Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή ρώτησα και χθες, αν θέλετε να μου διευκρινίσετε την απάντηση που δώσατε χθες για το κείμενο του νομοσχεδίου που έδωσε ο κ. Βενιζέλος εκεί που αναφέρει για ανάθεση κατά παρέκκλιση κειμένων διατάξεων. Είναι απορία. Οχι τίποτα άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά την ερώτηση του κ. Κιάου, πρέπει να κάνω ένα σχόλιο, παρά το ότι έχει κάνει σχετική δήλωση ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και αποσαφηνίζει αυτό το θέμα απολύτως. Πρέπει να πω ότι η απάντηση που έδωσα χθες ισχύει. Χθες, το άρθρο της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" αναφερόταν σε κοινή απόφαση Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού που δήθεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο, με την οποία (κοινή απόφαση) καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι πολεοδομικοί και κτιριολογικοί όροι για κάθε κατασκευαστικό έργο ολυμπιακής υποδομής, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο έθιγε χθες το σχετικό άρθρο της καλής εφημερίδας. Αυτό δεν ευσταθεί. Πράγματι -είπα- δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχει τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατίθεται. Σήμερα, πάμε σ' ένα άλλο πεδίο, στο πεδίο της διαφάνειας και της διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται για την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή έργων και τη διενέργεια προμηθειών. Δεν μιλάμε για θέματα που αφορούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, θέματα στα οποία αναφερόταν κυρίως το χθεσινό άρθρο, για να μην έχουμε κακοποίηση του περιβάλλοντος. Οπως ανέφερα συγκεκριμένα, αυτά τα θέματα μας ευαισθητοποιούν όλους και πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε εμείς μια ενδεχόμενη κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Σήμερα, λοιπόν, πάμε στα θέματα διαφάνειας και διαχείρισης των κονδυλίων, όσον αφορά τη διενέργεια προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών. Πρέπει να πω ότι οι διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται, είναι αυστηρότατες, δρακόντειες θα έλεγα. Δεν δέχομαι, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, την κατηγορία ότι, επειδή ακριβώς δεν αναφέρεται ως απαιτούμενη πλέον η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παύει να υπάρχει διαφάνεια. Πολύ περισσότερο όταν προβλέπεται να υπάρξει και προληπτικός διαχειριστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης έλεγχος όλων των συμβάσεων που υπερβαίνουν, σε αξία, τα 100 εκατομμύρια δραχμές εκάστη. Αρα, λοιπόν, με αυτές τις διαδικασίες -και συμπληρωματικώς, αν ληφθεί υπόψη ότι ενημερώνεται και η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- εξασφαλίζεται, μπορούμε να πούμε αβίαστα, η απαραίτητη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και στη σύναψη των συμβάσεων που είναι απαραίτητες για μελέτες, προμήθειες και έργα που αφορούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή έχουμε υπογράψει μία σύμβαση και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, να εκτιμήσετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι κατά παρέκκλιση, επειδή ακριβώς είναι περισσότερο αυστηρές και εισάγονται επί τούτοις για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα, όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων, με απόλυτη διαφάνεια. Είναι αυστηρότερες. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό που υπάρχει. Αν αυτή η παρέκκλιση δεν είναι ευχάριστη -που δεν το πιστεύω- λυπούμαι. Νομίζω, όμως, ότι είναι απολύτως επιθυμητή. Να ορίζουμε, δηλαδή, μία τριμελή επιτροπή και μάλιστα να την ορίζει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα κάνει προληπτικό διαχειριστικό έλεγχο. Κατόπιν τούτου, είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια; Αυτό είναι το θέμα το οποίο σήμερα συζητούμε.

Επαναλαμβάνω ότι χθες μιλούσαμε για το θέμα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την κατασκευή των έργων και γνωρίζετε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται.

ΚΙΑΟΣ: Χθες, σας ρώτησα, ακριβώς, για την κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων ανάθεση έργων. Πουθενά δεν αναφέρθηκα εγώ σε οικοδομικά πράγματα και οικοδομές.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε την απάντηση που έδωσα χθες, αναφερόμενος στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ; Δείτε την απάντηση που έδωσα και πού αναφέρθηκα εγώ.

ΚΙΑΟΣ: Μου απαντήσατε, στη σαφέστατη, ευθεία ερώτηση που σας έκανα, ότι δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Απλούστατα, έρχεται ο κ. Βενιζέλος και εσείς προηγουμένως το δεχτήκατε ότι κατά παρέκκλιση, όσον αφορά την ανάθεση έργων, μελετών κ.λπ., γίνεται. Αυτό είναι το θέμα και τίποτε περισσότερο. Εγώ δεν συζητώ τώρα, ο καθένας γράφει τις απόψεις του. Εδώ, απλώς ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Κύριε Κιάο, υπάρχει ασφαλώς παρανόηση. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Αλλο αυτό το οποίο συζητήσαμε χθες, άλλο αυτό το οποίο συζητούμε σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ πάντως δεν έχω παρανοήσει τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλώ για σας. Λέω ότι υπάρχει εξ αντικειμένου παρανόηση. Είπα χθες ότι το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ -που αναφερόταν σε πρόβλεψη ή εισαγωγή διατάξεων, κατά παρέκκλιση, για τη δημιουργία κτιριακής υποδομής για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να ακολουθούνται οι διαδικασίες που παγίως προβλέπονται, μόνο με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Πολιτισμού- δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου, νομίζω ότι επιβεβαιώνει αυτό το οποίο είπα χθες. Το θέμα το οποίο τίθεται και είναι άλλο θέμα, της διαφάνειας και της διαχείρισης των κονδυλίων, πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται με αυστηρότερες, από τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα, πάγιες διατάξεις για ανάλογα θέματα, δοθέντος ότι προβλέπονται προληπτικός διαχειριστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης και έρευνες για κάθε σύμβαση της οποίας το αντικείμενο ξεπερνά, σε αξία, τα 100 εκατομμύρια δραχμές. Νομίζω, λοιπόν, ότι πραγματικά εδώ έχει υπάρξει μία σύγχυση, ένα μπέρδεμα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλούμε για κακοποίηση του περιβάλλοντος. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται παγίως, θα τηρηθούν και εν προκειμένω. Οσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων, πάμε σε "αυστηροποίηση" των διαδικασιών, αφού και προληπτικός έλεγχος προβλέπεται και μάλιστα, έλεγχος από δικαστικό όργανο, το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι έχει την πλήρη αυτονομία και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε έλεγχο από την Κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια είναι πολύ πιο αυστηρές οι διαδικασίες, γιατί δεν θα είναι ένα κομματικό, κυβερνητικό όργανο. Και δεν είναι αντίφαση, γιατί κάποιοι όταν αποφασίζει η Κυβέρνηση, λέγουν ότι βεβαίως, εσείς είστε η Κυβέρνηση, εσείς αποφασίζετε. Δηλαδή, "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι ένα όργανο έξω από την Κυβέρνηση, ένα δικαστικό όργανο το οποίο ορίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα είναι αρμόδιο να ασχοληθεί με τα της διαχείρισης των κονδυλίων. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ αυστηρή και εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιθυμητή από όλους διαφάνεια.

ΚΙΑΟΣ: Τότε αφού είναι τόσο μεγάλη και καθαρή η διαφάνεια που λέτε στη διαδικασία, μεγαλύτερη από πριν, γιατί δεν αλλάζετε όλη τη νομοθεσία που αφορά την ανάθεση μελετών, έργων, οπουδήποτε γίνονται. Να γίνονται με την καινούργια διαδικασία και να πάει στην πάντα η παλαιότερη.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει διαδικασία, κ. Κιάο. Σας είπα, επειδή είναι ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχει προηγούμενο και δεν θα έχει επόμενο πριν περάσουν πάρα πολλά χρόνια ίσως. Με αυτή την έννοια, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται είναι εξαιρετικές. Το ότι είναι εξαιρετικές, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου αυστηρές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού κάνατε αυτή την τοποθέτηση σήμερα, γιατί δεν προτείνετε να αλλάξει η παράγραφος -διαβάζω από το νομοσχέδιο, σελίδα 7, άρθρο 2, παράγραφος 14- που διενεμήθη χθες "οι διατάξεις των κανονισμών μπορούν να προβλέπουν παρεκκλίσεις από κάθε κείμενη διάταξη για την ανάθεση μελετών και την εκτέλεση δημοσίων έργων, καθώς και για τη διενέργεια κρατικών προμηθειών από φορείς του Δημοσίου τομέα". Γιατί δεν ζητάτε, λοιπόν, μετά από αυτή την πρόταση που κάνατε σήμερα και από αυτή τη σκέψη που έχει η Κυβέρνηση, να αλλάξει και αυτό το κομμάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν γνωρίζετε όλο το νομοσχέδιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μα, το έχουμε στα χέρια μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν το γνωρίζατε, θα ξέρατε ότι προβλέπεται -επαναλαμβάνω- προληπτικός έλεγχος, όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων αφενός, και αφετέρου, όσον αφορά το σύνολο των συμβάσεων για μελέτες, έργα ή προμήθειες, θα υπάρξει έλεγχος, επίσης αυστηρός, από το αρμόδιο όργανο, το οποίο συστήνεται.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τη σκοπιμότητα αυτής της παραγράφου δεν καταλαβαίνω. Μπορείτε να μας τη διευκρινίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει σ' αυτή την περίπτωση να ακολουθήσουμε -το είπα πριν κ. Σουγλέρη- αυτές τις απολύτως συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες εισάγονται με το νομοσχέδιο που είναι μεν εξαιρετικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου αυστηρές. Εσείς, επειδή είναι διαφορετικές, θεωρείτε ότι δεν είναι αυστηρές. Εγώ σας λέω, βεβαίως είναι αυτές οι οποίες προσιδιάζουν στην περίπτωση, τη συγκεκριμένη, της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι το ίδιο και περισσότερο αυστηρές από τις διαδικασίες που υπάρχουν όσον αφορά άλλες συναφείς υποθέσεις. Αυτό σας λέω.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επειδή κ. Υπουργέ το λέτε συνέχεια, αυτός ο έλεγχος από τριμελή Επιτροπή Δικαστικών θα γίνεται, για να καταλάβουμε, με βάση τις αρχές του Δημόσιου λογιστικού, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν αναθέτουμε σε μία επιτροπή δικαστών και μάλιστα Επιτροπή που ορίζει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να ασκεί προληπτικό διαχειριστικό έλεγχο, αντιλαμβάνεστε ότι οι δικαστές θα έχουν την εξουσία, την αρμοδιότητα, να προχωρούν σε βάθος την έρευνά τους, προκειμένου να επιτυγχάνουμε τη διαφάνεια την οποία όλοι επιθυμούμε. Ουαί και αλίμονο αν παραμείνουμε σε διαδικασίες χρονοβόρες, χωρίς από την άλλη -ενώ θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαδικασίες- να εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των σημαντικότατων, άλλωστε, ποσών, τα οποία θα διατεθούν για τα έργα που θα χρειάζονται ενόψει της Ολυμπιάδας. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει, όπως είπε και ο Υπουργός Πολιτισμού, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι συζητούν, θα πρέπει να μην ξεχνούν, ότι υπάρχει και το Κοινοτικό Δίκαιο το οποίο πάντοτε ισχύει. Και το αυστηρό πλέγμα των διατάξεων που προβλέπει, ανά πάσα στιγμή και αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ενιστάμενο που θεωρεί ότι με τις διαδικασίες αυτές, δημιουργούμε ένα νέο καθεστώς. Κάθε άλλο. Σας είπα ότι το καθεστώς αυτό είναι αυστηρό, είναι αυστηρότερο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια. Και σε αυτό, παρακαλώ, πρέπει όλοι να είμαστε - αν δούμε το θέμα με καλόπιστη διάθεση- σύμφωνοι. Είναι έτσι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να μην έχουμε πάλι παρανοήσεις αύριο, η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και πάλι ότι ο έλεγχος θα γίνεται από τους δικαστές αυτούς. Οι δικαστές αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπό τη στενή έννοια του όρου. Βεβαίως είναι κρατικοί λειτουργοί. Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργεί με βάση τις αρχές του Δημόσιου Λογιστικού. Και για την περίπτωση μιας Ανώνυμης Εταιρίας, όπως η συγκεκριμένη, μεταξύ των άλλων και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμβάλει στη διαφάνεια, σχετικά με τη διαχείριση. Αντιλαμβάνεστε ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι τέτοιες, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή διαφάνεια. Και βεβαίως, θα έχουν την επικουρία και τη βοήθεια όλων των Ελεγκτικών Οργάνων της Πολιτείας, εφόσον αυτό απαιτείται και χρειάζεται, για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μα εγώ δεν σας ρώτησα αν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτήσατε και σας απάντησα κ. Καψαμπέλη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ετσι δημιουργούνται οι παρανοήσεις και δημιουργούνται και οι ταραχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητηθούν όλα αυτά. Καθώς θα συζητείται το νομοσχέδιο όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Λέω το εξής: Ο έλεγχος από τους δικαστές, επειδή δίνει βαρύτητα από ότι βλέπω -το έχετε επανειλημμένως αναφέρει- η Κυβέρνηση, .......

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Μα έχει βαρύτητα ο έλεγχος αυτός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: ...και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι θα υπάρχει μία Επιτροπή από Δικαστές που θα βάζει κάτω τους νόμους και τις βουλές της Πολιτείας και θα ελέγχει. Και εγώ ρωτάω τώρα: όχι αν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι δικαστές, αλλά αν ο δικαστικός έλεγχος που θα γίνεται από την Τριμελή Επιτροπή, θα γίνεται με βάση τις αρχές του λεγόμενου Δημόσιου Λογιστικού -ξέρουμε όλοι τι σημαίνει- ή θα ισχύει άλλο καθεστώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η διαδικασία η οποία εισάγεται, είναι μία εξαιρετική διαδικασία. Την ευθύνη για το διαχειριστικό έλεγχο θα την έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσω των τριών μελών του που θα ορίσει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου. Είναι σαφέστατο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια λέγατε και για το ΑΘΗΝΑ ' 97 και για την Επιτροπή ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφάνεια και έλεγχοι και τέτοια. Και είδαμε και εκεί τι έχει γίνει. Ετσι δεν λέγατε, για διαφάνεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό είναι το ερώτημά σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι και για τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, μία η διοργάνωση και η άλλη η Επιτροπή Ανάθεσης, ξοδεύθηκαν δισεκατομμύρια από το φορολογούμενο ελληνικό λαό, για τα οποία, όμως, δεν υπήρχε διαφάνεια. Και εκεί γίναν αναθέσεις και κομπίνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εξασφαλίστηκε η διαφάνεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς εξασφαλίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν διακομματικού χαρακτήρα η στελέχωση των Οργάνων, που διεκπεραίωσαν αυτού του είδους τις υποθέσεις. Είτε αναφερόμαστε στη διοργάνωση των Αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, είτε αναφερόμαστε στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004. Και δεν πρέπει να γίνεται αυτή η σύγκριση -θα μου επιτρέψετε να πω- δοθέντος ότι τα έργα τα οποία θα γίνουν για την Ολυμπιάδα του 2004, είναι τέτοιου μεγέθους και τέτοιας υψηλότατης δαπάνης, που καμία σχέση δεν έχει η Οργάνωση της Ολυμπιάδας με τη διοργάνωση των Αγώνων Στίβου ή με τη διαδικασία της διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004. Και τότε εξασφαλίστηκε διαφάνεια. Σας είπα και πάλι, αψευδής μάρτυρας τούτου είναι ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων των κομμάτων στα αρμόδια όργανα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι όλων των κομμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: ... και τώρα εισάγουμε διαδικασίες πολύ περισσότερο αυστηρές απ' αυτές οι οποίες ισχύουν, δοθέντος ότι για αρκετά χρόνια, μέχρι το 2004, θα είναι σε εξέλιξη όλες αυτές οι λειτουργίες που αφορούν κατασκευές, προμήθειες ή τη σύναψη συμβάσεων, ώστε να πρέπει από τώρα εμείς, προνοητικοί και ευαίσθητοι όντες σε τέτοιου είδους θέματα, να εγκαθιδρύσουμε τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στη διαφάνεια, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν όλων των κομμάτων, που είπατε προηγουμένως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμα: Τα 100 εκατομμύρια θεωρούνται μικρό ποσό για να δίνονται έτσι, χωρίς ...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέω ότι θα υπάρχει διαχειριστικός έλεγχος, μέχρι τελευταίας δραχμής, από δικαστικό όργανο, νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Από την άλλη, θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες για συμβάσεις που αφορούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων δραχμών.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να ρωτήσω, αυτές τις κατ' εξαίρεση ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο, ποιος θα τις εφαρμόσει; Δηλαδή, η 15μελής Οργανωτική Επιτροπή ή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όσα έχουν σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα τα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση αυτή η 15μελής Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας. Βεβαίως, θα υπάρχει συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, Υπουργεία και Οργανισμούς, κατά περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επί μέρους θέματα. Την ευθύνη για όλα αυτά θα την έχει η 15μελής Οργανωτική Επιτροπή, αυτή η Ανώνυμη Εταιρία η οποία θα λαμβάνει και τις αποφάσεις. Και παρακαλώ πολύ να είμαστε, σ' αυτήν την εθνικού χαρακτήρα προσπάθεια, καλόπιστοι, πληροφορημένοι για τα θέματα, τα οποία είναι θέματα πολύ σημαντικά - το αναγνωρίζω αυτό- ώστε να μη δημιουργούμε μία εντύπωση ότι αυτή η προσπάθεια, στο ξεκίνημά της κιόλας, είτε έχει αποτύχει, είτε έχει αμαυρωθεί από διαδικασίες και επιλογές οι οποίες αδικούν. Και δεν αδικούν μόνο τους φορείς που ασχολήθηκαν με τη συγκρότηση αυτών των οργάνων, αλλά αδικούν και την αλήθεια, αδικούν και τη λογική και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτοί, που πολλές φορές διατυπώνονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα εξακολουθήσετε να προκαταβάλεται το 15 % της αξίας του έργου στους εργολάβους με την υπογραφή της σύμβασης, όπως ισχύει σήμερα για τα δημόσια έργα, που δημιουργεί την καχυποψία -για να μην πω υποψία- για διάθεση "μίζας" σε πολιτικά ή άλλα πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στα θέματα των κατασκευών για την Ολυμπιάδα;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μιλάω για την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα, παρακαλώ πολύ, να αναμένουμε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Θα αναπτυχθεί εκεί ο διάλογος, θα ακουστούν όλες οι απόψεις. Και νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο και άδικο θα' λεγα, να κάνουμε εμείς μία προσυζήτηση για ένα θέμα το οποίο δεν έχει καν εισαχθεί στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο τα κόμματα και άλλο οι δημοσιογράφοι. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση με την κατάρτιση του νομοσχεδίου θέτει στη διάθεση των κομμάτων και της κοινής γνώμης, την πρότασή της. Επί της προτάσεως αυτής θα προκληθεί συζήτηση και είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε όποιες ιδέες ή εισηγήσεις γίνονται, αν κριθεί ότι είναι θετικές και ωφέλιμες, προκειμένου να βελτιώσουμε το κείμενο του νομοσχεδίου ακόμη περισσότερο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω διαδικαστικά: Πρώτον, αν έχετε κάτι νεότερο για το όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου, δηλαδή πότε ακριβώς θα το ανακοινώσετε. Και δεύτερον, αν την επιλογή θα την κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως καταλαβαίνουμε. Είναι σωστό αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση στο πρώτο είναι: όχι. Η απάντηση στο δεύτερο είναι: ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Για το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση για την Κυβέρνηση ισχύει η απόφαση που έχετε λάβει στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Ναυπλίου, ότι -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- οι Δημοτικές Εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και θα επιδοκιμαστεί ή θα αποδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης γι αυτό το θέμα. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Ναύπλιο αναφέρεται, ακριβώς, στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας να επιλέξουν τις δημοτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους, με βάση τις προγραμματικές προτάσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα θέματα που απασχολούν κάθε περιοχή. Το Εκτελεστικό Γραφείο -και θα μου επιτρέψετε αυτή τη μικρή παρέκκλιση, να μπω σε κομματικά θέματα- ανακοίνωσε την υποστήριξη που παρέχει σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από συγκεκριμένους παράγοντες, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να τεθούν ως υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών, στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Είναι θέμα, λοιπόν, των ψηφοφόρων κάθε περιοχής να επιλέξουν τους ικανότερους, με βάση τις προγραμματικές προτάσεις των υποψηφίων.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον είναι έτσι όπως τα λέτε, κύριε Υπουργέ, τότε πως εξηγείται ο κ. Πάγκαλος σήμερα να έχει και να εκφράζει δημοσίως τα όσα είπε και στο Εκτελεστικό Γραφείο, δηλαδή, ότι εφόσον οι εκλογές έχουν νόημα πολιτικό, θα έπρεπε να σηματοδοτούν το κομματικό ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και όχι ένα πρόσωπο το οποίο δεν σηματοδοτεί αυτόν τον χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε και στο Εκτελεστικό Γραφείο με την ιδιότητα του μέλους του. Μην περιμένετε να συζητήσουμε εδώ θέματα που αφορούν τη λειτουργία ενός κομματικού οργάνου. Σας είπα ποια είναι η γενική θέση για τον χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών. Σ' αυτό το θέμα να μείνουμε. Δεν έχει καμία σχέση η άποψη που καθένας εκφράζει στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως μέλος, ως στέλεχος ενός κόμματος. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι ο τρίτος τη τάξει Υπουργός, αν δεν κάνω λάθος, με βάση το Οργανόγραμμα της Κυβέρνησης και εκφράζει μια διαφορετική άποψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπε την άποψη, την οποία εξέφρασε στο Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν σας είπε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών εισηγείται αυτού του είδους την επιλογή. Αυτό το διευκρίνισε και νομίζω ότι κι εσείς πρέπει να το δεχθείτε και να μην φέρνετε για συζήτηση εδώ ένα θέμα που αφορά κομματική λειτουργία.

ΜΙΧΑΗΛ: Δημοσίως δεν το είπε ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δημοσίως. Γιατί αυτό είναι κακό; Δεν το είπε, όμως, ως Υπουργός Εξωτερικών. Και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διχασμένη προσωπικότητα είναι ο κ. Πάγκαλος. Αλλά λέει από δώ άλλα λέει από κει; Είναι ένας Υπουργός, είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, δεν μπορείτε να λέτε ότι το είπε έτσι εκεί, το είπε έτσι αλλιώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, επειδή πέραν όλων ημών, εσείς που κατασκευάσατε την ερώτηση, γνωρίζετε και ποιο είναι το νόημά της και εμείς το αντιληφθήκαμε. Μην προχωρείτε, παρακαλώ, τόσο εύκολα σε τέτοια συμπεράσματα, γιατί ο κ. Πάγκαλος είναι Υπουργός Εξωτερικών και με πολύ επιτυχή τρόπο ασκεί τα καθήκοντά του. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία αυτού του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εχετε υπόψη σας τι συμπεράσματα έβγαλε ο Πρωθυπουργός από τη σημερινή επίσκεψή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο πλαίσιο των επισκέψεων του Πρωθυπουργού σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, προκειμένου, από πρώτο χέρι, να γνωρίσει πώς ακριβώς έχουν τα θέματα, ποιά προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία αυτών των Οργανισμών του Δημοσίου. Η θέση του Πρωθυπουργού σας είναι γνωστή. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα που έχουμε από την παρέμβασή μας σε διάφορους Οργανισμούς του Δημοσίου, να γίνουν ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο σημαντικά, ώστε κάποια στιγμή να πάψουν να υπάρχουν προβλήματα. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τα συμπεράσματα ποια είναι; Ηταν ικανοποιητικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συμπεράσματα ήταν αυτά που σας είπα. Ο Πρωθυπουργός -σας είπα σε ανύποπτη στιγμή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ποτέ δεν μένει ικανοποιημένος. Οσο υπάρχουν προβλήματα η Κυβέρνησή μας ποτέ δεν είναι ικανοποιημένη. Και ένα πρόβλημα όταν υπάρχει, έχουμε υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Τι να κάνουμε! Εχουμε θέσει τέτοιους στόχους, ώστε να μην αρκούμεθα στην επίτευξη κάποιων επιμέρους προγραμματικών επιδιώξεών μας. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το σύνολο του Προγράμματός μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα. Σε μια ανθρώπινη κοινωνία, αυτό δεν είναι κατορθωτό. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι τα στάνταρ τα οποία έχουμε θέσει.

ΚΙΑΟΣ: Πότε θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή, το νόμο με τον οποίο θα τροποποιεί τον εκλογικό νόμο, κατά τη δήλωση στην Επιτροπή για το Σύνταγμα, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, εάν πληροφορηθήκατε είπε: Πρώτον, "είναι άδικος ο σημερινός νόμος" και δεύτερον, "θα τον αλλάξουμε".

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος ως πολιτικός, αλλά και έγκριτος νομικός είπε τις απόψεις του γι' αυτό το θέμα. Αλλωστε, η συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, επιβάλλει σε όλους να λένε τις απόψεις τους. Υπάρχει ένας πλούσιος προβληματισμός. Δεν φαντάζομαι να θέλετε να αστυνομεύσουμε τον προβληματισμό, ο οποίος αναπτύσσεται. Είναι γόνιμη και παραγωγική η συζήτηση που γίνεται.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι "θα τον αλλάξουμε". Δεν είναι άποψη, είναι απόφαση, που μεταφέρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω ότι δεν είναι έτσι.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή απαντάτε στον κ. Γιαννόπουλο τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ σε εσάς, εσείς θέσατε την ερώτηση.

ΚΙΑΟΣ: Εφόσον ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέει "θα τον αλλάξουμε", δεν είναι άποψη προσωπική, είναι απόφαση, προφανώς, διότι με αυτόν τον τρόπο εκφέρει την άποψη ως μέλος της Κυβερνήσεως. Αρα οδηγούμαι στην ερώτηση, πότε θα τον αλλάξετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνετε εσείς. Δεν είναι αυτό το νόημα των όσων είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Τέτοιο θέμα δεν απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, μήπως έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παπαδόπουλο, για κάποια αλλαγή και δεν το γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και επαναλαμβάνω ότι δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ξεσηκωθεί οι πάντες, απ ότι βλέπετε και διαβάζετε. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει ορισμένα φορολογικά μέτρα, τα οποία θα τα πάρει πίσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, δίνει την ευκαιρία σε όλα τα κόμματα να πουν τις απόψεις τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, για το συγκεκριμένο θέμα, έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο αρμόδιος Υπουργός. Η προσπάθεια την οποία κάνουμε αποβλέπει στην αντιμετώπιση προβλημάτων επιχειρήσεων του Δημοσίου, οι οποίες είναι ζημιογόνες και με τη λειτουργία τους επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα το κοινωνικό σύνολο. Και όλοι πρέπει, προσεγγίζοντας τα προβλήματά τους, να προτείνουμε ρυθμίσεις. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Επειδή, μάλιστα, το Φορολογικό Νομοσχέδιο, τηρουμένων των αναλογιών και με βάση τα όσα συζητήσαμε και αποφασίσαμε, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μεταξύ των άλλων, διαπνέεται και από ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αν υπάρχουν και άλλες απόψεις θα τις ακούσουμε. Εμείς, όμως, παραμένουμε σταθεροί στη επιλογή που έχουμε κάνει. Θεωρούμε ότι είναι η σωστή επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αλλάξει τίποτα στο Φορολογικό Νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, όσον αφορά τους φόρους, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι παρακολούθημα του Προϋπολογισμού. Όλα αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του κράτους. Από κει και πέρα, επιμέρους ρυθμίσεις, σαν αυτή στην οποία αναφέρεστε για τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού σε ορισμένες ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα, που έχουν χρέη εκατοντάδων δις δραχμών, είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε. Εχουμε διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα γίνει δεκτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα ήταν ζημιογόνες αυτές οι επιχειρήσεις. Καμία Κυβέρνηση δεν πήγε να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Κάποιες επιχειρήσεις του Δημοσίου, είναι πράγματι ζημιογόνες. Δεν μπορούμε, λοιπόν, μένοντας αδιάφοροι, να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα; Δεν φαντάζομαι να έχει κάποιος διαφορετική άποψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι, από δω και πέρα, δεν θα είναι ζημιογόνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που έχουμε κάνει για την εξυγίανση πολλών επιχειρήσεων του Δημοσίου έχει αποδώσει καρπούς. Σε πολλές επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από την κατάσταση, στην οποία τα βρήκαμε το 1993. Και το γνωρίζετε αυτό. Μιλούν, άλλωστε, τα αριθμητικά στοιχεία. Είναι καταπέλτης τα αριθμητικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν και είναι και στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αριθμοί ευημερούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερα απ' ότι στο παρελθόν. Αλλά, επιδιώκουμε να πορευθούν ακόμη καλύτερα στο μέλλον. Δεν υπάρχει -πιστεύω- διαφωνία σε αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Wednesday, 21 January 1998 - 17:05:06 UTC