Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, θα μου επιτρέψετε -πριν από τη συζήτησή μας- να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο:

Εγινε μία διεξοδική συζήτηση για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Κάθε μέλος εξέφρασε τις απόψεις του και διαπιστώθηκε μία κοινή προσέγγιση όλων των στελεχών, που μετέχουν στα δύο αυτά όργανα, για τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούμαστε από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτό το οποίο προέχει για μας είναι να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα, στο πλαίσιο των συντεταγμένων και θεσμικών λειτουργιών του Κινήματος και της Κυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να είναι σαφές ότι παραμένει σταθερό το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών στόχων, για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για το κράτος πρόνοιας, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους. Και, βεβαίως, παραμένει σταθερή και συνεπής η πορεία μας, η ακολουθία των βημάτων μας προς τους επόμενους σταθμούς, που είναι κορυφαίοι για το Κίνημά μας: Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 1999 και οι εθνικές εκλογές το 2000. Εντείνουμε την προσπάθειά μας για να δημιουργήσουμε όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, προκειμένου να επιτύχουμε και πάλι την κινητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων, που συμπορεύονται μαζί μας για την επίτευξη των μεγάλων στόχων μας. Ιδιαίτερα, μελετούμε, στο πλαίσιο της ανάλυσης αυτών των αποτελεσμάτων, την εξειδίκευση της πολιτικής μας σε πολλές πλευρές, προκειμένου με ειδικό τρόπο να απευθυνθούμε στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις, οι οποίες εκφράζονται πολιτικά από την παράταξή μας. Ακόμη, να συμβάλουμε, με τη βελτίωση και διόρθωση της πολιτικής μας, όπου αυτό επιβάλλεται, ώστε οι πολίτες να νιώσουν πως αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινή ζωή τους, όπως τα προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης, της ασφάλειας, της εγκληματικότητας, της λειτουργίας του κράτους, της υγείας και της πρόνοιας. Ολα αυτά συμβαδίζουν με την προσπάθειά μας, η οποία συνεχίζεται εντονότερα, για την ανασύνταξη των δυνάμεων του πολιτικού χώρου μας, την επανασυσπείρωση και την επίτευξη στο μέγιστο βαθμό της συνοχής των δυνάμεών μας. Στη βάση αυτών των επιδιώξεων θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Η πολιτική αυτή -της εκτίμησης των αποτελεσμάτων, αλλά και της ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας- θα αποτυπωθεί και στην ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει ανασχηματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη ούτε τίθεται τέτοιο θέμα. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό ανάγεται στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετέθη θέμα συλλογικής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα, διότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό μας αυτό το οποίο υπονοείτε με την ερώτησή σας. Το ότι τα κορυφαία όργανα του Κινήματος λειτουργούν δημοκρατικά και συλλογικά πιστεύω ότι είναι αποδεδειγμένο. Αποτελεί κατάκτηση για την Κυβέρνηση και το Κίνημά μας, στο πλαίσιο αυτών των οργάνων, η λήψη των αποφάσεων να γίνεται με δημοκρατικό, διαφανή και συλλογικό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς ετέθη μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από κανέναν, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνον αυτά συζητήσατε, τίποτα άλλο; Δεν διαπιστώσατε δυσφορία στους πολίτες, δεν διαπιστώσατε κάποια ήττα, σε πολλές περιοχές;

ΡΕΠΠΑΣ: "Κάποια ήττα" διαπιστώσαμε! Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημά σας θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι γι` αυτά τα θέματα μιλήσαμε και τις προηγούμενες ημέρες. Δεν είπαμε ότι το αποτέλεσμα αυτό περιέχει μια δυσαρέσκεια, ότι αποτελεί μία έκφραση δυσφορίας, ότι είναι ένα δυσμενές αποτέλεσμα και κατώτερο των προσδοκιών μας; Πιστεύετε ότι δεν έχουμε ανοικτές τις "κεραίες" μας, ώστε να λαμβάνουμε, απόλυτα, τα μηνύματα των καιρών; Πρέπει να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι γίνεται και γι` αυτό ακριβώς χειριζόμαστε με πολύ συνετό και υπεύθυνο τρόπο τις δημόσιες και εθνικές υποθέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα το πήρατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα είναι ότι εκτός ημών δεν βλέπω άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου να έχουν αντιληφθεί ότι τα μηνύματα του ελληνικού λαού στρέφονται και προς αυτούς. Το είχα πει και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά βεβαίως είναι θέμα δικό τους, αν θέλουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και τα μηνύματα που περιέχει.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι η Κυβέρνηση θα εξειδικεύσει την πολιτική της, όπου είναι αναγκαίο, και θα αναλάβει πρωτοβουλίες διόρθωσης της πολιτικής αυτής. Πρώτον, θέλω να ρωτήσω αν η πρωτοβουλία για τη διόρθωση της πολιτικής αφορά τον Προϋπολογισμό, που θα συζητηθεί την Παρασκευή και δεύτερον, σε ποιους τομείς και πότε πρόκειται να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τον προϋπολογισμό δεν έγινε κάποια ειδική συζήτηση. Γνωρίζετε ότι την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Kυβερνητικής Eπιτροπής, όπου για πρώτη φορά, θα συζητηθεί το θέμα της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Οσον αφορά την εξειδίκευση της πολιτικής μας σε πολλούς τομείς, έγινε ενδεικτική αναφορά στους τομείς στους οποίους και εγώ αναφέρθηκα. Μίλησα για βελτίωση ή διόρθωση της πολιτικής μας, εκεί όπου αυτό είναι απαραίτητο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς ένα κόμμα, πολύ περισσότερο όταν είναι το κυβερνητικό κόμμα, πρέπει να κάνει. Πρέπει να προβαίνει σ` αυτές τις αλλαγές ακόμη κι όταν δεν μεσολαβούν εκλογικές αναμετρήσεις και δεν προκύπτουν αποτελέσματα αυτού του είδους. Αλλά, ασφαλώς, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και έχουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα και τα δεδομένα τα οποία αποτελούν τη βάση των αποτελεσμάτων σε κάθε περιοχή της χώρας, θα μπορούμε με πολύ πιο συγκεκριμένο και εξειδικευμένο τρόπο, να ασκήσουμε την πολιτική μας.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε και για πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και αφορούν άλλα θέματα. Ποια είναι ακριβώς αυτά τα θέματα και πότε θα ανακοινωθούν αυτές οι πρωτοβουλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαπιστώθηκε ότι ήταν κοινή η προσέγγιση όλων των στελεχών και ότι πράγματι ο βαθμός συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σ` αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν είχε το επιθυμητό υψηλό ποσοστό, όπως έγινε με τη συσπείρωση των δυνάμεων των άλλων κομμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Για όλα αυτά, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, θα μιλήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Και πάνω στα θέματα αυτά θα αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός στην αυριανή του ομιλία, δοθέντος ότι οι πρωτοβουλίες, σε μεγάλο βαθμό, αναφέρονται στις αρμοδιότητες του ίδιου του Πρωθυπουργού.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοί ήταν απόντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω απών ήταν ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος την ίδια ώρα δεχόταν τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας. Όλα τα άλλα στελέχη των δύο αυτών οργάνων έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, για πεντέμιση ώρες ήταν με τον Ιρλανδό υπουργό ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το πρόγραμμα που εδώ και αρκετό καιρό είχε συμφωνήσει ο κ. Πάγκαλος με τον Ιρλανδό ομόλογό του. Γνωρίζετε ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη. Ανακοινώθηκε, μόλις χθες. Ο επισκεπτόμενος τη χώρας μας Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει μια μακρά συνεργασία με τον κ. Πάγκαλο. Ωστόσο, δεν γνωρίζω το πρόγραμμα της επίσκεψής του με λεπτομέρειες. Αλλά αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της απουσίας του κ. Πάγκαλου από τη σημερινή συνεδρίαση.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως θα ήταν δυνατό να μας διευκολύνετε στο ρεπορτάζ, όπως άλλωστε έχετε κάνει και άλλη φορά και να μας ενημερώσετε πιο αναλυτικά, όσον αφορά το τι είπε ο Πρωθυπουργός και τέλος πάντων τι είδους ρεπορτάζ βγαίνει από τη συνεδρίαση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον σας να έχετε πληροφορίες για τη συνεδρίαση. Δεν είναι ορθό, κατά την άποψή μου, αυτή την ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δοθέντος ότι επίκειται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αύριο, το πρωί. Θα πρέπει να περιμένουμε το λόγο του Πρωθυπουργού ο οποίος θα αναφερθεί σε όλα αυτά τα θέματα. Μπορώ να πω, όμως, ότι αυτά τα οποία δήλωσα, αποτελούν το πλαίσιο και την κοινή βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η συζήτηση. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν. Με πολύ πυκνό τρόπο, τόσο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, εξ όσων γνωρίζω, όσο και εγώ, τα ανέφερα για ενημέρωσή σας.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε, αν στις απόψεις που εκφράστηκαν, σημειώθηκαν κάποιες αποκλίσεις και κυρίως από την εισήγηση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σημειώθηκε καμία απόκλιση. Αλλά, βεβαίως, δεν θα αποφύγω να πω, ότι καθένας χρησιμοποιεί τις δικές του λέξεις όταν αναφέρεται στα θέματα, ακόμη κι αν τον απασχολούν τα ίδια θέματα, αντιλαμβάνεστε πως ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία για να τα προσεγγίσει. Αυτό το οποίο αποτελεί την κατάληξη αυτής της συζήτησης και την κοινή βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αναπτύξουμε από εδώ και πέρα τη δραστηριότητά μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, είναι το πλαίσιο στο οποίο αναφερθήκαμε με τις δηλώσεις που κάναμε μόλις πριν, ο κ. Σκανδαλίδης κι εγώ...

ΚΙΑΟΣ: Σ` αυτό το πλαίσιο συμφωνούν όλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Το είπα στην αρχή.

ΚΙΑΟΣ: Θέμα συμμαχικών κυβερνήσεων, ετέθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Αλλά, βεβαίως, το θέμα, όπως κι εγώ χθες σημείωσα, της ανοικτής επικοινωνίας και συμπόρευσης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών με άλλες δυνάμεις, είναι ένα θέμα το οποίο πάντα έχει την επικαιρότητα και την αξία του. Δεν έγινε, όμως, ειδική μνεία ή αναφορά στο θέμα αυτό, σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, δεν ετέθη, ούτε γενικότερα, θέμα για τη σχέση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού;.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, το είπα άλλωστε πριν, ότι έγινε διεξοδική συζήτηση. Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Εγώ, ήδη, από χθες, σας είπα στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, ότι στο δεύτερο γύρο αναδεικνύονται αξιωματούχοι. Και προκειμένου κάποιος να αναδειχθεί νομάρχης ή δήμαρχος, πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων μιας ορισμένης περιοχής. Την απόλυτη πλειοψηφία, όμως, μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος, μετά από τη συνεργασία πολλών δυνάμεων, πολλών συνδυασμών, δοθέντος ότι οι εκλογές στο δεύτερο γύρο, ανέδειξαν και το μεγαλύτερο αριθμό νομαρχών και δημάρχων και μεταξύ των άλλων έδωσαν αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν μετά από συμμαχίες, συνεργασίες. Σ` αυτό έγινε αναφορά. Για το θέμα των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα, απάντησα προηγουμένως.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώθηκε έλλειψη συσπείρωσης και συνοχής ανάμεσα στους παράγοντες της Κυβέρνησης και δεύτερον, αν ο Πρόεδρος ή ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απέδωσαν σε κάποιους ευθύνες ή αναγνώρισαν οι ίδιοι κάποιες δικές τους ευθύνες για το αποτέλεσμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε ποσοστιαία κατανομή ευθυνών στο πλαίσιο της συζήτησης. Εγιναν πολιτικές διαπιστώσεις, μεταξύ των άλλων και η συγκεκριμένη για τη συσπείρωση και συνοχή των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όπως αυτές φανερώθηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά και στο δεύτερο γύρο. Και επίσης, η ευθύνη, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι ευθύνη η οποία αφορά όλους εκείνους οι οποίοι συμμετέχουν στα όργανα στα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, στα οποία αποφασίζονται οι χειρισμοί, στα οποία επιλέγονται οι κατευθύνσεις που θα δοθούν. Γνωρίζω και γνωρίζετε κι εσείς ότι αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας Κυβέρνησης, ενός κόμματος εν προκειμένω. Εγινε αναφορά στα αίτια, αλλά την κυρίαρχη αιτία για το εκλογικό αποτέλεσμα ο καθένας την προσέγγισε με το δικό του τρόπο από τη δική του πλευρά. Ο κοινός τόπος προσέγγισης αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα κι εγώ, μιλώντας εισαγωγικά.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Είπατε ότι δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού. Κανένα από τα μέλη των δύο οργάνων δεν μίλησε για διορθωτικές αλλαγές; Δεν σας απασχόλησε αυτό που ακούγεται πολύ τις τελευταίες ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διορθωτικές αλλαγές στην πολιτική που ασκούμε, χρειάζονται. Είναι κάτι που πάντα το επιθυμούμε και πάντα το επιδιώκουμε, ανεξαρτήτως των οποιονδήποτε εκλογικών αποτελεσμάτων. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και σ` αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Από την άλλη, όσον αφορά τα θέματα της στελέχωσης των κυβερνητικών οργάνων, ιδιαίτερα το θέμα της σύνθεσης της Κυβέρνησης, γνωρίζετε ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Είναι κάτι το οποίο δεν συζητείται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε ενδεικτική αναφορά στην αναγκαιότητα βελτίωσης και διόρθωσης σε τομείς, όπως είναι η ανεργία, η υγεία και η ασφάλεια. Να υποθέσω ότι όλοι οι Υπουργοί που προίστανται αυτών των τομέων είναι ανεπαρκείς κατά τον Πρωθυπουργό και αν προτίθεται να τους αλλάξει. Και δεύτερον, επειδή είναι συνώνυμα αυτών που είπε ο Πρωθυπουργός, χθες ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο θέμα της υγείας και είπε ότι η Ιατρική έχει μετατραπεί σε επιχείρηση εμπορικού προσανατολισμού και παρομοίασε τις ασφαλιστικές εταιρίες με τεράστιες μηχανές που καταβροχθίζουν τους πολίτες και βγάζουν χρήματα. Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, από πουθενά δεν προκύπτει το συμπέρασμα, το οποίο περιέχεται στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αναφορά στους τομείς αυτούς, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αναφορά σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινή ζωή του. Είναι στόχος μόνιμος και η προσπάθειά μας διαρκής να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του πολίτη. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι φαινόμενο των καιρών -όχι σημερινό και όχι μόνο ελληνικό- το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών ή και αξιών. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλούς τομείς και κατά πολλούς τρόπους. Πολιτικά κόμματα, διανοητές και εσείς νομίζω έχετε κάνει τέτοιες επισημάνσεις. Μπορώ να πω ότι και στο χώρο της ενημέρωσης έχουμε χαρακτηριστικά εμπορευματοποίησης, τα οποία επικρατούν πολλές φορές και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ενημέρωση. Αλλά, αυτά τα στοιχεία της εμπορευματοποίησης, θα μου επιτρέψετε να πω, κατακλύζουν το δημόσιο χώρο και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα τολμούσα να πω ότι δεν εξαιρώ οποιαδήποτε δραστηριότητα, οποιονδήποτε τομέα, γιατί δεν υπάρχει τομέας τον οποίο δεν έχει αγγίξει ή "μολύνει" -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη- αυτή η επιδίωξη της αποκόμισης μεγάλων κερδών, μέσω της ανάπτυξης συναφών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς πάντα λέμε ότι τα κοινωνικά αγαθά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπορικά αγαθά, που έχουν αντίτιμο, δεν μπορούν να τίθενται σε διατίμηση. Αυτό είναι το νόημα της πολιτικής μιας προοδευτικής Κυβέρνησης ή οι εξαγγελίες ενός σοσιαλιστικού κόμματος δεν μπορεί να εξισώσουν τις κοινωνικές αξίες, τα κοινωνικά αγαθά με τις πρακτικές αξίες που έχουν για την καθημερινή ζωή μας τα εμπορικά αγαθά, τα υλικά αγαθά, τα αντικείμενα. Αυτό, όμως, είναι μια συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει σε άλλο χώρο. Δεν προκύπτει κάτι καινούργιο από αυτές τις επισημάνσεις. Πάντως, χαιρόμαστε που γίνονται τέτοιες διαπιστώσεις και ελπίζουμε αυτοί που τις κάνουν να αναλάβουν και τις σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε το φαινόμενο αυτό αν δεν μπορεί να εκλείψει, τουλάχιστον να μειωθεί.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το χώρο της Εκκλησίας τον διαχωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα αναφορά σ' αυτό. Είπα συγκεκριμένα "θα τολμήσω να πω ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε χώρος, ο οποίος να μην έχει αγγιχτεί από τέτοια φαινόμενα".

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα συναφή μεταξύ τους. Πρώτον, αν διαπιστώθηκε έλλειψη στρατηγικής ή τακτικής στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στον α' ή το β' γύρο ή και στους δύο γύρους; Δεύτερον, αν τέθηκε θέμα από μέλη των δύο αυτών Οργάνων που συνεδρίασαν σήμερα, οποιοδήποτε θέμα αποκλεισμού εσωκομματικών δυνάμεων από τη λήψη των αποφάσεων ή την υλοποίησή τους; Τρίτον, αν υπήρξαν επισημάνσεις για ευθύνες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών; Υπάρχει κάτι επ' αυτών των θεμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα που θέσατε, έτσι όπως τα θέσατε, δεν έγινε κάποια συζήτηση, ούτε υπήρξε προσέγγιση ανάλογη με αυτήν που επιχειρήσατε μέσω των ερωτήσεών σας. Ολα αυτά τα θέματα μας απασχόλησαν γιατί έχουν σχέση με ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα επηρέασαν, λιγότερο ή περισσότερο, τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η κοινή βάση, η οποία αποτελεί -αν θέλετε- και τη βάση για να βγάλουμε συμπεράσματα και να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, είναι το πλαίσιο αυτό στον οποίο αναφέρθηκα εισαγωγικά.

ΚΙΑΟΣ: Τι λέγατε εκεί μέσα πέντε ώρες; Πείτε μας "δεν σας λέμε". Εμείς περιμέναμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε διεξοδικά και καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα σ' αυτό. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μπορείτε να αναζητήσετε τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα ικανοποιούν τον επαγγελματισμό σας. Είναι απόλυτα σεβαστή η προσπάθεια αυτή. Από την άλλη όμως κι εμείς, όταν συζητούμε για την πολιτική μας, θα συζητούμε με τρόπο, ο οποίος αποτελεί την αλήθεια και θα εξυπηρετεί και την τακτική που ακολουθούμε, προκειμένου η πολιτική μας να είναι πιο αποτελεσματική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καταγγελίες του κ. Καψή δεν σας απασχόλησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Για να καταλάβουμε, όμως, καλύτερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πού θα ρίξει το βάρος η Κυβέρνηση; Πού; Στον οικονομικό τομέα; Στην αποτελεσματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τους τομείς εκείνους στους οποίους θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, κατά την άσκηση της πολιτικής μας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Μίλησα για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα το πλαίσιο της πολιτικής μας δεν διαρρηγνύεται, δεν αλλάζει. Η επίτευξη των μεγάλων κοινωνικών και εθνικών στόχων πιστεύουμε ότι συγκινεί και συγκεντρώνει την επιδοκιμασία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το πλαίσιο αυτό παραμένει ως έχει.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Τέθηκε από κάποιο μέλος των οργάνων που σήμερα συνεδρίαζαν και συζητήθηκε ο τρόπος χάραξης της πολιτικής; Υπήρξαν προτάσεις για συγκεκριμένες βελτιώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν συζητήσουμε μέχρι το βράδυ και εσείς υποβάλλετε διάφορες υποθετικές ερωτήσεις για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία μπορεί να υποθέσετε ότι συζητούνται, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να κάνουμε πολιτική συζήτηση. Σας λέω ότι έγινε μια προσέγγιση από όλους. Ο καθένας μίλησε με τον δικό του τρόπο, χρησιμοποιώντας λέξεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του για το πώς διαμορφώθηκε το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, όπως, επίσης, και για το τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο μήνυμα του αποτελέσματος αυτού. Ο κοινός τόπος είναι αυτό το πλαίσιο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θέματα τέθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά θέματα τέθηκαν. Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι το πλαίσιο στο οποίο καταλήγουμε. Για τα θέματα αυτά μιλήσαμε και χθες. Δεν μιλήσαμε για μήνυμα που αφορά πλευρές της πολιτικής μας; Δεν είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε διορθωτικές-βελτιωτικές κινήσεις; Δεν μιλήσαμε για τα φαινόμενα μικρής συσπείρωσης ή διάσπασης των δυνάμεων του χώρου σ' αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις; Δεν μιλήσαμε για τη δημιουργία συμμαχιών ετερόκλητης σύνθεσης, προκειμένου να αναδειχθούν στον β' -κυρίως- γύρο, νικητές στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα τα οποία, από την Κυριακή το βράδυ μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί κατά κόρον από τους πολιτικούς, από εσάς, και για τα οποία έχουν γραφεί πάρα πολλά, είναι τα θέματα που μας απασχολούν. Δεν πρόκειται "να ανακαλύψουμε πάλι την Αμερική". Είναι πολύ συγκεκριμένα τα θέματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για τις δυνάμεις συνεργασίας, έγινε πάλι μέσα λόγος περί κεντροαριστεράς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε λόγος για πάρα πολλά θέματα. Αλλά, για κανένα θέμα δεν έγινε λόγος με τέτοιο τρόπο, ώστε το θέμα αυτό να είναι το κύριο θέμα που μας απασχόλησε ή το θέμα στο οποίο κάναμε μια τέτοια συζήτηση, ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Για όλα αυτά τα θέματα, θα μου επιτρέψετε να ζητήσω να κάνετε υπομονή, μέχρι την αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ. Ο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Εκτός από πλευρές-πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που χρήζουν διόρθωσης ή επανεξέτασης συζητήθηκαν τα προβλήματα δυσλειτουργίας στο εσωτερικό της Κυβέρνησης ή του Κόμματος; Ρωτώ γιατί έχουν γίνει τέτοιες αναφορές κι εσείς μιλήσατε για τις διχογνωμίες μεταξύ υπουργών και στελεχών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, τα θέματα της σύμπνοιας ή της συνένωσης των δυνάμεων, τα θέματα που έχουν σχέση με την εικόνα της Κυβέρνησης ή την εικόνα των στελεχών του Κινήματος -αν δηλαδή είναι εικόνα συνεργασίας ή εικόνα αντιπαράθεσης- πάντοτε συζητούνται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν εντοπίστηκαν, κατά τη διάρκεια της 5ωρης συζήτησης, τα στοιχεία εκείνα του αποτελέσματος που πιστοποιούν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει την έγκριση του ελληνικού λαού; Και εάν εντοπίστηκαν ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό μιλήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Είπαμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των πολιτικών δυνάμεων στο πολιτικό στερέωμα. Μιλήσαμε για τις μικρές απώλειες των δυνάμεων που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, απώλειες που μπορεί εμμέσως και πλαγίως να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μια μικρή κάμψη της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος, η οποία είναι οριακή και έχει, πάντως, σχέση με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο της θητείας της Κυβέρνησης. Είναι η χειρότερη στιγμή για μια Κυβέρνηση, το μέσο της θητείας της. Γνωρίζουμε ότι πολλά μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει, ενώ είναι χρήσιμα δεν είναι πάντοτε δημοφιλή. Από εκεί και πέρα αναμένουμε την ολοκλήρωση του έργου μας -κάτι το οποίο πρέπει και εσείς να αναμένετε, όπως και ο ελληνικός λαός- προκειμένου να κριθούμε πάλι το 2000. Και νομίζω ότι δεν αμφισβητείται από κάποιους -τουλάχιστον με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανερώνει πως είναι ειλικρινής πεποίθησή τους αυτή η αμφισβήτηση- η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Μιλήσαμε γι αυτά. Αλλωστε, συζητούμε, αν θέλετε να μείνουμε στο πεδίο του προγράμματος, για αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τις οποίες εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν. Δ. ποτέ δεν εισηγήθηκε νέους θεσμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποτέ δεν προχώρησε σε κάποια σημαντική μεταρρύθμιση, όσο ήταν κυβέρνηση. Αντίθετα, πολέμησε τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εμείς εμπνευστήκαμε, εισηγηθήκαμε και εισαγάγαμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εγιναν τοποθετήσεις από τα συμμετέχοντα στελέχη και υπήρξε ένα πλαίσιο γενικών συγκλήσεων και υπήρξε αναφορά σε θέματα στρατηγικής της Κυβέρνησης; Όλα αυτά παραπέμπονται για εκτίμηση στο συνέδριο του κόμματός σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συνέδριο του κόμματός μας θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με την ιδεολογία, με την πολιτική που ακολουθούμε και με τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Από κει και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία συζητήσεων και αξιολόγησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, προκειμένου να έχουμε μια τελική και κατασταλαγμένη άποψη για το τι έγινε και για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε θέμα Γιαννόπουλου, ο οποίος εκτός από δημοσιογράφους άρχισε να μηνύει και πολιτικούς, τώρα. Αν δηλαδή αυτό χαλάει την εικόνα της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα από κανέναν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κατριβάνος έκανε σήμερα μια καταγγελία ότι δέχεται απειλές και μάλιστα από τη 17 Νοέμβρη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Λυπούμαστε αν βρίσκεται σε τέτοια ταλαιπωρία. Πιστεύω ότι ο κ. Κατριβάνος πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να έχει την ανάλογη κάλυψη. Είναι δυνατόν να κινδυνεύει η ζωή ενός συμπολίτη μας ο οποίος μάλιστα έχει και ένα δημόσιο αξίωμα;

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ως Κυβέρνηση πώς σχολιάζετε τη διένεξη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχει διαφορά απόψεων, οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί είναι επιτρεπτοί ακόμη και αν πολλές φορές είναι ακραίοι. Δεν θα πρέπει όμως κάποιοι να επιδίδονται σε συκοφαντικούς, αστήρικτους και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς, όταν θέλουν έτσι να βλάψουν κάποιον που θεωρούν ότι είναι πολιτικός αντίπαλός τους. Γι' αυτό λοιπόν φράσεις του τύπου "άθλιο υποκείμενο", που δεν παραπέμπουν σε πολιτική συμπεριφορά ή σε ιδεολογία αλλά σε στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου, πιστεύω ότι δεν είναι παραδεκτές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: `Ηθελα να ρωτήσω αν φράσεις όπως "προδότης", "εξωμότης"...

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά πώς έχει εξελιχτεί αυτό το θέμα. Από κει και πέρα ο καθένα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο που νομίζει ότι είναι ο πλέον ορθός. Αυτό το οποίο εγώ επαναλαμβάνω είναι ότι οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί είναι παραδεκτοί, ακόμη και όταν είναι υπερβολικοί και ακραίοι, αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Πρέπει να παραδεχθείτε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έγινε στόχος με ύβρεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς και ανιστόρητες κατηγορίες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: `Ηθελα να ρωτήσω αν σήμερα ο χαρακτηρισμός "σκουλήκι" που χρησιμοποίησε ο κ. Γιαννόπουλος για τον κ. Κατριβάνο, βρίσκεται στα όρια έστω των "ακραίων" πολιτικών χαρακτηρισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό απάντησα μόλις πριν και διατύπωσα τη θέση μου. Από κει και πέρα εσείς έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τα δικά σας σχόλια. Παρακαλώ να μην "καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα".

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δημοσιεύτηκαν σήμερα στην "ΑΘΗΝΑΙΚΗ" κάποιες πληροφορίες για τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ όπου κατά την εφημερίδα υπήρξε μια συμφωνία η οποία αφορά τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Δηλαδή τον έλεγχο των πτήσεων από το ΝΑΤΟ χωρίς την ενημέρωση του FIR Αθηνών, καθώς και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Υπήρξε τέτοια συμφωνία; `Εγινε κάτι το οποίο μπορείτε να μας πείτε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε παρουσία πολλών συνεργατών τους. Οι συζητήσεις δεν είχαν τέτοιο αντικείμενο. Δεν έγινε οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών της εφημερίδας, γνωρίζω όμως ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 October 1998 - 7:45:51 UTC