Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Αρχικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη συνεργασία που έχει, αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός με το Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

* Αύριο, στις 10 το πρωί, συνεδριάζει, όπως σας έχω ενημερώσει, η Κυβερνητική Επιτροπή. Θέμα συζήτησης το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα συμμετέχουν και αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή προετοιμασίας του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εχουν κληθεί οι κ. Τζουμάκας, Παπαϊωάννου, καθώς και ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Πάχτας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα πρώτα απ` όλα να σχολιάσετε την οργίλη επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, μετά το γνωστό υπόμνημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα χρηματοδότησης της Τουρκίας και μάλιστα ότι για πρώτη φορά η Τουρκία θέτει και θέμα Θράκης. Θα ήθελα να σχολιάσετε, επίσης, τη θέση της Γαλλίας, που για άλλη μια φορά, θέτει ως απαραίτητο όρο για ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. να λυθεί πρώτα το Κυπριακό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά, την ανακοίνωση της Τουρκίας: Το κείμενο θέσεων της Τουρκίας είναι υποκριτικό και παραπλανητικό. Η αντίδραση αυτή είναι, εν πολλοίς, αναμενόμενη. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν κριθεί αρνητικά και έχουν αποδοκιμαστεί από διεθνείς οργανισμούς για την πολιτική που ακολουθεί σε διάφορους τομείς. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δεν σέβονται και δεν τηρούν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με την αντίδρασή της αυτή η Τουρκία πιστεύουμε ότι εκθέτει ακόμη περισσότερο και τελικά βλάπτει τον ίδιο τον εαυτόν της. Γιατί, έτσι αποδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να εναρμονιστεί με τις λειτουργίες της Διεθνούς Κοινότητας. Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε., έχει αποφασίσει η Ε. Ε., στο πλαίσιο των Συμβουλίων Κορυφής, για τη διεύρυνσή της. Ουδείς μπορεί να ανακόψει αυτή τη διαδικασία. Κάποιοι παρεμβάλλουν, συστηματικά μάλιστα, εμπόδια στην προσπάθεια για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται, στο πλαίσιο των οργάνων της Ε. Ε.. Πιστεύουμε ότι, με όποια κριτήρια κι αν κριθεί, η Κύπρος έχει μία πλεονεκτική θέση, σε σχέση με όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρες. Και γι` αυτό, ακριβώς, δεν είναι δυνατό να εμποδιστεί αυτή η προοπτική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι θέμα χρόνου, όχι όμως λίγου χρόνου. Είπαμε άλλωστε ότι η διαδικασία της ένταξης για όλες τις χώρες, είναι μία διαδικασία που θα απαιτήσει κάποια χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί. Πάντως, είναι θέμα χρόνου η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε.. Η πολιτική απόφαση της Ε. Ε. είναι δεδομένη. Ουδείς μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή τη "μαύρη βίβλο", το μνημόνιο που κατέθεσε ο κ. Πάγκαλος στους υπόλοιπους εταίρους μας που συμμετέχουν στην Ε. Ε., μιλάει μέσα και για "90 ναυτικά επεισόδια". Πότε έγιναν αυτά και γιατί τα απέκρυψε η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποκρύπτει, αλλά αποκαλύπτει την πολιτική της Τουρκίας, την αναδεικνύει, προκειμένου έτσι να καταδειχθεί ο επιθετικός και προκλητικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της γείτονας χώρας. Γνωρίζετε ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, έχει πολλαπλώς αναβαθμιστεί. Ιδιαιτέρως, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο έχουν εξελιχθεί σε ένα επίπεδο τέτοιο, ώστε να ενοχλείται ποικιλοτρόπως η Τουρκία. Αναμενόμενη είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Μια αντίδραση, η οποία περιλαμβάνει παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ή του θαλάσσιου ελληνικού χώρου. Γνωρίζετε, πολύ καλά, πως αν και η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια πολιτική που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντά μας -αλλά ταυτόχρονα, εξ αυτού ακριβώς του λόγου, ενοχλεί την Τουρκία- είναι μία πολιτική, η οποία προκαλεί αυτή την αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Σε όλες τις περιπτώσεις η στάση της Τουρκίας αντιμετωπίζεται αποφασιστικά, στον αέρα και τη θάλασσα. Σε όλες τις περιπτώσεις, αξιοποιούμε τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία. Σε όλες τις περιπτώσεις, αν εξετάσετε τώρα και εκ των υστέρων την πορεία των πραγμάτων, θα δείτε ότι εμείς έχουμε πετύχει σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει, όπως είναι η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως είναι η ενίσχυση της θέσης της χώρας στην Ε. Ε.. Αντίθετα, δηλαδή, με την Τουρκία που αποτυγχάνει, τελικά, να ελέγξει τις εξελίξεις, αλλά και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Θα δείτε ότι η πορεία των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε μία βελτίωση -από πολλές απόψεις- της θέσης της Ελλάδας, αντίθετα με τη στασιμότητα την οποία και η ίδια η ηγεσία της Τουρκίας ομολογεί ότι παρατηρείται στην κατάσταση της Τουρκίας ή στις σχέσεις της με το διεθνή παράγοντα ή στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ρώτησα γιατί δεν μας έχετε πει τα 90...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ανακοινωθεί σχετικά, αλλά...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε; Από ποιους; Μπορείτε να μου πείτε μερικά;

ΡΕΠΠΑΣ:... γνωρίζετε πολύ καλά ότι γι` αυτά τα θέματα δεν εκδίδονται δελτία Τύπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα επεισόδια στον αέρα γιατί βγαίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο διαβιβάζει όλα τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, αυτές οι παρεκτροπές συμπεριφοράς της Τουρκίας έχουν γνωστοποιηθεί. Ισως δεν γνωρίζετε τα πράγματα με κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να μη γνωρίζετε, όπως δεν είναι πρόθεσή της και να γνωρίζετε. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία μόνον και μόνο για να καταδείξει το χαρακτήρα της πολιτικής της Τουρκίας και να πετύχει τους στόχους της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχει βγει καμία ανακοίνωση, οι συντάκτες οι στρατιωτικοί από το Υπουργείο Αμυνας, δεν έχει βγεί μία ανακοίνωση για ναυτικό επεισόδιο. Γιατί τα κρύβει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, πολύ καλά, κ. Σταματόπουλε και μην προτρέχετε, ότι κατ` επανάληψη έχει γίνει συζήτηση για την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου, για παρενοχλήσεις πλοίων, για πλόες που έχουν κάνει τα τουρκικά πολεμικά πλοία στη συνοριακή θαλάσσια γραμμή, και βεβαίως για συμπεριφορές που έχουν σχέση με την παρεμπόδιση Ελλήνων αλιέων να ασκήσουν το επάγγελμά τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι τα ναυτικά επεισόδια, με τους αλιείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλά, βεβαίως, υπάρχουν όλα αυτά καταγεγραμμένα και δεν πρέπει να σας ξενίζει - μου κάνει εντύπωση που σας κάνει εντύπωση- το ότι η Τουρκία έχει μια τέτοια συμπεριφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά γιατί τα κρύψατε δεν το κατάλαβα. Γιατί τα κρύψατε δεν καταλαβαίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη. Αυτό το οποίο είναι φανερό και σαφές, είναι ότι η πολιτική που η Ελλάδα ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο παρά ποτέ την Τουρκία. Αυτό δεν ξέρω αν εσείς το πιστώνετε στα θετικά ή τα αρνητικά της ελληνικής πλευράς. Εγώ θάλεγα ότι μπορείτε να βγάλετε ένα συμπέρασμα πως η ενόχληση της Τουρκίας σημαίνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, με δεδομένο ότι εκ των πραγμάτων, λόγω της επιλογής που έχει κάνει η Τουρκία να επιβουλεύεται και να διεκδικεί σε βάρος της Ελλάδας, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Οταν, λοιπόν, η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντά της, η άλλη πλευρά ενοχλείται από την πολιτική που ασκούμε εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το πάτε αλλού, κ. Υπουργέ. Εγώ σας λέω: Υπάρχει ανακοίνωση, μπορείτε να μου δείξετε μία ή να είπατε εσείς ποτέ εδώ ότι είχαμε ναυτικό επεισόδιο; Ενώ, αεροπορικά έχετε πει πολλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει τους ανάλογους χειρισμούς, προκειμένου να πετύχει τους στόχους στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δεν επιδιώκουμε εντυπωσιασμούς. Επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι και ουσιαστικοί και σ` αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αξιοποιώντας τα στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή, επισήμως εσείς και η Κυβέρνηση με άλλους αρμοδίους υπουργούς, ανακοινώνετε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι ούτε παραβιάσεις, ούτε παραβάσεις έχουμε, πότε γίνανε από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο 772 φορές παρεβίασαν τον εναέριο χώρο και 720 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ πέρσι είχαμε 405 παραβάσεις. Πότε γίνανε; Στις εποχές μάλιστα που λέγατε ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν υπάρχει από την πλευρά μας δήλωση με την οποία η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, όταν κάτι συμβαίνει. Οταν λέμε ότι "δεν συμβαίνει τίποτα αυτή την περίοδο", πράγματι δεν συμβαίνει τίποτα. Όταν υπάρχουν στοιχεία τα οποία μαρτυρούν αυτή την πολιτική της Τουρκίας, τα στοιχεία αυτά συλλέγονται και αξιοποιούνται μέσω της διπλωματικής ή πολιτικής οδού. Αλλά, βεβαίως, τα στοιχεία αυτά αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποτελούν περιεχόμενο μιας δημόσιας ανακοίνωσης, σαν να μιλούμε πλέον για ένα αστυνομικό δελτίο. Αυτό το οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι τα όσα είπα πριν, ότι πάνω από την περιέργεια ή την ενημέρωση, υπάρχει το εθνικό συμφέρον. Αυτό επιδιώκουμε να υπερασπιστούμε και η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος επιβάλλει χειρισμούς, τους οποίους κι εσείς και όλοι μας θα επιτρέψουμε να κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, η υπεύθυνη Κυβέρνηση. Και αυτό γίνεται στη δική μας περίπτωση με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΙΑΟΣ: Είχαμε τέτοιες παραβιάσεις και παραβάσεις κατά τη διάρκεια του συμφωνημένου "μορατόριουμ" το καλοκαίρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση από την πλευρά μου, δοθέντος ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεστε υπάρχουν πλήρως στη διάθεση των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Είναι θέμα άλλης συζήτησης. Δεν είναι δυνατόν αυτή την ώρα να συζητούμε σε ποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες αναπτύχθηκε μία συγκεκριμένη στρατιωτική δραστηριότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι κάτι που και τεχνικώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτή την ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να διευκρινίσετε αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι "τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει πολλαπλώς αναβαθμιστεί". Πρώτον, τι σημαίνει αναβαθμιστεί; Δεύτερον, τι σημαίνει πολλαπλώς αναβαθμιστεί; Και τρίτον, τα προηγούμενα χρόνια ήταν υποβαθμισμένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, έχει αναβαθμιστεί η θέση της χώρας διεθνώς.

ΚΙΑΟΣ: Είπα η εξωτερική πολιτική, όχι διεθνώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδρασή σας. Ενοχλείστε από τις απαντήσεις που δίνω, ενώ εγώ δεν ενοχλούμαι από τις ερωτήσεις που κάνετε.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με απλά λόγια σας λέω: Τι σημαίνει; Επιτρέψτε μου...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Σας επιτρέπω και σας δίνω απόλυτη άνεση να διατυπώσετε τα ερωτήματά σας. Δεν μου δίνετε άνεση, όμως, να απαντήσω. Εκτός εάν δεν θέλετε να απαντήσω. Αν κάνετε, δηλαδή, ερωτήσεις, για να υπάρχουν οι ερωτήσεις καταγεγραμμένες. Αλλά δίπλα στις ερωτήσεις θα υπάρχουν οπωσδήποτε και οι απαντήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή, μπορεί να μην έγινα κατανοητός.

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνεστε πάντα απολύτως κατανοητός.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέψτε μου. Σας ερώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξωτερική πολιτική της χώρας...

ΚΙΑΟΣ: Ναι...

ΡΕΠΠΑΣ:... ασφαλώς και έχει αναβαθμιστεί...

ΚΙΑΟΣ: Αυτό ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ:... και αυτό αναγνωρίζετε απ` όλους.

Πρώτον, αναγνωρίζεται από τον κ. Μπερνς, με πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι οι καλύτερες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι κάποια χώρα στον κόσμο που δεν επιθυμεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ; Δεύτερον, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει οδηγήσει στο να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της Ε. Ε.. Να είμαστε μία χώρα η οποία, με την εποικοδομητική, κάθε φορά, στάση μας, έχει πετύχει το πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων της Ευρώπης με άλλες χώρες -για τις οποίες έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε το πώς εξελίσσονται τα πράγματα- να είναι ένα πλαίσιο το οποίο σε μεγάλο βαθμό αναδίδει, περιέχει τις πολιτικές αρχές και θέσεις που κι εμείς προωθούμε. Τρίτον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει πετύχει να βρίσκεται προ των πυλών της ΟΝΕ. Αυτός ο πυρήνας των χωρών της Ευρώπης, γνωρίζετε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί ένα κέντρο στο οποίο θα λαμβάνονται αποφάσεις που θα αφορούν το σύνολο των εξελίξεων, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα επιδιώκει και πιστεύουμε ότι θα πετύχει, με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας, να είναι ισότιμο μέλος, μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, σ` αυτό το πάρα πολύ σημαντικό όργανο. Τέταρτον, η Ελλάδα, τα τελευταία μόλις χρόνια, ασκεί μια πολιτική υποστήριξης της προσπάθειας της Κύπρου, για να ενισχύσει και να διασφαλίσει την άμυνά της και τα δικαιώματά της, με την εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, πράγμα το οποίο δημιουργεί νέες ισορροπίες και νέα δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πέμπτον, η Ελλάδα με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας έχει πετύχει, αυτή την ώρα, να είναι η χώρα-πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη των Βαλκανίων περιοχή. Όταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, το 1993, είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, και τις κακές σε κάποιο βαθμό σχέσεις της χώρας μας με όλους τους βόρειους γείτονές της. Περιορίζομαι σε αυτά τα πέντε σημεία, που είναι απολύτως ενδεικτικά, για να σημειώσω την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια, με την εξωτερική πολιτική που ασκούμε, εξωτερική πολιτική που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας. Και είναι βέβαιο ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει στο να καταστήσει την Ελλάδα μια ισχυρή χώρα στις αρχές του 21ου αιώνα, μία χώρα που θα έχει μία αξιοζήλευτη θέση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αυτό που ίσως είναι περισσότερο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ανησυχητικό, είναι ότι σ` αυτό το Μνημόνιο που κατέθεσε ο κ. Πάγκαλος αναφέρονται τα 63 επεισόδια που σημειώθηκαν στα Ιμια. Είναι γνωστό ότι λόγω των Ιμίων φτάσαμε στα πρόθυρα μιας σύρραξης. Και ερωτώ: Αυτό, ακριβώς, το ζήτημα σημαίνει ετοιμότητα από την ελληνική πλευρά και δεύτερον, γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα η ελληνική πλευρά να κινητοποιήσει τη Διεθνή Κοινότητα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γιατί η κινητοποίηση δεν είχε γίνει νωρίτερα; Γιατί τότε δυσκολευόταν χρονικά. Είχαμε, δηλαδή, ενδείξεις τουρκικής προκλητικότητας στα Ιμια σε ένα μεγάλο διάστημα. Είχε γίνει τίποτα συγκεκριμένο εκ μέρους της Διεθνής Κοινότητας μέχρι να φτάσει ο κ. Πάγκαλος να καταθέσει το Υπόμνημά του στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα μιλάμε πρώτη φορά για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας; Δεν το έχουμε κάνει κατ` επανάληψη; Μα, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ως χαρακτηρισμός, ο οποίος είναι βάσιμος, προκύπτει από συγκεκριμένα επεισόδια, από γεγονότα, από συμβάντα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα και αποδεικνύουν το δίκαιο των ισχυρισμών, των επιχειρημάτων μας. Γι` αυτό ακριβώς, θα σας παρακαλέσω -επειδή γνωρίζετε ότι αυτά τα θέματα απαιτούν λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς- να τα συζητήσουμε στο μέτρο εκείνο που επιβάλλεται, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση, από την άλλη, όμως, δεν θα ευνουχίσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών ή τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Πρέπει να σας πω ότι για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τις νησίδες Ιμια, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα σημείο τριβής. Γνωρίζετε ότι η Τουρκία διεκδικεί και η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη διεκδίκηση επιτυχώς, με αποτέλεσμα η Τουρκία να επανέρχεται συνεχώς σ` αυτή τη διεκδίκηση, εμείς να αντιμετωπίζουμε αυτή την επιθετική στάση της Τουρκίας και το καθεστώς στην περιοχή να παραμένει αυτό που γνωρίζετε, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες. Υπερασπιζόμαστε στην πράξη το καθεστώς στην περιοχή. Γιατί βεβαίως -το γνωρίζετε και αυτό- σε πολλές περιπτώσεις ο διεθνής παράγοντας, ενώ δέχεται τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης -απ' όλες τις πλευρές και από την Τουρκία εν προκειμένω- δεν πιέζει αναλόγως την Τουρκία, προκειμένου να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες και μέσω αυτών να προβάλει τη διεκδίκησή της. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητα τα στοιχεία τα ιστορικά, τα στοιχεία τα διπλωματικά, οι συνθήκες, οι συμφωνίες που μαρτυρούν το δίκαιο των επιχειρημάτων και των θέσεών μας. Υπερασπιζόμαστε μια δίκαιη υπόθεση, την οποία -όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα της Ιμιας- επαναλαμβάνω ότι την υπερασπιζόμαστε και στην πράξη. Επειδή εκεί, κατ` επανάληψη, προκύπτει η επιβουλή της Τουρκίας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν, ως προς το σκέλος των ανακοινώσεων για τέτοια επεισόδια και γεγονότα, θα συνεχίσετε και στο μέλλον να ακολουθείτε την ίδια τακτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ακολουθούμε την κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι αποτελεσματική, αποδίδει καρπούς και μας φέρνει πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε αυτή την πολιτική, η οποία, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχής.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για την τακτική εννοώ, όχι για την πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική περιέχει και τακτική και στρατηγική και πρακτικές και συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να δείξει τις θέσεις της, το περιεχόμενό της, την ουσία της. Ολα αυτά αποτελούν μια δέσμη η οποία δεν είναι δυνατό να τεμαχιστεί. Η δέσμη της πολιτικής μας είναι αυτή που γνωρίζετε. Πρέπει να σας πω ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει τύχει επιδοκιμασίας από πάρα πολλές πλευρές. Αυτό δείχνει ότι ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται ως σημαντικός ρόλος από το διεθνή παράγοντα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Πληροφοριακά και μόνο, ήθελα να ρωτήσω εάν τα στοιχεία που διοχετεύει η Ελληνική Κυβέρνηση στο εξωτερικό για τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις, συμπίπτουν με τα στοιχεία που συλλέγονται στη Νάπολη από τα νατοϊκά ραντάρ. Ερωτώ, επειδή οι διπλωματικοί συντάκτες λαμβάνουν συχνά κάποια στοιχεία που δημοσιοποιεί, μέσω της πρεσβείας της, η Τουρκική Κυβέρνηση για ανάλογες, όπως λέει, παραβάσεις και παραβιάσεις της ελληνικής πλευράς στον τουρκικό εναέριο χώρο ή στο FIR της γείτονος.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Τουρκίας; Αυτοί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας μπορεί να διατυπώνονται. Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως, ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ειρηνόφιλη πολιτική στάση και ότι εμείς σεβόμαστε και τηρούμε τις συνθήκες. Ισα-ίσα εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι εγκαλούμε την Τουρκία να πράξει το ίδιο και δεν το κάνει. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται και στη διάθεση συμμαχικών δυνάμεων, προκειμένου έτσι να πιστοποιηθεί ο χαρακτήρας της πολιτικής της Τουρκίας. Μια πολιτική η οποία υπονομεύει τις προσπάθειές μας για καλή γειτονία στην περιοχή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σήμερα, στην εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" δημοσιεύεται ότι το περασμένο Σάββατο στην πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση ακροδεξιών και νεοναζιστικών ελληνικών φασιστικών οργανώσεων. Ηθελα να ρωτήσω, αν είστε ενήμεροι και πώς σχολιάζετε το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου, το οποίο εφέρετο να οργανώνει μια ευρωπαϊκή ένωση νέων. Οι πληροφορίες μαρτυρούν ότι στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν νεοναζί και ακραία φασιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Συνέδριο αυτό οργανώθηκε σε κλειστό χώρο. Δεν συνέβη οποιαδήποτε πράξη ή δραστηριότητα η οποία να αποτελεί παράβαση των νόμων του ελληνικού κράτους και γι` αυτό ακριβώς δεν δόθηκε οποιαδήποτε συνέχεια.

ΚΙΑΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Αστυνομίας και του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως η ενέργεια στη Θεσσαλονίκη των αστυνομικών, δεν ξέρω ποιών, να παρουσιάσουν δύο διαφορετικούς, αντί για το συνάδελφό τους, όταν προσήρχετο στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Το γνωρίζανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι γνώριζε η ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι καθήκον των αστυνομικών είναι σε κάθε περίπτωση να προστατεύουν τους κατηγορούμενους από μία δημόσια διαπόμπευση, η οποία έρχεται πολύ πριν κριθούν οι ίδιοι από τα όργανα της Δικαιοσύνης, όπου έχουν παραπεμφθεί. Γιατί ξέρετε τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατηγορούνται οι αστυνομικοί ότι κάλυψαν το συνάδελφό τους, αντί να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος. Και το πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό: Πολλές φορές, κατηγορούμενοι για διάφορες πράξεις συμπολίτες μας διαπομπεύονται, καθώς το πρόσωπό τους προβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο κοινό. Κάποιοι εξ αυτών, είτε αφήνονται ελεύθεροι, είτε αθωώνονται. Εχουν υποστεί, όμως, αυτή την τιμωρία, επειδή ακριβώς δεν έτυχαν ανάλογης φροντίδας. Αυτό, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, γιατί αντιλαμβάνεστε πως οι ανάγκες της ενημέρωσης, βεβαίως, πρέπει να ικανοποιούνται και να εκπληρώνονται, αλλά με σεβασμό πάντοτε της προσωπικότητας των συμπολιτών μας. Ακόμη και αν αυτοί είναι κατηγορούμενοι για κάποιες πράξεις.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή από εδώ και πέρα, από σήμερα, όσοι προσάγονται στους ανακριτές και στον Εισαγγελέα με κατηγορίες Α, Β, Γ, δεν θα είναι οι ίδιοι αλλά θα είναι άλλοι; Από εδώ και πέρα, σύμφωνα με αυτά που είπατε, ότι προστατεύεται από τη διαπόμπευση ο αστυνομικός κ. τάδε, αν από εδώ και πέρα αυτό το μέτρο θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύεται ο κατηγορούμενος συμπολίτης μας. Από κει και πέρα θα πρέπει και οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, των τηλεοπτικών ιδίως σταθμών, να συμβάλουν, ώστε αυτό το φαινόμενο να εκλείψει. Γιατί δεν τιμά την Πολιτεία μας και δεν αποτελεί στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, επιδιώκει τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού δελτίου ίσως, δεν έχει σχέση, όμως, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει ο αμερόληπτος δικαστής να εκδίδει την απόφασή του.

ΚΙΑΟΣ: Ηταν η μοναδική φορά που έκανε αυτό η Αστυνομία και δεν θα το επαναλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε, η Αστυνομία θα πρέπει να είναι συνεπής στα καθήκοντά της. Μεταξύ των άλλων η συνέπεια αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει να φυλάσσει καλά τους κρατούμενους, αυτούς εναντίον των οποίων έχει διατυπωθεί κατηγορία. Και βεβαίως, να προστατεύει τους κατηγορούμενους, να τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματά τους, γιατί και αυτοί έχουν δικαιώματα, παρά το ότι πολλοί δεν το αναγνωρίζουν και τους διαπομπεύουν, με πολύ επιπόλαιο και εύκολο τρόπο, αγνοώντας πως πολλοί εξ αυτών έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά. Θα πρέπει να κριθούν πρώτα, ώστε να τους αποδοθεί ο τελικός χαρακτηρισμός για τις πράξεις τους. Νομίζω, λοιπόν, ότι καθήκον όλων μας είναι να είμαστε πιο υπεύθυνοι, όταν χειριζόμαστε τέτοια θέματα, που αφορούν ανθρώπινες ζωές. Αφορούν πολίτες.

ΚΙΑΟΣ: Τι μέτρα έχετε πάρει, ως Κυβέρνηση, προστατεύοντας όλους αυτούς τους πολίτες, που λέτε ως τα τώρα, από το να διαπομπεύονται μέσω οποιωνδήποτε πραγμάτων, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε ο ίδιος, βλέποντας τηλεόραση, να προβάλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί αυτούς που κρατούν. Ορίστε πάρτε τους φωτογραφία, κάντε τους ο, τιδήποτε. Τι μέτρα παίρνετε για να προστατεύετε: Και τα μέτρα απευθύνονται είτε σε κανάλια, είτε σε εφημερίδες, είτε στα ραδιόφωνα, είτε οπουδήποτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι συμπεριφορές είναι ακραίες και τις αποδοκιμάζουμε, εφόσον τέτοιες συμπεριφορές επιδεικνύουν αστυνομικά όργανα. Οι λειτουργοί των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο της αυτορύθμισης, την οποία ιδιαιτέρως εγώ πιστεύω, θα πρέπει να επιδείξουν μια αυτοσυγκράτηση και μία ευθύνη. Βεβαίως, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα τα οποία τέτοιου είδους φαινόμενα καλούνται να τα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν.

ΦΙΛΗΣ: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. έχουν ρωτήσει, μετά από τα σχόλια που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, να μάθουν τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη με την αστυνομική επιχείρηση προστασίας, όπως είπατε εσείς, παραπλάνησης θα το έλεγε κάποιος άλλος, συντεχνιακής αντίληψης μπορεί να πει κάποιος άλλος, σε σχέση με την προσαγωγή του φονιά-αστυνομικού στην ανακριτική αρχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Για αυτά τα θέματα απάντησα πριν. Δεν γνωρίζω, τι ξέρει η ηγεσία της αστυνομίας. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι τούτο: Ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, των λειτουργών των Μέσων Ενημέρωσης, όλων όσων εμπλέκονται εμμέσως ή αμέσως σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, θα πρέπει να είναι υπεύθυνη. Αυτό είναι που επισημαίνω. Και η υπευθυνότητα, νομίζω, έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν επιτρέπει παρερμηνείες.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, εσείς ως τηλεθεατής -αφού απεκδύεστε οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητά σας- δεν ενοχληθήκατε όταν είδατε να υπάρχει ένας υπέρμετρος ζήλος προστασίας ενός ένστολου φονιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, εγώ επειδή επιθυμώ να πληροφορούμαι για ό, τι γίνεται σ' αυτή τη χώρα και σ' αυτόν τον κόσμο... έχω σταματήσει να παρακολουθώ δελτία ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης!

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Απάντησα πριν. Είπα ότι υπάρχουν αρμόδια όργανα, υπάρχει το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υπάρχουν οι ίδιοι οι φορείς που έχουν κώδικες δεοντολογίας, τους οποίους πρέπει να σέβονται και να τηρούν. Αυτά είναι γνωστά σε σας. Μην επαναφέρετε ένα θέμα το οποίο έχει αντιμετωπιστεί.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει αρμοδιότητα να αυξάνει ή να μειώνει τα μέτρα ασφαλείας των προσαγόμενων κατηγορουμένων...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αρμοδιότητα αυτοβούλως να επιλαμβάνεται τέτοιων φαινομένων και να επιβάλλει κυρώσεις όπου παρατηρούνται τέτοιες παρεκτροπές. Το γνωρίζετε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής και μην απαντάτε αν δεν θέλετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Με το νόμο τον οποίο ψηφίσαμε πρόσφατα, δώσαμε αυτή τη δικαιοδοσία, την εξουσία στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτοβούλως να επιλαμβάνεται τέτοιων φαινομένων.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση ήταν άλλη και μην απαντάτε αν δεν θέλετε. Αν εσείς ως πολίτης και ως πολιτικό πρόσωπο, αισθάνεστε την ανάγκη να διατυπώσετε ένα σχόλιο, όταν ένας φονιάς-αστυνομικός τυχαίνει μιας "ιδιαίτερης προστασίας" εκ μέρους των συναδέλφων του και δεν ασκείται σ' αυτή την περίπτωση αρχή της ισονομίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, ασφαλώς θέλω να απαντώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δεν απαντώ σε ερωτήσεις δικαστών. Εσείς μιλάτε ως δικαστής. Εχετε εκδώσει μια απόφαση, χαρακτηρίσατε το συγκεκριμένο αστυνομικό...

ΦΙΛΗΣ: Μα, το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ότι είναι φονιάς, ότι τον σκότωσε. Και αυτό αμφισβητούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Όταν εκδοθεί δικαστική απόφαση...

ΦΙΛΗΣ: Η έρευνα δεν αφορά αν τον σκότωσε, αυτό είναι δεδομένο. Ο φονιάς είναι φονιάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν εκδοθεί δικαστική απόφαση, θα μπορούμε να έχουμε και εμείς τη σαφή και οριστική θέση της Δικαιοσύνης, άρα να έχουμε σχηματίσει γνώμη. Μέχρι τότε, παρακαλώ να είμαστε πιο συγκρατημένοι, γιατί είμαστε πολλές φορές απλόχεροι σε αρνητικούς χαρακτηρισμούς και λίγες φορές πάρα πολύ φειδωλοί σε επαίνους. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να δείχνουμε μια ισορροπία και ένα μέτρο. Μπορεί να μην είναι το άριστο, αλλά πρέπει να είναι το ικανοποιητικό. Και πολλές φορές δεν επιδεικνύουμε αυτό το μέτρο, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε θέματα. Πολύ περισσότερο, όταν τα θέματα αυτά έχουν ένα γενικότερο, ένα δημόσιο ενδιαφέρον.

ΦΙΛΗΣ: Ποιό χαρακτηρισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ κύριε Φίλη. Είναι δικό σας θέμα, δική σας η ευθύνη. Εσείς αναλαμβάνετε να προβείτε σε έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Εγώ δεν συμμερίζομαι τέτοιες λέξεις, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΦΙΛΗΣ: Ποιό χαρακτηρισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλάβατε πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Πέστε μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλάβατε πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Ποιο χαρακτηρισμό; Τη λέξη φονιάς; Αμφισβητείτε το πραγματικό γεγονός ότι υπήρξε φόνος και ότι κατηγορείται ένας ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι σκότωσε... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε κάποια εποχή που κάποιοι κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι...

ΦΙΛΗΣ: Δεν καταλαβαίνω τι μας λέτε. Βγάλατε απόφαση αθωωτική του αστυνομικού; Αυτό κάνετε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το συμπέρασμα βγάλατε εσείς;

ΦΙΛΗΣ: Ναι. Δεν είναι φονιάς; Δεν παραδέχτηκε ότι φόνευσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δείχνει πόσο δίκιο έχω, όταν μιλώ για το μέτρο το οποίο πρέπει να τηρούμε. Όταν αφενός λέτε ότι εγώ εκδίδω αθωωτική απόφαση, όταν λέτε από την άλλη ότι είναι τελεσίδικη η θέση ή η γνώμη που έχει η ελληνική κοινωνία για το συγκεκριμένο περιστατικό, τότε να μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου. Αρα, λοιπόν, αφήστε τον ίδιο να απολογηθεί, στο πλαίσιο των διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες έχει κληθεί να απολογηθεί. Αφήστε τον ίδιο να μιλήσει με τον τρόπο που εκείνος κρίνει. Και επειδή έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας, θα είμαστε αντικειμενικοί και αυστηροί, αλλά δίκαιοι, αν πρέπει να κάνουμε κάτι το οποίο θα στρέφεται εναντίον εκείνου που αποδεδειγμένα έχει ευθύνη. Αλλά δεν θα εξυπηρετήσουμε οποιαδήποτε σκοπιμότητα, δεν θα δημιουργήσουμε εντυπώσεις για λόγους που, πολλές φορές, χρειάζεται να υπηρετείτε και εσείς και οι πολιτικοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή μιλούμε για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, επειδή μιλούμε για μια δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέλω να είμαστε ψύχραιμοι, να κρατήσουμε μια απόσταση και να περιμένουμε το πόρισμα των αρμοδίων Υπηρεσιών. Αυτό είναι το μέτρο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά για κάποιο άλλο θέμα που έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά κανάλια. Γίνεται έρευνα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε πολίτες που επιβαίνουν αυτοκινήτων κλπ. Η κάμερα είναι παρούσα. Κάποιος την καλεί. Και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, τις τελευταίες ημέρες, τα πρόσωπα εκείνων στους οποίους γίνεται η έρευνα, δεν είναι καλυμμένα. Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει; Θα συνεχιστεί πολύ αυτή η ιστορία; Επειδή κυκλοφορούμε και νύχτα δηλαδή, μήπως δούμε και τα πρόσωπά μας στην τηλεόραση.

ΡΕΠΠΑΣ: Επιβεβαιώνετε τα όσα είπα, κύριε Ελενόπουλε και χαίρομαι γι' αυτό. Από κει και πέρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα από το νόμο για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Μ. Μ. Ε. αλλά και από το Ποινικό και το Αστικό Δίκαιο, να επιδιώξουν αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής τους, αν θεωρούν ότι έχουν θιγεί επειδή εκτέθηκαν ή νομίζουν ότι εκτέθηκαν με ένα τέτοιο τρόπο από ένα Μέσο Ενημέρωσης. Είναι θέμα δικό τους. Από κει και πέρα θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους οι πολίτες -η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση προκειμένου να τα ασκούν να αξιοποιούν, δηλαδή, τις διατάξεις που υπάρχουν στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της χώρας και να αντιμετωπίζουν ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Γιατί συνηθίσαμε σ' αυτή τη χώρα να αφήνουμε συχνά σε τρίτους να υπερασπίζονται δικές μας υποθέσεις. Και μάλιστα υποθέσεις που αφορούν την προσωπικότητά μας, την έκθεσή μας μέσω τέτοιων εκπομπών στην κοινή γνώμη και μάλιστα με ένα τρόπο ο οποίος είναι απαξιωτικός. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει και εδώ να υπάρχει το μέτρο. Και το μέτρο θα πρέπει να διακρίνει όλες τις πλευρές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα: Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση είπατε ότι επηρεάζονται οι δικαστές. Δηλαδή, οι δικαστές παίρνουν αποφάσεις βλέποντας τηλεόραση; Δεν αρκούνται στα στοιχεία που έχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τέτοιο πράγμα εγώ, κύριε Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι επηρεάζονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν είχατε κάνει μια από τις πρώτες ερωτήσεις, θα έλεγα ότι μόλις τώρα μπήκατε στην αίθουσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Επηρεάζεται ο δικαστής", είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλο καταλάβατε. Αλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας προχθές στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για κτύπημα της διαφθοράς στην ΕΛ. ΑΣ. Η Κυβέρνηση τι λέει σ' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει μιλήσει κατ' επανάληψη γι' αυτό το θέμα. Προσωπικά, μίλησα για αποτυχίες ή αστοχίες της Αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις. Εχω δηλώσει ότι η Αστυνομία πρέπει να βρεθεί στο επίπεδο στο οποίο επιθυμούμε να βρίσκεται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο, έχει θετικά αποτελέσματα. Εχει εξιχνιάσει εγκλήματα, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοια φαινόμενα. Ιδιαίτερα στη διακίνηση ναρκωτικών έχει επιδείξει πολύ μεγάλη θετική δράση. Από κει και πέρα, βεβαίως, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Και όπως είπα και άλλη φορά, αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν έχουν σχέση με την εξυγίανση στην Αστυνομία, με την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και βεβαίως με τη βελτίωση του εξοπλισμού που διαθέτουν τα Σώματα Ασφαλείας. Σ' αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε κινείστε σ' αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ και αρκετό καιρό κινούμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, αποτελεί διαχρονικό ενδιαφέρον μας. Δεν μας απασχολεί μόνον και μόνον επειδή κάτι συνέβη σήμερα ή κάτι θα συμβεί αύριο. Μας απασχολεί και θα μας απασχολεί. Δυστυχώς, στο σύγχρονο κόσμο, στην Ευρώπη και αλλού, οι κοινωνίες, σε μεγάλο βαθμό, ταλαιπωρούνται από τέτοιες πράξεις, από τέτοια φαινόμενα. Η εγκληματικότητα έχει μια ιδιαίτερη έξαρση. Και γνωρίζετε πολύ καλά -το είπα προ ημερών και το επαναλαμβάνω- ότι και στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, δίπλα στο μεγάλο θέμα της απασχόλησης, πολλοί ηγέτες έθεσαν και το θέμα της εγκληματικότητας, ως θέμα μείζονος σημασίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο εγκληματικότητα, άλλο διαφθορά που λέω εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όταν δεν υπάρχει διαφθορά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις παράνομες και εγκληματικές πράξεις. Το ένα συνδέεται με το άλλο. Δεν είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μην τα τεμαχίζετε γιατί έτσι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε λογικό συμπέρασμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Με βάση μια απάντηση που δώσατε στον κ. Κιάο προηγουμένως -και επειδή έχουμε και ακροατήριο- ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ως Υπουργός Τύπου πώς ενημερώνεστε, από πού ενημερώνεστε, για την επικαιρότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Από εσάς τους δημοσιογράφους. Εχω καλές σχέσεις με εσάς. Μιλούμε τηλεφωνικά πολλές φορές και μαθαίνω τα νέα από πρώτο χέρι...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από μένα αποκλείεται γιατί δεν σας παίρνω τηλέφωνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποδεέστερη η ποιότητα της ενημέρωσής μου, επειδή δεν μου τηλεφωνείτε εσείς. Μην έχετε τέτοια εντύπωση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα είναι μεταξύ των 400 του ΝΑΤΟ που θα κάνουν περιπόλους δι' αέρος πάνω από το Κοσσυφοπέδιο. Και δεύτερον, επειδή σε λίγη ώρα αρχίζει ο πλειστηριασμός στον Οίκο ΚΡΙΣΤΙ' Σ, ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κώδικας του Αρχιμήδη θα είναι ελληνικός σε λίγες ώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα διεκδικήσει αυτό το έργο. Οσον αφορά, τη συμμετοχή μας σε τέτοιες δραστηριότητες, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εξαρχής συμμετέχουμε σ' αυτές τις διαδικασίες της συνεννόησης, της διαβούλευσης πού γίνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζετε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ, ο διεθνής παράγων έχει "παγώσει" -ας μου επιτραπεί η έκφραση- αυτές τις διαδικασίες, αφού θεωρεί ότι υπάρχει μια επαρκής συμμόρφωση της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο κανόνων που είχε θέσει. Είπαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα. Χαιρόμαστε γιατί η εξέλιξη των πραγμάτων, σε μεγάλο βαθμό, δικαιώνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με πολλές άλλες πλευρές, οι οποίες επέμεναν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης. Από κει και πέρα, συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε στην Ε. Ε., είμαστε ενεργά παρόντες -λόγω και των ανοιχτών σχέσεων που έχουμε με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας- για να συμβάλουμε προκειμένου να εκτονωθεί απόλυτα η κρίση, να πάψει να υφίσταται.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχουν "παγώσει" οι διαδικασίες...

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μιλάμε για επιτήρηση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Και μάλιστα υπήρξε μια απόφαση χθες να είναι σε ετοιμότητα τα αεροπλάνα γι' αυτή την επιχείρηση. Θα συμμετάσχουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σ' αυτή την επιχείρηση; Είναι σε ετοιμότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή. Οπως ήμασταν έτοιμοι να προβάλουμε τις θέσεις μας για πολιτική λύση του προβλήματος (επιμέναμε σ' αυτή την επιχειρηματολογία και πιστεύω ότι συμβάλαμε σε μια ψύχραιμη αντιμετώπιση τουλάχιστον μέχρι τώρα της κρίσης), έτσι ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη στιγμή να λάβουμε μέρος και να συμβάλουμε και εμείς -εφόσον αυτή είναι η τελική απόφαση του ΝΑΤΟ ή της Διεθνούς Κοινότητας- με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Γνωρίζετε ποιο είναι το πλαίσιο και οι περιορισμοί τους οποίους θέσαμε από την αρχή.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα συμμετάσχουν ελληνικά αεροπλάνα σ' αυτή την επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μελλοντολογήσουμε. Γνωρίζετε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται σήμερα και δεν θα γίνει αύριο. Μην περιμένετε να σας ανακοινώσω τον αριθμό των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών και από πού θα εξορμήσουν, προκειμένου να λάβουν μέρος σ' αυτές τις δραστηριότητες. Οσον αφορά τη στρατιωτική δράση, έχουμε μιλήσει για τους περιορισμούς που έχουμε θέσει. Θέλετε να σας τους θυμίσω; Πέραν των δύο ΝΑΤΟϊκών βάσεων δεν θα χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για οποιασδήποτε μορφής εξορμήσεις από την Ελλάδα. Δεν διαθέτουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο προκειμένου να διέλθουν απ' αυτόν μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών για να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι δύο βασικές αρχές τις οποίες έχουμε αναφέρει, είναι γνωστές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αυτή είναι η θέση για τους βομβαρδισμούς.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μιλάμε για επιτήρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμφωνία επιτήρησης είπαμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε με δικά μας αεροπλάνα. Μην περιμένετε, όμως, να σας πω τώρα άλλες λεπτομέρειες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 October 1998 - 16:38:15 UTC