Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασαν, όπως γνωρίζετε, από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Συζητήθηκαν τα θέματα της επικαιρότητας, όπως γίνεται στις συνεδριάσεις αυτών των Οργάνων. Η συζήτηση, σήμερα, επικεντρώθηκε κυρίως στις κινητοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί στο χώρο της εκπαίδευσης και στο χώρο των τελωνειακών υπαλλήλων. Διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις.

Για τα δύο αυτά θέματα που απασχόλησαν σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, θέλω να κάνω τα εξής σχόλια:

* Πρώτον, επιβεβαιώθηκε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης. Η εφαρμογή της θα προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μια τέτοια θεσμική τομή. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πρωτοβουλία φροντίδας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για την υποστήριξη κυρίως των μαθητών, στην προσπάθειά τους να διακριθούν στη ζωή. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα αυτό έχει μείζον ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία, για την προοπτική της χώρας μας. Γι` αυτό η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθειά της, σε επικοινωνία με αρμόδιους, άμεσα ή έμμεσα, εμπλεκόμενους φορείς -την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και ιδιαίτερα τους μαθητές- προκειμένου εκεί που πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν έχουν γίνει κατανοητές, λόγω κακοπιστίας ή παραπληροφόρησης, να ξεπεράσουμε από κοινού τα προβλήματα, ώστε έτσι στο άμεσο μέλλον να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο χώρο της παιδείας.

* Δεύτερον, όσον αφορά την κινητοποίηση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στον κλάδο των τελωνειακών υπαλλήλων, πρέπει να σας πω ότι αυτή την ώρα εξελίσσεται συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δρυ με εκπροσώπους των εργαζομένων στα τελωνεία της χώρας, προκειμένου να δοθεί, σε ένα πνεύμα καλής διάθεσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οριστική λύση στην κρίση που έχει εκδηλωθεί. Κρίση, η οποία προκαλεί διαταραχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Εχει εκδοθεί σχετική απόφαση δικαστηρίου, σήμερα το πρωί. Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εργαζόμενους στα τελωνεία της χώρας. Η πολιτεία δεν είναι ανίσχυρη. Η πολιτεία θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου εντός του Σαββατοκύριακου, να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα. Αυτό επιβάλλει το κοινωνικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι το πνεύμα το οποίο διακρίνει τη στάση της κυβέρνησης, θα διακρίνει και τον κλάδο των τελωνειακών, ώστε οι πολίτες να προμηθευτούν αμέσως τα καύσιμα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους.

* Ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, της φίλης χώρας. Σήμερα, στις έξι το απόγευμα, στη Φρανκφούρτη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ, ενώ για τη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Σρέντερ και τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπουργό Οικονομικών κ. Λαφοντέν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατέληξε η κυβέρνηση στην απόφαση να επιστρατεύσει τους τελωνειακούς υπαλλήλους στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η συνάντησή τους με τον κ. Δρυ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, θα αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαταραχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό -αν από την πλευρά των τελωνειακών δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση της κυβέρνησης, μετά τις ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον των τελωνειακών, αλλά επίσης ανταπόκριση, η οποία να δηλώνει σεβασμό των τελωνειακών σε μία δικαστική απόφαση- μπορείτε να εκτιμήσετε ότι στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε είναι κι αυτό το μέτρο, δοθέντος ότι μέλημά μας είναι αμέσως να εφοδιαστεί η αγορά με καύσιμα, προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ζητήματα: Για το πρώτο, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα μέγιστο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης. Η κυβέρνηση, η οποία επαγγέλλεται το δημοκρατικό -και το σημειώνω- σοσιαλισμό, πώς μπορεί να καταφεύγει σε μέτρα, όπως η επιστράτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας για τη λειτουργία των θεσμών, για το σεβασμό των αγώνων των εργαζομένων. Ομως, θα αντιληφθείτε κι εσείς -και φαντάζομαι ανάλογα θα σχολιάσετε και θα κρίνετε- τη στάση των τελωνειακών, που τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν δηλώσει ευθέως ότι σέβονται μία δικαστική απόφαση. Οι θεσμοί, αν ενδιαφερόμαστε για την υγιή λειτουργία τους, μας αφορούν όλους. Δεν είναι κάποιοι, πολίτες μιας ξεχωριστής κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο νόμος. Υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που πρέπει να τηρηθεί. Εφόσον αυτό δεν γίνεται και πλέον έχουμε παράνομη στάση από την πλευρά των τελωνειακών, η πολιτεία δεν είναι όμηρός τους και δεν είναι ανίσχυρη. Μπορεί να αντιμετωπίσει, με βάση το νομικό πλαίσιο που επικρατεί στη χώρα μας, την κρίση που έχει προκύψει. Και θα το κάνει, γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο ερώτημά μου έχει να κάνει με αυτό που είπατε εισαγωγικά σε ότι αφορά την υπόθεση της παιδείας και τις κινητοποιήσεις, ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Βλέπουμε το πρωτοφανές, να ζητούνται από τους γονείς δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης των παιδιών τους, εφόσον αυτά συμμετέχουν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πώς το σχολιάζει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες οποιουδήποτε παράγοντα. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της να συζητήσει τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα με τους μαθητές. Βέβαια, όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους και τους κανόνες δεοντολογίας, προκειμένου -κινούμενοι εντός του πλαισίου της κοινής λογικής- και τις απόψεις μας να διατυπώνουμε, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών να σεβόμαστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να σχολιάσει το γεγονός ότι λειτουργοί της εκπαίδευσης ζητούν από τους γονείς να αποκηρύξουν τα παιδιά τους επειδή προχωρούν σε μαθητικές κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, επειδή χρησιμοποιείτε αυτή την πολύ ισχυρή λέξη, ότι ουδείς είναι δυνατό να πείσει ένα γονέα να αποκηρύξει το παιδί του. Και, επειδή αυτό είναι εκ των προτέρων γνωστό και βέβαιο, δεν νομίζω ότι διανοείται κάποιος, απευθυνόμενος σε γονείς, να τους καλέσει να αποκηρύξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι αδιανόητο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, σας διαβάζω μέσα σε εισαγωγικά την ανακοίνωση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στον Πειραιά, ο οποίος λέει "να επικοινωνήσετε" -απευθύνεται στους επικεφαλής των σχολείων- "με τους γονείς και κηδεμόνες των μελών του 15μελούς και να ζητήσετε από εκείνους που δεν εγκρίνουν τη συμμετοχή του παιδιού τους στην κατάληψη γραπτή δήλωση". Δεν μιλάμε για το αν μπορούν να καταφέρουν κάποιοι να πείσουν τους γονείς. Μιλάμε για την προσπάθεια να το κάνουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Χρησιμοποιήσατε μία λέξη που δεν περιέχεται σ` αυτή την ανακοίνωση. Ουδείς επιχειρεί ποτέ να πείσει κάποιους γονείς να αποκηρύξουν τα παιδιά τους. Είναι ανόητος και ανεύθυνος όποιος έχει θέσει ένα τέτοιο σκοπό στη ζωή του.

ΚΙΑΟΣ: Στο προηγούμενο θέμα με τους τελωνειακούς που λέγατε, αυτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για κάποιες νέες ρυθμίσεις στο ενιαίο ταμείο ισχύουν και μετά την επιστράτευση ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εργαζομένων στον κλάδο των τελωνειακών υπαλλήλων, ασφαλώς, ισχύουν.

ΚΙΑΟΣ: Σ` αυτό το έγγραφο του κ. Ιωαννίδη, Β' Γραφείο της Β' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επειδή είναι υπηρεσιακός παράγων του υπουργείου, πρώτον, αν επικοινώνησε με τους προϊσταμένους του που είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός, οι οποίοι είναι και προϊστάμενοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, όπως και όλης της Ελλάδας. Και μία τέτοια ενέργεια πώς την έκανε από μόνος του, αν έχει δηλαδή το δικαίωμα μόνος του να ενεργεί.

Και δεύτερον, αυτό που λέει "να ενημερώσουν οι διευθυντές τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου που θα προχωρήσουν σε κατάληψη για την πρόθεσή μας να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, για παρακώλυση λειτουργίας σχολικής μονάδας και να ζητήσουμε τη δέσμευση της περιουσίας των γονέων, για να αποκατασταθούν οι ζημίες που θα γίνουν κατά την περίοδο των καταλήψεων" κ. λ. π. Πρώτον, αυτά ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης, προηγουμένως; Δεύτερον, τα εγκρίνει η κυβέρνηση, αφού το μαθαίνει; Και τρίτον, τι πρόκειται να κάνει και αν θα προβεί η κυβέρνηση ή όχι σε παρόμοιες δηλώσεις προς τους υπουργούς και προς τους υπευθύνους των σχολείων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν διάφοροι λειτουργοί του κράτους, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει αν κάποιος αναπτύσσει τις απόψεις του ή κάνει επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε. Εφόσον οι επιλογές είναι νόμιμες, θα πρέπει να επιτρέψουμε να αναπτύσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πράξει τίποτε άλλο, παρά αυτό το οποίο, μέχρι σήμερα, πράττει. Αφενός, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ακόμα καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους γονείς, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά της ενημέρωσης, εκεί που υπάρχουν ακόμα αυτά τα κενά. Αφετέρου, να πείσουμε και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έχουν πειστεί, ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι προς το συμφέρον, πρώτα και κύρια, των μαθητών και ανταποκρίνεται και στα συμφέροντα της χώρας. Από κει και πέρα, δεν έχει η κυβέρνηση καμία πρόθεση να γενικεύσει, σαν να είναι δική της κεντρική πολιτική, την επιλογή, είτε δήλωση, είτε συγκεκριμένη πρακτική πρωτοβουλία, ενός κρατικού λειτουργού. Αν έχετε να κάνετε δικές σας επισημάνσεις και σχόλια, παρακαλώ, να τα κάνετε. Μην περιμένετε, όμως, κάθε φορά που κάποιος αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία με την οποία δεν είστε σύμφωνοι, να μας καλείτε να τον οδηγούμε στην πυρά. Δεν θα το κάνουμε αυτό. Υπάρχει κράτος δικαίου. Υπάρχουν νόμοι. Αυτό το πλαίσιο είναι που πρέπει να τηρείται και με βάση αυτό το πλαίσιο κρίνονται όλοι.

ΚΙΑΟΣ: Μάλιστα. Εσείς θα προχωρήσετε, ως κράτος, και θα ζητήσετε τη "δέσμευση" της περιουσίας των γονέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι στις επιλογές μας κάτι τέτοιο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει γραφεί και πέστε μου αν το γνωρίζετε -δε ζητώ αστυνομικό ρεπορτάζ για τη διευκόλυνση της συζήτησης ρωτώ- ότι παιδιά υπουργών συμμετέχουν στις καταλήψεις. Εχετε υπόψη σας αν συμβαίνει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου. Δεν έχω ιδέα ποιοι συμμετέχουν ή ποιοι δεν συμμετέχουν στις καταλήψεις, γιατί το αρμόδιο υπουργείο, η κυβέρνησή μας συνολικά, κάθε άλλο παρά παρακολουθεί ποιοι είναι αυτοί, που με τον έναν ή άλλο τρόπο, εκδηλώνουν μια συμπεριφορά ή εκφράζουν κάποιες απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάτι που δε μας αφορά. Καθένας, με βάση τις δικές του απόψεις, ασκώντας τα δικαιώματά του, μπορεί ελεύθερα και δημοκρατικά να διατυπώνει τις απόψεις του και να ασκεί τις δραστηριότητές του. Αρκεί όλα αυτά -επαναλαμβάνω- να γίνονται στο πλαίσιο των νόμων, που πρέπει όλοι να σεβόμαστε.

ΚΙΑΟΣ: Δύο ερωτήσεις ακόμη: Πρώτον, εάν ευθέως κρίνετε, ως εποπτεύουσα αρχή που είναι η κυβέρνηση, την ενέργεια αυτή του συγκεκριμένου λειτουργού του κράτους. Πώς την κρίνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτιδήποτε -είτε άποψη, είτε πρακτική πρωτοβουλία- κινείται στο πλαίσιο των νόμων, δεν είναι δυνατό να αποδοκιμαστεί από εμάς. Από κει και πέρα, εάν θεωρείτε ότι υπάρχει υπέρβαση, από κρατικό λειτουργό, είτε των καθηκόντων του, είτε και των νόμων που διέπουν το συγκεκριμένο τομέα, άλλοι είναι οι αρμόδιοι να το κρίνουν αυτό και παρακαλώ σε αυτούς να απευθυνθείτε.

ΚΙΑΟΣ: Δεύτερον, είπατε προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια επικοινωνίας με τους αρμοδίους κ. λπ. να επικοινωνήσουν οι αρμόδιοι και με τις άλλες πλευρές, στα θέματα που δεν έχουν γίνει κατανοητά για να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Αυτό, σε σχέση και με κάτι άλλο που είπατε χθες, εάν η εφαρμογή του μέτρου, επειδή λέτε ότι δεν παίρνει πίσω την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα μέτρα τα οποία απορρέουν από αυτή. Συζητεί την εφαρμογή, που σημαίνει ότι μπορεί να ανασταλούν κάποια μέτρα, να αναβληθούν για τον επόμενο χρόνο, η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα αναστολής ή αναβολής της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ζητούμε στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, που επιθυμούμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, τη συνδρομή όλων των δυνάμεων για την εφαρμογή της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει καταστεί, εδώ και περίπου ένα χρόνο, νόμος του κράτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι οι ρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον των τελωνειακών. Αυτοί δεν το καταλαβαίνουν ότι είναι για το συμφέρον τους και συνεχίζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς οι τελωνειακοί υπάλληλοι διεκδικούν κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούνται. Είναι δικαίωμά τους να το κάνουν. Εχουν, όμως, ταυτόχρονα με την άσκηση του δικαιώματός τους και την υποχρέωση να σεβαστούν το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Και θα το σεβαστούν, όχι μόνο αν επανέλθουν στα καθήκοντά τους, αλλά αν δείξουν ότι τηρούν και σέβονται τις αποφάσεις ενός Δικαστηρίου, όπως πρέπει να κάνει κάθε Ελληνας πολίτης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτοί είχαν, υπήρχε το Ταμείο τους, υπήρχαν αυτά. Η κυβέρνηση έβαλε "χέρι" στο Ταμείο τους. Πώς λέτε ότι θέλουν παραπάνω; Δεν θέλουν τίποτα. Αυτό που είχαν έχουν. Η κυβέρνηση έβαλε "χέρι" στο Ταμείο τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τις αλλαγές για την εξυγίανση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η επιλογή για τη συγχώνευση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σε ένα μεγάλο ταμείο, είναι επιλογή, την οποία η κυβέρνηση, δεν ανακαλεί. Για να στηρίξουμε αυτή την επιλογή, πρέπει να σας πω, αν δεν το γνωρίζετε, ότι η κυβέρνηση τη χρηματοδοτεί από τον Προϋπολογισμό, με ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο υπερβαίνει τα 40 δις δραχμές, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν βάζει "χέρι" για να αφαιρέσει από τα Ταμεία χρήματα και πόρους, αλλά απλώνει το χέρι της για να εμπλουτίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και να τα καταστήσει πιο ισχυρά για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι ο εμπλουτισμός, κ. Υπουργέ; Οτι τα παίρνει και τα δίνει αλλού; Αυτός είναι εμπλουτισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σ' αυτό το Ταμείο δίνει 42 δις δραχμές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι ήταν και πριν υπάρχει. Δεν ζητούν οι άνθρωποι παραπάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, είναι κάποιοι που έχουν μια άλλη πολιτική επιλογή για τη λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος. Να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Αλλά, παρακαλούμε πολύ να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση στο πρόγραμμά της, την οποία έχει αποφασίσει και εφαρμόζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης αισθάνεται ασφαλής να κυβερνά με τα ΜΑΤ, με τις επιστρατεύσεις και με τις δημεύσεις περιουσιών; Με απειλές συνέχεια; Αισθάνεται ασφαλής έτσι που κυβερνά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται όχι απλά ασφαλής, αλλά παντοδύναμος, γιατί κυβερνά με την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γνωρίζουν όλοι -είναι κοινή εμπειρία, άλλωστε, του ελληνικού λαού- ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη βία, τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία, προκειμένου να επιβάλουν την εξουσία τους. Οχι, πάντως, η δημοκρατική παράταξη, της οποίας ηγείται ο κ. Σημίτης, τουλάχιστον του ισχυρού κορμού της δημοκρατικής παράταξης του οποίου ηγείται, που έχει πολύ καλά νοιώσει στο πετσί της και έχει αυτές τις εμπειρίες παρελθόντων ετών. Δεν πρέπει, λοιπόν, κάποιοι να μιλούν για "σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου". Θα πρέπει να το αποφεύγουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν τα βλέπει τα ΜΑΤ; Η επιστράτευση και αυτά δεν είναι μέσα καταπίεσης του λαού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάποιοι, οι οποίοι επιθυμούν να παραλύσει η χώρα. Στο συγκεκριμένο θέμα θα επέλεγαν, ίσως, για πάρα πολλές ημέρες, για μήνες ή και για χρόνια, αν μπορεί να υπάρξει για χρόνια μια χώρα χωρίς καύσιμα, να έχουμε αυτή την εκτροπή από την ομαλή λειτουργία της δημόσιας ζωής. Δεν συμφωνούμε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν πάτε να του "φάτε" τη σύνταξη, τι θα κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ:... με την άποψή τους αυτή. Τους καλούμε να κρατήσουν για λογαριασμό τους αυτές τις απόψεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, είναι αυτό που πρέπει να πρυτανεύει πάντοτε στις επιλογές μας. Αυτό υπερασπιζόμαστε εμείς, είτε απέναντι στις συντεχνίες, είτε σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες για γνωστούς λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας, επιθυμούν να διατηρηθεί αυτό το χάος, το οποίο κάποιες μικρές οργανωμένες ομάδες, επιχειρούν να προκαλέσουν σε συγκεκριμένους τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση, επειδή η πολιτική της, κατά τη δική τους άποψη, δημιουργεί προβλήματα. Ενώ η δική μας άποψη είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή, η οποία με ριζοσπαστικές αλλαγές επιχειρεί και λύνει προβλήματα. Εχω πει και άλλη φορά, ότι δυστυχώς έλαχε σε αυτή την κυβέρνηση να κληθεί να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα που έχουν σωρευτεί για πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Θα το κάνει η κυβέρνηση αυτό το τόλμημα και πιστεύουμε ότι η προσπάθειά της θα έχει επιτυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να τις ονομάσετε τις πολιτικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να τις ονομάσετε, Πέντε κόμματα είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, τις ονόμασα ήδη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν. Δ. είναι, το ΚΚΕ, ποιος είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Το ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι η πλειοψηφία της Βουλής που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κυβερνά και παρακαλώ αυτό να το δεχθείτε κι εσείς...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κάνουν αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ:... τουλάχιστον επειδή πρέπει να σεβαστείτε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Είπατε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής ή αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Περιθώρια για επιμέρους διορθωτικές κινήσεις, για βελτιώσεις σε πτυχές αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος έχει ψηφιστεί. Μας βρίσκει όλους σύμφωνους, μας καλύπτει, μας εκφράζει. Αυτό το νόμο θα εφαρμόσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πλήρης. Οσον αφορά τώρα την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το υπουργείο είναι πάντοτε στη διάθεση των ενδιαφερομένων, να συζητήσει μαζί τους, τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για την εφαρμογή της. Αυτό δεν σημαίνει ούτε διορθώσεις, ούτε αλλαγές. Σημαίνει την αναζήτηση της προσφορότερης διαδικασίας, ώστε όλοι από κοινού να συμβάλουν στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΠΑΠΠΑ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε μήπως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, με βάση τη συζήτηση που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Είναι γνωστά τα θέματα που θα συζητηθούν. Απλώς, ενημέρωσε τα μέλη των δύο Οργάνων για την ατζέντα αυτής της Συνόδου. Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση.

ΤΣΑΡΑΣ: Η "ΑΘΗΝΑτΚΗ" δημοσιεύει σήμερα την πρώτη λίστα ονομάτων που εμπλέκονται στο θέμα της Εμπορικής Τράπεζας. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Τα στοιχεία αυτά φαντάζομαι ότι ενδιαφέρουν και θα τα έχει υπόψη του ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, που έχει επιληφθεί του θέματος. ΤΣΑΡΑΣ: Από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα, κάποια κυβερνητική ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα έχουμε πει όλα και με τέτοιες λεπτομέρειες, ώστε δε νομίζω ότι υπάρχει χώρος για κάτι νεότερο. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει κάτι νεότερο. Η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απόφαση που πήρατε για επιστράτευση, στην περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση οι τελωνειακοί, ήταν ομόφωνη, υπήρξαν αντιρρήσεις ή -τέλος πάντων- είναι απόψεις του κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Τελικά η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τον Πρωθυπουργό, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού, του υπουργού Οικονομικών εν προκειμένω. Είναι το επόμενο στάδιο, το οποίο, όμως, αυτή την ώρα, βρίσκεται σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Δεν το έχουμε προσεγγίσει. Θα αναμένουμε την εξέλιξη της συζήτησης των τελωνειακών υπαλλήλων με τον υφυπουργό Οικονομικών.

ΠΑΡΙΣ: Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και επισήμων του ΟΤΕ, φαίνεται καθαρά ότι ο κ. Χρυσολούρης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο κ. Χρυσολούρης ήταν, κατά γενική ομολογία, πολύ επιτυχημένος. Αυτά τα προβλήματα με τους Δημόσιους Οργανισμούς, όταν υπάρχουν διαφωνίες στην κορυφή, πόσο καιρό θα κρατήσουν; Πριν από τέσσερις μήνες έφυγε ο κ. Παπούλιας και κέρδισε ο κ. Χρυσολούρης, τώρα έφυγε ο κ. Χρυσολούρης και το παιχνίδι το κέρδισε ο κ. Ράπανος. Αυτά επηρεάζουν πάρα πολύ την αγορά. Το είδατε χθες με αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη και εδώ, στην Αθήνα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεσε σχεδόν στο limit down. Υπάρχει εξασφάλιση ότι με τη νέα διοίκηση θα λειτουργήσει κανονικά ο ΟΤΕ, από δω και πέρα; Υπάρχει κάποια αλλαγή πορείας με το καινούργιο πρόσωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν θα πρέπει να δίνουμε τις δικές μας ερμηνείες, στερώντας από τον άμεσα ενδιαφερόμενο το δικό του, αυθεντικό, προσωπικό λόγο. Μιλώ για τον κ. Χρυσολούρη, ο οποίος με δήλωσή του έχει αναφερθεί στους λόγους της παραίτησής του. Ασφαλώς, υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη η θητεία του, στη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος. Ασφαλώς, είναι δική του επιλογή να επανέλθει στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του. Η πολιτική στον ΟΤΕ, πολιτική εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του μεγάλου Οργανισμού, θα συνεχιστεί. Ασφαλώς, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς το ότι έναν επιτυχημένο, σημαντικό παράγοντα ενός μεγάλου Οργανισμού, θέλει κάποιος να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ασφαλώς, όμως, πρέπει να σεβαστεί τις δικές του επιθυμίες και επιλογές. Και, πάντως, αυτοί που κερδίζουν σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν γίνονται "παιχνίδια" της μορφής στην οποία αναφερθήκατε, είναι οι μέτοχοι του ΟΤΕ. Αυτοί κερδίζουν. Και γνωρίζω ότι σήμερα, φερ' ειπείν, η μετοχή του ΟΤΕ έχει ανοδική τάση. Αυτό δείχνει ότι ο ΟΤΕ είναι ένας μεγάλος Οργανισμός, που έχει αξιοπιστία και ισχύ. Και γι αυτό ακριβώς, οποιεσδήποτε αλλαγές, εφόσον είναι βέβαιο πως συνεχίζεται η ίδια πολιτική για το συγκεκριμένο Οργανισμό, δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 December 1998 - 16:11:18 UTC