Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ο Υπουργός, όπως γνωρίζετε, συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, στην επίσημη επίσκεψή του, στην Πολωνία. Η επίσκεψη αυτή άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Γίνεται ύστερα από πρόσκληση του Πολωνού Πρωθυπουργού κ. Μπούζεκ. Σας έχει διανεμηθεί το πρόγραμμα των εκεί συναντήσεων του Πρωθυπουργού.

Είμαι στη διάθεσή σας για τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία εσείς επιλέγετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για την Τετάρτη, έχει ανακοινωθεί, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον Προϋπολογισμό του 1999, ο οποίος θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο κ. Λαλιώτης τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων ενόψει των εθνικών εκλογών του 2000...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το "ενόψει των εθνικών εκλογών του 2000" δεν το λέει ακριβώς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι το αναφέρει, αλλιώς το παίρνω πίσω. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αποτελεί και θέση ή σκέψη της Κυβέρνησης.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσουν διάφορες απόψεις, τον προβληματισμό τους, για τα πολιτικά θέματα της χώρας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τελικώς η Κυβέρνηση έχει καταλήξει αν θα δεχθεί τους πυραύλους S-300 στο έδαφός της;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι βιάζεστε. Για το θέμα αυτό, παραπέμπω στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγιναν προχθές. Επίκειται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει συζήτηση του θέματος. Επαναλαμβάνω μόνον, ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και η επίλυσή του σε αυτή τη διάσταση είναι αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους μας, το ενδιαφέρον, τις συζητήσεις μας και τις προσπάθειές μας.

ΚΙΑΟΣ: Μία διευκρίνιση: Οταν απαντήσατε στο συνάδελφο ότι βιάζεται, τι είχατε κατά νου περισσότερο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εννοούσα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε νεώτερη απόφαση για το θέμα, σύμφωνα με όσα γνωρίζετε και εσείς από το ρεπορτάζ, από όσα έχουν δημοσιευθεί. Δεν υπάρχει καμία νέα απόφαση για το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, δηλαδή, ότι βιάζεται ως προς την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Διαδικαστική ήταν η παρατήρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι περιμένει, σήμερα, η ελληνική Κυβέρνηση από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε. Ε. όπου, μεταξύ άλλων, συζητείται και η πρόταση της Κομισιόν για τον τρόπο χρηματοδότησης της Τουρκίας, αλλά και το πως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και τις υπόλοιπες πέντε χώρες, που σε πρώτη φάση αφορούν τη διεύρυνση της Ε. Ε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Στο θέμα των χρηματοδοτικών κανονισμών, γνωρίζετε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά κεραία. Εχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας και στο πλαίσιο εκείνων των αποφάσεων όπου απαιτείται ομοφωνία, η διαφωνία μας παραμένει.

Υπάρχει η τελευταία διαδικασία από την Επιτροπή που παρακάμπτεται ή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μπορεί να παρακαμφθεί, η ομοφωνία. Επ` αυτού γνωρίζετε, επίσης, τη θέση της Κυβέρνησης και τη διαφωνία της. Και βεβαίως, η αντίδρασή μας σ` αυτό -εφόσον προωθηθεί- θα είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Το έχουμε ανακοινώσει και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Στο δεύτερο σκέλος. Οι αποφάσεις της Ε. Ε. και η έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της Κύπρου και των λοιπών χωρών είναι ισχυρές. Ακολουθούν το πρόγραμμα που έχει χαραχθεί. Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που και η Κύπρος μετέχει με αυτές τις αποφάσεις, συνεχίζει και θα συνεχίσει να μετέχει, σ` αυτή τη διαδικασία. Οι ενταξιακές διαδικασίες δηλαδή για την Κύπρο προχωρούν, έτσι όπως έχουν αποφασιστεί.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πέρα από τα διαδικαστικά στα οποία αναφερθήκατε απαντώντας στην ερώτηση του συναδέλφου μου κ. Σουρμελίδη, η ερώτησή μου είναι, γι` αυτό το θέμα της εγκατάστασης των S-300. Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης -ως προς τη θέση- είναι ανοικτή σε μία διαδικασία εγκατάστασης των πυραύλων επί ελληνικού εδάφους; Και αυτό το προσδιορίζω στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και βεβαίως, στη διάθεση ή πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να διευκολύνει την...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα επανέλθω κα. Καραγιάννη. Αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Δεν θα επανέλθω σ` αυτό το θέμα καθ` οιονδήποτε τρόπο. Παραπέμπω στην απάντησή μου, στην απάντηση του κ. Κληρίδη, στην απάντηση του κ. Κρανιδιώτη και στην απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου επ` αυτού, οι οποίες είναι υπέρ αρκετές.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Να μείνουμε στο ίδιο θέμα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα προτιμούσα να αλλάξουμε...

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Με βάση ότι έχει ειπωθεί σήμερα, σ` αυτά θα μείνω. Είπατε ότι δεν υπάρχει νεώτερη απόφαση. Θα περιμένετε το Εθνικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση, φαντάζομαι, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Και παρακαλώ διαψεύστε με ή επιβεβαιώστε με, απλώς δεν έχει ληφθεί απόφαση, μας λέτε. Οτι συζητούνται, συζητούνται και περιμένουμε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Με συγχωρείτε και δεν θέλω να υπάρξει παρεξήγηση. Υπάρχει μια διαδικασία που έχει ανακοινωθεί, που αφορά το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Σ` αυτό αναφερόμουνα και σ` αυτό παραμένω. Από κει και πέρα, πάντα για όλα τα θέματα υπάρχουν διαβουλεύσεις, συζητήσεις και συνεργασίες. Αλλά για το πλήθος των σεναρίων τα οποία κυκλοφορούν, και ενίοτε δημοσιοποιούνται, δεν θα εμπλακώ στο σχολιασμό τους.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Να πάμε σ' ένα άλλο θέμα. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΘΗΝΑΙΚΗ", σήμερα. Το είδατε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι, το διάβασα. Τα πρωτοσέλιδα τα διαβάζω. Θέλετε να προσδιορίσετε την ερώτησή σας;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Είναι ένα δημοσίευμα το οποίο λέει ότι υπάρχει μια συμφωνία του Πρωθυπουργού με οικονομικούς παράγοντες για το τι θα γίνει ως την πορεία των εκλογών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις και συμφωνία του Πρωθυπουργού με οικονομικούς, εκδοτικούς παράγοντες, όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα. Οι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Είναι γνωστή η προσπάθεια που γίνεται στην πορεία προς το 2000. Δεν γράφεται πια η ιστορία στην Ελλάδα με αστυνομικά σενάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμμερίζεται η Κυβέρνηση τις απόψεις του κ. Πάγκαλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει στις ευρωεκλογές και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μια ευκολία τη δεύτερη τετραετία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα προχωρήσω σε σχολιασμό των απόψεων του κ. Πάγκαλου. Σε ότι αφορά γενικά προβλέψεις για τις ευρωεκλογές, αυτές μπορούν να γίνονται ελεύθερα. Και εγώ μπορώ να υποστηρίξω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, όπως θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές του 2000.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 November 1998 - 16:00:51 UTC