Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Οπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, έκανε επισημάνσεις για όλους τους τομείς. Θα έλεγα, πως περιέγραψε το όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα, την ανάγκη να προχωρήσουμε αταλάντευτα με ταχείς ρυθμούς, όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές σε επιχειρήσεις του Δημοσίου. Ιδιαίτερα, ενόψει των συνθηκών ανταγωνισμού που διαμορφώνονται πλέον και στο εσωτερικό της χώρας μας. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε ιδιαίτερα την ανάγκη της συνοχής και της αλληλεγγύης στην προσπάθεια όλων των στελεχών του Κινήματος και της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής ενότητας, προκειμένου η πολιτική αυτή να περάσει στον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί το 2000 να κρίνει και πάλι το έργο μας. Βεβαίως, η προσπάθειά μας αυτή έχει ενδιάμεσους σταθμούς, όπως είναι η παρουσία μας στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ΟΝΕ, όπως είναι η προσπάθειά μας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Αυτή η προσπάθεια θα είναι συνεχής και αδιατάραχτη. Δεν πρόκειται ούτε πρόωρες εκλογές, ούτε άλλες κινήσεις, οι οποίες μπορεί μεν να δημιουργούν πρόσκαιρες ευμενείς εντυπώσεις, αλλά δεν παράγουν αποτέλεσμα χρήσιμο για τη χώρα, να μας αποσπάσουν από τον προσανατολισμό μας. Πιστεύω ότι η συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ στη Βουλή και η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποτελούν κριτήρια, ώστε ο ελληνικός λαός και εσείς να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για την ακολουθούμενη πολιτική μας και για τις εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες διατυπώνονται. Αν είναι δηλαδή προτάσεις εφικτές ή παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρησιμοποιηθούν ως μέθοδοι, ως εργαλεία, να μας οδηγήσουν σε ευνοϊκότερες για την Ελλάδα εξελίξεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε σταθμίζει αφενός τις ανάγκες για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας διεθνώς και αφετέρου διασφαλίζει τη συνοχή στο εσωτερικό της χώρας, ως απαραίτητη βάση για την υγιή προσπάθεια όλων των Ελλήνων στον αγώνα για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

* Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Αρχέλαου. Με το πενάκι του σκόρπισε απλόχερα το γέλιο, αλλά ενεργοποίησε και τον προβληματισμό μας για τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα. Οι δύο γιοι του που είναι και συνάδελφοι σας δημοσιογράφοι να τον θυμούνται πάντα, όπως θα τον θυμόμαστε κι εμείς γιατί ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, πέραν του ότι ήταν ένας διακεκριμένος σκιτσογράφος.

ΜΙΧΑΗΛ : Γιατί, κατά την Κυβέρνηση, ο κ. Πάγκαλος εξεμάνη εναντίον του κ. Σιράκ;

ΡΕΠΠΑΣ : Δεν εξεμάνη ο κ. Πάγκαλος. Εξεμάνη, θα έλεγα, η πολιτική της Γαλλίας, η οποία δια του υπουργού της κ. Μοσκοβσί δηλώνει ότι είναι ακατανόητη η στάση της Ελλάδος, όταν μπλοκάρει το χρηματοδοτικό κανονισμό. Τώρα, τι είναι ακατανόητο, ένας μέσος νους μπορεί εύκολα να αντιληφθεί. Δηλαδή, αν είναι ακατανόητο αυτό το οποίο η Ελλάδα, ως πολιτική, διατυπώνει και εφαρμόζει ή είναι ακατανόητη η θέση εκείνων που κατά τρόπο καιροσκοπικό αγνοούν ότι η Τουρκία επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μικρά νησιά που ζουν κάτοικοι, που αναπτύσσεται οικονομική δραστηριότητα, που υπάρχουν σχολεία, εκκλησίες , δημόσιες υπηρεσίες, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Εχουμε πει ότι κάνουμε πολιτική αρχών. Δεν κάνουμε ευκαιριακή εξωτερική πολιτική. Θα πρέπει και η Ε. Ε. της οποίας συστατικό στοιχείο -μεταξύ όλων των άλλων- πρέπει να είναι μια πολιτική αρχών , να βλέπει με απόλυτη κατανόηση, ακόμη περισσότερο να ευθυγραμμίζεται θα έλεγα, με την πολιτική αρχών που ασκεί μια χώρα μέλος της, όπως είναι η Ελλάδα. Γιατί πρέπει πάνω απ' όλα να υπερασπίζεται τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε αυτή η Ενωση, προκειμένου έτσι να δημιουργήσει τα στέρεα θεμέλια για να εξασφαλίσει την προοπτική της στο μέλλον. Να ενισχύσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πληθυσμούς των χωρών, των κρατών μελών της. Αυτά είναι θέματα τα οποία με απόλυτη σαφήνεια έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Τον κ. Πάγκαλο-του οποίου την αγωνία, την ανησυχία , συμμεριζόμαστε απόλυτα, όπως και το ενδιαφέρον του για την προώθηση των ελληνικών θέσεων -συνδράμουμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : Κύριε Υπουργέ, με βάση δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. από την φασιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή", για πρώτη φορά -τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση εγώ δεν γνωρίζω κάτι ανάλογο - φασίστες προχωρούν σε ανοικτή συγκέντρωση προπαγάνδισης του συνθήματος "να φύγουν τώρα όλοι οι ξένοι από την Ελλάδα", αυτό γίνεται την Πρωτομαγιά, και μάλιστα στην προκήρυξη σημειώνεται ότι εκτός των άλλων στη συγκέντρωση αυτή επίσημα θα αναδειχθεί ότι οι Ελληνες εργάτες γνώρισαν χρόνια ευημερίας και ξεχωριστής φροντίδας επί των εθνικών καθεστώτων της 4ης Αυγούστου και της 21ης Απριλίου. Θα ήθελα να γνωρίζω πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ : Δεν είναι δυνατόν να σχολιάσουμε, μπαίνοντας σε μια ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τις ακραίες αυτές ομάδες των πολιτών, που μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει στον τόπο η δραστηριότητά τους. Πιστεύω ότι η εργατική Πρωτομαγιά θα δώσει τη δυνατότητα στο εργατικό κίνημα της χώρας, μεταξύ των άλλων, να εκφράσει τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τους ξένους που βρίσκονται σ' αυτή τη χώρα. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποκρυσταλλώσει την πολιτική της, προκειμένου να ομαλοποιήσει την αγορά εργασίας, με το να προχωρήσει στην καταγραφή του δυναμικού των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, έτσι ώστε μέσα από διαδικασίες ελέγχου να νομιμοποιήσει το δυναμικό αυτό και να το εντάξει με φυσιολογικό τρόπο στην αγορά εργασίας. Η στάση μας είναι αμετακίνητη όσον αφορά τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά, τα εθνικιστικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν , τέτοιες μικρές ομάδες, όσο δυνατά και να φωνάζουν να διασαλεύσουν αυτή την κατάσταση, που έχουμε δημιουργήσει με κόπο, με μόχθο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ώστε σήμερα οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί να είναι στέρεοι, να ακούγονται ελεύθερα όλες οι απόψεις και η πολιτική της χώρας μας να διακρίνεται για την ανοχή σε ό,τι είναι διαφορετικό και για τη δυνατότητα που παρέχει σε όλους όσοι ζουν σ' αυτή τη χώρα να αξιοποιούν τα αγαθά της δημοκρατίας μας. Το μέτωπό μας είναι ανοικτό απέναντι σ' αυτές τις μικρές ομάδες. Δεν είναι δυνατόν η δραστηριότητά τους να αναπτύσσεται πέρα από τα όρια του νόμου. Οταν αυτό γίνει θα βρει όλον τον πολιτικό κόσμο, όλους τους πολίτες και βεβαίως τα όργανα της κρατικής εξουσίας απέναντί της.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : Θα ήθελα να γνωρίζω πρακτικά τι πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση και αν προτίθεται να κάνει κάτι ....

ΡΕΠΠΑΣ : Δεν φαντάζομαι να περιμένετε να αναπτύξουμε σήμερα ένα σενάριο κινήσεων και αντικινήσεων. Εχουν δηλώσει κάποια θέση οι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας. Σας ανέπτυξα τη θέση της Κυβέρνησης. Από κει και πέρα κάθε δραστηριότητα η οποία αντιβαίνει στους κανόνες της δημοκρατίας και παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : Θέλω να ρωτήσω αν κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης το γεγονός ότι έχουμε μια δημόσια θέση όσον αφορά τη στάση αυτής της φασιστικής ομάδας απέναντι σε φυλετικά ζητήματα , θεωρείται από την Κυβέρνηση ικανός λόγος να αντιμετωπισθεί τώρα η κατάσταση. Με άλλα λόγια ρωτώ, εάν θεωρείτε πως ήδη ο νόμος, για τον οποίον μιλήσαμε, δεν τηρείται.

ΡΕΠΠΑΣ : Στην Ελλάδα, γνωρίζετε, πως δεν διώκονται οι απόψεις, δεν διώκεται το φρόνημα , διώκεται η παράνομη πράξη. Κάθε δραστηριότητα εκτός νόμου, επισύρει τις ανάλογες ποινές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : Επτρέψτε μου. Με βάση το νόμο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον 1419/ 84 περί "κολασμού πράξεων αποσκοπουσών στις φυλετικές διακρίσεις" υπάρχει νομική βάση επί της οποίας καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει. Το νόμο αυτό θα τον εφαρμόσει;

ΡΕΠΠΑΣ : Μίλησα και πάλι για πράξεις, μιλήσατε και σεις τώρα για πράξεις, ενώ σε όλες τις ερωτήσεις σας πριν περιοριστήκατε στο να αναφερθείτε σε ιδέες και απόψεις οι οποίες εκδηλώνονται. Ασφαλώς, οι πράξεις οι οποίες έχουν εξ αντικειμένου μια τέτοια κατεύθυνση, αντιμετωπίζονται αναλόγως. Οι πράξεις όμως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση το νόμο τον οποίο έχω μπροστά μου γίνεται λόγος για εκείνον οποιοσδήποτε λέει είτε δημοσίως, είτε προφορικώς, είτε δια του Τύπου, ή δια γραπτών κειμένων και εδώ έχουμε γραπτό κείμενο κ.λ.π.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι και τα λοιπά, για συνεχίστε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προτρέπει εκ προθέσεως "εις πράξεις ή ενεργείας δυνάμενων να προκαλέσουν διακρίσεις μίσους ή βίας κατά προσώπων ή ομάδας προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εχθρικής καταγωγής τους τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών" κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα σ' όλα αυτά και είναι τόσο σαφής η θέση μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ, εάν αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι νόμοι εφαρμόζονται. Γι' αυτό ακριβώς ψηφίζονται και λειτουργούν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μέχρι σήμερα και ενώ υπάρχει αυτή η προκήρυξη εδώ και τέσσερις μέρες, αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρίνει ότι δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Οι Τούρκοι μετά τις πρόσφατες απειλές που έχουν εξαπολύσει εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, τώρα ασκούν και πιέσεις στους αμερικανικούς μηχανισμούς για τη μη προμήθεια των F-15 των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ελλάδα. Τι λέει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας θα προχωρήσει σύμφωνα με τα όσα έχουμε αποφασίσει. Βεβαίως η επιλογή των οπλικών συστημάτων ή των μαχητικών αεροσκαφών θα γίνει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο κριτήριο το οποίο μπορεί να υπερκεράσει αυτή την επιλογή, που είναι το εθνικό συμφέρον. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικών αεροσκαφών έχει επιδειχθεί και στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Αρα, λοιπόν, εναπόκειται σε μας να επιλέξουμε, όταν έρθει η ώρα, ποιο τύπο αεροσκαφών θα προμηθευτούμε. Αυτό αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Η Τουρκία σε διάφορους τομείς και για διάφορα θέματα προσπαθεί να παρέμβει, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στους αντίστοιχους τομείς. Κατανοητή αυτή η προσπάθειά της, αλλά απαράδεκτη. Πάντοτε, όμως, γνωρίζετε ποια είναι η δική μας αντίδραση. Θα' λεγα πως η Τουρκία δεν επιτυγχάνει το στόχο της. Το ίδιο θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Παλιότερα σας είχα ρωτήσει για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία. Απασχολεί την Κυβέρνηση το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν περιέλθει και σε μας οι πληροφορίες που γνωρίζετε κι εσείς. Παρακολουθούμε την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία για την ίδρυση ενός πυρηνικού εργοστασίου στις δυτικές ακτές της. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε αρμοδίως αναφερθεί διεθνώς. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Εχουμε κάνει τις ανάλογες παραστάσεις. Οι υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούν πώς εξελίσσεται αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Σ' αυτό το τελευταίο που είπατε. Συγκεκριμένα γνωρίζετε ότι προχωρεί η Τουρκία σε συγκεκριμένη τοποθεσία και χρόνο κ.λ.π. για να εγκαταστήσει πυρηνικό εργοστάσιο και από ποιες ξένες χώρες και εταιρίες ζήτησε να προμηθευτεί τα σχετικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Είναι η περιοχή Ακουγιού, είχε γραφτεί τουλάχιστον με αυτό το όνομα. Δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του εργοστασίου. Αυτό το οποίο γράφεται και γνωρίζουμε κι εμείς είναι ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε ένα πρώτο στάδιο. Υπάρχουν ξένες εταιρίες κυρίως καναδικών συμφερόντων ή τεχνογνωσίας που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέρον ή σχέση με τη δημιουργία αυτής της μονάδας. Εμείς για τα θέματα αυτά έχουμε σαφή πολιτική. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, σας λέω ότι θέσαμε εντόνως το θέμα της λειτουργίας του Κοσλοντούι στη Βουλγαρία κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση λειτουργίας αυτών των μονάδων. Θα κάνουμε τα δέοντα. Αλλά, αυτό το οποίο μπορώ να πω τώρα είναι ότι παρακολουθούμε το σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αλλά δεν μπορεί να μην έχει βάση όλη αυτή η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί. Δεν μπορεί, δηλαδή, "να υπάρχει καπνός, χωρίς φωτιά". Γι' αυτό ακριβώς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Οι απολύσεις δύο γνωστών δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι μία ακόμη επιβεβαίωση αυτού που λένε για φίμωση του Τύπου που επιχειρείται στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία επιβεβαίωση ότι στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, δεν υπάρχει ελευθεροτυπία. Και βλέπετε ότι αυτό που αποτελεί ένα κορυφαίο δείγμα της αυθαιρεσίας και της αυταρχίας που επικρατεί στην Τουρκία, δεν λαμβάνεται τόσο υπόψη από το διεθνή παράγοντα, ο οποίος δήθεν κόπτεται για τη δημοκρατία και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο η δίωξη των δύο δημοσιογράφων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά των εντύπων στα οποία εργάζονταν και από τα οποία απολύθηκαν. Εχουμε, όμως, κάθε δικαίωμα και ενδιαφέρον να πούμε σε όλους τους τόνους ότι τέτοιες συμπεριφορές αποδεικνύουν ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί πλήρως η δημοκρατία.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 29 April 1998 - 14:54:15 UTC