Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Απριλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στις 12.00, με εντολή του κ. Σημίτη από το Λονδίνο άρχισε σύσκεψη με επικεφαλής τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπαδόπουλο και άλλους Υπουργούς, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ο.Α., που αρχίζει σήμερα το βράδυ. Εχετε κάτι να μας πείτε; Γιατί έγινε αυτό το "μίνι" Υπουργικό Συμβούλιο και ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή τη σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδόπουλο; Προέκυψε κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Αντικείμενο της συζήτησης είναι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ο.Α. Πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη επιτυχία το ότι για το θέμα του κανονισμού εργασίας έχει προκύψει συμφωνία μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων. Τα σημεία στα οποία δεν έχει, έως αυτή την ώρα, επιτευχθεί σύμπτωση απόψεων αφορούν ένα τμήμα των εργασιακών σχέσεων ή το μισθολογικό καθεστώς. Πιστεύουμε και αυτά, καθώς θα προχωρά η συζήτηση στη Βουλή τις τρεις αυτές ημέρες, να αναδειχθούν ως θέματα σημαντικά, να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις της Κυβέρνησης και τελικά η ψήφιση του νομοσχεδίου να οδηγήσει σε μία γρήγορη εφαρμογή του νόμου, πλέον, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα. Γνωρίζετε ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, η πρώτη τομή, η πρώτη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή την οποία προωθεί η Κυβέρνηση σ' αυτόν τον τομέα. Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχουν τακτικές συνεργασίες των αρμοδίων παραγόντων, κυβερνητικών και κομματικών, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με αυτή την πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ποιοι μετέχουν ακριβώς θα μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σας πω τα ονόματα: Αρχίζουμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Γιαννόπουλο, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Πρωτόπαππας, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Πασχαλίδης, ο κ. Κοσμίδης, ο κ. Φουντάς (Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), ο κ. Μανίκας, ο κ. Κανελλόπουλος, ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ο κ. Γκεσούλης. Νομίζω ότι δεν παρέλειψα κάποιον.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Η κα Παπανδρέου είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Είναι όσοι σας είπα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Γκεσούλης ως τι είναι; Είναι εισηγητής έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς. Είναι εισηγητής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγκρίνει η Κυβέρνηση τη χθεσινή στάση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών έναντι του Προέδρου της Βουλής και αν πρόκειται η Κυβέρνηση να "μαζέψει", όπως ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής, τον κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά του. Ασφαλώς, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Παραμένει στέλεχος της Κυβέρνησης. Εξέθεσε την πολιτική της Κυβέρνησης με την τοποθέτησή του. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να μείνει από τη χθεσινή συζήτηση είναι ο υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται τα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και πιστεύω ότι σ' αυτόν τον τομέα το Υπουργείο Εξωτερικών -τα αποτελέσματα, άλλωστε, το μαρτυρούν- έχει να επιδείξει μία επιτυχή δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγκρίνει, δηλαδή, η Κυβέρνηση αυτή τη στάση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών έναντι του Προέδρου της Βουλής; Τη στάση του, ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπανδρέου και είπε τις απόψεις της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γύρισε την πλάτη του και έφυγε. Εχει ξαναγίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και ο κ. Παπανδρέου αφού ανέπτυξε τις απόψεις της Κυβέρνησης, δεν είχε λόγο να παραμείνει στην αίθουσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο δεύτερο ερώτημα δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, ποιο είναι το ερώτημα, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Βουλής "να μαζέψετε" τον Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό, λέγοντας για το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων -και αντιλαμβάνεστε ότι σ' αυτό εντάσσεται και η σχέση του Υπουργείου Εξωτερικών με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον Αμερικανό πρέσβη- ότι είναι σχέσεις τέτοιες, οι οποίες δείχνουν πως με συνετό τρόπο προωθείται η ελληνοαμερικανική συνεννόηση ή η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει δυσαρέσκεια στην Κυβέρνηση για την αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, χθες, στη Βουλή; Είναι μέσα στα καθήκοντά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε ποτέ δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη, δοθέντος ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι πολιτειακός παράγοντας. Αλλά, με αφορμή την ερώτησή σας και για να μη θεωρήσετε ότι θέλω να υπεκφύγω, μπορώ να πω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής είναι, εκ των πραγμάτων, σεβαστός. Ιδιαίτερα, που ο κ. Κακλαμάνης είναι ένα πολιτικό και κομματικό στέλεχος με ιδιαίτερο κύρος. Αντιλαμβάνεστε ότι συμβάλλει στο να λειτουργεί σωστά η Βουλή και, βεβαίως, βοηθάει και την πολιτική με την ιδιότητα του στελέχους του κόμματος. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Είναι άλλο το ένα θέμα, άλλο το άλλο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω αν συνηθίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής να εκφράζει προσωπικές γνώμες, χωρίς να κατέβει από την έδρα της Βουλής, αν συνηθίζεται να παρεμβαίνει στην ουσία της συζήτησης και αν συνηθίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, που εκφράζει και το κυβερνών κόμμα, να παίρνει τη θέση του ερωτώντος βουλευτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Κολοζόφ, του ΚΚΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται και, βεβαίως, σας είπα ότι η πολιτική της Κυβέρνησης εκφράστηκε από την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία γι' αυτό. Οσον αφορά τώρα αυτό το ίδιο το συμβάν, γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά ότι το Σώμα της Βουλής είναι πολύ ζωντανό και οι συζητήσεις που γίνονται εκεί παίρνουν, πολλές φορές, μία άλλη διάσταση, ένα ιδιαίτερο χρώμα. Αλλά, ασφαλώς, αυτό το οποίο έγινε δεν ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπει ο Κανονισμός. Γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπανδρέου είπε, χθες, ότι ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα και ότι ο κ. Μπερνς μπορεί να κάνει και να λέει ό,τι θέλει. Εδώ εσείς, προχθές, είχατε πει ότι οι απόψεις του κ. Μπερνς σε ό,τι αφορά ένα ειδικό θέμα, τα εργασιακά στη χώρα μας, τις δικές του απόψεις καλά είναι να τις κρατήσει για τον εαυτόν του. Τι από τα δύο ισχύει σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση; Το ότι ο Μπερνς κάνει ό,τι θέλει ή ότι ό,τι λέει δεν πρέπει να το λέει, πρέπει να το κρατάει για τον εαυτόν του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ένα δεν είναι σε αντίφαση με το άλλο. Θα έλεγα, ότι βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως: Ασφαλώς, ο Αμερικανός πρέσβης, προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας του μπορεί, κινούμενος εντός των πλαισίων του νόμου και του Συντάγματος της χώρας μας, να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα είναι το ότι ενώ εκείνος αναπτύσσει τις απόψεις του εμείς έχουμε δικαίωμα να προβάλουμε τις δικές μας απόψεις. Ουαί και αλίμονο! Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πάντα. Πάρα πολλές φορές, για διάφορα θέματα, προκύπτουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε είναι αφενός η ελευθερία κινήσεων, το δημοκρατικό δικαίωμα, που είναι δεδομένο, ώστε οι διπλωμάτες να ασκούν τα καθήκοντά τους, υπακούοντας, βεβαίως, στους περιορισμούς του ελληνικού Συντάγματος και των ελληνικών νόμων και αφετέρου κι εμείς να σχολιάζουμε τις θέσεις αυτές, προβάλλοντας την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης στα σημεία εκείνα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτό. Το ίδιο δεν κάνουν και οι Ελληνες πρέσβεις στο εξωτερικό; Ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο που σ'αυτή τη μεγάλη χώρα υπάρχει ομογενειακό στοιχείο σε μεγάλη έκταση, δεν συνεργάζεται με τους Ελληνες ομογενείς; Δεν αναπτύσσουν δραστηριότητες; Δεν οργανώνουν εκδηλώσεις; Δεν διατυπώνουν απόψεις; Οι απόψεις αυτές δεν είναι πάντοτε σύμφωνες με την πολιτική των ΗΠΑ. Συχνότατα καταγγέλλεται η πολιτική των ΗΠΑ και από τους Ελληνες διπλωμάτες και από άλλους παράγοντες, ελληνικής καταγωγής, που διαβιούν νόμιμα στη μεγάλη αυτή χώρα. Αυτό δεν συνιστά κανένα πρόβλημα. Η αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης επιτρέπει αυτή τη συμπεριφορά. Και νομίζω ότι πρέπει μέσα από τη συνεννόηση και την επικοινωνία να επιδιώκεται η συμφωνία και η συνεργασία. Αυτός είναι ο στόχος όλων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι ένας πολιτειακός παράγοντας, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, και μάλιστα δημοσίως το λέει, ότι ο κ. Μπερνς κινείται εκτός των πλαισίων, απασχολεί, προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τη στάση ή τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Μπερνς, έχει γνώμη το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και τα χειρίζεται με επιτυχή τρόπο. Οσον αφορά τώρα τις απόψεις του κ. Κακλαμάνη, θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω να μην επιμένετε να σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις ενός πολιτειακού παράγοντα. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό εκφεύγει του πλαισίου της πολιτικής ενημέρωσης. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον Πρόεδρο της Βουλής, για λόγους προφανείς. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συζήτηση επί των απόψεών τους, δοθέντος ότι βρίσκονται υπεράνω της μαχόμενης πολιτικής ή της κομματικής αντιπαράθεσης οι πολιτειακοί παράγοντες. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να δείχνουμε στην πράξη ότι το σεβόμαστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμα. Εγώ θα παρακαλέσω εσάς να μου απαντάτε σε αυτά που σας ερωτώ και όχι σε αυτά που δεν σας ερωτώ. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: κινείται εντός των πλαισίων ο κ. Μπερνς, όταν σε συνάδελφο, που βρίσκεται σε αυτή εδώ την αίθουσα του briefing, σε συνέντευξη στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" δηλώνει ότι θα απευθύνει δημόσιες απειλές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό; Κινείται εντός των πλαισίων ο κ. Μπερνς όταν λέει αυτά τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, όπως σας επιτρέπω να διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας κατά τον τρόπο που εσείς νομίζετε, θα μου επιτρέψετε να δίνω κι εγώ απαντήσεις κατά τον τρόπο που εγώ επιλέγω. Δεν θα μου επιβάλλετε εσείς τις απαντήσεις που θα δώσω. Εσείς έχετε δικαίωμα να υποβάλετε ερωτήσεις. Μέχρι αυτού του σημείου. Τίποτα πέραν του σημείου αυτού. Δεύτερον...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μία παρέμβαση παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, έχω το λόγο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου τον δίνετε για λίγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν σας τον δίνω. Ασφαλώς, δεν σας δίνω το λόγο τώρα. Μετά...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθω τότε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν; Το θέτετε σαν να είναι απειλή. Χαρά μου είναι να επανέλθετε και χαρά μου είναι να σας ακούω. Αλλά να υποβάλλετε ερωτήσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πρόθεση να σας απειλήσω, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές φορές η γλώσσα είναι ασυνείδητη. Μας περιέχει και μας προδίδει, κ. Μπογιόπουλε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μη φοβάστε, κ. Υπουργέ!

ΡΕΠΠΑΣ: Με... "καθησυχάσατε" τώρα, που είπατε ότι δεν πρέπει να σας φοβάμαι και νιώθω πολύ πιο ήρεμος κι εγώ. Λοιπόν, πρέπει να πω ότι καθένας εκφράζει τις δικές του απόψεις ή τις απόψεις της πολιτικής της χώρας του, όταν είναι πρέσβης μίας χώρας. Δεν διανοούμαι ότι οι πρέσβεις μιας χώρας θα εκφράζουν την πολιτική μιας άλλης χώρας. Οταν αυτό βρίσκεται εντός των νομίμων πλαισίων δεν αντιλαμβάνομαι ποιο πρόβλημα δημιουργείται. Και παρακαλώ έτσι να προσεγγίζουμε όλοι αυτά τα θέματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνεστε να δημιουργείται πρόβλημα όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει δημοσίως ότι θα απευθύνει απειλές για την επίλυση του Κυπριακού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει απευθύνει καμία απειλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδείξει ενδιαφέρον να εμπλακεί στη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Εχουμε πει ποιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου όλοι πρέπει να κινηθούν. Αυτό το πλαίσιο γίνεται σεβαστό. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

ΚΙΑΟΣ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος και της λειτουργίας των θεσμών, να κάνει κάποιες συστάσεις στον Πρόεδρο της Βουλής. Στο πλαίσιο ακριβώς της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος και των "περιχαρακωμένων" αρμοδιοτήτων που έχει κάθε ένας παράγων πολιτειακός;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο ο οποίος, δεν είναι δυνατό, να οδηγήσει σε οποιαδήποτε υπόδειξη από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης, ως πολιτειακός παράγων, έχει το καθήκον να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της Βουλής. Με βάση τον Κανονισμό, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προβάλλει την πολιτική της. Νομίζω ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που κατά καιρούς παρατηρούνται, φαινόμενα τα οποία έχουν και ένα χαρακτήρα έντασης, δεν θα πρέπει να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική Βουλή έχει πάψει πια να είναι ένα Σώμα το οποίο λειτουργεί εύρυθμα, παρά το ότι -επαναλαμβάνω- αυτή η ζωντάνια του διαλόγου που πολλές φορές παρουσιάζεται, μπορεί να προκύπτει από λόγους που δεν είναι απολύτως συμβατοί με την τήρηση του Κανονισμού.

ΚΙΑΟΣ: Και κάτι άλλο: Ποια ανάγκη υπαγόρευσε στον Πρωθυπουργό να παρέμβει στη διαμάχη Παπανδρέου-Κακλαμάνη από το Λονδίνο, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία με στελέχη, με συνεργάτες του. Και μαζί μου μίλησε ο Πρωθυπουργός. Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση. Είναι στο πλαίσιο της ενημέρωσης την οποία έχει ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό. Ενημερώνεται για τα όσα γίνονται στην πατρίδα μας. Και αντιλαμβάνεστε πως δεν χρειάζεται κάποια προτροπή ή κάποια κατεύθυνση. Λογικό είναι ότι όλα αυτά τα θέματα, όπως και ο Πρωθυπουργός λέει, όπως όλοι μας λέμε και πιστεύουμε, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση, με ευθύνη. Και αυτό γίνεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Κακλαμάνης βρίσκεται υπεράνω της μαχόμενης πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συνδύασα αυτό απολύτως με την ιδιότητα που έχει ως Πρόεδρος της Βουλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολιτειακός παράγων. Αυτό τον χαρακτηρίζει. Για τον ελληνικό λαό ο κ. Κακλαμάνης είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είπα στην αρχή, ότι με την κομματική ιδιότητά του ως ιστορικό και υψηλόβαθμο στέλεχος, συμβάλλει στην επιτυχή εξέλιξη του κομματικού έργου. Αλλά όλοι έχουν μια κομματική ιδιότητα. Ολοι οι Πρόεδροι της Βουλής έχουν και μια κομματική ιδιότητα. Συμβαίνει για τον κ. Κακλαμάνη, ιδιαιτέρως, η κομματική αυτή ιδιότητα να είναι εξέχουσα. Δεν ακυρώνει, όμως, αυτό το οποίο αποτελεί τον κύριο ρόλο του ή συνιστά την ιδιαίτερη αρμοδιότητα που έχει, λόγω της θέσης του, να διευθύνει τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα προτιμούσατε να μην είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και να είναι μόνο Πρόεδρος της Βουλής, άρα ως πολιτειακός παράγων ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπαίνουμε σε άλλα θέματα τώρα. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει αναδειχθεί σ' αυτή τη θέση με την ψήφο είτε των βουλευτών για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, είτε με τη συναίνεση και την έγκριση των συντρόφων του για να έχει αυτή την κομματική θέση. Και πρέπει να σας πω ότι τους περισσότερους -μεταξύ των οποίων και εμένα- θα μας βρείτε να συμμετέχουμε και στις δύο αυτές διαδικασίες, μεταξύ εκείνων οι οποίοι έχουν δώσει αυτή τη συναίνεσή τους. Λοιπόν, μην αναζητείτε τέτοιους είδους λόγους ή πηγές για να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα. Δεν προκύπτουν.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δύο πράγματα, κύριε Υπουργέ: Βέβαια, μία παρατήρηση, ο κ. Κακλαμάνης συμμετέχει εξ officio στο Εκτελεστικό Γραφείο, ίσως δεν θυμάστε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προσέξατε ότι είπα για συναίνεση, δεν είπα για ψηφοφορία, δεν είπα για εκλογή, όταν μίλησα για την κομματική του ιδιότητα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Α!

ΡΕΠΠΑΣ: Τί "Α!"; Δεν το προσέξατε, λοιπόν. Δεν είναι ότι δεν θυμάμαι εγώ, είναι ότι δεν προσέξατε εσείς ...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μην το διορθώσετε αυτό, όμως ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να καταγραφεί όπως είναι στα πρακτικά. Οι φωνές ...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ολες οι λέξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η ερώτησή μου δεν ήταν αυτή. Η ερώτησή μου για το θέμα του κ. Κακλαμάνη είναι η εξής: Μπορείτε να μας διαψεύσετε την πληροφορία ότι ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σημίτης σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις, που δεν ήρθαν ως πολιτειακοί παράγοντες αλλά ως ηγεσία κυβερνητική και κομματική, συζήτησαν με ανάλογες απόψεις, διιστάμενες, το θέμα του κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε έχουν διατυπωθεί "διιστάμενες" απόψεις στο πλαίσιο συνεδριάσεων, στις οποίες συμμετέχω κι εγώ, τουλάχιστον σ' αυτές που προβλέπουν και συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. Είμαι κατηγορηματικός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο κ. Κακλαμάνης μετέχει εξ officio.

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι κατηγορηματικός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την Πολιτική Γραμματεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι κατηγορηματικός. Καμία διάσταση απόψεων. Κάθε στέλεχος λέει τις απόψεις του. Και ο κ. Κακλαμάνης είπε τις απόψεις του για σειρά θεμάτων, όπως και οι άλλοι οι οποίοι έλαβαν μέρος σ' αυτή τη συνεδρίαση. Ολες αυτές οι απόψεις συγκλίνουν. Με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο καθένας χρωματίζει τις απόψεις του, βεβαίως, μιλάει. Αλλά όλες αυτές οι απόψεις συγκλίνουν.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αρα, διαψεύδετε ότι ο κ. Κακλαμάνης, στην τελευταία αυτή συνεδρίαση, είπε ανάλογα πράγματα με αυτά που είπε στη Βουλή χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαψεύδω ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, εκφρασμένη κιόλας όπως το θέσατε εσείς. Ο κ. Κακλαμάνης, στο πλαίσιο συνεδριάσεων κομματικών οργάνων και άλλες φορές έχει πει τις απόψεις του για διάφορα θέματα και για το συγκεκριμένο. Αυτό το οποίο διαψεύδω, είναι αυτό το οποίο θέσατε, ότι έχει εκφραστεί διάσταση απόψεων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την Ολυμπιακή, κύριε Υπουργέ: Τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότερα στελέχη του κυβερνητικού χώρου και μάλιστα με εμπειρία, ιστορία και ιδιαίτερο κύρος -για να σταθούμε στα θέματα κύρους- λένε ευθέως, κατηγορούν ευθέως την ηγεσία και την κυβερνητική και την κομματική, ότι δόθηκαν οι αυξήσεις το '96 και το '97 στην Ολυμπιακή, για καθαρά εσωκομματικούς λόγους. Λένε ευθέως ότι δόθηκαν για να πάρετε το Συνέδριο. Η ερώτησή μου είναι, σ' αυτούς τουλάχιστον, έχετε την ευαισθησία να απαντήσετε; Γιατί σ' εμάς δεν απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, οι δημοσιογράφοι κύρους πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες, χρονικά τουλάχιστον, ακολούθησαν η μία την άλλη. Ο κ. Σημίτης είχε εκλεγεί Πρωθυπουργός της χώρας. Ημασταν ενόψει του Συνεδρίου του Κόμματος. Ολα αυτά τα θέματα δεν είχαν αποφασιστεί. Τα θέματα της εισοδηματικής πολιτικής δεν απασχόλησαν κανέναν άλλον παρά τους αρμόδιους, τη Διοίκηση της Επιχείρησης και τους εποπτεύοντες Υπουργούς. Δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το θέμα των συμβάσεων που υπογράφουν οι εργαζόμενοι σε ορισμένους τομείς, θέμα το οποίο απασχολεί τον Πρωθυπουργό ενόψει και της υποψηφιότητάς του στο Συνέδριο. Αλλωστε, γιατί να μη γίνει κάτι ανάλογο στο σύνολο του δημόσιου τομέα, προκειμένου τότε, να κάνει έναν "περίπατο" ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος; Γιατί θα πρέπει κάτι το οποίο μπορούμε να το εντοπίσουμε σε μία μόνο επιχείρηση, να του δίνουμε μία γενική πολιτική αξία, σαν να είναι μια επιλογή η οποία έγινε για να επιτευχθεί ένας κομματικός στόχος; Τότε θα το κάναμε αυτό ή κάτι ανάλογο σε όλη την έκταση του Δημοσίου ή των επιχειρήσεων του Δημοσίου. Δεν είναι έτσι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μα, το κάνατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν είναι έτσι. Γιατί τότε δεν θα υπήρχε λόγος να μιλούμε για την Ολυμπιακή μόνο, με τον τρόπο με τον οποίο μιλούμε. Πώς σας διαφεύγει αυτό;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το κάνατε ή δεν το κάνατε; Ο κ. Παπαντωνίου έχει δώσει επανειλημμένα συνεντεύξεις στην εφημερίδα την οποία εργάζομαι και έχει πει ευθέως ότι η πολιτική των επιδομάτων που οδήγησε σε αύξηση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα σε μεγάλα μεγέθη, έγινε και κατηγορούσε και τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Οικονομικών. Μη μας λέτε ότι δεν έγινε. Τουλάχιστον, είναι πράγματα που τα ζήσαμε εδώ και δύο χρόνια, όχι πριν από δέκα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει, κ. Καψαμπέλη, για την αύξηση των αποδοχών, που είναι πραγματική αύξηση του εισοδήματος, και το 1996 και το 1997. Το μισό 1996 και όλο το 1997 είναι βέβαια, μετά το Συνέδριο που ανέδειξε τον κ. Σημίτη στην προεδρία του Κόμματος. Αλλά πέραν αυτού, δίνετε απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι μείωσε τα εισοδήματα των εργαζομένων. Και βεβαίως, ευθυγραμμίζεστε, πρέπει να πω εδώ με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΒΡΑΔΥΝΗ" παλαιότερα, ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στο Δημόσιο το 1997, φθάνουν περίπου το 17% ή 18%, ευρισκόμενος σε αντίφαση με τον εαυτό του και στελέχη του κόμματός του που ασκούσαν κριτική στην Κυβέρνηση, ότι μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με προσοχή, προκειμένου να γίνεται μία συζήτηση καλόπιστη, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προβάλουμε τα θέματα, γιατί μόνο έτσι κερδίζει σε κύρος και η δημόσια ζωή. Και στη δημόσια ζωή, πέραν των πολιτικών, συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αρα η ουσία αυτών που μας λέτε είναι ότι δεν δόθηκαν οι αυξήσεις για να πάρετε το Συνέδριο και ότι ο κ. Καστανίδης ως Υπουργός Μεταφορών σε πολιτικό επίπεδο -αφήστε τις διοικήσεις και τους τεχνοκράτες- δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, δεν ενημέρωσε την ηγεσία της Κυβερνήσεως, δεν ενημέρωσε το Κόμμα και έδωσε "το πράσινο φως" για να δοθούν αυτές οι αυξήσεις. Αυτό καταλαβαίνει ο καθένας.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, μη γίνεστε εσείς ο καθένας μας. Εσείς είστε εσείς, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος. Αφήστε τον καθένα να καταλάβει, με τις δικές του ικανότητες, τις οποίες φαντάζομαι διαθέτει στο βαθμό που διαθέτετε κι εσείς ...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επί της ουσίας απαντήστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Από κει και πέρα, επί της ουσίας, έχω πει κατ' επανάληψη ότι τα θέματα εισοδηματικής πολιτικής σε κάθε τομέα, τα χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν έχει καμία σχέση αυτό -το οποίο αποτελεί ένα στοιχείο που οδήγησε σε κρίση την Ολυμπιακή Αεροπορία ή μεγάλωσε την κρίση του εθνικού αερομεταφορέα- με όποια σχέδια για την ανάδειξη του κ. Σημίτη στην προεδρία του Κόμματος. Καμία σχέση. Και προκύπτει αυτό από τα όσα σας είπα με λεπτομέρεια, πριν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Κακλαμάνης, κατά την άποψή σας, καταστρατήγησε τον Κανονισμό της Βουλής που έπρεπε να διαφυλάττει ως ανώτατος πολιτειακός παράγοντας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό, πριν. Είπα ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, με αφορμή κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, απαντά ο αρμόδιος Υπουργός δεν προβλέπεται παρέμβαση στο θέμα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Απάντησα σ' αυτά τα θέματα μόλις πριν, σε άλλες ερωτήσεις, και νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει λήξει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν είναι ελεγκτέος, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Βουλής από την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής ελεγκτέος από την Κυβέρνηση; Η Κυβέρνηση έχει τις απόψεις της για την πολιτική που ακολουθεί και προβάλλει αυτές τις απόψεις της. Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο εγγυητής για την εφαρμογή του Κανονισμού, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα "γκάλοπ", σήμερα, της ALCO, που έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΝΑ FM, του ραδιοφώνου του ΑΝΤΕΝΝΑ, που δείχνει ότι η Ν.Δ. προηγείται πέντε μονάδες της Κυβερνήσεως. Ανησυχείτε από αυτό, το έχετε υπόψη σας; Θα θέλατε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ' επανάληψη ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να κερδίσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές. Πολλές σφυγμομετρήσεις έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν. Απηχούν τις απόψεις των ερωτώμενων. Δεν πρέπει να γίνονται αναγωγές, προκειμένου να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα τα οποία θα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση έχει απωλέσει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Δεν το πιστεύω αυτό. Και γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι σ' όλες αυτές τις σφυγμομετρήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό είναι αυτών, οι οποίοι δεν τοποθετούνται. Εχουμε πει κατ' επανάληψη ότι είμαστε στο μέσο της κυβερνητικής θητείας. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία δυσφορία σε κοινωνικά στρώματα, επειδή η πολιτική μας είναι μία πολιτική που προωθεί τομές και διαρθρωτικές αλλαγές με μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύουμε, όμως, ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το 2000 είναι αρκετό, ώστε να γευτούμε τους καρπούς της πολιτικής που ακολουθούμε σήμερα -που είναι η ορθή πολιτική- και τότε, θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, οριστικά με την υπεύθυνη ψήφο του, όχι αδαπάνως και αζημίως εκφράζοντας απλά την προτίμησή του, απαντώντας σε μία ερώτηση, γνωρίζοντας ότι η απάντηση αυτή, η προτίμηση που εκφράζει, δεν είναι ικανή να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Τότε, λοιπόν, που θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, πιστεύω ότι θα έχουμε και πάλι την εντολή του για να κυβερνήσουμε για μια ακόμη τετραετία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να ρωτήσω αν το χθεσινό ναυάγιο του διαλόγου μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Ο.Α. αλλάζει άρδην το σχεδιασμό της Κυβέρνησης στο θέμα του νομοσχεδίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα στην αρχή, ίσως πριν έρθετε, ότι είναι μεγάλη επιτυχία το ότι έχει προκύψει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα του Κανονισμού Προσωπικού. Είναι ένα αποτέλεσμα πολύ θετικό, που πρέπει να το επισημάνουμε, γιατί δείχνει την αξία που έχει ο διάλογος και η συνεννόηση και αποδεικνύει πως είναι πάρα πολύ σωστή η επιλογή που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, να συζητά με τους ενδιαφερόμενους, με τους εργαζόμενους, τα πολιτικά θέματα επί των οποίων πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες. Μ' αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η ασυμφωνία η οποία έχει προκύψει σε ορισμένα σημεία, βεβαίως, είναι κάτι όχι ευχάριστο. Πιστεύουμε, όμως, ότι κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι χρήσιμες απόψεις και ότι, τελικά, η εφαρμογή του νόμου θα οδηγήσει στην εξυγίανση της Ο.Α. Υπάρχουν, βέβαια, σημεία στα οποία δεν έχει προκύψει συμφωνία. Πολλές φορές, όμως, δεν προκύπτει συμφωνία σε διάφορα θέματα και για λόγους εντυπώσεων, για λόγους τακτικής. Δεν θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη ασυμφωνία βρίσκεται σ' αυτό το πεδίο, ότι ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Κάθε άλλο. Αλλά, σας καλώ να θυμηθείτε πως πολλές φορές γίνονται τακτικές κινήσεις, εξαιτίας των οποίων δεν προκύπτουν συμφωνίες. Γι' αυτό το λόγο και μόνο. Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα. Η στάση τους, τουλάχιστον όπως έχει εκφραστεί σε βασικές πλευρές της, αποτελεί πολύ θετικό παράγοντα και δημιουργείται η πεποίθηση ότι με την εφαρμογή του νόμου η Ο.Α. θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη δική τους συμβολή. Αυτός είναι ο θετικός ρόλος τους, για τον οποίο μίλησα πριν, προκειμένου ο εθνικός αερομεταφορέας, όχι μόνο να σωθεί, αλλά να καταστεί και ανταγωνιστικός. Και αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε όλοι. Δεν είναι πεδίο όπου θα αναδειχθούν νικητές και ηττημένοι το εγχείρημα για την εξυγίανση της Ο.Α.. Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί πως ο ρόλος τους είναι σημαντικός. Και σ' αυτό το ρόλο τους αποδεικνύουν ότι θέλουν να ανταποκριθούν σωστά, θετικά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εξακολουθεί να ισχύει η απειλή πειθαρχικών μέτρων στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από κάποιους βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει όλες αυτές τις ημέρες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά είναι τα κοινά σημεία που έχει το πρόγραμμα του κυβερνητικού κόμματος στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός κος Σημίτης με το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον κ. Κλίντον στο πλαίσιο της αναζήτησης του κοινού τρίτου δρόμου μαζί με τον κ. Μπλερ και τους άλλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, δεν θα συζητήσουμε τώρα εδώ περί των θεμάτων του κόμματος ή περί της ιδεολογίας και της πολιτικής θεωρίας.

ΚΙΑΟΣ: Της Κυβερνήσεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ, γνωρίζετε ότι εκπροσωπούνται κόμματα σ' αυτή τη σύσκεψη που οργανώνει ο κ. Μπλερ. Μπορώ μόνο να σας πω ότι η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μπλερ θέτει θέματα τα οποία αφορούν την πορεία των προοδευτικών κομμάτων στο κόσμο σήμερα. Θα συζητηθούν τα θέματα της σύγχρονης Αριστεράς. Μπορεί να πει κάποιος ότι δύο μεγάλα στρατόπεδα δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο. Το ότι γίναμε παγκόσμιο χωριό επιβάλλει να υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ συγγενών πολιτικών ρευμάτων. Οι δύο αυτοί μεγάλοι πολιτικοί χώροι, μπορεί να πει κανείς ότι έχουν ένα σκέλος -το προοδευτικό- στο οποίο μπορεί να ανήκουν, συνεργαζόμενα μεταξύ τους, τα εργατικά, τα σοσιαλιστικά, τα δημοκρατικά κόμματα. Αυτή είναι μία πολύ αδρή, πολύ γενική...

ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε συγγενές κόμμα το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία ιδέα την οποία έχει διατυπώσει ο κ. Μπλερ. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με συγκεκριμένα κοινωνικά, οικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία χώρα άλλου μεγέθους, άρα και η πολιτική τους έχει άλλες διαστάσεις. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, θα μεταβληθούμε σε φιλόλογους της πολιτικής, κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε μονολεκτικά, αν υπάρχει θέμα με τον κ. Μπερνς ως πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση υπάρχει θέμα Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι αυτό το οποίο λέει ο κ. Σημίτης, προφανώς αυτή την ώρα, είναι ότι στο πλαίσιο ανταλλαγής κομματικών απόψεων. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, ο κ. Σημίτης, τουλάχιστον από τα κείμενα που έχουμε υπόψη μας, μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης μίας πολιτικής Κυβέρνησης στην Ευρώπη. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, μπορείτε να μας εξηγήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησε για την ίδρυση ή τη δημιουργία πολιτικής Κυβέρνησης. Μίλησε για τη δημιουργία μιας πολιτικής ομάδας, μιας πολιτικής επιτροπής που θα οδηγήσει στη διατύπωση πρότασης για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα σήμερα της Ευρώπης, που είναι το δημοκρατικό και το κοινωνικό έλλειμμα που έχει η Ε.Ε. Γιατί, είπε, ότι δεν μπορεί η συνεργασία μας στην αυριανή Ευρώπη, να είναι συνεργασία σε μια Ευρώπη των 18 ή 20 εκατομμυρίων ανέργων. Αρα, πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίος σχεδιασμός, ένα κορυφαίο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και θα προτείνει λύσεις για να τα αντιμετωπίσουμε. Μίλησε πολύ συγκεκριμένα, δίνοντας το στίγμα αυτής της -κατά κάποιο τρόπο- επιτροπής την οποία εσείς ονομάζετε Κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού, όπως αντιλαμβάνεστε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μιας "Πέμπτης Διεθνούς", για να το πούμε κάπως έτσι.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, είστε ευφάνταστος, αλλά είστε νέος και νομίζω θα προλάβετε να ζήσετε πολλές Διεθνείς!

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 7 April 1998 - 14:48:46 UTC