Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζήτησε δύο θέματα. Το ένα αφορά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας που ισχύει από το 1955. Το άλλο θέμα αφορά την ποιότητα, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

* Οσον αφορά το πρώτο θέμα: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την κατάργηση του άρθρου 19 του Νομοθετικού Διατάγματος 3370/1955 για τη δυνατότητα αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς, εφόσον εγκαταλείπουν την Ελλάδα, με σκοπό μη επιστροφής. Σύντομα, θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει υψηλό δείκτη στην κλίμακα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιφρούρησης των πολιτικών ελευθεριών. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στη Διεθνή Κοινότητα, όσον αφορά θέματα ισονομίας και ισοπολιτείας. Στην προσπάθειά μας να βελτιώνουμε συνεχώς την πολιτική μας σ' αυτούς τους τομείς, αποφασίσαμε σήμερα την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Σημειώνω, απλώς, ότι και το Σύνταγμα της χώρας, στο άρθρο 111, προβλέπει ότι το συγκεκριμένο άρθρο (19), ισχύει μέχρι την κατάργησή του. Από τότε, δηλαδή, είχε υποδειχθεί ο δρόμος της κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης, κάποια στιγμή. Αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει σύντομα η Ελληνική Κυβέρνηση.

* Οσον αφορά τα θέματα ποιότητας: Τα θέματα αυτά τα οποία αφορούν τόσο τα προϊόντα, όσο και τις υπηρεσίες ή τις λειτουργίες του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές αρμοδιοτήτων. Γι' αυτό ακριβώς αποτέλεσαν και αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, αφού όλοι οι Υπουργοί έχουν άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν και υπ' αυτό το πρίσμα. Της εξασφάλισης, δηλαδή, της ποιότητας για τα προϊόντα τα οποία παράγουν ή τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει πλέον να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας θέση, όχι στη βάση του χαμηλού εργατικού κόστους, αλλά κυρίως -αυτό γίνεται στο σύγχρονο κόσμο- στη βάση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το πνεύμα της συζήτησής μας. Πιο συγκεκριμένα:

-Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κηρύξει το 1998 έτος ποιότητας. Εχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εχει ιδρυθεί Εθνικό Συμβούλιο Ποιότητας για να παρακολουθεί τα σχετικά θέματα. Οπως επίσης ιδρύεται, στο πλαίσιο του Υπουργείου, μητρώο πιστοποίησης των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επιτύχει να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο γνωστό σε σας σύστημα ISO. Υπάρχει συγκεκριμένη δράση που έχει αναληφθεί. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδιώξουν την πιστοποίηση των προϊόντων τους στο σύστημα ISO, θα επιδοτούνται στο 75% των δαπανών τους για την προσπάθεια αυτή.

-Στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των άλλων, έχουμε μια πρόσφατη δράση. Η σχετική απόφαση τέθηκε ήδη σε λειτουργία και αφορά την παροχή πληροφοριών, μέσω τηλεφώνου ή την εξυπηρέτηση για την έκδοση πιστοποιητικών, μέσω αιτήματος που υποβάλλεται τηλεφωνικά.

-Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, μετά από διαγωνισμό, ξεκινά τη λειτουργία του ο Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Σ.Π.ΕΛ.) των δημοσίων έργων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.500 έργα σε όλη την Ελλάδα θα ελεγχθούν για την ποιότητά τους.

-Επίσης, υπάρχει Γενική Διεύθυνση η οποία ιδρύθηκε προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να ελέγχει την ποιότητα, το σχεδιασμό και την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

-Μετά από προτάσεις του Υπουργείου Γεωργίας, ολοκληρώνεται συντομότατα η συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργών και προχωρούμε στην ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων. Είναι κάτι που λείπει στην πατρίδα μας. Τέτοιος Οργανισμός σε άλλες χώρες λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Προχωρούμε, λοιπόν, στην ίδρυση ενός ανάλογου Οργανισμού στην πατρίδα μας.

-Στο Υπουργείο Εργασίας, λειτουργεί, με τα πρώτα τμήματά του, εδώ και λίγο καιρό, το Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σε όλη τη χώρα 54 τέτοια παρατηρητήρια, τα οποία συλλέγουν στοιχεία και πληροφορίες για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει, δηλαδή, μία επιστημονική διαμεσολάβηση, τεκμηριωμένη, ώστε να συναντώνται αυτοί οι οποίοι ζητούν να απασχολήσουν εργατικό δυναμικό και αυτοί οι οποίοι ζητούν μια θέση εργασίας.

Όλα αυτά τα θέματα επιβάλλουν, επειδή θεωρούμε ότι είναι κρίσιμα, σε κάθε Υπουργείο, τη δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας που θα παρακολουθεί τα θέματα ποιότητας. Και βεβαίως, τη σε οριζόντια πια σχέση - συνεργασία κάθε Υπηρεσίας με τους φορείς αυτούς που έχουν ενιαίο ή ειδικό χαρακτήρα, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός δράσης και τα αποτελέσματα να είναι αμέσως μετρήσιμα.

Από τη δράση αυτή, κάθε Υπουργείο μέχρι τέλος Απριλίου θα υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει και παρέχει. Μεταξύ των άλλων, στο πλαίσιο αυτού του "έτους ποιότητας" θα δοθούν βραβεία, θα οργανωθούν εκδηλώσεις, θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου το θέμα της ποιότητας να αναδειχθεί.

Κλείνω αυτή τη μικρή αναφορά, λέγοντας ότι η Υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει την ερχόμενη Τρίτη συνέντευξη Τύπου για τα θέματα αυτά.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι τα θέματα αυτά πραγματικά είναι πολύ σημαντικά. Ουσιαστικά, ενώ καταργήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινότητας, φερ' ειπείν, οι περιορισμοί για τα σύνορα, η ποιότητα είναι αυτή η οποία τελικά δημιουργεί νέα σύνορα, αφού στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αυτός που παράγει ποιοτικά προϊόντα, εκτοπίζει τα μη ποιοτικά. Δηλαδή, μπορεί και πάλι να δημιουργηθούν σύνορα μεταξύ των ισχυρών που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και παρέχουν υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες και των άλλων που αδυνατούν να πράξουν το ίδιο.

Και μια δεύτερη επισήμανση, η οποία σχετίζεται με το ότι η ποιότητα αφορά τους πολλούς, κυρίως τους αδύναμους. Γνωρίζετε πολύ καλά, άλλωστε, ότι οι οικονομικά ισχυροί μπορούν να εξασφαλίσουν την απ' αυτούς επιθυμητή ποιότητα των προϊόντων, των τροφίμων που καταναλώνουν ή των υπηρεσιών με τον πλούτο ή την οικονομική δύναμη που διαθέτουν. Αρα, τα θέματα ποιότητας αφορούν τους πολλούς, αφορούν το μέσο πολίτη, γι' αυτό ακριβώς αποτελούν και για μας ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την κυβερνητική πολιτική μας.

* Εισαγωγικά, ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες πολύ σύντομες επισημάνσεις. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται στον αγροτικό τομέα και επισήμανε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ελαιόλαδο και στα εσπεριδοειδή, ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας ή των κανόνων που έχει θεσπίσει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, προκειμένου να φανούμε ευχάριστοι σε ομάδες παραγωγών που έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις. Θα πρέπει να παραμείνουμε σταθερά και αμετακίνητα στην υπεράσπιση των έντιμων, των διαφανών διαδικασιών, που πρέπει και στον τομέα αυτό να υπερισχύουν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σκέψεις οι οποίες έγιναν και σε συνεργασίες τις οποίες και ο ίδιος είχε για τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επιλεγέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κώστα Μπακούρη και είπε ότι, μεταξύ των άλλων, επειδή ακριβώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στη διαχείριση και τις λειτουργίες, ο κ. Μπακούρης εγγυάται την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Πρωθυπουργός ήθελε με αυτό τον τρόπο να σημειώσει ότι έγινε ένας έλεγχος, μία έρευνα -θα έλεγα- προκειμένου αυτός ο οποίος θα ετίθετο επικεφαλής της πολύ σημαντικής εθνικής προσπάθειας, να είναι βέβαιο ότι δεν έχει οποιεσδήποτε εξαρτήσεις ή τέτοιες σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπόνοιες για δική του μεροληπτική στάση, ενόψει των κρίσιμων θεμάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Εγινε, επίσης, αναφορά, όπως και στο παρελθόν έχει γίνει, στην ανάγκη όλοι οι Υπουργοί να εντείνουμε την προσπάθειά μας, γιατί σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις. Είναι οι εγγενείς δυσχέρειες της Διοίκησης, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στην προσπάθεια στελέχωσης Υπηρεσιών, οι οποίες είναι νευραλγικές, όπως αυτές για τον έλεγχο των περιβαλλοντολογικών μελετών. Πάρα πολλοί συνάδελφοι που έλαβαν αργότερα το λόγο επεσήμαναν θέματα που αφορούν δική τους αρμοδιότητα και δεν είναι εύκολο να προωθηθούν με το ρυθμό που και οι ίδιοι θα ήθελαν, επειδή ακριβώς λείπει το επιστημονικό δυναμικό που είναι απαραίτητο. Αυτό είναι επίσης μία γενική επισήμανση. Είναι ένα θέμα, ένα στοίχημα -θα έλεγα- το οποίο παραμένει συνεχώς ανοιχτό. Πρέπει να το κερδίσουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Το άρθρο 19 αντικαθίσταται από κάποιο άλλο άρθρο. Εγινε κάποια συζήτηση για το θέμα αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο 19 καταργείται. Δεν αντικαθίσταται η διάταξη αυτή με άλλη. Δεν έχει αναδρομική ισχύ. Απλώς, η νομοθετική πρωτοβουλία μας αναφέρεται σε κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου. Κατά τη συζήτηση του θέματος έλαβαν το λόγο διάφοροι Υπουργοί. Η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ομόφωνη.

ΚΙΑΟΣ: Για το δεύτερο θέμα που μιλήσατε, την ποιότητα, επειδή αναφερθήκατε στο ότι θα γίνουν διάφορες επιτροπές, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης -ο ΕΛΟΤ- που υπάρχει, τι θα κάνει πλέον; Ρωτώ επειδή δεν τον αναφέρατε ούτε μια φορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΕΛΟΤ είναι ένας Φορέας, ο οποίος λειτουργεί χρόνια στην πατρίδα μας. Εχει πολύ σημαντικό έργο να παρουσιάσει. Πρόσφατα, εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Προσφέρει την τεχνογνωσία του και υποστηρίζει άλλες δράσεις στο σύνολο του Δημοσίου, όσον αφορά θέματα ποιότητας και τυποποίησης ιδιαιτέρως. Τα θέματα ποιότητας αφορούν ένα μεγάλο φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήθηκαν σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Μέριμνα, μετά την κατάργηση του άρθρου 19, για τις περιπτώσεις προσφύγων από τον καιρό του εμφυλίου πολέμου, που ζουν σε χώρες του άλλοτε υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως λένε, έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση, με την απόφαση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μας απασχόλησε σήμερα. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Το ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, δίνει και μια έμμεση απάντηση στο ερώτημα που θέτετε. Το θέμα το οποίο εισάγει η ερώτησή σας είναι ένα άλλο θέμα, που δεν μας απασχόλησε σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Κώστας Μπακούρης εγγυάται τη διαφάνεια. Από πού βγαίνει αυτό; Τι εχέγγυα έχει ο Πρωθυπουργός για τον κ. Μπακούρη; Τον είχε Σύμβουλο ή ήταν κάτι άλλο; Γιατί απ ότι ξέρουμε ήταν να τον βάλει σε δύο άλλους Οργανισμούς και τον απέρριψαν. Γι αυτό ρωτάω. Τώρα πώς εδώ εγγυάται τα πάντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Δεν απερρίφθη, αν απερρίφθη κάπου όπως λέτε, επειδή ακριβώς δεν είχε αυτά τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας ή της χρηστής διοίκησης. Ισα-ίσα μπορώ να πω ότι ήταν υποψήφιος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΤΕ, ήταν στην καλούμενη "μικρή λίστα" μεταξύ των τριών που είχαν συμπεριληφθεί προς τελική επιλογή. Δεν επελέγη...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ:...παρά το άριστο βιογραφικό και τις συστάσεις που υπήρχαν, επειδή ακριβώς δεν είχε ιδιαίτερη σχέση ή εμπειρία, όσον αφορά θέματα τηλεπικοινωνιών. Γι' αυτό το λόγο και μόνο. Οχι για θέματα που αφορούν την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του. Ο κ. Μπακούρης, όπως είπα στην αρχή...

ΚΙΑΟΣ: Συγνώμη, αλλά, μετά την αλλαγή του νόμου, επ' αυτού, δεν χρειάζεται συνάφεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα. Ασφαλώς χρειάζεται και είναι κάτι το οποίο πάντα αξιολογείται, ως στοιχείο, ως κριτήριο αν θέλετε, προκειμένου να γίνει μια επιλογή. Ο κ. Μπακούρης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρέχει όλες εκείνες τις εγγυήσεις, ώστε η θέση την οποία έχει να του επιτρέψει να προσφέρει και στην πατρίδα μας, αλλά και να ικανοποιήσει και το κοινό αίσθημα. Γιατί πέρα από την επιθυμία της Κυβέρνησης, φαντάζομαι ότι όλοι οι πολίτες απαιτούν να υπάρχει χρηστή διοίκησης και να υπάρχει διαφάνεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί προσόντα ακριβώς έχει, κύριε Υπουργέ, ο κ. Μπακούρης, εκτός από γνώσεις για τις μπαταρίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε το βιογραφικό του. Είναι επιτυχημένος μάνατζερ. Σας παρακαλώ μην αρχίζετε αυτόν τον πόλεμο φθοράς, εναντίον ενός προσώπου το οποίο δεν έχετε γνωρίσει ούτε εσείς. Είναι δικό σας το δικαίωμα να κρίνετε οποιονδήποτε παράγοντα, θα μου επιτρέψετε, όμως, κι εμένα να ζητήσω από σας καλή πίστη. Πολύ περισσότερο επειδή η υπόθεση αυτή είναι εθνική υπόθεση. Η επιλογή δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με κόμματα ή με το δικό μας κόμμα ο κ. Μπακούρης, για να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τέτοια κριτήρια πρυτάνευσαν. Γι αυτό σας παρακαλώ να μην επιδιώκουμε να αμαυρώνουμε μια εικόνα, χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος, ο οποίος να δικαιολογεί αυτή τη στάση. Δεν δικαιολογείται αυτή η στάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περάσει από την Επιτροπή της Βουλής ο κ. Μπακούρης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συγκρότηση της Επιτροπής αυτής είναι μια διαδικασία για εξαιρετικές περιπτώσεις. Ευθύς εξ αρχής είπαμε, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συγκροτηθεί η Επιτροπή αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ακόμη ερώτημα, επειδή είπατε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα κόμματα, είναι υπεράνω κομμάτων και τέτοια: Ρωτήθηκαν τα κόμματα γι αυτόν τον κύριο και για τους δεκαπέντε της Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γεγονός ότι οι επιλογές οι οποίες έγιναν είναι υπεράνω κομμάτων ή οιωνδήποτε κομματικού χαρακτήρα κριτηρίων, φαίνεται από το ότι η Επιτροπή αυτή δεν είναι προέκταση κομματικών αντιπροσωπειών. Οποιοι συμμετέχουν σε αυτή την Οργανωτική Επιτροπή, δεν συμμετέχουν επειδή έχουν κάποια κομματική ιδιότητα ή τους υπέδειξε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Εχουν μια προσωπική και λειτουργική αυτονομία και επιλέχθηκαν με κριτήρια τη γνώση, την επάρκεια και την ικανότητά τους, για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Δεν είναι μια Διακομματική Επιτροπή η Διοργανωτική Επιτροπή, κάθε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κομματική Επιτροπή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας. Λυπούμαι που επιμένετε χωρίς να έχετε στοιχεία να επικαλεστείτε γι αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν έχετε εικόνα από πόσους αλλογενείς έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 και, δεύτερον, αν υπάρχει πρόνοια για τους ανιθαγενείς που υπάρχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα που συζητήσαμε σήμερα, αφορά την κατάργηση συγκεκριμένου άρθρου και τίποτα άλλου. Οσον αφορά τον αριθμό υπάρχουν στοιχεία, τα οποία μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας. Δεν τα έχω πρόχειρα εγώ τώρα. Μπορώ, όμως, να πω ότι ουσιαστικά αυτή η διάταξη φαίνεται ότι είχε μείνει πρακτικά ανεφάρμοστη. Τον προηγούμενο χρόνο, το 1997, ο αριθμός αυτός αφορούσε περίπου 80 άτομα, αρκετοί των οποίων με δική τους αίτηση ή εκούσια, είχαν ζητήσει την αλλαγή της ιθαγένειάς τους. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι στη διάθεσή σας. Εγώ σας είπα έναν αριθμό για το 1997. Από το 1993 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 200. Να προσθέσω μόνο ότι, ουσιαστικά, επειδή κάποιοι, αρκετοί, με δική τους αίτηση ζήτησαν να αλλάξουν ιθαγένεια, δεν μπορούμε να πούμε -σε σχέση με τις κατηγορίες που κατά καιρούς διατυπώνονται- ότι η διάταξη αυτή έχει χρησιμοποιηθεί έτσι, ώστε να υπάρχει μια μαζικού χαρακτήρα αντιμετώπιση ενός πολιτικού ή εθνικού κατ' άλλους προβλήματος. Οχι, κάθε άλλο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για τα τελευταία χρόνια μιλάτε πάντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Ναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους ιθαγενείς δεν είπατε τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα άλλο θέμα σήμερα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, μετά το νομοθέτημα που θα ψηφιστεί δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη στον ελληνικό νόμο περί ιθαγενείας για διαγραφή από την υπηκοότητα, οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη, ανεξάρτητα αν ήταν αλλογενής ή ομογενής.

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε. Είναι έτσι όπως το λέτε. Εμείς σήμερα αντιμετωπίσαμε μόνο το θέμα της κατάργησης του άρθρου 19, του συγκεκριμένου Νομοθετικού Διατάγματος. Το διάταγμα αυτό έχει και άλλα άρθρα. Στο άρθρο 20 προβλέπεται ότι κάποιος που δεν επιδεικνύει γνήσιο ενδιαφέρον για την πατρίδα του, μπορεί να δεχθεί μια τέτοια κύρωση. Και αυτό αφορά τον οποιοδήποτε πολίτη μιας χώρας. Είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Κάποιος για παράδειγμα που δεν εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει για όλους. Αλλά, το συγκεκριμένο άρθρο για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει -πρέπει να σας πω ότι- έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και σε αυτό προχωρούμε, την κατάργησή του. Αυτό είναι στο οποίο πρέπει να μείνουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θα υπάρξει πρόνοια, ώστε από την σημερινή ημέρα της εξαγγελίας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, να μην εφαρμοστεί η σχετική διάταξη για τελευταίες περιπτώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι περίπου ανενεργή αυτή η διάταξη, αφού είναι εκφρασμένη με απόφαση, πλέον, του Υπουργικού Συμβουλίου η θέση μας αυτή. Δεχθείτε ότι ένα καθεστώς, με τα όποια οριακά έστω αποτελέσματα και συνέπειες μέχρι τώρα, που ήδη έχει επί χρόνια, παύει να υπάρχει. Καταργείται.

ΜΙΧΑΗΛ: Απ' ό,τι καταλαβαίνω, λοιπόν, η Κυβέρνηση καταργεί αυτό το άρθρο αφήνοντας σε εκκρεμότητα να δει τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, να ετοιμάσει όλες τις περιπτώσεις αυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα. Είπα ότι αυτό το οποίο μας απασχόλησε σήμερα και αυτό στο οποίο θα προβούμε, είναι η κατάργηση του άρθρου 19 του νομοθετικού διατάγματος. Τίποτα άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Τις περιπτώσεις διαφόρων Ελλήνων που υπέστησαν τις συνέπειες του σχετικού νομοθετήματος, ως πολιτικοί πρόσφυγες, τότε, του εμφυλίου: Αυτές τις περιπτώσεις θα τις αντιμετωπίσετε με το νομοσχέδιο, το οποίο τα ρυθμίζει όλα αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα μόλις πριν.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σημίτης, αφού αναφέρθηκε σε συσκέψεις και επαφές που είχε για την Ολυμπιάδα, εξήγησε στο Υπουργικό Συμβούλιο ή μάλλον αισθάνθηκε την ανάγκη να πει γιατί η κα Δασκαλάκη δεν είναι στη δεκαπεντάδα ή ο κ. Συναδινός ή κάποιοι άλλοι, που είχαν παίξει ρόλο στην Επιτροπή Διεκδίκησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε κάποιες αναφορές ο Πρωθυπουργός. Επειδή, ακριβώς, σε δημοσιεύματα ή σε εκπομπές ραδιοτηλεοπτικές, γίνεται αναφορά σε ονόματα και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν αποδίδει την πραγματικότητα, είπε ο Πρωθυπουργός -άλλωστε σας το είχα πει κι εγώ, εδώ και κάποιες ημέρες, όταν είχα δεχθεί σχετική ερώτηση- πως η κα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου είχε εκφράσει την επιθυμία, εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα, να μην συμπεριληφθεί στην Οργανωτική Επιτροπή. Η ο κ. Συναδινός, στον οποίο προτάθηκε να είναι στην Οργανωτική Επιτροπή, ο ίδιος το γνωρίζει...

ΚΙΑΟΣ: Ως μέλος, ε!

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Δεν δέχθηκε να συμμετέχει, επειδή ακριβώς έδειξε ενδιαφέρον να αναλάβει άλλες δραστηριότητες, να έχει μια συμμετοχή, λόγω και του επαγγέλματός του, στις διαδικασίες της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας. Γι αυτό ακριβώς δεν ήθελε να είναι παρόν στην Οργανωτική Επιτροπή. Ένα άλλο παράδειγμα: Γράφεται κάπου ότι ο κ. Φούρας, είναι παραπονούμενος επειδή συμπεριλήφθη ο Γ.Γ.Α. Γιάννης Σγουρός. Τον κ. Σγουρό τον πρότεινε ο ίδιος ο κ. Φούρας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην Οργανωτική Επιτροπή. Είναι από αυτά τα αθώα μεν, αλλά αρκετά -τελικώς- υπονομευτικά σχόλια, τα οποία επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δημιουργούν προβλήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι τόσο ευπαθής η ενότητα της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Αλλά, τελικά, όταν δημιουργείται αυτή η εντύπωση στον κόσμο, αντιλαμβάνεστε ότι, χωρίς να υπάρχει λόγος, κατασκευάζεται ένα πρόβλημα. Και δεν υπάρχει λόγος γιατί είναι θέμα κακής πληροφόρησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κι άλλοι που δεν δέχθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η αναφορά που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΙΑΟΣ: Μόνο γι αυτά τα δύο ονόματα είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκε σε αυτά τα τρία ονόματα.

ΚΙΑΟΣ: Το τρίτο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σγουρός.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ελαβε κάποιος άλλος Υπουργός το λόγο, ο κ. Λαλιώτης για παράδειγμα, πάνω σ' αυτές τις επισημάνσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα της Ολυμπιάδας, όχι. Για το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων στον αγροτικό τομέα, όχι. Μιλώ για τις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού. Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι το Υπουργείο του έχει κάνει έντονη προσπάθεια, όσον αφορά τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με τη μελέτη και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών μελετών, ώστε να υπάρχει, το συντομότερο δυνατό, η πρόσληψη των επιστημόνων αυτών.

ΚΙΑΟΣ: Παντού θα διορισθούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι και εγώ αντιμετωπίζω ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε αποφασίσει την ενίσχυσή του με επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες. Είναι η αντικειμενικότητα των διαδικασιών, που πολλές φορές, δημιουργεί αυτή τη χρονοτριβή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για τη σύνθεση της Επιτροπής...

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς άλλος.

ΦΙΛΗΣ: Πότε προβλέπετε να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα αλλάζει, καταργεί το άρθρο 19;

ΡΕΠΠΑΣ: Συντομότατα. Δεν λέω σύντομα, λέω συντομότατα.

ΦΙΛΗΣ: Αν με το νομοσχέδιο προβλέπεται να κυρωθεί και η σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε υπογράψει αυτές τις συμβάσεις, όπως γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτή η κύρωση θα γίνει, φαντάζομαι, το ίδιο σύντομα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά, δεν είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα προγραμματίσω τη νομοθετική δραστηριότητα του κάθε Υπουργείου.

ΦΙΛΗΣ: Ασχολήθηκε με το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ασχοληθήκαμε με οποιοδήποτε άλλο θέμα, σήμερα. Αυτό το είπα και ήμουν αρκετά σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί θέλετε να καταρτίσετε ολόκληρο νομοσχέδιο και όχι απλά μία διάταξη σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να λέει ότι καταργείται το άρθρο 19;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Να είναι μία προσθήκη σε κάποιο από τα τρέχοντα, λεγόμενα νομοσχέδια.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε νομοσχέδιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και πριν ότι νομοσχέδιο θα είναι.

ΚΙΑΟΣ: 'Η νομοθετική ρύθμιση, εν πάση περιπτώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Νομοθετική ρύθμιση.

ΚΟΥΙΝ: Πάνω στο ίδιο θέμα. Επειδή έχει πάρει μια σχετική πρωτοβουλία το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, να εφαρμόσει τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών του 1954 και να χορηγήσει σε άτομα που βρίσκονται εντός ελλαδικού χώρου, αλλά τους έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια, τα λεγόμενα "Laissez passer", θα υπάρξει κάποια μέριμνα γι' αυτά τα άτομα, που βρίσκονται εντός ελληνικού χώρου, δεν λέω γι' αυτά που είναι εκτός ελληνικού χώρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα. Θα απασχολήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Δεν απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΟΥΙΝ: Ναι, αλλά, επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα, τι θα γίνει μ' αυτούς; Είναι περίπου 1000 άτομα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, σήμερα, αποφασίσαμε την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το άρθρο αυτό ίσχυε πάρα πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ολα αυτά τα θέματα, ασφαλώς στο πλαίσιο της ρύθμισης στην οποία θα προβούμε, θα αντιμετωπιστούν. Εμείς, σήμερα, πήραμε αυτή την απόφαση και δόθηκε οδηγία στα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε εκείνη τη διάταξη νόμου, με την οποία καταργείται το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν μπήκαμε σε άλλα θέματα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σήμερα μία συνέντευξη στον "Κήρυκα" της Νέας Υόρκης, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σ' αυτά που αναφέρει ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να τα βρούνε ή να υποχωρήσει η Ελλάδα στον εθνικό εναέριο χώρο ή να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη έχουν ενδιαφέρον, επειδή έχει χειριστεί τα θέματα αυτά. Σε κάποιες απόψεις μπορεί κάποιος να συμφωνήσει. Σε κάποιες άλλες δεν υπάρχει συμφωνία. Και πρέπει να πω ότι, ιδίως στο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε αδυναμία ή μη ενιαία πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης, θα μας βρει να διαφωνούμε απόλυτα. Η ελληνική Κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική, που περιφρουρεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, και γνωρίζετε πολύ καλά, πως έχει τη βούληση -και αυτό έχει στην πράξη φανεί- να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδος, προκειμένου και δια αυτού του τρόπου να κατοχυρώσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει μια ενισχυμένη θέση σήμερα. Αρα, όχι μόνο δεν είναι αδύναμη Κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα, ότι είναι περισσότερο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση στο παρελθόν, αφού έχει επιτύχει αυτήν την πιο ενισχυμένη για την Ελλάδα θέση, στη διεθνή ζωή.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τα έξι μίλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής σ' αυτά τα θέματα. Σας παραπέμπω σε δηλώσεις που έχουμε κάνει ή απαντήσεις που έχω δώσει σε σχετικές ερωτήσεις τις τελευταίες ημέρες, ιδιαιτέρως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκανε μία πρόταση στην ελληνική να συνδιοργανώσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004. Η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι σ' αυτή την πρόταση, γιατί εμπλέκεται και η Κυβέρνηση σ' αυτή την ιστορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας. Δεύτερον, είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι Ομοσπονδίες και οι αρμόδιες Αρχές των δύο κρατών. Είναι ωραίο να υπάρχει μία επικοινωνία, μέσω αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, των δύο λαών. Βεβαίως, επειδή ακριβώς γίνεται πρόταση για μία διοργάνωση, ενός θεσμού σε δύο κράτη, ταυτοχρόνως, κάτι που ίσως δεν έχει προηγούμενο, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη Διεθνή Ομοσπονδία. Αυτό, λοιπόν, θα το αντιμετωπίσουν οι Αθλητικές Αρχές της χώρας μας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας, που ελπίζω και επίσημα να δεχθούν αυτή την πρόταση.

ΚΙΑΟΣ: Στην πρόταση της Τουρκικής Ομοσπονδίας, η ΕΠΟ, χθες, παρέπεμψε στο Υπουργείο Εξωτερικών, εσείς τώρα, ως Κυβέρνηση, παραπέμπετε στην ΕΠΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά θα τα αντιμετωπίσουν όλοι οι φορείς, οι οποίες έχουν κάποιο λόγο. Ποιοι είναι οι φορείς που έχουν λόγο; Είναι η Διεθνής Ομοσπονδία πρώτα από όλα. Είναι οι Αθλητικές Ομοσπονδίες κάθε χώρας. Είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες κάθε κράτους. Το είπα αυτό. Μίλησα και για τις Αθλητικές Αρχές και για τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αναφερόμενος, ακριβώς στις Υπηρεσίες της Πολιτείας που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τα χθεσινά γεγονότα που έγιναν στην Αγκυρα, μπορεί να γίνει η συνεργασία, μπορούν να γίνουν αγώνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα απαντάτε στο συνάδελφο που έθεσε την ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί εγώ γίνομαι δέκτης ερωτήσεων, οι οποίες υποκρύπτουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις ή παραδοχές. Πρέπει να πω ότι τα επεισόδια είναι θλιβερά. Μας λυπούν. Οταν υπάρχουν αθλητικές συναντήσεις, θα πρέπει το αθλητικό πνεύμα να πρυτανεύει. Εκφράζουμε και τη λύπη μας για τα επεισόδια αυτά. Λίγοι φίλαθλοι ανόητοι, προσέφεραν κακή υπηρεσία, όχι μόνο στον Αθλητισμό ή στην ομάδα τους, αλλά και στην πατρίδα τους. Γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν είναι συμπεριφορά η οποία επαινείται. Αντιθέτως, καταγγέλλεται από όλο τον κόσμο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μία διευκρίνιση. Η Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την ΕΠΟ στο να συνεργαστεί, μήπως μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, ή δεν την ενθαρρύνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, πιστεύουμε ότι είναι θετικό να υπάρχουν πολιτιστικές ή αθλητικές συναντήσεις.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Χθες, 10.000 Βορειοηπειρώτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, με αίτημα να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Η Κυβέρνηση πως το αντιμετωπίζει αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική της γι' αυτό το θέμα. Είναι γνωστή, δεν αλλάζει αυτή η πολιτική. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την χορήγηση της λεγόμενης "πράσινης κάρτας", σε ξένους οι οποίοι είναι στην πατρίδα μας. Υπάρχει η συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία δεν τοποθετεί τον εαυτό της στη θέση του αλλοδαπού και έχει μία άλλη θέση. Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως, ότι δεν ασκείται πολιτική δια αυτού του τρόπου. Είναι σαφής η πολιτική μας, δεν αλλάζει τίποτα. Εχουν συγκεκριμένη υπηκοότητα οι φίλοι που ζουν σ' αυτή την πόλη, σ' αυτή τη χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν -αν δεν είναι μέχρι τώρα νόμιμη- την παραμονή τους στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σήμερα σε εφημερίδες ακούσαμε και διαβάσαμε εκτιμήσεις αστυνομικών Αρχών, χωρίς να προσδιορίζεται ποια Αρχή ακριβώς, σύμφωνα με τις οποίες, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εξάρχεια τις τελευταίες ημέρες, αποδίδονται πιθανώς ή σίγουρα, αναλόγως τι διαβάζει ο καθένας, σε δραστηριότητα Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ή κάποια τοποθέτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τις ενέργειες αυτές, βλέπετε ότι διάφορα σενάρια αναπτύσσονται. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι, ότι δεν έχουμε στοιχεία, προκειμένου με κατηγορηματικό τρόπο να πούμε ότι οφείλονται οι ενέργειες αυτές σε συγκεκριμένους κύκλους ή εκδηλώνονται για συγκεκριμένους λόγους. Οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές ερευνούν όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Αρα, λοιπόν, κινούνται προς πάσα κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Friday, 23 January 1998 - 16:56:51 UTC