Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γειά σας.

Ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας βρίσκεται στη Βουλή, όπου συζητείται, όπως γνωρίζετε, στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Γι` αυτό, σήμερα, η συνάντησή σας γίνεται με εμένα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχετε κάτι να μας πείτε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Πρωτόπαπα και τον κ. Παπαϊωάννου και εάν υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Παπαντωνίου, όπως γράφουν οι εφημερίδες σήμερα ότι αντικαθίσταται από τον κ. Καρατζά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπήρξε συνάντηση και έγιναν δηλώσεις τόσο από τον κ. Παπαντωνίου, όσο και από τον κ. Παπαϊωάννου. Σε λίγο θα έχετε τις δηλώσεις. Φαντάζομαι να τις έχουν παρακολουθήσει οι συνάδελφοί σας. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το σχέδιο της Κυβέρνησης για την απασχόληση. Εχουμε πει επανειλημμένα, για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημά σας, ότι ο κ. Παπαντωνίου απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Είναι ο υπεύθυνος Υπουργός για το χειρισμό των θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία. Σχεδιάζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού του ' 99, συμμετέχει σε όλα τα θέματα που αφορούν τη χάραξη και επεξεργασία της στρατηγικής της Κυβέρνησης και των μέτρων που λαμβάνει ή θα λάβει. Επαναλαμβάνω, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα για κάποια παράταση των S-300... ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γι` αυτό το θέμα, όπως πολλές φορές έχουμε πει, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι δεδομένη, το ίδιο και η πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλωστε, πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, ήταν εδώ ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό. Εγιναν, τότε, σαφέστατες ανακοινώσεις. Η πολιτική μας είναι σταθερή. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Διαψεύδετε, δηλαδή, τα δημοσιεύματα που υπάρχουν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ασχολούμαστε με τα δημοσιεύματα. Ασχολούμαστε με την πολιτική μας. Η πολιτική μας είναι σαφής. Είπαμε ότι υπάρχουν σαφείς στόχοι, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφής τακτική. Εχουμε πει επανειλημμένα ότι τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, όσο κι εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε πει ότι δεν θα παρασυρθούμε σε μία συζήτηση γύρω από τους πυραύλους, αλλά θα ασχολούμαστε με τις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, συν το γεγονός ότι έχουμε πει πολλές φορές πως η άμυνα της Κύπρου είναι αναφαίρετο δικαίωμά της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Καρασάββα ρώτησε, αν έχετε την πληροφορία ότι θα δοθεί παράταση ενός μηνός για την παραλαβή των S-300. Εχετε κάποια τέτοια πληροφορία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατάλαβα πολύ καλά τι ρώτησε και απάντησα ότι η πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης είναι σταθερή, όπως σταθερή είναι και η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν απαντήσατε. Δεν ήταν σαφής η απάντησή σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα ακριβώς και πλήρως. Επιτρέψτε μου να απαντώ όπως θέλω εγώ, όπως νομίζω εγώ ότι πρέπει να απαντώ.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ποιό είναι το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη, πέραν από το θέμα της Παιδείας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα θέματα της Παιδείας είναι πολύ σοβαρά, όπως ξέρετε. Αυτά είναι τα αντικείμενα της συνάντησης. Τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή είμαστε στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και υπάρχουν προβλήματα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν νομίζω ότι τα θέματα που συζητά ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Παιδείας έχουν σχέση με συγκεκριμένα προβλήματα. Θα ασχοληθούν με το συνολικό θέμα της Παιδείας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι οι τουρκικές παραβιάσεις και τυχόν άλλες προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον, συνδυάζονται με μια προσπάθεια εκβιασμού της Ευρώπης για αλλαγή των όρων των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χθες, υπήρξε και μια τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα του Γερμανού Καγκελάριου. Υπάρχει κάποια εκτίμηση της Κυβέρνησης γι' αυτό; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Αν πιστεύετε ότι όσο πάμε προς τις εκλογές θα υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση στις προκλήσεις αυτές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς έχουμε επανειλημμένα εκτιμήσει και δηλώσει ότι η Τουρκία έχει ακολουθήσει ένα δρόμο, μέσω του οποίου επιχειρεί να θέσει την Ε. Ε. μπροστά σε ορισμένα διλήμματα. Δεν έχει επιτύχει, όμως, διότι όπως φαίνεται από τις αποφάσεις των κατά καιρούς Συνόδων Κορυφής και άλλων οργάνων της Ε. Ε., η Ε. Ε. δεν έχει ενδώσει σε τέτοιου είδους διλήμματα και δεν θα ενδώσει. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι η Τουρκία όσο ακολουθεί μια πολιτική έντασης, τόσο αυτή θα βγαίνει χαμένη. Εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε σ' αυτήν την πολιτική έντασης.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη, θα ήθελα να μας ενημερώσετε ποιος είχε την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και αν η συνάντηση αυτή σχετίζεται με την πρόσφατη επιστολή που είχε αποστείλει ο Υπουργός Παιδείας στον Πρωθυπουργό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. Είναι από τις συναντήσεις που ούτως ή άλλως -όπως γνωρίζετε- έχει συχνά ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς της Κυβέρνησής του. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το Υπουργείο Παιδείας.

ΚΙΑΟΣ: Και Θρησκευμάτων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μην επιχειρείτε να εκμαιεύσετε άλλο θέμα. Τα θέματα της Παιδείας θα συζητηθούν.

ΚΙΑΟΣ: Ναι, αλλά ο τίτλος του Υπουργείου είναι Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συζητηθούν τα θέματα της Παιδείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να μην λέτε ότι πάμε να εκμαιεύσουμε θέμα: Ενα θέμα Παιδείας ας πούμε -αν θέλετε να το εξειδικεύσουμε, για να μην λέτε, να σας ρωτήσω ευθέως- είναι και το θέμα του τι θα γίνει με την εκκλησιαστική, λεγόμενη, εκπαίδευση. Οπου είναι σαφής πλέον η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, ο ίδιος, η Αρχιεπισκοπή δηλαδή, να οργανώσει και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ειδικά Λύκεια υπό τη δική της εποπτεία. Θα συζητηθούν και τέτοια θέματα, ας πούμε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ό, τι αφορά το τι ακριβώς θα συζητήσουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, όπως ξέρετε και είθισται κάθε φορά, ο κ. Αρσένης θα κάνει δηλώσεις βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Μη ζητάτε, λοιπόν, να σας πω εγώ τώρα τι συζητούν εκεί. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Παιδεία, την εκπαίδευση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει από την Κυβέρνηση θέμα για το γεγονός ότι μετά την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι μόνο ο κ. Αρσένης θα χειρίζεται τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο, ότι ο κ. Γιαννόπουλος συνεχίζει να έχει δημόσιο διάλογο και αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και νομίζω ότι μετά και τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Δ. Ε. Θ. τα θέματα έχουν οριοθετηθεί σαφώς.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις χθεσινές προκλητικότατες δηλώσεις που έκανε ο κ. Ντενκτάς, λέγοντας ότι η "πράσινη γραμμή" στην Κύπρο είναι βαμμένη με αίμα και αν οι Κύπριοι προτίθενται να συνεχίσουν...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Ντενκτάς εκτίθεται ακόμη περισσότερο.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 September 1998 - 12:00:14 UTC