Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, θα ήθελα να σχολιάσω χθεσινές ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Ζητούν -ούτε λίγο, ούτε πολύ- την έκδοση πορίσματος για την υπόθεση Σορίν Ματέι, προτού καν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές. Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν προτιμούμε, αντί να συμβάλουμε στην επίλυσή τους, να τα χρησιμοποιούμε για μικροκομματικούς σκοπούς. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σ` αυτή την υπόθεση απ` ό, τι γνωρίζουμε ο Πρωθυπουργός είχε από την πρώτη στιγμή μια τακτική θα την έλεγα ενημέρωση. Θέλω να σας ρωτήσω αν ως αυτή την ώρα που μιλάμε εξακολουθεί να υπάρχει ενημέρωση του Πρωθυπουργού και ποιος τον ενημερώνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε ενημέρωση από ένα σημείο και μετά από τον αρμόδιο πολιτικό παράγοντα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Κάνω και πάλι αυτή την αποσαφήνιση -επειδή είπατε στην ερώτησή σας "από την πρώτη στιγμή". Για να μην υπάρχει, λοιπόν, παρανόηση επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει και άλλες φορές, από την πρώτη κιόλας συζήτηση που κάναμε εδώ. Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία και ενημερώνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τους ρυθμούς που ακολουθούν οι έρευνες. Οι έρευνες αυτές βρίσκονται σ` ένα ορισμένο σημείο και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο, κάτι προς ανακοίνωση από την πλευρά των επίσημων Αρχών. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάποια άλλη ενημέρωση. Ολα τα στοιχεία που θα έλθουν στην επιφάνεια με την ολοκλήρωση των ερευνών ασφαλώς θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, μεταξύ των άλλων, και από τους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία που αφορά την ασφάλειά της. Εχω την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν το αγνοεί αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, γιατί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει κάποια μέτρα σχετικά ή εν πάση περιπτώσει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για το πρόβλημα αυτό. Αναγνωρίζουμε ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται μία έξαρση της εγκληματικότητας και στην πατρίδα μας. Εχουμε αναλύσει το φαινόμενο. Εχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες. Η χώρα μας είναι πανταχόθεν εκτεθειμένη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πρέπει αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε με έναν ισόρροπο τρόπο, δοθέντος ότι σε πολλές περιπτώσεις η κοινή γνώμη στρέφεται μονομερώς και χρεώνει με ευθύνες μόνο τους οικονομικούς μετανάστες, πράγμα το οποίο δεν είναι επιτρεπτό και με το οποίο φυσικά εμείς δεν συμφωνούμε. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει επιτελέσει έργο σ` αυτό τον τομέα, με τη βοήθεια των στελεχών του Υπουργείου και της Αστυνομίας. Εχει αναφερθεί συγκεκριμένα η μείωση της εγκληματικότητας σε ποσοστό 15%, σε σχέση με το 1997. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των δυνάμεων της ΕΛ. ΑΣ.. Ολα αυτά συζητούνται κι έχουν ληφθεί και αποφάσεις. Εχει γίνει ενημέρωση για το πως η ΕΛ. ΑΣ. εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις της και τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος, αυτή την ώρα, να πούμε κάτι παραπάνω, γιατί δεν έχει προκύψει κάτι νεότερο. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Αστυνομία για να γίνει πιο αποτελεσματική ποτέ ίσως δεν θα είναι αρκετές. Πάντοτε θα χρειάζεται να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ΕΛ. ΑΣ., όπως και συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης, για να γίνει αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τον πολίτη. Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί συνέντευξη Τύπου -τώρα που εξελίσσονται οι έρευνες- για να ενημερώσει ο κ. Ρωμαίος τον ελληνικό λαό γι` αυτό το θέμα. Υπάρχει ενημέρωση για τις προσπάθειες που κάνει η Αστυνομία. Καλό είναι -σε τελευταία ανάλυση- οι προσπάθειες αυτές να κρίνονται από το αποτέλεσμά τους. Εχουμε επιτυχίες, υπάρχουν και ανεπιτυχείς προσπάθειες. Ολα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται για να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτή την υπόθεση έχετε μιλήσει εσείς, έχει μιλήσει ο κ. Γιαννόπουλος, έχει μιλήσει ο κ. Παπαδόπουλος, έχει μιλήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και ο μόνος που δεν έχει μιλήσει είναι ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που δεν το έχει κάνει; Πρόκειται να μιλήσει; Τί συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρωμαίος μίλησε. Ορισε ένα πλαίσιο πολιτικής αντιμετώπισης αυτού του θέματος. Εχουμε συζητήσει -και πρόσφατα σε κυβερνητικά όργανα- θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η ΕΛ. ΑΣ.. Εχουμε λάβει αποφάσεις. Ο κ. Ρωμαίος, σ` αυτή τη φάση πλέον, αφού ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή. Αυτή την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες, δεν πιστεύω πως είναι ό, τι το καλύτερο να γίνει μια συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, πολύ περισσότερο όταν κάποιοι θα θεωρήσουν πως γίνεται για λόγους κάποιας σκοπιμότητας. Θα διατυπώσουν μάλιστα και την κατηγορία ότι γίνεται προσπάθεια επηρεασμού ή και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση με τη δέουσα ευθύνη, ψυχραιμία και σοβαρότητα και σ` αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, σας ετέθησαν διάφορα ερωτήματα. Σήμερα, μήπως μπορείτε να μας απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επαναλάβω τις χθεσινές απαντήσεις μου. Χθεσινές οι δικές σας ερωτήσεις, χθεσινές και οι δικές μου απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασαν 24 ώρες, δεν μπορέσατε να ενημερωθείτε για να μας απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχα κανένα λόγο να ενημερωθώ. Ολα αυτά είναι στοιχεία που γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών, εφόσον κι αν κληθούν θα καταθέσουν τα στοιχεία που γνωρίζουν και όλοι θα γνωρίζουμε, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, πώς έγιναν τα πράγματα. Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα συζήτησης σε αυτό το επίπεδο ή ενημέρωσης δικής μου για το ποιος είχε ποιον συγκεκριμένο ρόλο. Είναι κάτι που ξεπερνά το πλαίσιο των καθηκόντων μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι ο κ. Ρωμαίος δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, δηλαδή, ποιο υπουργείο είναι υπεύθυνο για κάτι τέτοιο, αφού δεν ήταν το Υπουργείο του κ. Ρωμαίου; Ποιο υπουργείο έχει εμπλοκή σ` αυτή την επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί παραποιείτε αυτά που λέω; Είπα ότι δεν έχει καμία εμπλοκή από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση. Αυτό είπα. Είναι δυνατόν να μην είχε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης καμία εμπλοκή, όσο διαρκούσε η αστυνομική δραστηριότητα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αστυνομική έρευνα...

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Τελείωσε η επιχείρηση και αρχίζει η έρευνα. Από τη στιγμή αυτή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχει κάποια συμμετοχή. Γι` αυτό στην αρχή μίλησα, όταν με ρώτησε ο κ. Λακόπουλος, για τις αρμοδιότητες του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ενημερώνεται για το πώς εξελίσσονται οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές κι εκείνος είναι που ενημερώνει την Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα και ότι τώρα γίνεται προσπάθεια. Χθες, μέσα σε μία ημέρα, είχαμε πέντε ληστείες. Το ξέρετε; Αυτή είναι η μείωση της εγκληματικότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανέφερα ένα στατιστικό στοιχείο. Αυτό δεν μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως, δοθέντος ότι το φαινόμενο αυτό υπάρχει. Δεν το υποβαθμίζω και κάθε άλλο παρά το αγνοώ. Κι εγώ μίλησα, κατ` επανάληψη, για την έξαρση της εγκληματικότητας στην πατρίδα μας, αλλά επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Πρέπει να έχουμε μία ισόρροπη δράση στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι φθάσαμε σ` ένα σημείο, κάθε οικονομικός μετανάστης να θεωρείται και εγκληματίας από την κοινή γνώμη -κι εδώ πολλοί "έχουν βάλει το χεράκι τους". Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μια κοινωνία που είναι δικαιοκρατούμενη και ευνομούμενη πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τρόπο ισότιμο. Η Δικαιοσύνη είναι απροκατάληπτη. Οι αρμόδιες Αρχές δεν εκφράζουν συναισθήματα ιδιαίτερης προτίμησης προς κάποιον έναντι άλλου. Θα πρέπει όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα για να είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν πρέπει να επιδοθούμε σ` ένα κυνήγι μαγισσών, γιατί έχουμε επιδοθεί και σ` αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, σε μία συνέντευξή του ο κ. Παπαδόπουλος, για το ενδεχόμενο να υπαχθεί στο Υπουργείο του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης πως στις σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να φτιαχτούν δεξιές Αστυνομίες. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι σημαίνει για την Κυβέρνηση δεξιά Αστυνομία και πώς προτίθεται να τη φτιάξει με βάση αυτά τα πρότυπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη, ο Πρωθυπουργός και όλοι μας, για την ανάγκη η Αστυνομία μας να είναι αποτελεσματική. Ολα τα άλλα θα τα ρωτήσετε σ` αυτούς οι οποίοι, με διάφορους χαρακτηρισμούς, δίνουν το δικό τους χρώμα σε φορείς, εξουσίες ή δημόσιες λειτουργίες. Μπορούσατε να το κάνετε από χθες, αν έχει τόσο ενδιαφέρον για σας. Να απευθυνθείτε στον κ. Παπαδόπουλο για να έχετε τη δική του απάντηση. Θα είναι η πιο έγκυρη. Μια Αστυνομία πρέπει να είναι αποτελεσματική. Να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες που απαιτούν να είναι αποτελεσματική η Αστυνομία. Σ` αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε κι εμείς, ώστε να έχουμε αποτελέσματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα να μην προχωράμε σ` ένα κυνήγι μαγισσών και σε μία συλλήβδην ενοχοποίηση των οικονομικών μεταναστών. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι στην ομιλία του στο Αγρίνιο ο Πρωθυπουργός υπερτόνισε, στην προσπάθειά του να καυτηριάσει το έγκλημα, το γεγονός ότι πολλοί οικονομικοί μετανάστες βρίσκονται στη χώρα. Θεωρείτε ότι ήταν μια ατυχής σύγχυση στο λόγο του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία πολύ επιτυχής αναφορά, η οποία είναι σε απόλυτη συνάρτηση με αυτό το οποίο είπα κι εγώ στην αρχή ότι η χώρα μας είναι πανταχόθεν εκτεθειμένη. Ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα ένα παράδειγμα. Γνωρίζετε ότι αρκετές δεκάδες λαθρομετανάστες ήρθαν στην Κρήτη με ένα πολύ μικρό πλοίο. Ανθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Κάποιοι από αυτούς αν δεν εξασφαλίσουν εργασία, αν δεν έχουν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν, αντιλαμβάνεστε πως είναι επιρρεπείς να επιδοθούν σε εγκληματικές πράξεις. Αυτό είναι η αλήθεια της ζωής. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να τοποθετήσουμε σ` αυτή την κατηγορία συλλήβδην όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ασφαλώς έχει σχέση, άμεση ή έμμεση, με το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης που έχει αυξηθεί στη χώρα μας.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο κ. Παπαδόπουλος -και δεν αναφέρομαι σ' αυτό που είπατε- ότι λέει για δεξιά Αστυνομία η Κυβέρνηση και εννοεί αποτελεσματική Αστυνομία...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τέτοιο πράγμα εγώ σήμερα;

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι θέλετε αποτελεσματική Αστυνομία. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θέλει δεξιά Αστυνομία. Ο καθένας καταλαβαίνει και κάνει τους συνειρμούς του, αν δεξιά Αστυνομία είναι και αποτελεσματική Αστυνομία. Αλλά, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η οποία γίνεται εδώ όμως.

ΦΙΛΗΣ: Η οποία γίνεται στην κοινωνία. Και δυστυχώς με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίστε την ερώτησή σας, κ. Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι: Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για κάποιο νόμο σχετικά με τη μετανάστευση, όταν μιλούσε για το θέμα της εγκληματικότητας. Ετοιμάζετε νέο νόμο για τη μετανάστευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη γι' αυτό το θέμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αποφασίσει, ανάμεσα στα άλλα, να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση. Είχαμε μιλήσει για τους απόδημους Ελληνες, είχαμε αποφασίσει τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου για την πολιτική μας όσον αφορά τους Ελληνες που επιστρέφουν στην πατρίδα. Τότε, διατυπώθηκε η εισήγηση πως πρέπει να προχωρήσουμε και στη διατύπωση ενός τέτοιου νόμου.

ΦΙΛΗΣ: Πώς θα συνδέσετε τότε το νόμο για τη μετανάστευση που θέλετε να φτιάξετε με την εγκληματικότητα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αντηλλάγησαν πολλές απόψεις και μεταξύ των άλλων επισημάνθηκε ότι η έξαρση της εγκληματικότητας οφείλεται και στην ογκώδη έλευση στην Ελλάδα μεταναστών οι οποίοι κουβαλούν τα προβλήματά τους, δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και προκειμένου να το επιτύχουν πολλές φορές επιδίδονται σε τέτοιες ενέργειες. Είναι γνωστό αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Από τη στατιστική του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που είναι το πιο επίσημο στοιχείο, δεν προκύπτει ότι η έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αφορά ξένους. Μόνο 4% από τα αδικήματα τα οποία καταγράφονται κατ' έτος έχουν δράστες ξένους. Πού στηρίζει η Κυβέρνηση αυτή την εκτίμησή της ότι η έξαρση της εγκληματικότητας την οποία διαπιστώνει, οφείλεται κατά κύριο βαθμό στους ξένους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είστε και εσείς πολίτης αυτής της χώρας, γνωρίζετε ποιες αντιλήψεις έχουν επικρατήσει. Σας πρόλαβα και είπα ότι δεν θα πρέπει να επιδοθούμε σε ένα τέτοιο "κυνήγι μαγισσών". Επαναλαμβάνετε, αυτό ακριβώς το οποίο είπα στην αρχή. Ασφαλώς δεν πρέπει να είναι μονομερής η αναζήτηση των εγκληματιών σ' αυτή την κατηγορία των κατοίκων αυτής της χώρας, των ανθρώπων δηλαδή που αναγκάστηκαν σε μετανάστευση αναζητώντας καλύτερη τύχη. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν και στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ότι δεν είναι αμελητέα η "συμβολή" και αυτού του παράγοντα στην έξαρση της εγκληματικότητας.

ΦΙΛΗΣ: Το επεισόδιο με τον Ματέι, με τον κακοποιό, που στέρησε τη ζωή και τη δική του τελικώς, αλλά χαροπαλεύει και μια κοπέλα και επίσης υπάρχουν και τραυματίες αστυνομικοί, για τη στατιστική της Υπηρεσίας της Αστυνομίας, πού θα το κατατάξετε; Και το θάνατό του, πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό πραγματικά είναι ένα πολύ... καίριο ερώτημα! Θα πρέπει να επιφυλαχθώ να απαντήσω, αφού σκεφτώ πολύ καλά τις παραμέτρους του ερωτήματος. Αποδείξατε, πράγματι, ότι έχουμε και Ελληνες κακοποιούς. Κακοποιοί υπήρχαν και στην Ελλάδα πριν εκδηλωθεί αυτό το μεταναστευτικό κύμα, θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια. Λυπούμαι, αλλά αυτή είναι ίσως η εξέλιξη των πραγμάτων. Κατά τα άλλα, έχει μικρότερη σημασία το σε ποιά κατηγορία από άποψη στατιστικού ενδιαφέροντος θα ενταχθεί ο κακοποιός για τον οποίον συζητούμε. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι ο ίδιος δεν ζει και βεβαίως, παρέσυρε σε μια τραγωδία και άλλους οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη να πληρώνουν αυτό το βαρύ τίμημα, σήμερα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, έξι ημέρες μετά, αν η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να μας πληροφορήσει ότι η πληροφόρηση γύρω από αυτό το θέμα, από τη σύλληψη μέχρι και το θάνατο του Ματέι προς τα Μ. Μ. Ε., τους φορείς και τα κόμματα, είναι αυτή που πρέπει. Αν, δηλαδή, έχει ενημερώσει πλήρως ή "χρωστά" κάποια πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη μέρα που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ανάμεσα στ' άλλα είπα ότι και εγώ και εσείς πολλές φορές γινόμαστε θύματα της πληροφόρησης που μας παρέχεται. Γνωρίζετε ότι και εμείς παίρνουμε κάποια πληροφόρηση από άλλους οι οποίοι έχουν άμεση σχέση, οι οποίοι είναι αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες και γνωρίζουν κάποια πράγματα, κάποια πληροφορία και αυτήν μεταδίδουμε. Δεν είναι όμως σπάνια τα φαινόμενα -δεν είναι συχνά, αλλά δεν είναι και σπάνια- που γινόμαστε και εμείς θύματα μιας κακής πληροφόρησης. Αυτά τα οποία είπαμε στον ελληνικό λαό, επίσημα και έγκυρα, είναι αυτά τα οποία γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Από την ώρα που άρχισε η διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών αυτής της επιχείρησης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και όταν έχουμε, όλα αυτά τα στοιχεία μπροστά μας, ο καθένας θα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Απλά, εγώ κάλεσα να μη βγάζουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Μπορεί να κάνουμε βέβαια εκτιμήσεις, να αναζητούμε με το δικό μας τρόπο την αλήθεια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που γίνεται να γνωρίσει ο ελληνικός λαός όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνιστούν την πλήρη, αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε και το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα. Εμείς επίσημα σ' αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", ο Εισαγγελέας κ. Γεράκης ένα 24ωρο πριν από το θάνατο του Σορίν Ματέι είχε μια ιδιωτική συνομιλία μαζί του. Το ερώτημά μου είναι αν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης ή αυτό καθ' εαυτό το γεγονός έχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το συμβάν αυτό. Ο κ. Γεράκης προσήλθε να πάρει κατάθεση από τον κρατούμενο και ασθενή Σορίν Ματέι. Πληροφορήθηκα ότι δεν μπόρεσε να πάρει αυτή την κατάθεση στο νοσοκομείο της Νίκαιας επειδή ήταν σε καταστολή ο Ματέι. Από κει και πέρα αν έχει γίνει κάποια συζήτηση του κ. Γεράκη με τον Ματέι, το περιεχόμενό της θα το γνωρίζει ο κ. Γεράκης. Φαντάζομαι ότι αν κληθεί να καταθέσει τις δικές του απόψεις ή το τι γνωρίζει για το θέμα αυτό, θα διαφωτίσει και εμάς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μιλήσατε για κάποιο νόμο για τη μετανάστευση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πού έχει φτάσει η προετοιμασία αυτού του νόμου. Στη διαδικασία της σύνταξης αυτού του νόμου έχουν ληφθεί υπόψη θέσεις και έχουν γίνει συζητήσεις με οργανώσεις μη κυβερνητικές οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα κατά του ρατσισμού και της υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Είπατε ότι δεν πρέπει να επιδοθούμε σε "κυνήγι μαγισσών" με τους λαθρομετανάστες. Επειδή φαινόμενα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού εκδηλώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θέλω να παρατηρήσω το εξής: Οτι παλαιότερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν θέσει ως προτεραιότητα όταν ασκούσαν την Προεδρία της Ε. Ε. τη σύνταξη μιας οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ισχύει για την ελληνική κυβέρνηση σήμερα αυτό το θέμα; Υπάρχει αυτή η προτεραιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης, όπως επίσης και με ποια αποφασιστικότητα και σαφήνεια αντιμετωπίσαμε φαινόμενα ξενοφοβίας όταν εκδηλώθηκαν στην πατρίδα μας. Αρα, είναι άνευ σημασίας να συζητούμε τώρα για να ανακαλύψουμε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε ένα σημαντικό κατά την άποψή μας θέμα που αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων σ' αυτή την χώρα. Οσον αφορά το μεταναστευτικό νομοσχέδιο -ας το ονομάσω έτσι, παρόλο που δεν είναι και πολύ δόκιμος ο όρος- οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με αυτό, ασφαλώς, όταν διατυπώσουν ολοκληρωμένη τη θέση της Κυβέρνησης, θα έρθουν σε επαφή και με κοινωνικούς φορείς και άλλους παράγοντες οι οποίοι έχουν γνώση και γνώμη για το θέμα αυτό, προκειμένου να ληφθούν και αυτά υπόψη. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ότι η πρόταση της Κυβέρνησης, -γιατί έχω και εγώ μια τέτοια εμπειρία- είναι αποτέλεσμα της εργασίας των στελεχών της Κυβέρνησης. Αλλιώς, δεν έχουμε πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά διαφόρων άλλων φορέων που μπορεί σε τελευταία ανάλυση οι προτάσεις αυτές να μην απηχούν τις θέσεις της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση θα πει την άποψή της και την άποψη αυτή θα τη θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων προκειμένου και εκείνοι να διατυπώσουν τη γνώμη τους. Η Κυβέρνηση, βεβαίως, -αυτό είναι το νόημα της συνεννόησης και της συνεργασίας- θα αξιοποιήσει όποιες απόψεις είναι χρήσιμες και θα θέσει το θέμα, όταν έρθει η ώρα, στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση. Αυτό το λέω γιατί και εγώ, πρόσφατα, εισηγήθηκα ένα νομοσχέδιο και άκουσα την κατηγορία ότι διατύπωσα την πρότασή μου χωρίς να συζητήσω με κοινωνικούς φορείς. Ασφαλώς, εγώ διατυπώνω την πρόταση της Κυβέρνησης, την οποία θέτω υπόψη των κοινωνικών φορέων και τους καλώ να εκθέσουν τις απόψεις τους, σε ένα επόμενο στάδιο. Πάντοτε έτσι γίνεται. Δεν υπάρχει κυβέρνηση η οποία συζητά με τους φορείς και μετά καταλήγει να διατυπώνει την άποψή της. Διατυπώνει την άποψή της, συζητά με τους κοινωνικούς φορείς, αξιοποιεί όποιες απόψεις θεωρεί ότι είναι χρήσιμες και καταθέτει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού έχει λάβει υπόψη όλες τις απόψεις που έχουν εκφραστεί. Αυτή είναι η διαδικασία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επιμείνει η ελληνική Κυβέρνηση στην παλαιότερη θέση που έχει διατυπωθεί για μια πανευρωπαϊκή πολιτική...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η πολιτική μας, παραμένουμε σ' αυτή την πολιτική. Με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούμε να την αποτυπώσουμε ως πολιτική της Ε. Ε., να είστε βέβαιος ότι θα το επιδιώξουμε, γιατί σ' αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να κινούμαστε. Δεν έχει αλλάξει καθόλου ο προσανατολισμός μας.

ΚΙΑΟΣ: Ακουσα μια απάντηση και θέλω να μου διευκρινίσετε αν η εμπλοκή με την έννοια της αρμοδιότητας, δηλαδή, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως είχε σταματήσει έως την εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο της Νίκαιας ή όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι ήταν κρατούμενος ο Σορίν Ματέι; Στους κρατούμενους υπάρχουν όργανα της Αστυνομίας.

ΚΙΑΟΣ: Αρα είχε και εκεί εμπλοκή. Και στη μεταγωγή του από εκεί στο Νοσοκομείο Φυλακών πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εμπλοκή σταματά από την ώρα που επέρχεται ο θάνατος, από την ώρα που δεν υπάρχει κρατούμενος, από την ώρα που οι δυνάμεις της Αστυνομίας και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχουν αρμοδιότητα να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Και ο Υπουργός Δικαιοσύνης εδήλωσε "οι νόμοι επιτάσσουν ότι ο πολίτης πρέπει να τυγχάνει της προστασίας και υπηρέτησης των οργάνων του κράτους οποιοσδήποτε και αν είναι". Αν γνωρίζετε αυτό το δεοντολογικό "πρέπει" αν εφαρμόστηκε και στην προκειμένη περίπτωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα τα αντιμετωπίσει η έρευνα η οποία γίνεται. Αν έχουν γίνει λάθη, θα αποδοθούν οι ευθύνες σ' αυτούς που τις έχουν. Γι' αυτό γίνεται και η έρευνα. Αν είχαμε την εντύπωση ότι όλα έγιναν καλώς δεν υπήρχε λόγος να διαταχθεί η έρευνα σε διάφορα επίπεδα. Και γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε αμέσως τη διενέργεια ιατροδικαστικής και δικαστικής έρευνας. Από κει και πέρα, βεβαίως, στο πλαίσιο της Πολιτείας μας, κάθε πολίτης αξιώνει, έχει δικαίωμα και υποχρεούνται τα όργανα της Πολιτείας να τον αντιμετωπίζουν ισότιμα με όλους τους άλλους πολίτες. Αυτός είναι κανόνας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, η εφημερίδα τα "ΝΕΑ", δημοσιεύει την πληροφορία ότι ο Σορίν διαπραγματευόταν και σχεδόν είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση, να αφήσει τους ομήρους και να κάνει ανταλλαγή με τον αστυφύλακα Κρυσταλόγιαννη. Αυτό ματαιώθηκε με παρέμβαση άνωθεν. Το ερώτημα είναι, η Κυβέρνηση έχει υπόψη της κάτι τέτοιο; Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το ήξερε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακολουθήσαμε όλοι τη συζήτηση που είχε ο κακοποιός με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού σταθμού. Ηταν σε ανοικτό δίκτυο η συζήτηση αυτή. Δεν προέκυψε πουθενά, κάποια στιγμή ο Ματέι να δέχεται να ανταλλάξει τους ομήρους που είχε με το συγκεκριμένο αστυφύλακα. Δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Εχει προκύψει, από την πλευρά του Σορίν Ματέι, κάποια αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχόμενου;

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε να σας ρωτήσω το εξής: Αν είναι έτσι όπως μας τα λέτε, γιατί ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Βασιλόπουλος, πριν μπουν οι δυνάμεις Ασφαλείας στο διαμέρισμα, συζητούσε με τον Ματέι;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητούσαν με τον Ματέι. Συζητούσε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπαρχηγός.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγινε μια τέτοια συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προέκυψε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη για τον απλό λόγο -και νομίζω ότι είναι αποτυπωμένο αυτό στις κασέτες που ο καθένας μπορεί να έχει στη διάθεσή του- ότι ο Ματέι δεν δέχθηκε οποιαδήποτε συνεννόηση σ` αυτό το επίπεδο. Το είπε αυτό. Από την άλλη, ασφαλώς, κάποιες τέτοιες σκέψεις έγιναν. Διατυπώθηκε μια τέτοια ιδέα, γιατί επίσης γνωρίζω ότι δημοσίως ο αστυφύλακας Κρυσταλόγιαννης, είπε ότι προσφέρεται να δοθεί ως όμηρος στον κακοποιό. Νομίζω ότι το είπε αυτό. Είναι κι αυτό καταγεγραμμένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, ο συγκεκριμένος αστυφύλακας ενημέρωσε τους ανωτέρους του ότι δέχεται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Οι ανώτεροί του, λοιπόν, γιατί δεν προχώρησαν στην υλοποίησή της. Εσείς, ως πολιτική ηγεσία, εννοώ ο κ. Παπαδογιαννάκης και εν συνεχεία όλη η Κυβέρνηση, δεν ρώτησε γιατί δεν το κάνατε αυτό, αφού το ήθελε ο ίδιος ο αστυφύλακας.

ΡΕΠΠΑΣ: Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί παραβλέπετε ότι στην περίπτωση που συζητούμε ο απειλών και ο εκβιάζων ήταν ο κακοποιός αυτός, ο οποίος επιχείρησε να επιβάλει τους όρους του. Αν πραγματικά ήταν κάτι το οποίο ζητούσε, θα μπορούσε ίσως να έχει πάρει μια άλλη τροπή το θέμα αυτό. Δεν υπήρξε, όμως, οποιαδήποτε συνέχεια. Και το γνωρίζετε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με αφορμή την απάντηση που δώσατε στον κ. Μιχαήλ, μια διευκρινιστική ερώτηση, κ. Υπουργέ. Οι μόνες πληροφορίες που έχει η Κυβέρνηση στη διάθεσή της, αυτή τη στιγμή, για τη διαπραγμάτευση με τον κακοποιό, είναι όσα άκουσε και είδε από τον τηλεοπτικό σταθμό και τη συνομιλία του συναδέλφου μας με τον Ματέι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση, ότι η πληροφόρηση που έχω και εγώ ή και εσείς, την έχουμε από ανθρώπους που είναι αυτήκοοι ή αυτόπτες μάρτυρες. Στη συγκεκριμένη συζήτηση εγώ είμαι αυτήκοος μάρτυρας. Αυτή είναι η διαφορά. Ασφαλώς, γνωρίζουμε πράγματα τα οποία έχουν δοθεί σε μας ως πληροφορίες από παράγοντες που ήταν παρόντες, που γνωρίζουν, που συζήτησαν, που έχουν σχέση. Για το συγκεκριμένο είπα, επειδή ήταν δημόσια η συζήτηση, ότι όλοι την παρακολουθήσαμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηταν σαφής η απάντησή σας στο ερώτημά μου, αλλά υπάρχει ένα διάστημα πάρα πολύ μικρό που είναι η συζήτηση του κ. Βασιλόπουλου με τον Ματέι, πριν μπει η Αστυνομία μέσα. Αυτό το πράγμα δεν δημοσιοποιήθηκε και εσείς, όπως λέτε τώρα, έχετε κάποιες πληροφορίες από αυτήκοους, από παριστάμενους, που θα τις καταθέσετε. Από κει σας ρωτώ, αν τέθηκε τέτοιο θέμα, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα "ΝΕΑ" και μου απαντήσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα έτσι για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί αυτού του γεγονότος είμαι και εγώ αυτήκοος μάρτυρας, όπως χιλιάδες Ελληνες και εσείς, βεβαίως. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα τα επιμέρους, θα αφήσουμε να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται, προκειμένου να συλλέξουμε αυτά τα στοιχεία. Αλλιώς, θα κάνουμε ανάκριση εμείς και δεν είναι σωστό αυτή την ώρα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Φαίνεται ότι όλος ο σχεδιασμός ήταν του νυν Αρχηγού κ. Γεωργακόπουλου. Επιμένετε ακόμα στην άποψή σας για μη ουσιαστική συμμετοχή του στην επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω την άποψη που διατύπωσα την πρώτη μέρα. Από εκεί και πέρα τα πάντα βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των δικαστών και των ιατροδικαστών. Νομίζω ότι η εργασία που θα κάνουν θα είναι πλήρης και έγκυρη. Θα σεβαστούμε τα πορίσματα της έρευνάς τους, αλλά μέχρι να έχουμε τα πορίσματά τους, θα αποφύγουμε να κάνουμε υποθέσεις.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Ελλάδα φέτος δέχθηκε να συμμετάσχει στην άσκηση DYNAMIC MIX του ΝΑΤΟ, παρά τη προγραμματισμένη άσκηση, εντός αυτού του πλαισίου, με τουρκική ανάμειξη στο Αιγαίο και ειδικά, αν αυτό είναι μια ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων με την Τουρκία, λίγες μέρες μάλιστα, πριν από τη διάσκεψη της Αττάλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην περσινή ανάλογη άσκηση, γνωρίζετε ότι δεν έλαβε μέρος η Τουρκία, γιατί διαφωνούσε με το σχεδιασμό της άσκησης, επειδή συγκεκριμένα δεν συμπεριλαμβάνονταν στην άσκηση αυτή, τμήματα στη βορειοανατολική περιοχή του Αιγαίου. Συμμετείχε η Ελλάδα. Φέτος, συμμετέχουν και η Ελλάδα και η Τουρκία, μαζί με τις άλλες χώρες. Στο σχεδιασμό της άσκησης περιλαμβάνονται, πράγματι, για ένα πολύ μικρό τμήμα της άσκησης αυτής, περιοχές στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Καμία σχέση με τις περιοχές για τις οποίες πέρυσι διατυπώθηκε αυτή η ένσταση και οδήγησε την Τουρκία σε αποχώρηση από την άσκηση. Αυτό το οποίο μπορώ, σήμερα, να πω είναι ότι αυτό το μικρό τμήμα της άσκησης θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων οι οποίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αντιδράσουν όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ναι, αλλά παρά ταύτα η Ελλάδα αποδέχθηκε...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, θα έλεγα, ότι η Τουρκία αποδέχθηκε να μη συμπεριλαμβάνονται τμήματα που ίσως ήθελε.

ΚΙΑΟΣ: Οταν λέτε, να μη συμπεριλαμβάνονται, αναφέρεστε στη Λήμνο, συγκεκριμένα, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, γι` αυτό το λέω; Στα τμήματα του βορείου Αιγαίου ήταν πάγιο αίτημα της Ελλάδας να περιλαμβάνεται η Λήμνος μέσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τη βορειοανατολική περιοχή του Αιγαίου. Μιλάω συγκεκριμένα. Η άσκηση αυτή ποτέ δεν αφορούσε τη Λήμνο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το γεγονός ότι το τμήμα της άσκησης, το οποίο διεξάγεται εντός του ελληνικού FIR, έχει ανατεθεί στην ευθύνη της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Πέρυσι, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίον απείχε από την άσκηση η Τουρκία, ήταν ακριβώς, το ποιος θα έχει τον έλεγχο της άσκησης. Με τη νέα αλλαγή στη δομή του ΝΑΤΟ και στην επιχειρησιακή δραστηριότητα των δυνάμεών του, αντιμετωπίστηκε και αυτό το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση ένα έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" και υπογράφεται από τη "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας, που λέει ότι κάθε Τούρκος πρέπει να στηρίξει τους υποψηφίους της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα". Αυτό το έγγραφο το υπογράφει η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας, πρόεδρος της οποίας είναι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γκαλίπ Γκαλίπ. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας σας που αναφέρονται στη δραστηριότητα των βουλευτών όλων των κομμάτων σ` αυτή την περιφέρεια. Δεν θα κρίνω τη δραστηριότητα των βουλευτών. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, αυτή την ώρα, είναι το εξής: Είναι γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει τη θρησκευτική μειονότητα ως εθνική τουρκική μειονότητα. Είναι γνωστή η προσπάθεια που κάνουν διάφοροι κύκλοι να υπονομεύσουν την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης, που στοχεύει στην ισονομία και την ισοπολιτεία, προκειμένου να διατηρήσουν τους διαχωρισμούς και να οξύνουν δευτερογενείς ή τριτογενείς αντιθέσεις. Αυτό το οποίο αρκούμαι να πω, είναι ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν είναι παραδεκτές και εφόσον, βεβαίως, συνιστούν και παράνομη δραστηριότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό το πνεύμα. Ολοι το γνωρίζουμε, στις εκλογές αυτές, σε όλη τη χώρα και τη Θράκη, υποψήφιοι είναι Ελληνες πολίτες. Ανθρωποι οι οποίοι επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους, να βοηθήσουν να γίνει καλύτερη η ζωή τους και να φέρουν την πρόοδο στην περιοχή τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλοι, προκειμένου να λάβουν μέρος σ` αυτή την εκλογική διαδικασία, έχουν καταθέσει κάποια έγγραφα για να πιστοποιηθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις στην περίπτωσή τους, για να είναι υποψήφιοι. Από όλα αυτά, λοιπόν, προκύπτει ότι στις εκλογές συμμετέχουν Ελληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν Τούρκοι υποψήφιοι στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, πέφτει στο κενό κάθε τέτοια προσπάθεια, χωρίς να παραγνωρίζω τη συστηματική επιδίωξη κάποιων κύκλων να δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μίσους και υπονόμευσης της ομαλής πορείας των πραγμάτων στην περιοχή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι, είπατε για προσπάθεια να υπονομεύσουν κάποιοι κύκλοι την προσπάθεια της Κυβέρνησης για ισονομία και ισοπολιτεία. Φαίνεται ότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ηθελα να ρωτήσω, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αν σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα απέναντι στον Γκαλίπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν βρίσκομαι εδώ ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, γνωρίζετε ότι ως Κυβέρνηση, στηριζόμαστε στην πλειοψηφία της Βουλής και γνωρίζετε -άλλωστε και εσείς και οι συνεργάτες σας πολλές φορές έχετε γράψει γι` αυτό- ότι κατηγορούνται από πολλές πλευράς, για πολλές ενέργειές τους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της Ν. Δ. και ο βουλευτής του ΣΥΝ., οι οποίοι είναι Ελληνες πολίτες, έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, υπηρετούν τις υποθέσεις του ελληνικού Κράτους και υπ' αυτό το πρίσμα δραστηριοποιούνται, στο πλαίσιο της έννομης τάξης της χώρας μας. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δραστηριοποιούνται όλοι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει αντίλογος επ` αυτού.

ΚΑΡΒΟΥΝΗ: Θέλω να σας ρωτήσω για την αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης για τις νεότερες εξελίξεις στην Αλβανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη γειτονική χώρα οι δημοκρατικοί θεσμοί μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν ικανοποιητικά και πιστεύω ότι, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης της Αλβανίας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προκειμένου -το συντομότερο δυνατό- και πάλι η γειτονική χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 September 1998 - 16:41:09 UTC