Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28.1.98

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε κάποιες συνεργασίες του Πρωθυπουργού με Υπουργούς -και όχι μόνο με Υπουργούς, και με τον Πρόεδρο της Βουλής- οι οποίες είναι μάλλον αιφνιδιαστικές. Πρόκειται για συνεργασίες ρουτίνας ή ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει κάποιο κύκλο επαφών που δεν τον γνωρίζουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχώς τέτοιου είδους συνεργασίες. Οι συνεργασίες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να δώσει κατευθύνσεις για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας απασχολούν. Δεν αποτελούν κάτι το έκτακτο, οι συνεργασίες αυτές. Με τον Πρόεδρο της Βουλής συζήτησε για την πρόοδο του έργου στη Βουλή, υπό την έννοια της προώθησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση.

* Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία...

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις 19.00 και η συνεδρίαση θα γίνει στη Βουλή. Αλλά, αυτή είναι μια δραστηριότητα του κόμματος.

* Την Παρασκευή 30.1 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή...

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τι θέμα θα ασχοληθεί η Πολιτική Γραμματεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, την πορεία του κυβερνητικού έργου. Ανάλογη συνεδρίαση, σας έχω ανακοινώσει ότι θα γίνει την Παρασκευή για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Είναι, δηλαδή, συναντήσεις προγραμματισμένες, είναι συναντήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των συνεργασιών του Πρωθυπουργού. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, κάτι το ιδιαίτερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος συνέδεσε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τους S-300, κατά τρόπο θα έλεγα ύποπτο και εν ολίγοις φιλοτουρκικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι εξέφρασε μια προσωπική γνώμη, λέγοντας ότι δεν είναι συνετή κίνηση η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αυτή την περίοδο. Η θέση αυτή δεν είναι θέση της Ε.Ε. Δόθηκε αμέσως απάντηση. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ευθύς εξ αρχής, οι άλλες πλευρές, εκτός της Τουρκίας, διατύπωσαν τη θέση πως εφόσον υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος ή προωθείται η αποστρατικοποίηση του νησιού, τότε μπορεί να επανεξεταστεί η εγκατάσταση των πυραύλων. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό, τουλάχιστον, αυτή την ώρα, Ετσι, η Ρωσία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει να παραδώσει τους πυραύλους. Ο κ. Κουκ θεώρησε πως είναι αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου η αυτοάμυνά της, η επιλογή όλων των μέσων, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι σε έναν κατακτητή, ο οποίος, με τη συμπεριφορά του, δεν δείχνει ότι επιθυμεί λύση στο χρονίζον Κυπριακό πρόβλημα. Από κει και πέρα είναι πάρα πολλοί παράγοντες αυτοί οι οποίοι, κατά καιρούς, έχουν διατυπώσει θέση ανάλογη για την τοποθέτηση των πυραύλων S-300. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, αφού επισήμως, λίγες ημέρες πριν, και πάλι επιβεβαιώθηκε πως οριστική και αμετακίνητη είναι η επιλογή της Κυβέρνησης να τοποθετηθούν οι S-300 όπως προβλέπει η συμφωνία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν ομιλώ για να αλλάξει η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Ομιλώ μήπως αλλάξει η θέση της Ε.Ε όσον αφορά την ενταξιακή πορεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αυτό το θέμα ουδέποτε ετέθη, ως θέμα το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου και δεν πρόκειται να τεθεί, επίσης, τώρα ή στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως η Κυβέρνηση ξανασκέφθηκε αυτή την τροπολογία να την αποσύρει για να σταματήσει την ταλαιπωρία των Αθηναίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, η ταλαιπωρία της εθνικής οικονομίας, των Αθηναίων, των Ελλήνων πολιτών, είναι πάρα πολύ μεγάλη, όταν τα ελλείμματα των επιχειρήσεων του Δημοσίου είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα, όταν οι επιχειρήσεις αυτές είναι ζημιογόνες, πράγμα το οποίο αποβαίνει σε βάρος του συμφέροντος όλων των Ελλήνων πολιτών. Η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Κυβέρνηση στοχεύει στο να εξυγιάνει αυτές τις προβληματικές επιχειρήσεις, να τις καταστήσει ανταγωνιστικές. Αυτό είναι προς όφελος όλων. Πιστεύουμε ότι πρέπει περισσότερο υπεύθυνα να προσεγγίζουμε αυτά τα θέματα. Ολες οι πλευρές έχουμε λόγο. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία δείχνει πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές τομές, υπερβαίνοντας το φόβο του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους, είναι μια πρωτοβουλία συνετή, γιατί αντιμετωπίζει συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει. Δεν είναι μια φαντασίωση της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις, με τα προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και αυτό κάνει η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει η δυνατότητα, κύριε Σταματόπουλε, να αξιοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με το ισχύον μέχρι σήμερα, δηλαδή, καθεστώς, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό το οποίο λέει η Κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούμε, πλέον, να μένουμε απαθείς και αδιάφοροι απέναντι σε μια πραγματικότητα, η οποία είναι θλιβερή γι αυτές τις σημαντικές επιχειρήσεις του Δημοσίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή συζητείται στη Βουλή το Φορολογικό Νομοσχέδιο, μήπως η Κυβέρνηση, σε αυτό το νομοσχέδιο, βάλει κάποια τροπολογία, κάποια διάταξη, που να καταργεί αυτή την παράνομη που πέρασε για το υπουργείο Γεωργίας, που χάρισε τα 200 δις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φορολογικό νομοσχέδιο είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ακόμη και μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από τις δηλώσεις φάνηκε καθαρά ότι εμμένουν στις θέσεις τους, είναι ανυποχώρητοι. Τι σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση; Υπάρχει κάτι καινούργιο, να το ακούσουμε, σήμερα, από το στόμα το δικό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ότι έχει σκεφθεί να κάνει το έχει κάνει δημοσίως γνωστό. Προχωράει με την κατάθεση αυτής της διάταξης νόμου, στην αλλαγή των μέχρι σήμερα ισχυόντων, ως προς τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνονται οι αλλαγές του γενικού Κανονισμού προσωπικού, σε ορισμένες και συγκεκριμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όταν, μέχρι πριν από λίγους μήνες, βρισκόταν σε εξέλιξη ο Κοινωνικός Διάλογος, η Κυβέρνηση δεν γνώριζε το σοβαρό αυτό πρόβλημα πολλών ΔΕΚΟ, για να το θέσει στο τραπέζι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, τουλάχιστον, πέντε φορές σε αυτή την ερώτηση. Στον Κοινωνικό Διάλογο, στο κεφάλαιο για την Ανάπτυξη, έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές, ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ. Αυτή ακριβώς η αρχή, η αξία αν θέλετε, αυτή η πολιτική θέση έγινε ομοφώνως δεκτή, σαν επιτακτική ανάγκη, από όλες τις πλευρές. Προχωρούμε στην εξειδίκευση αυτής της γενικής αρχής, την οποία όλοι παραδεχθήκαμε. Κι αυτό γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν λόγο και συμμετοχή στη διαδικασία και οι Εκπρόσωποι των εργαζομένων, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γι αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο καλούνται κι εκείνοι να αξιοποιήσουν.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θα ήταν σκόπιμο, τότε, πριν καταθέσετε την τροπολογία να προηγηθεί ο διάλογος και όχι να ακολουθήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διάταξη αυτή αποσκοπεί -επαναλαμβάνω- στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Θέλουμε να τις καταστήσουμε ανταγωνιστικές. Στο πνεύμα εκείνων των αρχών και παραδοχών κινείται και αυτή η πρωτοβουλία μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε, νωρίτερα, ότι η Κυβέρνηση προχωρά υπερβαίνοντας το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, ήδη, σημειώθηκε μια υπαναχώρηση, καθώς η τροπολογία που αρχικά αφορούσε όλες τις ΔΕΚΟ, περιορίστηκε στις προβληματικές και τελικά κατέληξε να αφορά μόνο τέσσερις ΔΕΚΟ. Και το παραδέχθηκε ότι συνιστά υπαναχώρηση και ο Υφυπουργός Εργασίας. Και ένα δεύτερο ερώτημα. Ακουσα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη τον κ. Παντελή Οικονόμου, σήμερα, που εξέφρασε τη γνώμη ότι: "Με αυτή τη μέθοδο, γίνεται η αρχή για να περνάνε κάποιες άσχετες τροπολογίες σε άλλα νομοσχέδια".

ΡΕΠΠΑΣ: Για το πρώτο θέμα δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η ερώτησή σας. Επαινείται την Κυβέρνηση γιατί δείχνει ότι έχει διάθεση να συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους και να προσεγγίσει τις δικές τους τοποθετήσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν λάβατε υπόψη σας το πολιτικό κόστος, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν, γι αυτό κάναμε αυτή την τροποποίηση, για Επιχειρήσεις που είναι, ήδη, σήμερα, στο Χρηματιστήριο, να προχωράει μέσω αυτής της διαδικασίας η αλλαγή στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών. Δεν αφορά μόνο τέσσερις ΔΕΚΟ, αφορά περισσότερες. Ολες εκείνες, οι οποίες είναι ζημιογόνες, είναι ελλειμματικές και εκείνες οι οποίες επιδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εχουν γραφεί στον Τύπο τα ονόματα των επιχειρήσεων αυτών. Από κει και πέρα δεν δικαιολογείται φόβος, σαν αυτόν που εξέφρασε ο καλός συνάδελφος, για το ότι η μέθοδος αυτή εισάγεται το πρώτον και αυτό γίνεται δολίως, μόνο και μόνο, για να εγκαινιάζουμε ένα νέο καθεστώς, δια των άσχετων, δηλαδή, τροπολογιών να ρυθμίζουμε θέματα. Κάθε άλλο. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η διαδικασία, η οποία δεν είναι σωστή, χρησιμοποιείτο στο παρελθόν κατά κόρον. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, με εντολή του Πρωθυπουργού, και το φαινόμενο αυτό έχει συρρικνωθεί έως εξαφανιστεί. Γι αυτό, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι δικαιολογείται αυτή η κριτική.

ΠΑΡΙΣ: Πιστεύει πραγματικά η Κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να καταστήσει ΔΕΚΟ, όπως π.χ. η Ολυμπιακή, πραγματικά ανταγωνιστικές μετά από τόσο χρόνια συσσωρευμένου χρέους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός είναι ο στόχος. Γνωρίζετε ότι υπάρχει, ήδη, σε εξέλιξη πρόγραμμα εξυγίανσης για την Ο.Α. Κατ' επανάληψη είπα ότι, αν δεν μπορούν να γίνουν κερδοφόρες, τουλάχιστον, να καταστούν όσο γίνεται λιγότερο ζημιογόνες οι επιχειρήσεις αυτές. Δεν έχουμε φρούδες ελπίδες. Γνωρίζουμε, όμως, από την άλλη ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω: Από το πρωί διακινείται ένα κείμενο κάποιων συναδέλφων σας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανυπόγραφο κείμενο. Δεν ξέρω αν το έχετε λάβει κι αν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το έχω υπόψη μου, αλλά γνωρίζω απόψεις που διατυπώνουν συνάδελφοι βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσω συνεντεύξεων, μέσω δηλώσεων, μέσω ομιλιών που κάνουν. Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί κανόνα στην λειτουργία της πολιτικής ζωής της χώρας μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει και επαναλαμβάνω μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει καν τέτοια σκέψη.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Wednesday, 28 January 1998 - 16:04:03 UTC