Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με άμεσο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, εξετάσαμε την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως αυτό έχει αποφασιστεί στις γενικές γραμμές του, και λάβαμε μια συγκεκριμένη απόφαση:

* Να προμηθευθούμε ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου -μιλώ για τα καλούμενα ιπτάμενα ραντάρ. Αποφασίστηκε η προμήθεια τεσσάρων μονάδων. Επιλέχθηκε ο τύπος που κατασκευάζει η Κοινοπραξία, υπό τη σουηδική εταιρία Ericsson, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις έως την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Εγινε, επίσης, μια ενημέρωση-επισκόπηση της πορείας άλλων πλευρών του εξοπλιστικού προγράμματος, όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος, το οποίο θα αναπληρώσει, κατά ένα τμήμα, τα χρησιμοποιούμενα σήμερα C-130, προκειμένου να επιτύχουμε έτσι πολύ μικρότερο κόστος. Και, βεβαίως, έγινε μία πολύ γενική ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα αυτό.

Επιβεβαιώθηκε ότι είμαστε εντός των προθεσμιών που έχουμε θέσει. Ολα εξελίσσονται σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει. Και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση συγκεκριμένων τμημάτων του εξοπλιστικού προγράμματος τη χρονική στιγμή που έχει προσδιοριστεί, προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν, να τα αξιοποιήσουμε.

* Οπως σας έχω ανακοινώσει, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων. Βασικός εισηγητής θα είναι ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την παραλαβή των ραντάρ και για πόσα λεφτά μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνολική δαπάνη για την αγορά αυτών των μονάδων υπολογίζεται να φτάσει -με τους πρώτους υπολογισμούς και με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί- στο ύψος των 570 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για την εκπαίδευση των ανδρών που θα χειριστούν αυτές τις νέες μονάδες. Βεβαίως, έως την υπογραφή της τελικής σύμβασης -και μετά τη σημερινή απόφαση- παρεμβάλλεται ένα στάδιο συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη καλύτερης τιμής για κάθε μονάδα. Πιστεύουμε ότι και στον τομέα αυτό οι δύο πλευρές θα βρουν τρόπους να συμφωνήσουν με αμοιβαίο όφελος. Υπολογίζεται ότι η παράδοση θα γίνει σε ένα διάστημα 40 μηνών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συζητάει καθόλου η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, γι` αυτό. Η θέση μας παραμένει αυτή που γνωρίζετε. Δεν υπάρχει τίποτα που να προδιαθέτει για μια τέτοια αλλαγή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ρωτώ, επειδή ο Συνασπισμός έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μιας συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ- ώστε να σχηματιστεί, ενδεχομένως, ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα- την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επικοινωνία, η συνεργασία επιθυμούμε να είναι διαρκής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά. Είναι θέμα ευθύνης και ευαισθησίας, να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε προγραμματικές συμπτώσεις και κοινή πορεία για την αντιμετώπιση θεμάτων, για τα οποία οι θέσεις μας συμπίπτουν. Δεν είναι δυνατόν αυτή η προσπάθεια για κοινή πορεία, να σκοντάφτει στην απαίτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αυτή η απαίτηση, οι όροι δηλαδή που τίθενται εκ των προτέρων, προκειμένου να επιδιωχθεί αυτή η κοινή πορεία, πιστεύουμε ότι ναρκοθετεί αυτή την ίδια την προσπάθεια για κοινή πορεία. Με αυτή την έννοια, είναι κάτι που θεωρούμε πως δεν πρέπει να τίθεται.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Από την ώρα που γίνεται μια γενική προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ, ποια ήταν η ανάγκη αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα να αγοραστεί τώρα και να μη μετατεθεί για μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτά τα 570 εκ. δολάρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πρέπει να σας πω ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι δαπάνες που προβλέπεται να γίνουν αυτά τα χρόνια, έχουν προβλεφθεί, στο πλαίσιο των προϋπολογισμών αυτών των ετών, έως το 2000. Μιλούμε για ένα κονδύλι ύψους 400 δισ. δραχμών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα εξοφλούνται σε βάθος χρόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μετά από μία δεκαετία ή και παραπάνω να ολοκληρωθεί η εξόφληση ενός τμήματος μονάδων του εξοπλιστικού προγράμματος. Δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός μονομερώς και σε μία μόνο χρήση. Εχει γίνει πρόβλεψη, ώστε οι δαπάνες αυτές να καταβληθούν με τέτοιο ρυθμό και τρόπο, που θα μπορεί να τις αντέξει η ελληνική οικονομία. Από κει και πέρα, η ανάγκη να λάβουμε τέτοιες αποφάσεις, να προχωρήσουμε δηλαδή σ` αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είναι εμφανής. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε κι εσείς τις συνθήκες που δημιουργούνται στην περιοχή -λόγω της συμπεριφοράς που ακολουθεί η Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί- και μας επιβάλλουν να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και να διασφαλίσουμε -και δι` αυτού του τρόπου, πέραν των άλλων πολιτικών και διπλωματικών μέσων που διαθέτουμε και αξιοποιούμε- την ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτός είναι ο στόχος. Και πιστεύω ότι σ` αυτό το στόχο και την επίτευξή του συμφωνούμε όλοι.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποια εκτίμηση για τις χθεσινές επαφές Χόλμπρουκ με κυβερνητικά στελέχη, τον κ. Πάγκαλο, τον κ. Κρανιδιώτη και τον κ. Τσοχατζόπουλο; Προκύπτει κάποια εκτίμηση από αυτές τις συζητήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, αναπτύχθηκαν απόψεις για τα θέματα που μας αφορούν. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι διμερείς σχέσεις απετέλεσαν σημεία αυτής της συζήτησης. Είναι γνωστές οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για καθένα από αυτά τα θέματα, όπως επίσης είναι αρκετές οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, όπως και οι προτάσεις που έχουμε διατυπώσει για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Δεν προκύπτει κάτι το οποίο να συνιστά αλλαγή των δεδομένων που μέχρι τώρα συναπαρτίζουν την κατάσταση, είτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στο Κυπριακό, είτε στα Βαλκάνια. Με αυτή την έννοια, μπορείτε να πείτε πως ήταν μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, μία ενημέρωση της κάθε πλευράς για τις θέσεις, τις απόψεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η άλλη πλευρά. Αυτές οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν. Γνωρίζετε ότι όσον αφορά, ειδικώς, το Κυπριακό θέμα, είμαστε ενόψει σχετικών διαδικασιών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Και εφόσον προβλέπεται να ασχοληθεί αυτό το όργανο με το Κυπριακό θέμα, αναμένεται κάποια σχετική θέση του.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται στο Βελιγράδι απόψε. Μήπως από τις συζητήσεις εδώ στην Αθήνα προκύπτει κάποια καινούργια δραστηριότητα σε σχέση με το Κόσσοβο στην οποία ενδεχομένως ζητήθηκε η συμβολή της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απόψεις μας για το θέμα αυτό έχουν εκτεθεί με λεπτομέρεια. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Πιστεύουμε ότι με συνεννόηση και διάλογο, με πολιτικά δηλαδή μέσα, μπορεί να εκτονωθεί πλήρως και απολύτως η κρίση που εκδηλώθηκε την προηγούμενη περίοδο στο Κοσσυφοπέδιο. Ολες οι πλευρές συμφωνούν πως αυτός είναι ο κατάλληλος και ο πιο αποτελεσματικός δρόμος. Η παρουσία του κ. Χόλμπρουκ στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, πιστεύουμε πως επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, για να επανέλθει η ηρεμία σ` αυτή την περιοχή. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι αποτελεί και μία αναγνώριση της συμβολής της Κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων δυνάμεων που εμπλέκονται σ` αυτή την κρίση, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο διεθνής παράγοντας, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για την αντικατάσταση του C-130, του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους, όπως είπατε. Τι ακριβώς συνέβη με αυτή την ιστορία, δηλαδή, τι ακριβώς είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν τα πολύ γνωστά σε σας C-130. Απλώς, επειδή τα C-130 είναι αεροπλάνα πολλαπλών χρήσεων και χρησιμοποιούνται και ως μεταφορικό μέσο σε πάρα πολλές περιπτώσεις -μεταφορικό μέσο, όμως, που είναι δαπανηρό στη λειτουργία του- έχει αποφασιστεί η προμήθεια μεταφορικών μέσων μέσης κατηγορίας, που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και μπορούν να απαλλάξουν τα C-130 από πολλές δραστηριότητες μεταφοράς προσωπικού ή υλικού που σήμερα διεκπεραιώνουν. Θεωρείται απαραίτητο να προμηθευτούμε αυτά τα μεταφορικά μέσα. Θα προχωρήσουμε στην προμήθειά τους. Δεν έχει, όμως, ληφθεί απόφαση. Απλώς έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους σχετικές προσφορές.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση για το πρώτο θέμα, των αεροσκαφών προειδοποίησης και ελέγχου ήταν ομόφωνη ή υπήρξαν διαφορετικές εκδοχές για τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ είναι ομόφωνες.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κινήματος, θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε σχετική συζήτηση.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι από την Πέμπτη έως τη Δευτέρα, διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Αρα και το Σαββατοκύριακο τα στελέχη θα βρίσκονται στην Αθήνα. Θα δοθεί η ευκαιρία για πολλές συναντήσεις και πολλές συζητήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 December 1998 - 16:51:29 UTC