Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να εκφράσω και από εδώ τις ευχές της Κυβέρνησης -που έχουν εκφραστεί ήδη με σχετικό τηλεγράφημα του Πρωθυπουργού- προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντά του. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε την επιστολή της εταιρίας "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", του κ. Κοπελούζου, προς την Υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητά ουσιαστικά την υποκατάσταση της ΔΕΗ, για συνεργασία με αυτή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και το γεγονός ότι βουλευτές του κόμματός σας, όπως οι κύριοι Κωνσταντακόπουλος και Πιπεργιάς στην Επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισαν απαράδεκτο το ύφος της επιστολής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η επιστολή, είναι επιστολή μιας επιχείρησης και δεν λογοκρίνεται από την Κυβέρνηση, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε. Καθένας γράφει αυτό που νομίζει στις επιστολές τις οποίες στέλνει. Το θέμα που θα μπορούσε να μας απασχολήσει, είναι πώς αντιμετωπίζεται μια τέτοια επιστολή. Η ΔΕΗ, όπως μπορείτε να ερευνήσετε από το σχετικό ρεπορτάζ, δεν έχει κλείσει κανένα θέμα σε σχέση με τις συνεργασίες της ή τη μελέτη για τη Ρουμανία. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και η ΔΕΗ αποφασίζει πάντα, με βάση τα συμφέροντα της εταιρίας και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Αυτά είναι δεδομένα. Από εκεί και πέρα, το θέμα ετέθη και στη διεξοδική συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και απαντήθηκε και εκεί. Εξαρτάται από ποια σκοπιά αποφασίζει να το δει κανείς. Εάν πρέπει να επιμείνουμε ότι εδώ "υπάρχει σκάνδαλο", προφανώς θα λέμε για ό,τι διαβάζουμε ότι "αυτό είναι απόδειξη σκανδάλου". Η όποια διαδικασία για το εργοστάσιο της Φλώρινας έχει ολοκληρωθεί, έχει κριθεί ποικιλοτρόπως και επαναλαμβάνω τη χθεσινή δήλωση ότι το εργοστάσιο και η κατασκευή του θα προχωρήσει κανονικά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχαμε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Νίκου Οικονομίδη, ως Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 24 - 21. Αλλά είχαμε και κάποιες δηλώσεις του κ. Καψή που μίλησε για όργιο ύβρεων και συκοφαντιών σε σχέση με τη στάση που κράτησε στην προηγούμενη ψηφοφορία και επίσης είχαμε ένα εκ νέου ηχηρό "όχι" από Βερυβάκη και Παπαθεμελή. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι μία διαδικασία εσωτερική του Κοινοβουλίου, την οποία συνήθως δεν σχολιάζουμε. Πρώτον, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως έχω πληροφορηθεί και εγώ, ήταν 24 - 21. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία τοποθέτησης του κ. Οικονομίδη στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ένα Ιδρυμα με πολύ σημαντική αποστολή και εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του. Δεύτερον, ως γενικό σχόλιο, σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τον κ. Καψή: Δεν γνωρίζω το ακριβές κείμενο των δηλώσεών του. Ακουσα κάποια περίληψή τους από τα ραδιόφωνα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ελευθερία της διατύπωσης της επιστημονικής γνώμης είναι σεβαστή. Και όπως αυτή η ελευθερία είναι σεβαστή, πρέπει να είναι σεβαστή και η ελευθερία κάθε βουλευτή να διατυπώνει σε τέτοια θέματα την άποψή του χωρίς να λοιδορείται με μειωτικούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες αυτού του είδους. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δύο βουλευτών που καταψήφισαν, δεν υπάρχει λόγος για κάποιο ειδικότερο σχόλιο.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε τίποτα νεότερο από Λονδίνο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν έχω. Ξεκίνησε κανονικά, αλλά δεν έχω κάτι νέο σημερινό. Το πρόγραμμα το γνωρίζετε.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο γιατί σήμερα στην Αγκυρα υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. Ένα στάδιο δηλαδή, πριν την επίσημη ενσωμάτωση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στην Κύπρο έχουμε τουρκική κατοχή. Οι διάφορες μορφές και φόρμες που ακολουθούνται με τέτοιες συμφωνίες, πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι είναι πάντα σ' αυτό το πλαίσιο. Το πρόβλημα με το Κυπριακό είναι αυτό που έχουμε επανειλημμένα τονίσει: Είναι το να μπει τέρμα στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς, που είναι και αδιαλλαξία της Τουρκίας, για να καταστεί δυνατόν να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Ενός προβλήματος διεθνούς το οποίο, βεβαίως, επηρεάζει καθοριστικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ανησυχεί, κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση για μια απειλή η οποία διατυπώνεται πάλι στη χθεσινή επιστολή του κ. Τζεμ, που λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν μιλήσετε εφ' όλης της ύλης, δεν θα σταματήσει, θα συνεχιστεί η ένταση στο Αιγαίο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά την επιστολή Τζεμ, υπάρχει κατ' αρχήν χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού. Πλήρης απάντηση, βεβαίως, θα ακολουθήσει δια της διπλωματικής οδού. Η Ελλάδα έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις με την επιστολή Πάγκαλου, η οποία ήταν απάντηση στην πρώτη επιστολή του κ. Τζεμ. Η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων και την αποκατάσταση ενός κλίματος ηρεμίας. Η όποια ένταση προκαλείται κάθε φορά από την πλευρά της Τουρκίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο θέμα στο "ΕΘΝΟΣ" σήμερα, για κάποιες ανατροπές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε ό,τι αφορά συντάξεις και εφάπαξ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι δημιουργείται ένας προβληματισμός, όταν με δικαστικές αποφάσεις αυξάνονται μισθοί και συντάξεις δικαστικών. Επισημαίνω, πάντως, ότι πρόκειται για πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με τις προσφυγές του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι μια διαδικασία, όμως, που η Βουλή έχει επικυρώσει νομοθετικά -τη συγκεκριμένη απόφαση- δύο φορές με ευρεία συναίνεση. Πρόκειται για πρωτόδικες αποφάσεις, η τυχόν υιοθέτηση των οποίων θα απαιτούσε κόστος δισεκατομμυρίων. Πολλών δισεκατομμυρίων.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είχατε ερωτηθεί για το θέμα της Γεωργίας και Απχαζίας. Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα ζητήσω από το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει μία ειδική ανακοίνωση. Στο πρόβλημα που υπάρχει στη Γεωργία με την Απχαζία η θέση μας είναι ότι πρέπει η λύση να βρεθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Μας ενδιαφέρει το θέμα, το παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που από την περιοχή γνωρίζετε ότι είχαμε ένα κύμα προσφύγων ομογενών μας, οι οποίοι εγκατέλειψαν πατρογονικές εστίες στο Σοχούμι και αλλού, άρα υπάρχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 12 March 1998 - 15:52:09 UTC