Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και Χρόνια Πολλά.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση με την ευκαιρία της ημέρας. Τριάντα ένα χρόνια μετά την κατάλυση των κοινοβουλευτικών θεσμών και την επιβολή της δικτατορίας η μνήμη του ελληνικού λαού παραμένει ισχυρή. Η ισχυρή μνήμη αποτελεί τιμή γι' αυτούς που αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η ισχυρή μνήμη του λαού μας αποτελεί μια διαρκή αποδοκιμασία και καταδίκη για εκείνους που στέρησαν τα δικαιώματα των πολιτών, οδήγησαν την Ελλάδα σε διεθνή ανυποληψία και απομόνωση. Σήμερα, οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Η δημοκρατία έχει στέρεα θεσμικά θεμέλια. Η συνεργασία κομμάτων και λαού δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ισχυρής Ελλάδας. Παραδίδοντας το παρελθόν στην ιστορία, βγάζουμε τα ιστορικά διδάγματα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να οικοδομήσουμε το μέλλον της χώρας μας με εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία, πολιτική και κοινωνική ισότητα και ευημερία.

* Επίσης, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος απαντά σε διάφορα δημοσιεύματα για δήθεν διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Κακλαμάνης λέει ότι είναι ανυπόστατα όλα αυτά τα οποία αναφέρονται περί της ολοκλήρωσης, μέχρι τα μέσα Μαίου, των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης, στηλιτεύει δημοσιεύματα για δήθεν συμμετοχή του σε διάφορες κομματικές κινήσεις. Γι' αυτά τα θέματα αναλαμβάνω, ειδικά σήμερα, να διακινήσω, λόγω των ημερών και της χαλαρότητας των υπηρεσιών, αυτή τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

* Ο Πρόεδρος κ. Καραμανλής γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Οι ευχές μας τον συνοδεύουν. Είμαστε όλοι κοντά σ' αυτό τον πολιτικό, ο οποίος για μισό αιώνα πρωταγωνίστησε στα δημόσια πράγματα της χώρας. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας.

Αυτά σε γενικές γραμμές από τη δική μου πλευρά. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Αναφερθήκατε σε δήλωση του κ. Κακλαμάνη. Δεν τη γνωρίζω, αλλά με ποια ιδιότητα, πώς μπαίνει στα θέματα των εκλογών ο Πρόεδρος της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνει πολιτική τοποθέτηση. Απλά λέει πώς θα εξελιχθούν διαδικαστικά τα πράγματα, για να απαντήσει έτσι, ότι εξ αντικειμένου δεν είναι εύκολο, ακόμη κι αν κάποιος θέλει να κάνει εκλογές μέσα στον Ιούνιο, όπως έχει γραφτεί κατά κόρον, να γίνουν εκλογές. Θα δείτε το δελτίο Τύπου που έχει εκδοθεί. Απλά, αν θέλετε, εγώ κάνω αυτή την ενημέρωση για να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα δελτίο Τύπου, το οποίο παρακαλώ να το προσέξετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι σε γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης τα σχέδια που προωθούν οι Αμερικανοί για την Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών που προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό θέμα, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συζητούν με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής για το Κυπριακό θέμα και με τον κ. Κληρίδη και με τον κ. Ντενκτάς. Πιστεύουμε να είναι θετική η συμβολή τους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν είναι δυνατόν, αυτούς οι οποίοι εκδηλώνουν μια πρωτοβουλία και εκφράζουν διάθεση να συμβάλουν στη λύση ενός προβλήματος, εμείς να τους αντιμετωπίσουμε αρνητικά. Τους αντιμετωπίζουμε θετικά, εφόσον, βεβαίως, οι πρωτοβουλίες και η δραστηριότητά τους κινείται εντός του πλαισίου που προανέφερα. Και αυτό γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις αναφορές που κάνουν πρέσβεις, όπως είναι ο κ. Ζαχαράκης και ο κ. Ροδουσάκης που έχουν ήδη δικές τους εκτιμήσεις ή πληροφορίες για άλλα σχέδια εκτός από αυτά που λέτε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής αλληλογραφία των κεντρικών υπηρεσιών με τους πρέσβεις της χώρας μας σε διάφορα άλλα κράτη. Ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη οι αναφορές. Αν δεν λαμβάνονταν υπόψη δεν θα είχαμε λόγο να είχαμε πρέσβεις σε διάφορες χώρες. Και βεβαίως, η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του Κυπριακού θέματος δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και ισχύουν. Δεν έχουν αλλάξει οι αποφάσεις αυτές. Απλώς η Τουρκία δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα ανάλογη διάθεση για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού θέματος. Αυτό νομίζω ότι την εκθέτει. Εμείς παραμένουμε σταθεροί σε μια γραμμή πλεύσης που έχουμε χαράξει με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Υπουργέ, αλλά οι δύο πρέσβεις λένε ότι άλλα σχέδια προωθούνται.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τα έγγραφα στα οποία αναφέρεστε. Αναφέρονται στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. Αναφέρονται σε απόψεις οι οποίες διατυπώνονται. Σας λέω ποια είναι η παραδεκτή βάση επί της οποίας θα αναπτύσσεται η κάθε πρωτοβουλία. Σ' αυτή τη βάση παραμένει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε απόλυτα συμπαραστάτες σ' αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι μόνο η Τουρκία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολλές οι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται. Σας λέω και πάλι ποιο είναι το πλαίσιο, εντός του οποίου αναπτύσσονται όλες οι πρωτοβουλίες. Αυτό έχει σημασία. Πολλοί παράγοντες της διεθνούς ζωής για διάφορα θέματα έχουν κατά καιρούς κάνεις διάφορες δηλώσεις. Σημασία έχει όταν αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία να κινείται εντός ορισμένου πλαισίου, το οποίο είναι το παραδεκτό πλαίσιο, αυτό που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται διχοτόμηση της Κύπρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι αυτονόητη και νομίζω ότι είναι προσβλητικό να περιμένετε από μένα να σας δώσω μια οποιαδήποτε άλλη απάντηση, πέρα από αυτή που πρέπει να έχετε κι εσείς στο μυαλό σας. Ασφαλώς, δεν είναι παραδεκτό οποιοδήποτε σχέδιο ή πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί σε διχοτόμηση το νησί. Εδώ γίνεται τεράστια προσπάθεια να άρουμε τις συνέπειες της γραμμής του Αττίλα. Είναι δυνατόν να συζητούμε τη νομιμοποίησή της;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα προτεινόμενα για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό από πλευράς ΗΠΑ, έτσι φέρουν σχετικά δημοσιεύματα ή μια λύση τύπου Ντέητον, είναι αποδεκτά από την ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυπριακή Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με πολύ ικανοποιητικό και θετικό τρόπο. Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές. Η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και συμπαραστάτες, προκειμένου να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν αυτού.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η θέση την οποία έχει διατυπώσει και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Μας εκφράζει κι εμάς, απολύτως. Δεν διαψεύδω, γιατί δεν σχολιάζω, καν, οτιδήποτε αποτελεί περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων. Και πρέπει να σας πω ότι πολλά γράφονται, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Οπως π.χ. η πιθανότητα περί σύγκλισης τετραμερούς διάσκεψης. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι κανόνας, δεσμευτική αρχή για όλες τις πλευρές να τηρείται εμπιστευτική αυτή η διαδικασία. Και παρακαλώ, να το σεβαστούμε αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι όλα γίνονται με βάση κάποιες αποφάσεις του ΟΗΕ που υπάρχουν και ισχύουν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Υπό ποιά ιδιότητα ή με βάση ποιά ψηφίσματα ή αποφάσεις του ΟΗΕ ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν και διαπραγματεύονται για εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, κι αυτό είναι προφανές τόσο από το έγγραφο του κ. Ροδουσάκη που το επισημαίνει αυτό, όσο και του κ. Ζαχαράκη. Σήμερα, επίσης, ο κ. Κοέν θα συζητήσει και γι' αυτό το θέμα. Με ποια ιδιότητα Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται γι' αυτό το ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης, λογικό και αυτονόητο είναι να εκθέτει τις απόψεις της Κυβέρνησής του για κάθε θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη μιας Κυβέρνησης μπορεί να επιβληθεί σε μια άλλη Κυβέρνηση και να αποτελέσει τη δική της πολιτική. Κάθε Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της, με βάση τα συμφέροντα της δικής της χώρας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου, να διασφαλίσει την άμυνα της Κύπρου, απέναντι στη δεδομένη επιβουλή που υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας. Εχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις από διεθνείς παράγοντες, περί της αναγκαιότητας ή μη της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Αυτό, όμως, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Κυβέρνησης να το αποφασίσει και να το χειριστεί κατά τη δική της κρίση. Αυτό γίνεται κι αυτό είναι που έχει σημασία. Αλλά, μην περιμένετε, πέραν αυτού, να επιβάλουμε εμείς τις απόψεις μας σε όλους τους παράγοντες της διεθνούς ζωής, επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Σημασία έχει, εμείς να έχουμε μια σταθερή γραμμή πλεύσης και οι επιλογές που κάνουμε να είναι οι πλέον συμφέρουσες για το Εθνος, για τη χώρα, προκειμένου έτσι να προωθούμε και τα δικά μας συμφέροντα. Αυτό γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 21 April 1998 - 14:22:11 UTC