσεις οι οποίες θα αποφασιστούν να είναι οι καλύτερες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και του φορολογούμενου Ελληνα πολίτη.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση των περισσοτέρων Τραπεζών, πλην δύο, αληθεύουν και αν ναι τι ορίζοντα έχει αυτή η διαδικασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, οι οποίες στο πλαίσιο της πολιτικής μας, πρόκειται να μετοχοποιηθούν. Εχει γίνει γνωστό ποιες είναι οι τράπεζες που η Κυβέρνηση επιδιώκει -γιατί έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει- να πωληθούν σε ιδιώτες. Δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική αυτή, όπως και δεν υπάρχει κάτι άλλο, πέραν των όσων μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά.

ΚΙΑΟΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πέρσι τον Ιούνιο είχε πάρει κάτι αποφάσεις, οι οποίες ακολούθησαν κάποιας διερεύνησης. Ερωτώ αν προχωρήσατε εσείς, ως Κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, διότι είναι Ιανουάριος τώρα και έχουν περάσει κάπου εφτά μήνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω σε ποια απόφαση ακριβώς αναφέρεστε. Θα με βοηθήσετε πάρα πολύ αν ...

ΚΙΑΟΣ: Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, φερ' ειπείν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εφαρμόζεται αυτή η απόφαση.

ΚΙΑΟΣ: Πλήρωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εφαρμόζεται αυτή η απόφαση. Αν δεν έχει κάνει προσφυγή θα πρέπει να έχει κληθεί από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να καταβάλει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί. Από κει και πέρα, η διακοπή του προγράμματος, επί δεκάλεπτο και για πέντε ημέρες πιστεύω ότι ήδη από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή.

ΚΙΑΟΣ: Από σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω εκδώσει απόφαση, ώστε από σήμερα να αρχίσει αυτή η διακοπή του προγράμματος επί δεκάλεπτο για πέντε ημέρες. Αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες οι υπηρεσιακές και οι γραφειοκρατικές, έφθασε η ώρα της εφαρμογής αυτής της απόφασης. Ηδη, πρέπει να εφαρμόζεται η απόφαση αυτήν την ώρα που συζητούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην ΕΡΑ. Εχετε υπόψη σας κάποιον κ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος έστειλε κάποιες επιστολές, απειλεί και κάποιους συναδέλφους μας. Εσείς ως προϊστάμενος Υπουργός τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ εποπτεύω αυτή την ανώνυμη εταιρία, την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε βάθος η ΕΡΤ. Κάνω το καλύτερο δυνατό. Τα θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά, τη στάση ή τις επιλογές των στελεχών της ΕΡΤ, αντιμετωπίζονται με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες που έχει αυτή η δημόσια επιχείρηση. Τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει -και υπάρχουν θέματα που έχουν προκύψει στην ΕΡΤ- αντιμετωπίζονται με βάση τον Κανονισμό και το Οργανόγραμμα που διέπει τη λειτουργία της δημόσιας αυτής επιχείρησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν πάρει όμως μεγάλη δημοσιότητα αυτά, γι' αυτό δεν πρέπει ως προϊστάμενος Υπουργός που ελέγχετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έχω μιλήσει με τους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους και έχω δώσει κατευθύνσεις. Είναι θέμα των οργάνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Και αυτό γίνεται.

ΚΙΑΟΣ: Ποιές είναι οι κατευθύνσεις που δώσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να υπάρξει, όσο γίνεται συντομότερα, η αντιμετώπιση αυτής της εκκρεμότητας, επειδή ακριβώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα βλάπτει και το χαρακτήρα της Δημόσιας Επιχείρησης και την αποτελεσματικότητα της ΕΡΤ, μια και παρατηρείται το φαινόμενο να αντιδικούν, δημοσίως μάλιστα, στελέχη της ίδιας επιχείρησης, του ίδιου Οργανισμού.

ΚΙΑΟΣ: Πώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά -επαναλαμβάνω- θα τα αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της και με βάση τα όσα προβλέπονται, η ίδια η επιχείρηση με τα όργανά της.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός δηλαδή απ' τους δύο θα φύγει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, δοθέντος ότι θα απαντήσουν τα ίδια τα όργανα της επιχείρησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι επιλογές αυτές ή οι ανακλήσεις γίνονται με μία ορισμένη διαδικασία, με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ιθύνοντες της ΕΡΤ.

ΚΙΑΟΣ: Θα φύγει κάποιος, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι έτοιμος ν' απαντήσω σ' αυτό το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επί άλλου θέματος: Χθες, δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες και ακούστηκαν από ραδιοτηλεοπτικά Μέσα διάλογοι μεταξύ κρατικών παραγόντων και κερδοσκόπων. Εφόσον αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αληθή, μπορεί η Κυβέρνηση να κατονομάσει αυτούς τους κερδοσκόπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε τί αναφέρεστε κ. Μπογιόπουλε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τα οποία προέβαλαν συνομιλίες του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με χρηματο-οικονομικούς κύκλους και Οργανισμούς, καθώς και τις συνομιλίες μεταξύ του Διοικητή και εκείνων στους οποίους ο Διοικητής έλεγε "μην κερδοσκοπείτε θα χάσετε τα λεφτά σας", ενώ εκείνοι απαντούσαν : "πόσο θα αντέξει η οικονομία σας, εμείς θα την κάνουμε να καταρρεύσει, θα την ισοπεδώσουμε".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, όπως το θέτετε. Αυτό το οποίο μπορώ να πω και πάλι, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι τούτο και είναι σαφές: Υπάρχουν κερδοσκόποι οι οποίοι ασκούν πιέσεις στη δραχμή, όταν θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο, μέχρι τώρα, τις πιέσεις αυτές. Πιστεύουμε ότι, ακολουθώντας την ίδια πολιτική, θα επιτύχουμε μέχρι τέλους να υπερασπιστούμε το εθνικό νόμισμα και να απογοητεύσουμε όλους εκείνους που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Monday, 12 January 1998 - 15:19:08 UTC