Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ως γνωστό, Μίλερ και Χόλμπρουκ επισκέπτονται την Κύπρο και θέλω να πιστεύω ότι επισκέπτονται και την Ελλάδα -δεν ξέρω αν θα γίνει δεκτός ο κ. Χόλμπρουκ από τον κ. Πάγκαλο- και μάλιστα, κατά τον Τύπο, ο κ. Χόλμπρουκ μεταφέρει και τρεις προτάσεις οι οποίες θεωρούνται από την Κυπριακή, τουλάχιστον, Κυβέρνηση πολύ επώδυνες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, προκειμένου όπως λέγεται να κατευναστεί η τουρκική πλευρά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Κύπρο και θα έχει συζητήσεις και με τον κ. Κληρίδη. Δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ασφαλώς θα αφορούν τα θέματα που έχουν σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. Δεν έχει προσδιοριστεί, με αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο η "ατζέντα" των συζητήσεων. Δεν έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στην Αθήνα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η συζήτηση για το κυπριακό θέμα να παραμείνει εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και είναι η βάση στην οποία γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί ο διακοινοτικός διάλογος. Η άλλη πλευρά έχει εκδηλώσει -το γνωρίζετε αυτό, το έχουμε ξαναπεί- την επιθυμία να αλλάξει η βάση των συνομιλιών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της ένωσης της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική η οποία έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνησή μας. Δεν έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, προκειμένου κι εμείς με αυτό το νέο δεδομένο να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Δέχεστε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν έντονες πιέσεις από τους Εταίρους για να αρθεί το μέτρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες και πολλές κυβερνήσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης αυτής της εμπλοκής για το χρηματοδοτικό κανονισμό, με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Προκειμένου να απεμπλακεί θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι, δηλαδή, οι γνωστοί όροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική μας παραμένει η ίδια. Δεν υπάρχει οτιδήποτε νέο, το οποίο να μας οδηγεί σε μια άλλη επιλογή.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες του κ. Τσοχατζόπουλου στη Μόσχα προκάλεσαν τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε χθες ότι το ενδεχόμενο εγκατάστασης των S-300 στην Ελλάδα ίσως να είναι και χειρότερη εξέλιξη από το να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Θα ζητήσετε κάποια διευκρίνιση γι' αυτές τις δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε αντιμετωπίσει θέμα εγκατάστασης των S-300 στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική με βάση τα εθνικά συμφέροντα και με βάση τους κανόνες, γιατί με αυτούς πρέπει να βρισκόμαστε σε αρμονία, του Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμούμε, οι ΗΠΑ να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Και σ' αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να στραφούν προς την Τουρκία, η οποία έχει εκτοξεύσει απειλές μετά την απόφαση για εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Ενα είναι γνωστό, ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι επιβουλής της Κύπρου, που εκδηλώνονται από την πλευρά της Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θεωρείτε πολύ θετικό το γεγονός ότι με την επίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου στη Ρωσία, έγινε η περίφημη δήλωση του κ. Γιέλτσιν ότι οπωσδήποτε οι S-300 θα πάνε στην Κύπρο; Είναι η πλέον επίσημη δήλωση που έχει γίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή αυτή η θέση της Ρωσικής Κυβέρνησης, ότι θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην υποχρέωση που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τη Δημοκρατία της Κύπρου με τους πυραύλους που έχουν παραγγελθεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Ασφαλώς, η συνέπεια αυτή είναι ένα πολύ ικανοποιητικό στοιχείο στην άσκηση της πολιτικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, μετά τη δήλωσή σας για κομματική πειθαρχία, ο κ. Παντελής Οικονόμου είπε ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και όχι της Κυβέρνησης. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο το γνώριζα πριν το πει ο κ. Οικονόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, είπε ότι δεν είναι βουλευτής να στηρίζει την Κυβέρνηση. μόνο του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι της Κυβέρνησης. Το καταλάβατε ή δεν το καταλάβατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνιστά και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση. Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάψει να υφίσταται, ασφαλώς η Κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει και δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο ο κ. Μπέης, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί ήδη την κα Δαμανάκη, που είναι η επίσημη υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, ως Εκπρόσωπός του, να κάνετε ένα σχόλιο για την υποψηφιότητα του κ. Μπέη.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος δεν τα συζητούμε εδώ. Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε την κα Δαμανάκη, η οποία είναι η επίσημη υποψήφια Δήμαρχος για την Αθήνα, μετά από απόφαση που έχουν λάβει τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Ο Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος του Κινήματος, έχει κάθε λόγο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ και όποιες άλλες δυνάμεις στηρίζουν αυτή την υποψηφιότητα, προκειμένου να έχει μια επιτυχή εξέλιξη η υποψηφιότητα αυτή και να αναδειχθεί σε Δήμαρχο της Αθήνας η κα Δαμανάκη. Δεν έχει λόγους ο Πρωθυπουργός να ασχολείται με όλους εκείνους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι για ένα Δήμο της χώρας και για το Δήμο της Αθήνας. Είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, αφορά αυτούς -και είναι δικαίωμά τους- οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον και θέτουν υποψηφιότητα. Ο Ελληνικός Λαός έχει το δικαίωμα να κρίνει και να επιλέξει. Από εκεί και πέρα και η Κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα -και κάνω αυτή τη μικρή εκτροπή, αν θέλετε, από το πλαίσιο της συζήτησής μας, για να αναφερθώ και σε αυτό το σημείο- έχει κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίθεται θέμα διαγραφής του από το κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των κομματικών λειτουργιών.

ΚΙΑΟΣ: Η Κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει υποστηρίξει επισήμως, με τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο ως αρχηγό του κόμματος, την κα Δαμανάκη, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εκλογή της Αθήνας με τον κ. Μπέη;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτά είναι θέματα που τα αντιμετωπίζει το κόμμα με τα όργανά του. Για τα θέματα αυτά έχουν κάνει δηλώσεις οι κομματικοί παράγοντες. Υπενθυμίζω δηλώσεις που έχει κάνει, παλαιότερα, ο κ. Σκανδαλίδης. Μπορώ να πω ότι όπως όλα τα κόμματα και το δικό μας κίνημα έχει ένα τρόπο λειτουργίας, ο οποίος βασίζεται στο καταστατικό του, ένα δημοκρατικό καταστατικό, το οποίο πρέπει όλοι όσοι ανήκουμε σε αυτό το κόμμα να σεβόμαστε και να τηρούμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ποιές άλλες συναντήσεις εκτός από το ASEM θα έχει ο Πρωθυπουργός στο Λονδίνο; Και δεν εννοώ με παράγοντες της Διάσκεψης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σ' αυτή τη Διάσκεψη, η οποία είναι σημαντική. Πρέπει η Ελλάδα να είναι παρούσα σ' αυτές τις διεθνείς διεργασίες, να έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε το δικό μας ρόλο. Είμαστε η μοναδική χώρα που εκπροσωπεί, αν θέλετε, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη μας. Ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και κατ' ιδίαν με ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν σ' αυτή τη Διάσκεψη. Είναι πιθανότατο, σχεδόν βέβαιο, ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Και βεβαίως, θα παραμείνει εκεί για να λάβει μέρος και στη Σύσκεψη που οργανώνει ο κ. Μπλερ, όσον αφορά την πορεία της Κεντροαριστεράς σήμερα, το ρόλο του Σοσιαλιστικού ή Εργατικού Κόμματος στις σύγχρονες συνθήκες ή τη φυσιογνωμία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Επαναλαμβάνω ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν τη σημασία τους. Και θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνα Πρωθυπουργό να συναντήσει ηγέτες που για πολλούς λόγους, τεχνικούς κυρίως, δεν είναι εύκολο να συναντήσει και να συζητήσει θέματα που μας αφορούν κάτω από άλλες συνθήκες. Με αυτή την έννοια, είναι γόνιμη η συνάντησή τους.

ΚΙΑΟΣ: Τί συγκεκριμένο θα συζητήσουν επί των θεμάτων αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά αφορούν τη συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολής.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, εννοώ τα Σοσιαλιστικά Κόμματα, τα Σοσιαλδημοκρατικά, τα Εργατικά, τα Κεντροαριστερά, πως τα λέτε εσείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Προσέξτε, αυτό είναι ένα forum το οποίο εμπνεύστηκε και οργανώνει ο κ. Μπλερ και θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρωθεί αυτή η Διάσκεψη για τη συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της Ασίας. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι δύο χωριστές διαδικασίες. Εσείς σε ποιο από τα δύο αναφέρεστε, στο πρώτο ή το δεύτερο;

ΚΙΑΟΣ: Στο δεύτερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποιο είναι το αντικείμενο, η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν αυτό το forum αυτή τη Διάσκεψη. Θα συζητήσουν και θέματα επικαιρότητας, όσον αφορά την Αριστερά, το Σοσιαλισμό, την κυβερνητική πράξη από προοδευτικές κυβερνήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Πρακτικά: Ο κ. Μπλερ στην Αγγλία ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική, οικονομική και εισοδηματική κ.ο.κ. Αντιστοίχως, ο κ. Ζοσπέν, παρακάτω, εδώ, στην Ιταλία. Πώς "παντρεύεται" η πολιτική του κ. Σημίτη με τις πολιτικές των συμμάχων του αυτών; Τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Είναι άλλο το επίπεδο ανάπτυξης, άλλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα στο διεθνή περίγυρό της. Υπ' αυτό το πρίσμα, κάθε Κυβέρνηση που έχει έναν προοδευτικό προσανατολισμό, πρέπει να κάνει τις άριστες επιλογές υπέρ του εθνικού και του κοινωνικού συμφέροντος. Νομίζω ότι η ανταλλαγή των εμπειριών, δοθέντος ότι σε πάρα πολλές, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυβερνούν Σοσιαλιστικά Κόμματα μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Είναι πολύ θετικό αυτό, γιατί δείχνει πως στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης πια των πραγμάτων, και όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και των ηθών και του πολιτισμού, αυτές οι εμπειρίες καλό είναι να ανταλλάσσονται, ώστε η συνεργασία που εκ των πραγμάτων υπάρχει στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., να εμπλουτίζεται και σ' αυτό το κομματικό επίπεδο, μεταξύ συγγενών ιδεολογικά και πολιτικά ρευμάτων.

ΚΙΑΟΣ: Η κα Θάτσερ θα είναι κάπου εκεί να παρακολουθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Θάτσερ θα βρίσκεται σε forum, το οποίο οργανώνει εκείνη την ημέρα η Ν.Δ. στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 2 April 1998 - 21:54:14 UTC