Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασαν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας ενημέρωσε για την εξέλιξη της απεργίας στο νοσοκομειακό χώρο. Η Κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη θέση της. Οσον αφορά τις αμοιβές των γιατρών, με την αύξησή τους μέσω του ειδικού μισθολογίου, έχουμε καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Πιστεύουμε ότι εκεί που έχουν δημιουργηθεί μικροπροβλήματα, λόγω λογιστικών διαφορών, είναι εύκολο να επιλυθούν. Ελπίζουμε, τα όργανα των γιατρών, τα οποία συνεδριάζουν, να λάβουν αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση της κατάστασης στο σύνολο των νοσοκομείων. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κινητοποίηση δεν είναι δικαιολογημένη, μετά τη διαβεβαίωση και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ότι με διορθωτικές κινήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν μικρής κλίμακας προβλήματα εκεί όπου έχουν εκδηλωθεί.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλου, συζητήσαμε το θέμα που έχει προκύψει για τη διενέργεια των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Το θέμα αυτό ανέλαβε να χειριστεί εν λευκώ ο κ. Παπαδόπουλος, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές με τον καλύτερο τρόπο. Αφορά οικονομικά αιτήματα, τα οποία έχουν εκφράσει δημοτικοί υπάλληλοι, λόγω της υπερωριακής απασχόλησής τους, στο πλαίσιο των εκλογικών διαδικασιών. Το θέμα αυτό το οποίο συζητείται μεταξύ των εκπροσώπων των υπαλλήλων και της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών θα το χειριστεί ο αρμόδιος υπουργός.

Αλλο θέμα συζήτησης ήταν η σύγκλιση, την ερχόμενη Δευτέρα, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Παπανδρέου. Είπαμε, ότι όσον αφορά τα θέματα των ενταξιακών διαδικασιών παραμένουμε στις γνωστές θέσεις. Πιστεύουμε ότι είναι νομικά και πολιτικά αστήρικτη οποιαδήποτε προσπάθεια καταβληθεί για να παρακαμφθεί η ισχύουσα έως τώρα διαδικασία, στο πλαίσιο της Ε. Ε., για την προώθηση πόρων ή κονδυλίων σε χώρες συνεργαζόμενες με την Ε. Ε..

Τέθηκε, επίσης, το θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Διατυπώνουμε και πάλι τη θέση μας ότι επιθυμούμε και θα δραστηριοποιηθούμε, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις με θύματα αθώους πολίτες. Πιστεύουμε ότι στις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα για συνεννόηση και διάλογο, μεταξύ όλων των πλευρών, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Και θα πρέπει η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί να σταθμίζει όλα τα δεδομένα για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Τέλος, έγινε και μια πολύ σύντομη συζήτηση, όσον αφορά θέματα προετοιμασίας του Κινήματος, ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Αποφασίστηκε η Κυβέρνηση να έχει μια παρουσία αυτές τις ημέρες, προκειμένου έτσι να συμβάλουμε στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, το δε Κίνημα -παρεμπιπτόντως σας πληροφορώ και γι` αυτό- με τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες, έχει εκπονήσει, στο πλαίσιο ενός δικού του προγραμματισμού την παρουσία πολλών στελεχών, την περίοδο αυτή, σε όλη την Ελλάδα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δύο διευκρινίσεις κε Υπουργέ: Όταν ανατέθηκε εν λευκώ στον κ. Παπαδόπουλο το θέμα των δημοτικών υπαλλήλων, προς ποια κατεύθυνση ανατέθηκε; Θετικής αντιμετώπισης των αιτημάτων τους ή με την επισήμανση ότι μετά τις αυξήσεις που πήραν και ενσωματώθηκαν κάποια επιδόματα στο μισθολόγιό τους, έχει κλείσει το θέμα; Και η δεύτερη διευκρίνιση, αν συζητήθηκε θέμα οικονομίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα οικονομίας δεν συζητήθηκε. Οσον αφορά το πρώτο θέμα μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι με το νέο μισθολόγιο, το οποίο είναι ενιαίο μισθολόγιο, ενσωματώθηκε το σύνολο των επιδομάτων που δίδονταν σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, ζητούν εκλογικό επίδομα, ενώ το επίδομα αυτό έχει ενσωματωθεί στο μισθό τους, άρα αμείβεται η εργασία που υποχρεούνται να προσφέρουν ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ασφαλώς, αυτοί οι οποίοι θα εργαστούν υπερωριακά, θα πρέπει να έχουν την ανάλογη αμοιβή. Ολο αυτό το θέμα θα το χειριστεί ο κ. Παπαδόπουλος, με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό, προκειμένου να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως για τους γιατρούς "πιστεύω ότι δεν είναι δικαιολογημένη καμία κινητοποίηση". Αν συνεχίσουν, δηλαδή, πρόκειται να πάρετε κάποια μέτρα; Θα στείλετε τα ΜΑΤ; Τι θα κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ούτε πήρε ούτε πρόκειται να πάρει τέτοιας μορφής μέτρα. Διότι, η Κυβέρνηση πιστεύει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητα των ρυθμίσεων, στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση ικανοποιώντας το αίτημά τους, όσον αφορά τις αποδοχές τους. Και επίσης, με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση, γνωρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ότι έχει βοηθήσει στον εξορθολογισμό των αμοιβών για τις πραγματικές εφημερίες που καταρτίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, κατά ειδικότητα, από τους επικεφαλής του νοσοκομείου. Το Υπουργείο έχει προτείνει και έχει γίνει δεκτό, από όλες τις πλευρές, μια επιτροπή να εκπονήσει πρόγραμμα, από τώρα, για τις εφημερίες στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, για το 1999. Αυτό το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναμένουμε ως εξέλιξη, μετά από τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων ιατρών στα νοσοκομεία και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, είναι η εκτόνωση της έντασης και η ομαλοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε "γνωρίζουν οι γιατροί". Εφόσον το γνωρίζουν οι γιατροί, γιατί απεργούν; Τα γνωρίζουν και δεν τους δίνεται τίποτα. Γιατί απεργούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, αφενός, το γνωρίζουν αυτό οι γιατροί και αφετέρου πάντοτε είναι ενδεχόμενο κάποιοι να ζητούν υψηλότερες αμοιβές, σε σχέση με αυτές που τους έχουν δοθεί. Και είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, αφού στο πλαίσιο του ειδικού μισθολογίου τους -που δεν έχει καμία συνάφεια πλέον με το ενιαίο μισθολόγιο που αφορά το σύνολο, σχεδόν, των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα- έχουν ικανοποιητικές αμοιβές. Απ' την άλλη, στο πλαίσιο αυτής της απεργίας, θα πρέπει και πάλι να επισημάνω, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, λειτούργησε ικανοποιητικά. Σήμερα δε, μπορούμε να πούμε ότι το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων λειτουργεί φυσιολογικά. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οποία πιστεύουμε ότι θα λυθούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διακατέχονται από το ίδιο αίσθημα ευθύνης και επιθυμούν την εκτόνωση της έντασης στα νοσοκομεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις χθεσινές νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ-Ντηπάρμεντ, του κ. Φόλεϊ, για τα 132 νησιά να πάμε στη Χάγη, τι λέει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες, κατά καιρούς, παραλλάσσουν. Και ο Αμερικανός πρέσβης έχει κάνει δηλώσεις, οι οποίες γνωρίζετε πολύ καλά τι περιεχόμενο έχουν. Ας μην σχολιάζουμε μεμονωμένα διάφορες δηλώσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς. Η θέση μας είναι σαφής. Οποιος αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι την αμφισβήτησή του αυτή την διατυπώνει με τέτοιο τρόπο ο οποίος δεν υπονοεί και πολεμική εξέλιξη. Αν πραγματικά κάποιοι θεωρούν ότι τους ανήκει ελληνικό έδαφος, πέραν του ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι απαράδεκτος, όπως το έχουμε πει κατ' επανάληψη, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να προβάλουν τη διεκδίκησή τους. Η Τουρκία, όμως δεν το κάνει. Αποδεικνύει, έτσι, ότι δεν επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, αλλά αντίθετα, με τέτοιου είδους προκλητικές διεκδικήσεις επιθυμεί να συντηρεί την ένταση στην περιοχή και να οξύνει τις σχέσεις των χωρών. Παραμένει η θέση που έχουμε διατυπώσει. Δεν υπάρχει τίποτα στο Αιγαίο το οποίο να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το μόνο θέμα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Οποιος από κει και πέρα διεκδικεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων δεν είναι άλλη από την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει προβεί σε μια τέτοια αναγνώριση, αλλά δεν προκύπτει ούτε καν εμμέσως ότι προτίθεται να το κάνει στο επόμενο διάστημα. Δεν θέλω να σχολιάσω, λοιπόν, μεμονωμένες δηλώσεις αξιωματούχων. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και κλείνω έτσι είναι τούτο και μόνο τούτο: Δεν υπάρχει τίποτα στο Αιγαίο το οποίο να είναι αμφισβητήσιμο. Οποιος αμφισβητεί θα πρέπει -αυτό είναι, το επισημαίνω- να αποσαφηνίσει και τον τρόπο τον οποίο επιλέγει προκειμένου να προβάλλει αυτή την αμφισβήτησή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν το λένε οι Τούρκοι τώρα, το λένε οι Αμερικάνοι. Το είπε και ο κ. Γκρόσμαν πριν από λίγες μέρες, τώρα το επαναλαμβάνει ο Φόλεϊ. Είναι σε συνέχειες οι αμερικανικές αυτές δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ και εγώ να σας ενημερώσω για σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων, που κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ΗΠΑ κρατούν μια απόσταση για θέματα τα οποία έχουν σχέση με την περιοχή του Αιγαίου. Γνωρίζετε επίσης, ότι εμείς έχουμε μια κατηγορηματική τοποθέτηση επί των θεμάτων αυτών και με βάση αυτή την κατηγορηματική τοποθέτηση, προβάλλουμε την πολιτική μας και ψηφίζουμε στα διάφορα διεθνή "φόρα" που συμμετέχουμε. Αρα, λοιπόν, σημασία έχει, βεβαίως, τι λέει ο αμερικανικός παράγοντας, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, αλλά αυτό που είναι καθοριστικό και έχει τη μέγιστη σημασία, είναι ποια είναι η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης, ποια είναι η πολιτική της χώρας. Και αυτή παραμένει σταθερή, δεν έχει αλλάξει τίποτα, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργείται ένα θέμα καινούργιο προς συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια διευκρίνιση για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που είπατε ότι συζητήσατε για απορρόφηση πόρων ή κονδυλίων. Προς τα πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ομιλούμε για τον χρηματοδοτικό κανονισμό που αφορά την Τουρκία, ο οποίος είναι "παγωμένος".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποιες πληροφορίες ότι πάνε κάτι να προωθήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια σκέψη η οποία διατυπώνεται κατά καιρούς από διάφορους αξιωματούχους. Μεταξύ των άλλων, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη διεύρυνση της Ε. Ε., μπορεί να τεθεί και αυτό το θέμα. Εμείς επαναβεβαιώσαμε τη θέση η οποία παραμένει αυτή που γνωρίζετε.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Αν μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος για τα προβλήματα, για τα οποία μιλήσατε στην εισαγωγή σας και τα οποία έχει καταγράψει η Κυβέρνηση. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εάν -ενόψει ακριβώς των εκλογών- στη συζήτηση που έγινε ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες επισημάνσεις ή αναφορές προς τα στελέχη, για τις επόμενες ημέρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα δεν διατυπώθηκε κάποιος κατάλογος έργων ή θεμάτων που πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαιτέρως. Απλά, έγινε γενικώς δεκτή η θέση ότι θα πρέπει και κατά την προεκλογική περίοδο, με την ίδια ένταση ή και μεγαλύτερη, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, πολύ συνοπτικά ο Πρωθυπουργός, όπως και τα άλλα στελέχη, μίλησαν για την ανάγκη, οι κομματικές δυνάμεις να αναπτύξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στο επόμενο διάστημα, για να αντιμετωπίσουμε τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων υπάρχουν ενόψει των εκλογών. Όπως είναι η κινητοποίηση των ετεροδημοτών, για παράδειγμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν φαντάζει όψιμο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης προεκλογικά, να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι θα πρέπει με την ίδια ένταση που πάντοτε ασχολούμαστε με το έργο μας, να συνεχίσουμε και τώρα το έργο μας αυτό. Αυτό είπα στην πρώτη εισαγωγή, αυτό είπα απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, αυτό λέω και στη δική σας ερώτηση. Ουαί και αλίμονο αν ασχολούμαστε με τα προβλήματα μόλις τώρα, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Θα είχαμε χάσει τις εκλογές προ πολλού, αν δεν είχαμε ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Προς τι τότε η αναφορά, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεδριάζει ένα κομματικό όργανο δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεν θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση. Επαναλαμβάνω ότι, όπως πάντα έτσι και τώρα, θα πρέπει με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον, με μεγαλύτερη ακόμη ένταση, να ασχοληθούμε με τα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Δεν σημαίνει ότι η χώρα θα περιπέσει σε νάρκη, ότι θα αδρανήσουμε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Το αντίθετο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με τον ίδιο έντονο ρυθμό, όπως μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ότι δεν λύσατε, δηλαδή, σε τρία χρόνια, θα τα λύσετε σε μια εβδομάδα; Δεν κατάλαβα;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς παραποιείτε, τελείως, τα όσα είπαν όλοι οι προηγούμενοι και το κάνετε, ασφαλώς, ηθελημένα. Ετσι, μπορώ να ερμηνεύσω και τη θυμηδία, η οποία ακολούθησε την ερώτησή σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε μια εβδομάδα δεν λύνονται προβλήματα και γι` αυτό ακριβώς δεν έχουμε τέτοια ψευδαίσθηση. Αλλά, θα έλεγα ότι ούτε σε μια τετραετία λύνονται προβλήματα, ούτε σε δύο τετραετίες λύνονται όλα τα προβλήματα. Γι` αυτό, λοιπόν, ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί αρκετές τετραετίες ακόμη, γιατί γνωρίζει ότι μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Θα μας δώσει αυτή τη χρονική άνεση, ώστε να χειριστούμε υπεύθυνα τις υποθέσεις του κράτους και των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να δώσουμε τις υπεύθυνες απαντήσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε προγραμματίσει μετά τις εκλογές να ξαναπάει κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε πάντοτε παρόντες ως Κυβέρνηση. Γι` αυτό μίλησα για το αμείωτο ενδιαφέρον και την ένταση που πάντοτε διέκρινε και διακρίνει το έργο μας. Αυτό το αμείωτο ενδιαφέρον θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο και μετά τις εκλογές. Αφού μίλησα για μία περίοδο που είναι πολύ πριν από τις εκλογές, αντιλαμβάνεστε πως αυτό ισχύει για μια περίοδο που είναι μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν έχουμε κι άλλες αναμετρήσεις σε βάθος χρόνου μεν, αλλά όχι πολύ μακριά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σε αντίθεση με μια προεκλογική δεοντολογία, δεν έχετε αυτό που μας αναφέρατε. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε οκτώ εκατομμύρια κάπου και έπεσαν να τον φάνε, γιατί χρησιμοποίησε προεκλογικά το αξίωμά του.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ασχολήθηκε η Κυβέρνηση καθόλου με αυτό που έκανε ο κ. Αβραμόπουλος. Η δικαιοσύνη ασχολήθηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά κάποιων πολιτών. Η Κυβέρνηση ουδόλως ασχολήθηκε και απορώ γιατί θέτετε το θέμα αυτό. Εσείς το θέσατε. Δεν ασχολήθηκε κανείς μ` αυτό το θέμα. Είναι θέμα το οποίο κατασκευάστηκε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ξέρετε ποιό είναι το πλαίσιο της εντολής για την διενέργεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην κα Χέρκους,

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα μία πρώτη απάντηση, χθες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν το λέτε, όμως, αυτό που σας ρωτάω;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, έδωσα μια πρώτη απάντηση, χθες, όσον αφορά τη δήλωση που έκανε ο κ. Ντενκτάς. Το πλαίσιο των συζητήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από το γνωστό πλαίσιο, το οποίο καθορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, από την προσπάθεια αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο μιας διζωνικής και κοινοτικής ομοσπονδίας. Και βεβαίως, με παράλληλες προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην περιοχή, με τάση για αποστρατικοποίηση, προκειμένου έτσι, σε ένα ήρεμο περιβάλλον να διεξάγονται οι συζητήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εικοτολογείτε τώρα, όταν λέτε ότι δεν μπορεί να είναι άλλες οι διαδικασίες ή γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ίδια η εκπρόσωπος όταν αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, γνωρίζει ποια είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι συνομιλίες αυτές. Η βάση αυτή έχει δημιουργηθεί μέσα από αλλεπάλληλες αποφάσεις διεθνών οργανισμών και δεν είναι δυνατό να αλλάξει, όχι επειδή δεν το δέχεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, απλώς, αλλά επειδή θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο των διεθνών οργάνων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα: Το ένα είναι, η εκπρόσωπος μπορεί να το ξέρει από μέσα της, από έξω της όμως δεν το είδε, γιατί διάβασα τις δηλώσεις της και δεν έλεγε πουθενά το πλαίσιο για τη βάση της συζήτησης και το δεύτερο είναι, ότι ο κ. Κληρίδης προφανώς αποδέχθηκε τη διαδικασία. Αρα, ευνόητο είναι ότι ρώτησε. Και άρα και εσείς πρέπει να ξέρετε με σαφήνεια αν είναι ή δεν είναι το πλαίσιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τις συζητήσεις που έκανε ο κ. Κληρίδης θα ρωτήσετε τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Οσον αφορά τώρα το τι είπε η κα Χέρκους, το γνωρίζω, το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε. Πουθενά δεν περιλαμβάνεται στις δηλώσεις μια αλλαγή του πλαισίου για το οποίο μίλησα κι εγώ. Ο κ. Κληρίδης, κατ` επανάληψη, έχει ζητήσει να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Και βεβαίως και ο κ. Κληρίδης έχει ζητήσει οι συνομιλίες αυτές να γίνουν, εφόσον κινούνται εντός του γνωστού πλαισίου. Δεν έχει ζητήσει τη διάλυση αυτού του πλαισίου ο κ. Κληρίδης ούτε αμέσως, ούτε εμμέσως, ούτε υπονοείται κάτι τέτοιο.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Την εξομοίωση των κυρίων Κληρίδη - Ντενκτάς που επιχειρεί ο ΟΗΕ με έγγραφό του πώς τη σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξομοίωση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Αρχηγός Κράτους, απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση των Η. Ε.. Αυτό, ακριβώς, αποδεικνύει ότι είναι ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νόμιμος και διεθνώς αναγνωρισμένος. Από εκεί και πέρα, επειδή γνωρίζω αυτή την ανακοίνωση, σας πληροφορώ ότι γίνονται ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι έκδοσης, από κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα, αυτής της ανακοίνωσης.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η θέση της Κυβερνήσεως στην πρόταση της Αυστριακής Προεδρίας να αλλάξει και να καταργηθεί η Σύμβαση της Γενεύης για τη μετανάστευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η πρόταση δεν έχει έρθει σε κάποια συνεδρίαση οργάνων της Ε. Ε.. Υπάρχουν πληροφορίες για μία τέτοια ιδέα την οποία προωθεί η αυστριακή κυβέρνηση. Εμείς - γνωρίζετε καλά- λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα μετανάστευσης. Είπαμε, πριν από λίγες ημέρες, ότι μας απασχολεί ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της μετανάστευσης. Επιφυλασσόμαστε να διατυπώσουμε λεπτομερώς τις θέσεις μας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν, αν και όταν θα γίνουν, με εισήγηση της Αυστριακής Προεδρίας.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 October 1998 - 14:52:42 UTC