Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οι συνάδελφοί σας παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ναυπηγεία, όπου εκφωνεί λόγο αυτή την ώρα.

Είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφεται σήμερα στον Τύπο, σε μεγάλη έκταση, ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αναλαμβάνει, κατά κάποιο τρόπο, ένα ρόλο επόπτη στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Θέλετε να μας πείτε αν αυτή η ερμηνεία είναι ορθή και τι επιβάλλει αυτή τη σχέση κόμματος και Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ζητούσα να αποφεύγετε τις ερμηνείες, γιατί συνήθως προκύπτουν παρερμηνείες. Η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από την Κυβέρνηση. Εχει εξαγγελθεί και τηρείται με συνέπεια. Το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών εξελίσσεται με βάση τα όσα έχουμε υποσχεθεί και εξαγγείλει. Ο ρόλος του κόμματος είναι ρόλος υποστήριξης και ανάδειξης αυτής της πολιτικής. Είναι ρόλος ο οποίος αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το σύνολο των κομματικών δυνάμεων να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται για την πρόοδο της χώρας. Με αυτή την έννοια, είναι πάρα πολύ σημαντικός. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο. Δεν πρόκειται ο ένας να υποκαταστήσει τον άλλο και γι' αυτό ακριβώς, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε σύγχυση -που κάποιοι θεωρούν ότι έχει προκύψει- για την αρμοδιότητα που έχουν τα κυβερνητικά όργανα για τα όσα αφορούν την Κυβέρνηση και τα κομματικά όργανα για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κινήματος.

ΚΙΑΟΣ: Απασχόλησε, έστω στη σκέψη, αρμόδιους της Κυβέρνησης η σπουδή με την οποία η Αστυνομία έκλεισε το πόρισμα που εξέδωσε για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του φοιτητή Κουσουρή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σπουδή. Η Αστυνομία δεν έσπευσε να κλείσει κάποια υπόθεση. Αντιθέτως. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται. Το είπα χθες και το επαναλαμβάνω. Ο εισαγγελέας είχε θέσει προθεσμία και εντός αυτής της προθεσμίας, θα έπρεπε να διαβιβαστεί ο φάκελος με τα έγγραφα της προανάκρισης στη δικαστική αρχή. Η Αστυνομία αυτό έκανε, αφού, με συνέπεια, έπρεπε να συμμορφωθεί σε αυτή την εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα. Οσον αφορά αυτό το ίδιο το επεισόδιο, η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνά της και αν υπάρχουν νέα στοιχεία -ο φάκελος είναι ανοιχτός- θα προσκομιστούν και θα προωθηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή διαβάζουμε στα ρεπορτάζ ότι είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, κ. Κιάο, ότι είχε θέσει συγκεκριμένη προθεσμία ο εισαγγελέας, εντός της οποίας θα έπρεπε να προωθηθούν σε αυτόν τα έγγραφα της προανάκρισης που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα. Το υλικό το οποίο συγκέντρωσε, το έθεσε στη διάθεση του εισαγγελέα. Η ολοκλήρωση της έρευνας από την πλευρά της Αστυνομίας, πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής, εφόσον κατορθώσει να εντοπίσει αυτούς τους οποίους υποψιάζονται οι αρχές της Αστυνομίας, ως εμπλεκόμενους σε αυτό το θλιβερό επεισόδιο.

ΚΙΑΟΣ: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως έχει ξεκινήσει ενδεχομένως μία έρευνα για το τι συμβαίνει στο χώρο της Αστυνομίας, διάφορα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στην Ελληνική Αστυνομία έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Ηταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επιτραπεί ακόμη και ο συνδικαλισμός των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι πλέον ένα δημοκρατικό σώμα που λειτουργεί με σεβασμό προς το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Οποια φαινόμενα παρεκτροπών εκδηλώνονται, αντιμετωπίζονται αναλόγως. Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να πει κάποιος ότι αποτελεί ένα στοιχείο λειτουργίας του πολιτεύματός μας, το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος.

ΚΙΑΟΣ: Αποκλείετε να υπάρχουν θύλακες που η δραστηριότητά τους δεν συμβαδίζει με το πλαίσιο που αναπτύξατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να κάνουμε υποθέσεις, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα σε αυτό τον κόσμο και με τα όσα έχουμε δει να γίνονται. Από την άλλη, όμως, δεν είναι δυνατό να συζητούμε στη βάση αυτών των υποθέσεων, για ένα θέμα που αφορά ένα συγκεκριμένο τομέα του ελληνικού κράτους.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είχαμε περιστατικά...

ΡΕΠΠΑΣ: Τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με πολύ αυστηρό τρόπο.

ΚΙΑΟΣ:... νομίζετε ότι έχουν κλείσει οι υποθέσεις; Αυτό θέλω να πω.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχουν άλλα θέματα, θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο αυστηρό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εφόσον η Αστυνομία γνωρίζει, τα πρόσωπα, δεν ξέρει τις διευθύνσεις που μένουν για να τους συλλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό χθες, κ. Σταματόπουλε. Απάντησα και είπα πως και μόνο ότι κάποιοι κρύβονται, επειδή ακριβώς δεν κατοικούν πλέον στις διευθύνσεις στις οποίες έμεναν, αυτό δηλώνει ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένοχοι, ότι η δραστηριότητά τους αυτή αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις διωκτικές αρχές και γι' αυτό προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμάει η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται με οποιοδήποτε τρόπο για να "κουκουλώσουν" αυτή την υπόθεση; ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οποιαδήποτε υπόθεση περιέχει πράξεις, οι οποίες είναι αξιόποινες, όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί με βάση τα όσα προβλέπουν οι νόμοι και το δίκαιο της χώρας μας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα. Γιατί είναι γνωστά τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος. Η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου και της Αστυνομίας θα είναι αμείλικτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η αποστολή ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων και η στάθμευσή τους στην Πάφο, είναι κάτι που δεν χρειάζεται να το γνωρίζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε εκτεταμένα γι' αυτό το θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η επιχείρηση, η εκπαιδευτική πτήση, έγινε μετά από συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε να υπάρχει κυβέρνηση της οποίας ο Πρόεδρος να έχει αντίθετη γνώμη από αυτήν;

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ.: Υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων, όπως το "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", η "ΑΥΓΗ", οι οποίες επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα λάβετε απάντηση από τις εφημερίδες, στις οποίες πρέπει να απευθυνθείτε. Οταν απευθύνεστε σε μένα σας δίνω συγκεκριμένη απάντηση και είναι η απάντηση που έχω δώσει εδώ και αρκετές μέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποια κριτήρια επελέγη η Τράπεζα του κ. Χόλμπρουκ για χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώντας για παρεμφερές θέμα πριν αρκετές ημέρες, είπαμε ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γίνει μέτοχος του αντίστοιχου οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Μολδαβίας, έχει επιλέξει ως σύμβουλο σ' αυτήν την προσπάθεια που κάνει τη γνωστή εταιρεία. Αυτή η Τράπεζα συμβουλεύει τον ΟΤΕ, όπως και άλλους μεγάλους οργανισμούς σ' όλο τον κόσμο. Είναι ένας εγκυρότατος και κοινά αποδεκτός σύμβουλος. Γνωρίζει αυτά τα θέματα. Εχει εξειδίκευση και γνώση του αντικειμένου. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση το ότι ο κ. Χόλμπρουκ μπορεί να συνεργάζεται με αυτόν τον οίκο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι οργανισμοί. Ξαφνικά πώς εντόπισαν ότι υπάρχει αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατ` επανάληψη. Είναι από τους πλέον έγκυρους, έχει γνώση των θεμάτων αυτών, έχει εμπειρία. Τα έχω πει κατ' επανάληψη αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρελθόν πού χρησιμοποιήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω πρόχειρα, τώρα, τα στοιχεία. Πρώτη φορά ακούτε αυτόν τον τραπεζικό οίκο ο οποίος χρησιμοποιείται ως σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων του ελληνικού δημοσίου και όχι μόνον; Είναι από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους γι` αυτά τα θέματα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Μια διευκρίνιση. Είπατε ότι έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Πριν, δηλαδή, ο κ. Χόλμπρουκ αναλάβει ακόμα κάποιες δραστηριότητες στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση η συνεργασία που έχει ο κ. Χόλμπρουκ με την Τράπεζα. Δεν είναι αυτό το κριτήριο για την επιλογή της Τράπεζας σε διάφορες τέτοιας μορφής συνεργασίες με το ελληνικό δημόσιο ή οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου. Νομίζω ότι ο κ. Χόλμπρουκ πρόσφατα ανέλαβε κάποια καθήκοντα σ' αυτό τον οργανισμό. Ο οργανισμός όμως αυτός υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Εχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του '80.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες, είδαμε τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Βενιζέλο σε φιλοφρονήσεις, ενώ είχε προηγηθεί μια ένταση. Γνωρίζετε κάτι εσείς γιατί πήγαμε στα μαλακά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στοιχείο πολιτισμού οι πολιτικοί άνδρες, ακόμη και όταν διαφωνούν, να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους με κόσμιο τρόπο. Πάντα η ευαισθησία και η γλυκύτητα δίνουν διέξοδο ακόμη και στις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί άλλαξε ο φάκελος της Ολυμπιάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο φάκελος της Ολυμπιάδας δεν έχει αλλάξει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο φάκελος αυτός ήταν ένα από τα πολύ σημαντικά όπλα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και αξιοποιήσαμε, προκειμένου να αναλάβουμε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τώρα, πλέον, είναι στη δική μας ευχέρεια να αντιμετωπίσουμε επιμέρους θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε και το περιβάλλον, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, να τύχουν της καλύτερης αντιμετώπισης από την πλευρά μας, προκειμένου να αναπτυχθούν αυτά τα λίγα ακόμα έργα που είναι απαραίτητα για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Δεν αλλάζει ο φάκελος, αλλά πάντοτε έχει η κάθε χώρα, η κάθε πόλη, η κάθε διοργανώτρια αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό το δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα αξιοποιούμε. Νομίζω ότι είναι προς έπαινο και όχι προς κατηγορία το ότι δείχνουμε αυτή την ευαισθησία και το ενδιαφέρον να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μην τραυματίσουμε το περιβάλλον εκεί που δεν πρέπει να το κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν είχε ληφθεί υπόψη το περιβάλλον;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και είχε ληφθεί. Το ότι είχε ληφθεί υπόψη φαίνεται από το ότι ο φάκελος αυτός μετά πολλών επαίνων έγινε δεκτός από τους καλούμενους Αθανάτους, οι οποίοι μας ανέθεσαν τη διοργάνωση των Αγώνων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 June 1998 - 14:58:21 UTC