Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΜΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας και καλή εβδομάδα. Οπως ξέρετε, ο κ. Ρέππας βρίσκεται με την αποστολή του Πρωθυπουργού, στην Αττάλεια κι έτσι θα είμαστε μαζί σήμερα. Οσα θα συμβούν εκεί και τις δηλώσεις που θα γίνουν, υπάρχει μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή και θα τα πληροφορηθούμε από τους συναδέλφους σας που θα καλύψουν αυτά τα θέματα.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης, σήμερα, θα συναντηθεί ή αύριο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για τα θέματα της Αττάλειας, θα σας παρακαλέσω να αφήσουμε την ενημέρωση στους εκεί.

* Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε ό, τι αφορά τις χθεσινές νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές:

Θα πρέπει, κατ` αρχήν, να θυμίσουμε ότι, χθες, με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν οι δύο μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποίησε. Η πρώτη ήταν η ολοκλήρωση και ενίσχυση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και η δεύτερη ήταν οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας".

Το δεύτερο που πρέπει να πει κανείς είναι ότι οι εκλογές, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν σε ορισμένες περιοχές κατά την εφαρμογή του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας", διεξήχθησαν ομαλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ηταν ομαλή η εκλογική διαδικασία και ομαλή η εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας".

Στις εκλογές αυτές δεν ετέθη σε κρίση η πορεία της Κυβέρνησης. Η πορεία και το έργο της Κυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας, στις εθνικές εκλογές του 2000. Η Κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της, τότε. Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον της τετραετίας και η Κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα που παρουσίασε στον ελληνικό λαό στις εκλογές του 1996 με βάση το οποίο πήρε την πλειοψηφία.

Χθες, λοιπόν, είχαμε εκλογές στις οποίες κρινόταν το έργο των νομαρχών και των δημάρχων, η προσωπική ακτινοβολία και τα προγράμματά τους. Βεβαίως, κάθε εκλογική διαδικασία εμπεριέχει και γενικότερα πολιτικά μηνύματα. Και αυτές οι εκλογές έστειλαν γενικότερα πολιτικά μηνύματα. Τα πολιτικά μηνύματα αυτά εστάλησαν από όλους προς όλους.

Η Κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες, έλαβε τα μηνύματα από τη χθεσινή διαδικασία. Τα μηνύματα αυτά, όμως, θα πρέπει να τα λάβουν και όλοι οι άλλοι. Π. χ. θα πρέπει να τονίσει κανείς ότι φαίνεται πως, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έπαιξε ρόλο η φυσιογνωμία, η προσωπικότητα και το πρόγραμμα των υποψηφίων νομαρχών ή δημάρχων.

Θα πρέπει, επίσης, να αναλύσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή το ποσοστό της αποχής που καταγράφηκε σ` αυτές τις εκλογές. Και βεβαίως, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή να αναλύσουμε, όχι εν θερμώ, αλλά -επαναλαμβάνω- με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τα πολιτικά μηνύματα που εμπεριέχονται στο αποτέλεσμα των χθεσινών νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Αυτό που σήμερα μπορεί να πει κανείς είναι ότι δεν έχουμε ενιαίο μήνυμα. Γι` αυτό -επαναλαμβάνω- τα μηνύματα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση. Εχουμε, για παράδειγμα, διαφορετική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε διαφορετικές περιπτώσεις που αφορούν όλη τη χώρα. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Θα μπορούσα να σας πω π. χ. ότι καταγράφονται, σε αρκετές περιπτώσεις, αναντιστοιχίες σε ό, τι αφορά το ποσοστό των δυνάμεων των κομμάτων και την απήχηση που είχαν συγκεκριμένοι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τα κόμματα.

Υπάρχουν, για το ΠΑΣΟΚ, και θετικά και αρνητικά τέτοια παραδείγματα. Θα μπορούσα να αναφέρω π. χ. το θετικό παράδειγμα της Κοζάνης, όπου το ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε, κέρδισε από τον πρώτο γύρο και το δήμο και τη νομαρχία, κάτι που δεν αντιστοιχεί απόλυτα στο εκλογικό του ποσοστό που καταγράφηκε το 1996. Μπορώ επίσης, να αναφέρω και αρκετά άλλα παραδείγματα, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε από την πρώτη Κυριακή, όπως είναι η νομαρχία των Ιωαννίνων, η νομαρχία Θεσπρωτίας, ο δήμος της Νίκαιας, ο δήμος της Κομοτηνής κ. ά.

Βεβαίως, θα μπορούσαν να καταγραφούν και αρνητικά τέτοια παραδείγματα, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν συγκέντρωσε το εκλογικό ποσοστό του ή το ποσοστό των αντίστοιχων συνδυασμών που υποστήριξε στην προηγούμενη δημοτική και νομαρχιακή αναμέτρηση (αναφέρομαι στο 1994).

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τα μηνύματα είναι πολλά και γι` αυτό επιμένουμε ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση, νηφαλιότητα και ηρεμία και προπαντός όχι εύκολα συμπεράσματα, όχι θριαμβολογίες, γιατί ο δεύτερος γύρος είναι κοντά. Ο δεύτερος γύρος είναι την επόμενη Κυριακή, σε μερικές ημέρες από σήμερα και τότε, όταν θα ολοκληρωθεί η εικόνα, θα μπορεί κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη σημερινή ημέρα να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματα, αφού έχει μπροστά του ολόκληρο το δημοτικό και νομαρχιακό χάρτη, όπως αυτός θα σχηματιστεί με τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Αυτό που σήμερα μπορεί να πει κανείς είναι ότι η Κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Η Κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά τις βασικές επιλογές της, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο κυβερνητικό πρόγραμμά της, πριν από τις εκλογές του 1996 και στις προγραμματικές δηλώσεις της, αμέσως μετά. Αυτές οι επιλογές δεν αλλάζουν. Είναι οι επιλογές που έχουν ως βασικό στόχο να οδηγήσουν τη χώρα στην ΟΝΕ, να δημιουργήσουν τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα και πιστεύουμε πως αυτές οι βασικές επιλογές είναι οι μόνες που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα σήμερα, κρατώντας τον κοινωνικό ιστό δεμένο, χωρίς απώλειες των κοινωνικών κατακτήσεων. Αλλωστε, από τις δυνάμεις που ανεξάρτητα αν δεν έθεσαν πολιτικούς στόχους σε αυτές τις εκλογές και εκ των υστέρων θριαμβολόγησαν για πολιτικές επιτυχίες, εξακολουθούμε και σήμερα να μην έχουμε δει μια διαφορετική εναλλακτική πορεία, μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση, γι` αυτό το στόχο.

Βεβαίως, όπως είπαμε και στην αρχή, οι εκλογές αυτές έστειλαν μηνύματα. Τα μηνύματα μπορεί να αφορούν ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας και, όπως ήδη είπα, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα τα μελετήσουμε, θα τα αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα.

Θέλω να σας πω ότι συνεδριάζει τώρα στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κινήματος, η οποία θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Σκανδαλίδης θα κάνει δηλώσεις.

Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μπροστά ο δεύτερος γύρος που θα ολοκληρώσει το χάρτη και πρέπει να πει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, παραμένει κυρίαρχη δύναμη. Και παραμένει κυρίαρχη δύναμη, γιατί είναι η δύναμη εκείνη που στήριξε την αλλαγή των θεσμών, τους καινούργιους θεσμούς, είναι η δύναμη εκείνη που δρομολόγησε την πορεία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αυτοδιοίκησης συνολικά, σε έναν καινούργιο δρόμο. Γι` αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων που υποστήριξε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ, έτυχαν και θα τύχουν και στο δεύτερο γύρο της μεγάλης υποστήριξης. Υπάρχουν κάποιοι που θριαμβολογούν, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε θέση που δεν είναι κυρίαρχη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.

ΠΑΡΙΣ: Η Κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει πολύ συγκεκριμένη τη σκέψη της για τις εκλογές της Κυριακής. Είχε πει ότι θα είναι ένα δημοψήφισμα για την πολιτική της. Μετά από αυτές τις εκλογές, δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι στα αστικά κέντρα, τουλάχιστον, η ψήφος ήταν αποδοκιμασίας προς το κυβερνητικό κόμμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, η Κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την πολιτική της. Η Κυβέρνηση, εξ αρχής δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές έχουν το χαρακτήρα τους, αφορούν στους νέους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, το έργο, τα προγράμματα και, προφανώς, τα πρόσωπα των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων. Ασφαλώς, όμως, δεν αγνόησε ποτέ -ούτε και σήμερα το πράττει- ότι οι εκλογές αυτές έχουν και ένα γενικότερο πολιτικό μήνυμα. Αλλά, ποτέ δεν θεώρησε -και δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε- ότι οι εκλογές αυτές έχουν ένα χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Αρα, δεν μπαίνει μπροστά σε διλήμματα τέτοιου τύπου. Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα στους τρεις μεγάλους δήμους και αυτά είναι στοιχεία της αξιολόγησης που πρέπει να κάνουμε. Αλλά, για μας ο πολιτικός χάρτης της χώρας δεν καθορίζεται μόνο από τους τρεις μεγάλους δήμους. Είναι βεβαίως και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο -δεν αγνοεί κανείς τα αποτελέσματα που κατεγράφησαν χθες- που πρέπει να αξιολογηθεί. Σε συνδυασμό, όμως, με τα πολλαπλά, όπως είπα και πριν, μηνύματα που περιέχονται σ` αυτές τις εκλογές, όπως καταγράφονται με διαφορετικό τρόπο σε πολλές περιοχές της χώρας, αυτά τα θέματα πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά και νηφάλια. Και η Κυβέρνηση θα το πράξει.

ΠΑΡΙΣ: Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Μπέης προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, δεν προβληματίζει καθόλου την Κυβέρνηση το ποσοστό που συγκέντρωσε οποιοσδήποτε υποψήφιος. Πιστεύουμε ότι σ` αυτές τις εκλογές πολλές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν και από διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε και είπατε ότι κρίθηκε η πολιτική της Κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ότι ενισχύθηκε ο θεσμός κ. λ. π. Παρ' όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, ότι υπάρχει πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σας ρωτήσω, αν προτίθεστε να αποδεχθείτε κριτική ή επισημάνσεις που σας έχουν γίνει από τα άλλα κόμματα -κυρίως της Αριστεράς- για περισσότερη και ουσιαστικότερη αποκέντρωση και αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων που δίδετε ήδη στην Περιφέρεια.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Κατ' αρχήν δεν είναι αληθές ότι καταγράφεται μια συνολική πτώση των ποσοστών των υποψηφίων τους οποίους στήριξε το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα αστικά κέντρα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω για παράδειγμα τη Νομαρχία της Δυτικής Αττικής, όπου ο νυν νομάρχης -που είναι και υποψήφιος νομάρχης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ- καταγράφει μέχρι στιγμής μια άνοδο που είναι πάνω από 4 μονάδες. Επαναλαμβάνω, με όλα αυτά δεν θέλω να υποτιμήσω και να υποβαθμίσω τη σημασία του μηνύματος, γιατί υπάρχει ένα μήνυμα, το οποίο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες, ανέδειξε. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, όπως είπαμε και πριν να τα ευθυγραμμίσουμε όλα, γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι ευθύγραμμα και η ανάγνωσή τους δεν μπορεί να είναι ευθύγραμμη. Θα κάνουμε λάθος αν τα εκτιμήσουμε με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως δεν θα οδηγηθούμε σε εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Και η Κυβέρνηση έχει ανάγκη τα ορθά συμπεράσματα και όχι τα συμπεράσματα των εντυπώσεων. Σε ό, τι αφορά τα θέματα που έχουν σχέση με την ίδια τη λειτουργία του θεσμού της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, με όλη την ιστορική διαδρομή του, είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μέμφεται κανείς, για τη διαδικασία αποκέντρωσης, αποσυγκέντρωσης, μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων και δημιουργίας μιας ισχυρής Αυτοδιοίκησης. Ηταν πάντα το κόμμα που υπεράσπιζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και -όπως σας είπα πριν- θέσπισε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την έθεσε σε λειτουργία και της έδωσε μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων. Αλλωστε, το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται. Μην ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" είναι ένα ευρύ πρόγραμμα μεταφοράς πόρων, αρμοδιοτήτων και στελέχωσης των καινούργιων δήμων. Και πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση θα γνωρίσει πολύ καλύτερες ημέρες, στα προσεχή χρόνια, ακριβώς επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας -που είναι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- την βλέπει με αγάπη και στοργή, γιατί είναι τέκνο της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, είπατε προηγουμένως, "όχι εύκολα συμπεράσματα, όχι θριαμβολογίες, γιατί ο β' γύρος είναι κοντά". Σε ποιους απευθύνεστε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προς όλους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ' αρχήν σ' αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να θριαμβολογήσουν. Όπως ξέρετε, εμείς και δεν θριαμβολογήσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να μας τους πείτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος θριαμβολόγησε είναι ο αρχηγός της Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι είπε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το τι είπε, το γνωρίζετε. Επίσης, βγήκε και ο κ. Εβερτ ο οποίος έσπευσε να θριαμβολογήσει. Τώρα, μη μου ζητάμε να κρίνω τις διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Εβερτ. Αυτά ας τα βρουν οι της Ν. Δ. Εγώ είδα ένα κλίμα και από τα στελέχη της Ν. Δ, που χθες φιλοξενούνταν στις συζητήσεις που γίνονταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι έκαναν λόγο για ευρεία νίκη της Ν. Δ., για μείζον πολιτικό θέμα για την Κυβέρνηση κλπ. Εμείς λέμε: καλό είναι να μην θριαμβολογεί κανείς, πρώτον διότι υπάρχει ο β' γύρος και δεύτερον, διότι τα μηνύματα των εκλογών είναι πολλαπλά. Σε ό, τι αφορά την Κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να πούμε ότι αναγνωρίζουμε πως έχουν ένα μήνυμα οι εκλογές. Το λαμβάνουμε υπόψη, θα το αξιολογήσουμε, θα το επεξεργαστούμε και θα ευθυγραμμιστούμε μ' αυτό. Δεν είδα εγώ κανέναν άλλον να αναγνωρίζει ότι υπάρχει για εκείνον κάποιο μήνυμα. Ολοι νομίζουν πως τα μηνύματα εστάλησαν μόνο προς την Κυβέρνηση. Και κάνουν λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε, κε Γενικέ, ότι οι υποψήφιοι που στήριξε η Κυβέρνηση πήγαν καλά; Είναι κερδισμένη, δηλαδή, η Κυβέρνηση από χθες;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι που στήριξε το ΠΑΣΟΚ -η Κυβέρνηση δεν στηρίζει υποψήφιους, όπως ξέρετε, το κόμμα στηρίζει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πήγε και στήριξε...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι και Πρόεδρος του Κόμματος, όμως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά πήγε προσωπικά και στήριξε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, οι υποψήφιοι που στήριξε το ΠΑΣΟΚ πήγαν καλά, σε άλλες περιπτώσεις δεν πήγαν τόσο καλά. Αυτό συμβαίνει με τους υποψήφιους όλων των κομμάτων. Γιατί εδώ έχουμε ένα χάρτη, όπου κάνουμε μια αναφορά και μια συζήτηση, ορθά για τους υποψήφιους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξαν και υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από άλλα κόμματα και έχασαν. Δεν έχασαν παντού οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που κέρδισαν και μάλιστα κέρδισαν νίκη περιφανή. Σας ανέφερα, πριν, μερικά παραδείγματα. Μπορώ να αναφέρω και άλλα. Βεβαίως, υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν πήγαν καλά οι υποψήφιοί μας. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχουν, όμως και άλλα κόμματα που είχαν αποτυχίες και δεν βλέπω να έχουν διάθεση να αξιολογήσουν τις περιπτώσεις στις οποίες είχαν αποτυχίες οι υποψήφιοί τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Ο Πρωθυπουργός, είπατε, ότι πήρε το μήνυμα. Ομως χθες, είπε ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είπε -και επανέλαβα και εγώ σήμερα- ότι οι βασικές σταθερές της πολιτικής μας δεν αλλάζουν. Προφανώς δεν μπορούν να αλλάξουν. Είναι οι μόνες πολιτικές, οι μόνες πλευρές και ο μόνος ορθός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης, διατηρώντας ταυτόχρονα, τις κοινωνικές κατακτήσεις. Είπαμε ότι υπάρχει ένα μήνυμα που αφορά ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας -όχι τις βασικές μας επιλογές- και αυτό θα το αναλύσουμε. Θα συζητήσουμε πάνω σ' αυτό. Αλλωστε, πρέπει να σας πω ότι, από καιρό πριν, έχει προγραμματιστεί, για τις 30 και 31 Οκτώβρη, σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με αυτό το περιεχόμενο. Αυτό είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκεί, λοιπόν, θα συζητήσουμε με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, θα αναλύσουμε και ανάλογα θα πράξουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι, ήταν για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Μη γελιόμαστε. Εκεί πήγαινε το μήνυμα του κόσμου.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχετε κάνει τέτοια ανάλυση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει έχω κάνει τέτοια ανάλυση; Εσείς δεν το καταλάβατε που πήγαινε το μήνυμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν έχετε τέτοιου είδους επιστημονική ανάλυση, παρακαλώ να μας τη δώσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάνει επιστημονική ανάλυση. Εγώ ακούω την Κοινή Γνώμη, το τι λέει ο κόσμος, γιατί καταψήφισε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς λέμε ότι υπάρχουν μηνύματα που πρέπει να αξιολογηθούν. Θα αξιολογηθούν με τις διαδικασίες που έχει το κόμμα μας. Και, όταν θα είμαστε έτοιμοι, βεβαίως...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ:... θα δρομολογήσουμε την πολιτική μας ανάλογα με αυτά τα ζητήματα. Είπα και πριν και πρέπει να το ξαναπώ, αλλά παρακαλώ για τελευταία φορά, το εξής: Δεν είναι ευθύγραμμα τα μηνύματα αυτών των εκλογών. Για παράδειγμα, εάν οι δημότες της Νίκαιας ψηφίζουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό της τάξης του 56%-57%, και η Νίκαια είναι μια λαϊκή συνοικία εκεί δεν υπάρχει συνέπεια της οικονομικής πολιτικής; Δεν "πλήττονται" οι κάτοικοι αυτοί από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης; Θέλω να πω, επειδή εμείς θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και νηφάλιοι και πάνω απ' όλα σοβαροί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα με πολλή προσοχή και δεν θα οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που είναι πρόχειρα και εν θερμώ. Η εν θερμώ εκτίμηση ποτέ δεν οδηγεί σε καλό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιστεύετε ότι ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ήταν ορθός ή διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων κάποια πράγματα; Και το δεύτερο ερώτημα: Η κα Δαμανάκη χθες έριξε ορισμένες "σπόντες" και νομίζω ότι είχε αποδέκτες και στελέχη του Συνασπισμού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν τη βοήθησαν όσο έπρεπε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρ' ότι δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τον κεντρικό κομματικό σχεδιασμό -μη σας διαφεύγει ότι εγώ μιλώ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και όχι ως εκπρόσωπος του Κόμματος- αυτό που πρέπει να πω είναι, ότι ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός αφορά τους δύο γύρους και το οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχουμε μετά και το β' γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει σχεδιασμός ενός γύρου Υπάρχει σχεδιασμός δύο γύρων. Γι' αυτό, άλλωστε, είπα "κοντός ψαλμός αλληλούια". Σε ό, τι αφορά την κα Δαμανάκη, δηλώσαμε σε όλους τους τόνους, ότι η έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και σεβόμαστε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αναδείξει τα πολιτικά θέματα που υπήρχαν -και εξακολουθούν να υπάρχουν- στο Δήμο της Αθήνας.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορείτε να προσδιορίσετε, ποιές πλευρές εννοείτε, όταν λέτε ότι "υπάρχει αυτό το μήνυμα για ορισμένες πλευρές", που αφορά την Κυβέρνηση...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα απαντούσα, όπως απήντησα και λίγο πριν. Οτι είναι εν θερμώ, σήμερα...

ΚΙΑΟΣ: Οχι, δεν το λέω εν θερμώ, εγώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το λέτε εσείς εν θερμώ, προφανώς. Λέω, θα ήταν εν θερμώ σήμερα, εάν σήμερα προσπαθούσαμε να αξιολογήσουμε αυτές τις πλευρές. Θα το κάνουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και πάντως σύντομα.

ΚΙΑΟΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αν θυμάμαι καλά, ο Πρωθυπουργός τον Ιούλιο, πέρυσι, στο Ναύπλιο, είχε μιλήσει κάπως σχετικώς και μετά δεν το ξαναείπε, βέβαια. Αναφέρεστε σε ποιά περίοδο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είχε εξ αρχής δηλώσει ότι δίνουμε μια μάχη για τους θεσμούς, για τους ανθρώπους που στηρίζουν και στηρίζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βεβαίως δεν είχε αγνοήσει -δεν θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει- ότι οι εκλογές αυτές πάντα εμπεριέχουν ένα γενικότερο πολιτικό μήνυμα. Αυτό είχε πει. Περί δημοψηφίσματος ουδείς και ποτέ είχε κάνει λόγο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Απ' ό, τι κατάλαβα από αυτά που είπατε μέχρι τώρα, φέρεστε να μη δέχεστε το ενδεχόμενο μήνυμα σχετικά με την εισοδηματική πολιτική. Μήπως ασπάζεστε περισσότερο την εντύπωση που καταγράφεται και σε μερίδα του Τύπου σήμερα, ότι οφείλονται, ενδεχομένως στη διάσπαση των δυνάμεων προς τους υποψηφίους που προέρχονταν από παρεμφερείς χώρους; Μήπως εκεί είναι το μήνυμα; Μήπως υπάρχει το θέμα της διάσπασης μέσα στο Κόμμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το πρώτο θέμα που έχετε θέσει αφορά την ουσία της ανάλυσης των αποτελεσμάτων και επανέλαβα αρκετές φορές ότι αυτό θα το πράξουμε, όπως πρέπει και όταν πρέπει. Και πάντως πολύ σύντομα. Το δεύτερο θέμα είναι ένα πραγματικό γεγονός. Πράγματι, είχαμε αρκετά ψηφοδέλτια στα οποία εκφράστηκαν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, γι` αυτό και είπα πριν ότι πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στην εξαγωγή συμπερασμάτων, γιατί αυτοί οι πολίτες ή εν πάση περιπτώσει πολλοί από αυτούς τους πολίτες -για να μην είμαστε και απόλυτοι- δεν απέκοψαν τους δεσμούς τους με το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του. Απλώς, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για συγκεκριμένους λόγους, εκφράστηκαν διαφορετικά μέσα από τα δημοτικά και νομαρχιακά ψηφοδέλτια. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα το αντιμετωπίζει από δω και στο εξής. Οπως γνωρίζετε, φάνηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι ο ρόλος των προσώπων έχει ένα ιδιαίτερο βάρος στις μέρες μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Και στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δεν θα συγκρούονται κομματικοί στρατοί. Αυτό είναι υγιές.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μήπως θυμάστε πόσα είναι τα ποσοστά της αποχής;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω μπροστά μου ποσοστά. Είναι όμως αρκετά μεγάλα. Νομίζω ότι το τελευταίο που πήρα είναι γύρω στο 30%, αλλά δεν έχω μαζί μου αυτή τη στιγμή το σχετικό χαρτί. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο ποσοστό -και είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την πολιτική ζωή της χώρας και τα πολιτικά κόμματα- είναι ότι έχουμε, ούτως ή άλλως, μεγάλο ποσοστό αποχής. Και αυτό είναι αξιολογήσιμο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Στο πλαίσιο των αξιολογήσεων που ήδη με κάποιους τρόπους έχετε κάνει, θέλετε να σταθμίσετε λίγο τα αποτελέσματα των συνεργασιών ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ειδικά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κι εκεί ενιαίο αποτέλεσμα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πήγαν πάρα πολύ καλά. Σε άλλες περιπτώσεις, όχι. Νομίζω ότι και σ` αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είχε άμεση εξάρτηση από το πρόσωπο του υποψήφιου νομάρχη, δημάρχου. Και βεβαίως, αν ήταν εν ενεργεία, το πρόγραμμά του και την αξιολόγηση του έργου του. Π. χ. εξελέγη στα Γιάννενα ο κ. Ζαρμπαλάς, ο οποίος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίχθηκε όμως και από το Συνασπισμό. Το ίδιο ισχύει και στη Θεσπρωτία με τον κ. Τσώνη και σε άλλες περιπτώσεις. Είχαμε, λοιπόν, και πολύ θετικά συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε συνεχώς για τα πρόσωπα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μιλάω συνεχώς. Μιλάω κατά τα μέτρο που αυτά έπαιξαν ρόλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε, με βάση τα αποτελέσματα που έχετε μέχρι τώρα στα χέρια σας, ότι έγιναν λανθασμένες επιλογές; Γιατί υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να μπουν στο δεύτερο γύρο ή πήραν τις εντυπώσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας πω ότι οι επιλογές, πολλές φορές, κρίνονται και από το αποτέλεσμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να μας πείτε και κάτι συγκεκριμένο. Πρώτον, τα μηνύματα στα οποία αναφέρεστε γενικώς και αορίστως περιλαμβάνουν π. χ. και τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν τα εσωκομματικά ζητήματα από το '96 και μετά. Και δεύτερον, δεδομένου ότι η κα Δαμανάκη επελέγη κατόπιν προσωπικής εισηγήσεως του κ. Σημίτη, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να την καλέσει για να συζητήσουν από κοντά τις αιτίες της συντριβής;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρώτα απ` όλα -το είπα και θα το πω ακόμη μια φορά- τα μηνύματα χρήζουν υπεύθυνης, σοβαρής και νηφάλιας εκτίμησης και ανάλυσης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αυτό σημαίνει στις καλένδες, δηλαδή;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ημουν πολύ συγκεκριμένος. Σας είπα ότι το ΠΑΣΟΚ, σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν τις δημοτικές εκλογές, έχει ορίσει για τις 30 και 31 Οκτωβρίου, σε δεκαπέντε ημέρες, δηλαδή, συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του που είναι η Κεντρική Επιτροπή. Δεκαπέντε ημέρες δεν είναι οι καλένδες, τουλάχιστον όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Θα υπάρξει πλήρης και λεπτομερής αξιολόγηση. Μέχρι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή θα έχει συνέλθει και το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, που θα εισηγηθούν, άλλωστε, και στην Κεντρική Επιτροπή. Σε ό, τι αφορά την κα Δαμανάκη, απάντησα και επαναλαμβάνω ότι σεβόμαστε ιδιαίτερα τον αγώνα που έδωσε, προσπαθώντας να αναδείξει τα πολιτικά μηνύματα που είχε και εξακολουθεί να έχει ανάγκη η Αθήνα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αλλη ήταν η ερώτησή μου. Αν θα την καλέσει ο κ. Σημίτης.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω, όπως νομίζω εγώ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σ' αυτό που ρωτάω, όμως.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που ρωτήσατε το κατάλαβα και σας απήντησα με τον τρόπο που επιθυμώ.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, θέλω να σταθώ λίγο στην αξιοπιστία σ' ό, τι αφορά βεβαίως την επεξεργασία του μηνύματος το οποίο, όπως είπατε, έχετε λάβει. Να πάρω μια πλευρά των όσων είπατε, λόγω του ότι είναι πολύ σημαντική για τη διαφορετικότητα των αποτελεσμάτων σε διάφορες περιοχές. Ρωτώ λοιπόν: πώς μπορεί ένας πολίτης ο οποίος τυχαίνει να είναι πολύ κοντά στο κόμμα σας, να δει με αξιοπιστία το αποτέλεσμα της επεξεργασίας σας, όταν εσείς προτρέχετε να πείτε ότι δεν τίθεται θέμα γενικότερης πολιτικής, αλλά πλευρών της πολιτικής;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι ο πολίτης μπορεί να προστρέξει στην αξιοπιστία μιας κυβέρνησης η οποία αποφεύγει πρώτον να πει μεγάλα λόγια και δεύτερον πιστεύει και επιμένει ότι οι βασικές επιλογές που έχουν γίνει για την πορεία της χώρας μέχρι την είσοδό της στην ΟΝΕ, δεν μπορούν να ανατραπούν γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να έχουμε τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης κρίνεται από τη σταθερότητα των επιλογών της και την προσήλωση με την οποία ακολουθεί αυτές τις επιλογές. Βεβαίως, όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν και άλλες πλευρές της πολιτικής, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα εκτιμηθούν.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Το επαναλαμβάνετε και εσείς σήμερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ' αρχήν ο Πρωθυπουργός δεν υπαινίσσεται. Μιλάει πάντα ευθέως.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Είπε ότι θα εξετάσει αυτές τις πλευρές της πολιτικής.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα και το έχω κάνει σε 20 διαφορετικούς τόνους.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Χωρίς να το λέει ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είπε -και επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα- ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έχει και ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα αξιολογήσουμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Αποκλείετε, λοιπόν, να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις; Το μήνυμα δεν ήταν καλό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν αποκλείω τίποτα. Και δεν νομίζω να βγήκε απ' αυτά που λέω εγώ, σήμερα, ότι αποκλείω οτιδήποτε. Ισα-ίσα το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και εγώ το επανέλαβα σε πάρα πολλούς τόνους σήμερα. Δεν αποκλείω τίποτα. Αυτό που αποκλείω, όμως, είναι να αλλάξουν οι βασικές επιλογές τις οποίες έχουμε χαράξει. Πλευρές της πολιτικής μας μπορεί να χρειάζονται επανεξέταση. Θα τις δούμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Να επαναδιατυπώσω την ερώτησή μου: Καταλάβαμε, χθες, απ' όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στο απυρόβλητο λόγω ΟΝΕ, που είναι αμετακίνητος στόχος, ανοίγεται θέμα ανασχηματισμού;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως της Ατταλείας, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, αν έχετε κάτι και με τις ελληνικές κινήσεις και τις συνεννοήσεις που γίνονται με τους συμμάχους, με το ΝΑΤΟ κλπ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Χόλμπρουκ, μέχρι προ ολίγου, διαπραγματευόταν ακόμα.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ αναφέρομαι στην Κυβέρνηση, στις συνεννοήσεις που κάνετε με τους άλλους, για τη διάθεση λιμανιών, αεροδρομίων κ. λπ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχουμε τίποτα νεώτερο. Μα, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα επέμβαση. Δεν έχουμε τίποτα νεώτερο απ' ό,τι έχουμε πει μέχρι στιγμής. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 October 1998 - 7:55:36 UTC