Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε μία ώρα τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Μπερνς, ο οποίος είχε ζητήσει τη συνάντηση αυτή. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως συμβαίνει σ` αυτού του είδους τις συναντήσεις.

* Μια ώρα αργότερα ο κ. Σημίτης θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και το βράδυ θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της προβολής της βραβευμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα".

* Αύριο, όπως γνωρίζετε, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Θέμα συζήτησης ο Προϋπολογισμός.

* Το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Κυριακή το βράδυ θα επιστρέψει και το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο Αγιον Ορος, όπου θα βρίσκεται ο Παναγιότατος, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας έχω την εξής γραπτή ερώτηση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑτ: "Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στα Σκόπια από τη συμμαχία του WMR και του Βασίλη Τουμπουρκόφσκι;" Η απάντησή μου είναι: "Αναμένεται η ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στη γειτονική χώρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις αναδεικνύονται με τη λαϊκή ψήφο. Η Ελλάδα, παγίως, ακολουθεί εξωτερική πολιτική φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών. Πιστεύουμε, πως οι εξελίξεις με την ψήφο του γειτονικού λαού στο κράτος των Σκοπίων θα συμβάλλουν, ώστε να ξεπεραστούν και τα υπάρχοντα προβλήματα. Η Ελλάδα έχει δείξει στην πράξη ότι επιθυμεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναμένει από την Κυβέρνηση που θα επιλέξει ο γειτονικός λαός να πράξει τα ανάλογα από τη δική της πλευρά. "

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Κομισιόν με την οποία παρακάμπτεται, ουσιαστικά, το ελληνικό veto για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει και άλλες φορές. Πράγματι, υπάρχει αυτή η εξέλιξη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στους πάγιους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιδιώκεται μέσω μιας αντιφατικής και νεφελώδους επιχειρηματολογίας να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό και πολιτικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Ε. Ε. και των οργάνων της. Πιστεύουμε, πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ε. Ε., αφού δεν είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα Συμβούλια Κορυφής. Για λόγους νομικούς και πολιτικούς, πιστεύουμε ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι δυνατό να προχωρήσει. Θα αντιδράσουμε σε κάθε τέτοια απόπειρα. Η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και θα αξιοποιήσει τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπερασπιστεί μία δίκαιη υπόθεση, το εθνικό συμφέρον. Ετσι, θα υπερασπιστούμε τη συνέπεια που πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ε. Ε.. Πρέπει, ακόμη, να πω ότι για το θέμα αυτό -όπως είπα και τις προηγούμενες ημέρες- έχουν γίνει επικοινωνίες, έχουν σταλεί επιστολές και έχουν γίνει διαβήματα, με τα οποία έχουμε αναπτύξει τα επιχειρήματά μας. Πληροφορούμαστε ότι το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών. Θα παραπεμφθεί, κατ` αρχήν, στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων και αργότερα -ίσως εντός του Νοεμβρίου- θα απασχολήσει και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε. Ε..

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε μιλήσει για τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πέραν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα, μέσω και των διμερών σχέσεων και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθ' όσον κι εκεί βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός και να διατυπώνονται έντονες κριτικές γι` αυτή την πρωτοβουλία της Κομισιόν. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στην Ε. Ε. -όπως κατ` επανάληψη το έχουμε πει- υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων. Αναπτύσσονται διαφορετικές πολιτικές, με βάση τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση κάθε χώρας-μέλους. Εμείς, θα πρέπει να παραμείνουμε σ` αυτό το πεδίο, που διακρίνεται, μεταξύ των άλλων, για το σκληρότατο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σ` αυτό και να δώσουμε τις μάχες υπέρ των θέσεων και των συμφερόντων μας. Και αυτό κάνουμε. Μιας και μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα επισημαίνω ότι έχουμε επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθούμε, μιας πολιτικής που φέρνει τη χώρα πολύ κοντά στο στόχο που είναι η ένταξή μας στην ΟΝΕ. Αυτό που σήμερα, με ομολογία των αρμοδίων αρχών της Ε. Ε., αποτελεί πεποίθηση, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα θα επιτύχει να ενταχθεί στην ΟΝΕ, με τη συνετή πολιτική που ακολουθούμε θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλα μέσα, όμως, δεν μου είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πολύ αποκαλυπτικός. Είπα ότι η Ε. Ε., τα όργανά της και οι διαδικασίες της είναι και ένα πεδίο ανταγωνισμού. Καθένας αναπτύσσει τις τακτικές του. Εμείς προσαρμόζουμε τις τακτικές μας, αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που κάθε φορά είναι απαραίτητες, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο. Αυτά δεν τα ανακοινώνεις εκ των προτέρων και μάλιστα με ένα τέτοιο αναλυτικό τρόπο, όταν δεν γνωρίζεις, στις λεπτομέρειες και με απόλυτη σαφήνεια, τη θέση που θα υποστηρίξουν όλοι οι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι συμμετέχουν σ` αυτή τη διαδικασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, χθες, ότι πολύ σύντομα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πότε θα γίνει αυτό; Σήμερα, αύριο; Θα εξαντληθούν οι άλλες διαδικασίες και μετά θα γίνει η προσφυγή; Τι σημαίνει πολύ σύντομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία πρωτοβουλία η οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα αναληφθεί χωρίς χρονοτριβή από την Κυβέρνησή μας. Μην περιμένετε να σας πώ σήμερα ημέρα και ώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, δεν θα εξαντλήσετε τις διαδικασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο σταθμίζουμε με βάση τις γενικότερες εξελίξεις. Είναι, πάντως, μια πρωτοβουλία την οποία έχουμε υπ` όψη μας να αναλάβουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή η ψηφοφορία ήταν 13-1, πώς σχολιάζετε ότι οι άλλες χώρες που εκπροσωπούνται στην Κομισιόν δεν αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα της Ε. Ε., έτσι όπως τα λέτε εσείς ή δεν γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι χώρες έχουν συμφωνήσει σ` ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο αποτυπώθηκε με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Λουξεμβούργο και αργότερα στο Κάρντιφ. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα της Ε. Ε., το Συμβούλιο Υπουργών. Πριν ληφθεί απόφαση, πριν δημοσιευθεί αυτή η απόφαση, πριν η απόφαση αυτή αποτελέσει απόφαση της Ε. Ε., δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Η αντίδραση αυτή την ώρα εκδηλώνεται, μέσω των διμερών και πολυμερών συνεννοήσεων, προκειμένου να αναδείξουμε τις θέσεις μας και να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας, με σκοπό να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Οταν οι εξελίξεις πάρουν τη μορφή εκείνη, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για την κατάληξή τους, για ένα τελικό και δεδομένο αποτέλεσμα, θα μπορούμε κι εμείς να πράξουμε αναλόγως. Αυτή την ώρα πρέπει να πω ότι η πολιτική η οποία ακολουθείται εκ μέρους της Ε. Ε., στο συγκεκριμένο θέμα, είναι αντιφατική. Και τούτο γιατί -το γνωρίζετε κι εσείς- η Τουρκία αντιμετωπίζεται, αφενός, ως χώρα η οποία μπορεί να προχωρήσει, λόγω της Τελωνειακής Ενωσης με την Ε. Ε., σε μία περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών της με την Ε. Ε., αφού είναι μία χώρα αναπτυσσόμενη, και αφετέρου, αντιμετωπίζεται ως μία χώρα υπανάπτυκτη, μια χώρα η οποία αφού έτσι χαρακτηρίζεται σημαίνει ότι δεν έχει ορατό ορίζοντα ένταξης στην Ε. Ε.. Αυτό, ακριβώς, το αντιφατικό των επιχειρημάτων δείχνει ότι υποκρύπτεται κάποια σκοπιμότητα σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Αυτή η σκοπιμότητα δεν είναι δυνατό να επικρατήσει επί των αρχών με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί η Ε. Ε.. Οι αρχές αυτές αποτυπώνονται στο πλαίσιο της πολιτικής που αποφασίστηκε στα Συμβούλια Κορυφής κι εμείς είμαστε συνεπείς σ` αυτές τις αποφάσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μήπως, αυτό το σημείο είναι το θετικό σημείο της απόφασης και δεν δικαιολογεί την αντίδραση της Ελλάδας, το ότι, δηλαδή, το ποσό διοχετεύεται σε μία αναπτυσσόμενη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς κάνουμε πολιτική αρχών. Δεν κάνουμε πολιτική μικρο-σκοπιμοτήτων. Επιθυμούμε η Ε. Ε. να λειτουργεί με αρχές και κανόνες που αποδεικνύουν ότι σέβεται τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ότι με συνέπεια ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική, αφού η πολιτική αυτή είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των κρατών-μελών, αλλά και τα συμφέροντα της Ε. Ε..

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές στις αντιδράσεις τους αναφέρονται σε ασυνέπεια της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στο Κάρντιφ δέχθηκε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε. Ε., χωρίς να διατηρήσει επιφυλάξεις. Γι` αυτές τις επικρίσεις τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ευρωπαϊκή στρατηγική της Τουρκίας έχει ορισμένο πλαίσιο, όρους και προϋποθέσεις που τη χαρακτηρίζουν. Εμείς, συμφωνούμε για την ευρωπαϊκή στρατηγική της Τουρκίας κι έχουμε κατ` επανάληψη μιλήσει γι` αυτό. Επιθυμούμε, όμως, να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε. Ε. για την επίτευξη αυτής της πολιτικής. Η χρηματοδότηση, μεταξύ των άλλων, είναι ένα μέτρο για να βοηθηθεί στην επίτευξη αυτής της στρατηγικής και η Τουρκία, στη σύγκλισή της με την Ευρώπη. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτός ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός κανονισμός έχει συνδεθεί και με κάποιες υποχρεώσεις και όρους που δεν τηρούνται. Η Ε. Ε. έχει προγράμματα, μέσω των οποίων χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί την Τουρκία. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο η Ε. Ε. έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της, εδώ και πολύ καιρό. Από τον Ιούλιο του 1996 έχει λάβει απόφαση για τα θέματα αυτά και έχει ορίσει ένα πλαίσιο πολιτικής. Αρα, η κριτική που διατυπώνεται είτε είναι κακόπιστη, είτε φανερώνει άγνοια των δεδομένων. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μέχρι στιγμής ο κ. Πάγκαλος προέβαλε το veto στη χρηματοδότηση της Τουρκίας έναντι μιας δήλωσης για την υπόθεση των Ιμίων. Αυτός ο όρος υπήρχε στην απόφαση του Κάρντιφ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός ο όρος υπάρχει στα κείμενα που έχει αποφασίσει, εδώ και καιρό, η Ε. Ε. για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Γνωρίζετε ότι αυτός ο όρος επαναλαμβάνεται συνεχώς και αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Δίνει έτσι και σε μας το δικαίωμα να μείνουμε συνεπείς σ` αυτή τη θέση της Ε. Ε. και να απαιτούμε την εφαρμογή της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά η απόφαση της Κομισιόν είναι απόρροια της απόφασης του Κάρντιφ και όχι των άλλων γραπτών κειμένων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές οι αποφάσεις αποτελούν ένα πλαίσιο πολιτικής. Δεν θα πρέπει να κάνουμε επιλογή θέσεων, προκειμένου έτσι να εξυπηρετήσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι πιο σημαντικό. Ολα έχουν τη σημασία τους και όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν προβληματίζει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζεται, μέσω των πρακτικών που ακολουθούν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ως η μόνη χώρα μέσα στην Ε. Ε. που δημιουργεί προσκόμματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει, κατ` επανάληψη, μιλήσει υπέρ της ανάγκης να προσεγγίσει η Τουρκία την Ε. Ε., να γίνει μια χώρα ευρωπαϊκή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι, προκειμένου να πετύχει την προσέγγιση, θα δεχθούμε να γίνει τουρκικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς η Ε. Ε.. Αλλο μία ευρωπαϊκή Τουρκία και άλλο μία τουρκικού χαρακτήρα Ε. Ε.. Γιατί, αυτό επιθυμεί η Τουρκία, η οποία πρόσφατα κιόλας είπε ότι δεν επιθυμεί πολιτικές σχέσεις με την Ε. Ε. και η οποία αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, σε πολιτικό επίπεδο, έναντι της Ε. Ε.. Εμείς, πιστεύουμε ότι η στάση της Ελλάδας -όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν- είναι μια στάση υπέρ των εθνικών, αλλά και των κοινοτικών συμφερόντων μας. Μπορεί αυτή η στάση μας να δημιουργεί, πρόσκαιρα, αυτή την εικόνα απομόνωσης από τις άλλες χώρες, πάντοτε όμως -επειδή αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο- η κατάληξη είναι θετική. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας, με τρόπο έντονο και απόλυτο, στο πλαίσιο στο οποίο κινούνται και οι άλλες χώρες, υπερασπιζόμενες τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα έχει τα ίδια δικαιώματα με όλες τις άλλες χώρες της Ε. Ε.. Και αυτά τα δικαιώματα θα τα ασκεί πάντοτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι οξύμωρο η Ε. Ε. να αποφασίσει να ανοίξει τα ταμεία της προς την Τουρκία, ως μια αναπτυσσόμενη χώρα, και από την άλλη να θέλει να την εντάξει στην Ε. Ε., ως μία χώρα η οποία έχει όλα τα εχέγγυα κυρίως τα οικονομικά, αλλά και τα πολιτικά; Αυτό δεν είναι οξύμωρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτά τα αντιφατικά και νεφελώδη επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται και δείχνουν ότι επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί κάποια σκοπιμότητα και όχι τα συμφέροντα της Ε. Ε., τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με ορισμένους κανόνες και αρχές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο η Ελλάδα αντιδρά στη χορήγηση κάποιου κονδυλίου, το οποίο δίνεται ως αποζημίωση κάποιας ζημίας που παθαίνει η Τουρκία από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, από την οποία ωφελείται και η Ελλάδα προωθώντας τις εξαγωγές της;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία με δική της επιλογή συμμετέχει σ` αυτή την Τελωνειακή Ενωση με την Ε. Ε.. Δεν την υποχρέωσε η Ε. Ε.. Είναι κάτι το οποίο επιθυμεί η Ε. Ε., αλλά και η Τουρκία. Οπως για όλες τις χώρες η συμμετοχή αυτή συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, ένα οικονομικό κόστος, αλλά και πολλά οφέλη, το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Η Τουρκία, λοιπόν, είναι αυτή η οποία θα πρέπει, σε πολιτικό επίπεδο, να κάνει χειρισμούς που της έχουν ζητηθεί, οι οποίοι βρίσκουν σύμφωνους όλους τους εταίρους της Ε. Ε., προκειμένου να οδηγήσει σε απεμπλοκή τη σχέση της με την Ε. Ε., η οποία σε πολλές περιπτώσεις παραμένει σε λιμνάζουσα κατάσταση. Ενώ, ουδέποτε η Ε. Ε. δημιούργησε εμπόδια στην προσπάθεια της Τουρκίας να την προσεγγίσει, η Τουρκία είναι αυτή που, κατ` επανάληψη, προβάλλει εμπόδια και δημιουργεί προβλήματα και τελικά βλάπτεται η ίδια. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που της έχουν επισημανθεί και υποδειχθεί, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της και με την Ελλάδα, αλλά και την Ε. Ε.. Ομως, η Τουρκία δεν πράττει απολύτως τίποτα και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το ότι οι σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Το 1995, με αφορμή μια αποστροφή της ομιλίας του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη για το έργο στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας και σημερινός Πρωθυπουργός, παραιτήθηκε. Χθες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δυσλειτουργίες ορισμένων τομέων της Κυβέρνησης. Σήμερα, οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονται σ' αυτό, υποδεικνύοντας τους αντίστοιχους υπεύθυνους για τους τομείς, Υπουργούς και δεν είδαμε καμία αντίδραση ούτε καν υποβολή παραιτήσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να υποβληθούν παραιτήσεις. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις πολιτικές συνθήκες που υπάρχουν σε μια ορισμένη ιστορική περίοδο με τις συνθήκες που υπάρχουν σε μια άλλη περίοδο, όπως είναι η σημερινή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατ' επανάληψη έχει γίνει συζήτηση για προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινή ζωή τους. Γι` αυτά έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός όπως και άλλα στελέχη, στο πλαίσιο συνεδριάσεων κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Η αναφορά στα προβλήματα αποδεικνύει ειλικρινή διάθεση να ασχοληθούμε μ` αυτά να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε. Το ότι ενδεικτικά αναφέρθηκαν διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, δεν σημαίνει ότι στους τομείς αυτούς δεν έχει σημειωθεί αξιολογότατη πρόοδος. Οπως επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σε άλλους τομείς. Προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Και στον τομέα τον οποίο εγώ παρακολουθώ, αν θέλετε να μείνω σ' αυτό, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Και θα σας εξομολογηθώ κάτι: Οσο πιστεύεις ότι έχεις κάνει αρκετά, ότι έχεις λύσει αρκετά προβλήματα, ότι έχει σημειωθεί μία πρόοδος στον τομέα με τον οποίο ασχολείσαι, τόσο διαπιστώνεις ότι αυτά τα οποία πρέπει ακόμα να γίνουν, είναι περισσότερα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δείγμα ευθύνης. Ο Πρωθυπουργός είναι ρεαλιστής και ειλικρινής. Επιλέγει να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος. Να μιλά τη γλώσσα της ευθύνης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η αναφορά στα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη, πρέπει να προσωποποιείται και να συνδέεται με συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες. Γιατί θα ήταν ολέθριο για την πολιτική, αλλά και για τη δημόσια ζωή γενικότερα, να φοβόμαστε να συζητήσουμε για προβλήματα που μας απασχολούν, μόνο και μόνο από το φόβο μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Με τα προβλήματα δεν ασχολείται και δεν συζητά γι' αυτά αυτός που δεν γνωρίζει την ύπαρξη τους. Υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σε όλους τους τομείς έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Είμαστε υπεύθυνοι γιατί πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να λύσουμε και τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν. Και λέμε ευθαρσώς ότι ναι σε όλους τους τομείς υπάρχουν προβλήματα. Και στο δικό μου τομέα πάρα πολλά. Πιστεύω ότι αποτελεί γνώρισμα μιας υπεύθυνης Κυβέρνησης να συζητάει έτσι και μ` αυτό τον τρόπο τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Και γι` αυτό ακριβώς θα πρέπει μόνο έπαινο να προκαλεί και όχι την εξαγωγή συμπερασμάτων που σε τελευταία ανάλυση δεν ανταποκρίνονται στις επιλογές του Πρωθυπουργού.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για δείγμα ευθύνης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Το δείγμα πολιτικής ευθύνης ποιος θα το αναλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό είναι δείγμα ευθύνης και όταν μιλώ για ευθύνη, μιλώ και για πολιτική ευθύνη.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα ράντζα και τα "φακελάκια", ποιος ευθύνεται, αν δεν ευθύνεται πολιτικά ο αρμόδιος Υπουργός; Για τις συγκοινωνίες ή για την εγκληματικότητα, ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά τέτοια προβλήματα απασχολούν τους Ελληνες πολίτες εδώ και πολλά χρόνια. Για κάποια προβλήματα -στα οποία κι εσείς αναφερθήκατε- μιλούμε εδώ και μια ή δύο δεκαετίες. Αν μιλάμε για τα ράντζα στα νοσοκομεία είναι μια συζήτηση που γίνεται από τη δεκαετία του '70. Γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας, στο χώρο της υγείας. Πόσα νέα νοσοκομεία έχουν κτιστεί. Πόσα κρεβάτια έχουν δοθεί στους έχοντες ανάγκη περίθαλψης. Τι προσπάθειες έχουν γίνει με κονδύλια, με εξοπλισμούς που έχουν προωθηθεί στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Από την άλλη όμως, εμείς επειδή ακριβώς νοιώθουμε ότι αναμετριόμαστε με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, θα μιλούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Αυτό δεν σημαίνει -εσείς πρέπει να το δείτε αυτό- ότι δεν έχει συντελεστεί σημαντική -και σε ορισμένους τομείς θεαματική- πρόοδος και βελτίωση. Αλλά πάντοτε υπάρχουν προβλήματα. Και εμείς θέλουμε να μιλούμε για αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε γιατί δίνουμε μάχη εμπροσθοφυλακής. Δεν κοιτούμε προς τα πίσω ούτε επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Αυτή είναι η νοοτροπία μας και η αίσθηση ευθύνης που έχουμε ως Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός, μετά τα όσα άκουσε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις ευθύνες που και σ' αυτόν καταλογίστηκαν από βουλευτές, οι οποίοι είχαν συμπράξει στην εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας και την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι η σχέση που καλλιεργεί με τους πολίτες είναι σχέση με την οποία παρακάμπτεται το κόμμα και ο ίδιος απευθύνεται κατ' ευθείαν στην κοινωνία.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι και Πρόεδρος του Κινήματος και ως Πρόεδρος του Κινήματος έχει επιτύχει, αν μη τι άλλο, τα όργανα του Κινήματος να λειτουργούν δημοκρατικά και συλλογικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις με διαφανή τρόπο. Αυτό, είναι μια πρόοδος για τα της κομματικής λειτουργίας του Κινήματος. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την ανασύνταξη των κομματικών δυνάμεων και την ενεργοποίηση των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να επιτύχει τους μεγάλους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους. Κάθε άλλο παρά επιθυμεί να παρακάμψει το Κόμμα ο Πρωθυπουργός. Το έχει αποδείξει αυτό άλλωστε με τη στάση του, αφού συχνότατα, τακτικότατα είναι παρών ο ίδιος στις συνεδριάσεις, όχι μόνο των κορυφαίων καθοδηγητικών οργάνων, αλλά και των μεσαίων οργάνων. Αυτό δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, την εμπιστοσύνη που τρέφει στις δυνάμεις και τα όργανα του Κόμματος, αλλά και την επιθυμία του να ενταθεί η προσπάθεια, από την πλευρά του Κόμματος, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

ΦΙΛΗΣ: Αν θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι η εμπλοκή του κ. Γιαννόπουλου, που ασκεί βέβαια ένα συνταγματικό δικαίωμά του, μέσω των δικαστικών διεκδικήσεών του, σε βάρος του κ. Κατριβάνου, δημιουργεί προβλήματα ήθους και ύφους και αν θα του υποδείξει, όπως είπε ο κ. Κατριβάνος, να παραιτηθεί της βουλευτικής ασυλίας του ο κ. Γιαννόπουλος και επί ίσοις όροις να αντιμετωπίσει τις, κατ` αυτόν, συκοφαντίες που του απευθύνει ο κ. Κατριβάνος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Γιαννόπουλος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, επειδή πρέπει να υπερασπιστεί την τιμή και την προσωπική ιστορία του. Οι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες εναντίον του δεν είναι τεκμηριωμένοι, είναι ανιστόρητα. Και θεώρησε ότι έτσι έπρεπε να αντιδράσει. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και θα πρέπει να κάνουμε μια διαστολή μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της αμαύρωσης της προσωπικής ιστορίας ή της συκοφάντησης της προσωπικότητας ενός συμπολίτη μας. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση καθένας έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θεωρεί καταλληλότερες, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το πλαίσιο τώρα της πολιτικής αντιδικίας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επιφυλάσσει πολλές φορές αντιπαραθέσεις με οξύτητα και με ακραίους χαρακτηρισμούς. Αυτό δεν είναι πάντοτε ό, τι το καλύτερο, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να πει κάποιος ότι στο πλαίσιο της πολιτικής διαπάλης είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό.

ΦΙΛΗΣ: Και μια άλλη ερώτηση παρεμφερή για το ήθος και το ύφος της Κυβέρνησης: Χθες, με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών απήλλαξε τρεις συναδέλφους από την κατηγορία που τους είχε απαγγελθεί μετά από παρακίνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ότι ασκώντας το λειτούργημά τους διέπραξαν το αδίκημα της κατασκοπείας. Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο σχόλιο, κάποια ικανοποίηση της Κυβέρνησης γι` αυτή την εξέλιξη, ότι δηλαδή δεν επιβεβαιώνονται οι υποψίες του ΥΠΕΞ ότι κάποιοι συνάδελφοί μας είναι κατάσκοποι. Αν είσθε, δηλαδή, ικανοποιημένος. Και κάτι ποιο ουσιαστικό, αν θα αναλάβει πρωτοβουλία η Κυβέρνηση να πάψει η δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον άλλων συναδέλφων με παρεμφερείς κατηγορίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την απόφαση ενός δικαστικού οργάνου δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Απλά, για το θέμα αυτό μπορώ να σας παραπέμψω, μιας και το θέτετε και πάλι στη συζήτησή μας, σε δήλωση-τοποθέτηση που είχα κάνει εδώ και αρκετό καιρό όταν είχε προκύψει το σχετικό θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Ρώτησα και κάτι άλλο: Οτι εδώ δικαιώνονται οι δημοσιογράφοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα γι` αυτό και σας παραπέμπω σε εκείνη την απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να απαντήσετε συγκεκριμένα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν εσείς μετά τη δικαστική εξέλιξη και τη δικαίωση των συναδέλφων εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διατυπώσετε ως Κυβέρνηση μια απλή άποψη, ότι πρέπει να σταματήσουν τέτοιες διώξεις εναντίον δημοσιογράφων.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στην τοποθέτηση που είχα κάνει τότε, η οποία, μεταξύ των άλλων, περιέχει και τη λέξη που χρησιμοποιήσατε και εσείς στην τοποθέτησή σας. Ημουν σαφής.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για το θέμα του κ. Γιαννόπουλου ένα σχόλιο που βέβαια γίνεται υπό άνισους όρους αυτή η δικαστική εξέλιξη, διότι ο ένας είναι Υπουργός Δικαιοσύνης....

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε ένα σχόλιο γι` αυτό; Ασφαλώς, κάθε πολίτης απέναντι στη Δικαιοσύνη έχει τα ίδια δικαιώματα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάθε άλλο παρά έχει επιδιώξει να αξιοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί τη θέση που κατέχει. Εχουμε τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Και σε τελευταία ανάλυση αν αυτό είναι κάτι το οποίο δέχεστε, όπως προκύπτει από την ερώτησή σας, σημαίνει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Να, όμως, που η ελληνική δικαιοσύνη -και έχει συνάφεια με το θέμα που έθεσε προηγουμένως ο κ. Φίλης- έλαβε μια θέση, μια απόφαση μέσω οργάνων της, για ένα θέμα το οποίο είχε ανακινήσει ένα τμήμα της Κυβέρνησης. Αρα λοιπόν, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και παρακαλώ αυτό να είναι ένα στοιχείο το οποίο να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Βέβαια στην ερώτησή σας η απάντησή μου είναι ότι εγώ προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Συνεχίζω την ερώτηση: Επανέρχομαι σ' αυτό το οποίο έθεσε ο κ. Δελατόλας. Είπατε ότι υπάρχουν διαφορετικές συγκυρίες. Με αφορμή αυτό ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο παλιός κανόνας που γνωρίζουμε όλοι, ότι όταν ένας Υπουργός εκφράζει δημοσίως τις διαφωνίες του με την κυβερνητική πολιτική, ταυτοχρόνως και αυτονόητα πρέπει να παραιτείται, ισχύει; Και το ρωτώ δεδομένου ότι άκουσα χθες έναν Υπουργό της Κυβέρνησης, τον κ. Μπαλτά, να λέει ότι διαφωνεί συχνά με πολλά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής. Και το είπε δημοσίως. Εχουμε άρα μια μεταβολή αυτού του ισχύοντος κανόνα; Μπορούν οι πολιτικοί να διαφωνούν δημοσίως χωρίς να παραιτούνται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι ένα σώμα το οποίο λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες. Η πολιτική της, όπως αποφασίζεται από τα κυβερνητικά όργανα καλύπτει τους πάντες. Αυτή την πολιτική υπερασπίζονται και εφαρμόζουν, μεταξύ των άλλων, πρώτοι οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των συνεδριάσεων -γι' αυτό ακριβώς γίνονται συνεδριάσεις και αυτό είναι και το τεκμήριο της δημοκρατίας- διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Γίνονται εισηγήσεις, εκφράζονται προβληματισμοί ή και αντιρρήσεις. Το θέμα είναι ότι οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εκφράζουν τους πάντες και αυτές υλοποιούνται. Αυτό είναι εκείνο το οποίο έχει σημασία. Βεβαίως, μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη δική του άποψη. Οταν ληφθούν οι αποφάσεις, όλοι -πιστεύω- έχουν επιδείξει στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, συνέπεια στην κατεύθυνση εφαρμογής τους.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Υφυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο "διαφωνία" που είναι πρωτόγνωρο για κυβερνητικό στέλεχος. Δεν είπε "έχω την άποψη, έχω τον προβληματισμό" και όλα αυτά που λέτε. Είπε "διαφωνώ". Δέχομαι την απάντησή σας και δεν επανέρχομαι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν θέλω να μείνετε όμως με την εντύπωση ότι απέφυγα να κάνω και εγώ το δικό μου σχόλιο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Με καλύψατε απολύτως.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις στα κυβερνητικά όργανα έχουν ληφθεί ομόφωνα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις -δεν μπορεί να γίνει αλλιώς- ο καθένας διατυπώνει τις απόψεις του. Και τις απόψεις αυτές, ως προσωπικές απόψεις, μπορεί να τις διατηρεί. Το θέμα όμως είναι ότι ως Υπουργός ή Υφυπουργός της Κυβέρνησης εργάζεται μεθοδικά για την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εστω και αν βγαίνει δημοσίως και λέει "διαφωνώ";

ΡΕΠΠΑΣ: Εστω και αν έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη κατά τη διάρκεια συζήτησης και λήψης της απόφασης, πράγμα το οποίο δείχνει ότι έχει μια διαφορετική προσέγγιση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εδώ έχουμε μια δημοσιοποίηση διαφωνιών. Δεν επιμένω όμως σ' αυτό, ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Ο κ. Μπαλτάς είπε και κάτι άλλο ως κυβερνητικό στέλεχος, προφανώς. Οτι προτιμάει να χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, παρά να υπάρξει αλλαγή της πορείας του κυβερνητικού έργου. Ηθελα να ρωτήσω αν το συμμερίζεται και αυτό η Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Μπαλτάς είναι από εκείνους που έχουν τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να χάσουμε τις εκλογές. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν στην Κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις οι οποίες έχουν τη διάθεση να καταβάλουν στον υπέρτατο βαθμό αυτή την προσπάθεια για να χάσουμε τις εκλογές! Αντίθετα, όλοι εργάζονται για να επιτύχουμε στο έργο μας και να κερδίσουμε τις εκλογές. Ο κ. Μπαλτάς είναι από εκείνους που έχουν μοχθήσει για να κερδίσουμε τις προηγούμενες εκλογές και μοχθεί για να κερδίσουμε και τις επόμενες.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Θα επανέλθω στην απάντηση που δώσατε στον κ. Δελατόλα: Δεν δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μέσα σε ενάμιση χρόνο, για πολλοστή φορά, αναγκάζεται να αναφερθεί σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής με προβλήματα, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η απασχόληση; Δεν δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναφορά αυτή δεδομένου ότι έγινε για πολλοστή φορά, όπως και εσείς λέτε, δεν δικαιολογεί τη μεγάλη εντύπωση, που για πρώτη φορά τώρα, μετά την τελευταία επανάληψή της δημιουργήθηκε. Και δεύτερον, η αναφορά στα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτική. Το γεγονός ότι συνεχίζει αδιατάρακτα η Κυβέρνηση αυτή το έργο της, με τη σύνθεση που είχε και τότε -που για πρώτη φορά έγινε αναφορά στα προβλήματα αυτά- σημαίνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη βελτίωση, που αποτελεί και στοιχείο ικανοποίησης για το έργο μας, χωρίς από την άλλη να παραιτούμαστε από το στόχο μας, να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα. Και προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους τομείς...

ΜΕΛΕΤΗΣ: Σε συγκεκριμένους τομείς.

ΡΕΠΠΑΣ:... και δεν εξαιρώ κανέναν. Τα περισσότερα και τα πλέον δυσεπίλυτα στο δικό μου τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αναφέρθηκε σε σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ενδεικτική η αναφορά. Ουαί και αλίμονο, την ώρα που λέω ότι ο Πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και θέλει να μιλάει για τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, να εννοώ ότι η αναφορά σ` αυτά τα προβλήματα μόνο, σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, πως όλα τα άλλα έχουν λυθεί και πως μόνο αυτά είναι τα προβλήματα που μας απασχολούν. Είναι αυτά και πολλά άλλα, τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να λύσουμε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Είναι, όμως, συγκεκριμένη η αναφορά που γίνεται επανειλημμένα. Δεν είναι ενδεικτική αναφορά, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για πρώτη φορά, όμως, και όχι επανειλημμένα σας έκανε τόση μεγάλη εντύπωση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, κύριε Εκπρόσωπε, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να υποβάλουν παραιτήσεις οι τέσσερις Υπουργοί. Επειδή είμαστε όλοι υποψιασμένοι, αφού τα ρεπορτάζ ήταν ταυτόσημα σε συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, μήπως για λόγους ευθιξίας, πήρε σήμερα κάποιος εκ των τεσσάρων τον Πρωθυπουργό τηλέφωνο ή ζήτησε τον κ. Πανταγιά να παραπονεθεί ότι ο Τύπος ερμήνευσε έτσι αυτή την αναφορά του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτά τα θέματα και να μου επιτρέψετε να κλείσω έτσι την απάντησή μου, δοθέντος ότι η ερώτησή σας είχε και ένα στοιχείο ειρωνείας προς τους συγκεκριμένους Υπουργούς, πράγμα το οποίο δεν είναι παραδεκτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Υπουργός Εργασίας κ. Παπαϊωάννου, όταν ρωτήθηκε σήμερα, διατύπωσε κάποια απειλή. Εκανε μία δήλωση που την εξέλαβαν οι δημοσιογράφοι ως απειλή. Είπε ότι δεν μιλά τώρα, αλλά θα μιλήσει αργότερα γι` αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθυνθείτε στους δημοσιογράφους που αυτό το εξέλαβαν ως απειλή, να σας δώσουν την απάντησή τους για το αν είναι απειλή ή όχι. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε αυτό το οποίο είπε, και βεβαίως -όπως όλοι έτσι και ο κ. Παπαϊωάννου- θα επιλέγει τον τρόπο και το χρόνο που θα ομιλεί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Μπαλτάς μίλησε για εσωτερική υπονόμευση του Πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος έχει εκλεγεί με διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό του Κινήματος, είτε τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ολοι δέχονται -και ουδείς έθεσε διαφορετικό θέμα- ότι ο κ. Σημίτης παραμένει Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του Κινήματος. Και, ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του, είπε ότι μέχρι εδώ, τέρμα, να σταματήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση, να σταματήσουν όλα αυτά και ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Και μόλις τελείωσε, "άρχισαν τα όργανα". Αρχισε ο κ. Καστανίδης και πολλοί άλλοι που έδειξαν τον ίδιο και του είπαν, "εσύ ευθύνεσαι, εσύ φταις". Θα υπάρξουν κυρώσεις γι` αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να δεχθεί κύρωση και τιμωρία γιατί εκφράζει ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις του μέσα στα όργανα του Κινήματος ή της Κυβέρνησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατ` επανάληψη μιλούμε γι` αυτές τις συλλογικές και δημοκρατικές λειτουργίες. Εχετε πλέον μια ακόμη επιβεβαίωση -εσείς ή όποιος άλλος είναι τόσο δύσπιστος- του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση και ως Κίνημα, έχει επιτύχει έναν τρόπο λειτουργίας, ο οποίος είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές ρίζες και μεγάλες αντοχές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Είναι ένα καλό μήνυμα αυτό, γιατί δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει και τα δυσκολότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί τότε τους είπε ως εδώ, δεν ξανα-ανέχομαι... Πώς τους ανέχθηκε μετά από ένα τέταρτο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος σας είπε ότι ο Πρωθυπουργός είπε ποτέ και σε οποιονδήποτε να μην ομιλεί, να μη λέει την άποψή του; Αντιθέτως. Ο Πρωθυπουργός έχει κατ` επανάληψη πει μία φράση, την οποία και εγώ έχω ακούσει, την έχω χρησιμοποιήσει και την επαναφέρω και πάλι, γιατί πιστεύω ότι είναι μία φράση που πρέπει να μείνει: "Δεν θα άξιζε να είμαστε περισσότεροι, αν δεν είμαστε διαφορετικοί". Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είπε άλλα. Χθες είπε, "ως εδώ, δεν θα ανεχθώ"... Το είπε ή δεν το είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλα πράγματα είπε ότι δεν θα ανεχθεί ο Πρωθυπουργός. Παρακαλώ να διαβάσετε την ομιλία του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τη διάβασα πολύ καλά. Αυτό που είπε, ότι "δεν θα ανεχθώ", τι εννοούσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε κατ` επανάληψη: Για τα θέματα της λειτουργίας του Κινήματος ή της σύμπνοιας ή της καλής εικόνας, η οποία πρέπει να δημιουργείται, προκειμένου το κυβερνητικό έργο, το οποίο είναι πλούσιο και σημαντικό, να μην αδικείται. Και έχουμε φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, αν θέλετε, όπου στελέχη, παράγοντες, ακολούθησαν μία τακτική η οποία δεν ήταν πάντοτε σύμφωνη με τις κεντρικές επιλογές ή με τις αποφάσεις των οργάνων. Αυτό ακριβώς είναι κάτι, το οποίο -θα μου επιτρέψετε να πω- συνέβαλε μεταξύ των άλλων στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Αυτό, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετικό από την άνεση, το δικαίωμα ή και την υποχρέωση που έχει κάθε στέλεχος στα όργανα που συμμετέχει να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, τι άλλο πρέπει να του πουν για να μην ανεχθεί, από αυτά που του είπαν χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, από το 1996 που αναδείχθηκε Πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης μέχρι το Σεπτέμβριο του 1996, διατυπώθηκαν πολλές απόψεις που είχαν χαρακτήρα ή έγιναν σε ένα κλίμα ανάλογο μ` αυτό που και σήμερα διατυπώνονται κάποιες απόψεις. Γνωρίζετε ότι κερδίσαμε τις εκλογές του 1996 με τη συστράτευση όλων των δυνάμεων. Και πρέπει κι εσείς να λάβετε υπόψη σας τούτο: Οτι το ΠΑΣΟΚ- που, επειδή είναι δημοκρατικότατο κόμμα, έχει την πολυτέλεια, να δίνει δρόμο και δίοδο, ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις- με τη συστράτευση όλων των δυνάμεων που εκφράζουν αυτές τις απόψεις, θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογικές μάχες.

ΦΙΛΗΣ: Από το χθες, στο αύριο: Εχετε πει ότι αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Θα ήθελα να γνωρίζω αν θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τον Προϋπολογισμό. Και για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαίο, παρ` ότι δεν είχε ανακοινωθεί από εσάς, να κληθεί να συμμετάσχει αύριο -δεν γνωρίζω αν αληθεύει- ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κληθεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να λάβει μέρος σ` αυτή τη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση αυτή είναι η πρώτη που γίνεται σε τόσο υψηλό συλλογικό επίπεδο, δηλαδή σε κυβερνητικό όργανο, για το νέο Προϋπολογισμό. Πριν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματά της. Αυτά θα τα συζητήσουμε αύριο.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ αν αύριο θα ληφθεί η τελική απόφαση ή αν θα υπάρξουν και άλλες...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι η πρώτη συζήτηση που γίνεται σ` αυτό το κορυφαίο επίπεδο. Το οικονομικό επιτελείο έχει συζητήσει και βεβαίως, έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό. Αύριο αυτό το θέμα θα έρθει προς συζήτηση σε ένα κορυφαίο όργανο. Και βεβαίως, θα αντιμετωπιστεί από τους συμμετέχοντες με υπεύθυνο τρόπο. Η συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κρίνεται αναγκαία, λόγω του θέματος που συζητείται. Αύριο το μεσημέρι θα έχετε και εσείς υπόψη σας τι είναι αυτό που συζητήθηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι δεν θα ανεχθεί άλλες ομαδοποιήσεις, ότι είναι διασπαστικές οι απόψεις που μιλούν για μειοψηφία και πλειοψηφία μέσα στο Κόμμα, δεν θυμάμαι ακριβώς τα λόγια του. Αυτό, όμως, τι σημαίνει κύριε Υπουργέ; Οτι αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός πως μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ομαδοποιήσεις κ. λπ. ; Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός κάποιες πρωτοβουλίες παραπάνω για να διαλύσει έστω αυτές τις ομάδες; Τι ακριβώς προτίθεται να κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης είναι Πρόεδρος όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, είναι Πρόεδρος του όλου και ενιαίου ΠΑΣΟΚ, δεν είναι Πρόεδρος μιας πλειοψηφίας που τον ανέδειξε, κάποια πολιτική και ιστορική στιγμή, σ` αυτό το αξίωμα. Από εκείνη την ώρα δεν είναι εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, είναι Πρόεδρος όλου του Κινήματος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 October 1998 - 17:00:43 UTC