Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πώς δικαιολογεί η Κυβέρνηση τη χθεσινή απέλαση ενός Σύρου υπηκόου στη χώρα του, όπου είναι καταδικασμένος σε θάνατο, ειδικά μετά την ιστορία Οτσαλάν για την οποία η Ελλάδα έχει εκφράσει αντίθετη θέση, όσον αφορά την έκδοσή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας έγιναν απολύτως σεβαστοί. Οι κανόνες αυτοί υπήρχαν πριν από το συγκεκριμένο συμβάν. Δεν θεσπίστηκαν μετά και επί τούτου. Δεν έχει καμία σχέση η μία περίπτωση με την άλλη. Ο ηγέτης των Κούρδων είναι επικεφαλής μιας προσπάθειας ενός λαού να αυτοπροσδιοριστεί και να επιτύχει μια δική του θέση στη Διεθνή Κοινότητα, πράγμα το οποίο αρνείται η Τουρκία και το αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι η Ελλάδα μόνον που έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του Κουρδικού θέματος. Είναι το σύνολο της Ε. Ε. που έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου με πολιτικά μέσα να διευθετηθεί το Κουρδικό ζήτημα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρωί υπήρξε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Παιδείας και μετά ακολούθησαν, όσα ακολούθησαν, στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει στην Κυβέρνηση θέμα με τον κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Αρσένη. Το μόνο το οποίο υπάρχει είναι η αναγνώριση της προσπάθειας που κάνει η Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Παιδείας, για την εγκαθίδρυση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είναι περισσότερο από αναγκαία για τη χώρα μας. Θα πρέπει να φύγουμε από το πεδίο των ψευδαισθήσεων και να ενταχθούμε στο πεδίο της αδυσώπητης πραγματικότητας, που αποτελεί πραγματικότητα για την Ε. Ε., για τον προηγμένο κόσμο. Θα πρέπει, τους σημερινούς μαθητές και αυριανά στελέχη της κοινωνίας μας να τα εφοδιάσουμε με όλα τα μέσα, ώστε να μπορέσουν νικηφόρα να δώσουν τις μάχες του μέλλοντος ως στελέχη της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Θα πρέπει να τους πούμε την αλήθεια, να ενισχύσουμε το επίπεδο των γνώσεών τους και εμείς ως χώρα να κερδίσουμε αυτό που έχει κατακτήσει η προηγμένη Ευρώπη: Ενα επίπεδο εκπαίδευσης πάρα πολύ υψηλό. Δεν είναι δυνατόν, σε ένα διεθνοποιημένο κόσμο, εμείς να παραμένουμε πίσω από τις εξελίξεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αυτό το στόχο έχει. Να βοηθήσει τους σημερινούς μαθητές, τα αυριανά στελέχη της ελληνικής κοινωνίας, να παίξουν το ρόλο τους, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, που σήμερα πρέπει να αποκτήσουν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις έχουν μια κλιμάκωση. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να εκτονωθεί η κατάσταση; Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μπλοκάρισμα στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον κλάδο των καθηγητών. Ο Υπουργός επιρρίπτει στους καθηγητές τις ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι μαθητές και οι καθηγητές με τη σειρά τους κατηγορούν τον κ. Αρσένη ότι δεν έχει λάβει μέτρα για πλήρη προετοιμασία. Αυτό το αδιέξοδο το οποίο φαίνεται ότι πυροδοτεί την ένταση, σκοπεύει η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο μόνος ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει εκδηλωθεί είναι η Κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Ούτε η Αντιπολίτευση, ούτε οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν αναλάβει κάποια τέτοια πρωτοβουλία και λυπούμαι που το λέω. Ο Υπουργός Παιδείας έχει πάντοτε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους φορείς και σ` αυτή την επικοινωνία καλεί και την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί. Απηύθυνε πρόσκληση και πάλι στους εκπροσώπους των καθηγητών και των δασκάλων για να συζητηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο το χώρο της εκπαίδευσης. Πρέπει να ανταποκριθούν σ` αυτή την πρόσκληση. Δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, δεν έχουν καν διατυπωθεί προτάσεις από οποιονδήποτε άλλον. Πιστεύουμε ότι όσο προχωρά η ενημέρωση και η πληροφόρηση, όσο γίνεται κατανοητή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τόσο θα περιορίζεται και ο χώρος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Βεβαίως, οι μαθητές, ο καθένας εκφράζει τη δική του θέση. Αυτό είναι θεμιτό, είναι δεκτό. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι θέσεις αυτές αναπτύσσονται σε ένα πεδίο το οποίο χαρακτηρίζεται, σε κάποιο βαθμό, από έλλειψη πληροφόρησης. Οσον αφορά τα σημερινά επεισόδια, οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την άδολη διάθεση των μαθητών και να εντάξουν στο δικό τους αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό σχεδιασμό τις όποιες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των μαθητών.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια μεγάλη δυσπιστία απέναντι σ` αυτή τη μεταρρύθμιση, το 60% είναι αντίθετο, αυτό το θέμα πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα, κάνατε μια εισαγωγή σε ένα άλλο θέμα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πολιτική δεν ασκείται μέσω δημοσκοπήσεων. Ασκείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που είναι αναγκαίες, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόοδος. Επίσης, μιας και αναφέρεστε σε δημοσκοπήσεις, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τούτο: Συχνά στην Ελλάδα οι λόγοι εκλαμβάνονται σαν πράξεις. Είναι άλλο ο λόγος, που πρέπει να κρίνεται ως λόγος και άλλο η πράξη, που πρέπει να κρίνεται ως πράξη. Βεβαίως, η Κυβέρνηση κρίνεται στο "αφτιασίδωτο" πεδίο της πραγματικότητας -την πραγματικότητα ουδείς μπορεί να επικαλύψει- και με βάση το συγκεκριμένο έργο της. Η Αντιπολίτευση κρίνεται σε ένα θεωρητικό πεδίο, στο πεδίο των λόγων της. Τους λόγους -έχει αυτή την άνεση- μπορεί η Αντιπολίτευση να τους κάνει συμπαθείς. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση. Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε -όπως και στο συγκεκριμένο Υπουργείο ο αρμόδιος Υπουργός, έτσι και στο σύνολό της η Κυβέρνηση- είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να κριθούμε πλέον από τον ελληνικό λαό για το έργο μας, το οποίο πιστεύουμε ότι εκείνη την ώρα, την ώρα της κάλπης, θα κριθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανανεωθεί, για άλλη μια φορά, η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς την Κυβέρνηση. Και παρακαλώ να αναμένετε αυτή την κρίση του λαού, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεν ενοχλεί το γεγονός ότι μια πτυχή αυτής της πολιτικής σας εκλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως προσπάθεια ενίσχυσης της παραπαιδείας; Γιατί αυτό ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της σφυγμομέτρησης που επικαλέστηκε ο συνάδελφος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ειπωθεί από τους παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα σχετικά θέματα, ότι η μεταρρύθμιση αυτή στοχεύει στο να οδηγήσει και πάλι τους μαθητές στο Λύκειο. Να γίνει το Λύκειο ο χώρος όπου θα αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Σε μια μεταβατική περίοδο, λογικό είναι -λόγω ακριβώς της φύσης των αλλαγών- να υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτηματικά, να είναι αυξημένος ο φόβος και η αβεβαιότητα και πολλοί να προσφεύγουν στα φροντιστήρια, στην παραπαιδεία. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο, όμως, έχει ημερομηνία λήξης. Εχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και βεβαίως αυτή η μεταβατική περίοδος δεν θα πρέπει να κρίνεται σαν συνέπεια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι απλώς ένα διάλειμμα, το οποίο θα πάψει να υπάρχει, πολύ σύντομα, όταν όλοι κατανοήσουν και γνωρίσουν ποιο είναι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και όταν στην πράξη, καθώς θα εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, θα δουν τις θετικές συνέπειές της.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Παιδείας, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εχει κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Παιδείας. Παραμένουμε στις θέσεις, που κατ' επανάληψη το υπουργείο Παιδείας, εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε διατυπώσει, γιατί πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές απηχούν το πνεύμα των καιρών. Πρέπει να "πιάσουμε" το μήνυμα των καιρών και ν' ανταποκριθούμε σ' αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Ποιός εκ των δύο ζήτησε τη συνάντηση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του.

ΚΙΑΟΣ: Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς περισσότερο, ότι από τη στιγμή που τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας έχουν την εξέλιξη που έχουν, πέρα από το ότι ήταν προγραμματισμένη είχε και άλλη διάσταση η σημερινή συνάντηση ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχε καμία άλλη διάσταση. Και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν είναι δυνατό να θεωρείτε ότι είναι εξέλιξη που αφορά το χώρο της Παιδείας τα έκτροπα και τα επεισόδια τα οποία εκδηλώθηκαν σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αναφέρομαι στα έκτροπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση που έγινε ασφαλώς είχε αντικείμενο τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Και ασφαλώς, οδήγησε σε μια εκτίμηση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί κατά την προσπάθεια εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας είναι πολύ σαφείς.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή δεν έχω υπόψη μου τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, γι' αυτό και θέλω να σας ρωτήσω κάτι που ρώτησα και χθες και την προηγούμενη εβδομάδα: Αν, πέρα από την αναβολή ή αναστολή την οποία δεν δέχεστε, αν σκέφτεστε, έστω σήμερα, να προχωρήσετε σε κάποιες μικρές, έστω, διορθώσεις περισσοτέρων ευκαιριών στους νέους, στους μαθητές.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας, οι οποίες παραμένουν οι ίδιες. Είναι αυτές που γνωρίζετε. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα υπήρξε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, ακόμα και η Αστυνομία που είναι φειδωλή σε εκτιμήσεις, δίνει πολύ μεγάλα νούμερα σε σχέση με προηγούμενες συγκεντρώσεις. Το γεγονός ότι υπάρχει μια διόγκωση των αντιδράσεων, μια αυξανόμενη τάση για τις αντιδράσεις, προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε παρεμφερή ερώτηση του κ. Κοντόπουλου.

ΦΙΛΗΣ: Να ολοκληρώσω: Η Κυβέρνηση επιμένει σε μια στερεότυπη απάντηση. Δεν πείθει όμως. Πρόκειται να υπάρξει μια πρωτοβουλία διαλόγου με αυτά τα παιδιά και τον κ. Αρσένη; Πήγαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, απών ο κ. Αρσένης, ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει περίπτωση να συζητήσει μαζί τους ο κ. Αρσένης;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν, σε σχετική ερώτηση του κ. Κοντόπουλου. Ισχύει η απάντηση που έδωσα. Ο κ. Αρσένης, το υπουργείο Παιδείας είναι η μόνη πλευρά, μεταξύ όλων που έχουν σχέση με το θέμα αυτό, που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες επικοινωνίας και διαλόγου.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, υπάρχουν σας ξαναλέω χιλιάδες μαθητές, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας. Κάνουν διαδήλωση. Ισχύει η δήλωση του κ. Αρσένη "δεν συναντώμαι με τους διαδηλωτές";

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή επαναφέρετε αυτό το θέμα, μπορείτε να μου πείτε πόσες είναι αυτές οι χιλιάδες;

ΦΙΛΗΣ: Ρωτήστε την Αστυνομία, θα ξέρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε πόσοι είναι οι χιλιάδες των μαθητών στην Ελλάδα;

ΦΙΛΗΣ: Χιλιάδες. Εσείς τώρα θα κάνετε αριθμητική. Αφήστε την αριθμητική, πολιτικά μιλάμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς κάνετε αριθμητική. Εσείς είπατε ότι η Αστυνομία θεωρεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός. Για "μεγάλα νούμερα" δεν μίλησα εγώ, αλλά εσείς.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως. Και το "μεγάλο" αφορά...

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς την αγωνία την έχουμε, είτε ο αριθμός των διαδηλωτών είναι μικρός, είτε είναι μεγαλύτερος. Η αγωνία παραμένει ακέραιη. Και είναι μεγάλη η αγωνία όλων μας γιατί ενδιαφερόμαστε να προωθήσουμε μια πολιτική που είναι προς όφελος των παιδιών και όχι να κερδοσκοπήσουμε, παίζοντας με τις διαθέσεις και τις αγωνίες τους. Αυτή είναι η διαφορά.

ΦΙΛΗΣ: Συζητάτε μαζί τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει αυτή η προσπάθεια, κατ' επανάληψη. Αποδίδει σε μεγάλο βαθμό. Και είπα ότι όσο προχωρά αυτή η διαδικασία, θα περιορίζεται ο χώρος για την ανάπτυξη τέτοιων αντιδράσεων. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο κ. Αρσένης έχει πρωτοστατήσει, ακολουθώντας μια μέθοδο η οποία θεωρώ ότι είναι αποκαλυπτική των δημοκρατικών προθέσεών του. Επισκέπτεται ο ίδιος σχολεία. Απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση.

ΦΙΛΗΣ: Μα, οσάκις ο κ. Αρσένης επισκέφθηκε σχολεία για να πείσει τους μαθητές, να πληροφορήσει τους μαθητές, μόλις έφυγε έγιναν καταλήψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, αυτό το έθεσαν και στον κ. Αρσένη. Απάντησε σ' αυτό το θέμα. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και το ξέρετε πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Ο Κολωνός, η Μυτιλήνη δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε να αναφέρετε κάποιες περιπτώσεις. Παρακαλώ, όμως, η περιπτωσιολογία αυτή να μην εκλαμβάνεται ως κανόνας, γιατί γνωρίζετε ότι η γενική κατάσταση είναι διαφορετική. Αντιλαμβάνομαι ότι πάντοτε έχει ενδιαφέρον να προβάλλονται κάποια επιμέρους θέματα, τα οποία ενισχύουν μια επιχειρηματολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτή η επιχειρηματολογία, παρά το ότι για τα επιμέρους θέματα είναι πραγματική. Είναι όμως άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αυτό το παιχνίδι σας καλώ να μην το παίζετε.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Κάτι τελευταίο: Ο κ. Λαλιώτης εξέφρασε, με το δικό του τρόπο, την αγωνία του γι' αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην εκπαίδευση. Συμμερίζεται η Κυβέρνηση αυτή την αγωνία του κ. Λαλιώτη; Και αν ναι, είναι η ίδια αγωνία του κ. Λαλιώτη με εκείνη του κ. Αρσένη και του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εγώ μίλησα πριν για την αγωνία της Κυβέρνησης, πριν χρησιμοποιήσετε εσείς αυτή τη λέξη. Και είναι προφανές ότι σας έδωσα έμπνευση, πήρατε την ευκαιρία και κάνατε την ερώτησή σας. Ασφαλώς, έχουμε όλοι την ίδια αγωνία, γιατί βλέπουμε κάτω από το ίδιο πρίσμα τα πράγματα, γιατί είμαστε αλληλέγγυοι, υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας που είναι προσπάθεια της Κυβέρνησης δεδομένου ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -όπως είπα και σε άλλη ευκαιρία- αποτελεί κεντρική πολιτική για την Κυβέρνηση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στις δηλώσεις του ο υπουργός μίλησε για τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με τους μαθητές. Αποφάσισε η κυβέρνηση ότι είναι αποτυχημένος ο πρωινός καφές και θα πρέπει, πλέον, να μιλάει εκπρόσωπος του υπουργείου με τους μαθητές;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ένα, δεν αποκλείει το άλλο. Απλώς, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε το υπουργείο, ο υπουργός και οι συνεργάτες του να επικοινωνούν με μαθητές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που είναι δύσκολο να την επισκεφθούν και να συζητήσουν τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επίσης, στις δηλώσεις του ο υπουργός είπε, ότι τόσα χρόνια δίναμε χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα. Κρίνει, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι ήταν αποτυχημένη η πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κρίνουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το έχουμε πει, εδώ και αρκετό καιρό. Και είναι ώριμες οι συνθήκες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επειδή τα πραγματικά δεδομένα είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι έχουμε μείνει πίσω στο επίπεδο των σπουδών που έχουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με το επίπεδο σπουδών που έχουν κατακτήσει οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω μία ερώτηση που αφορά τα δύο σκέλη που, με αφορμή την ερώτηση του κ. Κοντόπουλου, απαντήσατε. Φαίνεται, λοιπόν, από τα νούμερα -αν είναι πραγματικότητα, είναι μία άλλη ιστορία- και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ότι η κυβέρνηση "απολαμβάνει της εμπιστοσύνης" των πολιτών σε ότι αφορά τους στόχους της ΟΝΕ, για παράδειγμα ή τους οικονομικούς στόχους κ. λ. π. Ωστόσο, σε όλα τα άλλα θέματα, τα μείζονα θέματα, δηλαδή, υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, φαίνεται να υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση, μία, δηλαδή, αρνητική διάθεση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι απλό: Χωρίς να αναιρούνται οι στόχοι τους οποίους έχετε θέσει, σκοπεύετε στο εξής, όχι μόνο για να πάρετε ψήφους, αλλά για να είστε μέσα στην πραγματικότητα, να δώσετε διαφορετική διάσταση στην πολιτική σας. Δεν είναι ερώτηση για εντυπωσιασμό. Είναι μία πραγματικότητα. Υπάρχει απόκλιση και φαίνεται, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι στις προθέσεις μας να συζητήσουμε επί του περιεχομένου της όποιας δημοσκόπησης. Βρίσκω την ευκαιρία να πω, όμως, ότι στα ερωτήματα που αφορούν την ικανότητα των κομμάτων να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας, σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θεωρείται περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει και να λύσει τα θέματα από ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Πρέπει να πω ότι όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό που έχουμε κάνει κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σ` αυτές τις ριζοσπαστικές τομές, γιατί προβλήματα που είχαν σωρευτεί επί πολλά χρόνια, έπρεπε τώρα, σε συμπυκνωμένο χρόνο, να αντιμετωπιστούν και να λυθούν. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πιστεύουμε ότι οι καρποί, τα θετικά αποτελέσματα αυτού του κυβερνητικού έργου, θα φανούν στην ολότητά τους πολύ σύντομα, γιατί σε κάποιο βαθμό και σε πολλούς τομείς είναι ορατά αυτά τα αποτελέσματα, ώστε ο ελληνικός λαός, την ώρα εκείνη που θα μας κρίνει, να μας κρίνει θετικά και με εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η πολιτική μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αποδίδετε, μέχρι σήμερα, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην κακή ενημέρωση. Επειδή, όμως, έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα αυτό τείνει να γίνει γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα. Εχουμε μεγέθυνση των αντιδράσεων. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ενημερώσει συνολικότερα τον Ελληνα πολίτη για το εγχείρημά της στην παιδεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει όλους τους τρόπους που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο μιας εξόρμησης-διαφώτισης των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού για τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτή την προσπάθεια, με περισσότερη ένταση, θα τη συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο.

ΚΙΑΟΣ: Η κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι σήμερα γίνονται διαδηλώσεις σε 44 πόλεις της Ελλάδος, δηλαδή, σε όλη την επικράτεια; Η Αθήνα είναι μία από αυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αυτή την εικόνα η κυβέρνηση, όπως και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θέτετε την ερώτησή σας, προκειμένου να προσδώσετε ένα μεγάλο μέγεθος, ένα όγκο σ` αυτές τις κινητοποιήσεις. Ασφαλώς, γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις. Είπα ότι οι μαθητές και οι άλλοι φορείς εκφράζουν τις απόψεις τους.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε ότι στις 44 πόλεις της Ελλάδας είναι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις αυτές των μαθητών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε κανείς τέτοιο θέμα και ποτέ. Οι μαθητές εκφράζουν τις απόψεις τους. Αυτό το οποίο καταδικάζουμε είναι το να χρησιμοποιούνται οι διάφορες διαθέσεις των μαθητών από μηχανισμούς και κέντρα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν αυτή την κινητοποίηση στους δικούς τους καιροσκοπικούς σχεδιασμούς.

ΚΙΑΟΣ: Να σας θυμίσω, επειδή είπατε ότι δεν έθεσε ποτέ κανείς τέτοιο θέμα, εσείς ο ίδιος, εδώ στην αίθουσα, έχετε πει για υποκινητές, φροντιστήρια και κόμματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη. Εχω πει ότι θίγονται συμφέροντα και λογικό είναι οι δυνάμεις των οποίων θίγονται τα συμφέροντα, να αντιδρούν μ` αυτό τον τρόπο. Να στέλνουν αυτά τα μηνύματα. Να επηρεάζουν το κλίμα και να δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες διευκολύνουν, εκ των πραγμάτων, αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις.

ΚΙΑΟΣ: "Τις υποκινούμενες κινητοποιήσεις", το χρησιμοποιήσατε κι εσείς και ο κ. Αρσένης. Και για να τελειώνω, τι σημαίνει τηλεδιάσκεψη και πώς θα γίνει; Μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είστε γνώστης της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχει.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως του τι γνώστης είμαι ποια είναι η διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση, που λέει ότι θα κάνει Τηλεδιάσκεψη. Τι θα γίνει δηλαδή; Υπάρχει κάτι να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν όλων των άλλων, ασφαλώς, υπάρχει δυνατότητα με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι σε κοινό δίκτυο ή μέσω τηλεοπτικών υπηρεσιών, να ανταλλάσσονται απόψεις, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση ο ένας από τον άλλο. Αυτό, λοιπόν, το Μέσο θα χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωσή μας, προκειμένου να συζητηθούν και τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτές οι δυνατότητες της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται σε όλους τους τομείς.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, τηλεδιάσκεψη κάνουν -και συνεδριάζουν- οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να βγαίνει ο Υπουργός με τους μαθητές από τη Νάουσα, την Ιεράπετρα και την Αλεξανδρούπολη και να διασκέπτεται. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά...

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλά, τι;

ΚΙΑΟΣ: Δεν το καταλαβαίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να δώσουμε έναν άλλο ορισμό; Δεν είναι τηλεδιάσκεψη και είναι κάτι άλλο; Κύριε Κιάο, καταλαβαίνετε. Και καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά. Αυτό το οποίο, όμως, δεν καταλαβαίνετε -και είμαι βέβαιος ότι δεν το καταλαβαίνετε- είναι ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τους μαθητές, χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, τα οποία εσείς -όχι συγκεκριμένα εσείς, αλλά διάφοροι επικριτές αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης- λογικό είναι να τα διακωμωδούν, να ειρωνεύονται πρακτικές, αγνοώντας ότι σε άλλους τομείς είναι υπέρμαχοι αυτών των εξελίξεων, των οποίων τα αγαθά χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή τους.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Αρσένη;

ΡΕΠΑΣ: Απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θέλω να αναφερθώ στο θέμα του ΟΤΕ με τον κ. Χρυσολούρη. Υπάρχει μια εμπλοκή νομίζω. Βλέπω σε όλες τις εφημερίδες τη δήλωση του κ. Χρυσολούρη ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Ο κ. Χρυσολούρης, μετά από μια επιτυχημένη θητεία, παραιτήθηκε. Εχει διοριστεί, ήδη, αντικαταστάτης του στο διοικητικό συμβούλιο του μεγάλου αυτού Οργανισμού και έχει υποδειχθεί αυτός, ο οποίος μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα κριθεί για να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ συνεχίζει την εκσυγχρονιστική, αναπτυξιακή πορεία του, στη βάση των όσων μέχρι σήμερα έχει επιτύχει.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο κ. Χρυσολούρης -αυτό γράφεται σε όλες τις εφημερίδες σήμερα- λέει ότι θέλει να παραμείνει σύμβουλος στον Οργανισμό, ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι το θέμα με την παραίτησή του και αφήνει διάφορα υπονοούμενα. Ταυτόχρονα με τον κ. Χρυσολούρη, διαβάζω πάλι ότι έχει επέμβει και η Εισαγγελία για να κάνει κάποιες έρευνες σχετικά με τις συμβάσεις του ΟΤΕ, που έχει κάνει με άλλες χώρες. Υπάρχει κάτι περισσότερο να μας πείτε γύρω από αυτό το θέμα; Γνωρίζετε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χρυσολούρης εκφράζει τις απόψεις του -όπως βλέπω κι εγώ στα δημοσιεύματα- οι οποίες, όμως, δεν έχουν σχέση με τη διεκδίκηση μιας θέσης, για την οποία έχουν ληφθεί αποφάσεις. Εγινε δεκτή η παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Χρυσολούρης. Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της. Εχει ανοίξει ένας νέος κύκλος. Ο ΟΤΕ έχει γνωρίσει πολλούς κύκλους, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί. Συνεχίζει την πορεία του.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη μια προσφυγή του κ. Τσοβόλα στο Συμβούλιο Επικρατείας. Διαβάζουμε ότι ο αρμόδιος εισηγητής ζητά να γίνει αποδεκτή η προσφυγή, να ακυρωθεί η σύνθεση του ΕΣΡ και ως συνέπεια άμεση είναι να ακυρωθούν -καραμπόλα δηλαδή- και όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει το ΕΣΡ. Θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση θα αναμένει να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ ή αν προτίθεται, μπροστά στις διαγραφόμενες εξελίξεις, να προωθήσει κάποιο μέτρο αποκατάστασης της νομιμότητας του ΕΣΡ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε συζητήσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Σας παραπέμπω σε αναλυτικές απαντήσεις που, κατ` επανάληψη, έχω δώσει σε σχετικά ερωτήματα. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που τώρα εξελίσσεται στο ΣτΕ. Η νομιμότητα, βεβαίως, πάντοτε γίνεται σεβαστή από τη κυβέρνησή μας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θα γίνει. Εάν το ΣτΕ επιβάλει να προχωρήσουμε σε αλλαγές, θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές. Διατηρούμε τις απόψεις μας. Δεν τις αναπτύσσω για μια ακόμη φορά, επειδή ακριβώς σέβομαι, για λόγους δεοντολογίας, ήθους και ηθικής, αυτή τη διαδικασία που απασχολεί σήμερα το ΣτΕ.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε το ενδεχόμενο να έχει δεχθεί ο Πρωθυπουργός εισηγήσεις από συνεργάτες του για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να την κάνω διαφορετικά: Εάν γνωρίζετε να συζητείται αυτή τη στιγμή, στο επίπεδο της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και ειδικά στην κυβέρνηση, θέμα αλλαγής πλεύσης, ιδιαίτερα σε επιμέρους κρίσιμους τομείς της καθημερινής ζωής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής. Εχουμε περάσει το μέσο της θητείας της κυβέρνησής μας, έχουμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα του έργου που κάναμε αυτά τα δύο χρόνια και θα συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται μία ειλημμένη απόφαση. Αυτό είναι κάτι που κι εμείς επιδιώκουμε. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με αλλαγή των βασικών προσανατολισμών της κυβερνητικής πολιτικής.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 December 1998 - 15:48:57 UTC